vissza a cimoldalra
2018-05-23
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60797)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3983)
Társművészetek (1254)
Momus társalgó (6334)
Milyen zenét hallgatsz most? (24996)
Haladjunk tovább... (213)
Kedvenc előadók (2821)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2277)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11275)
A csapos közbeszól (95)

Fiatal művészeink hazai és nemzetközi sikerei (324)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (710)
Erkel Színház (9286)
Pantheon (2217)
Operett, mint színpadi műfaj (3603)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (840)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2729)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (6606)
Kimernya? (2703)
Élő közvetítések (7194)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1405)
Franz Schmidt (3125)
G.F. Händel Operák, Zeneművek (1718)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (136)
Rost Andrea (2024)
Help me! (1088)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Esszék és tanulmányok
archívum »
Bronz és bársony – Ettore Bastianini halálának 50. évfordulójára II/2.
(riccio, 2017-01-26)   [Esszék és tanulmányok]
Ettore Bastianini
Kétrészes cikkünkben az 50 éve elhunyt világhírű baritonra, Ettore Bastianinire emlékezünk, aki az idén lenne 95 esztendős.
Bronz és bársony – Ettore Bastianini halálának 50. évfordulójára II/1.
(riccio, 2017-01-25)   [Esszék és tanulmányok]
Ettore Bastianini
50 éve, a mai napon hunyt el, s az idén lenne 95 esztendős a nagy olasz bariton, Ettore Bastianini. Írásunk hiánypótlásnak készült erről a fantasztikus hangról, rendkívüli életpályájáról és különleges személyiségről.
Védőbeszéd a Trubadúr mellett
(Pál Tamás, 2016-05-09)   [Esszék és tanulmányok]
Verdi a Trubadúr idején...
Nem a bárgyú tekintélytisztelet, hanem a mű alapos ismerete késztetett „védőbeszédem” megírására, melynek elolvasása után remélem, velem együtt talán valamivel többen fognak a Trubadúrhoz a befogadás és nem az ítélkezés szándékával fordulni.
Jó és rossz énjeink, életünk helyzeteinek és szereplőinek metamorfózisai a színpadon – Gondolatok A hattyúk tava új verziójára várva – III.
(IVA, 2015-05-01)   [Esszék és tanulmányok]
A hattyúk tava új verziójára várva
A hattyúk tava, ősbemutatója után nem aratott tartós sikert, csak a XX. század közepén jutott el olyan változatig, amely a világ minden táján rajongott, egyetemes kultúrkinccsé avatta.
Jó és rossz énjeink, életünk helyzeteinek és szereplőinek metamorfózisai a színpadon – Gondolatok A hattyúk tava új verziójára várva – II.
(IVA, 2015-04-29)   [Esszék és tanulmányok]
A hattyúk tava új verziójára várva
Az ember úgy gondolta, aki Lakatos Gabriellával nézi meg a Hattyúk tavát, annak van esélye az „eredetire”. Mint ahogy Shakespeare Hamletje is ahhoz jut el, aki Gábor Miklóssal nézi meg a Madách Színházban, A csárdáskirálynőt is az látta, aki Honthyval és Felekivel...
Jó és rossz énjeink, életünk helyzeteinek és szereplőinek metamorfózisai a színpadon – Gondolatok A hattyúk tava új verziójára várva – I.
(IVA, 2015-04-27)   [Esszék és tanulmányok]
hattyúk tava
Az előadás, a szereposztás egyes elemeiben tehát ma is megszokott és természetes a művészek akár többszöri átalakulása. A műfajtól, az előadás stílusától és igényességétől, a szerepek jelentőségétől függ, hogy a színház látványeszközeivel milyen mértékben álcázzák e metamorfózisokat, milyen erőfeszítéseket tesznek azért, hogy a közönség illúziója erős legyen.
(Megkésett) szerepgondolatok – Canio: B. Nagy János
(Operatikus, 2014-11-24)   [Esszék és tanulmányok]
Canio: B. Nagy János
Itt nem egy nagy, hanem egy kis lélek pusztulásának vagyunk tanúi. Egy nagyon nagy énekes tolmácsolásában, akinek alakítása épp attól ráz meg bennünket, hogy olyan pontosan közvetíti a hős formátumát.
A két Macbeth
(Pál Tamás, 2014-10-03)   [Esszék és tanulmányok]
Macbeth Partitúra
A Macbeth párizsi verziója az útkeresés egyik állomása. Ha később nem lett annyira sikeres, mint a firenzei „alapforma”, az talán annak is köszönhető, hogy az új változat harmóniai-formai újdonságai – lettek légyen önmagukban bármily értékesek – nem tudtak a régi verzióval harmonikus és sikeres műben összefonódni.
Karmesterportrék LVII. – Lovro von Matačić
