vissza a cimoldalra
2022-11-28
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Opernglas, avagy operai távcső... (21610)
Kedvenc felvételek (740)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63905)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5767)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7780)
Momus társalgó (6412)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8730)
Milyen zenét hallgatsz most? (25131)
Társművészetek (2582)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2410)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc előadók (2933)
Haladjunk tovább... (237)

Olvasói levelek (11896)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Kimernya? (4678)
A díjakról általában (1173)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3306)
Ilosfalvy Róbert (1008)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5404)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1596)
Pantheon (3192)
Operett, mint színpadi műfaj (5257)
Balett-, és Táncművészet (6148)
Momus-játék (6349)
Zenei események (1027)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (904)
Rost Andrea (2134)
Kolonits Klára (1237)
Lehár Ferenc (817)
MET-es operaelőadások moziban (631)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje Dinnyésen
Katona Gréti, 2022-07-04 [ Vidéken ]
nyomtatóbarát változat

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje Dinnyésen Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Központ
2022.07.01.

Mozart: D-dúr "Párizsi" szimfónia K.297
Mozart: A questo seno deh vieni K374
Mozart: Nehmt meinen Dank K383
Mozart: Misera, Dove son? Ah, non son io che parlo. K369
Poulenc: Sinfonietta, FP 141

Óbudai Danubia Zenekar
Balga Gabriella (szoprán)
vez. Hámori Máté

Érdekes dolog ma kis hazánkban élni. Az ember könnyedén talál olyan helyet az országban, ahol nem kap háziorvosi ellátást, mert nincs háziorvos. De az egészen biztos, hogy a rendelő kifogástalan felújított állapotban várja leendő praxisgazdáját. Kisebb pánik van a gyerekem iskolájában, mert felmondott a biológia és a matek tanár, de az iskola előtti játszótéren fennen hirdeti a tábla, hogy hány milliós EU-s pályázat révén készülhetett el a gyermekek életét jobbá teendő. Nem beszélve arról, hogy a falusias nyugodt életnek is lőttek: mert az ember csak belép az élelmiszer boltba és az árak láttán egész biztos meglesz a napi szükséges stressz-hormonszint emelkedése. Mindezek mellett most már a legkisebb települések is büszkélkedhetnek minimum egy gyönyörűen, korszerűen EU-s normáknak megfelelően felújított közösségi házzal, vagy éppen - mint itt a Mezőföld és a Velencei-tavi nádas között elterülő pár utcás kis faluban, Dinnyésen - egy komplett hagyományőrző központtal.

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje Dinnyésen A központ egyébként nevéhez hűen éppen egy csodálatos kiállításnak adott otthont, ahol Bakos Gyuláné Erzsi néni gyönyörű hímzéseit lehet megtekinteni. A néni 95 éves kora ellenére még ma is hódol szenvedélyének és szebbnél szebb hímzésekkel örvendezteti meg a körülötte élőket.

A hagyományőrző ház mellett találunk itt egy szintén csodásan felújított táborozó helyet és egy pazar szabadtéri színpadot is. A hatalmas kertben pedig sok fa és egy kis mesterséges tó mellett egy kicsiny templomocska is található. Tulajdonképpen ennek az estnek ez a templom a főszereplője, hiszen a hangversenyen befolyt összeg ennek a kis templomocskának a felújítását támogatta.

A csodálatos környezet ellenére a helyieken nem annyira a büszkeséget, mint inkább a megilletődöttséget lehetett érezni. Szinte tapintani lehetett a pátoszt, amely az Óbudai Danubia Zenekar érkezését körül lengte. Talán ennek köszönhető, hogy amikor a zenekar forró nyár estéhez illő szemet gyönyörködtető színes estélyi ruhákban és ingekben pompázó tagjai elhelyezkedtek, a színpadon a konferáló hölgy felvezetése kicsit hosszabbra nyúlt a kelleténél. Ha a szép számmal egybegyűlteket egy mókás kedvű szociológus letesztelte volna, hogy mennyit jegyeztek meg 38 fokos hőségben a negyed órás információ-áradatból, hát azt hiszem elég szomorú eredményt kapott volna a magyarság emlékezőtehetségével kapcsolatban. Abban viszont biztos vagyok, hogy amit Hámori Máté karmester szórakoztató stílusban mesélt a felcsendülő muzsikáról, az a legtöbbünk fejében akarva-akaratlan, de huzamosabb ideig megmaradt.

