vissza a cimoldalra
2018-03-21
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60540)
Társművészetek (1236)
Kedvenc előadók (2821)
Haladjunk tovább... (210)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3960)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2277)
Milyen zenét hallgatsz most? (24995)
Momus társalgó (6308)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11238)
A csapos közbeszól (95)

Házy Erzsébet művészete és pályája (4221)
Bánk bán (2950)
Balett-, és Táncművészet (5496)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (660)
Élő közvetítések (6974)
Opernglas, avagy operai távcső... (19982)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1348)
Franz Schmidt (3081)
Operett, mint színpadi műfaj (3557)
Kodály Zoltán (376)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (689)
Gioacchino Rossini (1015)
Karmesterekről, karmesterségről-"úgy általában" (632)
Pitti Katalin (808)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2639)
Erkel Színház (8990)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (Ardelao, 2017-07-05 18:34:35)

 
589   Ardelao • előzmény576 2018-02-16 23:57:27

MAGYAR SÜTŐK LAPJA, 1934. 11. 15.:

„Sütőmester fia, mint zeneszerző.
Heim Lajos fővárosi kartársunk fia, aki Hajdu Imre néven szerepel a nyilvánosság előtt
, már számtalan népszerűvé vált zeneszerzeménnyel gazdagította a magyar zeneszerzők termékeit. A Király Színházban most mutatták be új operettjét a „Félórás feleség“-et, amelyről a napisajtó dicsérő kritikában foglalkozik. Hajdu Imrének a zeneszerzés terén nemcsak további sikereket kívánunk, de nagy jövőt is jósolunk.“

UJSÁG, 1934.11.16.:

 Félórás feleség
Bemutató a Király-Színházban

Balassa Emil és Mihály István ugyancsak mulatságos librettót szállítottak egy eddig még a nyilvánosság előtt nem szerepelt zeneszerző, Hajdu Imre számára. Librettót, mely egyszer már vígjáték formájában szerepelt színpadjainkon, mégpedig igen szép sikerrel. A szöveg tehát minden zenekíséret nélkül is megállotta a helyét, amiből következik, hogy épkézlábnak, mulatságosnak, ötletesnek kell lennie mégpedig sokkal inkább, mint ahogyan ezt a librettóktól általában megszoktuk.

Egy Párizsban élő pesti kislányról szól a történet, ki ott beleszeret egy szélhámosba, és a felesége is lesz. De csak egy fél órára, mert a házasság után már néhány perccel ez újdonsült férjet letartóztatják és bezárják. Hősnőnk hazautazik Pestre, mint feleség, de nem asszony, és megismerkedik egy férjes barátnőjének kedvesével. A fiatalembert elhódítja barátnőjétől, és annyira megszereti, hogy minden délután elmegy a legénylakására. De nem lesz az övé. Különös véletlen folytán azután a fiatalokat a konvencionális társadalmi szokások szerint, ismeretségükről, sőt szerelmükről mit sem tudva, össze akarják boronálni. Hogy ez azonban nem megy olyan könnyen és simán, arról az igazán ötletes szerzők gondoskodnak, kiknek valóban minden negyedórára van valami meglepő, váratlan és mindig mulatságos fordulatuk. Legvégén természetesen azért nem marad el a happy end sem. De eddig csak akkor jutunk el, mikor a közönség már végigmulatta és kacagta a három felvonást.

Az operett zeneszerzője, Hajdu Imre, méltó szövegíróihoz. Dallamai természetesek, tetszetősek és igen jól hangzanak. A muzsika azonban nemcsak dallam szempontjából állja meg a helyét. Harmonizálása, hangszerelése is a tehetséges hivatott zenészt árulja el. A zeneszerzőnek nagy segítségére van Várady László, az előadás karmestere. Csupa ritmus, csupa szín ez a fiatal karnagy. Nincs a partitúrának olyan értéke, mit száz százalékosan érvényre ne juttatna.

A szereplők élén Latabár Kálmán halad ezer ötlettel, végtelen kedvességgel. Jurik Ica a női főszereplő nagyon ügyes, de mintha ma még nem lenne elég művészi súlya ahhoz, hogy igazi primadonnája legyen egy operett-előadásnak. Raffay Erzsi finom és szép, mint mindig. A többiek közül Dellyt, Komlóst, Solthyt emelhetem ki. Bródy István, az újdonság rendezője frissé, folyamatossá tette az előadást. Díszletek, kosztümök, ha nem is gazdagok éppen, de mindig megfelelőek.

A közönség szíves jóakarattal fogadta az újdonságot, és sokat tapsolt szerzőknek, szereplőknek egyaránt.

s. gy.

És ennek kapcsán egy anekdota:

ESTI KURIR, 1934.11.08.:

„LATABÁR KÁLMÁN a Félórás feleség című Balassa Mihály és Hajdú operettben, amelyet csütörtökön este mutat be a Király Színház, nemcsak táncol, hanem énekel is, valóságos kis operaáriákat. A kis Latyi büszke a hangjára, de a biztonság kedvért fölment a népszerű gégeorvoshoz, hogy vizsgálja meg.
— A torka kitűnő — mondja az orvos, — a hangja remek, de azért, mint most már énekes színésznek, okvetlenül kell, hogy egy tanácsot adjak. Le kell mondania a cigarettáról. Legföljebb ötöt szívhat naponta. Ezt a tanácsomat meg kell fogadnia.
Latabár végighallgatja az orvost, aztán indul kifelé. De az orvos rászól:
— Pardon," művész úr, húsz pengőt kapok.
Latabár elhárítja a felszólítást.
— Miért kapna húsz pengőt, orvos úr, amikor nem fogadom meg a tanácsát?“

588   zenebaratmonika • előzmény586 2018-02-16 22:57:06

1946-ban halt meg Heim Imre, azt írta Klaus Waller. Ő a Vietnam-i háborúban eshetett el?

587   zenebaratmonika 2018-02-16 22:36:32

1873. Vasárnapi Újság:

....Schneider Fáni féle bécsi ledér dalok importált tömegét ....

ezt említí, a történet már régi, de ezek szerint lehet, hogy ez egy osztrák kluplé volt eredetileg?

Mindenesetre hallani kéne, hogy ez ugyanaz a dal e. Anton Körner se Körner Antal nevű zeneszerzőről sehol semmit se lehet találni ....

586   Ardelao • előzmény573 2018-02-16 22:29:29

Visszatérve az eredeti témához:

Heim (Hajdu) Imre – úgy tűnik – igencsak küzdelemre termett fiatalember volt. Nem volt rest pereskedésbe kezdeni, ha az érdeke úgy diktálta. Tőle bezzeg nem lehetett csak úgy, egyszerűen dallamokat lopni, vagy őt karrierjének az építésében meggátolni.

Ezt bizonyítja az alábbi két tudósítás is:

MAGYAR  ORSZÁGOS TUDÓSÍTÓ: 1934.01.16.:

HARC A "EGY CSÓK ÉS MÁS SEMMI" SZERZŐSÉGE KÖRÜL.
Az "Egy csók és más semmi" című operotte azonos kezdetű tangóslágere körül harc keletkezett az operett szerzője: Eisemann Mihály és Heim Imre zeneszerző között. Heim a törvényszékhez benyújtott keresetében azt adta elő, hogy a tangó zenéjét ő szerezte még 1932-ben s játszották is zenekarok és a rádió is közvetítette: Eisemann szerzői jogbitorlást követett el akkor, amikor az operettben felhasználta. Ilyen körülmények között tartozik őt kártalanítani és kérte, hogy a törvényszék Eisemann terhére állapítsa meg a szerzői jogbitorlást és kötelezze; őt 1o.ooo pengő kárösszeg megfizetésére és tiltsa el a további előadástól is.
Ma tárgyalta a pert Balogh Árpád dr. törvényszéki biró. Eisemann Mihály a kereset elutasítását kérve azt hozta fel védekezésül, hogy Heim Imrének semmi köze köze sincsen az "Egy csók és más semmi" zenéjéhez, azt ő szerezte, de jóval az operett bemutatása előtt: még 1930-ban és pedig azzal, hogy az "Alvinczi huszárok" című operett egyik dalbetéte lesz, Ebből az operettből kimaradt a dal, később a "Zsákbamacska" darabban akarta szerepeltetni, de ide nem illett és így került végül is a nagysikerű azonos című operettbe.
Erre a védekezesre Heim rálicitált azzal, hogy ha így történt, akkor is fennáll a plágium vádja, mert ő már 1928-ban készen volt a zenével, amit orfeumokban, vendéglőkben játszottak is. Balogh bíró a szembenálló felek vitájának azzal vetett végett, hogy elrendelte a bizonyítást annak tisztázására, vajjon melyik zeneszerző készült el előbb a zenével. Kihallgatta a mai tárgyaláson Szilágyi László írót, aki társszerzője volt Eisemannak. Vallotta, hogy az"Alvinczi huszárok" című darabhoz készült a közösen írt dalbetét, tehát az nem lehet plágium.
A törvényszék folytatja a bizonyítást és február végére napolta el a tárgyalást. /MOT/SY.“

Majd 3 év múlva:

MAGYAR ORSZÁGOS TUDÓSÍTÓ, 1937.10.18.:

— ZENESZERZŐ, AKI BÉRBE ADTA ÖNMAGÁT. Néhány esztendővel ezelőtt Hajdu Imre zeneszerző szerződést kötött Réti Istvánnal, amelyben Hajdu kötelezettséget vállalt arra, hogy csak Réti István kiadó számára dolgozik, ennek köteles átadni minden zeneszerzeményét. Viszont Réti István ígérte, hogy megzenésítés céljából színdarabszövegeket bocsát a zeneszerző rendelkezésére. A szerződés megtiltotta Hajdunak, hogy más számára, sőt más közvetítésével színpadi zenét írhasson, Most Hajdu Imre pert inditott a budapesti kir. törvényszék előtt a szerződés hatálytalanítása iránt. Előadta, hogy sürgetés ellenére (Megj.: Itt az eredeti szövegből hiányzik egy „sem“.) kap évek óta szövegkönyvet az alperestől, úgy hogy a szerződés az ő szerzői és személyi jogait a legnagyobb mértekben sérti, mert elzárja őt attól a lehetőségtől, hogy dolgozhasson.
Dr. Balogh Árpád kir. törvényszéki bíró előtt az alperes érdemi védekezés előtt pergátló kifogást emelt. Bejelentette, hogy a felperessel kötött szerződés egyik pontja úgy szól, hogy ha közöttük vitás kérdés támad, akkor azt erre a célra összeállítandó zsűri megfellebbezhetetlen módon döntheti el. Igy a felperes kereseti igénye is a bírói út mellőzésével a zsűri, mint választott bíróság elé tartozik. A törvényszék helytadott a pergátló kifogásnak és ennek alapján a pert megszüntette.
/MOT/G“

585   zenebaratmonika • előzmény583 2018-02-16 22:16:34

A két zeneszerő dalainak stílusa merőben különböző, de Kemény nem igen adott még ki szerzeményeket azután se a 40-es évek végéig, hanem továbbra is főként hangszerelt (pl. Buday Dénes: Csárdás) miután különvált Ábrahám Páltól. Az viszont tényleg igaz, hogy Kemény Egon rengeteg embernek segített a hangszerelésben.

Íme az 1934-es Ábrahám Pál: Mese a Grand Hotelben c. operett dala, ez pl. jellegzetes Ábrahám dal: (próbáltam Berlin utáni művet keresni)

https://www.youtube.com/watch?v=q_dsTEUqTV0

Itt pedig a 3:1 a szerelem javára c. operett egyik jazzes dala:

https://www.youtube.com/watch?v=Dsmsk4773pw&t=5s

https://www.youtube.com/watch?v=iBdkcNE1SUg

584   zenebaratmonika • előzmény581 2018-02-16 22:14:00

Próbáltam rákeresni, de nem találok semmit Körner Antalról,  hogy létezett-e ilyen nevü zeneszerző. Schneider Fáni mint zenei dalokban szereplő alak már korábban is szerepelt dalokban, elképzelhető, hogy több dalt is írtak róla, és nem ugyanaz a dal, mint a Tinkle Polka. Erre nem tudok pontos választ adni, de próbálok utána járni, mert most már érdekel, hogy ki írta ezt a slágert.

583   Ardelao • előzmény578 2018-02-16 22:04:30

Ha még sokáig boncolgatjuk a dolgot, kiderül, hogy Ábrahám Páltól a múlt század derekának zeneszerzői olyannyira elirigyelték Kemény Egont, hogy szinte alig akad operett-, vagy filmzene-szerző abból az időből, aki ne vette volna igénybe Kemény Egon közreműködését. Ezek után még megbocsájthatatlanabbnak tűnik az utókor „feledékenysége“, és az, hogy, csupán a Café Momuson szerepel egy olyan fórum, amely feltárja az igazságot.

582   zenebaratmonika • előzmény581 2018-02-16 21:44:51

Heim a hangszerelésben segíthetett Ábrahám Pálnak. Nem a két polka hasonlított egymáshoz, hanem a Tinkle Polka és a Schneider Fáni dal.

Kérdés a Sztáray Mártonos felvétel mikor készülhetett...

Ábrahám Pál Amerikában egy operettet/musicalt komponált, a Tamburint, Alfred Grünwald írta a librettót, sehol se került bemutatásra, de ott már nagyon rossz egészségügyi állapotba került és folyamatos pszichiátriai kezelések alatt volt. Előtte Kubában zongorázott éjszakai bárokban, gondolom ott szedhette össze a szifiliszét, vagy még korábban.

581   Ardelao • előzmény575 2018-02-16 21:25:06

Észrevételeidre a következő választ tudom adni:

1) Schneider Fáni:

A Tiszavidék c. lap 1870.02.07.-i számában a következő hír olvasható:

„—- Táborszky és Parsch nemzeti zeneműkereskedésben Pesten, következő uj és a farsangi idényben igen használható, közkedveltséget nyerő táncz-zenemüvek jelentek meg: „Emma csárdás“ szerzé Egri János, ára 50 kr; „Ida lassú csárdás“ szerzé Farkas M., ára 60; „Mannsfeld Lieder walzer, szerzé Klepsch, ára 80 kr; „Schneider Fánni polka“ szerzé Körner Antal, ára 50 kr; ……“

Ez az ős-Schneider Fáni hallható itt (ha csak nem plagizált már maga Körner is): Sztáray Márton: Scheider Fáni – Anton Körner – Nádor József szerzeménye

Ezt a dalt azután számtalan együttes játszotta és játssza mai is, különböző hangszerelésben és minőségben, pl. korunk „klasszikusa“, Lagzi Lajcsi és zenekara is.

Nem kell sok logika ahhoz, hogy ezek után Anton Körnerben ne Ábrahám szerzői álnevét, hanem Ábrahám és Heim szerzői álszerzeményének, azaz a Tinkle Polkának a nagyapját véljük felfedezni.

Emlékezetem szerint Waller nem beszélt arról, hogy Ábrahám álnéven jelentetett volna meg szerzeményeket. Mindössze arról írt, hogy Amerikában a német ajkú zsidók – ha Berlin került szóba – „Bécs“ fedőnevet (Deckname Wien) használtak. Lehet, hogy innen ered az asszociációd?

Egyébként előbb vállalkoznék a Bermuda háromszög rejtélyének, mint a Schneider Fáni eredetének a feltárására. :-D

2) Hasonlóság

Az, hogy Ábrahám és Heim közösen írt Tinkle Polkája és Tic Tac Toe Polkája hasonlónak tűnik számodra, nem véletlen. Hiszen mindkettő polka! Ráadásul a szerzők is ugyanazok. Ha pl. az ember betér egy grinzingi borozóba, és sramli zenét hallgat, a csaknem azonos ritmus miatt a végén már szinte minden szám egyformának tűnik. :-)

3) Cogito

Ábrahám korábban, Berlinben arra hivatkozott, hogy töméntelen megbízása miatt volt kénytelen „titkárát“, Kemény Egont bevonni a zenei munkába. No, de Amerikában? Ott már nem fulladozott a megrendelések súlya alatt. Egy plagizált dallamhoz és a többihez miért kellett Emery H. Heim közreműködése? De ezt csak költői kérdésként teszem fel, mert e fórum végül is Heim (Hajdu) Imréé.

4) Köszönöm az általad betett, Heim (Hajdu) Imre által írt szerzeményeket.

580   zenebaratmonika • előzmény575 2018-02-16 20:36:28

A Schneider Fáni c. swing polka sláger tehát mint a lemezborító mutatja, Ábrahám Pál és Heim Imre közös szerzeménye,  melyet 1939-ben adtak ki (az ismert körülmények miatt, ezek szerint Anton Körner álnéven), a magyar verziót pedig Kola József dolgozta át, a dalszöveget Nádor József írta.

https://www.youtube.com/watch?v=LfWeymEOTDc

Ez lenne a dal eredeti verziója, de ehhez nem tartozik dalszöveg egyáltalán.

https://www.youtube.com/watch?v=bZ11i-H9wDs&t=29s

Ez pedig az eredeti magyar változat.

579   smaragd • előzmény578 2018-02-16 16:30:30

 

Hajdu Imre

neve  a fentiek szerint irandó.

578   smaragd • előzmény576 2018-02-16 15:16:21

 

"KEMÉNY EGON hangszerelése", kottakiadványok címlapján:

Rózsavölgyi és Társa, 1937

Hajdú Imre - Zágon István: "Dunaparti randevu" (1937)

Film/YT

- Dunaparti randevu...Tango     Dunaparti randevu...Tango /YT

- Június, július, augusztus...Keringő  Június, július, augusztus /YT

- Szép divat a szerelem...Keringő   Szép divat a szerelem...Keringő /YT

 

Rózsavölgyi és Társa, 1936

Hajdú Imre  - Axel Nielsen - Szenes Andor: "Kontusovka" (1936)

Vígjáték

-  Úgy fáj a szerelem...English Walz

 

További Hajdú Imre szerzemények - kottakiadványok, ahol hangszerelő nincs feltüntetve...:

Rózsavölgyi és Társa, 1938

Hajdú Imre - Nóti Károly - Zágon István: "Szerelemből nősültem " (1938)

Film

- Álom, csak álom....Hawaian Walz

- Összebujni ketten egy szobába...Slowfox

 

Bárd Ferenc és Fia Kiadása, 1938

Hajdu Imre - Kellér Dezső: Én magával nem lehetek boldog...Tango

 

577   zenebaratmonika 2018-02-16 11:38:49

Hajdú (Heim) Imre dalai közül több is meghallgatható a youtube-n:

Megkérdezem a szived (dalszöveg: Vaszary Gábor)

https://www.youtube.com/watch?v=QBxTgERnDL4

Édes hazám, ha meghallod szavamat (dalszöveg: Aszlányi Károly)

https://www.youtube.com/watch?v=bDBkB5zTgNo

A szerelem mindig fáj (Ne szeress, ha nem muszáj) - Weygand Tibor énekel  (dalszöveg) Vaszary János

https://www.youtube.com/watch?v=oCmniCqjzUM

Nem kérek semmit tőled - Az asszony ingatag - Weygand Tibor énekel (dalszöveg: Vaszary Gábor )

https://www.youtube.com/watch?v=mLnY0Rl77yI

Én magával nem lehetek boldog - Kalmár Pál énekel (dalszöveg:Kellér Dezső)

https://www.youtube.com/watch?v=WwFWGelsL4A

Kis kocsma, kis pörkölt - Kalmár Pál énekel (dalszöveg: Zágon István) Tizenöt éves találkozó c. zenés vígjátékából, kíséri: Szabó Kálmán jazztriója

https://www.youtube.com/watch?v=IrcABOQUAkk

576   Ardelao • előzmény573 2018-02-16 11:05:03

A MAGYAR MUZSIKA KÖNYVÉBEN (szekesztette Molnár Imre Dr., Merkantil-Nyomda, 1936), a 394. oldalon Heim (Hajdu) Imréről találtam egy rövid bejegyzést, és a könyv végén egy fotót is, amely Vajda M. Pál felvétele. A zeneszerző születési éve nem egyezik a Californiai Online Archívumban szereplővel, de ez nem újdonság:

Heim (Hajdu) Imre zeneszerző. 1907, Budapest. Tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán folytatta. Tanára: Weiner L. Szerzeményei: a Csákó és kalap és még kb. 20 kisebb film kísérőzenéje, Félórás Feleség c. operett és revű, melyet Milánóban adtak elő. Szerzeményei több országban kerültek kiadásra és gramofonfelvételre. (Drágám, tudom, hogy szereted a romantikát.) Szerzeményei a rádió műsorán gyakran szerepelnek.“

A másik rövid bejegyzés:

Mudrák József – Deák Tamás: MAGYAR HANGOSFILM LEXIKON 1931-1944 (130. old.):

Hajdu Imre; Heim Imre (Budapest, 1907. - ?) ZENESZERZŐ. A Zeneakadémián tanult Weiner Leó tanítványaként. Operetteket, revüket, sanzonokat írt. A harmincas évek végétől New York-ban élt. – FILMJEI: Budai cukrászda (1935), Dunaparti randevú (1936), Hol alszunk vasárnap? (1937), Szerelemből nősültem (1937), Édes a bosszú (1937), Tokaji rapszódia (1937), Gyimesi vadviág (1938).

Castiglione 223. p., Magyar Muzsika 394. p.

575   zenebaratmonika • előzmény573 2018-02-16 10:22:13

Az Ábrahám Pál-Heim Imre által közös szerzeményről van a youtube-n hangfelvétel, Klaus Waller jutott hozzá. Van egy harmadik szerző is feltüntettve a lemezen, Albert Gamse.

https://www.youtube.com/watch?v=SVN5VYQ5FRE

Itt pedig a másik Ábrahám-Heim közös szerzemény:

https://www.youtube.com/watch?v=LfWeymEOTDc

Engem ez utóbbi dal emlékeztet a Schneider Fani c. polka slágerre.

https://www.youtube.com/watch?v=bZ11i-H9wDs

Anton Körner - Nádor József szerzeménye - ezt írták, de valahol a neten azt olvastam, hogy ez egy Ábrahám dal. Ehhez azt kéne tudni, hogy létezett e ilyen nevü zeneszerző, vagy ez esetleg Ábrahám álneve volt, amit 1938-tól kénytelen volt használni több esetben is, többek között egy osztrák filmben.Sem a youtube-n sem a google-ben nem találtam mást Anton Körner által írt dalt, tehát elképzelhető, hogy ez Ábrahám álneve volt. Klaus Waller arról nem ír valamit, hogy mi(k) lehetett a zeneszerző álneve(i)?

https://www.discogs.com/artist/4276759-Anton-K%C3%B6rner

Mindenesetre ez egy gyanusan zeneszerzői álnév, mert csak 1 dal tartozik hozzá.

https://www.emag.hu/schneider-fani-foxtrot-antikvar-646600/pd/DQN42MBBM/

Valóban, itt azt írják, hogy a Schneider Fáni c. népszerű polka egy 1939-es Ábrahám Pál szerzemény.

 

574   Ardelao • előzmény573 2018-02-16 09:31:56

1931

BORSSZEM JANKÓ, 1931.04.19.:

Heim Imre fiatal zeneszerző „Nem bűn, ha valaki szeret” című dalát most egy UFA-filmben hozzák ki.

1933

MAGYAR SÜTŐK LAPJA, 1933.01.05.:

„Két fővárosi sütőmester fia, mint zeneszerző.

A Magyar Sütők Lapja legutóbbi számában hírt adott arról, hogy Földes Ferenc, Földes Izsó fővárosi kartársunk fia az „Édes Baba“ c. operett zenéjét komponálta. Múlt hétfőn tartották a premiert a budai Kisfaludy Színházban táblás ház előtt és a közönség a legnagyobb lelkesedéssel és szeretettel fogadta a fiatal szerző fülbemászó zenéjét. A közönség minden felvonás után nagy tapssal honorálta a kitűnően összeállított ensemble összjátékát és sokszor hívták a függöny elé a szerzőt is. Az „Édes Baba“ operett tehát teljes sikert aratott. Reméljük, hogy a fiatal szerző ezen az úton tovább fog haladni és a sütőipar is büszke lesz valamikor Földes Ferenc zeneszerzőre azért, mert soraiból került ki.. .

Van szakmánknak azonban egy másik kitűnő fiatal tagja is, aki szintén zeneszerző. Ez Heim Imre, Heim Lajos budapesti kartársunk zseniális fia, akinek dalait és táncszámait már régebben ismerik a táncolok és éneklők vidám világában. Heim Imre legutóbbi sikeréről a napisajtó a következőket írja:
„Szabolcs Ernő nemrégiben rendezett egy revüt Milanóban, ahol a zenés játékba magyar betétszámokat illesztett bele, amelyeknek az olasz lapok jelentései szerint nagy és megérdemelt sikerük volt. Egy legközelebb színrekerülő olasz revü számára a milánói Melodi zeneműkiadó most ismét megvásárolt két zeneszámot. A kitüntetés ezúttal Heim Imrét, a fiatal és tehetséges komponistát érte, akinek Kuthy György szövegeire írt „Nekem egy mosolyod elég“ és „Kedvesem, szeretném eldalolni“ című dalait vásárolták meg az olasz revü számára.“

(Megj.: Jóllehet, az előző bejegyzésemben történt utalás arra, hogy Heim Imre a Zeneakadémia növendéke volt, de nevét nem sikerült  megtalálnom az egykori tanítványok jegyzékében.)

573   Ardelao 2018-02-16 08:10:42

A titokzatos, három nevű zeneszerző

A most következő művész, akiről írni fogok, számomra igencsak érdekes személyiség. Már csupán azért is, mert – noha számos „zenei nyomot“ hagyott maga után – egyetlen fotó sem található róla a neten. Ennyire szerény lett volna, ennyire elbújt volna a nyilvánosság elől? Az ezután következő bejegyzések nem támasztják alá e feltételezést.

De hát kiről is van szó?

Klaus Waller, a „Paul Abraham. Der tragische König der Operette“ könyv írója, a YouTube-ra feltett "Tinkle Polka" kísérő szövegében a következőkről tesz említést:

Ábrahám Pál zeneszerző ……………. New Yorkban, a száműzetésben számos melódiát komponált, …… De ténylegesen csak kevés dalt vettek fel hanglemezre. Ezekhez …. tartozott a Tinkle Polka, amelyre Ábrahám 1941. szeptember 13-án Emery H. Heim zeneszerzővel és szövegíróval együtt jelentett be szerzői jogot …..

Ábrahám Pál New Yorkban messzemenően kapaszkodott honfitársaiba. Így 1939-ben, Emery H. Heimmel, a száműzött zeneszerzővel és szövegíróval együtt számos dalt szerzett, mint ahogyan a „Tic-Tac-Toe“-t avagy a „Tinkle Polká“-t is. Heim az USÁ-ban jól asszimilálódott, olyannyira, hogy a II. világháborúban, az Egyesült Államok hadseregének a szolgálatában is komponált. Már 1946-ban elhunyt, mindössze 40 éves korában. Hagyatéka, amely száz partitúrát, kottalapot és dal-kéziratot tartalmaz, Los Angelesben, a Californiai Egyetem Charles E. Youngról elnevezett Kutatókönyvtárában található. …..“

 

EMERY H. HEIM, alias HEIM IMRE vagy HAJDU IMRE

(Budapest, 1906.02.22.-Los Angeles, 1946.08.01.)

 

Rövid életrajzát a Californiai Online Archívumban ( itt ) találtam meg. Heim Imre a budapesti Zeneakadémián tanult, 1939-ben került ki az USÁ-ba, majd a II. világháború alatt az Egyesült államok hadseregében teljesített különleges szolgálatot. Magyarországon és az Egyesült Államokban dalokat és filmzenéket írt. A példakénti felsorolásban az alábbiak szerepelnek:

Szabadkai udvaron;

Time and Time Again;

Don’t Look at Met he Way You’re Lookin‘;

My Ol‘ Ten Gallon Hat;

Rather Do Without You, Baby;

Down the Gypsy Trail;

While the Music Plays on;

Fighting Wild Cat March;

Give It Your Best.

(Folytatom.)

572   Ardelao • előzmény571 2018-02-14 08:51:14

 

Ney Dávidtól, sajnos, egyetlen jó minőségű hangfelvétel sem maradt fenn. Egy kereskedelmi forgalomban nem elérhető, de online megrendelhető CD első két felvételén ugyan hallhatjuk őt, de a felvétel minősége rendkívül rossz. Ennek alapján aligha hihető, hogy az opera közönsége egykor rajongott érte. De hitelt kell adnunk a korabeli írásoknak, amelyek kivétel nélkül elismeréssel írtak rendkívüli énekesi és egyben előadói (színészi) kvalitásairól is.

Íme az említett CD: A magyar operaszínpad csillagai I.

és annak első kettő, itt végig meghallgatható felvétele:

Meyerbeer: A hugenották, I. felvonás, Marcel áriája - Énekel: Ney Dávid

Erkel Ferenc: A magyarok istene - Énekel: Ney Dávid

571   Ardelao 2018-02-12 21:16:52

Ney Dávid operaénekes

(Várpalota, 1942.02.12.- 1905.08.31., Budapest)

176 évvel ezelőtt, ezen a napon született Ney Dávid operaénekes.

A GYŐRI SZALON.HU – GYŐR KÖNYVTÁRÁNAK KULTURÁLIS MAGAZINJA – Ney Dávid születésének 175. évfordulója alkalmából szép megemlékezést jelentetett meg az énekes életéről és munkásságáról. Ha csak ezt az egyetlen ismertetőt olvassuk el róla, már akkor is szinte minden lényeges információ birtokába jutunk:

„Városunk fia”: Ney Dávid, világhírű operaénekes - Várostörténeti puzzle, 89. rész

„…. Amikor 1884-ben megnyílt a Magyar Királyi Operaház, ide szerződött …, és húsz éven keresztül a legbiztosabb tartóoszlopa volt. …..“

„Munkájában a kötelességtudása legendás volt. Bár ő volt az Operaház akkori férfitagjai közül a legnépszerűbb, nem ismerte a szeszélyesség fogalmát. Próbáról, előadásról soha nem késett el, és a legfárasztóbb feladatokat is örömmel, jó kedvvel végezte. Amikor már elismert művész volt, akkor is szívesen vállalt el apró, jelentéktelen szerepeket is. Kezdetektől készséggel állította művészetét a jótékonyság szolgálatába.“

„Ellentétben az agyonképzett, elméleti, analizáló színészmesteremberekkel, Ney az ösztönös művészt képviselte. Szerepeinek jó részét haláláig váltótárs nélkül énekelte.“

Közönsége soha, de a szíve őt is – akárcsak Koréh Endrét – cserben hagyta. 63 évesen hunyt el, Budapesten.

„A 78 darabban játszott 103 szerepét halála után három énekes között kellett szétosztani. ….“

„A Magyar Állami Operaházban az első emeleten látható mellszobra hirdeti az intézményben betöltött kiemelkedő szerepét.“

„… emlékét szülővárosában egy róla elnevezett utca őrzi, valamint az 1961-től évente megrendezett Ney Dávid kórusverseny és egy emléktábla, amelyet Várpalotán a Jó Szerencsét Művelődési Központ impozáns épületében helyeztek el.“

570   Ardelao • előzmény569 2018-02-12 07:53:33

 

Itt pedig az a kimutatás tekinthető meg, amely Koréh Endrének a  Bécsi Állami Operában történt fellépéseiről készült.

Az alábbi linken elolvashatjuk a Koréh Endréról szóló, német nyelvű megemlékezést, amely 2006-ban, az énekes születésének 100 évfordulója alkalmából jelent meg:

Endre Koreh, Mitglied des Mozart Ensembles

A fenti cikk írója megemlíti, hogy - ugyan Koréh énekesi teljesítménye, sajnos, gyakran és erősen változott, ám  - az idősebb operarajongók az énekes fellépéseit mindig „grandiózus“ estekként őrzik emlékezetükben. A cikkíró elismeri, hogy basszistánk nagy nemzetközi karriert csinált, így pl. 1953-ban a Metropolitanban is énekelt.

Beillesztem ide azt a linket, amelyen belehallgathatunk a Koréh Endrével külföldön készített, majd később digitalizált felvételekbe Ezek minősége lényegesen jobb a korábban beillesztettekénél:

https://www.amazon.de/s/ref=sr_nr_i_0?fst=as%3Aoff&rh=k%3AEndre+Koreh%2Ci%3Adigital-music&keywords=Endre+Koreh&ie=UTF8&qid=1518416856&ajr=0

Koréh Endre mindössze 54 évesen, 1960. szeptember 20-án hunyt el. A halála előtti napon még a Volksoperben, Otto Nicolai „A windsori víg nők“ c. operájában Falstaffot énekelte.

Hogy korai volt-e a halála? Igen. A szíve vitte el. A művészpálya igen megterhelő, komoly stresszel járó hivatás. Elképzelhető, hogy ingadozó énekesi teljesítménye a már korábban is meglévő szívproblémáinak a rovására írható. Koréh Endrét Bécsben helyezték végső nyugalomra.

569   smaragd • előzmény568 2018-02-12 05:09:48

 

A Rádióhallgatók Lexikonában olvashatjuk:

 

"Koréh Endre, operaénekes,

a m. kir. Operaház tagja. *1906. Kiváló művészete a rádióból is közismert. Híres szerepei: Hagen ( Istenek alkonya), Hunding (Walkür), II. Fülöp (Don Carlos), Daland  (Bolygó hollandi), stb. Lemezei közül ismertebbek  "A medvebocs", "Giling-galang", stb."

 

RÁDIÓHALLGATÓK LEXIKONA

AZ IRODALOM,  ZENE,  SZÍNHÁZ,  FILM, RÁDIÓ, RÁDIÓTECHNIKA, GRAMOFON ÉS SPORT ENCIKLOPÉDIÁJA

SZERKESZTETTÉK: TISZAY ANDOR ES FALK GÉZA

I-II. KÖTET

A lexikont 1944. január 1-én zártuk le.

VAJDA-WICHMANN KIADÁS, BUDAPEST

568   Ardelao • előzmény567 2018-02-11 10:22:40

A nagyhatalmú igazolóbizottság, természetesen, nemcsak Koréh Endrét marasztalta el. Áldásos tisztogató tevékenységének eredményeként olyan „bűnösök“ is megkapták méltó büntetésüket, mint Gyurkovics Mária vagy Rubányi Vilmos:

„ …..  Döntött az igazolóbizottság három olyan művész ügyében is, akinek személye körül heves csetepaték zajlottak le nemrégiben. Ezek között az első helyen áll Koréh Endre, akit a bizottság nem igazolt. Szigorú, de még mindig eléggé méltányos elbánásban részesült Gyurkovics Mária, az ismert koloratúrszoprán, akit a bizottság egy évre eltiltott a szerepléstől, míg Rubányi Vilmos karmester szereplési tilalmát félévben állapították meg.“

(KOSSUTH NÉPE, 1945. 05. 19.)

Az operaház „becsületének“ védeleme, természetesen, később sem vesztett erejéből, mint ahogyan azt az alábbi cikk is bizonyítja:

Koréh Endre fellépett a Operaházban

Szerdán az Operaház Verdi »Don Carlos« című operája volt műsoron, amelynek férfifőszerepét, Fülöp királyt, az eddigi előadásokon Székely Mihály énekelte. Székely Mihály súlyos vesekőbántalmai miatt az előadást már nappokkal ezelőtt lemondta és a színház igazgatósága, hogy az előadást biztosítsa, Koréh Endre felléptetésére határozta el magát.
— Koréh fellépéséit semmi különös incidens nem zavarta meg. A színház igazgatósága ugyan a szokottnál nagyobb számú rendőrség kivezénylését kérte, de sem a rendőröknek, sem pedig a nézőközönség körében elhelyezkedett detektíveknek nem volt okuk és alkalmuk a beavatkozásra.
Koréh Endre Fülöp király igényes ének- és játékszerepében elsőrendű teljesítményt nyújtott
és a színházat zsúfolásig megtöltő közönség a művésznek kijáró tisztelettel tapsolta őt minden felvonás után.“

(VILÁG, 1946.03.01.)

Ez az igazolási ügy bizonyára jelentős  mértékben járult hozzá ahhoz, hogy Koréh Endre nem sokkal ezután a Bécsi Állami Operához szerződött, és végleg elhagyta Magyarországot. Ismét sikerült egy nagyszerű művészünktől megszabadulnunk.

567   Ardelao • előzmény566 2018-02-10 08:46:20

A sötétség nem első és nem is az utolsó győzelme:

VILÁG, 1945. 12. 07.:

Koréh Endre mégsem lépett fel az Operában

A zenekar munkabeszüntetéssel fenyegetőzött

          Az operaházi igazoltatásoknak egyik legfeltűnőbb esete volt Koréh Endre igazolása. Az operaházi igazolóbizottság és később a Színészek Szabadszervezetének igazolóbizottsága nem igazolta az Operaház közismert basszus énekesét. Szemére vetették, hogy a Sztójay kormány alatt Németországban vállalt vendégfellépéseket, és hogy egy hangversenyen szerepelt, amelyet Szálasi tiszteletére rendeztek, ahol őt Szálasival együtt lefényképezték.
          Az ügy később a Népbíróságok Fellebbviteli Tanácsa elé került, amely Koréh védekezését, miszerint őt a kérdéses hangversenyen való fellépésre az akkori kultuszminiszter utasította és a Szálasival történt lefényképezése tisztán véletlen műve volt, magáévá tette és Koréh Endrét igazoltnak jelentette ki.

