vissza a cimoldalra
2022-06-25
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5519)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63425)
Társművészetek (2543)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7674)
Kedvenc felvételek (635)
Opernglas, avagy operai távcső... (21388)
Momus társalgó (6381)
Kedvenc előadók (2930)
Digitális kerekasztal (128)
Milyen zenét hallgatsz most? (25110)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8710)
Haladjunk tovább... (232)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2387)

Olvasói levelek (11857)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Házy Erzsébet művészete és pályája (5381)
A nap képe (2312)
Gaetano Donizetti (1008)
Operett, mint színpadi műfaj (5174)
Ilosfalvy Róbert (999)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2387)
Pantheon (3100)
Momus-játék (6298)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (5158)
Franz Schmidt (4123)
Kimernya? (4549)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1545)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (901)
Eiffel Műhelyház (725)
Zenetörténet (315)
Régizene (7511)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Meglepetéskoncert – Haydn Teremtése Győrött
- zéta -, 2022-05-22 [ Vidéken ]
nyomtatóbarát változat

Haydn Teremtése Győrött - Kolonits Klára 2022. május 19.
Győr, Loyolai Szt. Ignác Templom

J. Haydn: A teremtés

Kolonits Klára – szoprán
Alexander Kaimbacher – tenor
Felix Pacher – basszus

Győri Filharmonikus Zenekar
Wien Vocal
vezényel: Rajna Martin

Nem szándékoztam erről a hangversenyről írni, a puszta szórakozás igényével ültem be „gyanútlanul” a győri Loyolai Szent Ignác templomba. Hadd hasson Haydn, lássuk meg mire megyünk ketten együtt! (Persze, A teremtés nem gyakran kerül terítékre idehaza, mindenesetre jóval ritkábban, mint amit a zenetörténetben elfoglalt helye alapján megilletné.) Azután az élmények felülírták az eredeti szándékot, ahogy néha lenni szokott.

A Győri Filharmonikus Zenekar időről időre észre véteti magát a hazai zenekari palettán, de azért kellően messze vannak a fővárostól, szégyen (most így érzem), hogy nem követtem részletesebben a fejlődésüket. Az idei évadtól Rajna Martin az együttes vezető karmestere. Már önmagában az is meglepő, hogy valaki 27 évesen egy jelentős vidéki együttest irányíthat, amikor még az 50-es generációból is többen vannak zenekar nélkül. Rajna korábbi fellépései is ígéretesek voltak, de ez az előadás revelációszámba ment.

Nemcsak mert folyamatosan kézben tartotta a darabot, nemcsak mert tisztességesen megtanulta (sajnos, nem általános), hanem elsősorban azért, mert érezte ennek a rendkívüli remekműnek minden árnyalatát. Mély filozófiát, gondolatiság sugárzott az egész produkcióból, valami ünnepi elemelkedettség lengte át a templomot, a szépszámú publikum lélegzet visszafojtva figyelt. Rajna tempói korához illően frissek és fiatalosak, mondhatni sistergős alaphangnemet kölcsönöztek a műnek, pont ezzel tudta az amúgy visszhangos templomban megteremteni az egységes hatást. Keze alatt a Győri Filharmonikus Zenekar olyan lelkesen dolgozott, minden tempóváltására úgy reagáltak, mintha évtizedes együttmuzsikálás kötné őket össze. A szólisták kísérését pedig tanítani lehetne, ez sem tipikus mostanság. Rajna Martin volt tehát az este első meglepetése. (A sorszámból következik, hogy volt még.)

A szólisták közül Kolonits Klára (Gábriel és Éva) nem volt meglepetés, hiszen azt hozta, amit legjobban tud: a légies atmoszféra megteremtését, a derű kottafejekbe öntését, az érzékenység és a mennyei szépség hangi megfogalmazását. Az meg már kibogozhatatlan, hogy Kolonits alkalmazkodott-e jobban a dirigens tempóihoz vagy a karmester az énekesnőhöz. Mindenesetre az együttműködés felettébb harmonikusnak tetszett.

