vissza a cimoldalra
2018-09-22
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4057)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61041)
Haladjunk tovább... (214)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2283)
Társművészetek (1268)
Momus társalgó (6348)
Milyen zenét hallgatsz most? (24997)
Kedvenc előadók (2821)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11288)
A csapos közbeszól (95)

Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1480)
Franz Schmidt (3183)
Élő közvetítések (7397)
Kimernya? (2751)
Ilosfalvy Róbert (811)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2889)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (1064)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4335)
Palcsó Sándor (227)
Balett-, és Táncművészet (5550)
Momus-játék (5515)
Opernglas, avagy operai távcső... (20137)
Operett, mint színpadi műfaj (3700)
Pantheon (2260)
Lisztről emelkedetten (917)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (774)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Moldován Stefánia (frushena, 2008-09-02 21:37:55)

     
46   Búbánat 2018-06-14 22:44:46

1978. október 11., Kossuth Rádió, 20.00 – 20.54

Magyar Operaénekesek

Moldován Stefánia

Kertész Iván műsora

  1. Puccini: Manon Lescaut – Manon áriája, IV. felv.
  2. Verdi: A trubadúr – Leonóra áriája, IV. felv.
  3. Mozart: Don Juan – Donna Elvira áriája
  4. Wagner: A bolygó hollandi – Senta balladája (Km. az MRT Énekkara)
  5. Erkel Ferenc: Bánk bán – Melinda áriája, II. felv.
  6. Beethoven: Fidelio – Leonóra áriája
  7. Puccini: Tosca – Tosca imája
  8. Verdi: Don Carlos – Erzsébet áriája, IV. felv.
45   Búbánat 2018-05-14 22:32:54

1976. november 15.,  Petőfi Rádió, 19.10

Kapcsoljuk a Csepeli Munkásotthont

Verdi: A trubadúr – hangversenyszerű előadás

Négyfelvonásos opera

Szövegét Salvatore Cammarano írta. Hevesi Sándor fordításának felhasználásával Lányi Viktor fordította.

Vezényel: Fischer Ádám

Közreműködik az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Szereposztás:

Leonóra – Moldován Stefánia

Manrico – Simándy József

Luna gróf – Miller Lajos

Azucena – Komlóssy Erzsébet

Inez – Takács Klára

Ferrando – Gregor József

Ruiz, Hírnök – Horváth József

Öreg cigány – Póka Balázs

44   Búbánat 2018-04-12 21:49:30

Ma hat éve hagyott itt bennünket Moldován Stefánia (Sajóudvarhely, 1929. augusztus 24. – Budapest, 2012. április 12.) Liszt Ferenc-díjas  opera-énekesnő (drámai szoprán)

Moldován Stefánia Melinda szerepében

 

Az alábbi írás a Film Színház Muzsikában jelent meg (1984. december 8.)

Szerzője: (déel) – azaz, Dalos László

"Az el nem tékozolt hang"

Van a magyar operai életben egy újsütetű „elvárás”: az énekesnő köteles elinni, elcigarettázni, eléjszakázni, egyszóval elveszíteni a hangját, ha elérkezett egy bizonyos életkorba. Ha nem teszi, abból a legteljesebb zűrzavar támad. Először is „hogy jön ahhoz” az illető, hogy megőrizte a vocét?! A papírforma nem mondhat csődöt! Másodszor: miért foglaljon le az az énekesnő egy helyet az együttesben, ha van arra jelölt több is. Harmadszor ... Negyedszer ...
Egy biztos: az operaéneklés és -játszás korántsem generációk ügye, hanem jó művészeké, még jobb művészeké, nagyon jó művészeké. Velük lehet operát csinálni. Velük kell operát csinálni. Fiatalokkal, ha ilyenek, éppenúgy, mint kevésbé fiatalokkal. Megírtuk már egyszer-kétszer: az énekes nem a személyi igazolványában szereplő születési évszámával énekel, hanem a hangjával. Egyszóval „hangbirtokos” igazi művészekkel lehet és kell operát játszani, azokkal is, akik az „elvárás” ellenére megőrizték hangjukat, mert tudják, hogy közvagyonra vigyáznak. Már pedig ha ők így élnek, s ezt teszik, akkor senki nem gazdálkodhatik úgy azzal a közvagyonnal, hogy — már nem lévőnek tekinti.