          A Népbíróságok Fellebbviteli Tanácsának ítélete alapján nem lévén az énekes fellépésének tárgyi akadálya, az Operaház szerződtette Koréh Endrét és első fellépését a keddi »Aida« előadására tűzte ki. A már igazolt énekes fellépése mégis elmaradt, mivel a Zenészek Szabadszervezete értesítést küldött az Operaházhoz, hogy Koréh szereplése esetén a zenekar haladéktalanul leáll.
          Az Operához igazgatósága kénytelen volt az ultimátumszerű követelésnek eleget tenni, és ennek következtében Koréh Endre helyett Kálmán Oszkárt léptette fel, mint az »Aida« főpapját.
          Sikerül-e ezek után s Koréh Endre körül felkavart hullámokat elcsitítani, ezt kizárólag az Operaház felettes hatósága és a Zenészek Szabadszervezete között bizonyára meginduló tárgyalások fogják eldönteni.“

566   Ardelao • előzmény565 2018-02-10 08:44:57

FILM SZÍNHÁZ IRODALOM, 1944.03.02.:

KÓRÉH ENDRE DALESTJE

          Kóréh Endre ma nemcsak a legnépszerűbb énekesek közé tartozik, de a legkomolyabb értelemben vett művész., Bármit énekel, akár operát, akár dalokat, tiszta művészet, amit produkál.
          Legutóbbi dalestjén bizonyítékát adta, hogy hallatlanul finom, törékeny és lírai dalokat éppen olyan nagyszerűen tolmácsol, mint amilyen könnyedén oldja meg a legnehezebb operafeladatokat. Műsora feltétlen ízlésre vall, nemcsak közismert és népszerű számokkal áll ki a dobogóra, de van bátorsága és kellő felkészültsége, hogy nálunk ismeretlen és elhanyagolt szerzőket szólaltasson meg. Köszönettel kell fogadni Wolff: Michelangelo sorozatát, amit érthetetlen módon úgyszólván soha nem hallani hangversenytermeinkben. Befejezésül magyar népdalokat énekelt Laurisin Miklós feldolgozásában, majd a szűnni nem akaró tapsot sok-sok ráadással köszönte meg.

          Igazi érték volt Koréh Endre dalestje, a Vígadó nagyterme a legszebb, legtisztább és legnagyobb művészet hajlékává vált, a közönségre is átragadt az előadóművész ihlete, alázata és extázisa.“

565   Ardelao • előzmény564 2018-02-09 10:38:51

 

FILM SZÍNHÁZ IRODALOM, 1944.01.06.:

„Egy édes, álmos medvebocs …“

Beszélgetés Koréh Endrével

          Fül- és szemtanúi voltunk legutóbb annak, hogy Kóréh Endre, Operaházunk kiváló énekművésze komoly hangversenyen énekelt Schubert-, Brahms- és Schumann- dalokat, de a közönség a koncert végén egyhangúan kiáltotta feléje:
          — A medvebocsot!
          Koréhnak a »medvebocs« olyan népszerű száma, mint amilyen Lucienne Boyer-nek a »Parlez moi d’amours ...« vagy Paul Robesonnak, a világhírű néger énekesnek az »Old man river ... ,« esetleg hogy nagyot mondjunk, Saljapinnak az »Ej uhnyem ...« Minden kívánsághangversenyen ezt énekli, rengeteg hanglemezt adtak el ezzel a felvétellel.
          — Három évvel ezelőtt, — mesélte nekünk Koréh Endre, — egy este nálunk vacsorázott néhány vendég, köztük Zakál Dénes, a nemrég elhunyt tehetséges zeneszerző. Megpendítettem előttük, hogy szeretnék egy jó zeneszámot, amellyel koncerteken szerepelhetek. Zakál leült a zongorához és így született meg az »Egy édes álmos ráncos medvebocs« című dal. Nem vagyok jazzénekes de nagyon örüllem a számnak és bizony valahányszor kérik, elénekelem.
          Koréh a legkomolyabbmúvészck egyike. Egyformán nagy sikere volt »Don Carlos« Fülöp-jében, a »Parsifal« Gurnemans-ában, az »Istenek alkonya« Hagen-jében, a »Szöktetés a szerályból» Ozmin-jában.
          — Csaknem valamennyi műsoron levő darab basszus-szerepét tudom, — mondta aztán. — Most tanulom Ochs szerepét a »Rózsalovag«-ban, majd nemsokára utazom Bécsbe. A bécsi Operaház szerződtetett le huszonöt estére. Márciusban kezdem meg a vendégjátékomat és felváltva énekelek Budapesten és Bécsben. Beethoven »Fidello«-jában Rocco szerepét fogom énekelni.
          — Van még egy medvebocsszerű száma?

          — Igen. A »Mély pincében ...«
          Könnyű neki, olyan mély hangja van, mint az orgonának. Szerintünk a medvebocsnak azért van olyan nagy sikere, mert ez a remek művész, noha igen elegáns úriember, mégis mulatságos, ha a medvebocsról énekel. Koréh ugyanis igazi nagy darab ember…“

Egy édes medvebocs – Zakál Dénes szerzeménye, énekli: Koréh Endre

(Zakál Dénes /Csáktornya, 1900.07.26.-Budapest, Kőbánya, 1943.11.27./ zeneszerző, karnagy, a Magyar Telefonhírmondó és Rádió R. T. rendezője.)

A pince mélyén! / "Wein macht frei" / Koréh Endre/

564   Ardelao • előzmény561 2018-02-08 09:13:26

Az 561. számú bejegyzésben említett, eklektikusan összeválogatott szerzemények  az alábbi hanglemezen találhatók meg. Kivételt képez Mussorgskij Bolhadala, mert itt (Faust) „Mephisto bolhadala“ szerepel, amelyet Beethoven komponált:

Művészportré: Koréh Endre (Hungaroton Classics)

Képtalálat a következőre: „Koréh Endre”

 

Mussorgskij Bolhadalát az 561. sz. bejegyzésben említettekkel együtt – és (Faust) „Mephisto bolhadala” kivételével – viszont az alábbi CD tartalmazza:

Képtalálat a következőre: „Koréh Endre”

563   Ardelao • előzmény562 2018-02-08 09:01:38

Köszönöm a kiegészítést. Már éppen írni akartam egy pár szót Polgár Tiborról is, amikor megjelent a bejegyzésed.

Íme:

Képtalálat a következőre: „Polgár Tibor zeneszerző”

Polgár Tibor zeneszerző, karmester

(Budapest, 1907. március 11. – Torontó, 1993. augusztus 27.)

„Zenei tanulmányait a Nemzeti Zenede után a Zeneakadémián folytatta, zeneszerzés és zongora szakon, Kodály Zoltán és Keéri–Szántó Imre vezetésével. 1925–1950 között különböző beosztásokban a Magyar Rádió munkatársa, további 10 évig külső munkatársa. Az 1930-as években a Nemzeti Színház karmestereként is működött. 1958–1961 között a Petőfi és a Jókai Színház zenei vezetője. 1961 óta külföldön élt. Sokoldalú zeneszerzői életműve magában foglalja a komoly- és a könnyűzene egész területét. F.M. Florentin kalap (1948); A furfangos özvegy (1948); A kérők (1955).”

(MAGYAR SZÍNHÁZMŰVÉSZETI LEXIKON)

Valamivel hosszabb ismertető található róla itt.

Sajnos, a Kemény Egon által megzenésített és Koréh Endre által énekelt Ady-vers sem szerepel a YouTube-on.

Ellenben „A nagybőgő szerenádja“, amelyet Polgár Tibor komponált, itt hallható Koréh Endre előadásában.

562   smaragd • előzmény561 2018-02-08 04:37:21

 

Az egykori Magyar Rádióban 1934-től Kemény Egon zeneszerző darabjai gyakorta felhangzottak.

Polgár Tibor több szimfonikus művét vezényelte. Évtizedeken át szoros zenei, szakmai kapcsolat fűzte őket egymáshoz.

A Magyar Rádió zenei életének színvonalát kiváló tudásukkal, tehetségükkel mindketten emelték.

Koréh Endre énekelte:

KEMÉNY EGON-Ady Endre: "Bíztató a szerelemhez " című kompozícióját, 

(1945, Műdal, 3'30") 1945-ben, Rádió Budapest, I.

Ezt megelőzően ugyanitt Rácz Vali majd Rösler Endre a "Költők  múzsái" rádió-ciklusban.

"KEMÉNY EGON DALOK"

PETŐFI SÁNDOR: ALKONY

ADY ENDRE: BIZTATÓ A SZERELEMHEZ

ZSOLT BÉLA: FELVIDÉKI ESTE

JUHÁSZ GYULA: VIZIMALOM

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ: A HOLTAK VONATJA

Megjelent: Rózsavölgyi és Társa, 1945

(Fórum - Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (smaragd, 2016-09-10 17:01:08)/1179)

561   Ardelao • előzmény560 2018-02-07 08:16:11

CHICAGO ÉS KÖRNYÉKE: 1986.09.27.

Nagyítóüveggel.

Írja: Polgár Tibor

Akikkel találkoztam …

(Kóréh Endre)

         Hosszú életem folyamán bőven volt alkalmam találkozni kiváló egyéniségekkel, magyarokkal, külföldiekkel egyaránt s ezek között sok-sok kiváló művészszel, íróval, akik meszsze az átlag fölé emelkedtek. Rengeteg benyomást szereztem, tapasztalatot gyűjtöttem a hosszú évek alatt. Nem is szólva Magyarország „világítótornyában”, a Magyar Rádiónál eltöltött 35 évemről, amelynek emlékeit, ha le akarnám írni, — két emberélet is kevés lenne hozzá...
          Elhatároztam, hogy amíg erőm engedi, ezek közül az érdekesebb élményeket papírra vetem az utókor számára. Hadd osszam meg a találkozásaim élményeit olvasóimmal. A fiatalabbak esetleg már nem ismernek mindenkit akiről itt szó lesz, de biztos vagyok benne, hogy hallottak róluk s ők, művészei egy eltűnt kornak, feltétlenül megérdemlik, hogy ezalkalommal is szó essék róluk.
          Hadd kezdjem hát sorozatomat egy egészen kiváló magyar énekművésszel, Koréh Endrével, a nagyszerű magyar basszistával, mégpedig abból az alkalomból, hogy felfedeztem a magyar könyvek, újságok, lemezek Mekkájában, Tüske Pál Bloor Street-i „Európa” könyvesboltjában egy nemrég Magyarországról érkezett hosszanjátszó (longplay) lemezét, amely Budapesten jelent meg a Qualiton hanglemezgyárban. A lemez, — még a mai stereo hangtól elkényeztetett fülek számára is meglepően jól hangzik s itt is megállapíthatjuk, hogy Koréh Endre nemcsak korának egyik kiemelkedő operaénekese volt, hanem — Fischer-Dieskauhoz, a kiváló német énekművészhez hasonlóan, a világ egyik legjobb dalénekese is. Ez ugyanis bizonyos mértékben nehezebb, mint az operaéneklés, ahol operaszerepeket kell interpretálni a művek szerepeinek karakterében s ez, azok előadóit gyakran modorosságra is csábítja. (Különösen a tenoristákat!) A dalok előadásánál az operaműfaj hömpölygő áradata megszűnik, a dal intim hangulatában az énekes saját egyénisége lép előtérbe, — persze a dalok stílusát betartva, de ugyanakkor a dalok egyszerűségét, közvetlenségét is.
          Koréh Endre erdélyi születésű, sepsiszentgyörgyi, ha élne, most 80 éves lenne. Sajnos, túl korán, 1960-ban halt meg Bécsben. 1935-ben, 25 éves korában, még ösztöndíjasként lépett fel a pesti Operában, mégpedig két jelentős szerepben, a Rigoletto Sparafucile-jében és mint Titurel, a Parsifal- ban. 1946-ig volt a magyar operaház tagja s ezalatt több, mint 80 szerepet énekelt. Egy vendégfellépése után a bécsi Staatsoper 1936- ban szerződtette s e nagyhírű intézménynek haláláig tagja volt. Közben 1948-ban a salzburgi Ünnepi Játékokon lépett fel, majd a glyndebournei Ünnepi Játékokon, utána a firenzei Maggio Musicale-n, s végül a newyorki Metro- politanban.
          Amióta nem élt Magyarországon, ott bizony elég mostohán kezelték, elhallgatták úgy, hogy ez a nemrég megjelent lemeze valamiféle „jóvátétel”-nek látszik. Sajnos, csak ez az egy lemeze tanúskodik nagy művészetéről, bársonyos hangjáról, kiváló előadói képességéről. Mi magyarok mindenesetre büszkék lehetünk rá s éppúgy a többi kultúrnemzet is, amely megismerte és élvezte művészetét.
          Jómagam a 30-as évek elején ismertem meg, mint gyönyörű hangú fiatal basszistát. A lemezborítókon Szomolányi Gy. István dr. egy epizódot említ meg, amely szerint a rádióban való próbaéneklése nem sikerült volna, sőt, a Rádió „egyik akkori vezetője” szerint „hangja korántsem olyan érték, amelylyel különösképpen foglalkozni érdemes lenne.” Bevallom őszintén, — (akkoriban a rádió minden próbajelentkezésén nemcsak hogy jelen voltam, de ezeken én kísértem zongorán minden szólistát), — én nem tudok erről a fiaskóról.
          Ha mégis, távollétemben megtörtént volna, — szégyellheti magát az a bizonyos „akkori vezető!”...
          Koréh Bandi impozáns termetű, mackószerű férfi volt, akinek kedvessége, udvarias modora és behízelgő, lélekből jövő lágy hangja ugyancsak ellentétben állott tekintélyes termetével. Művészete azonnal elragadott, s amikor megkért, hogy komponáljak számára valamit, nemsokára előállottam valami valóban „nekivalóval". Dalt írtam a hatalmastestű nagybőgőről, amely reménytelenül szerelmes a karcsú hegedűbe. Példámat rövidesen követte egy zeneszerző kollégám, Zakál Dénes, aki viszont egy medvebocsról írt dalt számára. Ez a két dal aztán valóságos „védjegye” lett Koréh Bandinak. Minden műsorában szinte megkövetelték tőle, hogy ezeket előadja. S ezek rajta vannak az említett lemezén is.
          A lemez különben érdekes, különös és szórakoztató keveréke a nagy művész különféle műfajokban való jártasságának. Találunk rajta magyarnótát, népdalt, mű- dalt, szent éneket és operaáriát is. Valamennyit nagy stílusérzékkel adja elő gyönyörű bársonyos hangján. A lemez első oldalán a fentebb említett kettőn kívül „Zúg az erdő”, „Gyere velem akáclombos falumba”, vagy a „Feketeszárú cseresznye” sokak kedvencei, Oláh Kálmán és Szegedi Farkas Jóska cigánybandájának kitűnő kíséretével. Clement Károly két dalát hallhatjuk még Koréh megható interpretálásában, majd az „Istennek szent angyala” karácsonyi éneket, harmóniumkísérettel. A másik oldalon a basszisták „bravúrszáma” található, Ludwig Fischer híres német operaénekesnek, Mozart barátjának „A pince mélyén” című bordala, amelyet óriási hangterjedelmével, önmaga számára írt. Nem hinném, hogy az egykori híres német énekes jobban adta volna elő, mint Koréh Bandi ! Aztán Musszorgszkij népszerű szatirikus „Bolhadala”, egy Schubert-dal, Bartolo áriája a „Figaro házassága” című Mozart operából, majd befejezésül Strauss Richárd „Rózsalovag”-jából a második felvonás fináléja, — egytől egyig Koréh ragyogó előadásában. Külön élvezet hallgatni Erdély kiváló szülöttjének gyönyörű hangját a „Rózsalovag" Ochs bárójának szerepében, amelynek szövegét kiváló németséggel, kedves magyaros akcentussal adja elő. S hogy milyen magyar maradt életében ez a nagy énekes, azt azzal is bizonyította, hogy 1956-ban, amikor már a Staatsoper tagja volt Bécsben, minden pénzét a magyar menekültekre költötte, szállást adva nekik és pénzzel és egyéb javakkal ellátva őket.
          És magyarságát érezhetjük lemezén is, hol szinte vallomásként hangzik, hogy

Elindultam szép hazámból

Híres kis Magyarországból.

Visszanéztem félutambul,

Szememből a könny kicsordult...

          S aki ezt meghallgatja és csak egy kis érzés van benne, biztos vagyok, hogy annak is kicsordul a könnye..."

Elindultam szép hazámból – Énekli: Koréh Endre

560   Ardelao 2018-02-06 23:33:29

Képtalálat a következőre: Kóréh Endre

Koréh Endre, operaénekes (basszus)

(Sepsiszentgyörgy, 1906. 04. 13. — Bécs, 1960. 09. 20.)

MAGYAR ÉLETRAJZI LEXIKON:

 „ Noseda Károly, Molnár Imre, Palotay Árpád tanítványa. 1927—28-ban elvégezte a debreceni gazdasági akadémiát. 1929-től a budapesti Operaház tagja. 1943-ban a bécsi Operaház vendége, majd 1946-tól haláláig tagja. Számos színpadon vendégszerepelt (a milánói Scalában, 1953-ban a New York-i Metropolitanban stb.), valamint 1948-ban zeneünnepségeken is részt vett (a salzburgi ünnepi játékokon, Firenzében a Maggio Musicalén stb.). Mint oratórium- és hangversenyénekes is elismert nevet szerzett (Verdi: Requiem basszusszóló, Mozart: Requiem basszusszóló stb.). — F. sz. Sarastro (Mozart: Varázsfuvola); Osmin (Mozart: Szöktetés a szerájból); Komtur és Leporello (Mozart: Don Juan); Rocco és miniszter (Beethoven: Fidelio); Daland (Wagner: Bolygó hollandi), őrgróf (Wagner: Tannhäuser), Fafner, Hunding, Hagen (Wagner: A Nibelungok gyűrűje); Marke (Wagner: Trisztán és Izolda); Gurnemanz (Wagner: Parsifal); Fülöp (Verdi: Don Carlos); Fiesco (Verdi: Simone Boccanegra); Ramphis (Verdi: Aida); Collin (Puccini: Bohémélet); Timur (Puccini: Turandot); Ochs (R. Strauss: Rózsalovag); Pimen és Varlam (Muszorgszkij: Borisz Godunov); Doszifej (Muszorgszkij: Hovanscsina).

Mozart: Die Entführung aus dem Serail - Ha! Wie will ich triumphieren - Endre Koréh

559   Ardelao • előzmény549 2018-02-06 11:31:02

Ígéretemhez híven visszatérek Barki László hegedűművész témájára:

Prof. Barki László hegedűművész, akiről a Fidelioban olvasható cikk szólt, 1924-ben született. Első házasságából egy leány-, majd egy fiúgyermeke született, aki ugyancsak a László nevet kapta, és azonos azzal a Barki Lászlóval, akiről az 529. sz. bejegyzésemben írtam. (Id. Barki László második házassága Dr. Eva Maria Barki ügyvédnővel köttetett. Emiatt apa és fia között a kapcsolat egy időre megszakadt.)  

Ifj. Barki László édesapjáról informátoromnak a következő tájékoztatást adta:

Id. Barki László valóban a Wiener Symphoniker első hegedűse volt, de nem töltött be koncertmesteri pozíciót. Tudomása szerint nincsenek róla felvételek, kivéve néhány olyan, ahol édesapja a zenekarban játszott, és azt az ORF felvette. Létezik továbbá egy régi filmfelvétel, ahol Karl Böhm egy Mozart szimfóniát vezényel, és azon az id. Barki László is látható.

Ifj. Barki László ígéretet tett arra, hogy megkeresi ez utóbbi linket, és utánanéz a Fidelo cikkében említett monacoi szerepvállalásnak is.

558   Ardelao • előzmény550 2018-02-03 07:43:23

Ha már a jeles tanítványról szóltam, a tanár is megérdemli, hogy bővebb ismertető álljon itt róla:

Képtalálat a következőre: „Hilgermann Laura”

Hilgermann Laura (sz. Oberländer Laura)

osztrák-magyar operaénekes és énekpedagógus

(Bécs, 1869.10.13. – Budapest, 1945.02.09.)

(Születésének és néhol az elhalálozásának az évét illetően is eltérések találhatók a különböző feljegyzésekben. Számomra úgy tűnik, a fenti dátumok felelnek meg a valóságnak.)

MAGYAR SZÍNHÁZMŰVÉSZETI LEXIKON (SCHÖPLIN ALADÁR SZERK.):

Hilgermann Laura, cs. és kir. kamaraénekesnő, az Orsz. Zeneművészeti Főiskola tanára, sz. 1870. okt. 13-án, Bécsben. Atyja H. József Ágost tanár volt. Hangját Wrede hercegnő fedezte fel. Első mestere Wolf Károly Mária, bécsi énektanár volt. Rövid ideig tartó tanulás után Prágába szerződtették, ahol 1887-ben a »Troubadour« Azucena szerepében aratta első sikerét. A budapesti Operaházban 1890. jan. 19-én mutatkozott be a »Mignon« címszerepében. Az akkori zeneigazgató, Mahler Gusztáv, állandó tagnak szerződtette. Részese volt az Operaház első fénykorának, Mahler és Nikisch alatt. Mahler, aki mint egyik legmegértőbb hívét és munkatársát különösen kedvelte, 1900-ban a bécsi udv. Operában hívta meg. Erre az időre esnek »Iphigenia Aulisban«, »Cosi fan tutte«, »Figaro«, »Lohengrin«, »Tristan« és »Nibelung gyűrűje« híres új betanulásai, amelyekkel Mahler az operaművészet fejlődésében nevezetes korszak alapját vetette meg. Ezeken az előadásokon egymásután aratta diadalait Hilgermann Laura. Közben mint Mahler dalainak egyik leghivatottabb tolmácsa is előkelő nevet szerzett. Húsz esztendei bécsi működése alatt sűrűn szerepelt a salzburgi és müncheni ünnepi játékokon s mint vendég gyakran lépett föl a berlini és drezdai operákban. 1907-ben Münchenben koncertezett Grieggel, akinek számos dalát (különösen a híres »Schwan«-t) ő vitte sikerre. Már Bécsben behatóan foglalkozott énekpedagógiával. 1920-ban a bécsi Opera tiszteleti tagjává nevezték ki. Ugyanakkor a budapesti Zeneművészeti Főiskola a drámai ének tanszékére hívta meg. Azóta itt fejt ki eredményes működést. Számos fiatal magyar énekes karrierjét indította el. Volt növendékei közül híressé váltak: Alpár Gitta, Nagy Margit, Sefcsik Magda, Szánthó Enid. Férjét, Radó Siegfried színházi írót és rendezőt 1922-ben veszítette el.

(Lányi Viktor dr.)“

Hilgermann Laura dalokat énekel – rövid bejátszások

557   Ardelao • előzmény556 2018-02-02 20:14:18

Szánthó Enid énekel - rövid bejátszások

Enid Szantho Discography of CDs

556   Ardelao • előzmény555 2018-02-02 10:58:31

Napok óta próbálok valamilyen nyomra bukkanni, amely elvezet ahhoz, hogy kiderítsem, mi történt Szánthó Eniddel idősebb korában, mikor halt meg, hol van eltemetve. Annyit sikerült megtudnom, hogy sírja New York államban, Mayville-ben található, de ez minden. Még nem adtam fel a keresést. Bízom abban, hogy sikerül valahonnan beszereznem az információt. Hiszen neve Amerikában is ismertté vált, híres énekesekkel lépett fel, híres karmesterek vezénylete alatt. Mindenesetre, 1984-ben még élt, ahogyan azt az alábbi cikkből idézett részlet is bizonyítja:    

FILM SZÍNHÁZ MUZSIKA, 1984. 12. 08., 49. SZÁM:

„SEBESTYÉN JÁNOS ZENEI LEVELE
CSEMBALÓ HIGANYGŐZZEL

„[…]

II. Novembervég Bécsben

Indulnék késő este a bécsi belváros karácsonyi fényeinek megtekintésére. […]

Utam az Opern-Gasse „Da Caruso” lemezboltjához vezet. Mégegyszer látni akarom a kirakatot. Ám egy fáradt higanygőzlámpa csúfos játékba kezd. Kialszik, percekre sötétbe borul a környezet, így elvesztem szemem elől azt a páratlanul érdekes lemezt, amely az 1933-as év bécsi operai sikereinek egy-egy töredékét örökíti meg.

A homályban végiggondolom, mily láncolatot indít meg egy ilyen hangemlék. Még kora ősszel ebből az üzletből hozták el hozzám. Rögtön el is hangzott egy részlete a „Rádiós naplójá“-ban. Másnap kiderült, hogy éppen Budapesten tartózkodik a lemez egyetlen még élő szereplője, az egykoron világhírű Szánthó Enid. Megható beszélgetést folytattam a New Yorkban élő, hajdan világhírű idős művésznővel. „1929-ben Schalk karmester hívott Bécsbe. A nagyhírű együttesben én voltam a legfiatalabb. Siegfried Wagner Bayreuthban még évekkel később is csak így hívott, a mi gyermekünk. Ebben a fényes zenei környezetben nőttem fel. De már csak egy valaki él közülük: Jarmila Nowotna. Ővele tudok csak emlékezni. Legkedvesebb partnereim: a művelt Elisabeth Schumann, a jó humorú Slezák Leó, és hát a magyarok, a „Staatsoper” magyarjai: Anday Piroska; Angerer Margittal meg a színpadon derítettük ki, hogy egy házban születtünk, a Döbrentei utcában... no és a bársonyos hangú tenorista, Pataky Kálmán. A nagy karmestereik (hatása felejthetetlen: Furtwänglerrel nemcsak Bécsben, hanem Bayreuthban, Bruno Walterral később Amerikában is dolgozhattam, Weingartnerhez a firenzei ünnepi játékok emléke fűz. Első bécsi fellépésem is felejthetetlen. Az Egyiptomi Helénában énekeltem, a szerző, Richard Strauss vezényelt. Aztán 1937-ben Brangäne szerepét kaptam, mikor először dirigált a bécsi operában Karajan ... Közben hazajártam. Sokat énekeltem a budapesti Operában, dalesteket adtam a Vigadóban. A náci hatalomátvétel után nem volt maradásom Bécsben. Szomorú volt látni, hogy változott meg egyik pillanatról a másikra minden. Az utcákon éppúgy, mint az Operában. 1939-ben áthajóztam az Egyesült Államokba. Klempererrel, Münchhel, Barbirollival dolgoztam a Metropolitanben, Chicagóban. Mennyi emlék, tán nem is volt igaz — most sajnálom, hogy nem vezettem naplót. Ezt az 1933-as lemezt könnyezve hallgattam a Rádióban. Honnan szerezte ? Bécsből ? Útbaejtem  New York felé.“

(Feléled a higanygőzlámpa — megvilágosodik a lemezbolt kirakata.)

Igen, most jól látom a Bécsi Opera nagyjainak lemezeit. A kamaraénekesek, kamaraénekesnők fényképeit. Frau Kammersängerin — micsoda rang ez most is Bécsben, háromszor kezet csókolnak e cím viselőjének.

[…]

Itt van hát a kirakatban a világ operajelene és múltja. Kis üzlet ez, s amikor előző nap bementem, éppen az 1933-as lemezt kérte valaki. Él még valaki e nagyok közül? — kérdezte. Nem, nem — válaszolt az eladó, azaz, mégiscsak. Képzelje, szeptemberben bejön egy idősebb hölgy, kéri a lemezt, azt mondja, ő énekli Flosshildét a Rajna kincséből az egyik töredékben... a Budapesti Rádióban hallotta ezt a felvételt. Ön lenne Kammersängerin Enid Szánthó? Hoztuk gyorsan a vendégkönyvet. Hiszen egy nagy énekesgeneráció egyetlen élő tagja tévedt szerény boltunkba.

(A lámpa fémes zizegéssel utolsót lobban, végleg aludni tér.)

Éjfél van. Kialszanak a karácsonyi vásárra hívogató fények. […] A lemezbolt immár végleg homályba boruló kirakata a szemben lévő Operára tekint. Ami ott egykoron a színpadon történt, az itt a hangbarázdákban ölt felemelő, követendő zenei emléket.“

555   Ardelao • előzmény554 2018-02-01 09:08:47

Majd Amerika:

NÉPSZAVA, 1941. 01. 08.:

Szánthó Enid, a kiváló énekművésznő sorozatos sikereket arat Amerikában. Nemrég heteket töltött Filadelfiában, ahol Mahler „Gyermekhalál"-ciklusát énekelte zenekari kísérettel, majd Waltraute szerepében lépett föl Wagner „Istenek alkonya" operaházi előadásában. Utoljára a „Tristan és Isolde" női címszerepét alakította Szánthó Enid a csikágói operaházban.“

554   Ardelao • előzmény553 2018-02-01 09:05:55

Majd jött a változás:

KIS ÚJSÁG, 1938.03. 23.:

A bécsi színlapokról majdnem teljesen letűntek a magyar nevek. Az egyetlen az Operaház, amelynek e heti műsorán két magyar művész lép fel: Svéd Sándor és Szánthó Enid. — A német birodalom ismert színészei egymásután kapnak vendégszereplési ajánlatokat Bécsből. Legközelebb Jannings megy hosszabb vendégszereplésre a Deutsches Volktheaterhez. — Az új rezsim a bécsi színészek szociális helyzetén is igyekszik segíteni. A magánszínházaknál eddig nyolc, legfeljebb kilenc hónapos szerződések voltak, ezeket valamennyit tizenkéthónapos szerződésre fogják felváltani. Ugyanakkor az eddigieknél jóval nagyobb törzstársulatok tartására kötelezik a színházakat.“

553   Ardelao • előzmény552 2018-02-01 08:27:32

AZ UJSÁG, 1935. 10. 17.:

Szánthó Enid

Az Operaház szerda esti Troubadour előadásának Szánthó Enid vendégfellépése kölcsönzött különösebb jelentőséget. A kiváló művésznő a bécsi állami Operaház tagja, és szerdán énekelt színpadon először Budapesten. Pedig hát itt született és tanulmányait is a Zeneművészeti Főiskolán végezte, Hilgermann Lauránál. Már növendék korában feltűnt szép alt hangjával és nem közönséges képességeivel. Tehetsége Bécsben a maga teljességében bontakozott ki. Gyönyörű hangja melegen, de érces erővel zeng a mélyben és a középen s a magasságban sem válik élessé vagy erőltetetté. Nagyszerű énektudása semmi kívánnivalót nem hagy hátra. Hajlékonyan engedelmeskedik ez a hang a művésznő minden gondolatának, minden elképzelésének.

Szánthó Enidnél azonban nem a hang és az énektudás a fődolog, hanem az a rendkívül mélyről fakadó muzikalitás, amely minden zenét tökéletesen tud kifejezni, a nagy intelligencia, szárnyaló képzelet és tökéletes stílusosság. Hangversenyteremben és operaszínpadon egyaránt nagy értékét jelentenek ezek a tulajdonságok. Szánthó Enid Azucénája egyike a legjobbaknak, amelyeket operánk színpadán hallottunk. Első áriája alatt még némi elfogódottsággal küzdött és azért ez az ária nem is sikerűit olyan tökéletesen, mint a rákövetkező kettős, vagy szerepének többi része. Később azonban annál inkább elragadott és meggyőződött arról, hogy igazi nagy művésznő. Minden tekintetben kiváló alakítása hosszú időre emlékezetes élvezetet szerzett a hallgatóknak.

 (g.i.)”

Kapcsolódó kép

Hilgermann Laura, Szánthó Enid tanára, Brangäne szerepében.

552   Ardelao • előzmény551 2018-01-31 08:01:21

AZ EST, 1934. 11. 16.:

Beszélgetés
Szánthó Eniddel budapesti hangversenye előtt

Bécs, november 15.

(Az Est bécsi szerkesztőségétől)

A bécsi operaház egyik legnagyobb sikerű, legtekintélyesebb tagja Szánthó Enid, aki első sorában áll annak a kis csoportnak, amely a bécsi operaház színpadáról szerez megbecsülést és dicsőséget a nagy magyar zenekultúrának. Legutóbb is őt választotta ki Toscanini a Kilencedik Szimfónia alt-szólamára és vele énekeltette a mű bécsi és budapesti előadásán.

Szánthó Enid, aki nagy sikerei és nemzetközi híre ellenére olyan szerény, mint egy kis kezdő konzervatóriumi növendék, holnap önálló dalestén fogja bemutatni nagy művészi fejlődését a budapesti közönségnek. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

— Nem is tudom kifejezni, — mondotta a művésznő — mennyire örülök, hogy ismét a budapesti közönség elé léphetek. Csak ez az egy estém szabad, azután sietnem kell vissza Bécsbe, mert másnap már az operaházban éneklem »A bibliás ember« Magdalénáját. Igazi szabadságra csak januárban mehetek: Hollandiába szerződtem hangversenykörútra, azután Dániába megyek, ahol először Kopenhágában adok dalestét. A szezón második felében Amerikába megyek körútra. Amerikába egyelőre hangversenyekre szerződtem. E koncerteken mindenütt bőségesen énekelek majd magyar dalokat is: Kodály, Hubay, Zádor és Lányi szerzeményeit. A bécsi operaházban az idén még két új szerep vár rám két újdonságban és így igazán elmondhatom, hogy sokat dolgozom. És ezért örülök, hogy, ha rövid időre is, visszatérhetek Budapestre; mert a budapesti közönség előtt énekelni nem munka, hanem öröm.“

551   Ardelao • előzmény550 2018-01-30 17:40:07

Lehet, hogy a Pesti Napló kritikusa jobbhoz szokott? Mindenesetre ez a recenzió is azt bizonyítja, hogy mindig is túlságosan bővelked(t)ünk tehetségekben .....

PESTI NAPLÓ, 1934. 02. 07.:

Szánthó Enid ária- és dalestje

Szántó Enid legifjabb tagja annak a pompás, külföldön élő művészcsoportnak, mely az utóbbi években komoly megbecsülést szerzett a magyar énekművészetnek. Kedd esti hangversenyének különös érdekessége, hogy a külföldön igen népszerű énekesnő (a Staatsoper tagja, a bayreuthi Festspielek vendége) ezúttal először énekel Budapesten nyilvánosság előtt. Szánthó Enidet, a Zeneművészeti Főiskola növendékét ugyanis valósággal átszöktették a bécsi Staatsoperbe. Budapest zeneértő közönsége nem ellenőrizhette a kétségtelenül nagy, meggyőző tehetség érdekes és tanulságos fejlődését. Szép, nemes hang a Szánthó Enidé, akadnak rajongók, akik Európa egyik legszebb altját tisztelik benne. Nem tévednek, a hang tiszta, költői zengésű. Technikai készültsége is megfelel a kényes igényeknek, az a színbeli eltérés ami az alsó és felső regiszter között mutatkozik, nem csökkentheti Szánthó Enid művészi énekének értékét. Előadása is példás, sőt példaadó, ízlés, nagyvilági elegancia jellemzi.

A főiskolai növendékből művész lett, mire hazaérkezett. A probléma ma már csak annyi, vajjon a technikai felszabadulás után bekövetkezhetik-e a korlátlan lelki szabadság ideje is Szánthó Enidnél? Magáévá tette az ének törvényeit és ezzel úr lett a törvényeken, de megvan-e a lehetőség arra, hogy az előadó, a modelláló, a maga egyéniségét mintázó művész jusson el önmaga felismeréséhez énekében, már csak ennyi, illetve még ennyi a probléma. Szánthó Enid műsora egy síkon épül fel, dalmegkonstruálásának egy hangerősség az alapja. Schubert, Brahms dalain, Händel, Saint-Saëns, Kienzl áriáin egy ugyanazon Szánthó Enid tükröződött, de nem az egyéniség ezerszínű tüzében, nem az asszonyi élet meggyőző furcsaságaiban, hanem a nagyvilági énekes tartózkodó, artisztikus semlegességében. Hallgatóságát, önmagát kímélte-e a művésznő, vagy a túlzott szemérem megnyilatkozása ez a tudatos szürkítés...

A mindent egyformává szelídítő elegáns formaművészet tiszteletet érdemel, de csatát nyerni vele nem lehet. Szánthó Enid hangja élő hang, gyönyörű hang, legszebb hang, éles ellentétben áll hangjának karakterével előadásának állandóan ismétlődő kereksége. Szánthó Enidnek, a művésznek, meg kell találnia az igazi eleven kapcsolatot saját hangjával. Külsőleg ugyan ura a hangnak, szigorú törvényekkel irányítja, de a megfélemlített, technikai határok közé szorított hanggal fel kell kutatnia még azt a szellemet, mely egyéni, elevenítő erőt, asszonyi intenzitást adhat előadásának. A közönséget a formaművész Szánthó Enid tökéletesen meghódította, lelkes tapssal hálálta meg a művésznő értékes, szép produkcióját.

