vissza a cimoldalra
2021-02-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11571)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4429)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7417)
Régizene (6482)
Erkel Színház (10794)
Momus-játék (6008)
Operett, mint színpadi műfaj (4686)
Franz Schmidt (3787)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2161)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4953)
Társművészetek (2270)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62545)
A MET felvételei (1363)
Kimernya? (3955)
Erkel Ferenc (1091)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5083)
Opernglas, avagy operai távcső... (20733)

Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fellélegzés #7 – Pályakezdés és magaslat viszonya
- zéta -, 2020-08-26 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

Balogh Eszter 2020. augusztus 23. - Zeneakadémia, Nagyterem

HÄNDEL: Hercules HWV 60 Where shall I fly - Dejanira áriája
Giulio Cesare HWV 17 Cara speme - Sesto áriája
Alessandro HWV 21 Brilla nell'alma - Rossane áriája
FRANCK: A-dúr szonáta

Balogh Eszter (mezzoszoprán)
Ábrahám Márta, Agárdi Anett (hegedű)
Meier Eveline (brácsa)
Dolfin Balázs, Perényi Miklós (cselló)
Fejérvári Zsolt (nagybőgő)
Davidovics Igor (lant)
Dobozy Borbála (csembaló)
Palojtay János (zongora)

A Fesztivál Akadémia eddig is mindig törekedett arra, hogy eltalálja a helyes arányt mind a fiatal és rutinosabb előadók, mind a klasszikus remekművek és az újdonságok között, s ez most sem volt másképp. Jellemző, hogy az újdonságokat sokszor a régebbi idők zenéjében találjuk meg, így volt ez ezen az estén is, amikor a hazai koncertéletben ritkábban előforduló Georg Friedrich Händel jelentette az újdonságot.

A tavaly londoni Händel Énekverseny győztese, Balogh Eszter a verseny óta először ezen a koncerten mutatkozhatott be a német komponista műveivel a hazai publikumnak. Kis ízelítőt a versenyből (hiszen két ária ott is felhangzott), s egyben pompás rajzot kaptunk Georg Friedrich Händel egyedi világából. Balogh Eszter szépszínű mezzohang birtokosa, kulturáltan és főleg virtuózan bánik vele.

A három részlet úgy állt össze, hogy két igazán drámai, gyors futamokkal teli ária közrefogott egy csendesen lamentáló dalt. Balogh igazi régizenés muzsikus, nagyon fekszik neki a stílus, a két drámai jelenetet pazar virtuozitással szólaltatta meg. Kiválóan mutatja meg a sebzett lélek stációit, ezernyi színnel, olykor rendes szopránmagasságban cikázó futamokon szólalt meg a kín és a fájdalom, a téboly és zaklatottság. Meglepő módon nehezebb falatot jelentett a fiatal énekesnőnek a Julius Caesar lassú, kissé vontatott részlete, de talán a makulátlan technikai kivitelezés elvonta a figyelmet a kifejezéstől.

Balogh Eszter ideális kíséretet kapott Ábrahám Márta, Agárdi Anett (hegedű), Meier Eveline (brácsa), Dolfin Balázs (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Davidovics Igor (lant) és Dobozy Borbála (csembaló) személyében.

Händel után következett az ismert és népszerű A-dúr szonáta, amit a későromantikus César Franck az ifjú hegedűs, Eugène Ysaÿe részére nászajándékként komponált 1886-ban. A mű már a maga korában olyan népszerűségre tett szert, hogy átiratok tömegei lepték el a piacot minden más szólisztikus hangszer részére, de Franck (aki négy évvel később hunyt el) egyedül a csellóváltozatot hagyta jóvá. Pablo Casals szerint eredetileg is csellószonátának készült a darab, s erre talált némi bizonyítékot is a komponista levelezésében.

Mi is a csellóváltozatot hallgathattuk meg az ifjú Palojtay János és az örökifjú Perényi Miklós előadásában. Palojtay legfőbb erénye, hogy nem illetődött meg a nagynevű partnerétől, mert ez a mű két abszolút egyenrangú előadót feltételez.

Palojtay egyébként korosztálya egyik kiemelkedő előadója, aki feltűnően sokat lép fel kamaraművekben. Nemcsak nagy kedvvel, széles gesztusokkal vetette bele magát ebbe a szélsőséges indulatokat is felvonultató szenvedélyes műbe, de az elmélyült pillanatokat is finom billentéssel vázolta föl.

Perényi Miklós – leírni is elképesztő – 63 évvel ezelőtt adott először szonátaestet a Zeneakadémián, César Franck művét ugyanitt 1974-ben adta elő (akkor Szűcs Lóránt kíséretével). Még mindig talál izgalmat hajózni a csellóirodalom végtelen tengerén. Ifjúi szenvedéllyel és látható örömmel vett részt a muzsikálásban. Előadásában, ahogy mindig, úgy most is a végtelen természetesség ejtett meg, a jó kétgenerációnyi korkülönbség ellenére magától értetődően muzsikált együtt Palojtay Jánossal.

Perényi Miklós, Palojtay János
fotó:© Felvégi Andrea - Fesztivál Akadémia

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1930 • Lazar Berman, zongorista († 2005)
elhunyt:
1770 • Giuseppe Tartini, zeneszerző (sz. 1692)
1996 • Mieczysław Weinberg más néven Moishe Vainberg zeneszerző (sz. 1919)