A tenor szólót, Urielt az osztrák Alexander Kaimbacher énekelte. A korábban a bécsi Staatsopert is megjárt tenorista kulturált és muzikális megközelítéssel énekelt, de sajnos rendkívül sápadt, kiénekelt, kopott hangon. Ez a kettősség rányomta bélyegét produkciójára. Javára írható, hogy remek stílusismerettel rendelkezik, s hogy pontosan tisztában lehet hangi állapotával, amihez képest intelligensen oldotta meg a feladatot. De sajnos ez nem feledtette a fáradtan megszólaló hang minőségét.

Haydn Teremtése Győrött - Felix Pacher Amikor bejött a koncertre egy langaléta kamasz összegumizott hajjal a másik két szólistával együtt, hogy elénekelje Rafael és Ádám szólamát, sokéves koncertlátogatói tapasztalattal ingattam a fejem, hogy ez a lehetetlen kategória. De nem, Felix Pacher jött, énekelt és győzött. Fölényesen. Ahogy később utána nyomoztam, a 23 (igen, jól olvasták, huszonhárom!) éves ifjú a szólam abszolút birtokában (a nagy D-től az egyvonalas F-ig) állt a publikum elé. Játszi könnyedséggel, puha hangadással, minden öblögetés nélkül énekelt, a hang minden tartományban kellő átütőerővel bírt, s az összetett szólam minden nehézségét formálással tudta értelmezni. (Haydn ezen műve esetében különösen nem elég önmagában megszólaltatni a hangokat.) Pacher a Kolonits Klárával énekelt kettősben egyenrangú partnerként szólt, ami önmagában is rendkívüli teljesítmény. Szóval, Felix Pacher volt a második meglepetés, s róla, azt hiszem, még sokat fogunk hallani.

Már a szólisták érkezése előtt is volt okom fejingatásra: amikor bejött a mindössze 21 fős Wien Vocal, mint az este énekkara. Ez önmagában még nem a lehetetlen kategória, csak megint egy nem szokványos megoldás. Ezt a feladatot ezzel a létszámmal csak 21 vérprofi, erejének teljében lévő kórusénekes tudja ellátni – maximális erőbedobással. Nos, ez következett be, a sokszínű feladat egészen magas szinten szólalt meg a bécsi együttestől. Produkciójuk a legizgalmasabb régizenei énekegyütteseket idézte fel, s jelen sorok íróját erős elgondolkodásra késztette a hazai énekkari kultúrát illetően.

A koncert Győr előtt már a megelőző napokban megszólalt Sopronban és Mosonmagyaróváron is, így a Loyolay Szent Ignác templom méltán lelkes közönsége egy teljesen összecsiszolódott produkciót ünnepelhetett.

Haydn Teremtése Győrött
fotók:© Győri Filharmonikus Zenekar

Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

John Cranko / Pjotr Iljics Csajkovszkij / Kurt-Heinz Stolze: Anyegin

18:00 : Budapest
MTA Zenetudományi Intézet - Zenetörténeti Múzeum

"Múzeumok Éjszakája"
Tárlatvezetések, hangversenyek

19:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

Giacomo Puccini: A Nyugat lánya

19:30 : Budapest
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Virágh András Gábor, Fekete Károly (orgona)
Kárpát-medencei Egyesített Református Kórus
Vezényel:
Arany János
Berkesi Boglárka
Berkesi Sándor
Erdélyi Dániel
Süll Kinga
"Református énekek XIX."

21:00 : Budapest
FUGA

Trio Kegelstatt:
Juliette Leroux (hegedű), Horia Dumitrache (klarinét), Villányi Dániel (zongora)
Bartók Béla: Kontrasztok
Clara Schumann: Hegedű-zongora szonáta
Alban Berg: Négy darab klarinétra és zongorára, op .5
Darius Milhaud: Szvit hegedűre, klarinétra, zongorára, op. 157b
A mai nap
elhunyt:
1767 • Georg Philipp Telemann, zeneszerző (sz. 1681)
1977 • Szervánszky Endre zeneszerző (sz.: 1911)