Kv.“

550   Ardelao • előzmény548 2018-01-30 08:15:25

AZ UJSÁG, 1935.07.03.:

Hilgermann Laura beszél emlékeiről

(Részlet)

„[…]
— Sokszor felszólítottak még, hogy legalább vendégszerepeljek, de nem akartam visszatérni a világot jelentő deszkákra. Ezentúl már kizárólag növendékeimmel és az énektanítással foglalkoztam. Nagy Margit, Gere Lola, Szánthó Enid, Huszita Rózsi, a mostaniak közül pedig Hablitz Alma és Slowasser Irén mind az én növendékeim voltak, hogy a többieket ne is említsem. Tanárnői munkásságomért nagyon szerettek a növendékeim. Ebből az időből egy kedves epizódot kell megemlítenem. Szánthó Enid, aki vezetésem mellett végezte énektanulmányait, egész sereg új dalt tanult meg és a lakásomon átvettem vele valamennyit. Közben szólt a csengő, de bizony mi csak dolgoztunk tovább. Egyszerre bejön a lány és hozza Schalk névjegyét. Kimegyek hozzá a fogadószobába, mire ő azzal támad rám: „Ki ez a gyönyörű hangú nő, aki most magánál énekel?“ Megmondtam neki, hogy Szánthó Enid. Kért, hogy hadd hallhasson tőle még néhány dalt. Bevezettem a dolgozószobába, bemutattam neki a kislányt — hiszen Szánthó Enid akkor legfeljebb ha tizenkilenc éves volt — és elénekeltettem vele még néhány dalt. Schalk figyelmesen hallgatta és a dalok végén mindjárt szerződési ajánlattal kínálta meg. Szánthó Enid kiskorú lévén, de szüleinek a beleegyezése nélkül, amúgy sem határozhatott volna, így hát együttesen nyomban felkerestük édesatyját, aki akkor talán még aktív miniszteri tanácsos volt és azonnal megkötötték a szerződést. Így kezdődött el Szánthó Enid diadalmas bécsi pályafutása.

[…]“

549   Ardelao • előzmény546 2018-01-29 14:27:29

Köszönöm a tájékoztatást. Ebből kiderül, hogy az 1958-as születésű Barki László, akiről én írtam, feltehetően a 82. éves korában elhunyt Barki László fia. Már, ha valóban id. Barki és nem Berki Lászlóról van szó. (A "Berki" meglehetősen gyakori név, a "László" sem ritka. A tévedés lehetősége, tehát, itt is fennáll.) Pontosan idézem a FIDELIO-ban megjelent szöveget:

„Meghalt Barki László hegedűművész

2005.10.13. 00:00

A Nemzeti Filharmonikusok ezúton tudatják, hogy életének 82. évében, szeptember 26-án elhunyt Barki László hegedűművész, aki harminchárom éven keresztül a Bécsi Szimfonikus Zenekar koncertmestere volt.

Berki László pályáját a Magyar Állami Hangversenyzenekar tagjaként és zeneiskolai tanárként kezdte. Az 1956-os forradalom után Bécsbe emigrált, részt vett a Philharmonia Hungarica zenekar megalapításában, majd egy évig a monacói hercegi udvarban jászott. Ezután visszatért Bécsbe, s zenekarával több mint három évtized alatt az egész világot bejárta. Temetése október 13-án 13 órakor volt a rákoskeresztúri Új Temetőben.”

E szomorú hír ellenére mégiscsak örömhír, hogy legalább a másik Barki László még él!

A Bécsi Szimfonikus Zenekar archívumában egyébként nem találtam említést Barki László koncertmesterről, de még megpróbálok más vonalon rákeresni.

548   Ardelao • előzmény547 2018-01-29 09:08:49

PESTI NAPLÓ, 1933. 07. 05.:

Magyar énekesnő sikeres beugrása Drezdában.

Drezdából jelentik:

Szánthó Enid, a bécsi Operaház kiváló magyar alténekesnője hétfőn nagy sikerrel vendégszerepelt Drezdában. A vendégszereplés érdekes körülmények között jött létre. A drezdai Operában kitűzték az ünnepi hetek egyik díszelőadásának programjára Strauss Richárd Egyiptomi Heléna című operáját a zeneszerző személyes vezényletével. A Kagyló szereplője délelőtt lemondott és így az előadás veszélyben forgott. Strauss Richárdnak ekkor eszébe jutott, hogy a bécsi Operaháznak van egy kiváló magyar származású énekesnője, Szánthó Enid, aki nagy sikerrel énekelte ezt a szerepet a bécsi Operában. Mintán Szánthó Enid Bayreuthban tartózkodott, hogy az ottani ünnepi játékokon énekeljen, azonnal telefonértesítés ment Bayreuthba, hogy az énekesnő utazzon Drezdába. Így is történt és Szánthó Enid még az este minden próba nélkül elénekelte a nagy szerepet. A díszes közönség lelkesen ünnepelte a kiváló magyar művésznőt és Szánthó Enidnek, valamint Strauss Richárdnak számtalanszor kellett megjelennie a lámpák előtt.“

Szánthó Enid emléktáblája Bayreuthban:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Gedenktafel_f%C3%BCr_Enid_Szantho_in_Bayreuth.jpg

547   Ardelao 2018-01-28 13:58:52

Képtalálat a következőre: „szánthó enid”

SZÁNTHÓ ENID

Szánthó Enid, alt, * 1907 Budapest† ?; Képesítését Budapesten, a Királyi Zeneakadémián szerezte. 1928-ban debütált a bécsi Állami Operaházban, amelynek 1939-ig volt tagja, és ahol 1934-ben Julius Bittner »Az ibolya« c. operájának ősbemutatóján lépett fel. Mindenekelőtt Wagner interpretátoraként vált ismertté; A Bayreuthi Ünnepi Játékok alkalmával, 1930-37 között Erdát és Waltrautét énekelte a Ring-ciklusban. Már 1928-ban közreműködött a Salzburgi Ünnepi Játékokon a »Varázsfuvola« egy kis részében. 1935-től kezdve sikeres koncerteket adott Észak-Amerikában. 1936-ban a londoni Covent Garden Operában Erdaként (debütált), A Nibelung gyűrűjében pedig Frickaként vendégszerepelt. A New York-i Metropolitan Operában 1937-38-ban, Frickaként történt debütálása után a »Tristan”-ban Brangenet és R. Strauss »Elektrá«-jában Klytemnestrát is énekelte. 1937-38-ban a New Yorki-i Metropolitan Operához kötötte szerződés (A »Walkür”-ben Frickaként lépett fel). Vendégszerepelt és koncertezett az amerikai zenélet központjaiban. Átfogó repertoárral rendelkező koncert- és oratóriuménekesnőként tisztelték (szóló J. S. Bach Mátyás passiójában). 1938-ban Bécsben Franz Schmidt „A hétpecsétes könyv” c. oratóriumának ősbemutatóján, Bécsben az alt szólót énekelte. Nagy sikereket ért el koncertszólistaként (1935-ben) a firenzei Maggio musicale-ban, (1936-ban) Berlinben és (1937-ben) Párizsban. 1946-ban a New York-i City Centre Opera együttesével a Párizsi Opéra Comique-ban „A bolygó hollandi”-ban Maryként volt hallható. Később énektanárként élt New Yorkban.  – Nagy kifejező erejű, drámai alt hangja volt.”

Ormándy Jenő vezényletével: Beethoven IX. szimfóniája (hanglemez) – Kontraalt: Szánthó Enid

546   B.Cs 2018-01-27 08:20:35

Még egyszer köszönöm a Bánát Gáborról összegyűjtött dokumentációt. Visszatérve Barki Lászlóra: 2005. 10.13-i hír (Fidelio): "életének 82. évében elhunyt Barki Lászkó hegedűművész, aki 33 éven át a Bécsi Szimfonikus Zenekar koncertmestere volt" 

545   Ardelao 2018-01-26 11:32:48

Befejezésül néhány felvétel, ahol Bánát Gábor játszik:

Gabriel Banat performing Bartok Solo Sonata IV

Couperin Trio Sonata in E minor La Pucelle, Gabriel Banat, Diana Banat

Kreisler Praeludium and Allegro (in the style of Pugnani), Gabriel Banat

544   Ardelao • előzmény542 2018-01-25 22:03:06

Temesvártól New Yorkig és 62 év múlva vissza

Bánát Gábor, a temesvári hegedűművész, gyermekkorának színhelyein

Írta: Dr. Franz Metz

5. rész (kivonat)

New Yorkban

És Bánát Gábornak ismét szerencséje volt tanára megválasztásával: 1946 novemberétől Nathan Milstein, a 20. század egyik legjelentősebb hegedűművészének a tanítványa lett, aki Temesváron is fellépett.

Debütálására Mendelssohn hegedűversenyével került sor, a New York-i Little Symphonie Orchesterrel, a Times Hallban. 1949 áprilisában mesterével, George Enescuval közösen a New York-i Town Hallban koncertezett. ……………………….

1956-ban a híres New York-i Carnegie Hallban debütált, ezután, 1958-ban egy nagy európai turné következett. Ekkor a híres Párizsi Zenekarral (Orchestre de Paris) koncertezett, szólóesteket adott Hágában, Londonban, Hamburgban, Zürichben és Oszlóban. 1960-ban, a Nemzeti Zenekari Egyesülettel (National Orchestra Association) került sor Bartók Béla hegedűversenyének bemutató előadására.  E szólófellépések mindegyikére a New York-i Smith Főiskolán végzett tanári tevékenységével párhuzamosan (1955-1964-ben) került sor. Fellépések (1961-, 1962-ben) a Marlborói Fesztivál alkalmával  Pablo Casalsszal, az Albertini Trióval ……., a Galimer Kvartettel stb. Bánát Gábor 1964-ben a londoni Wigmore Hallban lépett fel egy szóló hegedűesttel, és elkészítette a The Virtuoso Violin albumot a Decca-London számára.  

Mint a Westchesteri Konzervatórium hegedűszakának 1964-től kinevezett tanügyi megbízottja, 80 tagú szimfonikus zenekart alapított, amellyel megünnepelte Aaron Copland 80. születésnapját, a zeneszerző jelentében. A New York-i Szimfonikusok tagjaként számos kollégájával lépett fel a New York-i Lincoln Center Tully Halljában, és maga játszott olyan híres karmesterek vezénylete alatt, mint Leonard Bernstein. Bánát Gábor egy másik Enescu tanítvánnyal, Yehudi Menuhinnal is kapcsolatban állt, aki 1964-ben ezt írta neki:

„Kedves Gabriel,

annyira boldog vagyok, hogy ilyen csodálatos sikered van – biztosan jól játszottál, és azt kívántam, bárcsak jelen lehetnék.

Egész szívemből folyamatos sikereket kívánok a pályádon. Jó tudni, hogy Enescunak egy másik, fiatalabb tanítványa ilyen sikeres útra lépett.

…………………..”

És Bánát Gábor újra és újra Mozart hegedűversenyeinek szentelte magát. Így 1986-ban, New Yorkban, a Raven Pressnél, facsimilie kiadásban megjelentette Mozart hat hegedűversenyét, ehhez saját kadenciákat írt, és maga Isac Stern, az ismert hegedűvirtuóz is a következő szavakkal nyilatkozott e publikációról: „Felbecsülhetetlen hozzájárulás a zene terén“. Ezeket a hangversenyeket Tokióban és Oszakában is megtartotta. Majd egy németországi hangversenykörút következett, hangversenyek a Beethoven házban, Bonnban, és nem utolsó sorban foglalkozni kezdett a 18. század afroamerikai zeneszerzőjének és hegedűművészének a biográfiájával, amelynek eredményeként megszületett a The Chevalier de Saint-Georges, Virtuoso of  the Sword and Bow c. könyv.

Repríz

…………………..

Csak most válik világossá, mit veszített ez az ország tehetségekben, hogy a diktatúrák bűneinek milyen következményei vannak, hogy milyen sebeket kell elszenvednie minden egyénnek egy egész életen át, és, hogy az olyan emberek, mint Bánát Gábor, még ezekkel a kemény sorscsapásokkal is képesek megbirkózni. Gyermekkorának országába történt hazatérésével a múltból sok más személy is vele érkezett: Josef Brandeisz, Gabriele Dobrozemsky, George Enescu, Yehudi Menuhin, Johanna Martzy, Rudolf Bayer, Leo Freund, Gabriel Sarkány, Stefan Romascanu, Bruno Brauch és sokan mások. Zenetörténet számomra korábban sohasem volt ennyire kézzelfogható és emberi, ennyire izgalmas és érezhető, ennyi hanggal teli, és ennyire fölismerhető. Még közös délkelet-európai hazánk ezen elfeledett területe sem.

(Vége)   

543   Ardelao • előzmény540 2018-01-25 10:24:38

Egyik Ausztriában élő, zenében messzemenően tájékozott barátomtól megkérdeztem, mennyire ismerik Ausztriában Barki Lászlót. Az egyik internetes oldalról a következő mondatot idézte: „Barki László neve nem teljesen ismeretlen.”

E mondat – értelmezésem szerint – azt jelenti, hogy nem túlzottan ismert.

De ha valakit komolyabban érdekel, hogyan alakult e zenészünk sorsa, az alábbi elérhetőségek állnak rendelkezésre:

http://www.music-vienna.at/de/ueber-uns

+43-(0)676-3120085

l.barki@music-vienna.at 

Az Edmond Dantes fórumtárs által ajánlott, automatikus google fordítószolgálat – azok számára, akik veszik a fáradságot, hogy a magyarra lefordított szöveget magyarra fordítsák – természetesen – erre az esetre is rendelkezésre áll:

 https://translate.google.com/m/translate?hl=hu

542   Ardelao • előzmény538 2018-01-25 10:00:41

Temesvártól New Yorkig és 62 év múlva vissza

Bánát Gábor, a temesvári hegedűművész, gyermekkorának színhelyein

Írta: Dr. Franz Metz

4. rész (kivonat)

George Enescuval

Bánát Gábor első alkalommal 1944 decemberében tudta bemutatni a játékát Bukarestben George Enescunak, az akkori idő egyik legjelentősebb hegedűvirtuózának, zeneszerzőjének és karmesterének.  Emellett Enescu tanárként is tevékenykedett, Yehudi Menuhin maga is a tanítványaihoz tartozott.

A nagy mester előtti bemutatkozás bizonyára nem volt hatástalan, mert rögtön ezután Enescu felhívta impresszárióját, és arra kérte őt, hogy e fiatalembernek szervezzen hegedűestet a híres bukaresti Dalles-teremben. És ez az első fővárosi hegedűest fényes siker lett. ………………….

George Enescunál számos tanóra következett … A fiatal muzsikus a mester minden szavát, minden megjegyzését, minden tanácsát egész további életére eszébe véste. ……………………

1945. március 25-én Bukarest Román Atheneumában adott hegedűestet, a zongorarészt George Enescu játszotta. …….

1945 májusában Bánát Gábor ismét szülővárosában, Temesváron lép fel, és Gabriel Sárkány, a kritikus újságíró és hangversenykrónikás a fiatal muzsikust dicshimnuszokkal halmozza el …….

A román fővárosban Enescuval adott sikeres hangversenyt a Bukaresti Filharmónia által kísért és Mircea Barsan által vezényelt fellépések követték  ……………………

Budapesten egy este rögtön 3 hegedűversenyt játszott: Mozartét, Mendessohnét és Brahmsét. Micsoda teljesítmény!

Bánát Gábor sikereit a román hatóságok maguk is elismerték. …………. Így a bukaresti Művészeti Minisztérium Zeneigazgatóságának igazgatója ajánlólevelet írt a miniszternek, amelyben támogatást kér az ifjú muzsikus számára ….:

„(…) Gabriel Hirsch Banat úr, született 1926-ban, a budapesti Liszt Ferenc Zenei Főiskola diplomájával rendelkező mesterhegedűs, a Bukaresti Filharmónia számos hangversenyének szólistája, ….. külföldön szeretne tanulmányokat folytatni és mind bel-, mind külföldön koncerteket adni. Kérjük, hogy őt az állami intézményekkel és hatóságokkal való együttműködésben jót akaróan támogatni szíveskedjék.”

A búcsúkoncert

A háborús időt éppoly nehéz idő követte Románia népességének nagy része számára: deportálás szovjet munkatáborokba és a Bărăganba, sztálini koncepciós perek, az egyház elnyomása, a kulturális intézmények „megtisztítása“ a „polgári elemektől“ stb. A Román Kommunista Párt Központi Bizottságának egyik ülésén, miután a katolikus papokat célba vették, most a rabbik és a zsidó kántorok eliminálásával kívántak foglalkozni. A Bukaresti Filharmonikusok koncertmesteri állásának az elfogadására tett kecsegtető ajánlat ellenére Bánátnak Ojsztrah, az ismert orosz hegedűművész, azt tanácsolta, hogy hagyja el az országot. ………………E beszélgetést azonban ……. a Szekuritát lehallgatta. Bánát Gábor csak az édesanyjának beszélt erről a találkozásról. Másnap az utcán összetalálkozott Mihail Sadoveanuval ………….. , aki megszólította őt az Ojsztrahhal történt találkozás miatt, és a beszélgetés tartalmáról már tájékoztatva volt. Ez a találkozás a fiatal művészben megérlelte az elhatározást, hogy ezt az országot, amely tulajdonképpen a hazája volt, elhagyja …..

A következő események gyorsan követték egymást. Nagyszerű hegedűjátékáért 1946. június 6-án Dr. Drechsler, a temesvári főrabbi köszönetet mondott:

„Szívből köszönjük a zsinagógánkban elhangzott nagyszerű játékodat, amelyet sohasem fogunk elfelejteni. Áldjon meg az Isten, nagy tehetségeddel együtt! Áldása legyen veled, és kísérjen minden utadon! Tanárod, aki büszke rád, és aki Téged örök ragaszkodással szeret.” E levelet angol nyelven fogalmazták, feltehetően már azért, hogy ez később Bánát Gábornak Amerikában segítségére lehessen. …..

Két nappal később, 1946. június 8-án, az ifjú hegedűművész búcsúkoncertet adott a temesvári hallgatóknak. Ehhez apja …. valamivel korábban kérvényt intézett a „Banatul” Filharmóniai Társasághoz, amelyben e hangverseny lehetővé tételét kérte ….:

„Elnök Úr,

fiam, Gabriel Banat hegedűművész, aki a New Yorkban lévő Barret Házzal, a Brood Casting Corporation cég kizárólagos rendezőjével, szerződést írt alá, 1946. júiusában elhagyja az országot, és az Egyesült Államokban vállal hangversenykörutat.

Mint Temesvár szülötte, kötelességemnek tartom, hogy e város lojális polgáraként búcsúkoncertet rendezzek, hogy fiam búcsút vehessen rajongóitól, barátaitól és polgártársaitól. ……..

E hangversenyt a Konzervatórium termében, meghívottak bensőséges körében tervezem megrendezni.

Köszönettel és nagy tisztelettel,

Dr. Alexander Hirsch

Strada Regele Mihai, No. 2“

…………………..

Mindössze pár héttel a temesvári búcsúkoncert után Bánát Gábor Budapestről jelentkezett egy köszönőlevéllel, amelyet a temesvári Filharmóniai Társasághoz intézett ……:

„Elnök Úr,

miközben elutaztam az országból, és most nyugat felé tartok, és egyre jobban távolodom szülővárosomtól, gondolataim Önre terelődnek; nem tudom elfelejteni azt a szeretetet, amellyel engem a Zenebarátok Társasága körülvett. Szívből köszönöm, hogy alkalmat adtak arra, hogy az Önök neve alatt búcsúkoncertemet megtarthassam.

Lekötelezettségem és köszönetem jeléül, amellyel Önöknek tartozom, szeretném ha felvennének a Banatul Filharmoniai Társaság alapító tagjának egy 30.000 leijes összeggel, valamint aktív tagjának havi 2.000 lei hozzájárulással, amelyet 1946. július 1-től fogok fizetni.

Tisztelettel ….,

Gabriel Banat

Budapest, 1946. június 16. “

1946. szeptemberében Bánátot Budapestről kiküldték a genfi nemzetközi hegedűversenyre. Itt második helyezett, ezüstérmes lett. E sikert azonban családi problémák árnyékolták be. Édesapja novemberben, Temesváron meghalt, miután saját fiát a bíróság előtt fel kellett jelentenie, mivel az már nem tért vissza Romániába. Bánát Gábort ezért a bíróság távollétében hét évi kényszermunkára ítélte. Ezzel nemcsak édesapját, hanem egyúttal legjobb támogatóját is elveszítette, aki eddig számára a sikerhez vezető összes utat egyengette. Számára ez a sors fordulatot, és egyidejűleg egy idegen országban történő újrakezdést jelentett. ……..”

(A befejező rész következik.)

541   Edmond Dantes 2018-01-25 08:58:08

http://www.bjt2006.org/gbanat.html

(román nyelven; nyers magyar fordítás kérhető az oldalon)

540   B.Cs • előzmény538 2018-01-25 06:55:54

Köszönöm szépen! Még egy részlet: Bánát Gábort egy forrás a New York-i Filharmonikusok koncertmestereként említi.

Barki Lászlóról nem tud valaki? 

539   B.Cs • előzmény538 2018-01-25 06:55:46

Köszönöm szépen! Még egy részlet: Bánát Gábort egy forrás a New York-i Filharmonikusok koncertmestereként említi.

Barki Lászlóról nem tud valaki? 

538   Ardelao • előzmény537 2018-01-23 21:15:22

Temesvártól New Yorkig és 62 év múlva vissza

Bánát Gábor, a temesvári hegedűművész, gyermekkorának színhelyein

Írta: Dr. Franz Metz

3. rész (innentől kezdve – az írás nagy terjedelme miatt – csak a lényegesebb részek fordítását közlöm)

Az akkori idők rendkívül kedvezőtlenek voltak a zsidó zenészek számára. A délkelet-európai vidékeken talajra talált a nemzeti szocialista politika, amely azt célozta, hogy az egész szociális, kulturális és gazdasági életet az ellenőrzése alá vonja. Dr. Alexander Hirsch 1939-ben fia jövőjére nézve fontos döntést hozott: úgy gondolta, ezentúl a fiúnak a Gabriel Banat (Bánát Gábor) művésznév alatt kell fellépnie, ez több lehetőséget kínálna neki ahhoz, hogy az egész világon sikerrel érvényesüljön. Amikor megkérdezték tőle, miért éppen ezt a nevet választotta számára, azt válaszolta: „Mert ez a név mind a román, mind a magyar, mind pedig a német nyelvben ugyanaz marad.” 13 évesen kinevezték a Budapesti Szimfonikus Zenekar szólistájává, és egyidejűleg megnyerte a nagy tisztelet övezte Hubay-verseny második helyét. Tulajdonképpen első díjat kellett volna kapnia, de zsidó zenészként ez az akkori időkben politikai okokból elképzelhetetlen volt. Úgy tűnt, mintha semmi sem állna a fiatal hegedűművész sikeres karrierjének az útjában, minden ajtó nyitva állt előtte, és egyik siker a másikat követte.

  Amikor Temesvár még Kis Bécs volt

Bánát Gábor újra és újra visszatért szülővárosába, lelkes közönség előtt lépett fel, és nagy művészként ünnepelték. Temesvár, az „Új Románia zenei központja”, ahogyan Gabriel Sárkány nevezte, ez a most Romániához tartozó, bánáti metropolisz, a trianoni szerződés éveiben sem igen veszített hírnevéből. Továbbra is Bécs volt a cél sok bánáti diák és művész, így Traian Grosavescu, Filaret Barbu és Zeno Vancea román zenész számára is. Annak, aki a zenében vinni szerette volna valamire, az első lépéseket Bécsben kellett megtennie.  Az immár román Bánát bármely etnikai kisebbsége szellemi elitjének egésze számára változatlanul szükséges maradt a német nyelv is. Így Bánát Gábor akkor már beszélt magyarul, németül, románul és jiddisül, azokon a nyelveken, amelyeket még ma is úgy beszél, mintha szülővárosától nem lett volna távol 62 esztendeig. ………………….

A Bánátban ugyanebben az évben (1922) megalakították a Bánáti Német Énekesek Szövetségét, valamint a Bánáti Román Kórusok és Fúvószenekarok Egyesületét. Innen bontakozott ki az egész országra kiterjedő román kórusmozgalom ………… A Bánát nagyobb városaiban már voltak … koncerttermek és szalonok, mint Leo Freundé, a temesvári zongoraművészé, amelyekben rendszeresen léptek fel neves művészek, így Mischa Elmann, Szigeti József, Bartók Béla, Enescu, Nathan Milstein …. Temesvári kórusok léptek fel Budapesten, Hágában, 1928-ban Bécsben, a Schubert fesztiválon és 1932-ben Frankfurt a. M.-ben, az Általános Német Énekfesztiválon.  ……………

Talán éppen a zene ereje volt az, amely etnikai határokon és nemzeti kényszereken felülemelkedve fejtette ki hatását, és összetartotta az embereket. A Kis Bécset, ahogyan Temesvárt 1920 után is szívesen emlegették, nemcsak építészete, hanem azon emberek miatt nevezték így, akik felfogásukkal, elgondolásaikkal és életmentalitásukkal e városnak saját arcukat adták. Mindig a jóra gondoltak, még a háború kitörése után, 1939-ben is, és megpróbálták kivédeni a lehetséges következményeket.

  Zene a háború és az ínség ellenére

Gabriel Hirsch e név alatt 1939 februárjában adta utolsó koncertjét Temesváron. Ez egy hegedűest volt Leo Freund szalonjában, és a Temesvári újság ……ezt az esetményt is figyelemmel kísérte [Gabriel Hirsch, az ifjú hegedűművész csodálatra méltó fejlődése, forrás: Temesvári újság, 1939.02.14.; Hangverseny Freund Leó kamaratermében, forrás: Temesvári Hirlap, 1939.02.14.] .........................................

Bánát Gábor 1940-ben ismét visszatért szülővárosába, és itt Leo Freund zongoraművésszel hanversenyt adott, amelyről a Timpul c. román újság a következőket írta: „Prof. Leo Freund szalonjában egy 12 éves fiú adott hegedűhangversenyt. A kis Gabrielről van szó, Dr. Alexander Hirsch, a temesvári orvos fiáról, akinek a játéka a virtuozitás összes korlátját felrobbantja. Ez a gyermek igazi csodagyerek, kiválóan uralja a vonót. (…) Eddig 6 évet végzett el a budapesti zenei főiskolán, ahol – Enescu mester ajánlására – folytatja zenei tanulmányait, és egyidejűleg magánúton készül fel a temesvári líceumban leteendő vizsgákra.” Bánát Gábort abban az időben hallani lehetett a rádióban is (Radio Romania), nem kisebb művész, mint Filionescu zongorakíséretével, aki George Enescu állandó zongorakísérője volt.

A faji törvényeknek mind Romániában, mind Magyarországon történt bevezetésével a túlélés a Hirsch család számára egyre nehezebbé vált. Dr. Alexander Hirschnek 1942-ben egy ideig Budapesten kellett elrejtőznie, mivel neve felmerült a Vasgárda fekete listáján. Ez nem tudta megakadályozni őt abban, hogy 1943-ban jóhiszeműen visszatérjen Temesvárra; mint zsidót beárulták, és letartóztatták. A faji törvények ellenére Bánát Gábornak akkoriban, mindössze 17 évesen, sikerült kézhez kapnia mesterdipolomáját a budapesti zenei főiskolán. A háború következő éveiben számos koncertet ad a magyar fővárosban az OMIKE-zenekarral. Ez a szimfonikus zenekar Budapestnek a sok elbocsátott zsidó muzsikusából alakult meg, és az ínséges idő ellenére rendszeresen rendezett hangversenyeket. Bánát Gábor e zenekar kedvenc szólistája lett, és akkoriban (1940-ben) Mozart valamennyi hegedűversenyét előadta, (1941-ben) Mendelssohn, (1942-ben) Tschaikowsky és Glazunov műveiből adott hangversenyt. Egy 1944 telén készült fotón mint szólistát látjuk őt,  ahogyan a zenekar előtt áll, amely a fűtés hiánya miatt kénytelen volt kabátban zenélni. Odakint bombák zuhanása hallatszott, a város egy része már lángokban állt.

1944-re a Budapesti Filharmónia a Brahms hegedűversenyre szerződtette, amelyet Sergio Failoninak kellett vezényelnie. De március 5-én skarlátban megbetegedett. 1944. március 19-én Adolf Eichmann Magyarországon megkezdte a zsidók deportálását. De hamis iratokkal sikerült az egész családnak Dél-Bácskába szöknie, ahol néhány hónapra - Petroseloban - illegalitásba vonulhattak. Csak 1944-ben, tehát a szovjet csapatok Romániába történt bevonulása után nyílt lehetőség arra, hogy Bánát Gábor és családja visszatérjen Temesvárra.

(Folyt. köv.)

537   Ardelao • előzmény536 2018-01-22 23:53:43

Temesvártól New Yorkig és 62 év múlva vissza

Bánát Gábor, a temesvári hegedűművész, gyermekkorának színhelyein

Írta: Dr. Franz Metz

2. rész (kivonatos fordítás)

 

Hangverseny következményekkel

Az 1936. esztendő döntő jelentőségű volt az ifjú hegedűművész további fejlődésére nézve. Ezen év májusának 2. napján a Budapestről érkezett Bartók Béla (zongora) és Zathureczky Ede (hegedű) a Városi Színházban közös hangversenyt adott. E fontos eseményt az újságok már sok nappal korábban meghirdették [Óriási érdeklődés a Bartók-Zathureczky hangverseny iránt. A híres művészek szenzációs műsort hoznak, forrás:Temesvári újság, 1936.05.01.]: „A híres zongoraművésznek, Bartók Bélának, és a kiváló hegedűvirtuóznak, Zathureczky Edének, május 2-án, szombaton, este [9 órakor] az itteni színházban sorra kerülő, közös hangversenye mind városunkban, mind a környéken óriási érdeklődést keltett. Ez teljes mértékben indokolt, de mégis ritkaság, hogy a nemzetközi zenevilág két ilyen prominense egy hangversenyen találkozik. (…)“ Hasonlóképpen szóltak a hírharsonák a koncert napján. [Bartók Béla és Zathureczky Ede megérkezett városunkba. Óriási érdeklődés a híres művészek mai hangversenye iránt, forrás: Temesvári újság, 1936.05.03.]

Gabriel Sarkány, a tehetséges újságíró és hangverseny-kritikus, aki majd később Gabriel Hirsch művészi fejlődését figyelemmel kíséri, részletes jelentést írt erről az eseményről, amely e fiatalember jövőjét is jelentősen befolyásolni fogja [Bartók-Zathureczky hangverseny a Városi Színházban, forrás: Temesvári Újság, 1936.05.05.]:

„A személyiség súlya Bartók Bélának különös jelentőséget és vonzerőt kölcsönöz. Ahányszor csak megjelenik ez az érett művész a hangversenyteremben, érezni lehet teremtő erejét, amellyel a világhírig eljutott. Bartók Béla Kodály Zoltánnal együtt a modern zene úttörője Magyarországon. Akkor, amikor a francia impresszionizmus Debussyvel és Vincent d´Indyvel a zeneművészet égboltján fölfénylett, mindkét mesternek megvolt a bátorsága ahhoz, hogy hazájában síkraszálljon a zene új kifejezőeszközei és új formája mellett és, hogy műveiben forma és tartalom tekintetében elszakadjon a hagyományostól. Így vált Bartók Béla hazájában útmutatóvá, egy világhírű kortárs zeneszerző, egy expresszionista ihletettségű neoromantikus, aki az új hangszínekben is és sajátos hangfestésében, fantáziájának szárnyalásában is meg tudta őrizni a forma szépségét és a melodikus vonalat. Bármilyen egyszerűnek is tűnik a téma, alkotásaiban, nevezetesen a folklór terén komponált műveiben, finom szellemisége és mély zeneisége, művészi zenei ábrázolása által ornamentális struktúrájú diadalmas koncertzenévé válik.

Ez vált világossá a szombati hangverseny alkalmával is, amelyet Bartók Béla a nálunk már ugyancsak ismert Zathureczky Ede hegedűművésszel a Városi Színházban, teltház előtt adott. A két művész elsőként Mozart A-dúr szonátáját játszotta finom tolmácsolásban.  Bartók Béla itt a klasszikus iskolát képviselte stílustisztaságban és a frazírozás csipkeszerű finomságában, poetikusan értelmezett, csillogó játékában és a kecsesség tekintetében, míg Zathureczky Ede a külső hatások iránti vonzalommal………… a modern virtuózt helyezte előtérbe. Lendületet nyert Bartók lebilincselő Rapszódiája, és a varázslatos hangzással teli Bartók-Gertler Szonátában hangulatosan bontottak virágot a román népzene motívumai, amelyet Bartók Béla egykor oly mesteri módon tett koncertre alkalmassá, és illesztett be megkülönböztetett ranggal a zeneirodalomba, ………………………………………………………………………

A közönség el volt ragadtatva, és szívből jövő ovációval jutalmazta Bartókot és Zathureczkyt, a hegedűművészt, ….. (G. S.)“

A sikeres fellépés után a Hirsch család az egész zenetársaságot vendégül látta. Egy napilap közzétette az akkor készült fotót. 

http://www.edition-musik-suedost.de/assets/images/GB-1936-mit-Bartok-in-TM.jpg

Ennek jobb oldalán látható Gabi Hirsch, akinek, szokás szerint, a vendégek számára valamit elő kellett adnia. Zathureczky Ede, a magyar főváros Liszt Ferenc Zeneakadémiájának hegedűtanárát annyira elbűvölte a fiú tehetsége, hogy elvitte őt Budapestre.

1937-től tehát a csak 11 éves Gabriel Hirsch lett a zenakadémia legfiatalabb hallgatója, és már 1938-ban szólistaként debütált a Hubay-palotában. Hubay Jenő (Huber Jenő) volt Zathureczky előtt a hegedűosztály vezetője, és egy bánáti muzsikus családból származott. Apja, Huber Károly, mutatta be az első Wagner-operákat az akkori Budapesti Udvari Operában, és Liszt Ferenc felvette őt a Zeneakadémia vezető testületébe. Hubay nemcsak hegedűsök generációit nevelte fel – tanítványai közé tartozott többek között a temesvári Johanna Martzy és az aradi Rosy Stern -, hanem zeneszerző is volt  ………………………

Zathureczky Ede 1946 januárjában majd ismét Temesvárra érkezik, hogy a városi filharmonikus zenekarral előadja Beethoven Hegedűversenyét. ….. A magyar hegedűvirtuóz még néhány évig fenntartotta a kapcsolatot Temesvárral.

Gabriel Hirsch hegedűművészként Temesváron először 1938-ban, egy szólóesten lépett  fel. [A tizenegy éves Gabi Hirsch, forrás: Temesvári újság, 1938.02.15.]:

„Az itteni orvos, Dr. Alexander Hirsch tizenegy éves fiában ígéretes jövőjű hegedűművész bontakozik ki. Ezt megtapasztalhattuk tegnap, egy házi hangverseny keretében, ahol a szokatlanul tehetséges fiú játékával csodálatba ejtette a zenebarátok körét.

Kiváló zongoraművészünkkel, Prof. Leo Freunddal az oldalán az egészséges és erős fiú elsőként Viotti a-moll hegedűversenyét (Nr. 22) adta elő csodálatra méltó ügyességgel és biztonsággal. …………………………………………

A kis hegedűs lebilincselően ……………… játszotta Beethoven Rondinoját is, Kreisler ragyogó feldolgozásában. Sokat ígérő hegedűművész nő föl…. előttünk, aki játékával a zene világában különleges státuszt, városunknak pedig megbecsülést szerez majd.    (G. S.)“

536   Ardelao • előzmény535 2018-01-21 23:33:18

Temesvártól New Yorkig és 62 év múlva vissza

Bánát Gábor, a temesvári hegedűművész, gyermekkorának színhelyein

Írta: Dr. Franz Metz

1. rész

 Prelúdium

Bánát Gábor számára ez utazás volt a múltba, gyermekkorába, mintha Temesvár történelmének a kereke egy hétre visszafelé forgott volna. Amikor 2008 májusában Temesvár repterén földet ért, a vámosok csodálkoztak, hogy egy kissé idősebb, de jókedvű, szimpatikus úr a magával hozott hegedűtokot nem akata kiadni a kezéből: Ha megérintik ezt a hegedűt, lövök – tréfálkozott egy rég elfeledett bánáti román dialektusban a vámossal, aki kénytelen volt a dokumentumokból megállapítani, hogy valóban egy stradivariról van szó. És még jobban megrémült a hotel receepiósa, aki az újságokból tudta meg, hogy most érkezett meg egy híres amerikai hegedűs a világ legértékesebb hangszerével: Könyörgöm, sohase hagyja, hogy szállodai szobájában a hangszer felügyelet nélkül maradjon, és vigye mindig magával, amikor elhagyja a szállodát!  – rimánkodott a rémült férfi a vendégnek. Nem tudhatta, hogy az útlevele szerint amerikai polgár tulajdonképpen nem vendég, hanem hazaérkezett. És ezt 62 év távollét után teszi. Mint Az elveszett fiú történetébren.