Egy nyilvánvalóan el nem tékozolt hangról nem lehet palam et publice kijelenteni, hogy az már pedig nincs, elveszett, elivatott, elcigarettáztatott stb. Nevetségessé válna, aki ilyesmit kijelent. Ám ha a hang tulajdonosát bele akarják gyömöszölni az „elvárás” skatulyájába, olyan látszatot lehet teremteni, mintha elvesztette volna a hangját. Ha például egy drámai szopránénekesnő tegnapelőtt, tegnap és ma kiválóan énekelte nagy szerepeit, s utána holnap, holnapután, sem azután nem tűzik ezekre ki, és közben netán évek múlnak el — az a látszat támadhat, hogy az illető már nem tudja elénekelni azokat a szerepeket. Ha kitűznék, nyomban kiderülne, hogy el tudja, esetleg jobban is, mint mások. De nem tűzik ki. Hibás kör ez. Hogyan lehet belőle kitörni? Sehogyan. Az énekesnő nem tűzheti ki önmagát.

Az egész folyamatban van valami mérhetetlenül művészetellenes. És — titokzatos.

Cui prodest: kinek használ? Mert ez aztán csak árt! Árt az áldozatnak, mert méltatlanul és jogtalanul elütik attól, amit tennie a hivatása. Árt a színháznak, művészi munkája biztonságának, ha netán még akkor sem kérik föl szereplésre az érintettet, ha ezzel megmenthetnének egy veszélyben forgó előadást. Árt a közönségnek, amely nem érti,  miért nem énekel ez vagy az, akit szeret. Árt a fiatalabb énekesnemzedéknek, amely így nem hallhatja érettebb pályatársát, nem tanulhat tőle.

Csupa ártalom ez az egész. De akkor miért van?
Persze, az is elképzelhető, hogy hibás körök nem szerveztetnek. Semmi szükség rájuk.


Mindez a Bánk bán november 23-i előadásán is eszünkbe jutott. Melinda alakítója, Moldovan Stefánia huszonöt éve tagja az Operaháznak. Az Erkel- opera rendkívül nehéz női főszerepét már 1954-ben, szegedi indulásakor énekelte, szerep és énekesnő kapcsolata azóta tart. Osváth Júlia és Moldován Stefánia a magyar operakultúra két Melinda-„nagybirtokosa”, a szerep megőrzésének és elénekelni- tudásának esztendeit is tekintve. A jubiláns drámai szopránnak egyébként mindig is Osváth volt a példaképe, az ő Melindáját igyekezett folytatni. A folytonosság gondolatában nem kívánhatunk mást: a szerep majdani megszólaltatói premierjük után három évtizeddel is énekeljék oly el nem tékozolt hangon Melindát, ahogyan most Moldován Stefánia.

Leírtuk már róla: szerintünk ő az abszolút Melinda. Miből áll ez össze? Hangszépség, megvesztegető énekelni-tudás, mesteri technika, pianókultúra; teljes énekesi és színészi azonosulás a figurával; évtizedek művészi tapasztalatainak summája. És mindezek közepén: a személyiség sugárzása. Az ő Melindája: Valaki a színpadon — magyar nagyasszony, aki spanyolnak született; ezt is érezni benne. Alakítását régóta figyeljük. Mindig ugyanaz, és mindig más is. Ennek a dialektikáját olyan művészi eszközökkel valósítja meg, amelyek mindig egy első előadás frissességét idézik föl, és mindig újabb részletekkel gazdagok. Most új rendezésben, új díszletek között alkotta újjá Melindáját, olyan régi partnerrel, mint a címszerepet egyenletes magas szinten, érzelmekben gazdagon éneklő Horváth Bálint. Moldován az őrület megszületésének és elhatalmasodásának folyamatát új részletekkel dúsította; visszatérő kendő-játéka mélyen megrendített; a Tisza-parti jelenetben a tragédia oly teljességéig vitte el Melindát, ahonnét csak az örvénylő, viharos vízbe visz tovább az út.

Moldován Stefánia megőrizte hangját, évtizedeink egyik legszebb szopránját el nem tékozolta. Meg is kapta érte, ami egy sajátos szemlélet okán jár: 1979 májusa óta nem lehetett Melinda, a dalszínház nem tűzte ki rá. Most, hogy öt és fél év után ismét elénekelte (ráadásul hogyan!), nem tudhatjuk, mi lesz a büntetése.

