vissza a cimoldalra
2022-11-28
részletes keresés    Café Momus on Facebook
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Kiemelt fórumaink
Momus társalgó (6413)
Opernglas, avagy operai távcső... (21610)
Kedvenc felvételek (740)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (63905)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (5767)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7780)
Élő közvetítések - HAANDEL emléktopik (8730)
Milyen zenét hallgatsz most? (25131)
Társművészetek (2582)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2410)
Digitális kerekasztal (129)
Kedvenc előadók (2933)
Haladjunk tovább... (237)

Olvasói levelek (11896)
A csapos közbeszól (99)
Legfrissebb fórumaink
Kimernya? (4678)
A díjakról általában (1173)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (3306)
Ilosfalvy Róbert (1008)
Házy Erzsébet művészete és pályája (5404)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1596)
Pantheon (3192)
Operett, mint színpadi műfaj (5257)
Balett-, és Táncművészet (6148)
Momus-játék (6349)
Zenei események (1027)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (904)
Rost Andrea (2134)
Kolonits Klára (1237)
Lehár Ferenc (817)
MET-es operaelőadások moziban (631)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43
számlaszám:
11711003 20016193

apróhirdetés feladása:

Név: musicus2
Leírás:
Honlap:
   


musicus2 (1013 hozzászólás)
 
A Zeneakadémián uralkodó áldatlan állapotokról... • 7112022-09-22 02:06:42

Az V. üzlet - üzlet, Befektetés. Ami pénzt hoz. Megtérül. Azért került egy rakat pénzbe, mert sokkal nagyobb rakat pénz jön belőle. A telekommunikáció, ahogy a biztosítás, a bankolás stb. üzlet, Nagy üzlet. Jövedelmező üzlet. Aminek a jövedelméből olyan dolgokat (is) lehet majd csinálni, amiket felsorolsz.


Végveszélyben a komolyzene a Magyar Rádióban? • 4782022-09-22 01:48:21

Végveszélyről azért nincs szó, de engem kétségbeejt az aktuális állapot.A Magyar Rádió nem létezik, helyette van MTVA monstrum. Ezért lehetett megtenni, hogy a Bródy Sándor utcai épületegyüttest feladják. Tehát egyelőre még van ott egy gyönyörűséges Márványterem, a Főváros egyik legszebb kamaraterme. Van egy 6-os stúdió, egy technikatörténeti és művészettörténeti kincs helyrehozható akusztikával, mellesleg még mindig az egyetlen helyszín, ahová egy nagyméretű vokál-zenekari együttest be lehet vinni cipőkanál nélkül. És van egy 22-es stúdió, amely az ország legszebb hangú stúdiója, közepes méretú együtteseknek. Most újra beindul az építkezés, hogy mi lesz a három stúdióval, senki sem tudja. ez három  (2 1/2) 0-24 profi stúdió volt elvileg. Bontják, vagy nem, technokraták döntenek róla. Olyan grémium, amelyben - ahogy tudom - egyetlen szakemberünk sincs.A Márványterem helyett kaptunk egy akusztika nélküli ronda vetítőtermet a prérin, ahova a művészek hozzátartozói sem mennek ki koncertet hallgatni. És slussz. Ennyit ér ma a magyar zenei élet az MTVA-nak.Továbbá épült az Eiffelben egy zenekari stúdió - de az az Operáé, szerencsére (még) bérbeadja, üres időben. Az Eiffel lokációja  egyébként nem sokkal jobb, mint a Kunigunda utcáé.Hab a tortán, hogy a Hungarotont, amely a Fotexneté volt, eladták, és ott hétvégék kivételével az új tulajdonos készít filmzene felvételeket. Hét végén lehet bérbe venni.Mindezt a Covid után, amikor a művészek egyik fő menekülési útja a felvételkészítés.


Bánk bán • 30192022-09-22 01:18:12

Egy interjú, részben a Bánk bánról. Bennem igencsak felkavarodott valami. Egy évtizede még indulatosan és tárgyszerűen reagáltam volna rá - most már nem. Minek? De talán azért annyit megpendítek, hogy a Bánk bán a szerző halála óta EGYETLEN EGYSZER sem hangzott fel hiteles műalakban, olyanban, amit a szerző vezényelt, illetve jóváhagyott. Ennyit sem sikerült elérnünk. https://szinhaz.online/amitol-megdobban-a-mi-tosgyokeres-magyar-szivunk-interju-dinyes-daniellel/?fbclid=IwAR1FL5eDtJV3CDaEwz43ceLTFcqK5-RRPXBvsdmGT8DYiO85i6qP12FnPmQ


modern eszement rendezesek • 3352019-12-05 17:46:33

A modern idők szelleme kultúraellenes, mert nem konvergál a fogyasztói társadalommal és az bevezetendő újrabszolgasággal. Ezért meg kell semmisíteni. Ez folyik az operával is. A színház más, ott, mint potenciális propagandagépezetnek, csak átfazonírozás kell, de az opera, nemes zenei tartalma miatt kiirtandó (ahogy a klasszikus zenei előadómvészet is). Ezek a rendezők nem őrültek, hanem jólfizetett, hidegvérű bérgyilkosok.


Bánk bán • 29722019-12-05 17:38:41

Bánk. Vidnyánszky rendezése a Nemzetiben, a kamaraszínpadon.

Bánk. Vidnyánszky rendezése - beharangozó.

Nyilván jó produkció lesz.Ami pedig a zenei anyagot illeti, úgy látszik, hiába múlt el három évtized, hiába volt a Bánk bán eredeti műalakjának kottakiadása, sikeres bemutatója Erdélyben, Debrecenben és - bizony! - még Budapesten is. Meg kell állapítanom, hogy a dicstelen múlt tovább él. Meghalt Erkel, éljen Nádasdy - írta Tallián Tibor egyik cikkének címeként huszonéve. Nem kell a dolgot bolygatni, úgyis eljön az idő,amikor az átdolgozásokat egyszerűen nem illik már játszani, mondta nekem egy operás szaktekintély tizenéve. Harminc év eltelt a rendszerváltás óta. Az átdolgozások változatlanul színen vannak, és Erkel továbbra is pihen a sírjában. Ha néha remeg a föld a Kerepesi Temető körül, akkor éppen forog benne. Van-e értelme még erről írni ebben a reménytelenül provinciálissá züllesztett magyar zenei életben, ahol már észre sem vesszük, hogy ütnek minket?


Erkel Színház • 103362019-10-21 01:16:31

Az Erzsébet megszólalt az operaház színpadán.Ugyanis mindeddig nem szólalt ott meg.Ez önmagában is szenzáció. Kiváló előadást sikerült létrehozni nagyszerű énekesekkel. Van olyan primadonnánk, aki egészen különleges hangi adottságai okán képes Erkel valamennyi hősnőjét elsőrangú előadásban megszólaltatni, Bátori Máriától Crescimiráig. Van tenorunk, aki elhitető erővel képes előadni Erkel elképesztő szerepeit. Van karmesterünk, aki szívügyének tekinti az Erkel operák előadását. És van vezetőség, amelyiknek van hatalma ahhoz, hogy ezt ne akadályozza (emlékezzünk Vass Lajosra!), és legalább koncertszerű előadásukat támogassa.Az előadást megelőző prózai szakasz szintén felejthetetlen, de ellenkező értelemben. Windháger Ákostól megszoktuk a széles áttekintést, eredeti megközelítést, most sem csalódtunk. A többit felejtsük el. De azért meg lehetett volna köszönni Szacsvai-Kim Katalinnak azt a több, mint fél évtizedes munkát, amivel a kottaanyagot előkészítette és elkészítettette, ezen felül magáról a műről kiváló, hézagpótló tanulmányokat írt. Köszönetet kellett volna mondani, ha másért nem, legalább azért, mert jelen előadás is ebből a kottából kellett folyjon, hiszen más olvasható kotta nincs! Esetleg, köszönetképpen, őt magát kellett volna felkérni, hogy mondjon néhány szót bevezetőnek.Megfogadtam, hogy az Operaház főigazgatóját támadni nem fogom (bár lenne rá jó okom), mert azzal, hogy az életveszélyesnek hazudott Erkel Színház megnyitását elérte, történelmi érdemeket szerzett, támogatást érdemel. Egy főigazgató egyébként is hosszú távon játszik, a kompromisszumok elkerülhetetlenek.Azt azonban, hogy a félig telt házat kvázi a megjelenteken kérte számon, nem hagyhatom szó nélkül. Kedves Főigazgató Úr! Az Ön felelőssége, ha egy előadás (méghozzá ünnepi!) félig telt ház előtt megy! Mit csinál az a sok közönségszervező, azon kívül, hogy felveszi a havi illetményét? Ezeket a hölgyeket és urakat azért fizetik (elég jól), hogy a művészek ne üres nézőtér előtt játsszanak. Ha ez nincs meg, nem ártana némi fluktuáció arrafelé. Érdekes, hogy már a harmadik Erkel operát teszik lehetetlenné a pr-osok alkalmatlansága miatt! (Dózsa, Bátori, most az Erzsébet). Jobb lett volna, ha azt a pár mondatot nem mondja el, akkor sem, ha - előttem nyilvánvalóan - ez volt az a bizonyos vörös farok, amivel kötelességszerűen áldozni kell egyes állítólagosan mértékadó köröknek.


Erkel Színház • 103352019-10-20 23:53:25

" ebben az egy felvonásban minden benne van, amiért utálni szokták egyesek Erkelt vagy legalábbis nem tartják eredeti, meg jó zeneszerzőnek ". Kedves nickname, indokold meg ezt bővebben, nagyon érdekelne az érvrendszer, ami miatt nem tartják egyesek Erkelt eredeti, meg jó zeneszerzőnek.


Erkel Ferenc • 10662019-10-20 23:44:40

Kedves Búbánat!Köszönöm a pontosítást.Az időpontot illetően nem emlékeztem jól, viszont úgy rémlett, hogy a régebbi előadás hosszabb volt. És erre biztosan emlékszem.A mostani előadás ugyanis az eredeti II. felvonáson alapult, ami nem zárófelvonás, hanem középső felvonás. A finálé előtti recitatívóban utalás hangzik el, hogy lovagi torna következik. Az 1996-os előadás viszont befejezett történet volt, tehát valószínűleg beleillesztették a kétfelvonásosra rövidített operában szereplő recitatívót, amit a Doppler Károly által írt gyenge 3. felvonás elhagyhatósága érdekében írt az operába Erkel Sándor.Kérlek, ha van módod, nyomozz a felvétel után, meg kell lennie valahol, ha másnak nem, egy katalóguscédulának.Nem tudom ellenőrizni, hogy a mostani előadás zenei anyagát meghúzták-e, vagy sem (remélhetően nem), de ez most nem is cél. A mai viszonyok közt örüljünk, hogy egyáltalán előadnak Erkel operát valahol, és pláne, ilyen nagyszerű szereplőkkel és ilyen színvonalon.