Számomra ez olyan volt, mintha Mozartról írnék dolgozatot, kinyílik az ajtó, és a mester lép be, személyesen. Csak néhány hónappal korábban történt, hogy meg kellett állapítanom, hogy az a Bánát Gábor, akit dolgozatomba a bánáti zenetörténethez vettem fel – csak a neve miatt, mert hát melyik bánáti muzsikus nevezi már így magát – a harmincas években Temesváron tulajdonképpen Gabriel Hirschként beszéltetett magáról, amikor csodagyerekként ünnepelték, és a német, magyar és román sajtó e gyermekről dicshimnuszokokban áradozott. És amikor a következő napon együtt sétáltunk át a temesvári belváros Lloyd során, megmutatta nekem a Pallace Étterem feletti lakásának az ablakát, ahol apjának, Dr. Alexander Hirschnek, a két világháború közötti időben orvosi praxisa volt, és ahol neki nyitott ablak mellett minden nap órákon át kellett gyakorolnia. A ma ismét a Temesvári Operában tevékenykedő karmester, Ladislaus Roth maga mondta nekem ironikusan, hogy még jól emlékszik az ebből az ablakból jövő hegedűfűrészelésre, és elragadtatással mesélt arról, mi lett ebből a kis Gabiból. Amikor pedig Bánát Gáborral tovább mentem, megmutatta azt a helyet, ahol gyermekként II. Károly román királynak odaintett, amikor az nyitott Limousine-jában elhaladt mellette.

A Capitol-teremhez közledvén léptei egyre gyorsabbá váltak. Miután megmutatta nekem azt a helyet, ahol a nácik elégették az index alatt álló, tiltott könyveket, elárulta nekem jövetelének még egy okát: Péntek este a Filharmoniai Zenekarral együtt a Capitol-teremben lesz az utolsó nyilvános fellépése, és debütálása után  70 évvel ugyanabban a „mozi”-ban – ahogyan „Capito-Kino”-jukat a régi temesváriak nevezték. Az időközben New Yorkban konzerválódott és most újra életre kelt bánáti zenetörténet megelevenedett része állt előttem. Ilyen szerencséről zenetudós normális módon csak álmodhat.

A temesvári hármas

Minden 1932-ben kezdődött, amikor Hrisch Gabriel gyermekként, mindössze hat évesen Rudolf Bayer (1908-?), később Prof. Josef Brandeisz (1896-1978) tanítványa volt. Micsoda tanárok! Bayer Berlinben Hindemith tanítványa volt, később hegedűvirtuózként fél Európát beutazta; Brandeisz Temesvár zenei életét fél évszázadra meghatározta, több generációt oktatott, és így a bánáti zenetörténet néhány fontos fordulópontját pontosan rögzítette. Az Elisebethstadti templom fiatal orgonistájaként 1975 körül még nem tudtam felmérni, milyen hegedűs ült templomi zenekaromban. Akkoriban ő mesélte nekem: „Városi zenekarunk zenészei mindig ugyanazok maradtak, függetlenül attól, hogy németek, románok, magyarok, szerbek vagy zsidók voltak. Csak a fejünk felett, a színpad hátsó falán lévő hatalmasság portréja változott: Ferenc József császár képmása után Károly román királyé, majd Mihály királyé, néhány év múlva pedig, hátoldalán a horogkeresztes zászlóval, Sztálin portréja következett. És Beethoven harmadikját egyszer osztrák mesterműként, a harmincas években „tiszta német zeneként” és 1945 után a kizsákmányolt munkásosztálynak szentelt szerzeményként játszottuk”.

Josef Brandeisz akkoriban, mint fiatal hegedűtanár, három – a sajtó által „temesvári trifolium”-nak nevezett tanítványt oktatott, három csodagyereket, akik már szólóesteket adtak, és zenekari hangversenyeken játszottak: Johanna Martzyt, Stefan Romascanut és Gabriel Hirschet. 1937-ben a Temesvári újságban a következőt lehetett olvasni: „(…) Figyelemreméltó, hogy Stefi Romascanu Jancsika Martzyval und Gabi Hirschsel városunk hármasát képezik, akik mindhárman városi zeneiskolánk kiváló professzorának, Josef Brandeisznek a tanítványaiként ma Prof. Zathureczkynek a legnagyobb reményeket keltő tanítányai közé tartoznak.” Jancsika Martzyt, ahogyan őt szülővárosában nevezték, később majd, mint hegedűművésznőt, Európában, Japánban és Amerikában ünneplik, 1992 körül halt meg Baselban, és példaszerű CD-felvételeit egy japán cég csak nemrégiben adta ki. Gabriel Hirsch nevét megtaláljuk Brandeisz osztályának 1936. június 7-én, a városi konzervatóriumban megrendezett diákhangversenyének a műsorán, amelyet Prof. Gabriele Dobrozemsky kísért. A fiú akkor Seitz hegedűversenyét játszotta, és már 10 évesen a zeneintézet végzőse volt. Ugyanebben a műsorban más olyan tanítványok nevét is megtaláljuk, akik majd később zenészként tevékenykednek: Josef Christ, Ernst Titz, Puiu Dragoi, Josef Blum, Franz Schimoni, Friedrich Sliacsán stb.

Az akkori időből (1935) megmaradt számunkra egy fotó, amely az öntudatos ifjú tanítványt hegedűvel a kezében, a mester mellett állva mutatja. Ebben az évben már a Mendelssohn-hangversenyt játszotta, amelyet a Filharmonikus Zenekar kísért, Virgil Pop vezényletével, tanára a brácsások alatt ült.

(Folyt. köv.)

535   Ardelao • előzmény534 2018-01-21 23:29:15

1947-ben azután megszűnnek a magyarországi hírek Bánát Gáborról. Úgy tűnik, ekkor nyílt meg számára a világ. Szerettem volna tudni, hogyan, miképp történt mindez az akkori nehéz időkben, miként vált világhírűvé e Bartók Béla és Zathureczky Ede által felkarolt fiatalember.

És akkor találtam egy nagyszerű írást Dr. Franz Metz tollából (itt) . Bánát Gábornak szinte egész életútját részletesen bemutatja, és remek, értékes fotókkal illusztrálja. Nagyon hosszú írás, de érdemes részletekben (esetenként kivonatosan) közölnöm a fordítását, mert a zenetörténet olyan szegmensét mutatja be, amely feltételezésem szerint sokakat érdekel.

Egyidejűleg pedig szeretnék köszönetet mondani B.Cs fórumtársnak, hogy ezt a - legalább is számomra - izgalmas témát felvetette.

534   Ardelao • előzmény533 2018-01-21 08:15:30

1945-1946

KOSSUTH NÉPE, 1945.06.13.

A Svéd-Magyar Társaság a deportáltakért
A Svéd-Magyar Társaság, amely a súlyos időkben kötött svéd-magyar barátság további ápolására alakult és a Svéd Vöröskereszt szociális munkájának folytatója, június 17-én, vasárnap délelőtt 11 órakor tartja a Zeneakadémia nagytermében a deportáltak felsegélyezésére müvészmatinéját, „Nagy művészek — nagy szerepekben“ címmel.
A matinén Bánát Gábor, Beregi Oszkár, Csortos Gyula, Fényes Alice, Gaál Franciska, Gombaszögi Frida, Jámbor László, László Ervin, Nagykovácsy Ilona, Péchy Blanka, Polgár Tibor, Rátkai Márton, Relle Gabriella, Sarkadi Aladár, Somlay Artúr, Szives Imre, Torday Judit és Berczzik mozdulatművészeti csoport lépnek fel. A tiszta jövedelem a nemes célt szolgálja.“

VILÁG, 1945. 12. 02.:

„Bánát Gábor hangversenye

Az ifjú hegedűs Bánát Gábor a csodagyermekséget követő és minden instrumentalistára nézve oly veszélyes életkoron sértetlenül, technikai és szellemi kvalitásainak még állandó növekedésével is halad át. Aki egy Mozart.koncertert, vagy a Brahms, koncert lassú tételét már most ily átérzéssel s amellett ily stílusosan tolmácsolja, annak további fejlődése is biztosítottnak látszik. Mesterére, Zathureczkyre emlékeztető elegáns, lendületes és erőteljes vonóvezetése minden mellékzöngétől mentes, színes és meleg hangot teremt, temperamenturna magával ragad és már csak balkéztechnikája szorul végső tökéletesítésre. Az a bizonyos hódító vonás, amely oly jellemző a nagy virtuózokra, máris megvan benne. De az a hevület is, amely még a Zeneakadémia nagy termének mostani fagyos atmoszféráját is fel tudja melegíteni. —- Unger Ernő a Budapesti Szimfonikus Zenekar élén kissé vaskos hanggal, de annál biztosabb ritmussal kísért.

S. P.“

VILÁG, 1945.12.07.:

„Bánát Gábor bemutatkozása. A Szimfónikus Zenekarral holnap, pénteken délután 5 órakor a Zeneakadémia nagytermében mutatkozik be Bánát Gábor a budapesti közönségnek. A fiatal hegedűművész a magyar hangversenykultúra legszebb reménysége, aki a Mozart-. Mendelssohn- és Brahms-versenyek előadásával kívánja bizonyítani, hogy művészete beteljesülést is jelent. A főváros zeneértő közönsége éppúgy, mint a zenei szakkörök, nagy érdeklődéssel várják Bánát Gábor megjelenését a hangversenydobogón.“

VILÁG, 1946.07.14.:

„Bánát Gábor hangversenye. Bánát Gábor hosszabb romániai tartózkodás után (Bukarestben Gheorge Enescu román főzeneigazgatóval szerepelt együtt) visszatért, és tegnap Mendelssohn Emoll hegedűversenyét játszotta a Filharmóniai Zenekar kíséretével az állatkerti szabadtéri színpadon. Bánát Gábor Zathureczky Ede tanítványa és már évekkel ezelőtt feltűnt Komor Vilmos szimfonikus zenekarának egyik hangversenyén, ismét előnyösen mutatkozott be az ábrándos első tételben, a sejtelmes andante-tételben és a könnyed táncos utolsó tételben egyaránt stílusos volt. Mint értesültünk, Bánát Lehmann amerikai haditudósító egyik Amerikába küldött cikke alapján amerikai szerződést kapott. Bánát hétfőn Mozart egyik hegedűversenyét játssza.

(S. V.)“

VILÁG, 1946.09.08.:

Menuhin és Doráti a pesti éjszakában
Az Operaház igazgatója magyar nótákat énekelt a vendégeknek

Két forró este emlékével elutazott Budapestről a főváros két illusztris vendége. Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész és Doráti Antal, a nagynevű amerikai magyar karmester. ………………..

Vendégeink egyébként reggeltől estig látogatókat, fogadtak, Menuhinról köztudomású, hogy soha senkit el nem utasított, aki hozzá fordult. Havonta többezer levélre válaszolt. A dunaparti szálloda folyosóján sorban álltak az emberek, hogy Menuhinnal és Dorátival tárgyaljanak, A hegedűvirtuóz két budapesti barátja, Bánát Gábor, a kitűnő hegedűs, és Kun Imre, a művész budapesti impresszáriója igyekezett valami rendszerbe foglalni a kéréseket, és a látogatóknak legalább egy részét távol tartani. ……“

Banat with Menuhin 1945 Budapest

Bánát Menuhinnal (e felvételt Kodályné készítette 1945 nyarán)

VILÁG, 1946.09.29.:

„Magyar hegedűsök nagy sikere Genfben
Három Zathureczky-növendék és a Végh-vonósnégyes a döntőbe jutott

Genf, szeptember 28. (A VILÁG külön tudósítójának telefonjelentése) A genfi nemzetközi zenei versenyen a magyar művészgárda sikeresen szerepeL Harmincöt nemzet képviselői közül a hegedűsök versenyében 112-en léptek a dobogóra. A tehetségek nagy tömegének szereplése ellenére is három Zathureczky-növendék került a döntőbe: Cserfalvy Eliz, Bánát Gábor és a velencei születésű Piovesan Sirion. A temesvári Bánát Gábor ugyan szintén nem tartozik a magyar együtteshez, de ő is a budapesti Zeneakadémia növendéke. …..“

533   Ardelao • előzmény532 2018-01-20 11:12:10

1942-1943

NÉPSZAVA, 1942.04.23.:

"NÖVENDÉKHANGVERSENY
Brahms és Dohnányi szextettjei között Franck A-dur szonátáját hallottuk kedden délután a Zeneművészeti Főiskola tizennegyedik hangversenyén. Bánát Gábor hegedűjátéka meglepő határozottságra vallott; ez a tizenötéves fiú tudja — s ami ennél is fontosabb: érzi, mit akar. Erős tehetség jelentkezik benne, mondanivaló és szín. Szolcsányi György gondosan és tisztán dolgozta ki zongoraszólamát, de ilyen színbőség szomszédságában még kissé árnyalatlannak mutatkozott. …..“

TOLNAI VILÁGLAPJA, 1942.06.17.:

„A Zeneművészeti Főiskola hat legkiválóbb növendéke mérte össze tudását a Hubay-díjért. Cserfalvy Eliz az első és Bánát Gábor a másodlk dijat nyerte.“

FILM, SZÍNHÁZ, IRODALOM, 1943.01.22.:

Bánát Gábor tizenhatéves hegedűművész nagy sikerrel játszotta Mendelssohn hegedűversenyét a »Szimfonikusok« zenekari estjén.“

NÉPSZAVA, 1943.03.11.:

A Budapesti Hangversenyzenekar
IX. bérleti estjét rendezte kedden a Vigadó zsúfolt nagytermében. Ezúttal Unger Ernő karmester vezényelte az együttest a tőle megszokott energikus lendülettel. Műsorán Händel d-moll „Concerto grosso"-ja szerepelt Gáspár Miklós, Várnagy Lajos, Szegedi-Saupe Gusztáv és Frank Lajos buzgó közreműködésével. Szünet után Csajkovszkij V. szimfóniája hangzott el... Csajkovszkij művét, közkedvelt hegedűversenyét adta elő Bánát Gábor, a hangverseny tehetséges fiatal szólistája is. Az alig 14 éves Bánát Gábor — Zathureczky Ede növendéke a Zeneművészeti Főiskolán — már többször tűnt fel őszinte átélésről tanúskodó tüzes előadásmódjával. Ez a szenvedélyes nagy lendület jellemezte kedd esti teljesítményét is, amellyel megérdemelt sikert aratott. (j.)“

Soloist with Royal Academy Orchestra, Ernö Unger conducting, Budapest, 1943

Soloist with Royal Academy Orchestra, Ernö Unger conducting, Budapest, 1943

FILM SZÍNHÁZ IRODALOM, 1943.08.20.:

ZATHURECZKY EDE, A ZENEMŰVÉSZETI FŐISKOLA ÚJ FŐIGAZGATÓJA
terveiről és a művészetről, „amely örök és időtlen"

„………
— A Főiskola vezetése, kivált eleinte, sok időt és koncentrációt követel. ….. Jelenleg … csak a felsőbb osztályokban tanítók. a negyedik akadémiai osztálytól fölfelé. Ezenkívül természetesen főként művészképzős növendékeim tanítását folytatam.
— Vannak rendkívüli tehetségű növendékei?
A művészképzőben Cserfalvi Eliz és Bánát Gábor tehetségétől sokat, várok. A Főiskolán) kívül is gyakran hangversenyeztek már nagy sikerrel. ……“

532   Ardelao • előzmény531 2018-01-20 03:54:39

Képtalálat a következőre: gabriel banat

Bánát Gábor

 (Temesvár /Románia/, 1926.09.23.-Begur /Spanyolország/, 2016.07.23.)

 életéről,művészi pályájának alakulásáról honlapján, itt minden lényeges információ megtalálható. Ezért csupán azokból az újságcikkekből idézek részleteket, amelyek pályájának indulásáról szólnak:

 1940-41

NÉPSZAVA, 1940.05.18.:

Növendékhangverseny. Két tehetséges gyermek-hegedűs szerepelt pénteken délután a Zeneművészeti Főiskola tizenhetedik házi hangversenyén: Bánát Gábor — Zathureczky Ede növendéke — zengő hangon és meglepően fejlett vonóvezetéssel játszotta el Bach ,Chaconne"-jét; Banyák Kálmán — Gábriel Ferenc tanítványa — ugyancsak beváltja a haladásához fűzött és már az elmúlt tanév alatt is nyilvánított reményeinket. Az éneknövendékek sorából Nemes Anna emelkedett ki frissen csengő, kellemes és sokatígérő hangjával. j. s.“

TOLNAI VILÁGLAPJA, 1941.02.19.:

Still from Film about Hubay Palace Musicals, Budapest 1940

„A magyar zenei életnek nagy eseménye volt az a hangverseny, amelyet nemrég tartottak meg Hubay Jenő palotájában. A Hubay-zenedélutánon a tehetséges fiatalok egész sora mutatta be tudását, de közülük is kiemelkedett páratlan tehetségével Bánát Gábor, Zathureczkv Ede mester fiatal tanítványa. A tizenhárom éves hegedűművésznek nagy jövőt jósolnak.“

ORVOSI HETILAP, 1941.12.06.:

"A Budapesti Orvosok KamarazeneegyesiUete december 9-én, kedden este ¾ 8 órakor a Bp. Kir. Orvosegyesület Semmelweis-termében rendezendő hangversenyének műsora: ……….. Versenymű hegedűre, D-dur. Előadja: Bánát Gábor. Zongorán kíséri: Hajdú István."

531   Ardelao • előzmény527 2018-01-19 14:30:15

Official New York Philharmonic portrait, 1985

Bánát Gabriel (Gábor) hegedűvirtuóz és zenetudós

Hat éves korában kezdett hegedűt tanulni, és egy év múlva már közönség előtt is fellépett. Kilenc éves volt, amikor őt Bartók Béla, aki rendszeres szonáta-partnerével, Zathurecky Edével Bánát szülővárosában, Temesváron  időzött, meghallgatta. Ennek eredményeként a fiú Budapesten, a Liszt Ferenc Királyi Zeneakadámián Zathureczky tanítványa lett. Sikeres nemzetközi karriert futott be.

2016. július 23-án hunyt el spanyolországi nyári otthonában, sztrók követketében. A róla szóló nekrológ itt olvasható.

E témára még visszatérek.

Bánát Gábor Bartókot játszik

530   Ardelao • előzmény526 2018-01-18 22:41:13

Vavrinecz Mór témáját lezárandó, felhívnám a figyelmet Göblyös Péter itt belinkelt tanulmányára. Ebből nyerhető talán a legtöbb ismeret zeneszerzőnk életéről és munkásságáról.

Magyar Egyházzene XX (2012/2013) 371–390

Göblyös Péter: Vavrinecz Mór zeneszerző, a Mátyás templom egykori karnagya (1858–1913) - Halálának 100. évfordulóján

529   Ardelao • előzmény528 2018-01-18 22:36:15

Képtalálat a következőre: „Laszlo Barki”

Barki László hegedűművész

Barki Lászlóról – ha kedves Fórumtársam erre a Barki Lászlóra gondolt (ugyanis szintén zenész édesapja nevét nem sikerült kiderítenem) – a következőket sikerült kideríteni:

Nevezett 1958-ban Bécsben született, magyar zenész családból származik. Hegedűoktatást először 6 évesen, édesapjától kapott. 1968-tól 1972-ig a „Sängerknaben”-nel énekelt. 1970-ben és 1972-ben a „Jugend Musiziert” versenyének díjazottja volt.

Kezdetben egyáltalán nem kedvelte az állandó hegedűgyakorlást, de apja meglehetősen szigorú volt. Amikor 15 évesen a zenegimnáziumba járt, az iskolai zenekarban és a főiskolai zenekarban kezdett játszani. Ebben oly sok örömét lelte, hogy elhatározta, a zenész életpályát választja.  Mindig különleges élmény volt számára, amikor a rendszeres iskolai hangversenyek alkalmával a Zeneegylet (Musikverein) híres „Arany termében” játszhatott – úgy, mint apja is a Bécsi Szimfonikusoknál. – A korábban lusta diák felfedezte a zene iránt érzett szerelmét.

1974 és 1978 között Barki László a Zene- és Előadóművészeti Főiskolán (Hochschule für Musik und darstellende Kunst) Prof. Sivonál hegedülni, violán játszani pedig Prof. Frühlingernél tanult. Hivatásos zenészélete már 16 éves korában megkezdődött, amikor először kötelezte el magát a Stadtparkban működő, legendás Walzer-Orchesternél, valamint megkapta szerződéseit Baden és Bad Ischl Operett Zenekarainál. Különböző kiváló együttesekben is közreműködött.

1977-ben Kocsis Albert, a híres hegedűs, meghívta őt a Kölni Kamaraszólistáihoz, és bemutatta a nagy mesternek, Prof. Max Rostalnak, aki tanítványául fogadta őt.. Így Barki László 1977 és 1981 között hegedű- és kamarazenei tanulmányait Németországban, Prof. Rostalnál, Prof. Berta Volmernél és Prof. Igor Ozimnél folytatta. Emellett, a Dortmundi Egyetemen pszichológiát és filozófiát tanult. Ebben az időben a Kölni Kamaraszólistákkal volt szerződése, és Norbert Braininnél, Igor Ozimnál, Wolfgang Schneiderhannál és Gerhart Hetzelnél számos mesterkurzuson vett részt.

Egy 1981. évi hangverseny alkalmával Prof. Otto Strasser, a Bécsi Filharmonikusok akkori vezetője, hallotta őt, és ígéretet tett arra, hogy beajánlja a híres zenekarba. Röviddel ezután megvalósult egy álom: A Bécsi Állami Operától meghívást kapott egy bemutatkozó játékra!

1981-től 2005-ig Barki László másodhegedűs volt a Bécsi Állami Opera / Filharmonikusok Zenekarában. Abban a különleges megtiszteltetésben is részesült, hogy rendszeresen játszhatott együtt a Bécsi Udvari Zenekar Prim-Csoportjával (Prim-Gruppe der Wiener Hofmusikkapelle), amely a Bécsi Filharmonikusok soraiból alakult, és a világ legrégibb zenekara. Egyidejűleg tanított Bécs város Konzervatóriumán.

2005-ben elhagyta Bécset, hogy Tokióban zeneakadémiai oktatói állást töltsön be (Nippori Academy of Music). Ázsiában kamarazenészként és sok zenekarnál vendégként tevékenykedett, kultúrmenedzsmentet tanult..

2009 óta Barki László ismét főként Bécsben él. Kamarezenészként, pedagógusként, a „Wiener Musik- & Orchestermanagement”-ben pedig impresszárióként tevékenykedik.

Zenei anyagot (azaz videót, ahol ő hegedül) nem találtam tőle. Úgy tűnik, jelenleg nem tartozik az élvonalbeli muzsikusok közé. De lehet, hogy tévedek.

Barki László jelenleg a Wiener Musik- & Orchestermanagement ügyvezetője. Aki közelebbit szeretne megtudni tevékenységéről, honlapján, itt megtalálja elérhetőségét.

528   Ardelao • előzmény527 2018-01-18 12:02:02

Kérdésedre hamarosan visszatérek. 

527   B.Cs 2018-01-18 11:08:57

Fevetés, hátha valaki ismeri a neveket. Bánát Gábor (Gabriel Banat) és prof. Barki László hegedűművészek

526   Ardelao • előzmény525 2018-01-17 12:49:29

Szerettem volna hanganyaggal is szolgálni, de a neten Vavrinecz Mór műveiből jelenleg nem található hangfelvétel.

Érdemes azonban figyelemmel kísérni az egyházi hangversenyek repertoárját. A Mátyás templomban például éppen ebben a hónapban, január 7-én hangzott el Vavrinecz Mór Karácsonyi miséje, Csóka Anita operaénekes közreműködésével:

Némi kárpótlásul azért beillesztem Vavrinecz Mór „Rosamunda“ c. operájának a cselekményét, hiszen valójában operáiról is nagyon keveset vagy semmit sem tudunk:

ZENELAP, 1900.09.05.:

Rosamunda

Az Operában most tanulják Vavrinecz Mór „Rosamunda“ czímü egyfelvonásos dalművét, mely külföldön nagy tetszéssel és elismeréssel fogadtatott. Azt hisszük, kedves szolgálatot vélünk tenni igen t. olvasóinkkal, ha a drámai dalmű szövegével már most megismertetjük.

Rosamunda, Albán özvegye és a longobárdok királynője, eddigi ellenségének, Alariknak, a herulok királyának, küldötteit fogadja, kik uruk békeajánlatát hozzák, s nevében megerősítéskép Romilda kezét kérik, aki Albánnak első házasságából való lánya. Rosamunda, daczára Romilda ellenszegülésének, oda ígéri azt, mert gyűlöli mostoha lányát, mivel az tudja, hogy édes atyját Rosamunda öleté meg Argiászszal, a királyi tanácsossal. Rosamunda most hallja csak, hogy Romildát szereti Znyomár, a longobárd hadak fővezére. De Znyomárt Rosamunda is szereti, s ezt be is vallja a fővezérnek, aki erről hallani sem akar. A visszautasított királynő elkeseredettségében Argiászra bízta Romildát. Argiász is lángol a királyi lányért, meg akarja szöktetni, s felajánlja neki a trónt s koronát — ha elfogadja szívét is. De Romilda csak utálattal fordul el atyja gyilkosától. E közben találkoznak Znyomár és Romilda, hűséget esküdve egymásnak. Znyomár pedig hadaival Romildát kikiáltatja királynővé. Rosamunda látva kétségbeejtő helyzetét, sürgeti Romilda távozását. Argiász ez ellen felizgatja az országnagyokat, mire Rosamunda őt elfogatja. Znyomár megjelent hadaival. Szabadon bocsátja Argiászt, Rosamunda tervét dugába látja dőlni, s utolsó mentségnek véli, hogy kezét ajánlja fel annak, ki átveri Romilda szívét. Argiász most tudatára jőve annak, hogy csak aljas eszközzé lett, Rosamunda udvarában őt öli meg. Az ő sorsával a magáét is elintézte. Elfogják, s kivezetik. A longobárdok pedig hódolva emelik Romildát, aki mint királynő, Znyomárnak nyújtá kezét a trónra.“

525   Ardelao • előzmény524 2018-01-16 19:52:17

Vavrinecz Mór egyházzenei hangversenyein gyakran lépett fel felesége, Farkas Ilona, valamint K. Durigo Ilona is, akiről már a 130., 131. sz. bejegyzésben megemlékeztem:

Képtalálat a következőre: „Vavrinecz Mór”

                                                                             Képtalálat a következőre: „Durigo Ilona”

                                                                                         K. Durigo Ilona

524   Ardelao • előzmény523 2018-01-16 19:46:24

Vavrinecz Mór 25 éves karnagyi működése tiszteletére az alábbi írás jelent meg a ZENELAP 1911.09.20-i számában. Azon túl, hogy a Papp Viktor által előadottakon kívül Vavrinecz Mórnak további szerzeményeiről is szó esik, ebből az írásból megtudhatjuk, milyen óriási népszerűségnek örvendett e gyakorlatilag autodidakta módon zeneszerzővé vált művészünk:

          „Vavrinecz Mór, a budavári koronázó Mátyás-templom karnagya augusztus hó 6-án töltötte be főegyházi karnagyi működésének huszonötödik évét. Mint a magyar egyházi zene lelkes és hivatott művelője, mint kiváló karnagy, pedagógus és termékeny zeneszerző egyaránt jelentős helyet foglal el zenei életünkben. Tartalmas komoly munkálkodását a művészet igaz szeretete, a nagy és alapos zenei tudás, finom ízlés, formaérzék és nemes invenczió a szerzésben jellemzik. Mint elismert nevű zeneszerző egyházi és világi szerzeményekkel gazdagította a zeneirodalmat. Már húsz éves korában, 1878-ban megírta első operáját «Svatoboj»-t, majd pedig 1881/82-ben «Psyche» és a «Halászleányka» czimű operákat. Ezen műveit maga a szerző inkább zenei tanulmányoknak tekinti. Nevét tulajdonképen dalai tették ismertté.

          A D-dur Symphoniáján kívül remek symphoniai költeményeket írt. «Hero és Leander», «Kassandra», «A gyermekgyilkosnő», «Diana vadászata», «Enoch Arden, Bacchus ünnepe és Medea halála» gyors egymásutánban kerültek a nyilvánosság elé. «Dythirambe» czimű nyitányát a filharmonikusok, majd pedig a Nemzeti Zenede zenekara adta elő a szerző személyes vezetése alatt. «Rosmunda» zenedrámájával, mely a frankfurti, drezdai és prágai színházakban került színre, 1900. évben a magy. kir. operaház színpadán aratott nagy sikert. «Ratkliff» négy felvonásos zenedrámája a prágai német színházban kilencz előadást ért el. Kéziratban őrzi még Madách remeke nyomán írt «Éva» czimű operáját. Szép sikere volt «Csongor és Tünde» vonós zenekarra írt nyitányával, valamint a C-moll vonósnégyesével. Vokál kompozicziói közül a «Bordal II. Endre korából», férfikar, érdemel külön említést. Magyar stylusban írt zongoradarabjait a leipzigi Schubert czég adta ki. Nálunk dalai, zongoradarabjai, melodrámái és iskolai daljátékai kerültek sajtó alá.

          Zeneszerzői és karmesteri működésének a súlypontja az egyházzene. Őszinte, szerény egyénisége, nemes érzése a költészet ezen magasztos ágában jutott méltó kifejezésre. Vavrinecz Mór ezen a téren az elsők között foglal helyet. Már ifjú korában nagy szeretettel foglalkozott az egyházi zenével. 1886-ban előadásra került «Stabat Mater»-je húszonöt évvel ezelőtt részére a főegyházi karnagyi állást biztosította. Bogisich Mihály akkori prépost-plébánosnak nagy művészi érzékét bizonyítja, hogy Vavrinecz Mórért szavának minden súlyát latba vetette. Így biztosítva volt a művésznek a csendes nyugodt munkálkodás.

          A ki visszapillant huszonöt év előtti egyházi zenénkre, az tudja igazán megérteni Vavrinecz Mór sikeres működésének jelentőségét. A szó teljes értelmében vett egyházi zenénk hosszú ideig nem is volt. Dilettáns zenészek minden hivatottság nélkül működtek, jelentéktelen zenét rosszul előadva. A legtöbb templomban még ma is komolyan veszélyeztetik az istentisztelet méltóságát oly zenével, mely eltekintve minden lyturgiai szabálytalanságtól, tisztán a jó Ízlés szempontjából elvetendő. A legképtelenebb zeneprodukcziók és főleg a kétségbeejtően ízléstelen orgonajáték, legkevésbé sem alkalmasak arra, hogy az ájtatosságot emeljék. Vavrinecz Mór fáradhatatlan buzgalommal mindent elkövetett, hogy ezen tarthatatlan állapotokon változtasson. Művészi vezetése alatt álló kórusának nívója évről-évre emelkedett, repertoirja bővült. A régi és az új egyházi irodalom legkiválóbb műveit gyors egymásutánban szólaltatta meg. Palestrina, Pittoni, Allegri, Vittoria, Mozart, Schubert, Cherubini, Perosi, stb. szerzeményein kívül a következő magyar szerzők műveit adta elő és tartotta műsoron: Beliczay Gyula, Bogisich Mihály, Clement Károly, Demény Dezső, Engesser Mátyás, Eisvogel Ferencz, Franek Gábor, Fusz Ferencz, Hoppe Rezső, Hummel J. N., Jámbor Jenő, Karácsonyi István, Kersch Ferencz, Kasics Ozmán dr., Kotsis József, Köppe Károly, Langer János, Liszt Ferencz, Mosonyi Mihály, Müller Károly, Moyzes Miklós, Paradeiser János dr., Pogatschnigg Guido, Ráth József, Szautner Zsigmond, Szabó X. F., Szemethy Géza, Szupper Alfréd, Szeghő Sándor, Seyler Károly, ifj. Toldy László dr., Váray Ferencz és Zsazskovszky Endre. Harminczhárom szerző, körülbelül kétszáz művel.

          Szeretetreméltó előzékeny és kedves egyénisége mindenkor nagy csoportját vonzotta körébe a művészeknek és zeneszerzőknek. Elsőrangú művészek kész örömmel vettek részt a Mátyás-templom zenésmiséin. Őszinte örömmel karolta föl a fiatal tehetségeket. Azokat szeretettel oktatta, irányította és tanácsokkal látta el. Alkalmat adott művészetük kibontakozására. Az egyházirodalmat szebbnél szebb misékkel, graduálékkal, offertoriumokkal és egyházi énekekkel gazdagította. Első helyen a Missa Jubilarist (C-moll) kell említeni. Ezen mű úgy formailag, mint a nemes dallamszövődés, a mesteri hangszerelés és lythurgia szempontjából egyike a legpompásabb egyházzenei alkotásoknak. A jelen emberéhez, annak lelkivilágához szól, mindig a buzgó vallásos ihlet hangján. A «Benedictus» mesterien fölépített kánonja hatalmas zenei fokozódásával páratlanul áll az egyházzene-irodalomban. 1893-ban a milánói székesegyházban is bemutatták a milánói scála elsőrangú tagjainak a közreműködésével. E-moll miséje az augsburgi székesegyházban Decker karnagy vezetése alatt nagy hatást keltett. Az ottani lapok — eltérve a szokástól, hogy az egyházban előadott művekről bírálatot nem gyakorolnak — részletesen foglalkoztak a művel, és az elragadtatás hangján méltatták a szerző költészetét, pompás hangszerelését és formaérzékének tökéletességét. A «Missa pastoralis» (F-dur), továbbá Es-dur és D-dur miséi, valamint a G-moll Requiemje méltán sorakoznak előbbi remekműveihez. Számos Graduáleja és Offertoriuma közül a legnevezetesebbek: «Veritas mea», «Os justi», «Deus firmairt;), «Salve Regina», stb.

          A rendes hivatalos ünnepségektől eltekintve a koronázási templom az elmúlt huszonöt év alatt számos eseménynek volt tanúja, melyeknél a művészi zene értékes beállítása Vavrinecz Mór érdeme. Ezen rendkívüli ünnepségek a következők: Budavár visszafoglalásának 200-ik évfordulója, 1889. febr. 9-én Rudolf trónörökös lelkiüdvéért szolgáltatott requiem, 1890. febr. 20-án a szentkorona hazahozatalának 100-ik évfordulója, 1892. június 8-án a koronázás 25-ik évfordulója, 1893. aug. 15-én a koronázó Mátyás templom megáldása, 1895. szept. 27. requiem László főherczegért, 1896. május 3-án milleniumi Te Deum, melyen jelen volt a király, Erzsébet királyné, az összes főherczegekkel. Továbbá 1897. szept. 20-án Vilmos német császár régi magyar egyházi énekek előadását hallgatta, 1898. szept. 17-én requiem Erzsébet királynéért, 1903. évi Szent István ünnepe, valamint 1904. május 17-én a Vöröskereszt-egylet jubileuma, a melyeken a király is megjelent.

          Nagyjelentőségű egyházkarmesteri és szerzői működése mellett a «Magyar Zeneiskola» és a «Nemzeti Zenede» tanszékein zeneszerzést adott elő. Bőséges tudását legújabban a H«armonia» czég kiadásában megjelent «Összhangzattaná»-ban adta közre.

          Vavrinecz Mór tisztelői, barátai és tanítványai körében mozgalom indult meg, hogy a kiváló mestert méltóan ünnepeljék jubileuma alkalmából. Az ünnepség a 10 órai zenés nagymisével kezdődött. Előadásra került Vavrinecz C-moll miséje, a «Missa jubiláns». A magánszólamokat Vavrinecz Mórné, dr. Grimmné B. Margit,K. Durigo Ilona, Juhász Ferencz és ifj. Odry Lehel énekelték. Orgonán Karácsonyi István orgonaművész játszott. A zenekart és énekkart a jubiláris fiatalos erővel és hévvel vezényelte. Az ének és zenekar fényét nagyban emelték a fővárosban tartózkodó művészeink, többnyire volt növendékei, kik az ünnepelt iránt való tiszteletből vettek részt az együttesben. Többek között: Irányi Ella, Karácsonyi Margit, Karácsonyi Etel, Moppe Rezső, Szegheő Sándor, Kehrer Béla, Vendéghegyi Géza stb. A megbecsülésnek szép példáját adták K. Durigó Ilona világhírű énekesnő és dr. Grimmné B. Margit, kik megszakítva nyaralásukat jöttek el az ünnepségre. Dr. Grimmné tüneményes szopránjával excellált, míg K. Durigo Ilona a legnagyobb művészi készültség, a nemes előadás és gyönyörű bársonyos althangjának minden varázsával hatotta meg a jelenlevőket. Gradualéra Vavrinecz Mór «Veritas mea»-ját énekelte s Offertoriumra ugyancsak Vavrinecz Mór tollából ifj. Odry Lehellel, méltó partnerével, a szerző által neki ajánlott «Deus firmairt»-ot adta elő. A mise obilgát szólóinak előadásában dr. Grimmné és K. Durigo Ilonán kívül, Juhász Ferencz nemes tenorja és ifj. Odry Lehelnek meleg baritonja tűnt föl kellemesen.       