 

43   Búbánat • előzmény36 2017-11-22 18:57:34

Kapcs. a 36., 35. és 34. sorszámú bejegyzésekhez:

Ruitner Sándor  írja ismertetőjében A bűvös vadász 1959. évi szegedi előadásának hangfelvételéről készült  CD-kiadvány borítójának belső oldalán:

„A most megjelenő lemez, amelyről Weber operájának legszebb énekes részleteit hallhatjuk – túl az esztétikai élvezeten - , historikus értéket képvisel: bepillantást (pontosabban: ’behallgatást’) enged a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának egy olyan előadásába, amelynek kedvéért – 1959-ben – nagyon sok operabarát és kritikus zarándokolt le a tiszaparti városba. A Vaszy Viktor irányítása alatt működő, és azokban az években második fénykorát élő együttes nyújtotta zenei és drámai élmény nemcsak akkor és ott, a nézőtéren ülőket nyűgözte le, de ma is szinte ’átsüt’ a mikrofonok képezte akusztikus térbe… És ez a sugárzás képezi a lemez másik historikus értékét: 1959-ben ugyanis a Magyar Rádió meglehetősen kezdetleges (saját mérnökei és technikusai által ’szerkesztett’) technikai felszereltsége miatt, aligha vállalkozhatott egy ’kihelyezett stúdióban’ történő, a budapesti Bródy Sándor utcában rögzített produkcióhoz hasonlítható, azaz művészileg és technikailag összevethető felvételre…

A Bűvös vadász szegedi előadásának nagyszerűsége mégis egy ilyesfajta ’kaland’ vállalására késztette e sorok íróját, az anyag akkori rádiós rendezőjét. A körülményekről mindenképpen el kell mondanom, hogy a lelkesedés az egyébként egykedvű rádiósokat is magával sodorta: szinte ámulva néztük, ügyes kezek miként varázsolnak – különböző díszletelemek segítségével – a színpadból igazi stúdiót, az igazgatói irodából pedig technikai helyiséget… Nem beszélve arról, hogy a művészbejáró előtt álló rögzítő kocsiból kiszűrődő hangokra állandóan nyüzsgő tömeg figyelt… Az egy héten át tartó felvételeknek ezt a hangulatát talán azok is érzékelik, akiknek otthonába csak most jut el a Vaszy Viktor irányította ’zenés műhely’ egyik különleges szépségű ékszere. Az a pompás ötvösmunka, amelyben az idősebb, tapasztalt művészek rutinos produktumának mély tüzű-, és tehetséges, feltörekvő fiatalok lázas álmainak szinte fehéren izzó ékkövei, pompásan illeszkednek a fegyelmezett zenekari és énekkari hangzás önmagában is szépséges aranyfoglalaltába.

Szegedi és a tiszaparti városból elszármazott művészek egyéni produkcióit már számtalan lemezfelvétel őrzi. Ami most megszólal, abban különbözik tőlük, hogy ez a csaknem 80 perc Szeged város kulturális történelméből egy emlékezetes zenei korszak teljes értékű, és ugyanakkor különleges csillogású tükre.”

(Ruitner Sándor)

 

VIGILIA 1993/8 – augusztus száma:

„A bűvös. vadász régi-új felvételen Carl Maria von Weber leghíresebb műve, A bűvös vadász (Der Freischütz) nem tartozik a Magyarországon gyakran játszott operák közé. E mellőzöttség azért is érthetetlen, mert a német népzene Ländler- hangvételét francia és itáliai dallamossággal ötvöző, fordulatos cselekményű romantikus opera hálás és látványos színpadi mű, és az énekeseket sem állítja technikailag megoldhatatlan feladat elé. Ennek ellenére A bűvös vadászt Budapesten alig-alig játszották, nagy sikerrel mutatták be viszont a kompozíciót az utóbbi évtizedek során Pécsett és Szegeden. A Hungexim új lemezkiadó első publikációja A bűvös vadász 1959-es szegedi előadásának reprodukciója. Az eredeti felvételt a Magyar Rádió készítette, Ruitner Sándor zenei rendező irányításával, meglehetősen kezdetleges technikai körülmények között, monóban (a Rádió csak a hetvenes évek elejétől alkalmaz sztere6technikát). A technikai hiányosságok mellett további zavaró tényező, hogy az új CD a teljes operának csak egyes részleteit tartalmazza, és a válogatás nem az "opera-keresztmetszet" műfaji szabályai szerint történt: érthetetlen, hogy a nyitány, és számos, a cselekmény szempontjából kulcsfontosságú ária nem szerepel a lemezen. Ennek ellenére értékes és tiszteletreméltó a Hungexim vállalkozása; egyrészt azért, mert bepillantást enged az ötvenes- évek végének valóban virágzó _szegedi operaéletébe, másrészt az elsőrangú énekesi teljesítmények miatt. Az Agáta szerepét alakító Moldován Stefánia hangjának nagy viv6ercje, gazdag árnyalatai; Berdál Valéria (Annuska) sokoldalúsága és humora; a negatív figurát (Gáspár) igazi operai karakterré formáló Szalma Ferenc basszbaritonja egyaránt maximálisan érvényesül. A felvétel igazi meglepetése azonban Max, a vadászlegény megtestesítője, a szakmai körökben is kevéssé ismert Megyesi Pál kitűnő teljesítménye. A zenekar játéka lendületes, érezhetően lelkes és expresszív, így a technikai bizonytalanságok, pontatlanságok ellenére is élvezhető. A hangszeresek, a kórus és a szólisták produkciójában egyaránt világosan nyomon követhető Vaszy Viktor, a XX. század egyik legjelentősebb magyar karmestere, az egyik utolsó valódi színházi karmester munkájának hatása. A bűvös vadász régi-új felvételével a kiadó a kilencven éve született Vaszy Viktornak is méltó emléket állított. „

