vissza a cimoldalra
2020-07-06
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11529)
A csapos közbeszól (95)

Pantheon (2685)
Kortárs zene (94)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3961)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4859)
film és zene (202)
A MET felvételei (631)
Kedvenc előadók (2845)
Régizene (3406)
Operák, amelyeket utálunk (305)
Balett-, és Táncművészet (6029)
Mozartról magasabban (696)
Giacomo Puccini (137)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1429)
Társművészetek (1806)
Franz Schmidt (3632)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1973)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Fiatal művészeink hazai és nemzetközi sikerei (Búbánat, 2003-08-13 11:50:45)

   
333   Búbánat 2020-03-23 21:04:25

ÉLETRAJZ - SZABÓ MARCELL

ZONGORA

https://zeneakademia.hu/a-zeneakademia-karrierirodaja/eletrajz-szabo-marcell-107294

 

„Orosz dráma és francia könnyedség

Zenei ellentétekről és fesztiválokról Szabó Marcell zongoraművésszel”

2020-03-20  Új Ember.hu

- Mértékadó - kulturális melléklet

Jóllehet a koronavírus megjelenése kérdésessé tette a következő hetek, hónapok kulturális programjainak megvalósulását, a legkülönbözőbb területeken működő előadók rendületlenül készülnek a közeljövő kihívásaira. Szabó Marcell zongoraművésszel, az őszi Orosz Zenei Fesztivál alapítójával többek között az orosz zenéről, Lisztről és a Budapesti Tavaszi Fesztiválra szánt estjének tematikájáról beszélgettünk.

– Gyakran kérdeztek erről, úgyhogy sokszor elmondtam, hogy egyáltalán nincsenek orosz gyökereim. Nagy szívfájdalmam, hogy eddig még csak nem is jártam Oroszországban. Ezt orvosolva reményeim szerint idén sikerül kijutnom, és először Moszkvába megyek. Nem is érzem igazán autentikusnak, hogy ilyesmiről beszéljek, amíg bele nem szippantottam az ottani levegőbe. Egyébként tizennégy éves koromban kezdődött a Rachmaninov-mániám, ami aztán folyamatosan az orosz zene iránti rajongássá terebélyesedett. Mi lehetett a lelki alapja?

Az elmúlt évszázadok az orosz népet is alaposan megtépázták, ezért talán a hasonló léthelyzet, a kölcsönös történelmi tapasztalás, a közelség miatt mi mintha jobban értenénk őket. Könnyen rá tudunk hangolódni erre a zenei világra. Nem véletlen Csajkovszkij, Rachmaninov és a többiek nagy népszerűsége itthon. Az orosz zenére és különösen a romantikusokra, a késő romantikusokra jellemző melankóliára a magyar lélek nagyon rezonál. Jobban, mint mondjuk a mediterrán vidékeken élők, ahol az emberek sokkal felszabadultabbak.

- Az orosz művészet egyéb területeivel is foglalkozik, például a nagy orosz irodalommal is árnyalja a róluk kialakított összképét?

– Vonatkozó irodalmi ismereteim még hiányosak, de mindazok alapján, amit tanulmányaim és későbbi olvasmányélményeim során megismertem Dosztojevszkijtől Csehovig, úgy érzem: az orosz irodalom ugyanazt közvetíti, amit az orosz zene. Lélekdrámákat, melyeknek alapérzése a meg próbált, sokszor sanyarú lét, a szenvedés… Az orosz irodalmat és a zenét egyaránt áthatja a melankólia, a lélek gyötrődése, ami hozzánk is annyira közel áll.

- Úgy tudom, régebben legalábbis az a hír járta, hogy például az akadémiai zenetörténet-oktatásban nem vagy alig szerepelnek a népszerű orosz szerzők. Van, aki Rachmaninov életművét elintézi annyival, hogy „szalonzene”. Változott valamennyire ez a fajta lesajnáló, valójában az önálló véleményformálástól tartó, mindig igazodó „szakmai” sznobériából fakadó hozzáállás?

 – Sajnos ezt én is tapasztaltam. De nem csak a Zeneakadémiára volt igaz, a komolyzenei életben is általánosították ezt a nézetet. Szerintem az utóbbi évtizedben sokat javult az orosz romantikusok megítélése. A zenészek, oktatók, zenetörténészek sokszor abból indultak ki, hogy kik voltak azok, aki zeneileg újat alkottak, újat hoztak. Leegyszerűsítve a legnagyobb újítókat tekintették a legnagyobb zeneszerzőknek. Persze Bach, Beethoven, Wagner nem kétséges…

- Ez így van, ugyanakkor ilyen alapon – a kérdés persze költői – mit keres a kánonban mondjuk a minden zenei műfajban átütő, saját stílust teremtő Csajkovszkij vagy a szárnyait bontogató, az I. szimfóniájával már tabukat döntögető Mahler fölé helyezve a korszerűnek semmiképpen sem mondható, a klasszikára visszatekintő, nagyrészt „tét nélküli” Brahms?

 – A magam részéről soha nem értettem a rangsorolgatást. A zenetörténészeket kellene kikérdezni, hogy a „konzervatív romantikusok” akkor miért is vannak ott, ahol. Sajnos zongoratanároknál is előfordult, hogy egy-egy szerzőre azt mondták: „B kategóriás”, ami többek között Rachmaninov és Dohnányi vonatkozásában is elhangzott. Ez a megítélés azonban változik, ami a hangversenyek műsorából is kitűnik. Ha megnézzük a koncertkalendáriumokat, például Rachmaninov-művek egyre többet szerepelnek a programban. Egyetemistaként, tíz évvel ezelőtt még úgy kellett vadásznom, hogy fővárosi szinten egy hónapban legalább egyszer kifogjam valahol. Most már nem így van, és ezt jó látni.

- Most egy Liszt-programos estre is készül. Vele kapcsolatban mi a helyzet? Ha nagy újítókról beszélünk, Lisztre ez mindenképpen igaz. Őt viszont talán más szempontból nem kezelik a helyén. Tegyük hozzá, nem itthon, inkább a tengeren túl.

– A zongoravirtuóz Liszt a maga idejében rocksztárnak számított. Mára pedig számos intézményt, világversenyt, fesztivált rendeltek a nevéhez. Liszt szerintem megbecsült szerzőnek számít. Németekkel, osztrákokkal, szlovákokkal versengtünk érte, de nekünk ott az az ütőkártya, hogy jóllehet alig beszélt magyarul, mindig és mindenhol magyarnak érezte és vallotta magát. Jómagam a nemzetköziségével együtt is a magyar kultúra részeként tekintek rá. És nem is érzem, hogy el lenne hanyagolva.

- Akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy hatalmas életművének gazdagságához mérten csak „rész szerint” ismert.

– Ez igaz. A szerzeményeinek elképesztő nagy számához viszonyítva valóban szűkös az a darabkör, amit a nagyközönség ismer tőle. Számomra például a tán legnépszerűbbnek tartott művei, a magyar rapszódiák érdekesek a legkevésbé zeneileg. Ezek a közönség kegyeit kereső és a fantasztikus virtuozitását csillogtató darabok a kor popslágerei voltak. Én jobban szeretem az újító szándékú, más hangvételű, kicsit elvontabb, elmélázóbb kompozícióit, amelyek a lelke felé mutatnak. Ilyen melankolikus, álmodozóbb Liszt-darabokat játszom a közelgő koncertemen is. Mondhatjuk, hogy Liszt megalapozta, megelőlegezte a XX. századi atonális zenét, de megjelent nála az impresszionizmus is. Élete második felében elképesztő dolgokat írt. Egy-két művével kapcsolatban még mindig vakarják a fejüket a zenészek is.