          A mise végeztével Karácsonyi István orgonaművész hatalmas erővel szólaltatta meg a Rieger czég alkotását, a «Király orgoná»-ját. Ezalatt az ünnepelt tisztelői és barátai a kórus próbatermében gyülekeztek. Megjelentek: Túri Béla, az «Alkotmány» szerkesztője, Vladár Tivadar  v. b. tag, Szegheő Sándor karnagy, Ságh József a »Zenelap» szerkesztője, Moppe Rezső igazgató, Kossovics József egyházkarnagy, Lutter Nándor, Kehrer Béla, Vladár Róbert és még sokan. Majd megérkezett Nemes Antal dr., pápai prelátus, budavári apátplébános Vargyas Tivadar dr. és Szokolay Antal dr. káplánok kíséretében. Nemes Antal dr. nagyszabású és magasan szárnyaló beszédben üdvözölte az érdemes főegyházi karnagyot, a templom, a papság és a hívek nevében. Szölgyémy Ferencz a m. kir. Ferencz-József intézet kormányzója a tantestület és a növendékek nevében mondott lendületes szép beszédet. Túri Béla, pápai kamarás az «Alkotmány szerkesztősége nevében gratulált a jubilánsnak. Ifj. Odry Lehel pedig a művészek hatalmas babérkoszorúját nyújtotta át szeretetteljes szavak mellett, s átadta Bárczy István dr. polgármester üdvözlő sorait a székesfőváros tanácsa megbízásából, mely így hangzik:

Tekintetes Vavrinecz Mór karnagy úrnak
Budapest, Mátyás templom.

          Budapest székesfőváros tanácsa örömmel ragadja meg az alkalmat, hogy Önt 25 éves karnagyi működése alkalmából a legmelegebben üdvözölje. A karnagy úr az egyházi zene- és énekművészet fejlesztése körül oly kiváló érdemet szerzett, a melylyel az egész ország s elsősorban a főváros elismerésére a legteljesebb mértékben rászolgált.
          A midőn tehát ismételten is a legszívélyesebben köszöntjük, egyúttal ama óhajunknak adunk kifejezést, hogy munkálkodását továbbra is és minél hosszabb időn át kísérje mindenkor áldás és siker.

Budapesten, 1911. évi augusztus hó 6-án.
A székesfőváros tanácsa:

Bárczy s. k.,
polgármester.

          Igen sok üdvözlő távirat is érkezett: Táviratilag gratulált Kohl Medárd püspök, Bogisich Mihály c. püspök, Mészáros Károly, a m. kir. operaház igazgatója, Aggházy Károly, a Nemzeti Zenede tanára, Dienzel Oszkár zongoraművész, L. Brunner Irén énekművésznő, Brunner Ilona orgonaművésznő, Schmidt Mariska egyházi énekesnő, Clement Károly zeneszerző, Stadler József, a brassói főtemplom karnagya, Rieger Ottó, cs. és kir. udv. orgonagyáros, Laczkó Viktor dr. stb. stb. — A személyes üdvözlések után a szép ünnepség befejezést nyert.

K. J.“

523   Ardelao • előzmény517 2018-01-16 10:00:53

Az 517. számú bejegyzésemben szereplő cikkben említésre került Vavrinecz Mór neve. Róla is szólni kell.

Képtalálat a következőre: „Vavrinecz mór”

VAVRINECZ MÓR zeneszerző, karnagy

(Cegléd, 1858. 07. 18. – Budapest, 1913. 08. 16.)

PAPP VIKTOR ÍRÁSA:

          „Vagy harminc évvel ezelőtt, a budavári koronázó Mátyás-templomban folyt a Szent István-napi nagymise. A templomban bent és a templom körül tündöklő parádé. Az ország nagyjai teljes pompájukban jelentek meg. A Szentháromság-téren szokásosan a katonai díszszázad katonazenekarral, hogy mise alatt, Evangeliumkor, majd a Glória alkalmával és a mise végén dísztüzet adjon a »Gotterhalte« hangjai mellett.

          A Ferenc József-i időknek az egyik hagyománya volt. Némely helyt szokás, hogy mise után a hívek eléneklik a Himnuszt.

          Mise végén a templombeliek kitódulnak a térre, dísztűz rezegteti meg a levegőt, felhangzik a »Gotterhalte«, de pár másodperc múlva elnyomja a sarkig kitárt templomkapun kitóduló »Isten áldd meg a magyart« fenséges dallama. A templombeli orgonából zúg a hangáradat.

          Alighanem ez a szokatlan és merész zenei véletlen volt oka annak, hogy a kabinetiroda az orgonáló templomi karnagy kitüntetésre éppen felterjesztett iratait visszaküldte.

          Így esett el Vavrinecz Mór a Ferenc József-rendtől. Íme, a legkevésbé sem magyar Vavrinecz-név milyen meggyőződéses és merész magyar lelkületet takart.

          De nem hazafi, hanem főként művészeti érdemeiért emlékezünk – halálának negyedszázados évfordulóján – Vavrinecz Mórról.

          Ő is azok közé a mellőzött magyar mesterek közé tartozik, akiknek a zenetörténet igazságot kell, szolgáltasson.

                                                                            *

          Vavrinecz Mór 1958. július 18-án született, Cegléden. Atyja magasabb rangú vasúti tisztviselő volt, ki szabad idejét a művészi zene művelésének és tanulmányozásának szentelte. Fia zenei érzéke korán megmutatkozott, úgyhogy nyolcéves korában hegedűre kezdték taníttatni. A kisfiú pár évi tanulás után a hetenkénti kamarazenélésben a második, majd az első hegedűt játszotta. Mire Budapesten középiskolai tanulmányait elvégezte, a hegedűjátékban olyan nagyot haladt, hogy filharmóniai zenekarban brácsát játszhatott. Mint karmester is szerzett ifjúkori babérokat. A VIII. ker. községi reáliskola zenekarát növendék korában már vezette, és érettségi után is eljárt a próbákra, nem egy alkalommal, nyilvános sikert szerezve a zenekarnak. Első zenei zsengéit, melodrámáit ezzel a zenekarral adatta elő.

          Ebben az időtájban (1877) írta első operáját Svatoboj címen. Ez csak ígéret volt.

          Szorgalmasan látogatta a Nemzeti Zenedét, majd beiratkozott Volkmann Róbert előadásaira a Zeneakadémiára, de egy év után az intézetet otthagyta, mert Volkmann szófukar tanítási módszere nem elégítette ki. A zeneszerzéshez szükséges tudást Vavrinecz saját szorgalmából, úgyszólván saját magától szerezte meg, főként Richter, Lobe, Marx, Riemann és Brosig könyveiből. Művein az autodidaxis hátrányai nem látszanak.

         Ifjúkori szerzeményeit megsemmisítette, de Rosamunda, Ratcliff és Éva című operái, melyek férfikorának első gyümölcsei, már jelentős állomások zenei pályáján. A Rosamundá-t először a Majna melletti Frankfurtban, 1895-ben mutatták be. Csakhamar több külföldi színpad is előadta, de a budapesti Operaházban nyolc évig várt bemutatásra. Nem volt sikere, mindössze négyszer játszották. Alighanem a szövegkönyv, Zigány Árpád munkája, volt ebben a hibás, mert a zenekritika a vezérkönyvet egyértelműleg dícsérte. A Budapesti Hírlap például így írt: »Vavrinecz minden ízében színpadi talentum. Van páthosza, jól festi a helyzeteket, széles méretekben komponál, élesen jellemez és a zenekarban rikító, dekorációs színekkel dolgozik. Technikai tudása impozáns. Ebben kevés magyar zeneszerző kollégája múlja őt felül.«

          Kiemeljük, hogy a Rosamunda frankfurti előadásáról lelkes hangú bírálatot írt Humperdinck a Frankfurter Zeitung tárcarovatában. Humperdinck: Jancsi és Juliska operáját ugyanebben az időben mutatta be a budapesti Operaház.

          Vavrinecz a Rosamunda előtt, 1887-től 1891-ig háromfelvonásos operát az Ember tragédiája nyomán, Éva címen. Az opera előadatlan.

          Harmadik operája, a Heine szövegére készült Ratcliff első előadása Prágában volt, 1895-ben. Ugyanezt a tárgyat, ugyanezen címmel, ugyanebben az időben Mascagni is megzenésítette. Vavrinecz Ratcliff-ja külföldön több helyt most is műsoron van. (Az 1940 körüli évekről van szó. Megj. A.) Nálunk nem ismerik. Nem sikerült megállapítani, miért nem jutott ez az opera a magyar közönség elé?

          Szimfonikus alkotásai itthon is ismételten műsorra kerültek. Vavrinecz, a szimfonikus, az operaírónál erősebb tehetség. Ismertebb szimfonikus művei: Hero és Leander, Cassandra, Diana vadászata, Enoch Arden, Bacchusünnep, Medea halála, Az Abydosi menyasszony nyitány, 3 Dythiramb, 2 szimfónia: mily különböző témák, mily bő termékenység! Írt aztán kisebb műveket vonószenekarra, iskolai énekes játékokat, melodrámákat, zongoradarabokat, melyek közül három füzet Lipcsében megjelent, s főként írt sok, mélyen átérzett, finom, hangulatos dalt.

          Ám Vavrinecz Mór működésének súlypontja nem a világi zenére esett. Egyházi zenész volt lelke legmélyéig. Még világi szerzeményein és érezhető bizonyos elvontság, észrevehető valami áhítatos vonás.

          Huszonnyolc éves korában elvitte Bogisich Mihály budavári plébánoshoz Satabat mater-ének vezérkönyvét. A plébános – maga is jeles zenész – előadatta a helyőrségi templomban. A szerzemény nagy és megérdemelt tetszést váltott ki. Bogisich, felismerve a fiatal szerző tehetségét, őt ajánlotta az üresedésben lévő karnagyi állásra, amit a székesfőváros tanácsa elfogadott, s 1886 szeptemberében már mint a koronázó Mátyás Templom karnagya vezényli muzsikusait Budavár bevételének kétszáz éves évfordulóján tartott ünnepi misén. Huszonhét évig, haláláig, volt karnagya az ország hagyományokban gazdag, gyönyörű templomának.

          Vavrinecz s Bogisich találkozásából kultúrtörténeti értékek fakadtak. Hogy a templom ének- és zenekara évek során rendkívülit fejlődött, hogy hangjegytára számottevően meggazdagodott, hogy a zenés misék hívei már alig fértek be a templomba, Vavrinecz érdeme volt. Bogisiché pedig az, hogy Vavrinecz zeneszerzői vénáját kiaknázta, állandóan újabb és újabb alkotásokra buzdítva őt. Rövid egymásutánban öt misét és egy rekviemet, sok misebetétet és egyéb kisebb egyházi zeneművet írt, úgyhogy id. Ábrányi Kornál joggal írhatta munkásságáról: »Annyi misét és miserészletet írt már, hogy a naptár kétszerannyi vörösbetűs napját is elláthatná.«

          Miséi finomságban és hangulatosságban különböznek korának egyházi szerzeményeitől. Joggal írta Vavrineczről egyik bírálója: »Ő a dalba fogott imádság mestere.«

          Miséi az ország székesegyházainak kórusaira gyorsan eljutottak, sőt, külföldről is elismerést hoztak szerzőjüknek. Így dallamos, bensőséges c-moll miséjét 1893 pünkösd napján érseki misén előadták a milanói dómban, még pedig a Scala és Conservatórium művészeinek lelkes közreműködésével.

          A Mátyás Templom kórusa Vavrinecz alatt zeneművészeti tényezőnkké vált.

          Értékes újítást jelentettek Vavrinecz templomi egyházzenei hangversenyei. Ezek keretében az egyházzene fejlődését mutatták be. Tódultak az emberek az orgona köré.

          Vavrinecz Mór nem sorozható a magyar zenetörténet legnagyobbjai közé, nem volt kimagasló faji szerző, alkotásai inkább nemzetközi zeneművészeti termékek, legtöbbje német klasszikusok szellemében készült, - de működését, nevét a magyar zenekultúra értékeként kell őriznünk.”

522   zenebaratmonika 2018-01-14 19:04:38

Ernst Verebes (1902 - 1971)

Ernst (Ernö) Verebes um 1928; Urheber bzw. Nutzungsrechtinhaber: Alexander Binder (1888 – 1929); Quelle: Wikipedia; Ross-Karte Nr. 1782/1

Ernst (Ernö) Verebes wurde am 6. Dezember 1902 als Ernst Weiss (auch Ernst Weisz) und Sohn ungarischer Einwanderer in New York City (USA) geboren. Als 12-Jähriger kehrte Verebes 1914 mit seiner Familie nach Ungarn zurück, absolvierte später in Budapest an der "Theater-Akademie" eine Ausbildung zum Schauspieler. Es folgten einige Auftritte am Theater, bevor er sich ganz dem Film verschrieb und erste Erfahrungen vor der Kamera in ungarischen Stummfilmen sammelte. Auch in deutschen Produktionen konnte er sich beweisen, wo er in etlichen Streifen als "Ernst Verebes", zunächst nur mit winzigen Parts, in Erscheinung trat. Vor allem durch die Zusammenarbeit mit Regisseur Manfred Noa1) (1893 – 1930) wurden seine Aufgaben ab Mitte der 1920er Jahre größer und Verebes avancierte zu einem beliebten Darsteller jener Jahre, der meist in Uniform-Rollen oder als schmucker Graf in Frack und Zylinder zu glänzen wusste.
Doch erst im Tonfilm bzw. den zahlreichen Unterhaltungs- und Musikfilmen erreichte er an der Seite vieler Stars nicht zuletzt wegen seiner blendenden Erscheinung, aber auch seiner schönen Gesangsstimme eine ungeheure Popularität. Vor allem in den Operettenverfilmung der frühen 1930er Jahre machte Verebes eine gute Figur, so als Jancsi, Bursche des Husarenrittmeisters Koltay (Iván Petrovich), in Richard Oswalds Paul Abraham-Adaption "Viktoria und ihr Husar"1) (1931) oder als fescher Baron Kolomán in Oswalds charmanten Verfilmung der Emmerich Kálmán-Operette "Gräfin Mariza" (1932, mit Dorothea Wieck). Als Oswald 1933 die ebenfalls von Paul Abraham komponierte Operette "Die Blume von Hawaii"2) mit seiner Protagonistin Marta Eggerth auf die Leinwand brachte, war Verebes als Sekretär Buffy erneut mit von der Partie, ebenso wie als "flotter Hugo" in Viktor Jansons "Das Blaue vom Himmel"2) (1932), mit Musik von Paul Abraham und einem Drehbuch von Billy Wilder.

Foto: Ernst (Ernö) Verebes um 1928
Urheber bzw. Nutzungsrechtinhaber: Alexander Binder1) (1888 – 1929)
Quelle: Wikipedia; Ross-Karte Nr. 1782/1; Angaben zur Lizenz siehe hier

Der attraktive Schauspieler zeigte sich unter anderem in Komödien wie Géza von Bolvárys "Ein Tango für Dich"3) (1930, mit Willi Forst), Max Ophüls' "Die verliebte Firma"3) (1931), Erich Schönfelders "Das Geheimnis der roten Katze" (1931) oder Max Nossecks "Es geht um alles"3) (1932). Bis Mitte der 1930er Jahre gehörte Verebes in Deutschland zu den vielbeschäftigten Darstellern, wurde auch in verschiedenen ungarischen Produktionen besetzt. Darüber hinaus veröffentlichte er etliche Schallplatten, unter anderem mit Eva Busch1) (1909 – 2001) die Lieder "Warum, weshalb, wieso?" und "Jede Frau geht gerne mal zum Tanztee" aus der Eduard Künneke-Operette "Glückliche Reise" sowie die Songs "Schatz, der erste Satz zum großen Glück" und "Fahrstuhl auf den Barstuhl". Das Duett "My little Boy, ich bleib dir treu" mit Baby Gray1) (1907 – ?), stammt aus dem Film "Die Blume von Hawaii".
 
Zwischen 1931 und 1934 wirkte Verebes auch an verschiedenen Berliner Bühnen, allerdings ohne festes Engagement. Nachdem die Situation für den Mann mit jüdischen Wurzeln nach der Machtergreifung der Nationalsozialisten in Deutschland immer unerträglicher wurde, verließ Verebes Berlin, emigrierte zunächst 1933 nach Ungarn, dann über Österreich (1936) in die USA (1937), konnte dort zwar unter seinem eigentlichen Namen Ernö Verebes weiter als Darsteller beim Film arbeiten, musste sich jedoch mit kleinsten Rollen zufrieden geben.
 

Foto: Ernst (Ernö) Verebes vor 1929
Urheber bzw. Nutzungsrechtinhaber: Alexander Binder1) (1888 – 1929)
Quelle: www.cyranos.ch; Angaben zur Lizenz siehe hier

Ernst (Ernö) Verebes vor 1929; Urheber bzw. Nutzungsrechtinhaber: Alexander Binder (1888 – 1929); Quelle: www.cyranos.ch

Die Popularität, die er in Europa erlangt hatte, erreichte er in Amerika nicht mehr. Meist wurde er nun als "typischer Deutscher" besetzt und nicht einmal im Abspann genannt. Lediglich in Ernst Lubitschs Komödie "Sein oder Nichtsein"1) (1942, To Be or Not to Be) erhielt er als Inspizient eine anders geartete Rolle, in John Farrows propagandistischem Streifen "The Hitler Gang"1) (1944) verkörperte er den Mitbegründer der Deutschen Arbeiterpartei Anton Drexler1) (1884 – 1942).
Bis Anfang der 1950er Jahre trat Verebes auf der Leinwand mit unbedeutenden Chargenrollen in Erscheinung, so auch in seiner letzten Arbeit für das Kino, George Marshalls Filmbiografie "Houdini, der König des Varieté"1) (1953, Houdini), wo er neben Titelheld Tony Curtis als Professor Allegar auftrat.
Im Alter von 51 Jahren beendete der einstige elegante Frauenschwarm seine Filmkarriere, zog sich in Woodland Hills (Los Angeles) ins Privatleben zurück.
 
Ernst (Ernö) Verebes starb, von der Öffentlichkeit vergessen, am 13. Juni 1971 im Alter von 68 Jahren in Los Angeles.
Er war seit 1943 mit der in Zürich geborenen Tänzerin, Schauspielerin, Kabarettistin, Malerin und Keramik-Künstlerin Hedi Schoop4) (1906 – 1995), zweiten Ehefrau des Revue- und Tonfilmkomponisten Friedrich Hollaender1) (1896 – 1976) sowie jüngeren Schwester von Trudi Schoop1) (1903 – 1999), ebenfalls Tänzerin und Kabarettistin, verheiratet und somit der Schwippschwager der ebenfalls vor den Nazis in die USA geflohenen Trude Berliner6) (1903 – 1977); aus der Verbindung ging Sohn Anthony Verebes hervor, der später in Los Angeles zu einem prominenten Fotografen avancierte4) → avfoto.com
In Österreich entstand 2005 von Petrus van der Let und Armin Loacker der rund 90-minütige Dokumentarfilm "Unerwünschtes Kino – Der deutschsprachige Emigrantenfilm 1934–1937": Kurz nach Hitlers Machtübernahme 1933 wurden jüdische Filmschaffende gezwungen, Deutschland zu verlassen. Eine Gruppe von Emigrantinnen und Emigranten konnte sich in Wien und Budapest in einer vom "reichsdeutschen" Markt unabhängigen, deutschsprachigen Filmproduktion betätigen. "Unerwünschtes Kino" basiert zum einen auf Ausschnitten aus Spielfilmen, Wochenschauen und "home-movies", u.a. des Filmregisseurs Hermann Kosterlitz, der als Henry Koster drei Jahrzehnte zu den führenden Regisseuren Hollywoods zählte. Seine 8mm-Filme wurden von der "Academy of Motion Picture Arts and Sciences" erst kürzlich restauriert und sind in dem Dokumentarfilm erstmals zu sehen.5) Neben Ernö Verebes werden unter anderem der Regisseur Hermann Kosterlitz (=  Henry Koster1)), der Produzent Joe Pasternak1) sowie die Schauspieler(innen) Otto Wallburg6), Hans Jaray1), Franziska Gaál6) und Rosy Barsony6) portraitiert → Jüdischen Filmfestival 2013.

Sajnos én németül nem beszélek, csak angolul, de jó lenne lefordítani. Mindenesetre szinte valamennyi operettet ő vitte premierre a 20-as 30-as években, mint főszereplő.

521   zenebaratmonika 2018-01-14 18:53:53

Szégyenszemre mondom ezt, hogy Verebes Ernőnek nincs wikipedia oldala, ugyanis Németországban és Amerikában nem feledkeztek meg róla, érdekességként közlöm azokat a filmeket, amelyekben játszott, nagyon hosszú a lista: és még hol vannak a színpadi szerepei?

tummfilme (Auszug)

 • 1917: Mire megvénülünk
 • 1919: Twist Olivér
 • 1922: Der siebente Schleier (A hetedik Fatyol)
 • 1925: Qualen der Nacht
 • 1925: Gräfin Mariza
 • 1925: Der Mann im Sattel
 • 1926: Dürfen wir schweigen?
 • 1926: Qualen der Nacht
 • 1926: Die Frau in Gold / Les voleurs de gloire
  (Kurz-Dokumentation)
 • 1926: Die dritte Eskadron
 • 1926: An der schönen blauen Donau
 • 1926: Der Veilchenfresser
 • 1926: Die lachende Grille
 • 1926: Ledige Töchter
 • 1927: Der Zigeunerbaron
 • 1927: Die Achtzehnjährigen
 • 1927: Tragödie einer Ehe
 • 1927: Die letzte Nacht / The Queen Was in the Parlour
 • 1927: Salto mortale 
 • 1927: Bigamie
 • 1927: Was die Kinder ihren Eltern verschweigen
 • 1927: Der Bettelstudent
 • 1927: Der Geisterzug
 • 1927: Im Luxuszug 
 • 1928: Sechs Mädchen suchen Nachtquartier
 • 1928: Wer das Scheiden hat erfunden
 • 1928: Majestät schneidet Bubiköpfe
 • 1928: Der fesche Husar
 • 1928: Kaczmarek
 • 1928: Dorine und der Zufall
 • 1928: Serenissimus und die letzte Jungfrau
 • 1928: Der moderne Casanova
 • 1929: Kameradschaftsehe
 • 1929: Die lustigen Vagabunden
 • 1929: Die Zirkusprinzessin
 • 1929: Der Zigeunerprimas
 • 1929: Der schwarze Domino
 • 1929: Mädchen am Kreuz
 • 1929: Das Land ohne Frauen
 • 1929: Die Konkurrenz platzt
 • 1930: Der Erzieher meiner Tochter
 • 1930: Menschen am Sonntag
 • 1930: Donauwalzer
 • 1930: Der Zapfenstreich am Rhein

Tonfilme (Auszug)

520   zenebaratmonika 2018-01-14 18:48:33

Verebes Ernő színész

Születés: New York, (USA) 1902. december 6.
Halálozás: Woodland Hills, California (USA), 1971. június 13.

Eredeti neve: Weisz Ernő

12 éves koráig New Yorkban élt, majd szüleivel hazajöttek Magyarországra. Iskoláit New Yorkban, majd Budapesten végezte, ezután Rákosi Szidi színiiskolájának növendéke volt, miután egy jótékonysági előadáson sikert aratott fellépésével. 1920-1922 között a Blaha Lujza, majd a Belvárosi Színház tagja volt. 1924-től 1934-ig Berlinben filmezett, hazatérte után a Budai Színkörben, a Fővárosi Operettszínházban, a Városi Színházban és a Royal Revüszínházban játszott operettekben. 1938-ban az USA-ba költözött, ahol filmezéssel foglalkozott.

Balogh Béla rendező fedezte fel és több gyermekszerepet bízott rá, amelyek egyből ismertté tették. Később sok német (Marica grófnő, Cigánybáró, Az asszony nélküli ország, A nagy várakozás, Pompadour márkinő, Hawai rózsája), majd három magyar film főszerepét játszotta. 1936-ban visszatért az USA-ba, ahol két év múlva folytatódott filmkarrierje, itt készült filmjei (Tanger, Északnyugati előőrs, Houdini) közül a legismertebb az Ernst Lubitsch által rendezett Lenni vagy nem lenni.

1932-ben feleségül vette Idy Kohn bécsi úszóbajnoknőt, akitől 1936-ban elvált.

Meglepődve tapasztaltam, hogy a 20-as 30-as évek legnépszerűbb színészének, aki filmek mellett számtalan operettelőadásban játszik, nincsen wikipedia oldala, fontos lenne ezt pótolni, de kevés róla a magyar anyag, viszont német annál több. Ő is azon magyar hírességek közé tartozott, akinek származása miatt el kellett menekülnie, ő Amerikába vette az irányt....

 

519   Klára • előzmény515 2018-01-14 08:36:19

Igen.  Idevágó példa a tegnap este: ........ músorújság (ez itt a reklám helye) egy sor a MEZZO csatorna  műsorkínálatából, Verdi Otello vez. Muti. Na, a Bécsi Filharmonikusok Újévi Koncertje után nem igazán voltam Mutira hangplva, de - egyéb nézhető műsor híján - kezdésre odakapcsoltam, A 2008- as Salzburgi Ünnepi Játékok felvétele volt, Antonenko, Marina Poplavskaya, Carlos Álvarez, stb. Tényleg Muti vezényelt. Naná, hogy végignéztem, hallgattam. Jó összehasonlítási alap lehet azoknak, akik e hó végén végén a MüPa koncertána Otello előadására készülnek. De nyilván néhányan még megnézték volna, ha valamivel figyelemfelkeltőbb és a szereplők neve ia adott!

518   Ardelao • előzmény517 2018-01-14 08:14:16

Majd 15 év múlva a PESTI NAPLÓ 1934.11.20. száma így emlékezett meg  Sztojanovits Jenőről:

 „Sztojanovits Jenő
Emlékhangverseny a Vigadóban

          A főváros Népművelési Bizottsága vasárnap a Vigadóban nagyszabású ünnepi hangversenyt rendezett a magyar zenei művelődés kiváló apostolának, Sztojanovits Jenőnek emlékezetére. Sztojanovits Jenő egyike volt azoknak a nagyérdemű kultúrembereknek, akik nem nevüket akarták örökül hagyni az utókorra, hanem munkásságuk személytelen eredményeit. A név: egyént jelent; Sztojanovits Jenő azonban szétosztotta művészi egyéniségét; lelkének értékeit mint magvakat hullatta mindenhová, ahol zeneéletünkben termékeny, de még teljesen be nem vetett talajra talált. Működése kiterjedt az operára és dalárdára, az operettre és egyházi zenére, a zeneszerzésre és az elméleti oktatásra, a karmesteri praxisra és az énekpedagógiára, a szervezői tevékenységre, sőt az írói és szerkesztői munkára, mert Sztojanovits zenekritikus és újságíró is volt, többek között a Pesti Naplónak munkatársa és a Magyarország segédszerkesztője.
          Hányszor emlegetjük ezt a fáradhatatlan, sokoldalú művészembert, anélkül, hogy nevét kimondanánk! Csak nemrég beszélt egész zenevilágunk a Székesfővárosi Énekkar hatalmas bécsi diadaláról: nos, ezt a kórust Sztojanovits alakította huszonegy évvel ezelőtt. Mennyit írunk a Budai Dalárda sikereiről: nos, ezt az együttest tíz éven keresztül Sztojanovits vezette, és az ő vezetése alatt szerezte meg a dalárda a Király-díjat. Országos karnagya volt a magyar Dalosszövetségnek, melynek 2000 főnyi összkarával ő rendezte a budai Vár udvarán 1910-ben a híres király-szerenádot Ferenc József tiszteletére. Ha ma büszkék vagyunk a Szent István-Bazilika és a Koronázó-templom egyházi zenéjére, akkor nem szabad elfelednünk, hogy mind a két templomi ének- és zenekar újjászervezője Sztojanovits Jenő. És nem szabad elfelejtenünk, hogy a ma egyre szélesebb alapokon kibontakozó fővárosi iskolai zeneoktatás megindítása is az ő nevéhez fűződik, hiszen Sztojanovits vezette be — magaválasztott munkatársával, Kacsóh Pongráccal együtt — a székesfőváros iskolai zenetanfolyamait, melyeknek betetőzése a Székesfővárosi Felsőbb Zeneiskola. Kulturális munkásságának zenei művelődésünk jövőjére leginkább kiható eredményeit azonban talán mint fővárosi énekszakfelügyelő érte el: kiharcolta az énekszakoktatást az elemi iskolákban és a zenei nevelés kiterjesztését a polgári iskolákban.
          Sztojanovits Jenő múlhatatlan érdeme, hogy az általános zenei művelődésnek számtalan új keretet teremtett és így örökségképpen nagy feladatot hagyott hátra: betölteni ezeket a kereteket egy mélyebb, gyökeres és egyben európai nívójú magyar zenei műveltséggel. Ezt a feladatot természetesen már csak az utána következő — Bartók és Kodály szellemében megújhodott — zenészeneráció végezhette el. De Sztojanovits maga is érezte, hogy az általa teremtett kereteket a korabeli magyar zeneirodalom még nem tölti be és ezért a hézagokat saját művészi inspirációja segítségével igyekezett eltüntetni: számtalan dalárdakompozíció, iskolai daljáték és oratórium, egyházi és világi karszerzemény hirdeti ezirányú törekvését. Szép sikerrel kapcsolódott be azonkívül színházi zeneéletünkbe is. A múlt században négy zenés- színpadi alkotással 141-szer szerepelt dalszínházunk műsorán, ami az Operaháznak kétszázezer korona bevételt jelentett! »Csárdás« című balettje (79 előadás!) egyike volt a legnépszerűbb daraboknak operarepertoárunkon. Operaházi sikereit végül 1917-ben az »Otelló mesél« című operával toldotta meg. A könnyű múzsának tíz operettel hódolt. Az elsőt, a »Peking rózsája« Turandot-operettet, még mint 21 éves orvostanhallgató írta, és csak a Népszínházban (Blaha Lujzával és Hegyi Arankával) aratott siker után lépett véglegesen a zenei pályára.
          Hetven esztendő múlt el Sztojanovits Jenő születése óta. A főváros Népművelési Bizottsága erre az évfordulóra rendezte emlékhangversenyét, melyen egymás után vonultak fel a Vigadó dobogójára a Koronázótemplom, a Szent István-Bazilika, a Budai Dalárda, a Dalosszövetség kórusai Sugár Viktor, Demény Dezső, Szegheő Sándor vezetésével. A zenekari részt a Székes- fővárosi Zenekar vállalta, Bor Dezsővel az élén. A hangverseny közreműködői közül külön ki kell emelnünk Sztojanovits Jenő három művészlelkű leányát; Lilyt, Adriennet és Editet, akiknek híres énektercettjét ezúttal is lelkesen ünnepelte a közönség. A művészet legjavát szentelte az elhunyt zeneszerző emlékének a többi szólista is: Braun Paula, Závodszky és Tibor Zoltán, valamint Kóréh Endre. A hangverseny legmegindítóbb számát azonban talán a Szilágyi Erzsébet leánygimnázium énekkarának köszönhetjük, hiszen ez a kórus ma egyik legfőbb büszkesége annak a magyar iskolai énekkultúrának, melyért Sztojanovits Jenő a legtöbbet fáradozott. És ennek a kórusnak nagyszerű megszervezője és vezetője a sors különös rendeléséből éppen Sztojanovits Jenő leánya: Sztojanovits Adrienne. A hangverseny műsora gondosan kiválasztott reprezentatív művekkel teljes képet adott a zeneszerző sokoldalú munkásságáról és a nagyszámú, előkelő közönség kegyeletes, meleg tapsokkal hódolt Sztojanovits Jenő emlékezetének. (T—th)

Úgy érzem, indokolt volt, hogy Sztojanovits Jenő neve e topikban is helyet kapott.

517   Ardelao • előzmény511 2018-01-14 08:07:21

1919.01.29-én a PESTI HÍRLAP a következő hírt közölte:

Sztojanovics Jenő meghalt.

A zenekultúra egyik régi lelkes és érdemes munkása, Sztojanovics Jenő zeneszerző és karnagy Budapesten, ötvenhárom éves korában meghalt. Vérbeli muzsikus volt, akinek alkotásaiban a széles dologi tudás könnyed, világos színű szórakoztató formanyelvvel párosult. Sok sikert látott. Két daljátékát: a Ninon-t és tavaly az Othello mesél-t, meg egy ballettjét, a Csárdás-t az Operaház, A kis molnárné című operettjét a régi Népszínház, a Csókkirály című operettjét a Budai Színház és a Karikagyűrű című operettjét, amelynek szövegét Urai Dezső írta, a Király Színház hozta színre. Pályáját mint újságíró kezdte, egykor zenekritikusi minőségben működött a Pesti Hírlapnál. Jelentékenyen részt vett a daloskörök fejlesztésében, mint az Országos Dalosszövetség és a Budai Dalárda karnagya. Vavrinecz Mór halála után a Mátyás templom karnagya lett. özvegye ós négy gyermeke gyászolja.

516   Ardelao • előzmény515 2018-01-13 18:44:55

Nem túl sok ez már egy kicsit? :)

515   smaragd • előzmény514 2018-01-13 18:30:35

A "zenei vizióhoz" most már azt is hozzáképzelhetjük, hogy ismét lesz hazánkban rádióújság, amelyből ezeket a zenedarabokat, műsorokat kiválaszthatjuk.

514   Ardelao • előzmény513 2018-01-13 15:49:23

Csak a szívem fáj. Talán az a generáció, amelytől megvonták az igazi zenét, e lelki és egyben szellemi táplálékot is, talán kevésbé szenved. Hiszen számára az, amiben nem volt része, nem hiányozhat. De talán egyszer újra lesz egy Lukin Lászlónk, egy Ádám Jenőnk …. importájuk majd Japánból a Kodály-módszert …és megakadályozzuk - legalább is itt, Európa  szívében - a háborúskodást pusztán  azzal, hogy a médiumok a nap 24 órájában Vivaldit, Bachot, Chopint, Beethovent  és hasonló csodákat közvetítenek ….

513   Klára • előzmény510 2018-01-13 14:19:24

Istenem, a MOM Kultúrház színpadán az iskolai körussal fellépni - azt csak egy zeneakadémiai fellépés überelte. Középiskolás koromban mindkettőben részem volt annak idején. Persze, mi az iskolai énekkarba tolongtunk, nem a ma tehetségkutatónak nevezett gagyikba. Bár, ezért nyilván páran megköveznének!

Lukin TANÁR ÚR - így nagybetűvel - több generáció számára meghatározó tényező volt és maradt. De nem csak Ő! A Zeneakadémia Nagytermében vasárnap délelőttönként  neves művészek tartottak bemutatkozó előadást az érdekődő ifjúságnak, melynek során hangszerüket ismertették, bemutatták a "játék" fogásait, és megválaszoltak olyan kérdéseket is,mint pl.  hogy honnan tudja a hegedűs, hogy hova tegye az ujját egy bizonyos hang elérése érdekében. Lehotka Gábor orgonista, Lubik Hédi hárfaművésznő, és szégyellem magam, de nem jut eszembe hogy Kovács Dénes vállalta-e a hegedű bemutatását, vagy Kocsis Albert, hogy csak párat említsek. Aki ezek közül csak egyet végigült. az egy életre szólóan eljegyezte magát a zene szeretetével. Vajon lehetne ma hasonló sorozatot szervezni? Ehhez alapot adott, hogy mi általános-  majd középiskolai  tantervünkben annak idején  (horribile dictu!) énekórák is szerepeltek, melyek keretében nem csak a magyar népzene, de a környező  népek zenéje alapjait, népdalait  is megismertük. Zemetörténeti ismereteket is tanultunk, megismertük a klasszikus zeneszerzők munkásságát, és Bach Parasztkantátáját éppen úgy tudtuk, és énekeltük, ahogy az Örömódát a IX-ből. És egyetlen szülönek sem jutott eszébe ezért panaszkodni, sőt, örültek, hogy ezeket az ismereteket, élményeket magkaphattuk.

 

512   Ardelao • előzmény511 2018-01-13 12:47:22

Íme az előző bejegyzésben ígért kritika. Azt, hogy  állításai megfelelnek-e a valóságnak, a mű ismerete nélkül nincs módunk eldönteni.