(Retkes Attila)

42   Búbánat 2017-08-29 22:46:48
1969. augusztus 17-én, a Kossuth Rádióban, 15.30 és 15.50 óra között került először adásba:

„Bemutatjuk új operettfelvételeinket” Moldován Stefánia és Udvardy Tibor énekel.

Közreműködik a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és Énekkara.
Vezényel: Sebestyén András

1.) Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony – „Hulló falevél…” (Udvardy Tibor)
„Nagy árnyas kert közepében áll ott egy sötét platán, alatta sok álmot szőttünk, szép tavaszi éjszakán. Szerelemről, boldogságról ábrándozánk kiskerti padunkon ülve, rózsanyílás idején…. /Hulló falevél, suttogva beszél, a szép tavasznak már vége, S a nyárnak, mely lelkünkben égett, már csak az emléke él… Hulló falevél, sárgult falevél…”

2.) Leo Fall: Pompadour – Pompadour belépője „Ma érzek itt magamban valamit…/Hej, ha kezembe kapnék egy férfit! Férfit, de igazit, ám…” (Moldován Stefánia)
„Ma érzek itt magamban valamit, ami nyugtalanít! Oly furcsa ez, olyan izgató, mi biztató! A vérem úgy bizsereg,tenyerem viszket, oly ideges vagyok, hogy széttörnék mindent! És hogyha még ez sem elég, lesz valami más is, adja az ég! Óh, óh, óh, óh! /- Hej, ha kezembe kapnék egy férfit, férfit, de igazit ám! Szinte gondolni sem merem végig, oly forró, oly vad a szám! Lázas csók, mely izzóan ég, elkábító, az volna jó! Jaj, ha egyet ma kaphatnék! Mi lenne itt ma még, mi lenne itt ma még, mi lenne itt ma még!”

3.) Pjotr Csajkovszkij–Josef Klein – Erdődy János: A diadalmas asszony

a.) Mencsikov dala, I, felv.: ”Hol az az asszony, ki rabul ejtett? hol az az asszony, kit nem felejtek? hol van mámor, az örök lobogás? hol az a nő, aki minden nap más? (Udvardy Tibor és az MRT Énekkarának Férfikara)

b.) Márta és Menysikov „Csók-kettőse”: „Elszállunk, mint a madár…” (Moldován Stefánia, Udvardy Tibor)
41   tollnok • előzmény40 2015-01-02 18:02:42
Azt megköszönöm.
40   telramund 2015-01-01 17:29:31
Emlékeim szerint nekem is megvan,de megtalálni nem lenne könnyű,ha sikerül jelzem.
39   Heiner Lajos • előzmény38 2015-01-01 15:40:43
És az én archívumom is...
38   Búbánat • előzmény37 2015-01-01 14:56:38
Ennek dokumentációjára a Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa internetes oldalán bukkantam rá. Információként megjegyzi: nem kölcsönözhető. Leltári száma: H/5361

Talán érdeklődni lehetne máshol is, ahol van zenei könyvtár. Az OSZK Zeneműtárában biztosan kell lenni a CD-ből - legalább helyben meghallgatható - példánynak.
És marad a rádió hangarchívuma is...
37   tollnok • előzmény36 2015-01-01 12:11:56
És ezt a felvételt meg lehet szerezni valahonnan? Akár zenei könyvtárból kölcsönzésre, meghallgatásra?
36   Búbánat • előzmény34 2014-12-31 16:17:36
A kérdezett adatok:

CD 0411 WEBER, Carl Maria von A bűvös vadász (részletek magyar nyelven)

Ea.: Sebestyén Sándor, Horváth József, Moldován Stefánia, Berdál Valéria, Szalma Ferenc, Megyesi Pál, Sinkó György, a Szegedi Nemzeti Színház Ének- és Zenekara, vez. Vaszy Viktor

Magyar nyelvű élő felvétel, készült 1959-ben a Szegedi Nemzeti Színházban 78' 05"

Kiadó: [Budapest] : OTP Bank + Hungexim, 1992

Melléklet: mell.
Zenei tárgyszó: opera, keresztmetszet
Eredeti cím: Der Freischütz
Egys.cím: A bűvös vadász. Részletek
Szakjel: CD 0411
Lejátszási idő: 78 min 5 s
Gyári szám: HUN 001


A rádióban 1959-től kezdve többször is lejátszották ezt a teljes felvételt és persze önállóan, részleteket is sugározva ebből.