- A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Pesti Vigadóba tervezett koncertjére ellentétes hangulatú és stílusú darabokkal készül: Debussy impresszionista vibrálású műveivel Muszorgszkij monolitját, az Egy kiállítás képeit állította szembe. Gondolom, tudatos feszültségkeltésről van szó.

– A program úgy állt össze, hogy az Egy kiállítás képei esetemben bakancslistás darab volt. A múlt évben megtanultam, és most szeretném minél több helyen eljátszani. Monumentális, félórás mű, mint egy Liszt-szonáta. Technikailag talán – egy halom Rachmaninov után – már nem annyira nagy kihívás, de vannak igen kényelmetlen részei. Muszorgszkij nem volt nagy zongorista, és ez átjön a kottaírásán: nem igazán vette figyelembe, hogy egy előadó számára mi kényelmes. Rachmaninovnál vagy Lisztnél hiába van sokkal több hangjegy a kottában, érezhető, hogy ők zongoristaként komponáltak, és mindaz, amit leírtak, kellő gyakorlással lejátszható. Az Egy kiállítás képeiben nagyon sok az olyan állás, ami nem kifejezetten nehéz, de a kéznek nem kényelmes. Muszorgszkij kicsit az az eset, mint Schubert, aki ugyancsak híresen rossz zongorista volt, és akinek a zongoradarabjai szintén nem annyira nehezek, ám sokszor kényelmetlenek.

A képekben való gondolkodás és a francia zene, azon belül is különösen Debussy szeretete indított el abba az irányba, hogy őt válasszam Muszorgszkij mellé. Ez arra is jó, hogy kicsit ellensúlyozzak, és balanszban tartsam a lelkivilágom a mély tónusú, nagyrészt drámai orosz zenével való foglalkozás közben. Némi általánosítással élve a francia zene majdnem az orosz ellentéte: könnyedebb, világosabb, áttetszőbb, nem annyira a mélybe, inkább fölfelé visz. Muszorgszkij valós festményeket megörökítő, címekkel ellátott, impresszionista elemeket is felvillantó műve igazi programzene, csakúgy, mint Debussytől a Képek és a Gyermekkuckó, úgyhogy ezek a szálak is összekötik az esten elhangzó „történetes” darabokat.

- Végül ejtsünk néhány szót az idei Orosz Zenei Fesztiválról. Hol tart a szervezése?

– Nagyon készülünk a következő, a korábbiaknál már kicsit hosszabb és még gazdagabb programra. Tavasszal szeretnénk is sajtótájékoztatót tartani az addigra megjelenő magazinnal. A bővülő budapesti, illetve a debreceni játszóhelyeken túl a Tihanyi Apátság új koncerthelyszínünk lesz. Idén ünnepeljük Csajkovszkij születésének 180. évfordulóját, úgyhogy az ő életműve kiemelt szerepet kap. A Zeneakadémián ugyancsak zajlanak az előkészületei egy jövő tavaszra tervezett másik projektemnek. Egynapos koncertsorozatról van szó, amely kicsit az említett vigadós koncertemre és az orosz fesztiválra is rezonál majd. Ismert és kevésbé ismert francia szerzők műveit vonultatja fel a különlegességekre is nyitott, érdeklődő hallgatóknak.

/Pallós Tamás/

332   Búbánat 2020-03-15 15:03:54

VIDA MÓNIKA RUTH: „A hit óriási erőt ad, hogy felmenjek a színpadra”

2020. MÁRCIUS 14. SZOMBAT 08:14 2020. 03. 14. 09:04 MNO.Hu

NEMZETKÖZI CHOPIN-ZONGORAVERSENY ELŐTT ÁLL VIDA MÓNIKA RUTH FIATAL ZONGORAMŰVÉSZ

„Vida Mónika Ruthról biztosan kijelenthetjük, csodagyerekként indult, lévén háromévesen már kottát olvasott. Ha ez nem lenne elegendő, kétévesen már ismerte a betűket is. Ma – fiatal kora ellenére – kisgyermekes anyuka, valamint egyre nagyobb sikereket arató zongoraművész.”

331   Búbánat 2019-05-11 10:41:12

Stark János Mátyás 3. díjat nyert a Rising Stars Grand Prix zenei versenyen

Írta Papageno, 2019. május 11

A versenyen még egy magyar helyezés született: Wendler Enikő fuvolista szintén 3. díjat kapott saját kategóriájában.

330   joska141 2019-04-13 21:54:45

Mai hír az interneten:

http://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/maga-zoltan-koncert-new-york/pe9bj3c?utm_source=hirkereso&utm_medium=hirkereso&utm_campaign=hirkereso

Ebből idézve: "Zsúfolásig megtelt a világ legrangosabb zenei hangversenyterme, a Carnegie Hall Isaac Stern Auditoriuma, a klasszikus zene “temploma”. Az április 11-i koncerten álló tapsvihar köszöntötte a Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, Mága Zoltánt."

A jelen fórum címéhez - Fiatal művészeinek..." kapcsolódva, szintén a cikkből:

"Az este kétségkívül legnagyobb meglepetéseként Mága Jennyfert szólították színpadra a közönség soraiból, aki katartikus előadásával lenyűgözte az amerikai közönséget. A nézők között többen úgy fogalmaztak, hogy egy hamisítatlan fekete torkú énekesnőt hallottak, ahogy behunyták a szemüket."

329   Búbánat 2019-04-01 21:47:49

„Magyar árnyék” - Interjú Balázs János zongoraművésszel

BALÁZS JÁNOS A MESTERTŐL KAPOTT BAKELITLEMEZEKRŐL, A MEGNYÍLT MENNYORSZÁGRÓL ÉS A KARÁCSONYI ZSERBÓRÓL

Ozsda Erika - Magyar Nemzet, 2019. március 30.

"A Cziffra György Fesztivál alapítója és művészeti vezetője, a Snétberger-központ zongoratanára, a komolyzenei tehetségkutató verseny, a Virtuózok zsűritagja. Tavaly 72 koncertet adott szerte a világban. Balázs János – Liszt Ferenc-díjas, Magyarország Érdemes Művésze és két hete Kossuth-díjas zongoraművész – idén lesz 31 éves."

328   Búbánat 2019-03-24 22:11:20

Tudomásom szerint Vida Mónika Ruth  nagysikerű zongorakoncertet adott tegnap este a Marczibányi Téri Művelődési Központban

Március 23-án 19 órától orosz-lengyel zongoraest.

Vida Mónika Ruth gyermekkora óta a zene szeretetének szenteli életét. Álma, hogy a muzsika öröme és gyógyító ereje mindenkihez eljusson. Fiatal kora ellenére a legtöbb európai országban koncertezett már, de fellépett Afrikában, az Egyesült Államokban, és több ázsiai országban is. Országos és nemzetközi sikereit követően mindössze 14 éves volt, amikor megnyerte élete első nemzetközi versenyét Szerbiában. Röviddel ezután Kínában debütált a Shanghai-i világkiállításon. Azóta többszörös győztese hazai és nemzetközi zongora-, orgona- és kamarazene versenyeknek. Kitüntetéses diplomáját 2016-ban szerezte a Zeneakadémián. Kamarazenei együttesével, a Trio Energico-val is gyakran lép fel itthon és külföldön egyaránt. Legutóbb a Coimbra Zongora Világtalálkozón nyert Liszt-díjat, és az Olasz Parlament kitüntetésében részesült kiváló zenei munkásságáért.