MAGYAR FIGYELŐ, 1917/2:

          Othello mesél. Opera két szakaszban, négy részben. Orbán Dezső szövegére zenéjét Sztojanovits Jenő írta. Bemutatták a m. kir. Operaházban 1917. május hó 24-én.
          Régi színházi szokás, hogy a téli műsort a záporpróba előtt látványos revüvel váltják fel. Az Operaház ezzel a szokással élt, amikor színre hozta Sztojanovits Jenő új operáját, amelynek a szövegkönyvéből színes és érdekes látványosságot varázsolt a néző szeme elé, míg a revüről a zeneszerző gondoskodott, végigvonultatván vezérkönyvében az összes ismert és kedvelt operákat, nem ugyan idézetek, de még felismerhető emlékezések formájában. A szövegkönyv Becker német festő egykor, olajnyomatokból népszerű képéhez kapcsolódik, amelyen Othello elmeséli Desdemonának ama harcokat, amelyeket mint Velence zsoldosa vívott a távol Keleten és Afrika partjain. Ezt a képet szólaltatja meg az elő- és az utójáték. A két középső rész viszont a mesét, Othello meséjét viszi színpadra. A mese: mesevárosban játszik. A meseváros istennője: Csitra oltáráról a szolgálatot tevő papnő: Zuara gondatlansága következtében a mesebeli madár ellopta a szent diadémot. A népet az ereklye elveszte kétségbe ejti. Othello, ki idegenként vetődik kalandozásai közben a városba, zene és tánc segítségével kicsalogatja fészkéből a madarat, lenyilazza és visszaszerzi a kincset. Zuárán megesik a szíve, és hogy megmentse a biztos haláltól, amely gondatlansága miatt vár rá, nyakába akasztja az ékszert, amelyről azt tartja a legenda, hogy vagy elveszíti, vagy istenné magasítja azt, akit megérintenek vele. Zuara az érintéstől nem omlik össze, a nép tehát istennőt lát benne. Az ékszer átka alól azonban nem menekül meg a leány, öngyilkos lesz afelett való bánatában, hogy megmentője, Othello, nem szereti és elhagyja. Az ékszer a Nibelung-gyűjteményhez tartozik. A mesebeli madár, a szárnyra kapott sárkány. Zuara az Afrikai nő és a Lakmé unokahúga vagy mértani középarányosa. Egyedül Othello az, akinek semmi köze sincs Shakespeare hőséhez. Ő mindössze: hatásos tenorszerep, semmi más. A zene olyan muzsikus munkája, aki sok operát ismer, a mesterségbeli fortélyokkal tisztában van, rendkívül gyakorlott és ügyes és nincs semmi mondanivalója, kételyei sincsenek önmagával és művével szemben, mint egykor dicséretként mondották: őszintén, közvetlenül leírja, ami a szívéből — szívéből? nem! — ami rögtönző készségéből egyenest papírra kívánkozik. Mi. bevalljuk, ezt a közvetlenséget nem méltányoljuk, jobb szeretnők. ha a választékos és szigorú ízlés rostáján bocsátaná át zenéjét, mielőtt vélünk közli. Szeretnők, ha csak akkor szólna művész a közönséghez, ha van mondanivalója a számára. Megbocsátjuk a dadogást is, ha gondolatot, érzést közöl, viszont nem lelkesedünk a legragyogóbb ékesszólásért sem, ha a mondanivaló hiányának leplezésére szolgál. Nem hisszük, hogy valaki is akad. aki kezét szívére téve, lelkesedik Sztojanovits Jenő új operájáért.

*

A Riemann-féle zenei lexikonban ezt olvassuk Sztojanovits Jenőről: schrieb für Budapest Opern, Operette. Ballette. Az a Budapest, amely számára Sztojanovits operáit írta, nincs többé.

Fodor Gyula.“

511   Ardelao • előzmény508 2018-01-13 09:06:20

Joggal tehető fel a kérdés: De hát zeneszerzőként milyen kvalitású volt Sztojanovits Jenő?

A korabeli lapok folyamatosan és nagy elismeréssel tudósítanak karmesteri, ill. kórusvezetői tevékenységéről, ám az általa komponált zeneművekből a neten vajmi keveset találunk. Így azután nehéz megítélnünk azok értékét.

Othello mesél c. operájáról Fodor Gyula, az Esti Ujság és a Hét kritikusa, például igencsak elmarasztaló kritikát ír. (Későbbi bejegyzésemben idézem.)

A „Peking rózsájá“-ról Bozó Pétertől olvashatunk ismertetőt „AZ EGYHÁZZENÉSZ OPERETTJE - Sztojanovits Jenő: Peking rózsája” címmel.

Sztojanovits Jenőtől 4 kottát találtam, amelyek az alábbi linken, online-megrendelhetők:

https://www.lira.hu/hu/cimke_list/sztojanovits_jeno

Ezek:

Bordal a „Ninon“ c. operából

Rege a csodaszarvasról, op. 51

A magyar nóta tenor-basszus hangra

Valse d’illusion (Illúzió-keringő) zongorára

A RÁDIÓFÓNIA 15. részében, az 1:13 perctől „Sztojavonits Jenőre emlékezünk“ címmel részlet hangzik el az 507. bejegyzésemben szereplő írásból. Majd a 3:35 perctől – meglehetősen rossz minőségben – rövid zenei bejátszás kövekezik: „Bordal“ a „Ninon“ c. operából. Énekli Csóka Béla. Zongorán kísér: Dr. Herz Ottó.

A Magyar Nemzeti Galériában 2015. 03. 14-én, "A magyar történelem nagyjai" címmel emlékhangversenyre került sor, amelynek során Sztojanovits Jenő: "Arad felé" c., szép kórusműve is elhangzott (az 1:02:14 h-tól hallható).

E kórusmű alapján ítélve nemcsak zenepedagógiai, kórusvezetői, ill. karmesteri, hanem zeneszerzői tevékenysége is értékes lehetett.

510   Ardelao • előzmény509 2018-01-12 11:59:01

Teljes mértékben egyetértek Veled. A régi időkben (1950-es évek, 1960-as évek eleje) versenyeztek egymással az iskolai kórusok. Színvonalasabbnál színvonalasabbak voltak ezek a megmérettetések. Az egykori MOM kultúrház (nem kis) nézőtere zsúfolásig megtelt az iskolai „dalnokok“ teljesítménye iránti érdeklődőkkel. A jobb (általános) iskolai kórusokat rádiófelvételre is behívták. Ez nemcsak a kórus, de az egész iskola dicsősége volt. Sok iskolában még a harmóniumok is részét képezték az oktatást szolgáló berendezésnek. Lukin László fiataloknak szóló előadásai a zeneakadémián élményszámba mentek. Ma, ha a stadionban sportolóink a himnuszt éneklik (már, ha mernek énekelni), nem a gólért, hanem azért szurkolok, hogy meg ne halljam őket, mert botrányosan hamisak. Ugyanakkor a külföldi csapatok tagjai teli torokból, és elfogadhatóan „zengik“ saját himnuszukat. Hát itt tartunk. És – sajnos – nemcsak a zene terén.

Sic transit gloria mundi ….   

509   Klára • előzmény508 2018-01-12 09:33:26

Miért is csodálkozunk? A művészeti tárgyakat - ének, rajz, művészettörténet - évekkel ezelőtt száműzték a tanrendből, más "fontosabb" tárgyak rovására, Valamikor az ún. általános műveltséghez hozátartozott bizonyos ismeretanyag, zenei alapelemek, rajz, stb. Ezt a fogalmat is száműzték. Néha nézem a TV-ben a jelenlegi kvíz-músorokat, vagy a régebbi Vágó-féle Legyen Ön is milliomos ismétléseket. Diplomás emberek - tisztelet a kivételnek - nincsenek tisztában olyan alapvető dolgokkal, mint pl a magyar történelem főbb eseményei, neves hazai és külföldi írók, festők, stb ismert művei, esetleg nemzeti hovatartozásuk, stb. Ma szinte arra épül minden, hogy a "google-ban vagy a wikipédiában megnézi": ÉS HA ÉPPEN NINCS KÉZNÉL? Miközben a témával foglalkozó szakemberek, agykutatók váltig állítják, hogy ezek a tárgyak olyan készségeket, agyi funkciókat fejlesztenek, melyen elengedhetetlenek (lennének) a későbbiekben?

Évek óta megy pl. a siránkozás, hogy kevés idegen nyelvet ismerő ember van hazánkban, és a fiatalokat adminisztratív eszközökkel kényszerítik idegen nyelvek megtanulására. Holott először fel kellene ismertni, hogy az idegennyelv tanítás milyen mődszereket igényel, hogy az óvodában tanult mondókák, az iskolai kötelező versek, memoriterek milyen mértékben készítik elő a nebulók agyát a későbbiekben sorra kerülő idegennyelv-tanulásra? Több nyelvet sikerült annak idején megtanulnom, tanítottam is pár évig - egyik első megdöbbentő élményem volt a magyar nyelvtan házagos ismerete, a pongyola nyelvhasználat. Hogyan tanuljon meg valaki egy idegen nyelvet, annak szókincsével és nyelvtanával, ha a sajátját nem eléggé ismeri? 

Mi van a Kodály-módszerel? Lassan a külföldiektől fogjuk megtanulni, mert itthon már szinte a feledés homályába veszett/vész!

508   Ardelao • előzmény507 2018-01-12 05:06:39

Megdöbbentő, hogy manapság az ifjúság mennyire nem tud énekelni. Hiába rendezik meg évente a tehetségkutatókat, "X-faktor"-okat, "Csillag születik"-eket, stb., a fiatalok nagy általánosságban fülfájdítóan hamisan énekelnek. Pedig nem volt ez mindig így. A Sztojanovits Jenő által 1906-ban előadottak a mára is érvényesek lehetnek:

A ZENE, 1934. 4. SZÁM:

ÁLLAMI FELADATOK A ZENETANÍTÁS TERÉN
(Előadta Sztojanovits Jenő 1906-ban Pécsett, a Szabad Tanítás kongresszusán.)

          Ha manapság az úgynevezett művelt embert megkérdezzük, hogy szereti-e a zenét és ha igen : melyik fajtáját kedveli különösen, úgy erre a kérdésünkre sokféle feleletet kapunk.
          A leggyakoribb válasz az, hogy szeretem a zenét, de csak a könnyen felfogható zenét, sajnos a klasszikus muzsikát nem értem. A másik csak az operetteket kedveli, a harmadik csak a cigányzenét, vagy a magyar nótákat szereti, a negyediknek csak a tánczene tetszik s aránylag igen kevesen lesznek, akik azt felelik, hogy a jó zenét szeretik. Azt, hogy a zene megértése szeretete és pártolása milyen állapotban van hazánkban, pontos statisztikai adatokkal nem vagyok képes megállapítani, de minthogy egy negyed évszázad óta szeretettel foglalkozom ezzel a kérdéssel, sok olyan adatot hordtam össze, amelyek eléggé megbízhatóan világítják meg a kérdést.
          Úgy vélem a zeneművészet iránt országszerte nagy a közömbösség s igen csekély azoknak a száma, akik a zenét szeretik, értik és kultiválják, akár mint passzív hallgatók, akár mint aktív egzekutálók.
          Mielőtt ez állításomat bizonyítani megkísérelném, kifejezést kell adnom annak a meggyőződésemnek, hogy a zenét teljesen élvezni, megérteni és megszeretni csak az képes, aki azt tanulta. A művészetek között a zene ebben a tekintetben egyedül áll, mert lényege és tárgya teljesen elvont, s az idő folyamatában való megnyilvánulásait a hallószerv közvetítésével az agyvelő teljesen apart képzetekké kell, hogy feldolgozza. Ha a zene hallása alkalmával a hatás csak a hallószervek megrezegtetéséig terjed, de földolgozó, analizáló, szóval gondolkodó agyműködést nem vált ki, úgy az egyszerűen csak fizikai hatás marad, mint a minő a meleg, vagy a hideg, a savanyú, vagy édes, a sötét, vagy világos érzete.
          A zene iránt való közömbösségnek tehát egyik főoka az, hogy Magyarországon a zenét igen kevesen tanulták és tanulják. A zenei műveltséget bizonyos fokig meg lehet szerezni a nyilvános iskolákban, a különösen zenetanítással foglalkozó iskolákban s végül magánúton, az ének, vagy valamilyen hangszer tanulása révén.
          A múlt év szeptember haváig (1905) az összes felső, nép- és középiskolák közül csakis a polgári fiú- és leányiskolákban és a felső leányiskolákban tanították az éneket, mint olyan tárgyat, melyből a bukás nem számít, melyből bárki felmentheti magát s tanították egy teljesen elavult és értéktelen tanterv szerint. Az elemi és reáliskolákban, a gimnáziumokban, a kereskedelmi s másféle szakiskolákban tehát sem zenét, sem annak egyik ágát, az éneket, mint rendes tárgyat nem tanították. Némelyik iskolában mint rendkívüli tárgy szerepelt, tanterv nélkül, csekélyszámú tanulóval.
          Elmondhatjuk tehát, hogy a múlt év (1905) szeptember haváig Magyarország tanuló ifjúságának túlnyomó nagy része zene nélkül nevelődött.
          Figyelembe kell vennünk azt, hogy a polgári és felső leányiskolái tanulók s az ország összes zeneiskoláinak és magántanítóinak tanítványai az ország tanuló ifjúságának csak egy kis töredékét teszik.
          A legfájdalmasabb veszteség az, hogy azok, akik a gimnáziumon és reáliskolán át jutnak az egyetemre, akik tehát így jelentékeny társadalmi pozíciókba, vezető és irányító állásokba jutnak, teljesen híjján vannak a zenei műveltségnek s így se érzékük, se rokonszenvük nem lévén a zene iránt, nem is törődnek vele.
          A múlt év szeptembere óta a helyzet lényegesen javult azzal, hogy életbe lépett az új népoktatási tanterv, mely az elemi iskolák felső osztályaiban kötelezővé tette az éneket. Az új tanterv elég jó ahhoz, hogy hozzáértő tanító kezében szép eredményeket hozzon létre, de itt meg az a nagy baj, hogy az új tanítóképzőiskolák tanterve még sokkal fiatalabb, hogy sem megfelelő számú — éneket helyesen tanítani tudó — tanítót produkálhatott volna. A régebbi tanítók nagyrésze tudniillik nem ért hozzá s nem is valószínű, hogy utólag meg fogja tanulni.
          Mindazonáltal ezek az átmeneti nehézségek elmúlnak s a reformnak nagy jelentősége lenne a zenekultúra fejlesztése terén, ha az egész akció a középiskolák küszöbén meg nem feneklene. És itt azt vagyok bátor kérdezni, hogy miért kell az ének a polgári iskolai tanulóknak s miért fölösleges az a gimnazistának vagy a realistának? A gimnazista vagy a reálista fiúnak az általános műveltséghez való jogos igénye kisebb talán, mint a polgári iskolai tanulóé ?
          Igazán nyitott ajtót törnék be, ha itt most bizonyítgatni akarnám a zene és énektanulás fontosságát a kedély és az értelemképzés, a művésznevelés szempontjából s fölsorolnám a nyugati nagy civilizált államok állásfoglalását ebben az ügyben és mégis azt hiszem, kielégítő feleletet erre a kérdésemre nem kapok.
          A helyzet egyelőre az, hogy az állami élet, a tudomány, az egész művelt társadalom vezetőférfiainak túlnyomórésze zenei analfabéta. Nem tanultak annak idején semmiféle zenét, közömbösek iránta s azzal mentegetik legföllebb magukat, hogy nincs hallásuk. Az előbb felsoroltaknak csak természetes következménye a magyar zenekultúrának jelenlegi állapota, mely kezdetleges fokon áll.
          Nézzük csak futólag azokat az intézményeket, melyek a jó zenét szolgálják.
Az egész országnak van egy felső zeneiskolája, a magyar királyi Zeneakadémia, afféle zeneegyetem, ahol a magasabb és legmagasabb zenetudományt kultiválják. Mikor megszervezték, fényes tetőt csináltak egy nem létező épülethez és egyszerűen elfelejtették megcsinálni az alapot, az első és második emeletet, más szóval: a végén kezdték el a dolgot. Akkori vezetőférfiaink nem igen voltak tisztában a zenetanítás lényegével, értékével és céljával, aminthogy még manapság is ebben a tekintetben a legzavarosabb fogalmak uralkodnak.
          Jöjjünk tisztába, hogy mi a célja a zenetanulásnak.
A zenetanulásnak van egy általános és egy különös célja. Az általános célt szolgálja az a zene (ének) oktatás, melyben bizonyos fokig minden tanulónak részesülnie kell azért, hogy műveltségében hézag ne legyen. Megtanul annyit, amennyi képessé teszi arra, hogy a zenét megértse, s ez irányú lelki szükségleteit kielégítse. Ezt a célt szolgálnák az alsó és középfokú zeneiskolák. A zenetanulásnak második különleges célja, a dologbeli készség elsajátítása egészen az elérhető tökéletességig továbbá a művészi felfogás és értelmezés kifejlesztése, az arra hívatott egyéni rátermettség szolgáltató képességének legvégső határáig. Ezt a különös célt szolgálja az alsó és középfokii zeneiskolák folytatását és befejezését képező felsőfokú zeneiskola, amilyen az országban csak egy van, a magy. kir. Zeneakadémia.
          Van tehát legfelsőbbfokú zeneiskola, de nincs eleje és közepe. Félszeg helyzetében az Akadémia keményen tartotta a magas színvonalat és erősen megrostálta a fölvételre jelentkezőket. Az eredmény az volt, hogy elenyésző csekély számban talált megfelelő növendékeket, még pedig azért, mert céltudatos tantervvel dolgozó előkészítő iskolák nem voltak.
          A helyzet ma már tarthatatlan s az állam kénytelen lesz abból a lépésből kifolyólag, hogy a Zeneakadémiát megalapította s bizonyos tantervvel és a legmagasabb autoritással ellátta, a szükség által diktált konzekvenciákat levonni.
Ez a végleges rendezés azonban nem lenne helyes és üdvös, ha nem az egész vonalon történnék. Apró foltozgatásokkal és palliativ intézkedésekkel, rendszer és vezető gondolat nélkül, nem lehet a hiányokat megszüntetni. Itt csak radikális és tervszerű eljárásnak van haszna és eredménye. Ez az út hosszú és sok időt vesz igénybe, tehát minél előbb kell megindulni.
          Ha elfogadjuk azt a vezető gondolatot, hogy zenei kultúránkat az iskolákban kell megalapozni, úgy a teendő intézkedések egymásból folynak. Mindenekelőtt gondoskodni kell oly intézetről, mely zene és énektanárokat helyesen képez. A zenetanárképzésre az országos akadémia megfelelően van berendezve, kívánatos volna azonban, ha a zenetanár jelölttől nyolc középiskolai osztály sikeres elvégzését követelnék s nagyobb súlyt fektetnének a tanításnak a megtanítására. Kívánatos volna ezenkívül, ha az állam még egy ilyen zenetanárképzőt állítana föl az ország egy másik pontján, vagy Aradon, vagy Kolozsvárott, vagy Temesvárott, mert egy ilyen intézet kevés.
          Az énektanárképzés mai állapota egészen tarthatatlan.
         Énektanárokat tulajdonképpen az országban sehol sem képeznek. A tanítóképzőkben az ének ugyan rendes tárgy, de a képzés módja már nem felel meg a modern követelményeknek. Egy modern énektanártól meg kell követelni a megfelelő általános képzettségen felül azt, hogy kifejező és jól képzett énekhangja legyen, mert hogyan tanítson az énekelni, aki maga nem tud énekehii vagy hangja nincs? Különös súly fektetendő arra, hogy az énektanár tisztán, szépen és szabatosan beszéljen magyarul. Az éneklésben a szöveg helyes kiejtése, a helyes hangsúlyozás oly fontos részletek, amelyeket figyelmen kívül hagyni nem szabad. Az énektanárnak az általános zeneelméletben, az összhangtanban s legalább az egyszerű ellenpontban, a zenetörténelemben és zeneesztétikában, a formatanban, a hangotadó szervek ismeretében, az éneklés higiéniájában és módszertanában teljesen jártasnak kell lennie s azonkívül meg kell követelni tőle, hogy kitűnően játsszék zongorán és harmóniumon. Ezeket a tárgyakat a képzőintézetekben vagy egyáltalán nem, vagy pedig nem a szükséges terjedelemben tanulják.
         Az állam két énektanárvizsgáló-bizottságot nevezett ki, melyek ezekből a tárgyakból való készültséget több-kevesebb szigorúsággal megkövetelik a jelöltektől. A tapasztalás azt bizonyítja, hogy ezek a bizottságok rendkívül elnézők s olyanokat is ellátnak oklevéllel, akik erre nem kvalifikáltak. Ezeknek mindenesetre megvan az a mentségük, hogy ugyan hol tanulhatták volna meg alaposan ezt a studium- tömeget? Egyszerűen sehol, mert ezekből a tárgyakból nagyobbrészt sem magyar nyelven megírt megbízható tankönyvek, sem módszerek és rendszerek, sem iskolák, sem tanítók nem léteznek. Az akadémia tanulói is például az összhangzattant német nyelvű tankönyvekből, a zenetörténelmet, módszertant, esztétikát, formatant a tanárok magyarázatai után tanulják.
          Ebbe a káoszba végre rendet hozni s egy megfelelő tantervvel, tanerőkkel és segédeszközökkel ellátott énektanárképző intézetet felállítani, mindenesetre állami feladat, így volt ez a rajztanítással is. Addig kísérleteztek, míg végre belátták azt, hogy megfelelő rajztanárokat csak egy erre a célra berendezett s megszervezett rajztanárképző intézetben lehet nevelni.
          A második állami feladat, a zenetanítást országszerte rendezni. Ezt a kérdést a zenetanulás kétféle céljának megfelelően kell megoldani. A közoktatásügyi minisztérium megindult a helyes úton: az elemi iskolákban kötelezővé tette az énektanulást. Folytassa a reformokat tovább. Mindenekelőtt a polgári iskolák számára új és modem tan tervet kell készíteni, amely az éneket céltudatosan és helyesen állítja be a tanítás keretébe, azután egy megfelelő tantervvel be kell vezetni az énektanulást a középiskolák alsó osztályaiba, gondot fordítva arra is, hogy az énektanítás keretében általános zenei ismereteket is nyújtsunk. Önként adódik az iskolaszerte fölállítandó iskolai énekkarok kérdése. Sajátságos, hogy a polgári életünk lefolyása közben oly sokszor érezzük szükségét az éneknek, de arról nem gondoskodunk, hogy legyenek is akik énekeljenek. Már az iskolai életben egy sereg hivatalos ünnep van, amelynek hivatalos programmjában a karének előkelő szerepet tölt be, künn az életben is lépten-nyomon kívánjuk az éneket. Ott, ahol ünnepi komolyságot, megfelelő hangulatot akarunk kelteni, ahol az emberi léleknek a közönségesnél érzékenyebb fogékonyságát akarjuk kiváltani, ott, ahol a szó már nem tud mindent kifejezni s ahol érzéseinknek szárnyat akarunk adni: ott kívánjuk és segítségül hívjuk az éneket. Gondoskodjunk tehát arról, hogy legyenek akik énekeljenek és tudjanak is énekelni. Németországnak mintegy ötezer férfidalosegyesülete, női és vegyeskara van, mintegy 600.000 működő taggal. Magyarországban teng-leng körülbelül 140 dalárda, összevissza 4000 taggal. Nem gondolják uraim, hogy az a 600.000 dalos német minden szervezetnél erősebb és megbízhatóbb kapcsokkal köti össze a német dal bűvös erejével a hatvanmilliónyi nagy németséget a végletekig felfokozván bennök az összetartozóság nagy nemzeti érzését? S vajjon nekünk nem volna-e szükségünk ilyen kapocsra, mely széthúzó társadalmunkban fölköltse az összetartozás érzését s a magyarság eszméjét a magyar dal bűbájos erejével belopja az idegen nemzetiségek szívébe ?
          Ezek után visszatérek a zenei oktatás második speciális céljának és föladatának elérésére és megoldására alkalmas állami beavatkozás megjelölésére. Ez a speciális zenetanítás kérdésének megfelelő tantervekkel s iskolákkal való megoldása. Ezt nem én sürgetem egyedül s nem is először. Ezt maga a zenetanításnak mai helyzete sürgeti leginkább. Vegyük azt a legegyszerűbb esetet, hogy valaki zongorázni, vagy hegedülni akar tanulni. Ha egy kissé lelkiismeretesen kezeli ezt a kérdést, úgy az első lépésnél már zavarba jön. Kitől tanuljon és hol? Vannak államilag képesített s államilag nem képesített zenetanárok. A bizalom természetesen az államilag képesítettek felé fordul, de a gyakorlat még nem erősíti meg a bizalmat, mert ime a kiváló művészek és tanárok sora: nem államilag képesített, tanár! Az országban működő zenetanárok kilenctized része is állami képesítés híján van. Ez a módszer azonban drága s végeredményében bizonytalan. Bizonytalan azért, mert nem tudni, hogy az illető tanár milyen módszer, rendszer és tanmenet szerint tanít. Kérdés, hogy négy-öt évet tanulván, fölveszi-e az egyedül államérvényes zeneakadémia a növendékei sorába? Erre a felvételi vizsgára senki fia sem mehet azzal a biztos tudattal, hogy megfelel-e a követelményeknek  Az illető tanulni vágyó tehát azt gondolja magában: bizonyosan lesz olyan iskola, amelyik olcsóbb is, mint a magántanulás, amelynek bizonyosan megfelelő tanszemélyzete és tanterve van, amelyik iskolának tehát bizonyos számú osztályát buzgalommal elvégezvén, bejuthat az akadémiába. Hosszas keresgélés után rájön az illető, hogy ilyen iskola az egész országban nincs. Alig van két iskola, amelyiknek egyforma tanterve volna s a leghíresebb iskolából sem veszik föl az akadémiába fölvételi vizsga nélkül és végül: mégis csak az akadémiába kell jutni, mert annak van meg az egyedüli joga, hogy államérvényes bizonyítványokat adjon ki.
          Ez az állapot annyira tarthatatlan, hogy az államnak kötelessége rajta mielőbb segíteni. Ha már megcsinálta az állam a tetőt, hát építsen legalább alája utólag házat, tegye normálisan lehetővé azt, hogy bizonyos föltételek mellett oda mindenki bejuthasson. Mindenki csak helyeselheti azt, ha az állam a tanítás ügyét komolyan veszi s a zenetanítás ügyével is szakszerűen és behatóan foglalkozik De akkor ne álljon meg a fél úton s ne csináljon fél munkát. Mindenki örömmel fogja üdvözölni azt, ha a zenetanítás ügyét az állam országszerte rendezi, mert ennek eredménye az lesz, hogy mindenki olcsón és jól tanulhat zenét, de hát akkor rendezze is.
          Mindenekelőtt készítsen a zenetanítás minden ágára jó tanterveket, azután állapítsa meg az iskolák típusait, melyek elvégzése a zeneakadémiához vezet, állítson fel egy sereg ilyen iskolát s végül : állítson föl legalább még egy zeneakadémiát valahol az országban, mert ez az egy kevés. A meglévő magániskolák legyenek kötelesek az állami tantervet elfogadni s aszerint tanítani, legyenek kötelesek csak államilag képesített zenetanárokat alkalmazni, vizsgálataikat ellenőrizze az állami zenei tanfelügyelő s végül: akik ezeket az iskolákat elvégezték s tovább akarják képezni magukat, vagy el akarják érni a művészi fokozatot, az előző jó bizonyítvány alapján, fölvételi vizsga nélkül, vétessenek fel az akadémiákba, aminthogy az érettségi bizonyítvány alapján mindenkit vizsga nélkül fölvesznek az egyetemre.
          Ugyanilyen iskolákat fölállíthatnak a városok is, megfelelő állami szakellenőrzés mellett. így aztán a fejnek meglesz a törzse és meglesznek s végtagjai is. Elsőrendű állami föladatnak tartom a zeneművészet népszerűsítését is, melynek egyik leghatásosabb eszköze a népszerű, olcsó zenekari hangversenyeknek országszerte, akár vándorzenekarral való rendezése, de erről a témáról igen tisztelt barátom Molnár Géza fog értekezni s így befejezem előadásomat azzal a kívánsággal, vajha az itt megpendített eszméket az államhatalom minél előbb megvalósítaná!“

507   Ardelao 2018-01-11 12:21:18

Képtalálat a következőre: „Sztojanovits Jenő”

Sztojanovits Jenő zeneszerző, karmester, zenepedagógus

(Pest, 1864.04.04.-Budapest, 1919.01.28.)

„Sokan emlékezünk még arra a jóságos arcú, meleg tekintetű, középtermetű, széles vállú, nyugtalan férfiura, akit vagy húsz évvel ezelőtt mindenütt ott láttunk, ahol zene hangzott, vagy zenéről volt szó. Minden zenei mozgalomban részt vett, szakadatlanul dolgozott, szervezett, agitált és alkotott. Dalárdákban, színházakban, iskolákban, templom kórusokon sűrűn találkoztunk vele, - vagy a nevével. A századforduló magyar társadalmának valóságos zenei motorja, aki csak egy célt látott és egy célt nézett: a magyar zenekultúra előbbre vitelét.

Sztojanovits Jenő azok közé a magyar muzsikusok közé tartozik, akiknek érdemeit nem ismerik eléggé. Ha nem is felejtették el őt, sohasem helyezték arra a polcra, mely megillette. Holott az ő működése nélkül ma nem volna ilyen fejlett daloskultúránk, iskolai zeneoktatásunk, kórus-zenénk és szegényebbek volnánk sok szép magyar dallammal. Ha a magyar zenetörténetnek egyszer lesz egyetemes összefoglalója, annak munkájából Sztojanovits alakja ki fog emelkedni. Az alapozók és építők lelkes gyülekezetében ő a legértékesebbek egyike.

Életrajzi adatait – melyek hitelességre számítanak – azért kell felsorolnom, hogy kitűnjék, milyen sokrétű művészegyéniség volt.

Sztojanovits Jenő 1864. április 4-én született, Budapesten. Atyja, Sztojanovits István, fővárosi iskolaigazgató volt. Anyja: Bellovics Karolina. Szülei zeneszeretők és zeneértők. Első zeneoktatója nagyapja, Bellovics József, budafoki kántortanító. Később ennek fia, Bellovics Imre, jónevű karnagy és kitűnő muzsikus, vette kézbe feltűnően tehetséges unokaöccse nevelését. Tőle kapta alapos, sokoldalú elméleti és gyakorlati kiképzését. A budapesti kegyesrendiek gimnáziumának elvégzése után orvosi pályára ment. Öt évig járt egyetemre, utolsó szigorlata volt hátra, mikor a zeneművészet elhódította. Alig húszéves korában «Peking rózsája» című operettjének sikere a Népszínházban – Blaha Lujzával és Hegyi Arankával a főszerepben – megpecsételte jövőjét. Muzsikussá lett és muzsikus maradt. Operák, operettek, balettek, egyházi művek, daljátékok, dalok és karművek egymás után kerültek ki szorgalmas tolla alól. E mellett több, mint tíz éven át újságírói és zenekritikai működést fejt ki. Közben több iskolában éneket tanít. Fiatalságának ebben a termékeny idejében írja legszebb műveit: az «Új Romeo», «Csárdás», «Tous les trois» baletteket s a «Ninon» két felvonásos operát. A «Csárdás» időrendben (1890) a első sikeres magyar tárgyú balett. Úttörő, értékes magyar muzsika. Bemutatóján nagy sikert aratott, s rövid idő alatt, sorozatosan, tizenkét telt házat hozott az Operaháznak. Összesen 79 előadást ért meg. Vezérkönyvének részeit ma is, külföldön is játsszák. A «Csárdás» balett után 1898-ban következett a «Ninon» opera, mely tizennégyszer került színre, ami az akkori viszonyok közt sikernek számított.

Alkotó munkája mellett állandóan folytatott karmesteri működést. Karnagya volt a Magyar Dalosszövetségnek, a Szent István Bazilika, majd haláláig a Koronázó Mátyás-templom ének- és zenekarának. Nagyarányú pedagógia munkásságának igen sokat köszönhet a mai nemzedék. Vagy tőle, vagy oktató irányú szerzeményeiből, vagy tankönyveiből szerezték meg a zenei alapot. A Budai Dalárda az ő vezetése alatt nyerte el először a királydíjat. Az Országos Magyar Zenész Szövetségnek hosszú időn át elnöke volt. Ő szervezte meg a ma már híres Fővárosi Énekkar, ő vetette meg az alapját a Székesfővárosi Zenekarnak. Ő építette fel a fővárosi iskolai elemi zeneoktatást. Ő volta z első ének-szakfelügyelő Budapesten. Általában a székesfőváros zeneművészeti, egyházzenei és oktatási intézményeinek ő volta az első, szívvel-lélekkel dolgozó, elhivatott zenei vezetője.

Eredményes és szorgalmas munkájáért a király a Ferenc József-renddel tüntette ki.

Halála előtt két évvel került színre második operája, az «Otelló mesél» négy felvonásos dalmű. Akkor már olyan idők jártak, hogy csaknem minden művészetet megbénított a háború, így Sztojanovits műve is elkallódott.

Férfikora delén, 55 éves korában, 1919. január 29-én hullt ki Sztojanovits kezéből a toll és a vezénylő pálca.

Sztojanovits elsősorban zeneszerző volt. Dalos lelkű teremtőlélek. Szerette volna teleszórni melódiákkal az egész világot. Két operája, tíz operettje, kilenc iskolai daljátéka, számos egyházzenei szerzeménye és más műve mind tanúsítja, hogy elhivatott zeneköltő, akinek nagyobb arányú alkotómunkára, vállalt kötelességek és kenyérkereseti gondok miatt, nem lehetett ideje.

Mégis, Sztojanovitsban a pedagógus volt a legnagyobb. Szerette volna megtanítani zenére a székesfőváros egész közönségét. Ezért foglalkozott olyan behatóan mindennemű énekoktatással és a dalos-üggyel. A templomok kórusán is azért töltött el annyi időt, hogy az áhítat perceiben könnyebben belophassa a szívekbe a zeneművészet engesztelő szeretetét.

Ez a nyugtalan, hajszolt lélek valóságos megszállottja a zenének. Azért élt a világon, mert van zene, s azért ütközött élekbe és szögletekbe, mert az életen keresztül csak a zenét látta, érezte és élte. A zene szülte, s a zene temette el őt. Idő előtt felégette szervezetét ez a démoni, misztikus erő.

Papp Viktor“

Forrás: ZENEKÖNYV RÁDIÓHALLGATÓ SZÁMÁRA – ARCKÉPEK-ÉLETRAJZOK

506   Ardelao • előzmény505 2018-01-10 14:01:33

Franz von Vecsey plays his Caprice #2, "Cascade" in F#!

505   Ardelao • előzmény504 2018-01-10 13:54:40

BUDAPESTI HÍRLAP, 1935.04.07.:

Vecsey Ferenc

A művészet világhorizontjának térképén egyik legtündöklőbb magyar név kihunyt. Vecsey Ferenc hegedűművész tegnap Rómában váratlanul meghalt. A kultúrvilág minden országa ismerte és elismerte. Mi pedig büszkélkedve hirdettük,— akkor is, mikor az utolsó időkben művészi szeszélyből kissé elfordult tőlünk.

A legnagyobb magyar hegedűművész! A „magyar” itt többet jelent, mint bármilyen fokozás, mert mindenki tudja, hogy a mi hegedűművészeink újabb időben a legértékesebbek. Bihari János, Reményi Ede, Joachim József, Hubay Jenő és Vecsey Ferenc: időrendben a legnagyobbak sorát jelzik. Közülük való és hozzájuk méltó, aki most elment: Vecsey. Alig volt negyvenkét éves s már rég művészettörténeti nevet biztosított magának. Lavotta, Csermák és Bihari nevével kezdődik a díszes sor, mely évtizedes megszakításokkal Hubay Jenőig emelkedik, s az ő ihletett pedagógusi keze nyomán Geyer Stefi, Linz Márta, Koncz János, Telmányi Emil, Szigeti József s főként Vecsey Ferenc nevével teljesedett be. Magyar lélek sír, jajong és álmodozik ezeknek a művészeknek játékában. Sztradiváriuszukból faji muzsikánk öröklött vonásait hallja ki a magyar fül.

Magyar hegedűhang! Hát van ilyen? Nem tudom boncolgatni, sem körülírni ezt a megállapítást, de érzem, hogy van, és akinek megvan, aranyküllős kocsin száguldhat végig a világon.

Emlékezzünk csak. A Vecsey Ferenc hegedűjével felkorbácsolt levegőben nem kavargott-e benne a szeszélyes alföldi szél, nem hallatszott-e a darvak krúgása, a tilinkó egyszerű szava, a földet paskoló zápor ritmusa, a nádas rejtelmes zizzenése? A Tisza hömpölygő hullámzása, a bölömbika sötét búgása, az utolsó kócsag visító füttye, a magyar falu tornyának estharangszava, s a pacsirta reggeli éneke szólt belőle titkon akkor is, ha Bachot, Tartinit, vagy Paganinit játszott.

Játékát elsősorban férfias erő jellemezte. Férfiasabb hegedűhangot sohasem hallottam. A hegedű elsősorban a líra hangszere. Vecsey a férfias líra mintaképe volt. Ebben Arany Jánossal rokon.

Tisztaság, átgondoltság és komolyság is jellemezte játékát. Ezért elsősorban Bachot és Beethovent szerette. A zeneirodalom klasszikusait klasszikusabban játszani nem lehet, mint ahogy ő mutatta volt. De a romantikusoknak is kiváló magyarázójává lett. Abszolút stiliszta. Vonójáról mintázni lehetett volna a különféle stílusokat.

A hegedű a legkényesebb hangszer. Hajszálnyi tévedés, a milliméter tizedrészének távolságát kell az ujjnak elhibáznia és a hang nyugtalan, sőt hamis. A legnagyobb ritkaság, hogy kétórás műsor alatt néhány kisiklás ne történnék. Feljegyezték például, hogy Ernst és Lipinszki rendszerint egy kissé magasan intonált. Spohr egy-egy versenyműben három-négy megcsuszamlásra ügyet sem vetett, Ysayét magam hallottam hamisan is játszani. Vecsey Ferencet tízéves korától figyeltem. Soha egyetlenegy bizonytalanabb hang sem zavarta játékát. De mindez inkább külsőség. Technika és rutin dolga. Vecsey játékának tisztasága alatt: plasztikusságot kell érteni. Olyan gondosan építette fel az ópuszokat, mint zseniális tervező a műremeket. Minden hatásvadászó, cifrálkodó külsőséget elvetett, s nagyvonalúságra törekedett, melynek keretén belül a legkisebb frázisa, dallam-íze, trilIája, trilla-lánca, arpeggiója, spiccatója, saltatója a maga helyén állt, s olyan súlyú magyarázójává lett a főgondolatnak, amilyen helyzeti energiát a zeneszerző szánt nekik. Vecsey játékának plasztikussága: a zenei rézmetsző művészete s egyben a márványfaragó vésője és az építész kőtömb-kolosszusa volt.