(Balázs Miklós, 2013-11-04)   [Esszék és tanulmányok]
Lovro von Matačić
Közmondásos szorgalmáról, fölényes mesterségbeli tudásáról és áldott jó természetéről életében is legendák szóltak; az ’50-es évektől kezdve sorra hódította meg a világ nagy operaházait, sztárzenekarait és rangos fesztiváljait, ám ő folyvást hazavágyott. Haza Zágrábba, vagy a dalmát tengerpartra
Kultúrafogyasztás, kulturális preferenciák a Café Momus olvasói körében
(Fekete Mariann, 2013-08-07)   [Esszék és tanulmányok]
Kultúrafogyasztás, kulturális preferenciák a Café Momus olvasói körében
Fekete Mariann szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának doktorandusza kutatási témájául a digitális kor kultúrafogyasztás szerkezetének változását választotta. Célja volt annak kimutatása, hogy a klasszikus kultúra fogyasztása hogyan alakult az internet és az infokommunikációs eszközök elterjedésével és általánossá válásával, az ingyenes zeneletöltések elterjedésével. A Café Momus olvasói által kitöltött kérdőívet számunkra külön dolgozta fel.
Karmesterportrék LVI. – Karl Richter
(Balázs Miklós, 2012-12-18)   [Esszék és tanulmányok]
Karl Richter
Legtöbben csak elkötelezett Bach-specialistaként ismerik, olyan zeneművészként, aki tudós muzikológusként, billentyűs hangszeres művészként, énekkarvezetőként és karmesterként is élete legfőbb céljának tekintette Johann Sebastian Bach életművének zenetudományi feldolgozását, bemutatását és minél szélesebb körű propagálását.
Felhők és harangok – In memoriam Antalffy-Zsíross Dezső
(BaCi, 2012-10-30)   [Esszék és tanulmányok]
In memoriam Antalffy-Zsíross Dezső
Minden szakmának szüksége van a maga teremtő elméire. De kellenek olyan emberek is, akik nem elsősorban intellektuális termékeik, hanem sokrétű személyiségük révén hagynak maradandó nyomot egy-egy szakmai közösség életében.
Karmesterportrék LV. – Artur Rodziński
(Balázs Miklós, 2012-07-03)   [Esszék és tanulmányok]
Artur Rodziński
Nyughatatlan lélek, igazi homo iracundus volt, végletesen szenvedélyes, kolerikus, ingerlékeny személyiség. Afféle született kelet-európai neurotikus, aki többnyire nem képes megalkudni sem magával, sem mással.
Karmesterportrék LIV. – Erich Leinsdorf
(Balázs Miklós, 2012-06-26)   [Esszék és tanulmányok]
Erich Leinsdorf
A szakma sokszor csak „tisztességes mesteremberként” emlékezik meg róla – és az is volt, kétségkívül. Egy gyakorlatias, praktikus szemléletű ember és karmester formáját öltötte föl, ám így is messze több volt puszta iparosnál.
Karmesterportrék LIII. – Kirill Kondrasin
(Balázs Miklós, 2012-06-20)   [Esszék és tanulmányok]
Kirill Kondrasin
Régi vágású dirigensnek mondták, aki egyaránt mestere volt a drámai fokozásnak és a lírai epizódok lágy, finom vonalú kirajzolásának, a kontrasztok kiélezésének és a bátor, gazdag színkeverésnek.
Karmesterportrék LII. – Oskar Fried
(Balázs Miklós, 2012-06-15)   [Esszék és tanulmányok]
Oskar Fried
Igazi úttörő volt a szó majd’ minden értelmében, harcosa a lemezkészítésnek, bajnoka az új zenének, szenvedélyesen, már-már megszállottan hitt egy jobb, igazságosabb, emberibb világ utópiájában.
Karmesterportrék LI. – Karl Böhm
(Balázs Miklós, 2012-05-22)   [Esszék és tanulmányok]
Karl Böhm
Opportunista volt, mégis tökéletes ellentétét képezte a showman karmestereknek, amennyiben minden külsődleges látványelemet nélkülöző előadásait legtöbbször puritán szigor, megingathatatlan objektivitás és célelvű tömörség jellemezte.
Karmesterportrék L. – Giuseppe Sinopoli
(Balázs Miklós, 2012-05-09)   [Esszék és tanulmányok]
Giuseppe Sinopoli
Sokoldalúan művelt és képzett volt, jó modorú és halk szavú vezető, ennek ellenére fellépése mindig magabiztosnak hatott. Karmesterként és zenekarvezetőként ragaszkodó és lojális volt akkor is, ha érezte a felé irányuló bizalmatlanságot és a szakmai kompetenciáját illető aggályokat.
Bis! – Ismétlések az operaszínpadon
(Operatikus, 2012-05-01)   [Esszék és tanulmányok]
tapsvihar
A publikumnak az a szokása, hogy kedvenc áriáját, esetleg kórusát, együttesét addig tapsolja, amíg csak meg nem ismétlik. Ezt Magyarországon „Vissza, vissza!”, másutt a „Bis! Bis!” (kétszer) kiabálásokkal követeli a publikum. Az ismétlés nagy megterhelés az énekes(ek)nek, és nyilvánvalóan megszakítja a drámai folyamatokat is. Vérbeli operarajongó azonban fittyet hány erre, és imádja az újrázást.