Ennek a szegedi produkciónak a "színlapja":

Carl Maria von Weber: A bűvös vadász
Bemutató: Szegedi Nemzeti Színház - 1958

Fordította: Szabó Miklós

Vezényel: Vaszy Viktor

Km.: a Szegedi Nemzeti Színház zenekara és énekkara (karigazgató: Komarniczky Tamás)

Rendező: Abonyi Tivadar

Szereposztás:

Ottokár, cseh herceg - Sebestyén Sándor
Kuno, hercegi fõvadász - Horváth József
Agáta, a leánya - Moldován Stefánia
Annuska, fiatal rokon - Berdál Valéria
Gáspár, elsõ vadász - Szalma Ferenc
Max, második vadász - Megyesi Pál
Remete - Sinkó György
Kilián – Szabadi István
Nyoszolyólány – Mére Ottilia
Samiel – Halmágyi Mihály
35   tollnok 2014-12-31 15:50:20
Meghallgattam egymásután mindkét áriát vele és Moldován Stefánia is nagyszerű Agatha lehetett! Nem értem a MÁO miért nem tűzte műsorra A bűvös vadászt vele, ha már egyszer a Bánk bánt is dekolorálták miatta - mondjuk én azt a Bánk bán verziót nagyon utálom, Kenessey Tisza-parti jelenetével.
34   tollnok 2014-12-31 15:33:57
Agatha harmadik felvonásbeli áriája magyarul, a művésznő előadásában - Carl Maria van Weber Bűvös vadászából.

A szóló lemezén a második felvonásbeli áriát énekli németül. Ez a magyar nyelvű felvétel gondolom Szegeden készülhetett - Vaszy Viktor vezényel rajta. Vagy nem?
33   piazzetta 2014-11-27 21:08:45
Eszembe jutott, hogy egyszer régen láttam MS-t egy jótékonysági esten sérült gyerekeknek énekelni a Csitári hegyek alatt c. népdalt. Nagyon megható volt (kitörted a kezedet, mivel ölelsz engemet...)
Van egy nótalemezem is, amin Marcizs Demeterrel "együtt" , azaz ő az A oldalon, énekel. Sajátosan egyéni stílusban, ritka jó ízléssel, lírai hangvétellel, kedvesen és átélten énekelt nótákat is.
32   ferocissimoato • előzmény31 2014-11-26 10:55:14
Felveszi/ felvette valaki egészen véletlenül ezt a müsort DVD-re? Nagyon érdekelne!
31   Búbánat 2014-11-26 10:33:41
Az M3 csatornán láthatjuk ismét ezt a régi portréfilmet:

2014. november 26. szerda 12:55 - 13:20

Vastaps - Moldován Stefániának
(1990) (25')

„Végy egy kiváló énekest, adj hozzá nagyszerű muzsikusokat - ez a receptje a Magyar Televízió Vastaps című sorozatának. Ma Moldován Stefániáé a főszerep,s arra is jut néhány perc, hogy művészi pályája állomásairól kérdezze a műsorvezető, Bayer Ilona.”

Szereplők:
• Marczis Demeter
• Moldován Stefánia
• ifj. Sánta Ferenc és népi zenekara

Rendezte:
• Komlós András

Operatőr:
• Kocsis Sándor

Időtartam:
25 perc
30   IVA • előzmény28 2013-11-03 23:32:18
Ha már szóba hoztad a testvért, az örökös taggá választás kapcsán, megjegyzem: tudomásom szerint Moldován Stefánia nem volt gyermektelen. (Ennél többet azonban nem tudok a családjáról - nem emlékszem, hogy szokása volt mesélni a magánéletéről -, nem is felelősségre vonásként említem.) Viszont számos pályatársának, elődjének nem volt gyermeke (valamikor a művészek világában ez volt gyakoribb), esetleg más családtagja sem. Vajon az ő nyughelyükre figyel-e valaki? Ugyancsak nem számon kérésnek, pusztán kérdésnek szánom: művészek esetében (bizonyos „rang” felett) nincs-e felelőssége a sírhelyek valamilyen szintű ápolásában valamilyen intézménynek? Pl. az államnak. Vagy egy színháznak az örökös tagjai felé.
29   Búbánat • előzmény28 2013-11-03 19:37:00
Az előbbi mondat eleje stilisztikailag így helyes:

„Az Opera tavaly szeptemberi évadnyitó társulati ülésén jelentették be:…”
28   Búbánat • előzmény26 2013-11-03 19:30:44
Itt a fórumon is hír volt:
Az Opera tavaly szeptemberben az Opera évadnyitó társulati ülésén jelentették be: Moldován Stefánia operaénekesnőt és Makai Péter díszlet- és jelmeztervezőt Posztumusz Örökös Taggá választották. Moldován Stefánia testvére, Moldován Domokos vette át a kitüntetést, cserébe Szász Endre egyik, az énekesnőről készült művét ajándékozta az intézménynek.