Legjellegzetesebb tulajdonságául jegyezzük fel: érzelmeinek önudatosságát. Mindig mérlegelt és gondolkozott. Hubermann játékában például a hangulat, a szenvedély önmagától fejlődik ki. Vecsey előre megfontoltan közölte belső világát. Hubermann harmatosán érzékeny. Vecsey mindig katedráról beszélt, és egy pillanatra sem feledkezett meg önmagáról. Melyik a helyesebb, melyik tulajdonság az értékesebb?

Az előadóművészet „dideroti paradoxonját” nem döntötte el az esztétika.

Szólhatnánk még valamit Vecsey technikájáról. Mondják, hogy hegedűn a jobbkéz: a szív, a balkéz: az ész. Vecseynél mindkettő annyira tökéletes volt, hogy egyiket a másik előnyére nem dicsérhettük s hátrányára nem kifogásolhattuk. Balkeze gyorsabb volt, mint a gondolat, s a jobbja hajlékony, mint a nemes acél.

*

Vecsey nyúlánk, megnyerő, elegáns fellépésű férfiú volt. Lényében valami „snájdig” huszártiszti vonás. Játék előtt vonóját úgy tartotta jobbjában, mintha a hatvágásra készülne. Nem a feminin művészek gyakori fajtája állt előttünk. Sötét szeméből sugárzott az értelem s egész lényéből a tetterő. Szénfekete, oldalrafésült, rövid hajat és kis bajuszt viselt. Olyan volt, mintha a diéták idején élt úri famíliák családi képéből lépett volna ki. A tipikus magyar „úrfi.” Ha nem frakkban, hanem fekete magyar ünneplőben lépett volna elénk, mindenki jurátusnak tartotta volna.

Budapesten, 1893. március 23-án született. A muzsika iránti rajongását szüleitől örökölte. Édesanyja (Szentkirályi Margit) kiváló zongorázó. Atyja (Vecsey Lajos) kitűnően képzett hegedűs. A kis „Frenkli” már gyermekszobájában hallotta Bach, Mozart és Beethoven zenéjét. Mikor édesapja az ötéves fiúcska rendkívüli zenei képességeit észrevette, tanítani kezdte. Kilencéves korában bemutatta Hubay Jenőnek, aki egy év alatt (csodálatos eredmény!) mint kész művészt bocsátotta a nyilvánosság elé. 1903-ban lépett fel először. Tízéves volt, és nem múlt el tízéves, mire a külföld is megtanulta nevét. A csodagyermekség minden sikerét, fényét és babérját learatta, akárcsak Mozart, vagy Spohr. Berlinben az ősz Joachim vette szeretettel gondjaiba. Évekig folyt a tanulás, közben egy-egy koncert és a gyermek ifjúvá serdült. A csodagyermekből — ami ritkaság — harmonikus lelkű művész vált. A korán kelt ösztönök korai virágzása nála nem a véget jelentette, hanem a grandiózus kezdetet. Benne a művész együtt nőtt a fizikummal.

Sztradiváriuszával többször bejárta Európát, Észak- és Dél--Amerikát, valamint Ausztráliát. Mindenütt diadal. Nem volt egyetlen fellépte, amely mellett közömbösen mentek volna el az emberek. Híre a szél gyorsaságával vitte nevét országról- országra és óceántúlra.

Jó húsz év óta itthon csak vendég volt, Családi körülményei Olaszországhoz kötötték. Tíz évvel ezelőtt feleségül vette Baldeschi Giulietta grófnőt, akinek perugiai birtokán, majd Velencében élt.
Művészi pályája a kivételes nagyságok zökkenés nélkül való virágos útja volt.

PAPP VIKTOR“

Vecsey plays Schubert's Ave Maria

504   Ardelao • előzmény503 2018-01-10 12:59:49

„A magyar hegedűművészet nagy gárdája Vecsey Ferenccel kezdődik. Hubay mester örök érdemeként ennek a gárdának nincs párja a világon.“

Papp Viktor

(MUZSIKA. ZENEMŰVÉSZETI, ZENETUDOMÁNYI ÉS ZENEKRITIKAI FOLYÓIRAT 1930 / 3. SZÁM)

Vecsey plays Paganini Caprice n.14 ("Militaire")

Franz von Vecsey plays Tartini : Devil's trill

503   Ardelao 2018-01-09 23:23:11

Képtalálat a következőre: „Vecsey Ferenc”

Vecsey Ferenc hegedűművész

Budapest, 1893. március 23 –­ Róma, 1935. április 5.

Vecsey Ferenc - Gombos László írása

Franz von Vecsey plays Debussy : En bateau

Vecsey Ferenc saját szerzeménye: Valse triste – Énekli: GYURKOVICS MÁRIA

502   Ardelao • előzmény501 2018-01-08 23:07:36

Kimutatás a jelen topikban szereplő művészekről

2018.01.08-i állapot

L-től ZS-ig

Név, művészeti ág

Szül. év

Bejegyzés sorszáma

Laurisin Lajos operaénekes (tenor)

1897

302..303.,304.,306.,307.,311.,312.,314.,315.,317.,318.,319.,320.,323.,325.

Laurisin Miklós zongoraművész, zeneszerző

1899

302.,305.,306.,319.,320.,321.,322.,447.,448.,449.

Lavotta János zeneszerző, hegedűművész

1764

474.,475.,476.,477.,478.,479.,480.,481.,482.,483.,484.

Lumpe Gizella énekesnő, énektanár

18..?

179.

Medek Anna operaénekesnő

1885

212.,213.,214.,393.

Michalovich Ödön zeneszerző, zenepedagógus

1842

45.,158.

Mosonyi Mihály zeneszerző, zenepedagógus, zenei újságíró, zenekritikus

1815

46.,51.,112.,158.,337.,338.

Németh Mária operaénekesnő

1897

414.,415.,416.,417.,421.,422.,423.,424.

Nyíregyházi Ervin zongoraművész, zeneszerző

1903

100.,101.,102.,103.,104.,105.,106.,114.,115.,116.,117.,130.

Ottrubay Melinda balett-táncos

1920

324.,326.,339.,340.,341.,344.,351.,352.

Papp Mihály színművész

1875

467.

Papp Viktor zeneíró, zenekritikus, szerkesztő

1881

6.

Pilinszky Zsigmond operaénekes

1883

130.,133.

Popper Dávid gordonkaművész, zeneszerző

1843

95.,96.,98.,99.

Radnai Miklós zeneszerző, színházigazgató

1892

23.,24.,34.,35.,36.,183.,184.

Rajter Lajos karmester, zeneszerző, pedagógus

1906

57.,87.,88.

Reményi Ede zeneszerző, hegedűművész

1928.

394.,395.,396.,397.,398.,399.,400.

Réthy Eszter operaénekesnő

1912

91.,92.,207.,

210.

Rubányi Vilmos karmester

1905

58.,59.,60.,61.,245.

Rubinstein Erna hegedűművész, operetténekesnő, színésznő

1903.

250.,251.,252.,253.,254.,255.,256.,257.,258.,259.,262.,264.

Ruzitska György zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus

1786

83.,84.,158.

Sándor Erzsi

1855

450.,451.,452.,453.

Sárosi Ferenc zeneszerző

1855

49.

Schmidt Ferenc zeneszerző, zongoraművész, karmester, pedagógus

1874

70.,72.,74.,76.,77.,78.,81.,108.,111.,113.,118.,128.,171.,172.

Sebeők Sári operaénekes

1882

32.,67.,68.

Szabados Béla zeneszerző

1867

94.,97.

Szabó Ilonka operaénekes,lírai szoprán

1911

282.,283.,284.,285.

Szabó Lujza operaénekes,kol. szoprán

1904

263.,265.,266.,353.

Szabó-Xavér Ferenc zeneszerző

1848

31.

Szamosi Elza operaénekesnő

1881

215.,216.,217.,378.,380.,467.

Szedő Miklós dr. orvos, operaénekes

1896

435.,436.,437.,438.,439.,440.,441.444.,445.,446.,458.,459.

Szendrei Alfréd zenetudós, orgonista, karmester, zeneszerző

1884

130.,137.

Szendy Árpád zongoraművész, zeneszerző, zenepedagógus

1863

355.,356.,357.,358.,360.,361.

Széchenyi Imre gróf zeneszerző

1825

386.,387.,388.,389.,390.,391.

Takáts Mihály operaénekes (bariton)

1861

454.,455.,456.,457.

Tamás Ilona operaénekes, szoprán

1914

243.,244.,245.,246.,247.

Tamássy Zdenkó zeneszerző

1921

458.,459.,460.,461.,462.,463.

Tóth Péter karmester

1924

3.,7.,8.,12.,13.,14.,15.,17.,19.,279.,280.,281.

Tutsek Ilona operaénekesnő

1905

195.,197.,198.,199.,200.,211.

Tutsek Piroska operaénekesnő

1905

195.,196.,197.198.,199.,200.,204.,205.,206.,207.,209.,210.,211.,260.,351.

Virovay Róbert hegedűművész

1921

38.,39.,40.,171.,404.

Volkmann Róbert zeneszerző

1815

28.,332.,333.,337.

Zádor Dezső operaénekes

1876

130.,134.

Zádor Jenő zeneszerző, zenetörténész

1894

107.,139.,140.,141.

Závodszky Zoltán operaénekes

1892

52.,185.,204.,205.,207.

Zichy Géza író, drámaíró, zeneszerző, zongoraművész

1849

37.,63.,64.,65.,66.,392.

Zsedényi Károly táncos, koreográfus, balettmester

1910

50.,343.,344.,345.,346.,347.,351.,352.,353.,354.

501   Ardelao 2018-01-08 23:02:04

Kimutatás a jelen topikban szereplő művészekről

2018.01.08-i állapot

A-tól K-ig 

Név, művészeti ág

Szül. év

Bejegyzés sorszáma

Adelburg Ágost hegedűművész, zeneszerző

1830

10.

Aggházy Károly zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus

1855

11.,154.,331.

Alexander László zongoraművész, zeneszerző, feltaláló

1895

130.,144.,145.,146.,147.,148.,149.,150.

Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző

1841

493.,494.,495.,496.,497.,498.,499.,500.

Anday Piroska operaénekesnő

1903

118.,119.,120.,121.,129.,130.,132.,156.

Antalffy-Zsíros Dezső orgonaművész, zeneszerző

1885

151.,152.,153.,154.,155.

Báthy Anna operaénekes

1901

220.,221.,222.

Beleznay Antal

 

1857

227.,228.,231.,232.,233.

Bertha Sándor zeneszerző, zongoraművész, zeneíró

1843

371.,372.,373.,374.,375.,376.,382.,383.,384., 385.

Bihari János zeneszerző, hegedűművész

1764

481.,486.,487.,488.,489.

Bodó Erzsi drámai szoprán

1899

266.,362.,363.,364.,365.,366.,367.,368.,369.,370.

Bogáthy Mihály színész, énekes

1926

53.

Böhm Gusztáv zeneszerző, hegedűművész, karmester, operai rendező

1823

83.,85.,86.

Bräuer Ferenc zeneszerző, egyházkarnagy, zenetanár

1799

89.,90.

Burián Károly operaénekes

1870

9.

Buttykay Ákos, zeneszerző, zongoraművész

1871

230.,234.,237.,239.,240.,242.,257.,286.,287.,288.,289.,290.,291.,292.,293.,294.,295.,296.,297.,298.,300.,301.

Csermák Antal György zeneszerző, hegedűművész

1774 körül

481.,490.,491.,492.

Dalnoky Viktor dr., fogorvos, operaénekes, rendező

1866

415.,416.,417.,425.,426.,427.,428.,430.,432.,433.,434.,435.

Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész, karmester, pedagógus

1877

79.,80.,81.,128.,130.,158.,166.

Doppler Ferenc fuvolavirtuóz, zeneszerző

1821

191.,192.,193.,337.

Doppler Károly zeneszerző, karmester, fuvolaművész

1825

190.

Durigo Ilona operaénekesnő

1881

130.,131.

Egressy Béni zeneszerző, író, színész

1814

29.

Ember Nándor zongoraművész

1897

41.,42.,54.,55.,56.,277.,278.

Erkel Gyula karmester, zeneszerző, zongoraművész, timpanista

1842

157.,158.,160.,161.

Farkas Ödön zeneszerző, zenepedagógus

1851

186.,187.,188.,189.

Fedák Sári színművésznő, operettprimadonna

1879

467.

Fenyves Gábriel dr. zongoraművész, karmester

1895

130.,142.

Flattné Győrffy Gizella operaénekes

1874

378.,379.,380.,381.,392.,393.

Fusz János zeneszerző, karnagy

1777

135.,136.

Gábor Arnold operaénekes

1888

130.,143.

Gárdonyi Zoltán zeneszerző, zenetörténész, zenetudós

1906

158.,159.

Gertler Endre hegedűművész

1907

404.,405.,406.,407.,408.,409.,410.,411.,412.,413.

Geyer Stefi

1888

418.,419.,420.

Gobbi Alajos hegedűtanár, karmester, zeneiskolai igazgató, zenekari igazgató és zeneszerző

1842

224.,225.,226.

Goldmark Károly hegedűművész, zeneszerző, zenepedagógus

1830

44.,471.,472.,473.

Goll Bea táncosnő, színésznő

1927

41.,42.,50.,93.

Greisinger István zeneszerző, zongoratanár

18 ?

179.

Hámory Imre színész-operaénekes

1909

247.,248.,249.

Horváth Attila zongoraművész, zeneszerző, zenetanár

1862

173.,174.,175.,176.,177.,178.,179.,180.,181.,182.

Horváth Mihály zeneszerző, karmester, zenetanár, orgonaművész, zongoraművész

1903

313.,316.,318.

Jemnitz Sándor zeneszerző, karmester, esztéta, zenekritikus

1890

162.,163.,164.,165.,166.,167.,168.,169.,172.

Joachim József hegedűművész

1831

122.,123.,124.,125.,126.

Kabos Ilonka zongoraművész

1898

327.,328.,330.,334.,335.,336.

Kemény Egon zeneszerző

1905

171.,172.,305.,306.,308.,324.,439.,440.,444.,445.,447.,448.,449.,480.

Kern Aurél zenei író, zenekritikus, zeneszerző

1871

33.

Koessler János zenepedagógus, zeneszerző, karnagy, orgonista

1853

464.,465.,466.

Kósa György zeneszerző, zongoraművész, karnagy, korrepetitor, főiskolai tanár

1897

348.,349.,350.,353.

Kosáry Emmi operaénekesnő

1889

230.,234.,235.,236.,235.,238.,239.,240.,241.,242.,286.,289.,291.,292.,293.,

294.,295.,296.,297.,298.

Környei Béla operaénekes

1873

217.,218.,219.,415.

500   Ardelao • előzmény498 2018-01-08 22:52:02

„KOCH LAJOS:

ALLAGA GÉZA SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJÁRA (8., befejező rész)

1882 februárjában hét lelkes magyar zenész, Ábrányi Kornél, Allaga. Engeszer Mátyás, Megyery Károly, Siposs Antal, Székely Imre és Zimay László, Magyar zenepártoló szövetkezetet alapított. A magyar zene kizárólagos ápolását és pártolását tűzte ki céljául. E művésztársaság abból az eszméből indult ki, hogy a magyar zene a népies keretből nem emelkedett ki eléggé, mert művészi fejleszthetőségének hite eddig nem hatott el a nagyközönségbe. Zenénk, annak ellenére, hogy mint művészi anyag már régen magára vonta a külföld figyelmét, e tekintetben ott áll, ahol Vörösmarty előtt nemzeti költészetünk állott. Franciaország és Németország példája által ösztönözve, ahol a világszerte elterjedt olasz hatást már leküzdötték, és a nemzeti zene diadalmaskodott, az volt a tervük, hogy időnkint eredeti és új magyar szerzeményekből összeállított műsorral hangversenyt rendeznek. Az elsőn, amelyet 1882. III. 10-én tartottak meg a Vigadó kistermében, Székely Imre, Zimay László, Ábrányi Kornél és Siposs Antal műveivel együtt bemutatták Allaga új szerzeményét, a cimbalomra és vonóshangszerekre (3 hegedű, viola, gordonka, nagybőgő) írott Magyar szerenádot. A mű négy léteiből áll: Andante, Scherzo, Intermezzo, Quasi marcia. Itt alkalmazta először Allaga a cimbalmot egész művön keresztül. A mű minden részében magyar érzés és ritmus lüktet. A szerenád két legszebb tétele az Andante és Intermezzo, amelyek gazdag motívumkészlettel és tiszta zenei gondolatokkal rendelkeznek. A magyar zene e magasabb műfajkezelése annak idején nagy tetszést keltett a hallgatóságban. Allaga széleskörű munkásságának jórészét a cimbalomnak szentelte. Működése alatt a cimbalomjáték mégnemesedett, technikáját megalkotta, előadásmódját megfinomította. Ezáltal is hervadhatatlan érdemekei szerzett a magyar zene terjedése körül.

Allaga Géza forrószívű, erőskezű ember volt. Jellemben kemény, akaratban elszánt. Határtalanul lelkesülő, haragjában félelmet nem ismerő. Sűrűvérű bácskai ember volt, akit szándékában egykönnyen nem lehetelt eltéríteni. Céljaiban előretörő, a megalkuvást nem ismerte. Ezt sokan tisztelték, de kevesen szerették benne. Amihez hozzáfogott, azt a legnagyobb alapossággal keresztülvitte. Mikor egyszer házat vett, kutyaólról is kellett gondoskodnia. Maga csinálta. Kutyapalota lett belőle. Elve volt: akarni, merni, tenni kell. Egészséges életerejéből fakadt jókedve. Legkedvesebb barátai voltak Feigler Géza, a Nemzeti Zenede fiatalon elhunyt tanára és Fodor József orvosprofesszor. Tréfáik néha tüzes szóharcokká váltak, amelyek harsogó kacajban végződtek. Pompásan rajzolt, noha sohasem tanulta. Humoros képsorozatait művészemberek is megcsodálták. Allaga nagyobb sikereket is elérhetett volna, ha alkalmazkodóbb természet. Egyszer megkínálták a Zenede összhangzattan katedrájával. Nem fogadta el, mert zongorajátékát nem ítélte megfelelőnek hozzá. Sőt maga fáradozott azon, hogy ezt a tanszéket egyik kollégájának, akit alkalmasabbnak tartott magánál, megszerezze. Fellegi Viktor, az Apolló zenei folyóirat szerkesztője rá akarta bírni, hogy vegye át a lap vezetését; nem vállalta, mert nem érzett hozzá képességet. Anyagi előnyöket nem keresett. Jövőjéért sohasem aggódott, mert tudta, hogy tevékeny lelkét a rozsda nem fogja be. Aki mindig teljesíti kötelességét, elégedett, értékes életet élhet. Csak amikor komponált, változott meg. Ilyenkor alig evett, nem aludt. Lázas izgalmában alkotásra vágyó lelke a test követelményeiről is lemondott. Szótlanná vált, tekintete magábameredő. Szeretettel, lelkes buzgósággal működött, hasznos szolgálatot tett minden ügynek, amelynek munkásává szegődött. Allaga a sokat dolgozók közé tartozott. Fellépésének ideje, az 1860-as évek, az ország politikai egén a fény-homály korszakát képezte. A ború elvonulóban volt, de a derengő fény még vakította a szemeket, és elhomályosította az eloszlott sötétség nyomán feltáruló valót. A fény-homály váltakozó korában apró tüzek pisloglak, egyik átvilágított a másikhoz. Őrtüzek gyúltak ki a magyar zene egén is. Komoly, határozott férfiak, különböző tehetséggel, de egyenlő lelkesedéssel dolgoztak a magyar műzene megteremtésén. Világító őrtűz volt Állaga is. Sok időn át fénylett, hosszú, munkás élet után tért meg pihenni. Míg a tölgy áll, nem tűnik szembe a hézag, amelyet megtölt. Csak ha kidőlt, vesszük észre, hogy mily nagy teret árnyékolt be terebélyes lombjaival."

499   Ardelao • előzmény498 2018-01-08 22:51:26

„KOCH LAJOS:

ALLAGA GÉZA SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJÁRA (7. rész)

Allaga Géza igazi hangszere a gordonka volt. Virtuóz módon játszott rajta. Nemcsak kiegyensúlyozott, gyöngyöző technikával rendelkezett, hanem nagy zenei intelligenciája folytán előadása tiszta és világos, bensőséges és érzésteljes. Rendes hangszere egy Nemessányi Samu féle cselló volt, a ma már feledésbe merült régi hangszerkészítő jó munkája, később egy Rugieri-féle kitűnő olasz hangszert vásárolt. Zengő, mély hangját csodálattal hallgatták.

A gordonka mellett mestere volt a cimbalomnak is. Hosszas kísérletezés után Schunda V. József pesti hangszerkészítő 1874-ben feltalálta a pedálos cimbalmot. Hangtompítóval látta el, hogy a hangok egymásbazúgását megfékezze. A megjavított hangszert előkelő művésztársaság előtt bemutatta: Liszt, Erkel, Richter János, Ábrányi Kornél, Huber Károly, a két Erkel fiú, Gyula és Sándor, valamint  Allaga szép jövőt jósoltak a most már hangjában és külső kiállításában szalonképessé vált hangszernek. Ettől kezdve Allaga e speciális magyar hangszerrel foglalkozni kezdett. Szorgalommal és kitartással tanulta a cimbalmozást, azonban elsősorban zenekari hangszernek értékelte, amint azt Erkel a Bánk bánban, Liszt is több művében, a Vihar-indulóban és a 6. zongorarapszódia zenekari átdolgozásában alkalmazta. Schunda új hangszerének rendkívüli népszerűséget szerzett itthon és külföldön. Ennek elősegítésére megfelelő iskoláról és zeneirodalomról is kellett gondoskodnia. Erre Allagát nyerte meg, aki négy részből álló cimbalomiskolát szerkesztett. Lisztnek ajánlotta, aki elismeréssel nyilatkozott róla. Liszt egyébként élete végéig kedvelője volt e hangszernek. A Schunda—Allaga- féle fejlődés sok hívet szerzett a cimbalomnak. Harminc év leforgása alatt Schundáék 10.000 cimbalmot gyártottak és hoztak forgalomba, Allaga minden tekintetben megfelelő iskolájából pedig 12.000 példány fogyott el; német, francia, angol nyelven is kiadták. Allaga iskolája a cimbalomtanítást kiemelte eddigi naturalista állapotából és művészi magaslatra juttatta. Szélesebb alapon akkor indult meg a cimbalomtanítás, amikor a Nemzeti Zenede 1890. VI. 29-én választmányi határozattal felállította a cimbalomtanszéket és tanárául Allagát meghívta, aki ekkor már keresett cimbalomoktató volt. Tanfolyamát még Csikágóból is felkereste egy hölgy, aki két évet azért töltött Magyarországon, hogy nála cimbalmot tanuljon. Hatása alatt vezette be a cimbalomtanítást Mihalovich a Zeneakadémián 1897-ben.

Allaga úgyszólván egymaga teremtette meg a cimbalom irodalmát. Iskoláján kívül, amely szigorú metodikával fokozatos tanmenetben segíti át a növendéket a hangszer nehézségein, írt más műveket is cimbalomra: Mindennapi módszeres gyakorlatok a kézügyesség és gyorsaság fejlesztésére. Nyolc eredeti cimbalometüd, Húsz eredeti népdalábránd, 101 közkedveltségű magyar népdal (később megtoldotta még 3 kötettel), Legújabb tánc és zenealbum, A magyar nemzet hazafias dalainak hármas- könyve, szerkesztette a Schunda-cég kiadásában megjelent Cimbalom családi körben c. zeneműfolyóiratot. Tizennégy évfolyamában 128 füzet látott napvilágot. Megírta az első nagyszabású Cimbalom-koncertet, brilliáns és hatásos modorban.

(Folyt. köv.)

Allaga Géza - Népszerű videók

498   Ardelao • előzmény497 2018-01-08 10:17:05

„KOCH LAJOS:

ALLAGA GÉZA SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJÁRA (6. rész)

Instrumentális művei közül említésreméltók: Suite, zenekarra négy tételben, Ima három vonóshangszerre, zongorára és harmóniumra, Trio három gordonkára, valamennyi kéziratban. 1897 szeptember 28—29-én Budapesten látogatást tett a román királyi pár, Károly király és Erzsébet, a Carmen Sylva néven ismert költőnő. Néhány nappal előbb a város falai II. Vilmos német császárt látták vendégül. Teljes díszben várta a főváros a román királyi párt is. 28-án este az Operában díszelőadást rendeztek tiszleletükre. A műsor egyik száma Allaga erre az alkalomra írott zenekari műve, a Romanesca volt. A benne földolgozott román népi motívumokat ismerősként üdvözölte a királyi pár, főleg Carmen Sylvának tetszettek a könnyebb hazai dallamok.

Van Allagának néhány zongorára írott szép szerzeménye is. Ilyen a Bajai emlék c. első zongoradarabja, amelynek szépségét és eredetiségét kora bírálói dicsérték. Bár Ábrányi Kornél a Zenészeti Lapok I. évfolyamában kioktatja, hogy „zene-darabot“ nem egészen így kell írni. Ábrányi rendszerint szigorú kritikusa volt Allagának. Kemény ítéletet mondott a Szerelmes kántorról is, ugyanilyen hangon nyilatkozott Allaga 1865-ben megjelent Szerelmi ábránd c. zongoraművéről is. Ebben a zongoradarabban programmszerűen illusztrálja egy szerelmespár első találkozóját, a vallomást, az első csókot, a féltékenységet, szemrehányásokat, majd a kibékülést lezáró csárdást, amely a mű legszebb része. Későbbi zongoraművei: Talánykeringő (a tempójelzésből és a téma kezdő hangjaiból Allaga Géza nevét betűzhetjük ki), Román dal és Eredeti román dal, Népfölkelő galopp, Négy brilliáns és könnyű zongoradarab (Keringő, Mazurka, Induló, Polka), Hajnali harangszó és ima, Koncertkeringő, Andante soslenuto, Andante espressivo, Valse mignon, Hedvig és Géza nótája. Ez utóbbi hat kéziratban maradt fenn. E zongoradarabokon végigvonul az 1860—1890-es évek zenei stílusának fejlődése. A Bajai emlék a Mosonyi-féle verbunkoskorszak egyik szép terméke, a későbbi darabok a századvégi szalonzene hanyatló irányának jellegzetességét viselik magukon. Élete főművének tekintette Allaga azt a húsz kótásfüzetet, amelyet Eredeti magyar rapszódia saját dalaiból címen 1904—1910 között adott ki. Ez a sorozat szinte művészi hitvallása. Legszebb alkotásait foglalja megában. A húsz rapszódia elsősorban anyagának gazdagságával ragadja meg figyelmünket és nagyobbrészt régi dalain épül föl. Újra felsorakoznak a szép magyar nóták, hogy büszkén hirdessék, mennyi eredeti érdekessége, finomsága, színgazdagsága, változatos ritmusa és kifogyhatatlan dallamkincse van a magyar zenének, ha találékony, termékeny, igaz daloslélekből fakad. Az utolsó füzetekbe (13—20) új témák is kerültek, hirdetve, hogy az ősz mester feltalálóképessége még nem merült ki. Dallamban, frisseségben nem maradnak el az előzőktől, pedig milyen betegen alkotta meg őket! A rapszódiák szerkezete körülbelül a Lisztéivel megegyező. Méltóságteljes, lassú bevezető után következik a hallgató, a zárótétel átmeneti fokozással gyors. Technikailag nem nehezek, közepes játékos is elzongorázhatja őket. A rapszódiák közül (a bácskai összetartozás bizonyítékául) tizenkilencet családja tagjainak ajánlott. Az egész sorozatot lezáró huszadikat, „ez a lelkem mélyéből fakadt gyászinduló a hattyúdallom, melyet féllábbal a sírban és csaknem megvakulva írtam, most 70. évemben“, mint azt a Rákosi Jenőnek felajánlott példányhoz megjegyezte, legkedvesebb barátja, Fodor József, a nagy magyar egészségtantanár emlékének szentelte, akit még bécsi tanulóéveiből ismert. A rapszódia-sorozat megjelenése után Allaga zenéjének kedvelői még hittek abban, hogy nem fejezte be életművét, és új dalokat várhatnak tőle. A reménykedés hiábavaló volt. Jóslata beteljesedett. A Fodor professzor emlékének ajánlott szép magyar gyászinduló utolsó alkotása.

(Folyt. köv.)

497   Ardelao • előzmény496 2018-01-08 06:14:26

„KOCH LAJOS:

ALLAGA GÉZA SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJÁRA (5. rész)

Tehetséges, stílusos művelője volt Allaga a karirodalomnak is. Ilyen művei fennmaradtak férfi- és női karra. Magyarsága ezekben is kidomborodik. Karénekei mindig szépen és jól hangzanak. Költői hangulatok és érzések melodikus kifejezései, amelyeket harmonizálási és ritmikai finomságok támasztanak alá. Egészséges, férfias erő jellemzi őket, igazi és valódi táplálékok épízlésű karénekesek számára. Értékben semmivel sem maradnak mögötte a korabeli alkotásoknak, némelyikük ma is kedvelt műsorszám. 1867 karácsonyakor Szabadkáról Bajára utazott. Művész-lelkére az alvó pusztaság megragadó hatást tett. Hótakaró födte a vidéket, ameddig szem ellátott. Ekkor született meg szövegével együtt Téli dal c. első férfikara. Szellemesen dolgozta fel. A basszusok a tél motívumának egyhangú variációit éneklik (Hó lepi sűrűn el a puszta zord vidéket), míg fölöttük a tenorszólamok a szán csengőit utánozzák és friss hangon tesznek vallomást: Lánykám, te érted a viharral szembeszállni boldogság. Felejthetetlen hatást tesz e gyönyörű karének a hallgatóságra. Hasonlóan finom megoldású a Petőfi költeményére, Édes öröm ittalak már..., írott férfikara. Salamon Ferenc szerint e költemény „csaknem ahány sor, annyi változás“. Az élet- és kedélyállapot e változatosságát jelzi Allaga is e páratlanul hangulatfeslő kórusában, csupa illat, csupa szín, csupa költészet csokorba kötve. Egyéb ismert férfikarai: Matrózdal, Vadászdal, Fáy András humoros költeményére: Az asszonygyűlölő (Közdana), Váradi Antal versére komponálta felkérésre „Az orsovai daloskör jeligéjét.“ Szépen dolgozott karműve a Rákóczi imája c. régi magyar ének. Saját szövegére írta néhány női karát, Suzon-dal, Mazurka. Kobold-induló, valamennyit zenekarkísérettel.

Az Orsz. Dalárdaegyesület pályázatára készültek Allaga Királyhimnuszai, Jókai költeményére, háromféle feldolgozásban. A Királyhimnusz megírásának gondolata az 1867. koronázáskor vetődött fel, amikor I. Ferenc József király Wenckheim Béla belügyminiszter előtt odanyilatkozott, hogy meg kellene bízni valamelyik költőt és zeneszerzőt ilyen himnusz megalkotásával. A közvélemény az eszme mellett foglalt állást, már csak azért is, mert a hivatalos ünnepélyeken elhangzó Gotterhalte nem éppen emelkedett hangulatot teremt meg. A kivitel gyakorlati megoldására csak 1882-ben került sor, amikor az Orsz. Dalárdaegyesület úgy a szövegre, mint a zenére a pályázatot meghirdette. A beérkezeti pályaművek közül egyel sem talált a Tudományos Akadémia e célra kiküldött bizottsága alkalmasnak. Új pályázatot hirdettek, amelynek eredménye szintén meddő volt. 1892-ben, a Dalárdaegyesület huszonötéves jubileumán elfogadták Ábrányi Kornél azt az indítványát, hogy a Királyhimnusz szövegének megírására kérjék fel Jókait, aki a költeményt megírta. Ekkor meghirdették a 150 aranyas zenei pályázatot. A beérkezett művek számbeli eredménye fényes volt. Az ország minden vidékéről mintegy 200 himnuszt küldtek be. Ezek közül tizenkettőt ítéltek érdemesnek, amelyeket a Dalárdaegyesület megküldött a tagegyesületeknek, hogy hármat közülük válasszanak ki előadásra. 1892 nyarán a jubileumi ünnepségen kerültek bemutatásra. A városligeti Iparcsarnokban, tikkasztó hőségben rendezett hangverseny botrányba fulladt, mert a végére tették a három viszonylagosan legtűrhetőbbnek ítélt himnusz eléneklését, amikor már a közreműködők és a verseny közönsége is tünedezni kezdett. Az eset annál kínosabb volt, mert a Királyhimnusz ügye nem pusztán zenei volt, hanem nemzeti kérdés is. Allaga nem hagyta annyiban a dolgot. Három himnuszából a legsikerültebbet 1898 január 1-én, a Hunyadi László előadása előtt az Operaházban, az összes szólisták közreműködésével előadatta. A közönség érdeklődéssel hallgatta és viharosan megtapsolta. Allaga mindhárom Királyhimnusza inspirált, lendületes munka. Egyszerű, világos, erőteljes dallamok, amelyek rávallanak a nemes célokért küzdő zeneszerzőre.

(Folyt. köv.)