Erkel Színház • 103272019-10-16 15:08:10
Erkel Ferenc


Erzsébet (II. felvonás)Koncertszerű előadás magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Műismertető, hangverseny és lemezfelvétel


Október 19 szombat 19,30 Erkel Színház


Kolonits, László B.; Haja, Balga; Cser, Káldi Kiss; vez: Kocsár

Intézményünk minden évben különös gonddal óvja első főzeneigazgatójának emlékét, és építi újra kultuszát a magyar nemzeti romantikus opera megteremtőjének, aki egy és ugyanazon személy: Erkel Ferenc. Folytatjuk a jelen- és utókornak egyaránt készülő sorozatot, amely Erkel operatermését hivatott megörökíteni – ezúttal az Erzsébet felvételével. Különös sorsú mű, hisz fókuszában a nagy Árpád-házi szent áll, ugyanakkor elkészültét a Bach-rendszer lassú olvadása, a közelgő kiegyezés egyengeti, s a császári pár látogatása: ilyeténképpen a magyarokat kedvelő Erzsébet, vagyis Sissi tiszteletét ugyanúgy kiolvashatjuk a lírai műből. A darab struktúrája is érdekes: Erkelé csak a második felvonás, a két szélsőt a Doppler-fivérek szerezték. Habár hangfelvétel eleddig nem készült belőle, a zenetudósok szerint a legszebb Erkel-felvonás lehet az Erzsébeté, egy a Bánk minőségével vetekedő anyag.

A felvonást izgalmas beavatóelőadás előzi meg, ahol Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesél a mű hátteréről, Sisivel való kapcsolatáról és a Doppler-fivérekről – mindezt igazi ritkaságoknak számító képekkel illusztrálva.


 


Annak idején leírtam, hogy a felvonásban már meg vannak a Bánk erényei, ahogy a Bátori Máriában is a Hunyadiéi. 1995-ben a Rezső téri templomban játszották az Erzsébet újkori bemutatóját, a MTV rögzítette is, de nem tudom mi lett a felvétellel. Nem tudok ról,a, hogy valaha leadták volna, pedig jó előadás volt. A kotta is nyomtalanul eltűnt, amiből játszották. (ha valaki pontosabbat tudna, kérem, posztolja ide)


 


Aki szeretné élőben hallani, jöjjön el, mert ha 1995-ben adták utoljára, akkor a következő előadás 2043-ban várható...


Erkel Ferenc • 10632019-10-16 15:00:20
Erkel Ferenc


Erzsébet (II. felvonás)Koncertszerű előadás magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Műismertető, hangverseny és lemezfelvétel


Október 19 szombat 19,30 Erkel Színház


Kolonits, László B.; Haja, Balga; Cser, Káldi Kiss; vez: Kocsár


 

Intézményünk minden évben különös gonddal óvja első főzeneigazgatójának emlékét, és építi újra kultuszát a magyar nemzeti romantikus opera megteremtőjének, aki egy és ugyanazon személy: Erkel Ferenc. Folytatjuk a jelen- és utókornak egyaránt készülő sorozatot, amely Erkel operatermését hivatott megörökíteni – ezúttal az Erzsébet felvételével. Különös sorsú mű, hisz fókuszában a nagy Árpád-házi szent áll, ugyanakkor elkészültét a Bach-rendszer lassú olvadása, a közelgő kiegyezés egyengeti, s a császári pár látogatása: ilyeténképpen a magyarokat kedvelő Erzsébet, vagyis Sissi tiszteletét ugyanúgy kiolvashatjuk a lírai műből. A darab struktúrája is érdekes: Erkelé csak a második felvonás, a két szélsőt a Doppler-fivérek szerezték. Habár hangfelvétel eleddig nem készült belőle, a zenetudósok szerint a legszebb Erkel-felvonás lehet az Erzsébeté, egy a Bánk minőségével vetekedő anyag.

A felvonást izgalmas beavatóelőadás előzi meg, ahol Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesél a mű hátteréről, Sisivel való kapcsolatáról és a Doppler-fivérekről – mindezt igazi ritkaságoknak számító képekkel illusztrálva.


 


Annak idején leírtam, hogy a felvonásban már meg vannak a Bánk erényei, ahogy a Bátori Máriában is a Hunyadiéi. 1995-ben a Rezső téri templomban játszották az Erzsébet újkori bemutatóját, a MTV rögzítette is, de nem tudom mi lett a felvétellel. Nem tudok ról,a, hogy valaha leadták volna, pedig jó előadás volt. A kotta is nyomtalanul eltűnt, amiből játszották. (ha valaki pontosabbat tudna, kérem, posztolja ide)


 


Aki szeretné élőben hallani, jöjjön el, mert ha 1995-ben adták utoljára, akkor a következő előadás 2043-ban várható...


Erkel Ferenc • 10612019-09-18 13:04:25

Látszólag off, de itt, ebben a topicban nem az.


Erkel Ferenc • 10602019-09-18 13:04:18
Olvasói levelek • 114332019-08-21 20:12:55

Szarka Tamástól töredelmesem bocsánatot kérek - megrágalmaztam azzal, hogy ezt a katyvaszt ő hozta volna össze... Pedig nem ő volt.A cikk linkje ugyanis tavalyi. Tanulság: sose posztolj első mérgedben.Az idei szerkesztvény kiagyalójának egyelőre nem bukkantam a nyomára, pedig gratulálnék neki a nívós összeállításhoz, hiszen olyan színvonalút alkotott, amilyet állami ünnepen részt vevő tömegek még nem hallottak.


Olvasói levelek • 114272019-08-21 00:10:15

Rátaláltam a linkre. Ez a cikk. Olvassátok el. Itt a film. Hallgassátok meg. 2019. augusztus 20. Tűzijáték. Nem egy holmi szerkesztvénnyel, hanem Szarka Tamás önálló, eredeti, remekbe szabott félórás zeneművével kísérve, Akárhányszázezres nézőszámmal. Ezt hallani kell!


Olvasói levelek • 114262019-08-20 22:18:40

Ki tudná megírni a tűzijáték alatt szóló zenei gála pontos műsorát, szerzők, előadók stb.? Örök emlék számomra, különösen a Hazám, hazám katartikus előadása és a Himnusz remekbeszabott hangszerelése. Örökítsük már meg ennek a műsornak az előadóit és szerzőit! Nem utolsó sorban a műsorszerkesztőt.


Bánk bán • 29692018-11-10 03:55:29

Ókovács: " New York meghallgathatta – sőt, a Vidnyánszky-rendezés révén meg is láthatta – a Bánk bán ún. ősváltozatának bariton verzióját. "A Bánk bánnak nincs ősváltozata. Van az eredeti mű, és vannak átdolgozásai.Továbbá az ősváltozatnak sincs bariton verziója. Amit az Operaház vezetője ekként tisztel, az részben az eredeti mű előadása, egészen addig, amíg Bánk meg nem jelenik a színpadon. Akkor átvált a Nádasdy-féle bariton Bánkba (ami mint tudjuk, a Nádasdy-féle átdolgozás-dzsungel ősváltozata). Ha Bánk távozik a színpadról, akkor jöhet megint Erkel.Megfoghatatlan, hogy az átdolgozásoknak miért éppen ezt a műalakját vitték ki. Hacsak nem volt arra valamiféle halvány remény, hogy ezt a változatot esetleg Domingo mester elénekli a jövőben.Ha valóban ez lenne a cél, akkor ajánlom az illetékesek figyelmébe, hogy  Erkelnek van egy zseniális bariton főszerepe, a Brankovics. Meg egy másik, nem kevésbé hatásos, de kíméletesebb énekelnivaló, az István király.


Kedvenc felvételek • 1482018-10-23 01:41:07

Elkezdtem hallgatni, és nem tudtam abbahagyni. Hogy mire voltam képes 12 éve...Önmagammal játszom playbacket. És milyen gyönyörű darabot! (ez a IV tétel, rajta van az egész a tubuson)


Erkel Színház • 94192018-07-14 21:54:42

Kedves Fórumozók! A BKK ügyfélszolgálata a Rákóczi úti buszmegálló ügyében írt beadványomat elutasította (meglepetésemre a Népszínház utcai villamosokat ajánlották a legelőnyösebb megközelítésre...) A petíciót - nagyrészt az itteni fórumozók hozzászólásai alapján - pontosítottam, most már új formában tekinthető meg és írható alá a régi linken. Illetéktelen nem láthatja az aláíró adatait, ha kiveszi a pipát az aláíróbillentyű fölötti kockából. Köszönöm a segítséget!


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 609222018-07-05 16:07:46

Ha a link rosszul jelenne meg: https://www.peticiok.com/erkel_szinhaz_buszmegallo_letesitese_a_rakoczi_uton_a_luther_utca_illetve_ellenkez_iranyban_a_szovetseg_u_sarkan


Erkel Színház • 93832018-07-05 16:06:41

Ha a link rosszul jelenne meg:https://www.peticiok.com/erkel_szinhaz_buszmegallo_letesitese_a_rakoczi_uton_a_luther_utca_illetve_ellenkez_iranyban_a_szovetseg_u_sarkan


Erkel Színház • 93822018-07-05 15:55:59

Kedves Fórumozók!Beadványt szerkesztettem a BKK-nak, hogy létesítsenek buszmegállót, "ERKEL SZÍNHÁZ" néven a Rákóczi út x Luther u, illetve a Rákóczi út x Szövetség u. sarkán . Az ügyfélszolgálat első menetben elutasította a javaslatot. Ezért online petíciót indítottam a megfelelő honlapon, olvassátok el, és ha egyetértetek vele, kérlek, írjátok alá. üdvözlettel: musicus2


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 609212018-07-05 15:52:43

Kedves Fórumozók!Beadványt szerkesztettem a BKK-nak, hogy létesítsenek buszmegállót, "ERKEL SZÍNHÁZ" néven a Rákóczi út x Luther u, illetve a Rákóczi út x Szövetség u. sarkán . Az ügyfélszolgálat első menetben elutasította a javaslatot. Ezért online petíciót indítottam a megfelelő honlapon, olvassátok el, és ha egyetértetek vele, kérlek, írjátok alá. üdvözlettel: musicus2


Erkel Ferenc • 10442018-06-21 16:27:39

A Bátori Mária rádiófelvétele is húzott, és Fodor Ákos vadonatúj szöveget írt hozzá - hiába, Erkel szerzőtársává válni csábító dolog, persze, hisz a szerző még tiltakozni sem tud ellene. Pászthy partnere Hormai Horváth József volt, mint István herceg, jól emlékszem? A Musica Hungarica (Éliás Tibor kiadója) is felvette az operát Ardó Mária és  adták  főszerepeket

http://www.zti.hu/erkel/bm_cds_en.htm

Hogy ez a felvétel mennyire teljes, nem tudom, már régen hallottam, amikor még nem voltam ennyire bensőséges kapcsolatban a darabbal. Majd egyszer leírom az átírt szövegeket is - hogy mikor, az egyelőre nagy kérdés. 


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 608772018-06-21 15:51:33

Ókovács prímán ért a médiához és a közönséghez. A Billy Elliot iránti érdeklődés egy ilyen hosszú széria után már nem mutatkozott megfelelőnek. Erre spontán megjelenik egy cikk egy ővele nem ellenzéki lapban, hogy a BE ilyen meg olyan. Nem a bemutató után, hanem éppen most jutott el ez az észbe. Ő válaszol, hogy a BE nem ilyen meg nem olyan, adtateremtette! Majd ugyanezt megismétli, hogy, hát, valóban nem, de azért mégiscsakegyparányiteffélécskedeazértmégsem (és ez máris találgatásokra és további cikkekre ad alkalmat, de nem a lényegről persze). És rövidesen leveszi a BE-t a műsorról. Miért? hát persze hogy a sajtóban megjelent cikk nyomán megcsappant közönség miatt... mert hát egyébként nem szokott az megcsappanni. Az ellenzéknek pedig jut egy gumicsont, hogy a kormány emilyen meg amolyan... A kormánypártiaknak pedig másik, hogy hát azért ezt mégsem hagytuk szó nélkül, és lám... Presztízsveszteség pedig nincs a nem tökéletes szimattal meghatározott előadásszám miatt. Pompás a sakkjátékos. 


