vissza a cimoldalra
2022-12-04
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5769)
Társművészetek (2584)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63946)
Opernglas, avagy operai távcső... (21628)
Momus társalgó (6413)
Kedvenc felvételek (740)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7780)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8730)
Milyen zenét hallgatsz most? (25131)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2410)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc előadók (2933)
Haladjunk tovább... (237)

Olvasói levelek (11896)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1599)
Birgit Nilsson (60)
Momus-játék (6359)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3319)
Pantheon (3198)
Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak (3188)
Kimernya? (4696)
Mi újság a debreceni Csokonai Színházban? (141)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5405)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (5230)
Gaetano Donizetti (1012)
Csajkovszkij, Pjotr Iljics (208)
A díjakról általában (1179)
Balett-, és Táncművészet (6150)
A nap képe (2349)
Operett, mint színpadi műfaj (5258)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

„Fontos, hogy mindig új kihívások elé állítsam magamat…” – interjú Karita Mattilával
- zéta -, 2018-12-16 [ Interjúk ]
nyomtatóbarát változat

A héten Budapesten lépett fel a Nemzeti Filharmonikusok vendégeként a világhírű finn szoprán, Karita Mattila. Az énekesnőt elsősorban pályája alakulásáról kérdeztük.

Karita Mattila     - Bejárta az egész világ, mégis Budapesten most először lép fel, ugye?

    - Így van. Ez harminchatodik évadom a pályán, de Budapestre tényleg csak most jutottam el.

    - Hogy emlékszik vissza, mi volt az első impulzus életében, ami az éneklés irányába vitte?

    - Tizennégy éves lehettem, amikor először láttam élőben operát. Az élmény a Savolinai Operafesztiválon ért, ahol akkor olyan nevek léptek fel akkor, mint Matti Salminen vagy Taru Valjakka. Ennek olyan hatása volt a kamaszlelkemre, ami egy életre meghatározta, mivel szeretnék foglalkozni.

    - Mindketten jó ismerőseink, Salminen az elmúlt 15 évben rendszeresen lép fel nálunk, Valjakka pedig annak idején A trubadúrban aratott szép sikereket a Margitszigeten. Mikor vált egyértelművé, hogy énekesnő lesz?

    - Már érettségi idején tudtam, tizennyolc éves koromban. Úgy érzem, egy egészségesen felépített út volt, ami erre a pályára vezetett. A gyermekkor zenei tanulmányai után ezen haladva jelentkeztem a Sibelius Akadémiára.

    - Pályája során meghatározó volt londoni énektanárnője, a magyar származású Rózsa Vera, aki számos világhírű énekest nevelt. Mi volt az a plusz, amit hozzá tudott tenni az Ön pályájához?

    - Rózsa Vera nem egyszerűen meghatározó volt az életemben, hanem A LEGFONTOSABB EMBER volt, aki a pályám alakulásában szerepet játszott. Húsz évig tudott az énektanárnőm lenni, minden fontos szakmai döntésemben közrejátszott. Annak a tapasztalatlan lánynak, aki akkor voltam, elképesztő bölcsességet tudott átadni. Rengeteg tanácsot kaptam és nemcsak szakmai jellegűeket, hanem az élet minden területén. Volt egy nagyon kedves mondása, ami akkor is és azóta is sokszor segített: „Drágám, Neked szórakoznod kell és élvezned az életet! Nem kell törődnöd a kisebb baklövésekkel, az esetleges rossz döntésekkel. Ha a legkisebb színházban vagy és egy olyan szerepben, amit esetleg nem is igazán kedvelsz, abban is meg kell találni azt, amit szeretni vagy élvezni tudsz benne!” Tőle tanultam, hogy nem szabad mindent a munkának alárendelni. Egyensúlyba kell hozni a munkát és az életet. Vera engem boldognak akart látni és azt gondolom, hogy ez sikerült is.

    - Ez a hitvallás azért is csodálatos, mert Rózsa Verát magát nagyon megdobálta az élet. Családi tragédiák után énekesi pályáját az elismerés küszöbén kellett félbehagynia…

    - Igen. Sokat mesélt arról, hogy a bécsi Staatsoper tagjaként milyen egészségügyi problémák miatt kellett elhagynia az operaénekesi pályát.

    - „Mindenevő” énekesnek számít, aki egyaránt énekli Mozart, Verdi, Wagner, Puccini, Richard Strauss vagy akár Lehár Ferenc hősnőit. Ez rendkívül ritka a mai világban, hiszen mindenki specializálódásra törekszik. Ennek mi lehet az oka?