Most, olvasva e híradást, az ember arra gondolna, hogy testvére, a neves fotográfus -rendező és annak felesége (Csengery Adrienn operaénekesnő) gondját viselik a másfél éve meghalt kiváló szoprán sírjának. Nem hinném, hogy anyagiak szűkében lennének, és egyébként is, hol van az elhunyt iránti elvárható rokoni, testvéri érzés, meg a kegyelet... Ha meg egészségügyi problémáik miatt nem tudnak kimenni a sírhoz, hol vannak az ő családtagjaik?
Persze, nem tudjuk, mi állhat a gondozatlan sír állapota hátterében. Ilyen felkavaró hír hallatán - más információk hiányában - csak ilyen gondolatok keringhetnek mindnyájunkban, akik erről a „szégyen”-ről tudomást szereztünk.
27   zalbarna • előzmény26 2013-11-03 18:59:01
Kicsit rendbehoztad ?
26   tiberio 2013-11-03 18:50:40
Talán egész Farkasréten nincs még egy olyan elhagyatott, beszakadt, gazos, virág nélküli sír mint az övé.Szégyen!
25   faapo 2012-04-20 10:44:46
Nekem szerencsém volt, személyesen is ismertem a Művésznőt! Szeretnék egy általa mesélt anekdotát közkinccsé tenni, ezzel is emlékezve Rá! Stefike az első Fidelio-Leonóráját Pesten beugrásként énekelte, Báthy Anna helyett kellett beállnia. Báthy kosztümjét igazították rá az előadás előtt, s mivel Stefike csípőben kicsit teltebb volt, hát bizony óvatosan mozgott a jelmezben. Aztán a "sírásó" jelenetben megtörtént a baj.Az imitált ásáshoz le kellett hajolnia, a nadrág nagyot reccsent, és a varrás a fenekén szétnyílt. Székely Mihály, aki Roccot énekelte, majd meghalt a röhögéstől, de aztán Stefike kérésére kollegálisan fedezte a hátsó felét, amíg szerepe szerint a színpadon kellett lennie. Tündéri teremtés volt,és nagy énekesnő! Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük!
24   márta 2012-04-19 09:15:05
1967-ben a Dóm téren a Don Carlos ment. Moldován mellett Gyurgyevka Csakacsevics, a még mindig élő Angelo lo Forese, Nicolae Herlea, A fiatal Nikola Gyuzelev Faragó András énekelt, és a legjobb V. Károly, akit valaha hallottam, a 27 éves Gregor József. Van belőle teljes magnófölvétel.
23   kugli • előzmény21 2012-04-13 19:02:52
Kis kiegészítés. 25 éves művészi jubileumát 1980-ban Szegeden is megünnepelte. A Bánk bánban partnere a Szegedről indult Simándy József volt.
22   tiramisu 2012-04-13 17:07:51
Isten nyugosztalja békében Moldován művésznőt.
21   kugli 2012-04-13 12:12:12
Mi szegediek is jól emlékszünk a Művésznőre. Igaz a 60-as évek legelején Pestre szerződött. Én először - életem első szinházi előadásán - az Aidában láttam gyermekként.
A vasárnap délutáni előadást Vaszy Viktor dirigálta, Medgyesi Pálra és Turján Vilmára emlékszem. Talán Littay Gyula volt Amonasro és Sinkó György is énekelt. Sajnos az "égi szinpadon" teljessé vált a csapat.
Azután a Szabadtéri Játékon is többször láttam-látthattuk viszont. Nyugodjék békében.
20   Spangel Péter 2012-04-13 10:54:27
Desdemonát színpadon láttam vele, Melindáját csak rádióban hallottam vele, illetve lemezen.
Nyugodjon békében!
19   telramund • előzmény17 2012-04-13 10:17:22
Miklósa ,mint Zerbinetta.Hát lehet,hogy elénekelné,de minek?Azzal a vibratos hanggal nem lehetne végighallgatni.
18   telramund 2012-04-13 10:15:37
Szegeden nagyon nagyon sok szerepet énekelt,mielőtt Pestre került.Elöször a Fidelio Leonórájában hallottam, ahol beugróként énekelt.Egyébként a gardellis Manonban Ő énekelt Ilosfalvyval a bemutató második szereposztásában.
Sok szép előadást hallottam vele.Nyugodjék békében !
17   IVA • előzmény14 2012-04-13 00:35:39
Múlt héten beszélgettem valakivel különböző Macskajáték-előadásokról, emlegetve Moldován Stefániát is, aki Mácsai Pál egyik rendezésében Cs. Bruckner Adelaidát, Csermlényi Viktor anyját játszotta.
S éppen tegnap este, az Arabella operaházi előadásáról hazafelé tartva játszadoztam azzal a gondolattal, hogy mostanában lenne érdemes az Operaháznak felújítania az Ariadné Naxos szigetént, mert Sümegi Eszter és Miklósa Erika személyében lenne hozzá alkalmas címszereplő, illetve Zerbinetta. A Komponista lehetőségét nemigen látom, pedig évtizedekkel ezelőtt akadt egy szoprán és egy mezzo Komponistánk is, és természetesen Ariadné is volt kettő: Déry Gabriella mellett Moldován Stefánia alakította a Primadonnát. Kár, hogy fénykorában nem gondoltak rá a Tábornagynéval. Élő, hallomásból betegeskedőnek tudott énekesnőként gondoltam este Moldován Stefániára, s mire hazaértem, szembesültem azzal, hogy akkor már nem is volt köztünk. Nagyon sajnálom, amint azt is, hogy az kikopott a televízióból, ahol egy időben a színpadtól való visszavonulása után is gyakran felbukkant, karakterét őrző, mindig derűs és érdekes személyiségként.
16   Búbánat 2012-04-12 20:58:52
Nagy fájdalommal töltött el a szomorú hír!
15   -zéta- • előzmény14 2012-04-12 20:40:28
Ó, nyugodjék békében...:-(
14   bermuda 2012-04-12 20:37:17
Elhunyt Moldován Stefánia.
R.I.P.
13   Búbánat • előzmény11 2009-04-06 09:28:15
armenia
12   Búbánat • előzmény11 2009-04-06 09:24:27
11   Búbánat 2009-04-06 09:20:09
Eddig nem is tudtam arról, hogy Moldován Stefánia apai ágon örmény; a világhálón most olvastam el egy két évvel ezelőtti szép cikket róla, mely a Nemzetiségi díj átadása alkalmából eleveníti fel a származási gyökereit…. armenia 14-15 oldal.