Erkel Ferenc • 10412018-06-20 16:35:06

Sajnos, az opera I. felvonásában ezen az előadáson is voltak húzások, szerintem művészi szempontból indokolatlanul. Az más kérdés, hogy a média (jelen esetben a mr) mit kíván, pl. azt, hogy a felvonások ne legyenek hosszabbak egy óránál, mert a híreknek pontos időben kell jönnie. (Igen, ez még mindig létező szempont, olyan, mint a bojtosúszós hal, amiről azt hittük, hogy már a karbonkorban kihalt).Egyébként úgy emlékszem, hogy a Bátori Máriáról teljes előadást és teljes stúdiófelvételt ígértek, ebből lett egy kiváló, de enyhén húzott koncertszerű (és reklámszabotázzsal megbuktatott) előadás és ennek élő keresztmetszet felvétele. 


Erkel Ferenc • 10392018-06-20 14:14:59

A magam részéről súlyos mulasztásnak tartom, hogy a Bátori Mária előadásából nem készítettek stúdiófelvételt. Egy kivétellel a kiosztás kiváló, a művészek felkészültek és lelkesek voltak. (l. 1016. hsz.) Egyszerűen nem értem, hogy miért éppen ezen kellett spórolni, hiszen a felvétel nem került volna horribilis összegbe. Ismét egy elpuskázott lehetőség. Viszont ez a keresztmetszet lemez hatásosan lehetetleníti el, hogy a belátható jövőben teljes felvétel készüljön a műből.  


Bánk bán • 29632018-06-20 13:51:27

Ismét és újra: miután Erkel Bánk bánját 68 évig töretlen sikerrel és folyamatosan játszotta a Nemzeti Színház, majd az Operaház, 1940-ben ezt felcserélték egy átköltésre Nádasdy Kálmán vadonatúj szövegével és Rékai Nándor (zeneszerző, akkoriban az Operaház korrepetitora, tehát Nádasdy kvázi beosztottja) átgyúrt zenéjével. A háború után egy ideig még ez ment, és miután Palló visszavonult (legalábbis a szerepet nem énekelte többet), elővették - no nem az eredeti Bánkot, hanem a bariton átköltés tenorosított változatát, persze újabb szerzőtársakkal. Ez is többször átalkult az idők folyamán, amíg Kocsár Balázs elő nem szedte az eredetit (húzásokkal) Debrecenben. Az Operaházban is az eredetit mutatták be 2010-ben. Utána még ezt játszották pár évig, néhány Nádasdy verset meghagyva (Hazám, hazám).Aztán a birodalom visszavágott, jött megint az átköltött tenor-Nádasdy, majd ennek különböző, általam már követhetetlen számú és változatú kevercsei az eredetivel, meg a baritonizált Nádasdyval. Ha nem sejteném a hátteret, azt mondhatnám, érthetetlen. Az olaszra fordítás egyébként kiváló ötlet - csak nem mindegy, hogy melyik szövegé. Az átköltésé gyökeresen más ugyanis . Ahogy a dramaturgia is gyökeresen más. A magyar operajátszást provinciális színben tünteti fel a külföld előtt egy átdolgozott (mondom ÁTDOLGOZOTT!) változat favorizálása. Hiszen az ilyen gyakorlat már nagyon régen (több, mint fél évszázada) nem dívik ott, ahol egészségesen fejlődhetett a zenekultúra. 


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 608212018-06-12 23:47:53

Nem demokrácia vagy diktatúra kérdése forog fenn, az opera sosem volt demokratikus üzem. hanem a szakmaiságon, vagy annak ellentettjén. És a korrepetitorok elbocsátása nem szakmaiatlan döntés volt, hanem durván szakmaellenes. Ez nem az én fantazmagóriám! Túl sokan vannak ezen a véleményen, és hiba volna ezeket a megállapításokat nem figyelembe venni. 


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 608202018-06-12 23:41:01

Azért azt tudni kell, hogy a közbeszerzési eljárás szépsége abban rejlik, hogy a döntés ellen a vesztes fél fellebbezhet. ezt meg is teszi, akkor is, ha teljesen esélytelen a jogorvoslat. Egy ilyen eljárás elhúzódhat. Ebből edódik a késedelem. Az örvendetes építőipari konjunktúra felhajtotta az árakat, és azok emelkednek is szép tempóban, ha jól tudom, ez több mint 20% volt tavaly (kérem ellenőrizni). Tehát, ha húzódik az eljárás, számottevően drágul az építkezés. Ez minden közbeszerzéses ügyletet érinthet.A késedelmességnek és a drágulásnak nincs köze a hűtlenkedéshez, sokkal inkább a cápák mohóságához. Akik, mint építőipari mogulok, a recesszió idején kifacsarták a kisegzisztenciákat, úgy hogy azok többségükben tönkrementek, vagy kimentek külföldre. Most, hogy konjunktúra van, nincs szakember. Dehogy nincs! a külföldre menekültek! Jönnek ők, ha megadják nekik a nyugati bért és rá az útiköltséget. Bolondok lennének, ha másképp tennének. Ez mindenkit sújt, csak azokat nem, akik ezt a helyzetet előidézték, és annak idején a haszonélvezői voltak. Off vége.


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 608152018-06-12 00:24:39
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 608142018-06-12 00:23:42

Amikor erre módom volt, felhívtam az akkori főzeneigazgató Halász Péter figyelmét arra, hogy mind a magánénekesek, mind a kórusművészek, mind a zenekari tagok, mind a balettművészek felvételénél alapkövetelmény a próbaéneklés, próbajáték, miért egyedüli kivétel a karmesteri szakma? Őket kvázi "kinevezik". Miért nincs (akár nyilvános) próbavezénylés a karmesterek esetében, ha produkcióra vagy szezonra szerződtetik őket? Az egykori főzeneigazgató nagyokat hümmögött. Bölcs hümmögését a jelen levő akkori zenekari igazgató, Simon Béla, saját különhümmögésével és orrának szívásával árnyalta. 


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 608132018-06-12 00:14:37

Az összes közalkalmazotti állásban levő szólóművésznek felmondott az Operaház 2012 december 31-i hatállyal. Egyszerűen megszüntették a karmesteri és a magánénekesi tárat. Ennek az intézkedésnek a jogi, szakmai és pénzügyi megalapozottságával és a mindenirányú mélyreható következményeivel eddig senki sem foglalkozott nyilvánosan a kellő alapossággal. Pedig erre rendelkezésre állt volna öt év. Úgy látszik, hogy az a tény, hogy egyetlen Operaházunknak 2013. január 1-től nincs társulata, az egy elhanyagolható, lényegtelen mellékszál a magyar operatörténetben. 


Csengery Kristóf fan klub • 1862018-02-27 16:21:28

Kénytelen vagyok feléleszteni ezt a fórumot. https://fidelio.hu/klasszikus/2018/02/27/a_funkcionalis_virtuoz_esete_cziffra_gyorggyel/A kritikus Cziffráról így ír:https://fidelio.hu/klasszikus/2018/02/27/a_funkcionalis_virtuoz_esete_cziffra_gyorggyel

 Az a virtuozitás, amelyet Cziffra György felülmúlhatatlan zongorajátéka képviselt, önmagáért való: elegancia az elegancia kedvéért, bravúr a bravúrért. Hajdani zeneakadémiai tanáraim egyike, Pernye András mondogatta előszeretettel: "tudják, Cziffra A dongót csak egy kicsit játssza gyorsabban, mint a többi zongorista – de oktávban!"Pernyétől egy ilyen kijelentés a 70-es években megbiocsjtható, mert nem ismerhette Cziffra felvételeit, nem hallhatta élőben zongorázását. Mi viszont ismerjük, hallottuk, élőben és felvételről, ahogy a kritikus is minden bizonnyal. Felvételei kaphatók, hozzáférhetők, Couperintől Bartókig, és ezeket öncélúan virtuóznak minősíteni ignorancia, alapos kritikushoz méltatlan  álllítás. Hallgassa meg Schumann Fantasiestücke sorozatának Cziffra-féle elképesztően szuggesztív értelmezését, vagy Brahms Paganini változatait, aminek ez az egyetlen zenei fogantatású interpretációja azok közül, amit ismerek. Ma már nem élünk a 90-es években, amikor a kritikus állításai megfellebbezhetetlenek voltak, mert nem lehetett rájuk válaszolni. Most a kritikus kritikát kaphat, mit ez esetben is. Cziffrát több okból nem szerette a szocilista hatalom. El tudott menekülni a karmaik közül (disszidens volt), a kisujja többet ért bármelyiküknél, és mert cigány volt. Igen. Tanúja voltam, hátmögötti aljas mosolyoknak és összesúgásoknak, megjegyzéseknek stb. Tegyük a dohos közhelyeket oda, ahova valók, és értékeljük végre a művészt értéke szerint. 


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 604662018-02-07 23:59:12

Az operaház honlapjáról életrajzra volt szükségem, meg is találtam. Ott volt az is, hogy mit játszott/játszik a szezonban a művész.A karmesterek rovatba is benéztem, és az egyik kolléga érdekelt, vajon mit dirigált ebben a szezonban? Semmit! Az életrajz alatt semmi sem volt. Érdekelni kezdett a dolog, és a kattintásokra kiderült, hogy a fele karmester semmit sem vezényelt a színházban! Minek teszik rá a neveket a honlapra, ha nincs mögötte, csak egy életrajz? Elmulasztották az aktualizálást, vagy talán bevezették a címzetes karmesteri titulust a Házban, ami azzal jár, hogy bónuszképpen közlik ugyan az életrajzot, de nem kap előadást az illető? Aki ráérősebb, nézze át a többi rovatot is. 


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 602122017-12-11 00:02:39

Volt-e valaki a Jancsi és Juliska előadásán? Beszámolót kaphatunk-e?


Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 601232017-11-16 17:45:51

Tegnap (november 15-én) meghallgattam a BFTZ (Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara) hangversenyét, amit az együttes 164. születésnapján adtak. Az együttes, mint tudjuk, a Nemzeti Színház, majd az Operaház zenekarából demokratikusan szerveződött egyesületként működik. Népszerű műsort játszottak elképesztő színvonalon és hatással. Kezdtek Dukas Bűvészinasával, amit Saint-Saens ma ritkábban hallható a-moll gordonkaversenye követett a zenekar szólamvezetőjének, Pólus Lászlónak a szólójával, majd a félidőt Chabrier Espana-ja zárta. A második részben De Falla Háromszögletű kalap szvitjeit és Ravel Boleróját élvezhettük. Az együttest Madaras Gergely dirigálta. Telt ház volt. Az élő közvetítést a jelen levők többszöröse hallgatta. A Boleró fergeteges előadása előtt a karmester megemlítette, hogy az utóbbi időben szó esett a zenekar megszüntetéséről. Remélem, hogy ez a koncert meggyőzte az illetékeseket, hogy erről nem lehet szó. Nem csak azért, mert az ország legrégebben alapított hangversenyzenekarát másfél évszázad sikeres működése után nem illene veszélyeztetni, hanem azért sem, mert ha egy együttes ilyen színvonalú koncerteket képes adni, akkor azt együttest féltő szeretettel vigyázni kell, mert nemzeti érték. Evidens módon a kulturális örökség része.