Műsora volt:

  • Ignacy jan Paderewski: Részletek a lengyel táncokból op.9
  • Frederic Chopin: H-dúr és a-moll "Vihar" etűdök op.25.no.10-11.
  • Frederic Chopin: H-dúr noktürn op.9. no.3.
  • Frederic Chopin: Desz-dúr noktürn op.27.no.2.
  • Sergei Rachmaninov: b-moll szonáta op.36.no.2.
  • Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Dumka
  • Frederic Chopin: f-moll ballada op.52.no.4.
  • Frederic Chopin: a-moll és Asz-dúr maturkák op.58.no.1-2.
  • Frederic Chopin: 2 noktürn - c-moll és fisz-moll op.48.
  • Igor Stravinsky - Guido Agosti: Firebird

Forrás: Cseppek.hu

327   Búbánat • előzmény326 2018-10-29 10:25:49

2018. október 31. 19.00-21.00 Zeneakadémia SOLTI TEREM

"A TEHETSÉG KÖTELEZ"

DEVICH GERGELY CSELLÓESTJE

Chopin: g-moll cselló-zongora szonáta, op. 65
Kodály: Duó hegedűre és csellóra, op. 7

SZÜNET 
Ravel: a-moll zongoratrió

Devich Gergely (cselló), Kovalszki Mária (zongora), Osztrosits Éva (hegedű)

"Az ifjú tehetségeket bemutató hangversenysorozat soron következő koncertjén Devich Gergely lép színpadra. A figyelemre méltó csellista fiatal kora ellenére sikert sikerre halmoz: az országos alapfokú versenyek dobogóinak meghódítását követően 2014-ben ő képviselhette hazánkat a Fiatal Zenészek Eurovízióján, ahol a megmérettetés addigi legkiemelkedőbb magyar teljesítményét nyújtva harmadik helyezést ért el. Zeneakadémiai hangversenyére a zeneirodalom gyöngyszemeivel érkezik. Maurice Ravel 1914-ben komponált zongoratriója a zeneszerző talán legkiemelkedőbb kamaraműve. Az egzotikus zenekultúrákból kölcsönzött ritmusképletek és a harmóniai újdonságok biztosítják, hogy a darab hallgatói különleges zenei élményben részesüljenek. Chopin kései csellószonátája a műfaj romantikus korszakának figyelemre méltó példája. Kodály hegedűre és csellóra komponált Duója az első világháború árnyékában született, részben ennek köszönhető heroikusságot és rezignáltságot elegyítő hangulati világa."

RENDEZŐ:

Zeneakadémia Koncertközpont

JEGYÁR:

1 900 Ft

326   Búbánat 2018-10-29 00:09:21

2018. OKTÓBER 28. VASÁRNAP 14:49 Magyar Idők – Tóth Ida

„CSEPPEK AZ ÓCEÁNBÓl”  - LUGAS INTERJÚ

DEVICH GERGELY HULLÁMOKRÓL, BESZÉDES HANGOKRÓL ÉS EGY LEKOPOTT CÍMKÉRŐL

„Még nem töltötte be a 16. életévét, amikor harmadik helyezést ért el a Fiatal Zenészek Eurovízióján Kölnben. Zenészcsaládba született, és korán eldőlt, belőle is muzsikus lesz. Reméli, innen már nincs visszaút. A Junior Prima díjas Devich Gergely csellóestje ­október 31-én lesz a Zeneakadémián.”

„Fiatalember, hosszú, vékony keze-lába, és komolyzenész: beszéd közben is élénken gesztikulál, mint aki megszokta, hogy mozdulataival kísérje érzéseit, gondolatait. Devich Gergely tízévesen megnyerte a Budapesti Banda Ede Csellóversenyt, majd országos versenyek győzteseként hallhattunk róla, Kölnben az eddigi legjobb magyar helyezést érte el a Fiatal Zenészek Eurovízióján, és sikereinek köszönheti első szólólemezét is, melyen édesanyja, Kovalszki Mária kíséri zongorán. Hangszerét nagyapjától, a tavaly elhunyt Devich János gordonkaművésztől örökölte. Mondhatjuk, hogy beleszületett a zenébe?” [...] 

„Visszatekintve hogyan látja, a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába felvételt nyerni olyan, mint megnyerni a lottóötöst? Kikövezett pálya előtt áll? A Zeneakadémia nagy hangsúlyt fektet a szólistaképzésre, a legtöbb zenész mégsem szólistakarriert fut be, inkább zenekarban helyezkedik el. Sokan csak külföldön találnak munkát. Milyen tervei vannak?

– Nekem most a tanulás és a gyakorlás a legfontosabb. Az biztos, hogy nem mindenkinek való a szólistapálya, amely másfajta munkabírást igényel, mint zenekarban játszani, hiszen a szólistának, miközben előtérbe kerül az egyénisége, a felelősséget is egyedül kell cipelnie. A zenekarban mind egy ügyért dolgozunk, ami hatalmas közösségi élmény. A kamarazenélés megint teljesen más. A Zeneakadémia igyekszik minden lehetőséget megadni, hogy minél több irányba képezzük magunkat, de képlékeny, hogy végül kinek hogyan alakul a pályája. Szeretnék majd kicsit külföldön tanulni, de azt most nem tudnám elképzelni, hogy hosszabb távon külföldön éljek, mert én nagyon szeretek itthon lenni, és remélem, hogy végül itthon fogom majd megtalálni a helyemet.”

325   Búbánat 2018-06-19 15:57:13

Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny

JELENTKEZÉS menüpontra!


Jelentkezési határidő 2018.augusztus 25-ig.

324   Búbánat 2018-06-02 11:30:22

Bartók Rádió ma délutáni műsora: 17.08 – 17.57

Fiatal művészek pódiumahttp://hangtar.radio.hu/images/kh0.png

"Magyar dalok és áriák"


Szemere Zita énekel

Zongorán km.: Fülöp Andrea


1. Kodály Zoltán: a) Akkor szép az erdő, b) Ne búsuljon senki menyecskéje, 
2. Kósa György: Keresem a tavaszt, 
3. Bartók Béla: Színes álomban, 
4. Kodály Zoltán: a) A csitári hegyek alatt, b) Árva vagyok, c) Mezei dal, 
5. Balassa Sándor: Csodálkozás, 
6. Kodály Zoltán: Este Rózsám, ne jöjj hozzám, 
7. Kadosa Pál: Ringató, 
8. Petrovics Emil: Álmos kicsiny madársereg, 
9. Erkel Ferenc: Bánk bán - a) Melinda áriája II. felv., b) Tisza parti jelenet (Melinda áriája III. felv.), 
10. Erkel Ferenc: Hunyadi László - Cabaletta (Gara Mária áriája III. felv.)

(Rádió - Márványterem, 2018. május 22.)