10   WiseGentleman • előzmény9 2009-04-06 01:53:09
E szerepek különbözőségéből is következik, hogy Moldován Stefánia igazi all-round drámai szoprán volt. Másik fontos szerepe volt a Bánk Melindája, ez utóbbit viszont már csak felvételről hallottam.
9   WiseGentleman 2009-04-06 01:51:40
Moldován Stefánia számomra a Fidelio-Leonora, a Trubadúr-Leonóra és Tosca szerepében volt meg, mind-mind kitűnő előadásélmények (persze még gyerekként, amikor az ember először csodálkozik rá az operákra, kifinomult kritikai érzék nélkül).
8   sasikas • előzmény7 2009-04-05 19:36:24
Furcsa dolog élő emberekről múlt idóben írni,"opera történelem egyik kiemelkedö alakja lehetett,...". Moldován kiemelkedő művész, kiváló énekes. Illendő megfelelő módon írni vele kapcsolatban.
7   Sesto • előzmény5 2009-04-05 19:26:51
...kizárólag hanghordozóról ismerem, s live szinpadon/koncertdobogón már nem láttam/hallottam, így kizárólag ilyen élményekre alapozhatok, mégis csatlakoznék, ugyanis vhogy ilyennek hallom én is, mint ahogy összefoglaltad: "Moldován Stefánia nekem nem volt kedvencem, mert bár mindig elismertem gyönyörű hangszínét, nem tetszett énekstílusa (mindig húzta-nyúzta a frázisokat), és meglehetősen labilis intonációja."

Ettöl függetlenül valszeg egészen biztosan a magyar opera történelem egyik kiemelkedö alakja lehetett,...
6   sasikas • előzmény5 2009-04-05 17:42:12
Moldován szépen énekelt. Misura is.
5   parampampoli 2009-04-05 17:38:11
Moldován Stefánia nekem nem volt kedvencem, mert bár mindig elismertem gyönyörű hangszínét, nem tetszett énekstílusa (mindig húzta-nyúzta a frázisokat), és meglehetősen labilis intonációja. De voltak nagyon szépe estéi is, Manonként és mindenekelőtt a Trubadúr Leonorájaként, amelyet egy időben szinte mindig ő énekelt. Ő ahhoz a rendkívül megbecsülendő, de sose eléggé megbecsült énekestipushoz tartozott, akik megbízható produkcióikkal vállán visznek egy társulatot. Moldovánt követve ilyen volt számomra Misura Zsuzsa, a maiak közt pedig Bazsinka Zsuzsanna és Sümegi Eszter.
4   Búbánat 2009-04-05 16:36:53
Készült egy portréfilmje a televízióban, melyet 1968. szeptember 13-án, 21.50 és 22.25 között láthattunk először az MTV csatornán.