Bánk bán • 29342017-11-16 01:40:30

Kedves ED, rég voltam fenn itt, és látom, válaszoltál. Helyes. Összes műveimnek egyszerű utánanézned, mert nick szerint elolvashatod valamennyit. Ha nem teszed, az ignorancia. Nincs időm százszor leírni ugyanazt, tessék olvasni szorgosan. Elkövettem azt a hibát, hogy néhány trollal veszekedtem, még kezdő netező voltam, felesleges időpocsékolás. Amit Erkelről írtam, az minden tekintetben megalapozott. Ha a Fischer interjúban nem látod a csúsztatásokat,  az szerintem csak annyit jelent, hogy más optikán keresztül szemléled a világot. Ez jó, mert attól szép a világ, hogy különfélék vagyunk. Egyikünk szereti ha szadizzák, a másik viszont nem. Helyes, játsszunk operettgálát, erre "van igény". Kultúrdiplomáciára nincs szükség, szerinted. Szerintem igen. Hogy miért, azt ne tőlem kérdezd, az evidenciáknak nézz utána máshol. Igény arra van, amire igényt teremtenek (a kereskedelemben ez az üzletpolitika). A Fischer-féle nyílatkozatok pont az ellenkező irányba hatnak.Károlyi Mihályt egyáltalán nem tartom pozitív személyiségnek, de annyit el kell ismerni, hogy Magyarországról sosem nyilatkozott rosszat külföldön, bármilyen volt a politikai környezet. Többet kellene tanulni Károlyitól. 


Bánk bán • 29332017-11-16 01:40:24

Kedves ED, rég voltam fenn itt, és látom, válaszoltál. Helyes. Összes műveimnek egyszerű utánanézned, mert nick szerint elolvashatod valamennyit. Ha nem teszed, az ignorancia. Nincs időm százszor leírni ugyanazt, tessék olvasni szorgosan. Elkövettem azt a hibát, hogy néhány trollal veszekedtem, még kezdő netező voltam, felesleges időpocsékolás. Amit Erkelről írtam, az minden tekintetben megalapozott. Ha a Fischer interjúban nem látod a csúsztatásokat,  az szerintem csak annyit jelent, hogy más optikán keresztül szemléled a világot. Ez jó, mert attól szép a világ, hogy különfélék vagyunk. Egyikünk szereti ha szadizzák, a másik viszont nem. Helyes, játsszunk operettgálát, erre "van igény". Kultúrdiplomáciára nincs szükség, szerinted. Szerintem igen. Hogy miért, azt ne tőlem kérdezd, az evidenciáknak nézz utána máshol. Igény arra van, amire igényt teremtenek (a kereskedelemben ez az üzletpolitika). A Fischer-féle nyílatkozatok pont az ellenkező irányba hatnak.Károlyi Mihályt egyáltalán nem tartom pozitív személyiségnek, de annyit el kell ismerni, hogy Magyarországról sosem nyilatkozott rosszat külföldön, bármilyen volt a politikai környezet. Többet kellene tanulni Károlyitól. 


A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 22742017-11-04 23:42:14

Sőt basso-profondo kontraalt is van... mindenki ismerte és szerette a kedves Nyitnike nénit a Kossuthon. 


A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 22732017-11-04 23:39:22

Sőt, alt kontratenor is van...


Momus társalgó • 61372017-11-04 23:38:24

KMG azért küldte levelét B blogjára, mert B közölte először KP levelét. KMG ott kért tehát szót, ahol az őt igencsak érintő levél megjelent a magáblog nyilvánosságán túl. blogstar 44343 komment. Olvasd az előzményeket! Tehát a fideszes Bayer közölte KP levelét először. Holott - kiemelem - ez az írás egy állítólagosan fideszközeli személyiséget dehonesztál.


Momus társalgó • 61362017-11-04 23:25:56

Talán elkerülte a figyelmedet, hogy ML tagja volt a MMA-nak, közismert baloldali szimpátiájávak együtt. Tagságát az ügy miatt felfüggesztette, mást nem tehetett. Ösztöndíjat politikai alapra a MMA-tól nem fogsz kapni. A NKA-tól sem. Soros politikájáról nem nyilatkozom, nem ismerem alapítványának működését. Ha viszont érthetetlen beírásaidból levélregényhez hasonló írást tudsz összeállítani (hszregény, hisziregény, PC regény, pisziregény), pályázhat bárki bármelyik művészeti alapítványhoz. 


Momus társalgó • 60682017-11-02 11:40:42

Kedves Dantes és Nemzeti Bank, a Bogányi zongorának van egy olyan alkatrésze, amely forradalmasíthatja a zongoragyártást. Mivel valószínűen szabadalmaztatták a találmányt, nem félek leírni, hogy ez a műanyag rezonánslap, amely a zongoragyártást nagyságrenddel egyszerűbbé és olcsóbbá tenné; a mechanikus zongora így árban is versenyképessé válhatna az elektromos nyenyerékkel. A rezonáns a zongora egyik legdrágább része, amely egy speciális minőségű fa lemezekből rétegelt lap. A zongorista képzés szempontjából viszont nem a rezonáns a legfontosabb, amely csak a hang nemességét befolyásolja, hanem a mechanika, amelyet az elektronikus akármikben máig nem sikerült leképezni (és a jövőben sem fog sikerülni, mert ezen a "hangszerek" egészen más elven működnek). Valószínűsítem, hogy itt a baj. Az elektronikai ipar biztosítani szeretné egyeduralmát ezen a téren, azon az áron is, hogy a jövő zeneművészetét tönkreteszi. Mert ha a zongoristák csak hangosan és halkan képesek játszani, az nem művészet, hanem gyors és gépírás. Német zenetanárok már egy évtizede megkongatták a vészharangot, hogy a fiatalok nem lesznek képesek Beethovent, Brahmsot játszni, mert tönkreteszik őket az elektromos klaviatúrákkal. Mert ezek olcsók, tehát az iskolák ezeket veszik. Tehát valóban, nem szerencsés teljseskörű információk nélkül hadbalépni.


Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek • 38482017-10-29 14:27:51

No, ez a vegytiszta rasszizmus. Nem a művész tehetsége számít, hanem a származása. 

Egyébként a Gershwin örökösök Porgy-hoz kapcsolódó megkötése is rasszizmus. 

Csocsoszánt ezentúl csak japán énekelje, Radamest csak arab, Lakmét csak hindu, Kalafot csak tatár.  Hogy Otellóhoz hogy találnak mórt és varég Varjág vendéget. Píszíék majd megoldják.


Végveszélyben a komolyzene a Magyar Rádióban? • 4462017-10-17 14:40:26

Az épületet a Nemzeti Múzeum kapná meg - kérdés, hogy mit csinál a Rádiónak készült, rádiózás céljára épÍtett épülettel? Hol lesz a Magyar Rádió a jövőben? Hol lesznek a stúdiófelvételek, a koncertek? A Kunigunda utcában, a prérin? 


Végveszélyben a komolyzene a Magyar Rádióban? • 4452017-10-17 14:11:11

Előbányásztam ezt a topicot, mert valami féreg ismét araszol a Rádió körül. 

A világ legrégebbi stúdiópalotájából költözik ki a Magyar Rádió

Ez egy helyrehozhatatlan bűncselekmény, kultúragyilkosság. Minden fórumon szóvá kell tenni, és tiltakozni ellene. Hogy ez a zenei életnek mit jelent a rádió, azt nem kell ecsetelnem. Ha ez a förtelem végbemegy, a lehetősége is megszűnik annak, hogy a művészi zene visszakerüljön a médiában az őt mindig is megérdemlő helyre. 


Bánk bán • 29292017-10-08 15:40:29

Tudomásom szerint mindkettőben vannak húzások, ahogy az Urtext Bátori Mária előadásában is  A hiteles műalakok továbbra is a ZTI által kiadott játszóanyag nélküli partitúrákban vannak elrekkentve. 

Fischer Ádám annak idején gyönyörűen nyilatkozott az Erkel operákról, most ezt annullálta egy poitikai interjúban. Most melyik véleményét vegyük komolyan? Fel kell tételezem, hogy nem ismeri az Erkel operák hiteles műalakját.