 

323   Búbánat • előzmény322 2018-05-23 10:59:17

Világsztár száll be a magyar tehetségkutatóba

/Virtuosok.hu - 2018. május 14./

A fiatal klasszikus zenészek tehetségkutatójának gyártási jogait James Corden közismert médiaszemélyiség produkciós cége, a Fulwell 73 szerezte meg, így hamarosan elindulhat a műsor az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Nagyszabású sajtótájékoztatón jelenthettük be New Yorkban, hogy a klasszikus zene jövőjét ezentúl együtt építjük Plácido Domingoval, közös nemzetközi céget létrehozva. A Virtuózok felfedezettjeit pedig ezentúl a Maestro közbenjárásával repíthetjük a világhír felé. Ennek kapcsán adott interjút  Peller Mariann, a műsor megálmodója a FORBES-nak.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:fLWCp1osIukJ:www.virtuozok.hu/+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

322   Búbánat • előzmény321 2018-05-23 10:56:11
321   Búbánat 2018-05-23 10:54:07

Plácido Domingo és a Virtuózok (video)

hu.Euronews

Megvette a Virtuózok licenszét egy brit produceri cég, így a klasszikus zenében tehetséges gyerekek hamarosan világszerte a közönség elé léphetnek. A világhírű operaénekes, Plácido Domingo is tulajdonrészt vásárolt magának, mert úgy érzi, hogy a komolyzenei show egyszerre szolgálja a fellépő fiatalokat és a közönséget:

„Nincs nagyszerűbb és felemelőbb, mint ezeket a gyerekeket hallgatni! El tudják képzelni azokat az 

embereket, akik nem járnak koncertekre, semmit sem tudnak a virtuozitásról, és a televízió előtt ülve egyszer csak meghallják, hogy mire képesek ezek a gyerekek? Magukkal ragadják a nézőket!” - mondta Plácido Domingo.

A műsort Peller Mariann cége fejlesztette, és Magyarországon már három évad futott sikeresen. A tehetségkutatós formátum izgalmassá teszi a klasszikus zenét a szélesebb közönségnek.

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy most az egyszer nem mi vásárolunk, Magyarország, egy formátumot, hanem egy magyar brand, egy magyar találmány tud kimenni a világba. Ez fantasztikus érzés!”

A Virtuózok licenszjogait a több népszerű műsort gyártó brit produkciós cég, a Fulwell 73 vette meg. A formátum értékesítésére létrehozott brit cégben (Virtuosos Ltd-ben) egy kínai befektető mellett az operaénekes világsztár, Plácido Domingo is kisebbségi tulajdonrészt szerzett.

A vételnek köszönhetően a műsor brit és amerikai változata is elkészülhet, és világszerte jelentős közönség előtt játszhatnak a fiatal tehetségek.

320   Búbánat 2018-05-22 23:01:07

Állva tapsolták az észak-komáromi lányt a Carnegie Hallban (videó)

/Kemma.hu/

"Az észak-komáromi Kristóf Réka operaénekes, a Virtuózok tehetségkutató tavalyi nyertese nemrég New Yorkban kápráztatta el a közönséget."

 

Álló vastaps Kristóf Rékának a New York-i Carnegie Hallban

Múzsa - Nagy MIskó Ildikó • 2018. május 20., 14:44

/muzsa sk. /

"Nagy sikert aratott május 16-án a New York-i Carnegie Hallban Kristóf Réka, a 2017-es évi magyarországi Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny abszolút győztese, akit Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész kísért egyedi formájú, illetve felépítésű zongoráján. A komáromi őstehetség amerikai útja után először portálunknak nyilatkozott New York-i élményeiről és terveiről."

319   Búbánat 2018-04-27 16:33:59

Ma este a Bartók Rádióban: 19:00 – 19.30

Arcképhttp://hangtar.radio.hu/images/kh0.png

Horti Lilla énekművész


Beszélgetőtárs-szerk.: Kecskés Barbara


(Ism. hétfő, 9.30)

318   Búbánat 2017-12-31 12:25:57

Bartók Rádió koncertközvetítése felvételről,

ma este: 19.25 – 21.26

„Egy szoknya, egy nadrág”

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenye

Vezényel: Farkas Róbert

Km. ének:

Zemlényi Eszter

Molnár Anna

Műsor:

1. Monteverdi: Orfeo - Nyitány és a Musica prológja (Zemlényi), 

2. Monteverdi: Poppea megkoronázása

a) Damigella és Valleto duettje (Zemlényi, Molnár),

b) Poppea és Nero duettje (Zemlényi, Molnár), 

 

3. Händel:

a) Rinaldo - Nyitány,

b) Xerxes - Xerxes áriája (Largo) (Molnár,

c) Rinaldo - Almirena áriája II. felv. (Zemlényi),

d) Xerxes - Xerxes áriája II. felv. (Molnár),

e) Ácisz és Galatea - Ácisz és Galatea kettőse (Zemlényi, Molnár), 

 

4. Gluck: Orfeusz és Euridice

a) Orfeo és Euridice kettőse III. felv. (Zemlényi, Molnár),

b) Boldog lelkek tánca,

c) Euridice áriája III.felv. (Zemlényi),

d) Fúriák tánca,

e) Orfeusz áriája III. felv. (Molnár), 

 

5. Mozart: Figaró házassága

a) Nyitány,

b) Susanne áriája II. felv. (Zemlényi),

c) Cherubino áriája I. felv. (Molnár),

d) Susanne áriája IV. felv. (Zemlényi),

e) Cherubino áriája II. felv. (Molnár),

f) Susanne és Cherubino duettinója II. felv. (Zemlényi, Molnár)

 
6. Rossini: Tankréd

a) Nyitány,

b) Amenaide és Tankréd kettőse (Zemlényi, Molnár)

 

(Rádió 6-os stúdió, 2017. október 19.)

317   Búbánat 2017-10-12 09:24:51

Tíz fiatal vehette át a díjat szerdán a Müpában.

Elismerésben részesült Balázs István gordonkaművész, Balogh Ádám zongoraművész, Balogh Tamás jazz-zongorista, zeneszerző, Dolfin Balázs gordonkaművész, Horti Lilla operaénekes, Kovács Levente zeneszerző, Lukács Gergely tubaművész, Szalai Lotti gitárművész, Sztán Attila harsonaművész, valamint Varga Oszkár hegedű- és brácsaművész.

Vigh Andrea zsűrielnök, a Zeneakadémia rektora elmondta, hogy idén "a világ zenei életének prémium kategóriáját képviselő zsűri" egyhangúlag hozta meg a döntését, s választotta ki a tíz díjazottat. Hangsúlyozta, hogy a zenei tehetségforrás Magyarországon kifogyhatatlan.

A díjak odaítélésében közreműködő zsűri tagja volt Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, Marton Éva Kossuth- és Prima Primissima díjas operaénekesnő, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész; Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző; Binder Károly Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, a szeptember végén elhunyt Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező, Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester, zongoraművész és Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész.

Az MVM Zrt. gondozásában az elmúlt években 100 tehetséges fiatal kapta meg a zeneművészet terén kimagasló teljesítményért járó Junior Prima Díjat. A társaság célja, hogy az elismeréssel és az anyagi támogatással ösztönzőleg hasson a minél magasabb szintű teljesítmények eléréséhez, segítséget nyújtson a fiatalok pályakezdéséhez és további fejlődéséhez.

316   Búbánat 2017-07-13 23:58:43
Salzburgi nemzetközi verseny győztese lett Wendler Enikő

Papageno.hu - 2017. július 12.

Első helyezést ért el a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutatóban feltűnt Wendler Enikő fuvolista a Grand Prize Virtuoso International Music Competition versenyen Salzburgban.

A megmérettetésen 38 ország több száz fiatal tehetsége vett részt. Wendler Enikő felkészülését bécsi tanárai, Barbara Giesler Haase és Florian Aichinger, valamint Lengyel Andrea zongoraművész irányították.
315   Búbánat 2016-11-02 12:07:06
Átadták a zeneművészeti Junior Prima Díjakat

MTI 2016.10.27. 21:500

Idén is tíz fiatal zeneművész vehette át a Junior Prima Díjat csütörtök este a Müpában tartott gálaesten.