    - Először is, imádom a változatosságot. Azt gondolom, hogy azok, akik mindig ugyanazt éneklik, egy idő után megunják azt. Fontos számomra, hogy mindig új kihívások elé állítsam magamat, hogy kipróbáljam magam új dolgokban is. Ez vonatkozik a közönségre is, hadd hallhassanak minél több, akár eltérő stílusú szerepben. Van persze önző része is a dolognak: nem akarok unatkozni.

    - Ehhez azért megfelelő technika szükségeltetik…

    - Szerencsés vagyok, olyan hangszer van a torkomban, ami rugalmas repertoárválasztásra adott lehetőséget. A hangszínem az évek előrehaladtával oly módon változott, hogy az alaprepertoárt folyamatosan bővíteni tudtam.

    - A pályáját mennyire tudatosan építette fel? Gyakran utasított vissza szerepet?

    - Ha rövid választ akar hallani, akkor nem, egyáltalán nem volt tudatos a pályám felépítése. Így visszagondolva, végtelenül egészséges és természetes volt ez az út és talán pont ezért vagyok még mindig itt. Hagytam, hogy mindig azok a szerepek találjanak meg, amelyek szembejöttek. Bizonyos emberek véleménye fontos volt, tanárnőm, bizonyos családtagjaim, néhány barátom, s volt néhány nagyhatású karmester is, akikkel dolgoztam. Az Ő javaslataikra, véleményükre mindig sokat adtam. Volt olyan, hogy valamelyikük ajánlott egy újabb feladatot.

    - Mondana egy példát ilyenre?

    - Még nagyon fiatal voltam, amikor Rózsa Vera felhívta a figyelmemet a Jenufára. Ez a feladat ehhez képest elég későn jutott el hozzám, viszont, amikor felkértek, egyből igent tudtam mondani. Előbb a címszerepre, majd még később a sokkal komplexebb karakterű Sekrestyésnéra.

    - Különösen izgalmas lehet egy darabban több hősnőt is alakítani…

    - Ugyanígy jártam a Lohengrinnel is. Nagyon sokszor énekeltem Elsa szerepét, de fél szemmel, vágyakozva, mindig odasandítottam Ortrudra, annyira vágytam rá. És jövőre végre az enyém lesz. Valószínűleg már fiatalon hallatszott, hogy a hangom nagyon sokoldalú, s hogy a drámai szerepek felé fog változni. Én is éreztem, hogy nem Mozart-énekesként fogok meghalni, de azért kivettem a részemet az Ő darabjaiból is.

    - Ugyan nagyon sokoldalú, de azért van kedvenc zeneszerzője?

    - Túl sok. Mindig azokkal vagyok eltelve, akikkel éppen sokat foglalkozom, most éppen Poulenc a kedvencem, hiszen A karmeliták párbeszédére készülök. Volt úgy, hogy azt mondtam: Richard Strauss az Isten. Vagy amikor megismertem Wagnert, sírtam és azt gondoltam, hogy Siegfriednél és Az istenek alkonyánál nincs tovább. Ez a sok-sok zeneszerző mind segít abban, hogy ilyen sokoldalúan élhessem az életemet.

    - Van még szerepálma, amit még szeretne elénekelni?

    - Klytemnestra, meg is lesz, de még nem árulhatom el, mikor és hol. Kundryt pedig már elénekeltem koncertszerűen, de hamarosan színpadon is az enyém lesz. Két év múlva hatvanéves leszek és szerencsés vagyok, hogy ezek az álomszerepek is elérnek hozzám.

    - Mi a véleménye a mostanában divatos modern rendezésekről?

    - Szeretem őket, mindemellett úgy látom, piaca is van az újszerű felfogásnak. Az igazi remekművek mindent túlélnek, még a legdurvább kaszabolásokat is. Viszont szükség is van rájuk, mert a mai világban csak az extrémitással lehet megfogni a közönséget. Ezek, úgy gondolom, nagyon jól megférnek a klasszikus rendezések mellett. Mert azokra is szükség van.

    - A csütörtöki koncerten Beethoventől az „Ah! Perfido-t” énekli, illetve Wagnertől Izolda szerelmi halálát? Ki választotta a műsort?

    - Én. Igen, bolond vagyok, be is vallom. Az Ah!Perfido! első helyen szerepelt, mellette valami mást javasoltam, mindegy is most, hogy mit. A Nemzeti Filharmonikusok azt kérték, hogy ahelyett inkább valami más német szerzőt ajánljak. Erre egyből a Liebestod ugrott be. Lehet, hogy soha senki nem énekelte őket ebben a felállásban, de akkor majd most én. A menedzserem is nagyot nézett, majd mondta, hogy nagyon-nagyon boldog lesz ez a zenekar…

(Az interjú elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet illeti Somogyi Roxánát.)

Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő

18:00 : Budapest
Magyar Állami Operaház

Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Kamaraterem

"A Zeneakadémia Műhelyei - Ének Tanszék"
zenei vezető: Sándor Szabolcs
Felkészítő tanárok: Dallos Erika, Varga Bence, Almási Tóth András, Alszászy Gábor, Virág Emese, Halmai Katalin, Kertesi Ingrid, Termes Rita, Sándor Szabolcs
Műsorvezető: Meláth Andrea (tanszékvezető)
Mozart: „Ah, guarda, sorella” – Fiordiligi és Dorabella kettőse a Così fan tutte című opera első felvonásából
Szabó Alexandra, Ortan Vivienne (ének), Alszászy Gábor (zongora)
Evening Rise
Dolhai Luca, Hunyadi Donatella, Fodor Ilka, Szekér Anna, Döbörhegyi Mihály, Havalda Balázs (ének)
Dallos Erika (zongora)
Monteverdi: Lamento della ninfa
Szőke Diána, Havas-Horváth László, Papp Zoltán, Bán Balázs, Gyárfás Balázs, Rátkay Áron (ének), Dallos Erika (csembaló)
Mozart: „Bald prangt, den Morgen zu verkünden” – a három fiú és Pamina jelenete A varázsfuvola című opera második felvonásából
Híves Boglárka, Garics Laura, Szikora Adél, Fodor Ilka (ének), Dallos Erika (zongora)
Brahms: Neue Liebeslieder, op. 65 – 1. Verzicht, o Herz, auf Rettung, 2. Finstere Schatten der Nacht, 7. Vom Gebirge Well auf Well
Mráz Nikolett, Finszter Eszter, Papp Balázs, Czinke László, Király Ádám, Mikulik Márton (ének), Dallos Erika (zongora)
Rossini: La regata veneziana – 1. Anzoleta avanti la regata, 2. Anzoleta co passa la regata
Ortan Vivienne (ének), Alszászy Gábor (zongora)
Kulisszatitkok – Betekintés a BA III. éves hallgatók nevetségesen misztikus pillanataiba…: Hogy készül egy csapat a produkcióra? Hogyan lesz a semmiből valami? Mit jelent a csoportdinamika? Van rossz ötlet? Nyilvános óra, avagy egy rendezőmentes próba 15 percben
Alkotók: Czinke László, El-sayed Jázmin, Hunyadi Donatella, Kovács Júlia, Mészáros Gréta, Szőke Diána, Termes Rita, Varga Bence
Fauré: Három dal, op. 23 – 2. Notre amour
Fauré: Öt velencei dal, op. 58 – 5. C’est l’extase
Fauré: Három dal, op. 7 – 2. Hymne
Mráz Nikolette (ének), Virág Emese (zongora)
Rahmanyinov: Szirenj (Orgona), op. 21/5
Rahmanyinov: Margaritki (Margaréták), op. 38/3
Szabó Alexa (ének), Alszászy Gábor (zongora)
Az MA opera szak bemutatkozása Almási-Tóth András vezetésével: Orfeusz – a zenei mítosz Monteverdi, Haydn, Gluck, Offenbach lábnyomán
Tuznik Natália, Kapi Zsuzsanna, Amy van Walsum, Beéry Benjamin, Fenyvesi Gabriella, Híves Boglárka, Papp Balázs, Szeleczki Artúr, Jóhansson Áron Ottó, Lei Jiang (ének)

19:00 : Budapest
BMC, Koncertterem

Han Chi Ho (zongora)
Grégoire Rolland: Vonal és kör, zongoraprelűd
Franz Schubert – Liszt Ferenc: Der Wanderer
Franz Schubert: C-dúr fantázia („Wanderer”), op. 15
Isang Yun: Interlúdium A zongorára
Liszt Ferenc: h-moll szonáta

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Liza Ferschtman (hegedű), Pablo Barragán (klarinét)
Liszt Ferenc Kamarazenekar (művészeti vezető: Várdai István, koncertmester: Tfirst Péter)
Prokofjev: 1. (D-dúr) szimfónia, op. 25 („Klasszikus”)
Hartmann: Kamara-concerto klarinétra, vonósnégyesre és vonószenekarra
Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61
A mai nap
elhunyt:
1976 • Benjamin Britten, zeneszerző (sz. 1913)
1993 • Frank Zappa, zeneszerző (sz. 1940)