Bánk bán • 29262017-09-19 23:21:18
Tündéri vagy...
Az alapcikk nem Ókovácsé, íme:
A csendőrpofon hungarikum
Nem piskóta ez az íromány. Csúsztatáskatalógus szerint sem.
Az általam tárgyalni merészelt tévedés megtalálható a "A zenei életben is lehet magyarkodni?" jajdeártatlan kérdésre adott válaszban. Megírtam, hogy mi a tévedés benne.
Egyébként már megírtam, kb ötvenszer, hogy miért sikeres szerző Erkel külföldön, és azt is, hogy miért nem engedték/engedik külföldre, miért nincs operáiból játszóanyag, kik ebben az ellenérdekeltek, miért nem készítettek hiteles hangfelvételeket, minket kivéve, de ez úgy látszik, ez személyes-családi ügy marad, meg a világé, ahol sikerünk volt vele.
Miért hitelesebb FÁ véleménye Erkelről, aki egyetlen Erkel operát nem vezénylet életében, sem itthon, sem máshol? És feltehetően nem ismeri egyetlen Erkel opera hiteles műalakját. Mert nem is érdekli, érthető okokból.
Vajon, ahogy felvetetted, miért exportálják a forradalmi operákat, miért éri meg a maoistáknak ez a befektetés? Azért mert tudnak valamit, amit te nem.(valóban nem?)
A BBC 1996-ban idehozta a zenekarát, annyi pénzért, ami akkor megfelelt a Bartók Rádió többéves költségvetésének. (Ők fizették, ha aggódnál miatta). Hogy ezt miért
csinálták, irdatlan pénzért, kérdezd meg tőlük.
Hogy a világ mitől megy előre? A földhözragadt anyagelvűségtől nem, az ziher.
Bánk bán • 29222017-09-18 15:28:07
Könnyező szarvas?
Jó lenne.
A szarvasnak ki van szúrva mindkét szeme, véres seb mindkettő, a vér ráfolyik az orra nyergére. Ez egy csodaszarvas? Jó lenne. De nem is hasonlít. Előtte viszont ott a boroskupa - több is - mert gondold meg és igyál.
Összefoglalom az értelmezést: Bánknak kiszúrták a szemét egy jó pozícióval, majd felszarvazták, mire fel vérkönnyeket sír kiszúrt szemeiből. És közben vedel, mert meggondolta. És ha közelebbről megnézed az óriásplakátot - kint van a buszmegállókban - a szarvas nem tetem, nem márvány, hanem repedezett ócska, poros gipsz.
Lehet, hogy van más olvasata is ennek a plakátnak, előttem teljesen nyilvánvaló ez az értelmezés. Szerintem a plakát mint kinézetében mint szimbolikáját tekintve förtelmes, vérlázító. A varjús Hunyadié ehhez képest a Vénusz születése.
Bánk bán • 29202017-09-16 23:53:28
Hasonlatod Florence Foster-Jenkinsről és az északkoreai forradalmi operáról bájos. Nem is értem, hogy mit keresel ezen a fórumon, ha ennyire megveted a tárgyát.
Körülbelül ötvenszer leírtam már ezen a fórumon és máshol is, hogy egyik Erkel operának sincs kereskedelmi forgalomban, vagy akár kiadói kölcsönanyagként hiteles, vagy akár átdolgozott játszóanyaga. A Bánknak sincs! Ilyen körülmények között ezen operák nemzetközi sikertelenségéről beszélni gyalázatos csúsztatás.
Bánk bán • 28842017-09-10 01:53:26
Fischer Ádám téved, ha azt állítja, hogy a Bánk bán Los Angelesban nem mondhat semmit. A Bánk, és minden Erkel opera, úgy szól általános problémákról, hogy azokat magyar környezetbe helyezi. Pl. mit vet és arat egy olyan csoport, amely semmit sem hoz, de mindent vinne?
A Bánk a tisztesség drámája is, Lehetünk-e a magánéletben és hivatásunkban egyaránt tisztességesek, melyiknek van elsőbbsége?
Ahol külföldre engedték Erkelt, mindenütt sikere volt, saját tapasztalat (nem csak Komáron, Pozsony Stockholm és Arad, hanem Bukarest is, román közönséggel).
Bánk bán • 28832017-09-10 01:23:27
A bariton Bánk felújítása eleve elhibázott gondolat. Csak akkor van létjogosultsága, ha éppen nincs karizmatikus tenor címszereplő, ahogyan Simándy és Molnár András között volt egy ilyen időszak. Akkor mégsem szedték elő ezt az átdolgozást, most pedig, amikor Bánk bán szerepére többen is kipróbáltan alkalmasak, előveszik. Nem értem, hogy milyen motivációk alapján döntött Így az Operaház vezetése. A zenei anyagot nem ismerem, ha el tudok menni egy előadásra, referálok.
Plácido Domingo • 6572017-07-03 22:55:52
Fáy az ÉS-ben
Plácido Domingo • 6552017-06-26 13:17:29
Újabb jelent került fel a II. felvonásból, a fináléval. A hangminőség a helyszínnek megfelelő, a kép a kivetítőről való.
Íme
Plácido Domingo • 6472017-06-18 00:14:23
Június 24-én, szombaton Pécsett, az Expo Centerben a Traviata megy, Domingo fellép - mint Germont! Az előadásra a PÉCS - PLÁCIDO DOMINGO CLASSICS Fesztivál keretében kerül sor, amit első ízben rendez meg a baranyai megyeszékhely. - A fesztivál Facebook oldala.
Erkel Ferenc • 10192017-06-09 13:19:40
A MÁO műsorrendjében követhető, hogy Erkel operáiról a "kreatív közösségi zenehallgatás" előadássorozatában rendszeresen szó esik. A Bátoriról és az István királyról szólón ott voltam. Általában egy zenetörténész beszél konzervzenével illusztrálva, de van hogy operaénekes is közreműködik - mivel sajnos nincs zongora a helyiségben (III. emeleti büfé), csak mint beszélgetőtárs. A Bátoriban Kolonics Klárát tapsolhattuk.
Kolonits Klára • 9602017-06-09 13:13:42
Időben nem posztolta ki senki, utólag kiteszem:
2017.05.28 III. MÁO emeleti büfé. Kreatív közösségi zenehallgatás: Erkel Ferenc: Bátori Mária. Előadó László Ferenc, beszélgetőtársa Kolonics Klára
Szépen sikerült előadás volt.
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 22012017-03-05 01:44:48
Kedves Dantes, (off jön) saját tapasztalataim alapján írtam, amit írtam. Nekem a koncertrendezés és a rendezvényszervezés tendenciaszerűen szögesdrótként működött egész pályafutásom során (kivéve a rádiót, de csak Such-ig). Mióta MMA tag vagyok, három hatalmas balegyenest kaptam (egzisztenciálisan), holott semmi okot nem szolgáltattam rá. Off vége. Kodály írásait gyakrabban kellene olvasni, eredetiben, ma is aktuális. A Gyöngyösbokréta működik, korszerűsített formában, táncház és népdalkör néven. Azt hiszem, hogy abban egyet tudunk érteni Bicskeivel, hogy a műfajok és színvonalak elvtelen keverése a bevétel növelésének céljából nehezen tolerálható. A kontraszelekció mindig is létezett, és ha a rendszerváltás után valamiféle meritokrácia eljövetelében reménykedtünk, akkor ebben nagyon hamar csalódnunk kellett. A pártalapú diszkrimináció rövid illegalitás után visszajött, és a nepotizmussal és a pénzalapú protekcionizmussal karöltve, bizony, képes befeketíteni az eget, kormányfüggetlenül.
Bánk bán • 28642017-03-05 01:17:26
Tehát a bariton Bánk partitúrája nem maradt Novoszivibivirovovszkban, és nem ette meg semmiféle jegesmedve (ahogy épp tíz évvel ezelőtt reménykedve feltételeztem).
Ennek örvendezek, mert meghallhatjuk, hogy milyen az a sokat emlegetett bariton Bánk. Én biztosan ott leszek a felújításon.
Nádasdy kongeniális átköltését most már két verzióban is játszani fogja az Operaház, kitörő örömünkre.
Bánk bán • 28632017-03-05 01:08:20
A Magyar Állami Operaház műsorra tűzi a bariton Bánkot...
No comment.
Bánk bán • 28592017-02-08 02:36:39
Részlet Gyémánt Csilla esszéjéből:
"A kommunista diktatúra idején az 1953 óta újra engedélyezett „történelmi opera” előadása hasonló érzelmeket keltett, hiszen a Nádasdy-féle változat éppenséggel az Egressy által kihagyott jeleneteket – a Békétleneket és Petúr jelenlétének súlyát – állította vissza, Katona eredeti, szikárabb szövegével helyettesítve Egressy librettójának cirádáit."
Ha 1953-ban "újra engedélyezték" a Bánk bán operát, akkor előtte be volt tiltva? A múltkor volt erről egy kis vitánk, még sem emlékeztem rosszul? Vagy a szakirodalom ellentmondó? Ki tudna utánanézni?
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 21972017-02-08 02:06:46
Mégis válaszolok erre a hozzászólásra.
Nem tudom, hogy egy cikket olvastunk-e?
Konkrét javaslat nincs a cikkben? hát a végén ott van, és a művészeknek szól. E javaslat nem új, nagyon sokan így élnek, élünk a művészvilágban, lehet, hogy neked ismeretlen ez a léthelyzet? Próbálunk eljutni a közönséghez, megkerülve a szögesdrótot: a médiát, a koncertrendezőket és rendezvényszervezőket, a lustaság, korrupció, begyepesedettség labirintusát. Tehát mi szervezzük a saját koncertjeinket, kiállításainkat. És néha bekopogunk az illetékeshez, néha érünk is el eredményt. Általában akkor, ha az illetékes is olyan idealista, mint a művészember, aki megkeresi. Aki ezt az életformát bírja, megmarad a szakmában, aki nem, az...
Világmegváltó hadova? hiszen ilyen pesszimista írást már rég olvastam. Ez nem világmegváltás, hanem a rögrealitás, de csillagtan éjszakán, egy sötét szemüvegen át.
Savonarolai mennydörgés? Kit-mit küldene-tenne máglyára Bicskei szerinted? Egyébként nem egy hálás szerep. Savonarolát felakasztották, és a holttestét máglyán elégették. Poszthumusz rehabilitálták, mégsem nem volt eretnek...
Hogy a MMA egy testületi tagjának bármi hatalma lenne, (ahogy Szabó elvtársnak a Szabad Népnél, vagy később a Kékfénynél)? Ahogy azt a kis Móricka elképzeli... Épp ellenkezőleg! Attól kezdve, hogy a MMA tagja lettem, úgy észlelem, hogy egyfajta kilövési engedély lett rám érvényes. A mószerembereket tehát ne errefelé keresd. És Bicskei "üzenete" különben sem fentről jön, mert Szabadka tengerszint feletti magassága lejjebb van, mint Budapesté.
Az Operaház e cikkben érintett műsorpolitikájával egyébként egyetértek, főleg, ha a produkció eléri az Operaháztól elvárt nívót, és nem az Operaházban, hanem az Erkelben van műsoron, ami a "könnyebb" műfaj játszóhelyeként is működött.
Milyen zenét hallgatsz most? • 249002017-02-03 20:01:05
Franz Schmidt: 4. szimfónia Wiener Philharmoniker / Mehta
Balett-, és Táncművészet • 52712017-01-22 21:15:36
Kit illet a Balettintézet név?
Erkel Ferenc • 10182017-01-05 00:08:44
Erkel István király - a 2012-es CD felvétel teljes egészében hallható a Youtube-on. Akinek nincs meg, most meghallgathatja.
Erkel Ferenc • 10172017-01-05 00:04:15
Néhány értékelésbeli gyom került a virágoskertbe. Nem kiforrott a Bátori Mária? Erkel a Bánk bán bemutatója előtt is vállalta az operát, elő is adták. Németh Amadé, aki a 80-as években vezényelte a rádiófelvételt, állította, hogy nem hallatszik a Bátorin, hogy első opera lenne. A finálé a befejezetlenség érzetét kelti? Hát éppen ez benne a szokatlan, modern: a nyitott befejezés. A nyitány és a nyitókórus kapott még bírálatot, mint eklektikus zene - éppen azok a formarészek, amelyek külön is önálló életet éltek, különösen a nyitány...
Az opera előadói mindent megtettek az előadás sikeréért, a művészek dicsőségére válik ez az előadás.
Erkel Ferenc • 10162017-01-04 23:50:28
Kedves Gábor! A Ballet Hongrois-tól kezdve a finálé végéig ki lett húzva az egész formarész. tehát a H-dúr lassú, és a h-moll friss, ami egy teljes verbunkos forma, és az utána következő ismétlés, ami keretbe foglalja a finálét. Az opera tisztán magyar részei jelentik ennek a műnek az újdonságát. A CD-n biztos ki fogják nyitni a a húzást. A CD jelentősége abban áll, hogy ez lehetne ebből az operából az első teljes, Urtext felvétel.
Sajnos, az utóbbi időben igencsak sok dolgom akadt, ezért nem tudok utánanézni-hallgatni a húzásoknak, de ennek nincs is jelentősége.
Egyébként az Urtext anyagnak vannak olyan részei, amik nem kerültek bele az opera közreadott műalakjába (helyesebben törzsszövegébe), de függelékként ott vannak a partitúrában. Ilyen Mária-István később komponált kettőse, az opera elvetett hosszabb fináléja, valamint azok a magyar tánctételek, amiket az opera háromfelvonásos előadása során iktattak be, mint balett-divertissement-t. Ezeket emlékezetből írom, nem ellenőriztem a partitúrából, ami jelenleg "el van ásva".
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 21432016-12-08 22:28:55
Utána kellene nézni, hogy mi volt a közvélekedés a Csodák Palotájáról az átadás előtt. Egyébként Talán nem rossz módszer arra, hogy be lehessen hozni a legfiatalabb generációkat a művészi zene közelébe. Bécsben hogy vált be ez az intézmény? Tud valaki statisztikákat?
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 21422016-12-08 22:28:51
Utána kellene nézni, hogy mi volt a közvélekedés a Csodák Palotájáról az átadás előtt. Egyébként Talán nem rossz módszer arra, hogy be lehessen hozni a legfiatalabb generációkat a művészi zene közelébe. Bécsben hogy vált be ez az intézmény? Tud valaki statisztikákat?
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 21172016-11-30 02:07:23
Ott voltatok? Én ott voltam. Nem zavartak meg semmit. Bejöttek, civilizált módon átadták, amit átadtak, és el is mentek, nem fogadták el az invitálást. a Rózsavölgyi ajtaja előtt zajló heppeningből semmi sem hallatszott be, teljesen civilizált tiltakozás volt.
Az épület NEM vesz el a parkból semmit, NEM csökken a zöldfelület és olyan területet hasznosítanak, ami eddig nem volt a park része. Tehát az egész tiltakozásnak az apropója nem valós, kitaláció.
A Magyar Zene Háza olyan intézmény, ami nálunk újdonságnak számít, hasonló legfeljebb a Csodák Palotája, amely hasonló jellegű ismeretterjesztő funkciót lát el. Tehát az új intézmény NEM iskola lesz és NEM koncertterem! És nem kakaókoncert, és nem illusztrált zenetörténeti előadás.
Egyszerűen nem értem, hogy a tiltakozás miért kap ekkora hírverést, szinte nagyobbat, mint az, ami ellen tiltakoznak?
Mindössze arról van szó, hogy visszatetszőnek találnak egy kormányt, amelyik kulturális nagyberuházásokat merészel tervezni, és még végre is hajtja azokat? Valóban merőben szokatlan magatartás.
Viccet kizárva, lehet egyetérteni a projekttel, lehet vitatkozni vele, lehet tiltakozni ellene, de hogy ez az épület elkészül, az bizonyos. Hogy mi lesz az épületben és körülötte, majd meglátjuk. Viszlát az avatón, ahol majd megint lehet tiltakozni.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 577502016-11-29 20:51:09
Kedves Dantes, a Himnusz lecserélésének történetét annyian beszélik, hogy ez túlmutat az anekdotán. Ennek alapja van. Katona Bánk bánját nem játszhatták Rákosi idején, utána lehet nézni. Bemutatása a hatalom számára botránnyá vált, az elképesztő siker miatt. Rákosi tudta, hogy bizonyos kérdésekben nem tanácsos átlépnie a határt. Ha tetszik, nem volt rá ideje, hogy minden határt átlépjen.
Nyilván valaki komolyan gondolta a Himnusz lecserélését. Egy bizonyos Török nevű művelődéstörténész, amikor minisztériumi állást kapott, kiírt egy pályázatot új himnuszra, a felajánlott díj 10000, azaz tízezer forint volt (ténykérdés!). Ha ő komolyan gondolta a dolgot helyettes államtitkárként, akkor...
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 577492016-11-29 20:34:08
Nem csak Gördülő opera, hanem a MÁVAG opera is - amíg engedték. Nagy Józsi bácsitól hallottam ezt, még 1990-ben. Az eredeti játszóanyagból adták elő a művet, aztán 1952-ben már nem volt előadás. Jó lenne, ha valaki utána tudna nézni a pontos dátumnak.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 576782016-11-21 14:55:13
Kérem az előző hsz. törlését - valami baj van a gépemmel, mert egyszer kattintok, és kettőt közöl.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 576772016-11-21 14:54:06
Koncertszerű operaelőadások - Igazad van! Az opera műfajban a zene a látvány és a színpadi történés egyenrangú! Ha valamelyik előtérbe tolakszik, élvezhetetlenné válik a produkció. Éppen ezért a koncertszerű előadásnak köze nincs az operához, standfotó a filmből, vagy film hang nélkül: hiányzik a lényeg. Zenés színház, színház nélkül. Olyan, mint az áriaest, tetszetős hangakrobatika, kontextus nélkül.
Ha az Operaház vezetősége elővesz egy darabot, akkor azt úgy kellene tennie, ahogy a Reimann operával tette, a zene lehet, hogy pusztán érdekes, de ezt többszörösen hatványozza a kiváló rendezés és a gyönyörű a színpad. Erre jött közönség, annak ellenére, hogy a zene stílusa nem mindenki kedvence.
Porosság - Németh Amadé, aki több Erkel opera átköltéséhez asszisztált, maga mondta nekem, hogy Egressy szövegei patinásak, dramaturgiailag megállják a helyüket, csak retusálni kell azokat a szavakat és kifejezéseket, amiknek mára megváltozott a jelentéstartalmuk. (pl: Üdvöz légy, melegkeblű nép!)
Sajnos, nem melegkeblűség, hanem szűkkeblűség mutatkozott abban a tekintetben, hogy ha a Reimann opera kaphatott hat előadást, a Bátorinak és a Dózsának nem jutott, csak egyetlen koncertszerű megmutatkozás. Egyébként az utóbbi jelmezeit néhány évvel a 2014-es előadás előtt selejtezték, eladták... tehát adminisztratíve kizárták, hogy ezt az operát a belátható jövőben ismét repertoárra tűzzék.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 576752016-11-21 14:33:24
Erkel és a tiltólista - Erkel tiltólistán volt Rákosi idején, amikor a Bánkor nem játszhatták, és a Himnuszt is le akarták cserélni. Tűrt lett, mert a Bánkot és a Hunyadit játszhatták ugyan az átírt formában, de az Erkel kották összkiadását előkészítő műhelyeket Aczél György szétverte (kettőt egymás után, Bónis Ferencét, majd Legány Dezsőét), és a XIX. sz. magyar zenéjének nem volt kutatócsoportja a 90-es évek végéig. Sajnos, az egész XIX. századi magyar zenei romantika tiltólistán volt, Liszt kivételével, mert őt nem lehetett eldugni, akkora a híre a világban.
Ebben a kontextusban értékelem az Erkel operák szövegkönyveinek teljes átírásait is.
Erkel Ferenc • 10132016-11-17 00:15:14
A Dózsa Györgyből nem készült stúdiófelvétel, mert a 2014-es előadás a Mészöly-Oberfrank féle átdolgozás volt. Megjegyzem, hogy ez a legkíméletesebb valamennyi általam ismert átköltés közül, a zenét csak húzták, nem kutyulták össze. Mészöly teljesen új szöveget írt a zenére, de nem dramatizált, meghagyta az eredeti jelentéstartalmat.
Csakhogy az eredeti szöveg Jókai és Szigligeti munkája, tehát nem illendő teljesen kicserélni akkor sem, ha az új szöveg egyébként jó.
Úgy látszik, nem akart az Operaház egy húzott formát CD-re venni, inkább megvárják az Urtext kiadást, ami pár éven belül elkészül.
A Bátori koncertelőadását az Urtext partitúrából játszották. Az első felvonást meghúzták - sejtésem szerint a rádió miatt (a szent és sérthetetlen műsoridő, ugyebár). Sajnos, éppen az első finálé második fele maradt ki, ami egyike az opera legérdekesebb magyar stílusú számainak. Az egész egy hatalmas verbunkos tétel. A CD felvétel alkalmával ki fogják nyitni a húzásokat. Remélem, álhír, rossz vicc, hogy nem készül a teljes operából stúdiófelvétel ezzel a gárdával.
Erkel Ferenc • 10122016-11-17 00:15:10
A Dózsa Györgyből nem készült stúdiófelvétel, mert a 2014-es előadás a Mészöly-Oberfrank féle átdolgozás volt. Megjegyzem, hogy ez a legkíméletesebb valamennyi általam ismert átköltés közül, a zenét csak húzták, nem kutyulták össze. Mészöly teljesen új szöveget írt a zenére, de nem dramatizált, meghagyta az eredeti jelentéstartalmat.
Csakhogy az eredeti szöveg Jókai és Szigligeti munkája, tehát nem illendő teljesen kicserélni akkor sem, ha az új szöveg egyébként jó.
Úgy látszik, nem akart az Operaház egy húzott formát CD-re venni, inkább megvárják az Urtext kiadást, ami pár éven belül elkészül.
A Bátori koncertelőadását az Urtext partitúrából játszották. Az első felvonást meghúzták - sejtésem szerint a rádió miatt (a szent és sérthetetlen műsoridő, ugyebár). Sajnos, éppen az első finálé második fele maradt ki, ami egyike az opera legérdekesebb magyar stílusú számainak. Az egész egy hatalmas verbunkos tétel. A CD felvétel alkalmával ki fogják nyitni a húzásokat. Remélem, álhír, rossz vicc, hogy nem készül a teljes operából stúdiófelvétel ezzel a gárdával.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 575972016-11-16 23:51:26
Kár, hogy nem olvastál bele az Erkel topicba.
Idemásolom azoknak, akik nem jártak ott:

985 • musicus2 Előzmény 983 • Válasz erre 2016-11-06 01:21:45
A Bátori Mária 1840-es bemutatója előtt a kelet-európai "nemzeti" operaiskolák közül csak az orosz jelentkezett Glinka Ivan Szuszanyin-ával (1836). A cseh, lengyel stb. nemzeti operák első jelentős alkotásai jóval későbbiek. Verdi első operáját, az Oberto-t egy évvel korábban mutatták be, a másodikat, Pünkösdi királyságot néhány nappal a Bátori Mária bemutatója után. Első jelentős sikert hozó operája a Nabucco másfél évvel, Wagner első egyéni hangú operája a Bolygó hollandi három évvel későbbi.
Erkel a Bátori Máriában már félreismerhetetlenül egyéni hangján szólal meg. Az opera a Hunyadi erényeinek többségével már rendelkezik. Nem érződik első operának. Maga Erkel sem érezte meghaladottnak, ifjúkori zsengének első operáját, hiszen a bemutatót követő tizennyolcadik évben is felújították.

Tehát lett volna miért reklámot csinálni ennek a darabnak, amely a magyar operatörténet első európai nívójú darabja, minden komolyabb előzmény nélkül. Sőt, megelőzte Verdi és Wagner első sikeres operáit.
De ki tudja ezt a zenetörténészeken kívül?
És mi miért nem tudtuk/tudtátok?