A díjazottak:

• Baranyai Barnabás gordonkaművész
• Boros Mihály zongoraművész
• Brindás Barnabás harsonaművész
• Csabay Domonkos zongoraművész
• Erdélyi Dániel karmester
• Homoki Gábor hegedűművész
• Kocsis Krisztián zongoraművész
• Rab Gyula tenor
• Ránki Fülöp zongoraművész
• Tornyai Péter zeneszerző

A díjak odaítélésében közreműködő zsűri tagja volt Vigh Andrea Liazt-díjas hárfaművész, Rost Andrea Prima Primissima és Kossuth-díjas operaénekesnő, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész, Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző, Binder Károly Erkel-díjas zongoraművész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező és Balázs János, Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész.
314   Búbánat • előzmény313 2016-09-28 10:46:53
A szentpéteri Sárközi Xénia lett a „Házy Énekverseny“ abszolút győztese

www.hírek.sk
2016. szeptember 26., hétfő 19:56 | Hírek.sk | Forrás: Hírek.sk, - miskó –

A verseny abszolút győztese a szentpéteri származású, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen idén júniusban operaénekművészi diplomát szerző és jelenleg ugyanott énektanárnak tanuló, a Virtuózok elnevezésű magyarországi televíziós tehetségkutató műsorból is ismert Sárközi Xénia lett.
313   Búbánat 2016-09-28 10:45:35
Idén áprilisban, a komáromszentpéteri (Svätý Peter) Sárközi Xénia nyerte Magyarország egyik legrangosabb operaénekesi versenyén a Magyar Állami Operaház különdíját

Az 1998 óta rendszeresen megrendezésre kerülő Centenáriumi IX. Nemzetközi Simándy József Énekverseny klasszikus énekes tehetségkutató versenyként olyan ifjú énekes előadóművészeket fedezett fel, akik közül sokan ma már a hazai és nemzetközi operaélet ifjú sztárjaiként ismertek.

A különdíjas Sárközi Xénia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős hallgatója opera-ének szakon. Felkészítő tanára Kertesi Ingrid Liszt Ferenc-díjas magyar opera-énekesnő, érdemes és kiváló művész. Tavaly a Crescendo Summer Institute 2015 versenyének első helyezettje volt, idén pedig láthatjuk majd a népszerű Virtuózok komolyzenei tehetségkutatóban is.
312   Búbánat 2016-09-27 10:18:12
A II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjében került egyetlen magyar versenyző,

Horti Lilla a második helyet érdemelte ki a nemzetközi zsűritől!

Gratuláció jár neki!

311   Búbánat 2016-07-26 13:41:55
A jövő sztárénekeseinek versenye

kultúra.hu, 2016.07.22.

Második alkalommal rendezték meg július 21-én a Petrovics Emil Énekversenyt az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján, amelyen kizárólag kortárs darabokat énekeltek a fiatal művészek. A versenyen kötelező volt egy Petrovics-művet, valamint egy szabadon választott 20–21. századi dalt vagy áriát előadni a zsűri előtt.

„A zsűri első díjjal jutalmazta Baracskai Juditot és Zemlényi Esztert, a legjobb Petrovics Emil-mű előadásáért járó különdíjat Molnár Petra érdemelte ki a zeneszerző Öt dal Shakespeare verseire – Fűzfa-dal című művének előadásáért.”

310   Búbánat 2016-05-17 14:05:01
Első díjat nyert Boros Misi Párizsban

(UM)
FIDELIO.HU, 2016.05.16. 17:42

Kiemelt első díjat nyert a párizsi Concours Musical de France nemzetközi zongoraversenyen a 18 éven aluliak között Boros Misi, a közmédia Virtuózok című komolyzenei tehetségkutatójának felfedezettje.
309   chenier • előzmény308 2015-01-31 17:49:30
A tenorista növendék kínai, de ő nem állami finanszírozással tanul nálunk.
A szoprán félig magyar, magyar állampolgár és Budapesten született.
Kinek mi baja van ezzel?
A többi egyébként stimmel, mindketten kiváló hangok és szerintem ez a lényeg.
308   Búbánat • előzmény307 2015-01-31 12:56:52
Ide másolom a Nemzeti Hangversenyterem...topicból az alábbi bejegyzést:

2702 • Fabricius Válasz erre 2015-01-24 09:59:03
Tegnap a Zeneakadémia Solti termében volt az opera szakos növendékek félévi vizsgája, ahol Rossini: A selyemlétra és Az Olasz nő Algírban című operájából énekeltek. Rendezte Almási-Tóth András.
Vezényelt: Christian Schumann

A két legjobb hang (sajnos) külföldiek voltak: Zou Yuo tenor és Lusine Sahakyan szoprán, akikre szép karrier várhat.
Kiemelésre méltó még Ihring Anna koloratúr szoprán. A hölgynek végtelen a hangmagassága. Nem is tudom, hogy milyen három vonalas hangokat énekelt ki, de talán még f fölé is ment.
A három figyelemre méltó növendék Marton Éva és Kertesi Ingrid tanítványai.
307   chenier • előzmény304 2015-01-31 12:27:16
Bocsánat, milyen külföldiek ha szabad kérdeznem? tudtommal nincsenek külföldiek az operatanszakon.
306   yatu92 • előzmény303 2015-01-31 12:19:29
Még nyomokban sem értek egyet vele. Én az ellenkezőjét hallottam. Amit te írsz, azzal viszont nagy részben egyetértek.
305   Búbánat • előzmény304 2015-01-31 12:12:13
... milyen otthoni gyökerek, kultúra, származás, nyelv, környezet, taníttatás, mentalitás, precizitás, lelkiismeret, felkészültség és ezernyi minden más... - amiben a "mieinkhez" képest "mást" hoznak magukkal a továbbtanuláshoz, vizsgáikhoz. Amivel nem akarom azt sugallni, hogy a hazai "termés" gyengébb volna, alább rendű volna, de ide is igaz: mások a gyökereik.
304   Búbánat • előzmény303 2015-01-31 12:05:32
"A külföldiek szépen énekeltek, és valahogyan más színű és más kifejezésű a hangjuk." - ennek a megállapításnak sok összetevője lehet...
303   Fabricius • előzmény302 2015-01-31 11:28:43
Meglehet, hogy ízlés dolga kinek melyik énekes tetszik.
Csak nyomokban értek egyet Kondor Kata írásával.

Ihring Anna engem is lenyűgözött korlátlan magasságával, de a hangja sajnos a puha mellett sincs. Ha a tanárnője tudna csiszolni rajta, hogy ne legyen éles, még szép sikereket érhetne el.
Krisztoffóri Ferenc még ígéret sem, és hiába vannak ez évben relatíve sokan az operatanszakon, operai hangot csak elvétve hallottunk.
A külföldiek szépen énekeltek, és valahogyan más színű és más kifejezésű a hangjuk.
302   Búbánat 2015-01-30 19:47:58
Javuló tendencia

Operavilag.net, 2015. január 30.