Karmesterportrék XLIX. – Hermann Scherchen
(Balázs Miklós, 2012-04-11)   [Esszék és tanulmányok]
Hermann Scherchen
Igazi szikrázó intellektus, de „önjáró” elme volt, aki ismerte a férfilét napos és árnyékos oldalát egyaránt, s ha a munkája szólította, akár a világ végére is elzarándokolt, hogy hirdesse a zene semmihez sem fogható mágiáját.
Karmesterportrék XLVIII. – Kertész István
(Balázs Miklós, 2012-03-22)   [Esszék és tanulmányok]
Kertész István
Tizenöt év. Nagy jóindulattal is mindösszesen ennyit töltött el Kertész a nemzetközi zenei életben, ám ez a tizenöt tartalmas esztendő elegendő volt arra, hogy a kor legnagyobbjainak nyomába érjen.
Karmesterportrék XLVII. – Sir Charles Mackerras
(Balázs Miklós, 2012-03-12)   [Esszék és tanulmányok]
Sir Charles Mackerras
Mondják: ha épp nem az operában vagy a hangversenypódiumon vezényelt, bizonyosan a lemezstúdióban vagy a kottatárban sürgött és kéziratokat tanulmányozott vagy régi hanglemezeket hallgatott.
Karmesterportrék XLVI. – Erich Kleiber
(Balázs Miklós, 2012-02-21)   [Esszék és tanulmányok]
Erich Kleiber
Azon „tárgyilagos” karmesterek közé tartozott, akik igyekeztek kordában tartani az érzelmeket, és valamiféle jól megszabott arányt tartani a szubjektív mondanivaló és a száraz objektivitás között, így olvasatai sohasem váltak sem önkényessé, sem személytelenné.
Karmesterportrék XLV. – Leonard Bernstein
(Balázs Miklós, 2012-02-14)   [Esszék és tanulmányok]
Leonard Bernstein
Miután New York a lábai előtt hevert, az egész világot vette a nyakába, hogy hirdesse „az igét”: komponált, vezényelt, zongorázott, tanított – igazi showman lett. Excentrikus, ellentmondásos, ugyanakkor hallatlanul izgalmas, karmesterként bizonyosan megkerülhetetlen figurája ő a XX. század előadó-művészetének.
Operarelikviák – I. (A MÁO 1958-as moszkvai turnéja)
(- zéta -, 2012-01-13)   [Esszék és tanulmányok]
Operarelikviák – I. (A MÁO 1958-as moszkvai turnéja)
Új sorozatunkban operai archív anyagok között kotorászunk, ezúttal a Magyar Állami Operaház 1958-as moszkvai turnéjára készült műsorfüzet akadt kezünkbe.
Karmesterportrék XLIV. – Karel Ančerl
(Balázs Miklós, 2011-12-06)   [Esszék és tanulmányok]
Karel Ančerl
Tizennyolc hosszú éven át vezette a Cseh Filharmonikusokat, méghozzá nehéz, kemény és munkás történelmi időkben. Zenekarának új mércét szabott, s túlzás nélkül állítható: a keleti blokk egyik legkiválóbb szimfonikus együttesévé formálta azt.
Karmesterportrék XLIII. – Solti György
(Balázs Miklós, 2011-11-15)   [Esszék és tanulmányok]
Solti György
Nagyra becsülte a pontosságot, a ritmikai fegyelmet, a határozott megszólalást, az erőteljes, feszes zenekari hangzást. Kivételes drámai érzéke volt: a széles és impozáns dinamikát kedvelte, a teljes csendből induló pianókat, melyet szinte az üvöltésig volt képes fokozni – kétségkívül hatásosan.
Karmesterportrék XLII. – Kurt Sanderling
(Balázs Miklós, 2011-10-27)   [Esszék és tanulmányok]
Kurt Sanderling
Egyenes, megbízható és hatékony dirigens hírében állt, személyisége derűt és kiegyensúlyozottságot sugárzott. Olvasatai a textuális tisztaságukról, a biztos és sallangtalan megszólalásukról voltak ismertek, a zenekari hangzás nála sohasem forszírozott.
Karmesterportrék XLI. – Georg Tintner
(Balázs Miklós, 2011-10-14)   [Esszék és tanulmányok]
Georg Tintner
Akkor bukkant fel a neve a nemzetközi köztudatban, mikor már a nyolcvanhoz közelített. A tudós kútfőkre éhes zenei közvélemény addig-addig kutatott a német-osztrák hagyomány még élő letéteményesei között, míg felfedezte magának ezt bolyongó, bölcs, eredeti figurát.
Karmesterportrék XL. – Willem Mengelberg
(Balázs Miklós, 2011-09-13)   [Esszék és tanulmányok]
Willem Mengelberg
Diktatórikus hajlamát, ellenvetést nem álló alkatát elsősorban muzsikusai sínylették meg, ám ennek ellenére a tirannus kemény módszerei célravezetőnek bizonyultak: a Concertgebouw Zenekarának felépítésével a holland mester feltette hazáját a világ zenei térképére.
archívum »
Műsorajánló
Mai ajánlat:
15:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Mikus Adrienn (hárfa)
Krenedits Katalin (brácsa), Menyhárt Eszter (fuvola)
"Mikus Adrienn hárfa diplomakoncertje"
HÄNDEL–GRANDJANY: c-moll prelúdium és toccata
DEBUSSY: Triószonáta fuvolára, brácsára és hárfára
SMETANA–TRNEČEK: Moldva-fantázia, Op.43

17:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Jilková Gabriela (cimbalom)
Auður Edda Erlendsdóttir (klarinét), Bácsi Tamás (zongora)
"Jílková Gabriela cimbalom diplomakoncertje"
KURTÁG GYÖRGY: Szálkák
WEISS: d-moll szonáta
ZARÁNDY ÁKOS: Los - 1. Locomotora; 2. Otoňo; 3. Sol
JAROMÍR DADÁK: Concertino cimbalomra és kamara zenekarra

17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Kovács Zalán László (tuba), Bábel Klára (hárfa), Demeniv Mihály (harmonika), Dragony Tímea (zongora), Tóth-Vajna Zsombor (csembaló)
"Hangulat Extra"
CHARPENTIER: Prelude
Santa Lucia - olasz népdal
VIVALDI: g-moll fuvolaszonáta
DRAGONY TÍMEA: Tubaverseny
SOSZTAKOVICS: Adagio
KOVÁCS ZALÁN LÁSZLÓ: Hommage á Bartók
KOZMA: Autumn Leaves
JOPLIN: Entertrainer
KOVÁCS ZALÁN LÁSZLÓ: Korál
KOVÁCS ZALÁN LÁSZLÓ: Kakukk

18:00 : Budapest
Zeneakadémia, XXIII. terem

Csalog Gábor tanítványai
"Házimuzsika a Zeneakadémián"

18:00 : Budapest
Zeneakadémia, X. terem

Fejérvári Zoltán tanítványai
"Házimuzsika a Zeneakadémián"

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Kelemen Barnabás (hegedű)
Liszt Ferenc Kamarazenekar
koncertmester: Tfirst Péter
HAYDN: 67. (F-dúr) szimfónia, Hob. I:67
MENDELSSOHN: d-moll hegedűverseny
MOZART: D-dúr („Haffner”) szerenád, K. 250

19:30 : Budapest
Budapest Kongresszusi Központ

Ino Mirkovic (hegedű), Bodor János (hegedű), Anastasya Terenkova (zongora)
Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Dirk Brossé
"John Malkovich - Report on the blind"
A mai nap
született:
1923 • Alicia de Larrocha, zongorista († 2009)
1926 • Bende Zsolt, operaénekes († 1998)
elhunyt:
1926 • Koessler János, zeneszerző, zenepedagógus (sz. 1853)
1991 • Wilhelm Kempff, zongorista (sz. 1895)