Egyébként a Dózsa György 2014-es koncert előadásán is csak félig telt meg az Erkel Színház. Pedig a 90-es évek közepén húsz feletti előadásban ment a darab, ugyanebben a változatban, a Mészöly/Oberfrank féle rövidített formában. A Dózsa esetében nem lehet arra hivatkozni, hogy nem kell a közönségnek - hiszen repertoárdarab volt - itt félremagyarázhatatlanul a reklám hiánya volt az üres székek oka.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 575872016-11-16 02:09:19
Halkan megkérdezem azért, ha a Lear megérdemelte a példaszerűen, gyönyörűen szcenírozott előadást, akkor Erkel miért nem? A Lear megérdemelte a kiemelt pr-t óriásplakátot stb, akkor Erkel miért nem? A Lear megérdemelte a hat (ha jól emlékszem hat) előadást, az Erkel operák miért nem? A Leart az Operaházban játszották, ahol egy kisebb nézőszám sem kínosan feltűnő és a turisták amúgy is megtöltik a nézőteret, Erkelt miért kellett az Erkelbe tenni, amely az ország talán legnagyobb befogadóképességű színháza?
Persze, tudom, Aribert Reimann alapozta meg a magyar operaműfajt, és neki köszönhető az Operaház megépítése is, ugyebár. Ahol manapság oly kiválóan működik a marketingosztály.
Erkel Ferenc • 10052016-11-16 02:04:07
Most olvastam IVA beszámolóját a Verdi Requiem és Erkel Bátori Máriájának előadásáról. A Bátorin ott voltam.
Döbbenetes, hogy egymás után tönkre lehetett tenni két Erkel opera kvázi bemutatóját, a Dózsa Györgyét, és most a Bátoriét. Méghozzá ugyanazzal az eszközzel, a PR hiányával. Egyszer egy ilyen eset lehetne az ügyetlenségnek, vagy a rátermettség hiányának a következménye, de kétszer egymás után kimondható, hogy ez bizony szabotázs. A Dózsa előadása a felkelés 500 évfordulójának kiemelt eseménye volt, és hogy a Bátori előadása miért volt fontos, arról Ókovács Szilveszter ünnepi beszéde, amit az előadás előtt mondott el, mindenre kiterjedő indoklást adott. Talán nem értesült a közönségszervezés arról, hogy ez a két előadás két kiemelt esemény?
Egyébként sejtem, hogy hol a baj. A közönségszervezést ugyanis már nem közönségszervezésnek hívják, hanem marketingnek. Vagy másnak? Nem mindegy? Úgy látszik, azóta nem feladatuk a közönségszervezés. De azt azért meg kellene vizsgálni, hogy ha nem a reklám, akkor mi?!
Az üres házak módot adnak arra, hogy elinduljon a károgás: lám, az Erkel operák nem vonzzák a közönséget, nem kell őket a repertoárra venni. És hogy ismét elhangozzanak azok a provinciális baromságok, hogy hát Erkel nem is igazán világszínvonalú, csak átdolgozott formában (vagy még úgy sem) képes hatni stb. Erkelt kipipáltuk, és kész.
Ez bizony szabotázs. És ezekért a botrányokért nem a művészeti vezetés a felelős. A művészek csodálatosak voltak mindkét előadáson.
Halkan megkérdezem azért, ha a Lear megérdemelte a példaszerűen, gyönyörűen szcenírozott előadást, akkor Erkel miért nem? A Lear megérdemelte a kiemelt pr-t óriásplakátot stb, Erkel miért nem? A Lear megérdemelte a hat (ha jól emlékszem hat) előadást, az Erkel operák miért nem? A Leart az Operaházban játszották, ahol egy kisebb nézőszám sem kínosan feltűnő és a turisták amúgy is megtöltik a nézőteret. Erkelt miért kellett az Erkelbe tenni, amely az ország talán legnagyobb befogadóképességű színháza? Kérdések, amelyek válasz nélkül maradnak.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 575862016-11-16 01:50:48
Most olvastam IVA beszámolóját a Verdi Requiem és Erkel Bátori Máriájának előadásáról. A Bátorin ott voltam.
Döbbenetes, hogy egymás után, két egymást követő évben tönkre lehetett tenni két Erkel opera kvázi bemutatóját, a Dózsa Györgyét, és most a Bátoriét. Méghozzá ugyanazzal az eszközzel, a PR hiányával. Egyszer egy ilyen eset lehetne az ügyetlenségnek, vagy a rátermettség hiányának a következménye, de kétszer egymás után kimondható, hogy ez bizony szabotázs. A Dózsa előadása a felkelés 500 évfordulójának kiemelt eseménye volt, és hogy a Bátori előadása miért volt fontos, arról Ókovács Szilveszter ünnepi beszéde, amit az előadás előtt mondott el, mindenre kiterjedő indoklást adott. Talán nem értesült a közönségszervezés arról, hogy ez a két előadás két kiemelt esemény?
Egyébként sejtem, hogy hol a baj. A közönségszervezést ugyanis már nem közönségszervezésnek hívják, hanem marketingnek. Vagy másnak? Ki tudja. Úgy látszik, azóta nem feladatuk a közönségszervezés. De azt azért meg kellene vizsgálni, hogy ha nem a reklám, akkor mi?!
Az üres házak módot adnak arra, hogy elinduljon a károgás: lám, az Erkel operák nem vonzzák a közönséget, nem kell őket a repertoárra venni. És hogy ismét elhangozzanak azok a provinciális baromságok, hogy hát Erkel nem is igazán világszínvonalú, csak átdolgozott formában (vagy még úgy sem) képes hatni stb. Erkelt kipipáltuk, és kész.
Ez bizony szabotázs. És ezekért a botrányokért nem a művészeti vezetés a felelős.
Erkel Ferenc • 9922016-11-07 03:28:54
Idézet a pr cikkből:
2015-ben újra világhírű magyar művel ünnepeltünk: a 100 esztendeje elhunyt Goldmark Károly monstruózus keleti operájával, a Sába királynőjével.
Monstruózus = riasztó méretű, idomtalan, ormótlan, szertelen, éktelen, iszonyú, förtelmes, torz, szörnyű.
A Sába riasztó méretű? Tetszett-e látni a Parsifalt? Vagy válasszunk a többi jelentés közül?...
Szereti Ön Goldmarkot?!
Off vége.
Ott voltam a Bátorin. Különös volt ez az este, a tapasztalatok és tanulságok összegzése hosszabb időt vesz majd igénybe.
Erkel Ferenc • 9862016-11-06 01:24:30
A honlapon az eladott jegyek tekintetében a nézőtér szinte üres. Vajon változni fog-e ez az előadásig?
Erkel Ferenc • 9852016-11-06 01:21:45
A Bátori Mária 1840-es bemutatója előtt a kelet-európai "nemzeti" operaiskolák közül csak az orosz jelentkezett Glinka Ivan Szuszanyin-ával (1836). A cseh, lengyel stb. nemzeti operák első jelentős alkotásai jóval későbbiek. Verdi első operáját, az Oberto-t egy évvel korábban mutatták be, a másodikat, Pünkösdi királyságot néhány nappal a Bátori Mária bemutatója után. Első jelentős sikert hozó operája a Nabucco másfél évvel, Wagner első egyéni hangú operája a Bolygó hollandi három évvel későbbi.
Erkel a Bátori Máriában már félreismerhetetlenül egyéni hangján szólal meg. Az opera a Hunyadi erényeinek többségével már rendelkezik. Nem érződik első operának. Maga Erkel sem érezte meghaladottnak, ifjúkori zsengének első operáját, hiszen a bemutatót követő tizennyolcadik évben is felújították.
Erkel Ferenc • 9772016-10-04 12:59:08
Felkerült az operaház honlapjára a Bátori Mária szereposztása, jegyet is lehet venni a koncertelőadásra. Alig lehet megtalálni a hirdetést, a cím alapján nem, csak a dátum alapján adja ki a kereső! Mivel a linkek alól a tartalmak elég gyorsan el szoktak tűnni, idemásolom az egészet.

Részletek
Helyszín
Erkel Színház
Dátum 2016. november 6.
Kezdés ideje 19:30 Befejezés ideje 22:30

Szereposztás
Karmester - Kocsár Balázs
Kálmán - Palerdi András
István - László Boldizsár
Árvai - Kelemen Zoltán
Szepelik - Geiger Lajos
Bátori Mária - Kolonits Klára
Miklós - Hanczár György
Szepelik bizalmasa - Fülep Máté

Alkotók
Rendező - Aczél András
Karigazgató - Strausz Kálmán

Fülep Máté ezek szerint egyedül fogja énekelni a három kis basszusszerepet, a Hírnököt, a Kémet és a Bakót, "Szepelik bizalmasa" néven.
Őszintén remélem, hogy az előadást az Operaháztól megszokott reklámkampány előzi majd meg!
Erkel Ferenc • 9762016-10-04 12:25:43
Ez az a CD, amit csak látni lehet... vagy még azt sem. Én egyetlen példányával "találkoztam" eddig. Somogyváry Ákos, az Erkel Társaság elnöke mutatta meg nekem - ne nyúld le, Pista! -, de ennek már több, mint egy éve. Hol lehet megvenni?! Egyébként, ha valóban ez a szereposztás a CD borítón, akkor valami történt a zenei anyaggal. Ezen a koncertelőadáson ugyanis NEM Schöck Atala volt a Költő (mint 2010-ben), hanem Heiter Melinda. Az előadás egyetlen olyan szereplője, akit "félreosztottak". A Költő szerepe a Dózsában hasonló Petúréhoz a Bánk bánban. Kimondja azt, amit senki sem mer. Semmiképpen sem egy lírai hangra szabott nadrágszerep.
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 21102016-10-01 01:00:29
Mit dolgoztál a Ládagyárban? és hogyan vitt arra a sors?
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 21092016-10-01 00:58:26
Nem úgy, mint a villamos, vagy a gubacsi iparvágány. Szegeden gyártották a tömeghegedűket, igaz, hogy az árukhoz képest nem voltak annyira rosszak. De ha egy hegedű csúnyán szól, a vájtfülű hegedűsök azt mondják: "szegedi ládagyár".
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 570192016-09-26 10:08:20
Kérlek, ne sértegess ilyen illusztris rendezőket!
Az Operaház vezetése elé azt a követelményt támasztották, hogy az Operaházat emeljék világszínvonalra. Ezt meg is történt, abban a tekintetben is, hogy a legnevesebb német játszóhelyek legkorszerűbb rendezési bravúrjait felülmúló produkciók születnek, úttörő vívmányaikat átplántálván a reménytelenül ósdi magyar operai környezetbe. A Momus magát operabarát lapnak nevezi. Hogyhogy nem tudtok ennek a szívet melengető folyamatnak lelkesen tapsolni? Miért állítjátok, hogy a rossz az jó, és a jó az rossz? Tévedni emberi dolog, manapság mindenki előtt nyitva áll a Damaszkuszi út.
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 21042016-09-26 09:54:43
Tehát a Stradivari tényleg Stradivari.
"A művész honlapján említett Stradivarit egy külföldi bank bocsátotta Csűry Lajos, azaz Edvin Marton rendelkezésére, aki ezt csak alkalmilag, a bank által támogatott koncertjein tudja használni."
Üzlet, az üzlet.
A bankvilág pedig bankvilág, manapság így működik.
Tekintsétek meg Edvin Marton honlapját, kiváló menedzsere van.
Komolyzene jövője? Ugyan.
Láttam, akarom mondani, hallottam Edvin egy produkcióját a TV-ben, jó tíz éve. A műkorcsolya világbajnokság gáláján nyűtte a hegedűt a pálya közepén, valamelyik exbajnok pedig korcsolyázatt körülötte, elképesztő ugrásokat mutatva be. Azért írom ezt le, mert szegény Edvin hegedűje akkor úgy szólt, mint a Szegedi Ládagyár. Ez egy Sztradiváry volt, vagy az általad hivatkozott linkben említett Tesztoszterrore, esetleg egy Gvarnéró?. Mármint annak a kópiája?
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 21022016-09-24 22:29:27
Ez nem helytálló infó, ez a Stradivary rosszmájú feltételezések szerint Steszák Mariska tulajdona, aki halaskofa a Lehel piacon. A Stradivari úgy Stradivari, ahogy Edwyn a Heifecz. Pedig nem oly rég, még Csüry Lajosként, készített sa Hungarotonnak egy valóban kiváló Sarasate CD-t, amit egy közönséges médiacickány nem képes abszolválni. De: üzlet az üzlet. És ez nagy kár.
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon • 20972016-09-23 23:42:18
A zenei humor topicba is betehettem volna, de pesszimistább, vagy talán realistább vagyok már annál.