Az est műsor szerkesztése három Mozart-koncertária körül forgott. Az áriák a szimfónia tételei között szólaltak meg, felelevenítve ezzel a korabeli hangversenyek hagyományát. Balga Gabriella előadása pedig tökéletes megjelenítése volt a karmester által felvázolt mini-drámáknak.

Merthogy erről volt szó: minden ária 1-1 rövid történet legdrámaibb pontjának érzelmeit tükrözte, a főszereplő hölgyek adott szituációra történő reakcióját mutatta meg. Az első áriát az öröm érzése hatotta át: egy szerelmes nő öröme, hogy kedvese visszatérhetett a háborúból. A második áriát a hála érzése lengte körül. A "Nehmt meinen Dank" kezdetű dalt Mozart Aloysia Webernek írta arra a koncertre, melyet visszavonulása előtt búcsúzóul adott a bécsi rajongóknak. A harmadik áriát pedig egy olyan szerelmes nő fájdalma és dühe hatotta át, akinek szerelme a börtönben halt meg.

Nem tudom, milyen élete lehetett eddig Balga Gabriellának, de ha az előadása alapján kellene tippelnem, akkor valószínűtlenül kalandos szerelmek és fordulatos események izgalmas tárházára tenném a voksom. Fantasztikusan izzó, hullámzó, élő, átható volt, amit tőle kaptunk a színpadról. Régi közhely, hogy Mozart zenéjét az operáiból lehet megérteni, megfejteni. Nos az est szólistája egy igazi Mozart-kódfejtő, ha szabad így fogalmaznom.

A zenekar esetében viszont az az érzésem, hogy még néhány operán és ária kíséreten át kell rágniuk magukat, ha a szólistájuk szintjén akarnak Mozart darabokat interpretálni. Távol álljon tőlem, hogy egy közel 40 fokban adott szabadtéri hangverseny alapján ítéljem meg egy zenekar hangzását. De úgy gondolom, hogy pontosan azokkal a nehézségekkel küzdöttek meg sikeresen, amit a szabadtér jelent egy együttes számára: szinte tökéletes volt az összjátékuk, melynek egyik alapja a tagok magas szintű technikai tudása, a másik pedig a rendkívüli összeszokottság. Az előadásmódjuk viszont még elég távol állt attól a perzselő, folyamatosan változó világtól, amit Mozart muzsikája képvisel. Mozartnál egyik pillanatról a másikra kerülhetünk az érzelmi skála aljáról a tetejére. Minden egyszerű megnyilvánulás fokozott gesztusokkal, rendkívül színpadiasan kerül megjelenítésre. A zenekar józan kiegyenlítettsége azonban kisimította Mozart zenéjének magával ragadó hullámait.

A Poulenc-műnél sokkal kevesebb hiányérzetem volt, mint Mozartnál. Azok az érzelmek, melyeket a klasszikus mester előadásánál megbénított az intellektus, itt fokozatosan előre törtek és magával ragadták a játékosokat és a hallgatókat is. Nagyon izgalmas darab! Rendkívül jól ötvözi a klasszikus mesterek örökségét Poulenc eredeti újszerű ötleteivel. Ekkorra már a forróság is alábbhagyott és az este üdítő frissességében a maroknyi közönség fellélegezve ünnepelte a kis falu életében nem mindennapi csodás hangversenyt.

Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje Dinnyésen

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Kamaraterem

Banda Ádám (hegedű), Matuska Flóra (cselló), Prunyi Ilona (zongora)
Mozart: 26. (B-dúr) hegedű-zongora szonáta, K. 378
Dohnányi: cisz-moll hegedű-zongora szonáta, op. 21
Boëllmann: G-dúr zongoratrió, op. 19

19:00 : Budapest
Óbudai Társaskör

Óbudai Kamarakórus
vezényel: Erdős Ákos
zongorán közreműködik: Király Miklós
"Az Óbudai Kamarakórus 36. éves jubileumi hangversenye"

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Kriszta Kinga (szoprán), Vörös Szilvia (mezzoszoprán), Vigh Andrea (hárfa)
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Vezényel: Kovács János
Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
Debussy: Két tánc
Saint-Saëns: Koncertdarab hárfára és zenekarra, op. 154
Debussy: La Damoiselle élue (A kiválasztott hölgy)
Ravel: La valse
A mai nap
született:
1632 • Jean-Baptiste Lully (Giovanni Battista Lulli), zeneszerző († 1687)
1829 • Anton Grigorjevics Rubinstein, zongorista, zeneszerző, karmester († 1894)