Sitcom – Operavizsga a Zeneakadémián, 2015. január 23. KONDOR KATA írása

„Az utóbbi években az ember némi aggodalommal ment operavizsgát nézni: bár az ifjú tehetségek felfedezése mindig izgalmas feladat, egy ideje a legtöbb kiemelkedő énekespalánta nem operaszakon végzett – eltekintve néhány kivételtől, akik azóta már a hazai, vagy esetleg a nemzetközi operaéletet gazdagítják. Nem tudom, a növendékek kiválasztásával akadtak-e gondok, netán olyan generációk kerültek sorra, amelyek kevés tehetséges énekessel rendelkeztek, mindenesetre az idei operavizsga egyik legfontosabb pozitívumának azt az élményt tarthatjuk, hogy – úgy tűnik – vége a szűk esztendőknek. A mostani operaszakosok között jóformán mindenki értékelhető, sőt élvezhető teljesítményt nyújt, és akad közöttük néhány kiemelkedő tehetség is, akire a jövőben érdemes lesz különösen odafigyelni.”
301   Búbánat • előzmény300 2014-12-15 21:34:47
Zongoristafölény a Virtuózok döntőjében
300   Búbánat • előzmény299 2014-12-15 21:34:13
Az eleje lemaradt:

[url] http://mno.hu/grund/zongoristafoleny-a-virtuozok-dontojeben-1263125; Zongoristafölény a Virtuózok döntőjében [Url]

MNO,hu, 2014. december 13., szombat 09:59, frissítve: szombat 11:22 , forrás: MTI, szerző: BuL


„A nagyok mezőnyében Gyöngyösi Ivett, a tinik közül Lugosi Dániel Ali, a kicsik között pedig Boros Misi nyerte a közmédia komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok péntek esti döntőjét. A zsűri különdíját Demeniv Mihály vehette át.
A korcsoportgyőztesek egy-egy fellépést nyertek a New York-i Avery Fisher Hall rendezvényteremben, a torontói Roy Thomson Hallban, illetve a miami Kravis Centerben, valamint elkészíthetik első saját lemezüket is.
A zsűri különdíját elnyerő Demeniv Mihály a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hallban léphet fel."
299   Búbánat 2014-12-15 21:33:30
Míg a középdöntőkben a fiatalokat a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kísérte, a péntek esti döntőben az MR Szimfonikusok kíséretével, Kovács János vezényletével játszottak a versenyzők.

A péntek esti döntő korcsoportgyőztesei még egyszer színpadra állnak majd, hogy megküzdjenek a Virtuózok „abszolút fődíjasának” címéért, a december 19-ei élő adásban (fináléban) azonban már a nézők szavazatai döntenek.

Másnap, december 20-án Virtuózok-gálaestet rendeznek a SYMA csarnokban a döntő szereplőinek részvételével. Ezen a gálaesten adják át a verseny további különdíjait, amelyeket hazai szimfonikus zenekarok, az Armel Operafesztivál és Molnár Levente operaénekes ajánlott fel.
298   Búbánat 2013-10-26 13:46:35
Gyöngyösi Ivett, a Zeneakadémia hallgatója nyerte a 10. Darmstadti Nemzetközi Chopin zongoraversenyt, A verseny fődíja mellett kisebb díjakat, illetve számos komcertmeghívást is kapott a német városban a korábban már több Chopin-versenyt megnyerő fiatal zongoraművész - adta hírül a Zeneakadémia.
(MTI)
297   Búbánat 2013-06-05 21:39:27
Kocsis Krisztián sikere egy franciaországi zongoraversenyen

MusiciansWho /Fürth Livia - 2013. június 05., szerda 14:47

„A Maisons-Laffitte-ben megrendezett Ile de France Nemzetközi Zongoraverseny Philomuses-különdíját nyerte el a tizenöt éves Kocsis Krisztián. „
296   Búbánat 2011-12-07 08:31:51
Gyöngyösi Ivett nyerte az Eurorádió (EBU) New Talent nemzetközi zenei versenyét Pozsonyban, a 19 éves zongorista Beethoven G-dúr zongoraversenyét játszotta a hétfő esti döntőben.
295   Búbánat • előzmény294 2011-09-25 12:40:25
A ma ismert legnagyobb sztárok is egykor – kezdőként – csaknem ismeretlen, névtelen kis „senkik” voltak, s többségük ilyen apró, mint Barbarina és a többi, kis szereppel kezdték a pályájukat az Operában vagy hangversenytermekben. Általában igaz, hogy ez a kezdő vagy talán már nem is annyira kezdő, de még be nem futott művészpalánta a felkínált első, kis feladatokat megelőzően, vagy azok közben és utána sikerrel vett különböző akadályokat: megnyert vagy jó helyezést ért el nemzetközi és hazai versenyeken. Az elért jó eredményüket a közmédia is felkapja, a szakma is tudomást szerez erről és már hívja is. Egyelőre kis feladatokat bíz rá. Úgymond kipróbálja élesben, és ha ezzel színvonalasan megbirkózik, akkor jöhetnek a nagyobb, fontosabb szerepkiosztások, és több meghívás. Ezzel a korábban „neve nincs- neve sincs” neve már keringeni kezd… Kezdik számon tartani, egyre többet hallani majd ilyen-olyan alakításairól, és beszélni fog róla a plebs is. Ha a tehetség szorgalommal, önismerettel és jó menedzseléssel párosul, a rátermettség is kidomborodik, akkor a felelős döntéshozók mellett a közönség is bizonyára felfigyel az ifjú kellemes, megnyerő adottságaira, egyebek közt a szép hangra, a technikára, és más, jó, előnyös tulajdonságaira. És akkor már reklamálnia sem kell az illetékesek felé, hogy kis kedvencük egyre több szép feladatot kapjon, mert kiérdemli-megérdemli, és a sikerek máris jönnek: a kapott-ráosztott kezdeti kis szerepeket követhetik a nagyobbak, ahogy a további feladatok, koncertek, újabb pályázati versenyek is előtérbe kerülhetnek, és ha a kezdeti lendület és eredményesség nem szakad meg, akkor ezzel tovább alapozhatják művészetük tudását, a karrierjük máris beindul, és a hírnevük is terjed. Persze tudniuk kell pályázni, versenyezni, (ki)értékelni a helyzetet is - minden téren. Meg okulni a kapott jóindulatú bírálatokból. És nem árt már a kezdeteknél, ha az idősebb generációból a pályatársak felkarolják, támogatják, megosztják vele tapasztalataikat, „bevezetik” a pálya sűrűjébe. És mind e mellé az se volna baj, ha egy kis szerencse is melléjük szegődik.
Nagyon sok ma ismert, nagy énekművészünk kezdte a pályát Barbarinával és ehhez hasonló kis karakterszerepekkel… csak legyen türelmük a mostani fiataloknak mindezt kivárni, és kapjanak anyagi, erkölcsi megbecsülést is, ami ösztönözheti őket a folytatásra, a maradásra…
294   Myway • előzmény291 2011-09-24 22:54:39
Teljesen igaz a megállapítás: ezt tálalva kissé kínos lehet az énekesnőnek is! A rajongó nagyközönség meg azt hiszi, hogy ez főszerep!
293   Búbánat • előzmény292 2011-09-24 22:21:19
A második helyen végzett Madaras Gergely az 52. Besanconi Nemzetközi Karmesterversenyen, amelynek döntőjét péntek este tartották.
Madaras Gergely továbbá az Arte Live Web portál különdíjában is részesült.