A műsorban Moldován Stefánia mellett közreműködött Ilosfalvy Róbert, Melis György, Simándy József. Zongorán kísért: Érsek Mária.

Aki kérdezett: Komlós János

A portréfilmben elhangzott:

1.) Bartók: Két magyar népdal
2.) Erkel: Bánk bán – Tisza-parti jelenet
3.) Beethoven: Fidelio – Leonóra áriája
4.) Verdi: A trubadúr – Leonóra és Luna gróf kettőse
5.) Verdi: A végzet hatalma – Leonóra áriája
6.) Puccini: Tosca – Tosca imája
7.) Puccini: Manon Lescaut – Ékszerária
8.) J. Strauss: A denevér – Kettős

Szerkesztő: Vecsernyés János
Díszlettervező: Kaunitz Ervin
Vezető operatőr: Szilágyi Virgil

Rendező: Békés András

3   Búbánat • előzmény0 2008-09-02 21:52:27
Köszönöm. Melindák és Leonórák. Ezekben ismertem meg őt és szerettem meg hangját, lényét.
2   frushena • előzmény1 2008-09-02 21:46:18
Remélhetőleg a mostani Fidelio is jól fog sikerülni. Bár nem különösebben hat meg Beethoven egyetlen operája.
1   WiseGentleman • előzmény0 2008-09-02 21:45:00
Jómagam pont a Fidelio Leonorájaként láttam.
0   frushena 2008-09-02 21:38:34
Búbánat! Parancsolj!

WEBER : Bűvös vadászában lélegzetelállítóan szépen énekelt! És ugy mindenben!
   
Műsorajánló
Mai ajánlat:
10:00 : Budapest
Zeneakadémia, Előadóterem

"Liszt-Kukacok Akadémiája"

11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Gran Duo Italiano:
Mauro Tortorelli (hegedű), Angela Meluso (zongora)
LISZT: Gran duo concertant sur la romance ʻLe marinʼ
LISZT: Romance oubliée
LISZT: Die Zelle in Nonnenwerth
SIVORI: Variazioni sul Faust di Gounod
SIVORI: 2 Romanze senza parole, op. 23 – 1. (Esz-dúr) románc
SIVORI: Fiori di Napoli, op. 22
PAGANINI: Variazioni sul tema del Carnevale di Venezia

15:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Sylvia Schwartz (szoprán)
Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma)
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Fischer Iván
ČIURLIONIS: Az erdőben
ARVO PÄRT: Como cierva sedienta
PETERIS VASKS: Epifania
ARVO PÄRT: Te Deum

19:00 : Budapest
Erkel Színház

ORFF: Carmina Burana

19:00 : Budapest
MOM Kulturális Központ

Csáki András (gitár)
Anima Musicae Kamarazenekar
Ars Sacra Fesztivál
BECCHERINI: Éjjeli őrjárat Madridban
ALBENIZ: Spanyol szvit
CASTELNUOVO-TEDESCO: Gitárverseny
ANTON ARENSKY: Kamaraszimfónia

19:00 : Budapest
Belvárosi Szent Mihály Templom

Organ & Choir

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Balogh Ádám (zongora)
Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Hámori Máté
"A Semmelweis emlékév ünnepi koncertje"
ERKEL: Bánk bán - nyitány
LISZT: A-dúr zongoraverseny
MOSONYI: Ünnepi zene
BRAHMS: 2. (A-dúr) szerenád, Op.16

19:30 : Budapest
Müpa, Fesztiválszínház

Baráti Kristóf, Jakub Jakowicz (hegedű)
"Szeryng 100"
J.S. BACH szonátái és partitái szólóhegedűre
g-moll szonáta, No. 1, BWV 1001
h-moll partita, No. 1, BWV 1002
a-moll szonáta, No. 2, BWV 1003
C-dúr szonáta, No. 3, BWV 1005
d-moll partita, No. 2, BWV 1004
E-dúr partita, No. 3, BWV 1006

20:00 : Budapest
Mátyás-templom

Magyar Virtuózok Kamarazenekar
18:00 : Debrecen
MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

MODEM/12 - Koncertek
A mai nap
történt:
1869 • A Rajna kincse bemutatója (München)
született:
1954 • Gőz László, harsonás
1958 • Andrea Bocelli, énekes
elhunyt:
2001 • Isaac Stern, hegedűs (sz. 1920)