Bejelentkezés Regisztráció

Opera

Wagner: Götterdämmerung

2000-10-21 00:00:00 Heiner Lajos
\"Götterdämmerung\"Wagner: Götterdämmerung
Bayreuth Fastival 1951
dir. Hans Knappertsbusch
Testament SBT 4175

Nem látom, nem láthatom a színpadot, megis hihetetlenul színpadi előadás, sőt, Színpadi Előadás ez a Götterdämmerung 1951-ből, Beyreuth első háború utáni évadjaból.

Természetes, spontán, magától értetődő, s nagyszerű muzsikálásnak lehettek tanúi az akkori operalátogatók. Nen találom értelmét bárkit külön kiemelni, az Együttes Muzsikálás dominál. Kit zavar egy-egy apró szeplő. Például Bernd Aldenhoff nem tartozott a legbehízelgőbb hangú Wagner-tenorok közé, de ő is tökéletesen azonosul a szereppel. A rezek kicsit "japánosan" szólnak, nyilván felvételtechnikai okok miatt, de a monó hangzás ezzel együtt gyönyörű. És még azt is "lenyelem", hogy a kisérőfüzet angol bevezetőjének két oldala összecserelődött - úgy tünik, manapság amúgy is képtelenség operai CD-ről úgy recenziót írni, hogy ilyen slendriánságot, hanyagságot ne kelljen megemlíteni.

Ha valaki fél e momumentális Wagner-operába belemélyedni, hallgassa meg legalább a Gyászindulót, a koncertszerű wagneri "bleeding chunks" egyik legtöbbször elcsépelten interpretált példáját, és szinte biztos vagyok abban, hogy kedvet kap majd azt az egész előadást megismerni, amely egyébként majd\' fél évszázadig lapult az arhivumokban. A kiadást korábban előadói jogviták tették lehetetlenné. A részleteket és a Bayreuthi Játékok újraindulásának rövid történetét megtudni Tony Locantro esszéjéből a kisérőfüzetben.
(Röviden összefoglalva: Annyi történt, hogy Knappertsbusch a Decca kizárólagos joggal szerződött karmestere volt, míg az 51-es Bayreuthi Fesztiválon az EMI készített kísérletképpen magnófelvételt. Az EMI tervezte egy komplett ring megjelentetését, de természetesen azt saját szerződött sztárjuk, Karajan dirigálta volna. A Knappertsbusch felvétel kiadására sem szándéka sem lehetősége nem volt az EMI cégnek. A szalagot most sikerült megvásárolnia a Testament kiadónak. - szerk.)

Egyetlen dolgot nem értek: a füzetecske utolsó oldalán Wieland és Wolfgang Wagner látható a Játékok aktuális plakátja előtt - melyen "The Trilogy of the Nibelungs Ring" olvasható - vajon miért? Maradjon ez a legkisebb rejtély - hiszen itt a Nagy Titok: miért rejtőzött negyvennyolc esztendeig ez a fantasztikus nagy előadás?


A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.