Bejelentkezés Regisztráció

Könyvek

Könyvek

2004-12-15
--té.pé--

Strausst sokan és sokszor próbálták meg jellemezni. Matthew Boyden nem kevesebbre vállalkozott, mint végigvezetni az olvasót a 19-20. század fordulójának egyik legjelentősebb, de mindenképpen a legnagyobb hatású zeneszerzőjének?, karmesterének?, operaigazgatójának?, zenészének? az életén.

Könyvek

2004-11-23
-Könyves Klaudia-

\"Ami volt Newton a fizikusnak, az volt Sebastian Bach muzsikusnak\" - eme 18. században keletkezett idézet nyitja meg Christoph Wolff könyvének prológusát, mely már finoman érzékelteti az olvasóval, hogy nem egy átlagos, Bach életének adatait pusztán kronologikus rendben felsorakoztató olvasmányt tartunk kezünkben.

Könyvek

2004-11-18
-SzJ-

Lebrecht, magyar változatban - gondolhatnánk a címet olvasva. De nem. Ugyanis, mint kiderül, azt a leplet, amelyet a híres kolléga a nemzetközi komolyzenei életről írva rendre leránt, Magyarországon még csak most kezdik szőni. És a jelek szerint sokan azt sem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A könyv elsősorban nekik íródott.

Könyvek

2004-11-03
-Flór Gábor-

Türelmes embernek tartom magam, de ez a könyv kicsit fölidegesített. Ami miatt dühöngök, az az, hogy a könyv arról szól, hogy miként futotta be nagyívű zenészi pályafutását, küzdelmek, nélkülözés, megkülönböztetés közepette. Meg arról, hogy a fehérek mennyire elnyomták őt. Meg arról, hogy lényegében mindent a feketék találtak ki, ami jazz, a fehérek csak másolták a fekete zenét.

Könyvek

2004-10-28
-Jancsó Júlia-

Bartók Péter kirakós darabokként illeszti egymás mellé a kis- és a nagyszerű részleteket. És azok pontosan illeszkednek, noha bizonyos kérdésekről a szerző mélyen hallgat. Pontosan annyit tudunk meg Bartók Béláról, amennyi minket is illet. Gyarlóságai nem vonnak le semmit méltóságából, és nem magasztosul szentté.

Könyvek

2004-07-14
-Cs. F.-

Valahol két állapot között mozog a könyv: már nem, és még nem. Már nem érdekel, hogy pl. melyik résztvevő mit mondott a Bánk bánról, és még nem tartunk ott, hogy a nyilatkozatokból kirajzolódjon valamiféle konkrét korrajz, ami (ha már a cím ezt sugallja) speciel csak az ezredkezdetre jellemző.

Könyvek

2004-06-21
--té.pé--

Végre egy könyv, amivel vitatkozni lehet! Ugyanis ne essék tévedés, a kilenc - látszólag véletlenszerűen kiválasztott - muzsikus okfejtései, megoldási javaslatai még véletlenül sem tartoznak a szentírás kategóriájába. Sőt. Nem egyszer nyílt ki a bicska a zsebemben egy-egy bekezdés olvasásakor.

Könyvek

2004-05-27
-SzJ-

Sajátságos könyv. Szótárnak szótár, ám míg az efféle kiadványokban rendszerint tömör, objektív definíciókat találhatunk, e könyv \"szócikkeinek\" szerzői (egyebek közt Alfred Brendel, Gidon Kremer, Karlheinz Stockhausen) pár oldalas történetekben dolgoznak fel szabadon választott zenei témákat.

Könyvek

2004-04-28
-SzJ-

A könyv különös szemszögből ismerteti a művész életének epizódjait. Az eseményeket követve a sztárkultusz kialakulását - leginkább annak árnyoldalát - kísérhetjük figyelemmel. Arra ugyanis, amit Paganini művelt, az eladdig soha nem hallott hangzatokra, produkciókra nem volt racionális magyarázat. A leleményes emberi elme azonban talált.

Könyvek

2004-04-15
--té.pé--

Hollós nem gyárt utólagos eszméket, ideológiákat eddigi ötven évéhez. Gyakorlatilag kizárólag egykor nyomtatásban megjelent, vagy rádióban elhangzott nyilatkozatai, cikkei beszélnek helyette. Ez azzal a haszonnal is jár, hogy a zeneszerző, publicista, kiadó, igazgató rögtön \"szembesíthető\" saját szavaival.

A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.