Bejelentkezés Regisztráció

Legfrissebb

Hegyi Árpád Jutocsa

Főtéma

Az én operaigazgatóim IX. – Hegyi Árpád Jutocsa, a konfliktuskereső blöffmester

2023-03-12

-zéta-


Rendhagyó direktori pályaképek nagyon szubjektíven megfogalmazva: ahogyan én láttam őket, a nézőtérről. Rendhagyó abban az értelemben is, hogy időben visszafelé haladunk. Egyfajta időutazás, aminek a végére érve az Olvasó egy folyamaton tekinthet végig. Egy folyamaton, ami nemcsak a rendszerváltás előre kiszámíthatatlan operai útvesztőin vezeti végig, hanem a műfaj strukturális és művészeti változásain is. Látni fogjuk, mi változott meg visszavonhatatlanul és mi csak átmenetileg. A mai írás hőse Hegyi Árpád Jutocsa.

Szimfonikus művek

Jobb, mint amire számítottam - Philharmonia Zürich, vez. Gianandrea Noseda

2023-02-27

Heiner Lajos


Noseda karrierje tulajdonképpen figyelemre méltó. Már 27 éves volt, amikor elkezdett dirigálást tanulni, és 30, amikor karmesterként debütált (még mindig nincs hatvan esztendős). Fellépett a világ legjelentősebb zenekaraival. Dirigált, többek között, a Metropolitanben, a Scalaban és a Bécsi Állami Operaházban (bár utóbbi helyen mindösszesen négy előadást).

Operabemutatók

„Mikor, mikor dőlt el ez a szörnyű ügy?” – A Háború és béke az Operaházban

2023-02-12

- zéta -


Kezdem a legvégén: tetszett. Sőt, nagyon tetszett. A vállalkozás, Prokofjev Háború és békéje előadása lehetetlennek tűnt korábban is, az Operaház utóbbi éveinek mélyrepülése tudatában meg különösen. Mégis, itt van, sikerült, az előadást menetközben elhagyó néhány tíz néző kivételével katartikus sikerrel. Érdemes tehát leásni a mélyre.

Főtéma

Az én operaigazgatóim X. – Vass Lajos, aki jobb híján volt

2023-02-22

- zéta -


Rendhagyó direktori pályaképek nagyon szubjektíven megfogalmazva: ahogyan én láttam őket, a nézőtérről. Rendhagyó abban az értelemben is, hogy időben visszafelé haladunk. Egyfajta időutazás, aminek a végére érve majd az Olvasó egy folyamaton tekinthet végig. Egy folyamaton, ami nemcsak a rendszerváltás előre kiszámíthatatlan operai útvesztőin vezeti végig, hanem a műfaj strukturális és művészeti változásain is. Látni fogjuk, mi változott meg visszavonhatatlanul és mi csak átmenetileg. A mai írás hőse Vass Lajos.

A nap képe

,

MET-plakát Ágai Karola vendégfelléptéről

Ajánló

Budapest

19:30 Pesti Vigadó

Pászti bérlet 4. - Nemzeti Filharmonikusok "Stabat Mater"

19:00 Zeneakadémia, Nagyterem

MÁV Szimfonikus Zenekar "Apokaliptikus szimfónia"

A mai nap

történt:

1902 • A Pelléas és Mélisande bemutatója (Párizs)

született:

1927 • Ágai Karola, énekesnő († 2010)

1931 • Szokolay Sándor, zeneszerző († 2013)

1959 • Sabine Meyer, klarinétos

elhunyt:

1983 • Kadosa Pál (sz. 1903)
A lapunkban megjelent szövegek a Café Momus, vagy a szerző kizárólagos szellemi tulajdonát képezik és szerzői jog védi őket.
A szerkesztőség külön, írásos engedélye nélkül mindennemű (részben vagy egészben történő) sokszorosításuk, felhasználásuk, kiadásuk és terjesztésük tilos.