292   pizzicato 2011-09-21 13:47:37
http://fidelio.hu/klasszikus/hirek/madaras_gergely_a_besanconi_dontoben
291   Robesz • előzmény288 2011-08-31 19:07:45
Hogy nem szakadnak bele abba 4 nyamvadt Barbarinába????!!!!!
Elkeserítő!!!!
290   zalbarna • előzmény288 2011-08-30 23:12:12
Na, ez itthon van...:)
289   Búbánat • előzmény288 2011-08-30 23:10:26
"Baráth Emőke"
288   Búbánat • előzmény282 2011-08-30 23:09:44

Baráth Enőkére máris "lecsapott" az Operaház: az innsbrucki Barokk Opera Verseny idei nyertese és közönségdíjasa 2012 januárjában és februárjában négy alkalommal énekli Barbarina szerepét Mozart Figaro házassága című vígoperájában - olvasható az Opera weboldalán.
287   zalbarna • előzmény286 2011-08-29 07:52:36
Neeeem!!!!!
Itt kell csinálni valamit!
286   Robesz 2011-08-29 06:14:12
Reméljük a jövőben majd nem a hazai repertoárral kell beérnie és várja majd Európa! :)
285   zalbarna • előzmény284 2011-08-29 00:26:05
Magyarország. A " lehetetlenségek " hazája...
284   frushena 2011-08-28 23:41:14
megnyerte a Barokk Operaversenyt Insbruckban & itthon VERDI : Falstaffjában kap szerepet! Agyam megáll! :)
283   zalbarna • előzmény282 2011-08-28 20:46:17
Azért ez komoly siker, gratula neki...
Már csak magyar régizenei életre van szükség....és akkor mi is hallhatjuk...
282   Búbánat 2011-08-28 18:23:00
Magyar szoprán Barát Emőke nyerte az innsbrucki Barokk Opera Versenyt. A 25 éves énekesnőnek ítélték a közönségdíjat is.


(MTI) Az Innsbrucki Nemzetközi Régizenei Fesztivál és Kurzus keretében másodszor rendeztek énekversenyt. Huszonhét ország 71 jelentkezője közül tartották a legjobbnak a 25 éves magyar szopránt. A zsűri döntése azért is igazságos - írja a fesztivál honlapja -, mert a négyezer eurós fődíj mellett az ezer eurós közönségdíjat is Baráth Emőke nyerte el.

Baráth Emőke 2012 februárjában a Pécsi Nemzeti Színházban a Gulyás Dénes által vezetett operatagozat első premierjén Verdi Falstaffjában Nanettát (Annuska) fogja énekelni. Pászthy Júlia zeneakadémia növendékeként Baráth Emőke korábban III. helyezést ért el a Karlovy Vary-ban rendezett Nemzetközi Dvorák Énekversenyen.

281   tiramisu • előzmény280 2011-05-24 14:04:24
Örömmel gratulálok Baráti Kristófnak is!!!
280   tiramisu • előzmény279 2011-05-24 14:02:55
Gratulálok, szuper!!!
279   Búbánat 2011-05-23 23:44:44
Tóth Péter nyerte a Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Verseny fődíját és a hosszabb művek kategóriájának díját
278   Lionel 2010-11-01 14:04:55
Első helyezést kapott Baráti Kristóf hegedűművész a moszkvai nemzetközi Paganini hegedűversenyen.
Nagyon nagy gratula neki!
277   Búbánat 2010-07-02 20:22:30
Negyedik helyen végzett Szegedi Csaba bariton az első alkalommal megrendezett Saljapin nemzetközi énekversenyen az oroszországi Plijoszban. Többségben orosz művészek, de több üzbég, lengyel, fehér-orosz és kazah énekes is részt vett a versenyen.
Bátor Tamás, a "Bartók+..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál igazgatója, rész vett a zsűri munkájában.

(MTI) - Mint arról beszámolt, a 38 fiatal énekes alkotta mezőnyben a nők között az első Venyera Gimagyijeva szentpétervári szoprán lett, a második ugyancsak szoprán, a moszkvai Szvetlana Kasjan. Ukrán énekesnő, a szintén szoprán Alevtyina Jarovaja kapta a harmadik díjat, a negyediket ebben a kategóriában nem adta ki a zsűri.

A férfiaknál az első helyen Pavel Kolgatina moszkvai tenorista végzett, második lett Filip Bandzak cseh bariton. A harmadik és negyedik helyre is baritont sorolt a zsűri: az üzbég Rakhimot és a magyar Szegedi Csabát.

A nemzetközi zsűri elnöke a világhírű énekes, Jevgenyij Nyesztyerenko volt, tagjai pedig Bátor Tamás mellett Pekingből, Vilniuszból, Tallinból, Lodzból, Barcelonából, Londonból, Odesszából, Párizsból és Moszkvából érkeztek. A zsűri szerint már az első alkalommal megrendezett versengés is igen magas színvonalú volt.

Az Ivanovo régióban fekvő Plijosz történelmi város, 600 éve alapította Dmitrij Donszkoj herceg fia, Vaszilij. A legendás orosz basszus, Fjodor Saljapin kedvelt nyári tartózkodási helye volt, ezért rendezték itt a nemzetközi énekversenyt.
276   tiramisu • előzmény275 2009-07-24 09:15:03
De bizony volt ilyen, nem is egyszer! Pl. Pavarotti első Erkel-beli fellépésekor, anno Sz. Richternél is.

Ne fanyalogj itt is!
275   popkornos • előzmény274 2009-07-24 01:19:07
Kiadták az úttörő riadóláncot, hogy hú gyertek, mert így meg úgy énekel? Nem úgy ment ez akkor se. Aki ott volt az hallotta és nyilván tetszett neki.
274   Alvaro 2009-07-22 22:15:27
Domingo Erkel Színházban énekelt Cavaradossijáról mondják, akkora volt a siker, hogy a kezdetben félháznyi nézőtér a harmadik felvonásra zsúfolásig megtelt. Többek között az előadásben közreműködő Rozsos István is így emlékezett.
MGP hogy tévedhetett ekkorát???
273   zsoly 2009-07-20 18:38:34
Interjú Vajda Gergellyel, aki a kaliforniai Music in the Mountains Festival művészeti igazgatója lett
272   eccerű • előzmény271 2008-11-19 08:40:13
Ezt biztos, hogy ide szántad?
271   walther 2008-11-19 03:01:35
Van v.kinek H. Partch, P. M. Davies, C. Cardew, R. R. Bennett és C. Nancarrow kottája, partitúrája és hangzóanyaga. Amerikai szerzőkből tiszta minusz vagyok. A A. Copland, L. Bernstein, P. Glass, John Adams és S. Reich féle retteneteket, zenei ízléstelenségeket pedig messzi kerülöm. No már látom előre, hogy a sok repetitív fan, hogy fog pocskondiázni :) Eh ! No se baj !

Akinek a fentebb írt szerzőktől van hangzó- ill. írott anyaga az kérem dobjon rám egy mailt a walthervondervogelveide@gmail.com címre. Cserébe nyakon öntöm gótikával és ars substilior- al :D Írott és hangzóanyagom is van bőven szal' lehet kalákázni, bartelezni :)

Köszi előre is !
270   Kúp Flóris • előzmény269 2008-11-19 01:08:37
Nem szeretnők
az oktatás vádjával
küszköggyni, ezé
nem linkelék
ismét ( - lés a
tudás mutter),
de a tubiczán
(you Tube) az a kis
Kobayashi - Aimi
meggyőz,hogy kezdhetünk
30 fölött végrendelkezni:(
269   eccerű • előzmény268 2008-11-19 00:45:37
ezt kifejtenéd?
268   Kúp Flóris • előzmény267 2008-11-19 00:37:08
"Egy tornász ennyi idősen már bőven visszavonult.

Ja!