496   Ardelao • előzmény495 2018-01-08 01:01:30

A ZENE, 1941/13. SZÁM:

„KOCH LAJOS:

ALLAGA GÉZA SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJÁRA (4. rész)

Allaga zeneköltői nagysága dalaiban jelentkezik igazában. Akár nyomtatásban, akár az akkori áldatlan viszonyok következtében kéziratban vagy más úton terjedtek, szerzőjüket a hazai dalirodalom jelentős művelőjévé avatják. Kortársai közül messze kimagaslik, mert nem naturalista, mint a legtöbb népdalszerző, hanem az a képzett zenész, aki vasszorgalommal sajátította el a zeneszerzés dologbeli készségeit. Dalai széles körben ismertek, mert izmos, tisztavérű művelője a magyar dalköltésnek. Mindig faji alapon áll. Tisztultabb érzésű és költészetű magyar zeneíró kevés van nála. Dalain nemes ízlés, öntudatos technikai kezelés és eredetiség ömlik el. Gazdag dallamerővel, szárnyaló ihlettséggel rendelkezik. Nótái a népdal továbbfejlődött válfaja. Csupa szív-, csupa érzésdalok, örömből-fájdalomból, mosolyból-könnyből fakadó nóták. Allaga méltán vált egyik kedvelt dalszerzőnkké, finom költészete színes virágokkal gazdagította a magyar dal kertjét. Tehetségének és készültségének termékeit eszményített formában juttatta el hallgatóihoz. Eredeti dallamvonala témáit arra a művészi harmóniai magaslatra helyezi, ahová velükszületett belső nemességük utalja. Feltalálóképessége rendkívül változatos. Hallunk áhítatos menetű témákat, amelyek színte vallásos énekekből merítették eredetüket, másokat meg mintha a középkor nemes patinájával vont volna be. Azután frissebb motívumok csendülnek meg, nemes hevületben zengő melódiák gyúlnak fel, majd gondtalan dalok: személyi líra. Még a szomorúját is könnyű, finom, bensőséges érzelmek ihlették. Dalaiban rugalmasabb, erélyesebb faji vonás került nótaköltésünkbe. Harmatos nótákkal lepte el a magyar zene országútját. Politikailag nehéz idők ólomszínében tette őket hajlékonnyá és szeretetreméltóvá. Allaga büszke volt bácskai származására. A bácskai ember külön típus. Itt forróbban süt a nap, mint másutt. Tüzesebb nóták születnek. A magyar nótához bizalmas érzések fűzik: csupa tisztelet az alföldi néptípus iránt. A lélek finom meghatódottságával készült dalai méltán vonultak be a köztudalba. Megbecsülésükről a magyar dal egyik hivatott dalosa, Takács Mihály operaénekes (ld. a 454.,455.,456. és 457 sz. bejegyzést) 1906-ban Allagához intézett levele ad számot, amelyben felemlíti, hogy egyik hangversenyén két híres magyar dalát akarja énekelni. „Szükségét érzem, — írja —, hogy manapság, amikor annyi avatatlan kéz kontárkodik a magyar zene szerény, de kedves virágos kertjében, bemutassam annak két legszebb virágát. Okuljanak és tanuljanak belőle.“

 Allaga dalainak száma, beleértve a színpadi művek számára írottakat is, százon felül van. Szövegírói Kölcsey, Vörösmarty, Czuczor, Arany, Jókai, Kempelen Győző, Bényei István, Váradi Antal, Szigligeti, Rákosi Jenő, de legszívesebben Tóth Kálmán elismerten szép költeményeit zenésítette meg. Maga is költői lélek, aki számos dalának szövegét megírja. Ilyenek a hangulatos Galamb posta, a jókedvű Három mester, a Falu végén kurta kocsma, oda vár a rózsám ma, amelyben művészien váltogatja a 3/4 + 2/4 ütemeket, Az én rózsám karcsú, mint a pálma (kéziratban), a finomívelésű Égi öröm rózsapiros szárnya, a szépen tagolt Álom-e ez vagy valóság?, az andalító Szép a virág, illatos ág..., a különleges dallamvezetésű Ha egy olyan szerető teremne..., a leányának farsangi emlékül ajánlott Van-e rózsa szebb a pirosnál, ez a „Vilma csárdás“ néven elterjedt bájos magyar tánc, a Kandúr és cinege c. megható gyermekdal, valamint az 1890-es évekből való eredeti Magyar tréfás zenekép, megjátszva előadandó mókás jelenet, amelyben egyvelegszerűen fűzte egybe több dalát. Legszebbek azonban a Tóth Kálmán költeményeire szerzett dalai. Az „édesbús szerelmi dalok költőjének“ gazdag kedélye, gyöngéd lírája gyönyörű nótákra ihlette Allagát, és dallamaiban visszatükrözte azt a világot, amelyet a vers költője kifejezett. A magyar dal Petőfit követő legnagyobb művelője megnyitotta a magyar nóta nagy mestere költészetének gazdag forrását is. Milyen dús tehetséget árul el az ékítményes Jaj Istenem, én teremtőm ..., a remekbe szabott hallgató nóta: Búra hajlik szomorúfűz ága, Rudolf trónörökös kedvenc dala, a Tóth Kálmán emlékének ajánlott „15 eredeti dal“ c. füzetből a szinte epikusan szélesedő Messze hallik a muzsika, mulatoz a puszták fia c. felségesen szép dal, az elbájoló Folyó vagyok, te meg hab, a bánatosan érzelmes Mikoron a hajnal, mint egy piros lányka, a férfias Te kis bohó, ne légy hát oly szomorú ..., vagy a kedveskedő Ne süss nap oly keményen ... a Bácskai kvaterkázó nótákból. Ezek a dalok nemcsak Tóth Kálmán költészetének szép megnyilatkozásai, hanem a kiváló képességekkel megáldott zeneszerző dallamkincsét is feltárják. A felsorolásban ne feledkezzünk meg azokról a szép dalokról sem, amelyeket Vörösmarty Zápor, Czuczor Leányálom, Kis gyöngypatak mondd meg nekem, Arany Fiamnak, Szigligeti Este van, hull a fényes csillag, Rákosi Jenő Este lesz nemsokára c. költeményeire szerzett; de a kisebbekről sem, mint arról a bensőséges, meleg dalról, Harangoznak, tíz az óra, amelynek szövegét gyerekkori barátja, Odry Lehel írta, aki szárnyaló baritonján sokszor énekelte Allaga Zerge- (Horánszky) utcai lakásán. Ne mulasszuk el felemlíteni az első siker alkalomadóját, Bényei Istvánt, a magyar színésznyugdíjasok jótevőjét, akinek verseire született meg a felejthetetlenül szép Fönn a lombos bércek tetejében, a balladaszerű cigánynóta Kiráj vágyok! poros országút á birodálmám..., a szeretetreméltóan kedves Tehetek én róla, hogy szerelmes vagyok, valamint a Félre keserv, félre, pokol fenekére c. zamatos bordal.
Ami Allaga dalait magasabbra értékeli kortársaiénál, az stílustiszltasága, egyéniségének tükröződése és a magyar zene szellemének idealizált kifejezése. Olyan tulajdonságok, amelyekben alig tudtak hozzá hasonló eredményt felmutatni. Dalait nagyobbrészt jellemző, rövid elő- és utójátékkal látta el. Kidolgozásuk mindenben szabatos, átlátszó, könnyed, hangulatos. Előadásuk az énekesre nézve hálás, a hallgató pedig önkéntelenül is elábrándozik mellettük. Ez teszi őket maradandó értékűvé és ha ma ritkábban csendülnek is fel, gondoljunk mégis arra, hogy szerzőjük ihletett lelkének húrjain pendítette meg költészetét.

(Folyt. köv.)

495   Ardelao • előzmény494 2018-01-08 00:01:13

„KOCH LAJOS:

ALLAGA GÉZA SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJÁRA (3. rész)

Két ízben dolgozott együtt Allaga Tóth Kálmánnal, kora népszerű lírikusával, aki a drámairodalom terén is szerzett babérokat. 1861. december 2-án mutatta be a Nemzeti Színház Dobó Katica vagy az egri szép napok c. háromfelvonásos eredeti történeti népszínművét. Tóth Kálmán célja e darabbal az volt, hogy az örökös huszárok és csikósok után kissé emelkedettebb népszínművet írjon, és egyúttal a nők hazafias tevékenységét is ébreszteni kívánta, midőn az Eger várát védelmező magyar nőket a színre vitte. A Dobó Katicához írott zene volt az akkoriban feltűnt, alig 20 éves Allaga Gézának első színpadi műve. Figyelemreméltó muzsika volt. Nagy sikert aratott, midőn az egri nők, parancsnokuk, Dobó Katica vezetésével a színpadra vonultak és elénekelték szép dalukat: Eger várban dob, dob, dobolnak. Néhány egyéb hatásos száma is van e zenének, mint az első női kar, két himnusz, a férfiak bordala: De jó ez az egri piros, a bánatos dallamú Egykor én rám mosolyogtál, a Gyászkar, valamint a széles felépítésű Diadalinduló, amelyeket később zongorarapszódiájában feldolgozott. Tóth Kálmán és Allaga e kedves darabja bejárta az ország színpadait és mindenütt hatást keltett. Tóth Kálmáimal írott második darabja az Ördög párnája c. népszínmű volt. 1875. október 22-én játszották először a pesti Népszínházban. A bemutató kettős érdekességű: ez volt az újonnan megnyílott színház első népszínmű bemutatója, és először lépett benne a Népszínház színpadára Blaha Lujza. A darab a polgári munka becsét dicsőítette, de nehézkes jelenetei, valamint a hevenyészett előadás következtében (öt nap alatt tanulták be) megbukott. Allaga mindamellett ügyesen válogatta össze és részben szerezte azokat a népdalokat, amelyeket a közönség Blahánéval sűrűn újráztatott. A kritikusok sokat ócsárolták Tóth Kálmán e művét, pedig, hogyha most olvassuk el, valóban bocsánatot kell kérnünk a költőtől, hogy ehhez a munkához képest mennyi selejtességek árasztották el azóta a színpadot“. 1872. november 8-án játszotta a Nemzeti színház Szigligeti 100 arannyal jutalmazott népszínművét, Az amerikait. Allagának a darabhoz BÍaháné és Tamássy József számára írott zenéje eltér eddigi népdalszerű egyszerűségétől, bár az Este van, hull a fényes csillag, bensőséges szép magyar nóta. Rákosi Jenőnek Csepreghy Jánossal közösen írott Nyomorúság a korsóban c. bohózatához szerzett zenéjében (Népszínház 1876. V. 7.) egy nevezetesebb dal van, Este lesz nemsokára virágom, Rákosi Jenő szövegére, ismeretes még egy operettje: Lombos jácint, amelynek néhány részletét feldolgozta 19. rapszódiájában. Szép muzsikára ihlette Allagát Vörösmarty Csongor és Tündéje, amelynek kísérőzenéjét akkor komponálta, amikor Paulay EdeVörösmarty remekét a színpadra vitte.

(Folyt. köv.)

494   Ardelao • előzmény493 2018-01-07 22:50:55

„KOCH LAJOS:

ALLAGA GÉZA SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJÁRA (2. rész)

Allaga Géza eléggé nem méltányolható, sokoldalú tevékenységet fejlett ki. Oszlopos tagja volt a magyar zenevilágnak. Egyéniségét munka, szorgalom, pihenés nélkül való tettvágy alkották. Egyaránt művésze volt a cimbalomnak és gordonkának, elévülhetetlen becsű magyar dalokat és más szerzeményeket írt. Szívvel-lélekkel magyar ember, harcosa a nemzeti ügynek. A Nemzeti Színház zenekarában akkoriban alig akadt egy-két zenész, aki magyarul beszélt. Még a magyar tagok is udvariasságból az idegenek kedvéért törték a német szót. Becsületes magyar szíve ezért teli volt keserűséggel. Állaga mozgalmat indított kollégái magyar nyelvtanulása érdekében. Megmozgatta az igazgatóságot, lelkesítette az intendaturát. Önkéntesen jelentkeztek mintegy negyvenen. Megindult a kurzus rendes tanárral és tanórákkal, sőt a később belépetteket maga oktatta, füzeteiket javítgatta. A szép mozgalom azonban az érdeklődés hiánya folytán az Operaházba való átköltözéskor elaludt. Magyar voltát bizonyítja az is, hogy midőn a milleneum alkalmával az Operaház igazgatósága nyáron át nyitva tartotta az intézeteit, a zenészek ezért sztrájkba készültek és csak pénzbeli jutalomért állottak el attól. Allaga volt az egyedüli, aki a mozgalomhoz nem csatlakozott. Sőt nyíltan felháborodott nemzeti ünnepünk ily módon való megzavarásán. Az igazgatóság a 120 frt jutalékot neki is kiosztotta. Allaga ezt az állami színházak nyugdíjintézetének ajándékozta. Milyen nemesen bizonyít magyarsága mellett, midőn 1865 nyarán néhány zenekari társával, Bereczky Ferenccel, Eperjessy Istvánnal és Szabó Ferenccel egyesülve vonósnégyes társaságot alapított. Vidéki körútra indultak hangversenyekre. Kizárólag magyar műveket mulattak be. Ábrányi írja lapjában: „Ezen fiatal magyar zenészek leginkább a nemzeti zene művelése s annak vonósnégyes tételekben való bemutatása s terjesztésére vállalkoztak... Életrevaló gondolat s zenénknek finomabb modorban terjesztésére nézve sok horderővel bíró eredeti vállalat“. Ezeket a hangversenyeket az Allaga által vonósnégyesre átdolgozott Himnusz nyitotta meg és a Szózat zárta le.


Allaga Géza első működési ideje a budai Népszínházhoz fűződik. 1861 április 2-án a Krisztinavárosi színkörbe jött vendégszereplésre Molnár György, akkor már jóhírű színigazgató, szegedi társulatával. Július közepéig játszottak itt. Ősszel a társulat hajlék nélkül maradt volna. Ekkor fogamzott meg a budai népszínház terve. A szabadságharcra bekövetkezett elnyomatás éveinek enyhülésekor mind erősebbé vált a Nemzeti Színház mellett a második, a közönség szélesebb rétegeihez közelálló magyar színház megalapításának gondolata, amely a Nemzeti Színházba nem férő tömegeket magába fogadja. Molnár György ötlete volt, hogy az alagút mellett, a mai kereskedelmi minisztérium helyén állott Mátyás király egykori lovaglóiskoláját, amelyben harci paripáit abrakolták, majd 1556-ban Musztafa Szokoli basa belőle laktanyát építtetett, át kellene alakítani és benne Budán másodszor is megalapítani a magyar színészetet. Terve a budai tanácsban pártfogóra talált. Csakhamar megadta Molnár Györgynek a színjátszási engedélyt. Legtöbb érdeme az alapítás körül Áldásy Antal budafővárosi főkapitánynak volt. Ő tette az első kapavágást. A Szózat dallamai mellett indult meg vezetésével a földethordó menet. A legfelső körtől az utolsó koldusig annyian jöttek Budára ásni, földet hordani, hogy a fölfogadott tót napszámosok szájtátva bámultak, mert ásóhoz, kapához ugyan nem jutottak. Az alap elkészítését az általános lelkesedés nyolc nap alatt elvégezte. Az egyetemi ifjúság fáradhatatlan lelkesültséggel gyűjtögette a pénzt a színházépítésre. Két hónap alatt készen állott a társadalom áldozatkészségéből emelt színház, amely Kisfaludy Sándor büszke szavait viselte homlokzatán: Hazafiság a nemzetiségnek. Jókai prológusával avatták föl 1861 szept. 14-én az ezer ülő és álló személyt befogadó, kívül dísztelen, belül dúsan aranyozott színházat. Hetenkint egyszer ingyen játszottak, hogy a szegényebb sorsúak is élvezhessék a színjátékot és magyarosodhassanak.

A kis színház húsztagú zenekarának gordonkása volt Allaga Géza.
Több itt előadott színdarabhoz zenét is komponált.
Első zenéjét Kempelen Győző, a jeles pedagógus és költő, Szép Mara c. háromfelvonásos népszínművéhez (1862. I. 12.) szerzette. A darab tárgya a „magyar és szerb nemzet testvéresülésére vonatkozik“, és zenéje a korabeli kritika szerint igazolja szerzője szép tehetségét. Allaga több szerb népdalt és táncot szőtt zenéjébe. Többször került előadásra. Április 27-én új kidolgozással, de nem új szerencsével játszották. 1862. április 21-én nevezetes előadása volt a budai Népszínháznak. Ekkor mutatták be az első magyar operettet. Címe: A szerelmes kántor. Egyfelvonásos volt, Offenbach akkor divatos operettjei mintájára. Szövegét Bényei István, a színház hősszerelmese írta. A közönség szorongásig megtöltötte a színházat, mert kiváncsi volt arra az úttörő kísérletre, amellyel eddig egyetlen hazai szerző sem próbálkozott meg. Ebből a szempontból a Szerelmes kántor elismerésreméltó kísérlet volt. A közönség kellőleg méltányolta Allaga törekvését, szép dalait megismételtette és szerzőjüket nemcsak kitapsolta, hanem virágokkal és koszorúkkal elhalmozla. A budai Népszínház kedvelt darabja lett. Más egyfelvonásossal kapcsolatban gyakran játszották és a Népszínház két nagy sikere, Offenbach Dunananja és az Ördög pilulái sorozatos előadásai sem szorították le e színpadról. A címszerep különösen nevezetes alakítása volt Vasvári Kovács Józsefnek, a rektorok és kántorok utolérhetetlen alakítójának, akit emiatt kántorszínésznek is hívtak. Bényei és Allaga állítólag neki írták a címszerepet. A mű több dalát Allaga nyomtatásban is kiadta, mint a Két mennyegző vár mi ránk, Vígan lányok és legények, Eresz alatt fészkel a fecske, szeretőnek jobb a menyecske. Egyszerűség, népies modor és hangulat jellemzik. A kis zenés játék, amely inkább népszínmű, mint operett volt, leghíresebb dala a Szeretlek én egyetlen virágom  c. dal, amelyet egyszerű szépsége, megkapó dallama és találóan népies szelleme folytán az egész ország ajkára vett és máig is él. A dal születése után nemsokára híres énekesek és énekesnők versenyeztek előadásában, cigányok reggeltől-estig húzták. Tekintélyes virtuózok, zenészek írták át különböző hangszerekre. Szerzőjüknek országos hírnevet szerzett. Az 1860-as évek népirodalmának egén ez volt az uralkodó planéta. Közkedveltségnek örvendett az az átirat, amelyet Székely Imre 1866-ban készített a dalról Magyar Ábránd sorozata 14. számában. Elegáns, hálás letéte nagyban elősegítette a dal népszerűsítését. 1862. szept. 14-én, a budai Népszínház megnyitásának évfordulóján eljátszották Allaga a Zeneszerző c. új magyar operettjét (Bényei István szövegére), akinek tehetségétől ezúttal többet vártak. Ekkor már háziszerzője volt a színháznak Allaga, műveit is maga dirigálta. 1862. október 19-én adták először Kempelen Győző A drótos tót c. négyfelvonásos népszínművét. Zenéjét Allaga írta. Ez a darab a Molnár György által kitűzött népszínműpályázaton 50 aranyat nyert. Ebben a műben énekelték Allaga országosan ismertté vált Befútta az utat a hó  c. dalát, Tóth Kálmán (1. vers: Befútta az útat a hó; 2. vers: Betyárdal: Csaplárosné piros virág) és Kempelen Győző (3. vers: Akárki az istenyíla) szövegére. Ennek a nyolcsoros, szép betyárdalnak széles menetét és kidolgozását már Ábrányi Kornél is kiemeli és a legkedveltebb búsúló nóták egyike lett. Ezután még egy ízben került bemutatásra a budai Népszínházban Allaga egyik munkája, 1868. január 5-én a Bényei István szövegére írott Szakállas farkas c. operettje. Zenéjét tárgyánál fogva román stílusban írta meg. Allaga csinos muzsikát komponált, sok kedves, sikerült része van. Zenéje azonban a gyenge előadás következtében nem érvényesülhetett. A budai Népszínház ekkor már bukófélben volt. A zenekar olyan szánandó állapotban sínylődölt, hogy a hegedűsök gyanta helyett szurokkal kenték vonójukat és csikorgásuk tompítására a trombitások oly erővel fújtak hangszerükbe, mintha az utolsó ítéletre trombitálnának. Pedig a valóban szépen sikerült operett gondosabb betanulást és előadást érdemelt volna.

(Folyt. köv.)

Allaga Géza operettjeivel kapcsolatban további részletek az alábbi link alatt találhatók meg:

Operett Magyarországon - Forráskatalógus

493   Ardelao 2018-01-07 09:55:44

Talán elnézik nekem a kedves Fórumtársak, hogy e topik nélkülözi a rendszert a benne szereplő művészek „profilját” illetően. Olyan sorrendben írok róluk, illetve idézek korabeli írásokat, amilyen sorrendben eszembe jutnak a nevek, amelyekről korábban már olvastam. Talán egyszer szakma és időrend szerint is csoportosítom őket, de ahhoz még kevés az itteni bejegyzések száma. A most következő művészről csupán egyetlen, de meglehetősen hosszú írást idézek. Úgy vélem, ebben mindaz szerepel, ami személyével kapcsolatban lényeges lehet:

Allaga Géza gordonkaművész, cimbalomtanár, zeneszerző

Óbecse, 1841.03.25.-Baja, 1913.08.19.

A ZENE, 1941/12. SZÁM:

„KOCH LAJOS:

ALLAGA GÉZA SZÜLETÉSE 100. ÉVFORDULÓJÁRA (1. rész)

Az élet szebb percei közé tartozik szellemi életünk örökre tovatűnt, nemes alakjai emlékének felidézése. Száz éve, hogy a magyar nótaköltés egyik mestere, Allaga Géza megszületett. Művészete, működése méltó arra, hogy e nevezetes évfordulóról megemlékezzünk, mert általa nemcsak kegyeletünket rójjuk le iránta, hanem hódolunk annak az eszménynek, amellyel egész életén át egybeforrott, a magyar zeneművészettel.

Allaga Géza 1841. március 25-én született a Tisza és Ferenc-csatorna szögében fekvő Óbecsén, amelynek búzája messzeföldön híres volt. A budapesti tőzsdén külön jegyezték. A vígnótás heje-hujás Bácskából, a szép magyar hazának e mindenkor áldott kertjéből származott, arról a vidékről, ahol dolgos volt a kéz, munkás az ész és az emberek a szó szoros értelmében aranjuezi szép napokat láttak. Atyja, Allaga Imre, jómódú ügyvéd, Kossuth kormánybiztosa, aki a szabadságharcban való részvétele következtében vagyonát elvesztette. Később a megyénél vállalt állást, és Baja város főjegyzője lett. Délceg, lelkes magyar ember. Derült szívéből a sok csalódás sem tüntette el az emberekbe vetett bizalmát. Anyja kicsiny, mozgékony, törékeny alakú. Lelke-esze acélos akaraterővel párosult szeretettel kapcsolja egybe családja tagjait. Allaga Géza első iskoláit szülőhelyén, a gimnáziumot pedig 1851-től Baján járta, amely akkor még a ferencrendi szerzetesek vezetése alatt állott. A szülői háznál, ahol nemcsak az udvarban, kertben, szobákban illatozó sok virág, de a szeretet együttérzése által is az otthonnak poétikus kultusza uralkodott, sokat zenéltek. Atyja fuvolázott, anyja zongorázott. Allaga gyermekkorában mégsem mutatott különösebb hajlamot a zene iránt, bár atyja korán taníttatta zongorára, hegedűre, valamint énekre. Kevés eredménnyel. 1855-ben véletlen következtében megismerkedett a gordonkával. Olyan kedvet kapott hozzá, hogy csakhamar megtanulta. 1856-ban, kilépve a gimnázium ötödik osztályából, Bécsbe ment, ahol a konzervatóriumban Schlesinger Károlynál, a kiváló gordonkatanárnál tanulta hangszerét, valamint Simon Sechternél a zeneszerzést 1861-ig. Még ugyanebben az évben visszatért hazájába és Molnár György budai Népszínházának gordonkása lett, de időnkint hangversenyeken is föllépett. „Gordonkájának bájos hangjaival akármelyik társaság apraját és nagyját képes indiai mákony nélkül is oly felmagasztosult szerelmi és mennyei boldogságot lehellő mámorba ringatni, hogy a prózai föld egészen" eltűnik a lábuk alól“ — írja játékáról Ábrányi Kornél. Első zeneszerzési kísérlete, a Bajai emlék, a rokona, Tóth Kálmán költő által szerkesztett Hölgyfutár 1860 szept. 25-iki száma mellékletként jelent meg. Kedvező fogadtatása bátorítólag hatott rá. Már jóhírű muzsikus volt, midőn 1863 szeptemberében a Nemzeti Színház gordonkásának szerződtette, de rövid idő múlva kivált a zenekarból. Baján, Zomborban és Pécsett hangversenyzett, 1866-ban pedig Szigeti Imre, Szigeti József öccse jól szervezett társulatának karmestere lett. Innen Szabadkára ment, ahol az új zenede tanára és dalegyesületi karnagy volt. Itt számos karművet írt. 1870-ben a báró Eötvös József által akkor alapított bajai tanítóképző intézet énektanárának nevezték ki. Feladatának sok buzgalommal és eredménnyel megfelelt. Tanítványai számára vokális misét, valamint több más apróságot komponált. Minthogy a magasabb zenei világtól elkülönült, bármennyire szerette is Baját, 1871-ben felköltözött Budapestre. Újból a Nemzeti Színház zenekarához szerződött és folytatólag az 1884 őszén megnyílt Operaház tagja volt 1898-ig. 1880 óta foglalkozott a cimbalommal és azt több tekintetben tökéletesítette. Számára alapította 1890-ben a Nemzeti Zenede a cimbalomtanszéket, amelyet 1891-től 1902-ig ellátott. Ez idő alatt 260 növendéke volt. Legjelesebb tanítványa Sey Dezsőné, a Zenede későbbi cimbalomtanára. Tanítványait a legfelsőbb körök is képviselték, tőle tanult cimbalmozni Thurn-Taxis Albert herceg. József főherceg veje. Több ízben járt nála Regensburgban. 1909-ben Bajára költözött, ahol öccsének, Allaga Ottó ügyvédnek a vaskúti vámon túl elterülő 126 katasztrális holdas szőlejében éldegélt. Olyan nagy volt ez a szőlő, hogy Borovszky Samu könyvében említésreméltónak tartolla feljegyezni 1908. évi 2000 hektós termését. Élete végén sok csapás érte. 1893-ban új járványként fellépett influenza következtében meghalt felesége. Második házassága nagyon boldogtalan volt. 1912-ben meghalt veje, Csapody István szemész orvosprofesszor. A roppant energiájú művész, aki hármas jelszavát: kitartás, kölelességludás. akaraterő, következetesen keresztülvitte, elvesztette rugalmas erejét. Az egykori fáradhatatlan gyalogló most botra szorult. Látása is meggyengült, szeretetre sóvárgó lelke idegzavarokra vezető belső békétlenségben őrlődött. Öccse odaadó szeretettel támogatta. Naponkint meglátogatta a szőlőben. Gondoskodása hálával töltötte el: „A kótapapirosra himnuszt kellene írnom a legmélyebb testvéri szeretetről, mely bennünket összefűz s azt magammal vinnem a sírba“. Betegségével elszántan küzdött, gyógyíttatni alig engedte magát. Meggyötörten, folytonos szenvedései közepette is írt még néhány művet. Elboruló szemevilága azonban lassankint teljes tétlenségre kárhoztatta. Még kedves zongorájával is alig foglalkozhatott. Tragikus halála 1913-ban következett be. Leánya. Csapodyné Allaga Vilma gyermekeivel együtt nála töltötte a nyarat. Kérésére Allaga beleegyezett, hogy felköltözik hozzájuk a fővárosba. Családjától ezzel az ígérettel vált el. Augusztus 18-án elbúcsúzott bajai rokonaitól és megrendelte a vasútra vivő kocsit. Ekkor érlelődött meg benne a halál gondolata. Másnap átlőtt szívvel találták meg a szőlőben.

(Folyt. köv.)

492   Ardelao • előzmény491 2018-01-06 10:51:52

Tóth Kálmán: Csermák legendárium (Antikváriumban megvásárolható könyv)

Csermák Antal - Verbunkos, A-dúr Csárdás rapszódia

491   Ardelao • előzmény490 2018-01-06 10:18:39

Egy híres csavargó élete

Csermák, a rejtelmes komponista (2. rész)

Írta: Tábori Kornél

          A lengyel grófnő halála.

          Hamarosan Lengyelországba került, ahol Dembinszka grófnő kastélyában élt egy ideig. A grófnő még Bécsből ismerte, s égő szemmel hallgatta magyar nótáit. Krakótól három órányira élt a birtokán Csermákkal együtt, akibe halálosan beleszeretett. Három levélből kiderül, hogy a viszony plátói maradt, s Csermák a kastélyban csak hegedült és komponált, amíg onnan is el nem illant.
          Több mint nyolc kötet eredeti hangjegye maradt a lengyel kastélyban, s máig se kerültek nyilvánosságra.

           A grófnő éjszaka, amikor a muzsikus szökését megtudta, beleugrott a megáradt folyóba, és csak holtan tudták már kihúzni.

          A cári udvarban.

          Csermák Oroszországban kalandozott, városról városra bandukolt, vagy néha kocsizott, s hegedűszóra kapott ennivalót.

          Így jutott el Szentpétervárra, ahol az Obuchov-féle városi kórház betegeinek muzsikált — maga is betegen és kiéhezve, — amikor véletlenül odaérkezett Erzsébet badeni hercegnő, I. Sándor cár nejének egyik udvarhölgye, aki német honfitársnőjét látogatta meg az ispotályban. Észrevétlenül hallgatta a csodálatos idegen dallamokat és a zene annyira lebilincselte, hogy órákon át nem tudott, elmozdulni onnan, majd pedig felhívatta Csermákot az igazgató szobájába.

           Megdöbbent a toprongyos zenész láttára, de azért meghívta házába.

           Így jutott a magyar zenész az orosz cár udvarába. A gyermektelen cárné különösen szerette a zenét, és Csermák Verbunkos-át, továbbá mélybánatú Hallgatóit urával együtt többször „delectálta".

           Talán örökre ott élhetett volna Csermák a muszka udvarban, akár később Zichy Mihály, akit szintén annyira megkedveltek odakinn; de a zenésznek nem volt türelme a maradásra, s Napoleon hadjáratának esztendejében hosszú kalandos úton, amelyről külön nagy cikket lehetne írni — visszatért hazájába.

           Az elhagyott cári udvar nagyhatalmú ura sem ért jobb véget nála: mind kényurasabb élet végén üldözési mániába esett, s a déloroszországi Taganrogban megölte a láz.

          József nádornál és Balatonfüreden

          Csermák újra kedvelt muzsikus lett idehaza a mágnások közt, sőt József nádor udvari zenésze is. Csak pár hétig bírta ki a palotában, s aztán újra eltűnt. Nemsokára kiderült, hogy bánatában már inni is szokott, és izgatottan kerüli a régi barátait és jótevőit.

          A melankólia teljes elmebajjá fejlődött, anélkül, hogy barátainak legtöbbje észrevette volna.

          Egy tavaszi estén Kisfaludy tágranyílt szemmel rémülve nézte, amint Csermák lyukas kabátban, mint valami züllött koldus vánszorog két balatonfüredi legény után, és húzza a nótájukat. Épp a hegedűjéről ismerte fel. Félig erőszakkal vitte el onnan, és felruházta, minden szükséges holmival ellátta, öt napnál tovább azonban nem tudta visszatartani.

          Az országúti koldus Csermák így járta esztendőkön át az egész országot. Dermesztő télidőben is ott bandukolt a havas országúton egyik faluból a másikba, s hol a megye urainak, hol a csárdai betyároknak húzta.

          Sokszor új meg új nótákat komponált számukra, s ezért Ruzicska megtette, hogy utána ment, és lekottázta, amit egyik-másik mulató fiatalúr a Csermák nyomán elfütyült neki. Csak így sikerült megmenteni egy csomó gyönyörű melódiáját.
          Csermák nem törődött már a zeneszerzéssel, és sokszor látszott rajta, hogy magának húzza, vagy valami ismeretlen távoli hallgatónak, mert választ sem adott a kérdezőknek, csak nézett maga elé, és arcán mindkét oldalt folyt le a könny, míg a legcsodásabb dallamok fakadtak az ócska hangszerből.

          Csak úgy hallás után kerültek hangjegyfüzetbe „Magyar nóták Veszprém vármegyéből" című dalai 15 füzeiben és még vagy harminc szerzeménye.

          Felgyalogolt Zemplénig és lebolyongott majdnem Kolozsvárig, mialatt háromszor is felruházták. De mindig eladta, vagy „még szegényebb" vándornak ajándékozta a gúnyát. Legjobban szerette a Balatonvidéket, ahová vissza-visszatért, s a tihanyi domboldalon nem egyszer meglesték, amikor egyedül ülve hegedült.

          Sokszor húzta Veszprémben is, régi jó barátainak, akik nem törődtek furcsaságaival, csak a művészt látták benne, és halála után síremléket is állítottak. Mert a veszprémi kórházban dőlt örök pihenőre 1822. október 27-én. Pár nappal a halála előtt hangjegyes paksamétát szedett ki a tarisznyájából, és elégette.“

490   Ardelao • előzmény481 2018-01-06 09:39:01

Ha már írtam a „verbunkos triászról”, szólni kell annak harmadik tagjáról, Csermák Antal Györgyről is. Több városunkban is neveztek el róla utcát, iskola is viseli nevét. Arcképet (festményt, rajzot) mégsem találtam róla. Tán akadnak nálam ügyesebb kutatók, akik pótolják e hiányosságot. A YouTube-on sem találtam tőle sok szerzeményt, amellyel a rá emlékezést  „élőbbé” lehetne tenni.

Az ő esetében csupán egyetlen cikket idézek, amelyből nagy vonalakban végigkövethetjük ennek az ugyancsak nyugtalan életű, tragikus sorsú zeneszerzőnek az életét.

 

Csermák Antal György

(Hradsin, Csehország, 1774 körül – Veszprém, 1822. október 25.

 

TOLNAI VILÁGLAPJA, 1928.05.16.:

Egy híres csavargó élete

Csermák, a rejtelmes komponista

Írta: Tábori Kornél

          Külön cikk egy csavargóról? Úgy van, sőt akár hosszú regény is telnék abból a sokféle kalandból, ami véle megesett.

          Gyerekkorától kezdve titokzatos volt Csermák Antal hegedűművész és zeneszerző élete. Apja-anyja Magyarországon élt, de egy máig rejtelmes családi dráma következtében nem esküdhettek össze az oltár előtt; a gyermekük pedig csehországi rejtekhelyen született meg, mint „Cermak Edler von Suide und Rohans". Az édesanyja — bizalmas információ szerint — cseh főnemesi család lánya volt, amelynek több féfitagja véres afférba keveredett az utolsó Illésházy gróffal: a trencséni főispánnal. A leány mégis Illésliázy Istvánné lett, bár a haragos familia kígyót-békát kiáltott utána és a törvényes lakodalmat soha meg nem ülhették.

          Ötéves korában elrabolták a kis Tónit, és anyjának a sokféle izgalomban egyetlen vigasza az volt, hogy fia igen korán feltűnő zenei tehetséget árult el. Bécsi mester oktatta és korán szerephez jutott az osztrák főváros zenei életében. Egyébként is gondos nevelést kapott és mágnáskörökben szívesen látták a jómodorú fiatalembert.

          Illésházy gróf hozta Pozsonyba, aztán meg Pestre, mert a vágya az volt, hogy kizáróan magyar zenével foglalkozzék. Huszonhét éves korában karmestere lett a pozsonyi, illetve a pesti színháznak.

          Szerelmi tragédia.

          Lavotta útján-módján, mint lelkes tanítvány, igyekezett a hazai zenét tovább művelni és egykorú hozzáértők följegyzései szerint sokban túltett rajta. Harminckét esztendős volt — 1801-ben, amikor egy különös esemény felborította egész karriérjét. Evva Lajos, a Népszínház későbbi igazgatója, mesélte el róla a következő fantasztikus esetet:

          — Egy végzetes perc egész életére szerencsétlenné tette. Szerelmes volt egy gazdag budai polgárleányba, akit előítélettel telt szülei valami jómódú polgárhoz erőltettek. Az elkeseredett Csermák, hogy megtorolja a leány hűtlenségét, kihívta a Dunapartra sétálni, s a Gellérthegy alatt a Dunába taszította. A kétszeresen szerencsétlen nőt az ott foglalatoskodó halászlegények kimentették ugyan a habokból, de Csermák nem látott, és nem hallott többé semmit, elfutott és megőrült. Eleinte csöndes búskomorságba esett, s azután a lelkiismerete elől nem találván menedéket, mint mélyebbre süllyedt az elmeháborodásban, míg végre valósággal meg is őrült.

          Bujdosás Európaszerte.

          Lavotta János azonban, aki Debrecenből írt róla Bihari Jánosnak, a nagyhírű prímásnak, úgy tudja, hogy Csermák egy arisztokrata hölgybe volt szerelmes, aki „egy ideig biztató magatartást tanúsított".

          Ez aztán szertelenül boldoggá tette Csermákot, aki az „állandó szerelmi láz hevében" írta legszebb zenedarabjait.

          Valami különös zamat érzik ezekből a korukat annyira megelőző kottákból.
De a legmélyebb hatást azzal tette, amit nem lehetett megörökíteni: „angyali és démoni játékával". Rajongó mágnásasszonyok félszázaddal később is különös részleteket tudtak mesélni Csermákról.

          Pedig a legfurcsább esetei csak a főúri társaságból való eltűnése után kezdődtek.
          Amikor biztossá lett afelől, hogy a történelmi nevü mágnáshölgy nem lehet a felesége, egyszerre nyoma veszett. Külföldre bujdosott és sokáig olyan volt az élete, mint a Kisfaludy Károlyé: ugyancsak gyalog járta be Németországot, Svájcot, Olasz- és Franciaországot... Egyidőben a költővel együtt csatangolt. Kisfaludy derűs genreképeket és portrékat festett. Csermák pedig hegedült. Akkor írta leheletfinom zenéjét a fájdalmas Kisfaludy-sorokra:

          Ha madár jön, töle kérdem:

          Virulsz-e még szülőföldem?

          Azt kérdezem a felhőktől,

          Azt a suttogó szellőktől.

          De még sokáig nem látta meg egyik se a szülőföld szép határát. Kisfaludy sokkal előbb tért haza és „egy becsületes vargánál szállásolt" a Magyar uccában, s ott akvarelleket festett, titkon nyomorgott, és drámákat írt, amint Jókai később „Eppur si muove" (És mégis mozog a föld) című regényében regéli.

          Csermák soha többé nem hagyta abba a csatangolást. Elment tábori zenésznek, s 1809-ben az ő dalai lelkesítették a fölkelő nemesi hadsereget. Az egyik csatában maga is sebet kapott s attól fogva nyoma veszett.
          Nem sok idő múlva Jászon tűnt fel és a premontrei szerzet karnagya lett, de alighogy a sebe begyógyult, búcsútlanul állott tovább.

(Folyt. köv.)

 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Nagy Judit (fuvola)
Emszt András (zongora)
"Modern fuvolazene"
EMSZT ANDRÁS: Three Movements (Három tétel)
ESCHER: Szonáta szólófuvolára
ARVO PART: Spiegel im Spiegel
PHILIPP GLASS: Facades
COPLAND: Duó zongorára és fuvolára

18:00 : Budapest
Erkel Színház

"Cinema Szinetár III."

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Várdai István (cselló)
Apollon Musagète Quartett: Paweł Zalejski, Bartosz Zachłod (hegedű); Piotr Szumieł (brácsa); Piotr Skweres (cselló)
ARENSZKIJ: 2. (a-moll) vonósnégyes, Op.35
SCHUBERT: C-dúr vonósötös, D. 956

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Lajkó Félix (hegedű), Balázs János (zongora)
"Balázs János és Lajkó Félix improvizációs estje"

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Snétberger Ferenc (gitár)
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András
JOHN MCLAUGHLIN: Gitárverseny - magyarországi bemutató
MILHAUD: Ökör a háztetőn, Op.58
SNÉTBERGER FERENC: III. rapszódia
DUKAS: A bűvészinas
A mai nap
született:
1685 • Johann Sebastian Bach, zeneszerző († 1750)
1839 • Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij, zeneszerző († 1881)
1914 • Paul Tortelier, csellista († 1990)
1921 • Arthur Grumiaux, hegedűs († 1986)
elhunyt:
1936 • Alexander Glazunov, zeneszerző (sz. 1865)
1951 • Willem Mengelberg, karmester (sz. 1871)
1962 • Sándor Erzsi, énekes (sz. 1885)
1998 • Galina Ulanova, balett-táncos