Diótörő decemberben az Arénában - Cirque de Monte Carlo & Edvin Marton

Mivel a szövegek, amikre a linkek mutatnak, elég hamar eltűnnek, idemásolom a reklámcikket, mert őrizzük meg a jövőnek, ami érdemes rá. Ami örökbecsű és klasszikus. Akár Madách is írhatta volna abban a bizonyos londoni színben.
"Kedves Olvasónk!
Egyedülálló családi showműsort mutat be 2016. december 20-án a Cirque de Monte Carlo és Edvin Marton a Papp László Budapest Sportarénában. Csajkovszkij klasszikus balettje, a Diótörő szenzációs akrobatikus balett show-ként mutatkozik be egy különleges karácsonyi meseelőadáson. Hírlevelünkből most 5% kedvezménnyel vásárolhatja meg jegyét e kivételes produkcióra!

Cirque de Monte Carlo & Edvin Marton
Papp László Budapest Sportaréna
december 20. kedd, 19:30
Diótörő

A Cirque De Monte Carlo és Edvin Marton egy kivételes show-t alkotott, a Diótörőt, mely egy csodálatos ötlet különleges megvalósítása. Csajkovszkij klasszikus balettje karácsony előtt szenzációs akrobatikus balett show-ként jelenik meg, ahol a cirkusz és a balett egy egészen új dimenzióba kerül. A Diótörő dallamai mindenki számára ismerősen csengenek, a Cirque de Monte Carlo és Edvin Marton feldolgozása pedig felejthetetlen élményt ígér. A jelszó: mindent a fülnek és mindent a szemnek.

A Papp László Budapest Sportarénában 2016. december 20-án látható produkció látványvilágát a Cirque de Monte Carlo adja, amelynek varázslattal teli, emlékezetes produkciói a megújult cirkuszi művészet alapjaira épülnek. Ők a kortárs cirkuszi művészet egyik vezető társulata, mely folyamatosan arra törekszik, hogy művészete tökéletes legyen. A Cirque de Monte Carlo együtt jeleníti meg a cirkuszi művészetet a zenével, a tánccal és a színházzal egyedi, eredeti formában. Legyenek a világ bármely részén, a Cirque de Monte Carlo kreativitásával és profizmusával emlékezetes eseménnyé varázsolja előadásait. Az elmúlt 5 év alatt több mint 200 produkcióval járták be a világot, mára már elmondható, hogy nincs párja a társulatnak az egyedi előadások terén, de a technikai kivitelezésben sem.

A Diótörő csodás dallamait Edvin Marton magyar származású világhírű hegedűművész idézi majd meg fantasztikus hegedűjátékával. Edvin Marton 2008-ban az Eurovíziós Dalfesztivál győztese lett, az akkori szereplését szerte Európában és a világ más pontjain több mint 200 millió ember kísérte figyelemmel a televízió közvetítéseknek köszönhetően. További díjak között van egy 2008-as MTV Europe Award, valamint egy Amerikai Televíziós Emmy-díj a legjobb eredeti kompoziciónak (ABC Television Network). A művész egyedi szuggesztív előadásmódjával varázsolja el a nagyérdemű közönségét Európában, Ázsiában és Amerikában egyaránt, különleges zenei atmoszférát teremt a koncertjein. Ennek az egyedi összeállításának köszönheti, hogy Arany és Platina lemezes művész lett Európában, Oroszországban és Kínában. Koncertjei a világ minden részén teltházasak.

A Csajkovszkij utolsó balettjét bemutató családi showműsor további különlegessége, hogy Edvin Marton egy felbecsülhetetlen értékű 1699-es Antonio Stradivari hegedűn fog játszani. A Diótörő decemberi bemutatója felülmúl eddigi minden várakozást.
folyamatosan arra törekszik, hogy művészete tökéletes legyen. A Cirque de Monte Carlo együtt jeleníti meg a cirkuszi művészetet a zenével, a tánccal és a színházzal egyedi, eredeti formában. Legyenek a világ bármely részén, a Cirque de Monte Carlo kreativitásával és profizmusával emlékezetes eseménnyé varázsolja előadásait. Az elmúlt 5 év alatt több mint 200 produkcióval járták be a világot, mára már elmondható, hogy nincs párja a társulatnak az egyedi előadások terén, de a technikai kivitelezésben sem.
A Cirque De Monte Carlo és Edvin Marton egy kivételes show-t alkotott, a Diótörőt, mely egy csodálatos ötlet különleges megvalósítása. Csajkovszkij klasszikus balettje karácsony előtt szenzációs akrobatikus balett show-ként jelenik meg, ahol a cirkusz és a balett egy egészen új dimenzióba kerül. A Diótörő dallamai mindenki számára ismerősen csengenek, a Cirque de Monte Carlo és Edvin Marton feldolgozása pedig felejthetetlen élményt ígér. A jelszó: mindent a fülnek és mindent a szemnek.
A Diótörő csodás dallamait Edvin Marton magyar származású világhírű hegedűművész idézi majd meg fantasztikus hegedűjátékával. Edvin Marton 2008-ban az Eurovíziós Dalfesztivál győztese lett, az akkori szereplését szerte Európában és a világ más pontjain több mint 200 millió ember kísérte figyelemmel a televízió közvetítéseknek köszönhetően. További díjak között van egy 2008-as MTV Europe Award, valamint egy Amerikai Televíziós Emmy-díj a legjobb eredeti kompoziciónak (ABC Television Network). A művész egyedi szuggesztív előadásmódjával varázsolja el a nagyérdemű közönségét Európában, Ázsiában és Amerikában egyaránt, különleges zenei atmoszférát teremt a koncertjein. Ennek az egyedi összeállításának köszönheti, hogy Arany és Platina lemezes művész lett Európában, Oroszországban és Kínában. Koncertjei a világ minden részén teltházasak.
A Csajkovszkij utolsó balettjét bemutató családi showműsor további különlegessége, hogy Edvin Marton egy felbecsülhetetlen értékű 1699-es Antonio Stradivari hegedűn fog játszani. A Diótörő decemberi bemutatója felülmúl eddigi minden várakozást."
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 569912016-09-20 01:51:23
Horvátországban (4,25 millió lakos) négy opera(társulat) van, Zágrábban, Eszéken, Fiuméban is Splitben. A legjobb társulat a fővárosi.
Ivan Zajc a horvátoknak olyan, mint nekünk Erkel, ez az opera a horvátok nemzeti operája, olyan, mint nekünk a Bánk bán. A kezemben volt az opera zongorakivonatának modern kiadása, gyönyörű keményfedeles kotta. Természetesen nem dolgozta át senki, úgy adták ki, ahogy a szerző megírta. A Bánk bánból ilyen kiadás máig nincs. A Hunyadiból sem. Egyetlen Erkel operából sem.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 569152016-07-16 16:15:56
Medveczky Ádám 75 éves. Isten éltesse, Maestro! Miért nem kap több produkcióban helyet? Rengeteget vezényel - máshol.
Zenei humor • 2532016-06-22 16:10:30
Furcsa párosítás...
https://www.youtube.com/watch?v=t6QvQjV7cBc
Erkel Ferenc • 9682016-03-21 12:29:42
A rádiófelvétel egy nagyon erősen húzott, némileg átdramatizált - tehát sajnos zeneileg sem hiteles - változat volt. Az Erkel Színházban a 90-es években játszott átdolgozás szövege teljesen átírt ugyan (a rádiófelvételéhez képest is), de valószínűleg csak húzott formája az eredetinek. Ez valóban hosszabb, tehát teljesebb, mint a Ruitner-féle rádiós átköltés.
Azt, hogy Erkel-ügyben miben reménykedhetünk az Operaházban, és miben nem, azt senki sem tudja. A 2010-es eredeti Bánk bemutató előtt és után több ígéret elhangzott az Erkel életművel kapcsolatban, de az Operaház színpadára eddig mindössze egyetlen (részben) eredeti Erkel operát sikerült felvinni. És ezt a Bánkot éppen most cserélték vissza a Nádasdy-féle "konzseniális" kompilációra, pedig erre az égvilágon semmi komoly érv nem volt. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a hivatalosságok körében még mindig befolyása van annak az érdekcsoportnak, amely Erkel-ügyben mindent kézből kontráz. Hogy miért, azt ők tudják, de nem mondják. Nyilván erre a hallgatásra meg van az okuk: ha ugyanis ez a játszma a nyilvánosság előtt zajlana, leleplező ereje lenne.
Reménykedjünk abban, hogy a korszellem változik, lassan, de biztosan. És abban is, hogy az új művészeti vezetésnek lesz hatalma ahhoz, hogy elérjen valamit ezen a téren.
Erkel Ferenc • 9652016-03-21 02:09:20
A Dózsa György tavalyelőtti koncert előadását (Erkel Színház 2014. november 17) felvették, éjszakába nyúló javítópróba is volt. Ebből készítettek egy keresztmetszetet, többet nem is érdemes kiadni belőle. Nem az előadás minősége miatt (az kiváló volt), hanem azért, mert az Urtext játszóanyag híján a Mészöly Dezső - Oberfrank átdolgozást játszották. Információim szerint fel fogják venni az eredetit, amikor a Zenetudományi Intézet Dózsa-közreadása elkészül. Ki mondta, hogy erre "nem igazán" van kilátás? Honnan szerezte az információt?
A Bátori Mária hiteles felvétele viszont még az idén elkészül. Ebből is készült átdolgozott felvétel a rádióban, hála Istennek, nem adták ki. A kolozsvári felvételt még nem hasonlítottam össze az eredetivel. mindhárom szövegkönyvet ugyanúgy közölni fogom, ahogy az István királyéval és a Dózsáéval tettem.
Erkel Ferenc • 9602016-03-15 00:39:23
A Bátori Mária felújításának és a hozzá kapcsolódó CD felvételnek a karmestere Kocsár Balázs lesz. A produkció a Zenetudományi Intézet Urtext kiadványa alapján készül. Emberemlékezet óta - vagy talán Erkel ideje óta - ez lesz az első hiteles előadás. A rádiófelvétel egy "átköltött" csonk - hatalmas húzásokkal és (minő meglepetés...) átírt szöveggel. Sajnos, a kolozsvári előadás még ennél is rövidebb volt.
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? • 561872016-03-15 00:17:36
Kérlek, gondold meg, hogy mit írsz le! A magyar zenei múltat illene megismerni és ápolni. Ezt nemkívánatosnak állítani... hm... módfelett sajátságos álláspont. Provincializmus a javából.
Dühöngő és lappangó őrültek számára • 5232016-02-12 20:09:16
off
Az én nevem Heck Elek
kínrymeket hekkelek.
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti Kamaraterem

Banda Ádám (hegedű), Matuska Flóra (cselló), Prunyi Ilona (zongora)
Mozart: 26. (B-dúr) hegedű-zongora szonáta, K. 378
Dohnányi: cisz-moll hegedű-zongora szonáta, op. 21
Boëllmann: G-dúr zongoratrió, op. 19

19:00 : Budapest
Óbudai Társaskör

Óbudai Kamarakórus
vezényel: Erdős Ákos
zongorán közreműködik: Király Miklós
"Az Óbudai Kamarakórus 36. éves jubileumi hangversenye"

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Kriszta Kinga (szoprán), Vörös Szilvia (mezzoszoprán), Vigh Andrea (hárfa)
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Vezényel: Kovács János
Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
Debussy: Két tánc
Saint-Saëns: Koncertdarab hárfára és zenekarra, op. 154
Debussy: La Damoiselle élue (A kiválasztott hölgy)
Ravel: La valse
A mai nap
született:
1632 • Jean-Baptiste Lully (Giovanni Battista Lulli), zeneszerző († 1687)
1829 • Anton Grigorjevics Rubinstein, zongorista, zeneszerző, karmester († 1894)