A Kurtág Gyuri bácsi
például Bordeaux-ba:)
267   eccerű • előzmény266 2008-11-19 00:31:35
Tudod, az élsportok nagy részét egy meghatározott életkorban lehet művelni, nem úgy, mint a zenét. A legtöbb zenei versenyen 32-35 év a felső korhatár. Egy tornász ennyi idősen már bőven visszavonult.
266   Ritus 2008-11-18 21:10:59
Tornában lehet?
265   eccerű • előzmény264 2008-11-17 20:54:02
Nem tudom, hogy sírjak-e, vagy nevessek a hír hallatán, de azt hiszem, hogy ez borzalmas.
14 év alatti gyerekeknek nemzetközi verseny?!
264   Búbánat 2008-11-17 08:48:14
Egy 11 éves magyar hárfás, Olasz Flóra nyerte el a Moszkvai IX. Diótörő zenei verseny III. díját a húros kategóriában hétfőn későn este a Csajkovszkij teremben rendezett döntőn. A versenyt a Kultúra orosz tévéadó írja ki 14 év alatti gyerekeknek, akik fúvós, ütős, vonós és zongora kategóriában mérik össze tudásukat. Idén 143 versenyző indult 11 országból, de egy francia, egy koreai és a magyar versenyző kivételével mindannyian Oroszországból, illetve a volt Szovjetunió területéről érkeztek. (MTI)
263   tevemaci • előzmény261 2008-11-03 21:11:29
Menjenek nyugodtan.
262   ginger 2008-11-03 17:39:30
Kovácsházi Istvánnak jó helyen van a hangja, okos énekes, és jó tanár áll mögötte.
261   Hypo 2008-11-02 23:23:49
Brickner Szabiért sem túl sokan lelkesedtek, Várdaiért sem tapostak gödröt a jegyér' sorban állók... Asztá' majd izélhettyük, ha ezek is elmennek!
260   Momo von Hofmannsthal • előzmény259 2008-10-31 22:06:06
Én nem annyi vagyok... :-)
259   macskás • előzmény258 2008-10-31 21:52:15
És Te?
258   Momo von Hofmannsthal • előzmény257 2008-10-31 21:41:19
Pista...? 41.
257   tiramisu 2008-10-31 21:31:55
Azért Kovácsházi már nem annyira harmatosan ifjú...
Negyven alatti, vagy feletti ?
256   Búbánat • előzmény250 2008-10-31 19:17:57
Épp tegnap este láttam egy régi felvételről a tévében, a Csárdáskirálynőben ropta Oszvald Marikával...
255   tiramisu • előzmény254 2008-10-31 18:37:35
Ez ügyben ! :-)))
254   Pancoletti • előzmény253 2008-10-31 13:33:05
:)
na végre!
:)))
253   tiramisu • előzmény252 2008-10-31 13:02:23
Reméljük bírja, hiszen már pár jó évet lehúzott az énekes szakmában!
És ha ezek után bírja szép hanggal és ésszel, és már miért is ne ?, akkor nem lesz problémája! (....szerintem...)
Amit írtál Kovácsházi művész úrról, abban 1000%-ig egyetértek Veled !
252   Pancoletti • előzmény250 2008-10-31 12:04:18
nem sok ez Neki?
:(
aggódom, mert gyönyörű hang és remek ember!
251   Pancoletti • előzmény250 2008-10-31 12:03:26
hoppá!
ez fantasztikus!
Gratula Neki! De felmerül a kérdés bennem, hogy valóban Wagner-tenort kellene belőle csinálni?
:-(
250   Momo von Hofmannsthal 2008-10-31 02:32:14
Kovácsházi István Mannheimben - Stolzingi Walter után - Parsifal.
249   Pancoletti • előzmény246 2008-10-30 17:06:23
1977?
248   Búbánat • előzmény247 2008-10-30 12:29:30
Csak megérte reklamálnunk érte...
247   Momo von Hofmannsthal 2008-10-29 15:31:12
Szerintem megvan ez...
246   parampampoli • előzmény245 2008-10-08 13:52:43
Pavarotti Pesten nem énekelt Bohéméletet 1986. előtt, akkor meg nem fél ház volt... Esetleg nem Bohémélet volt, hanem Traviata vagy Rigoletto. A leírt eset Domingo 73-as Toscájára volt jellemző, esetleg Aragall első psti Bohéméletére, de abban meg Scottoval énekelt, aligha fél ház előtt.
245   tiramisu • előzmény244 2008-10-08 11:19:33
Végre lelkesedik valakiért MGP .

De kritikusnak ekkorát tévedni, bár a kora nem zárja ki a szenilitást!
Gondolom Pavarottira emlékezett? Piero vagy PAVAROTTI.... :-)))
244   parampampoli • előzmény242 2008-10-08 10:58:10
Cappuccilli nem lehetett tenorista... MGP a nevet eltévesztette, de ilyen élménye lehetett valaki mással. Ennek ellenére, amit Bricknerről ír, figyelemre méltó. Ő aztán nem szokott lelkesedni csak úgy...
243   tiramisu • előzmény242 2008-10-08 01:01:16
Idézet MGP cikkéből " A tenort akkor Piero Capucillinek hívták ."

Mitisírahogyishívják? Valaki monggya meg !

?
242   musicus2 2008-10-07 23:35:49
Ki fog nekünk klarinétozni? Az egyikből karmester lesz, a másikból tenorista...
Egy újabb kritika Bricknerről, és nem is akármilyen, a hírhedett Molnár Gál Péter tollából.
Lépcsőházi utólagos
a Népszabiban eddig megjelent írások Bricknerről
241   USA 2008-09-11 23:17:34
http://www.168ora.hu/cikk.php?cikk=24114
Egy nem-szabaduloművész
240   musicus2 • előzmény239 2008-09-09 05:11:03
Bocs, ez nem a haspók, tehát nem tortál, hanem portál.
239   musicus2 • előzmény238 2008-09-09 05:10:30
papírusztortál
hírszerző blog
Képmás családmagazin
Egyelőre ennyi.
237   musicus2 • előzmény236 2008-09-09 05:04:34
műsorkalendárium
235   USA • előzmény230 2008-09-07 21:02:53
Ha te egy magyar futballista lennel, akinek van eselye mondjuk a nemet valogatottal a VB-ben jatszani es hivnanak, mit tennel? Azt mondanad, hogy bocs, de e maradok a Fradinal, mert magyar vagyok es itt van szukseg ram? Avagy kimennel es te lennel a leghiresebb magyar focista, ami az orszagnak is jot tenne? (Meg egy megfontolando dolog: egy focista karrier nagyon rovid. Nagy valoszinuseggel egy (kepzeletbeli) fiatal magyar focistanak sincs ideje megvarni, amig mondjuk a Fradi hamvaibol feltamad)

Oszinte kivancsisaggal kerdezem, szerinted itt melyik valasztas az INVESZTICIO?
234   Sesto • előzmény232 2008-09-07 19:43:17
\"Sőt, ha nagy néha erre kószál egy-egy külföldi, azt is rögtön kigyűlöljük a háta mögött, hiszen \"ilyen itthon is van\"... pedig hát alapvető kellene, hogy legyen, főleg az operában, a klasszikus zenében, hogy ne legyenek ilyen fajta korlátok és tabuk.\" - jogos a 2 pont!!! :-)
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1937 • Vladimir Ashkenazy, zongorista, karmester
1944 • Rozsos István, énekes
elhunyt:
1971 • Louis Armstrong, jazz-muzsikus (sz. 1901)
1973 • Otto Klemperer, karmester (sz. 1885)
2020 • Ennio Morricone (sz. 1928)