vissza a cimoldalra
2018-09-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4058)
Kedvenc előadók (2822)
Milyen zenét hallgatsz most? (24998)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61044)
Haladjunk tovább... (214)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2283)
Társművészetek (1268)
Momus társalgó (6348)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11288)
A csapos közbeszól (95)

A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (1072)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2892)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4339)
G.F. Händel Operák, Zeneművek (1719)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1238)
Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics (94)
Operett, mint színpadi műfaj (3706)
Élő közvetítések (7409)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (775)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1481)
Franz Schmidt (3184)
Balett-, és Táncművészet (5556)
Kedvenc magyar operaelőadók (1090)
A nap képe (2095)
film és zene (189)
Kimernya? (2752)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Palcsó Sándor (Búbánat, 2008-08-29 17:11:57)

 
126   Búbánat 2015-05-20 14:18:20
A Túl az Óperencián című adás ma délelőtti műsorában részletek hangzottak el Johann Strauss Egy éj Velencében című operettje (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, Szabó Miklós) mellett Lehár Ferenc Giudittájából is.

Ez utóbbi operettből hallottuk:

- Bevezető, Anita és Pierrino kettőse, No.7. (Koltay Valéria és Palcsó Sándor)

Ez a részlet a Magyar Rádió 1968-as stúdiófelvételéről való, melyen az operettből csak részleteket vettek fel. Km.: Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Korondy György, Palcsó Sándor, valamint az MRT szimfonikus zenekara és a Földényi-kórus. Vezényel: Bródy Tamás. A dalszöveg Erdődy János munkája.


„ - Na, gyerünk, mire vársz, mire vársz? Csengess be már, csengess be már! Mondd, mire vársz! – Ez a két feladat, akiért, csengess be már, miért állsz itt, mint egy szamár?! - Minden az én dolgom; ezt én már unom, nagyon. – Gyáva kutya vagy, te egyetlen szép angyalom! – /- Édes, ha két szív csak egymásnak él, mindegy az, bárki bármit beszél. – Mindegy, hogy nyár van vagy hideg tél. – Aki szerelmes, csak csókot kér! – Óh, ha két szív csak egymásnak él. – Te vagy nékem az egyetlen cél! – Mert mi mindig csak egymásnak él!
/- Kicsikém, még nem bizonyos, hogy így van ez, és az sem fix: hogy így is lesz! – De hiszen ez egész bizonyos, állítod ezt? Szerelmem képtelen lesz. – Képtelen szerelem, de ez elég…. - Szerelem végtelen, és ebben te vagy a bűn! /- Édes, ha két szív csak egymásnak él, mindegy az, bárki bármit beszél. – Mindegy, hogy nyár van vagy hideg tél. – Aki szerelmes, csak csókot kér! – Óh, ha két szív csak egymásnak él. – Te vagy nékem az egyetlen cél! – Mert mi mindig csak egymásnak él!”

- Ugyanerről a felvételről szólalt meg Korondy György énekével Octavio belépője: „Élni jó! Barátaim, élni jó! … O signora, signorina, szól az édes kavatina…” (No.7.), melyben közreműködik a Földényi Kórus.

- A Magyar Rádió elkészítette az operett teljes stúdiófelvételét is: a Rádió Dalszínháza bemutatója: 1982. szeptember 13., Kossuth Rádió 20.19 – 22.00. Fordította és rádióra alkalmazta: Erdődy János . Zenei rendező: Fejes Cecília. Rendező: Bozó László. Km. az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc). Vezényel: Oberfrank Géza
Erről a felvételről hallottuk most Anita és Pierrino duettjét ( No. 15.) „Jöjj, jöjj, gyerünk el innen már, jöjj, jöjj, gyönyörű élet vár…” (Zempléni Mária és Korcsmáros Péter)

- És még egy dalt hallottunk az operettből: Sass Sylvia énekelte Giuditta dalát (km.: a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András): „Más nem csókol oly forrón, mint én...” (Más fordításban így hangzik:” Olyan forró ajkamról a csók…” – pld. Házy Erzsébet egy másik, 1967-es felvételén ezzel a verssel halljuk énekelni őt.)

Az operettműsor ismétlését ma 18 órától újra meghallgathatjuk a Dankó Rádióban és az elérhető internetes oldalakról.
125   palcsoildi 2014-12-23 17:08:35
A Zenei klubban lévő beszélgetésből készület műsort, itt lehet visszanézni.

http://erdmediacentrum.hu/tv/2014/12/16/fenykep-2014-december-16/
124   macskás • előzmény122 2014-12-18 21:13:37
:)
123   macskás 2014-12-18 21:13:19
123
122   Búbánat 2014-12-18 11:14:57
A Bartók Rádió ma éjjeli rádióműsorában Balassa Sándor műveiből – köztük egy operából – hallhatunk részleteket:

23.00 – 23.55 Ars nova
- a XX-XXI. század zenéje

A felhangzó hét részlet között - ötödik számként - szerepel egy operajelenet is:

Az ajtón kívül - A Kabaréigazgató és Bekcmann jelenete Op. 27. (Palcsó Sándor, Bordás György - ének, MR Szimfonikus Zenekara, vez. Lehel György)
121   Búbánat • előzmény120 2014-11-24 12:33:43
Sajnálatosan lemaradt a Palcsó Sándor-estről írt élménybeszámolómból a művésszel beszélgető társ neve. Ezennel pótolom mulasztásomat: az Érdi Zenei Könyvtárban Lehotka Ildikó, ének-zenetanár, a könyvtárban működő Zenei Klub szakmai vezetője vállalta a moderátori szerepkört, akinek pallérozott szakmai tudása és empatikus ráhangolódása művészpartnerére igen megkönnyítette az Operaház Örökös Tagjának „kitárulkozását” - a zene és a kiváló énekművész iránti nagy várakozás jele volt, hogy megtelt a könyvtár terme. Ez a körülmény ugyancsak örömet okozhatott a beszélgetés résztvevőinek és megjelent érdeklődők számára.
És ha már itt tartok, szintén köszönet illeti a „házigazdát” is, Nida Judit könyvtáros személyét. Kettejük érdeme a „Zenei Klub a könyvtárban” funkcionálása - amint a honlapjukon olvasni lehet, céljuk „hogy a színvonalas zenét szerető közönség élvezetes, tanulságos, sok kiváló zenével fűszerezett beszélgetéseken vehessen részt, esetenként találkozhasson a szakma jeles képviselőivel.” Hát egy ilyen emlékezetes beszélgetés résztvevői lehettünk elmúlt csütörtökön, Érden, a Zenei Könyvtárban, Palcsó Sándor vendégeként.

120   Búbánat 2014-11-21 12:20:05
Tegnap este Érden, a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Zenei Könyvtárában Palcsó Sándor vendégei voltunk, mint ahogy az „örökifjú” tenorunk is vendégként érkezett oda, hogy a Zenei Klub meghívottjaként nagy érdeklődéssel övezett beszélgetésben tárja fel legbensőbb gondolatait, érzéseit az eltöltött hosszú művészi pályáról, valljon életének „titkairól”, örömeiről-bánatairól, a változatos, sokrétű, de akadályoktól sem mentes életút meghatározó szakaszairól így az indíttatás, az indulás, a beérkezés főbb állomásairól, az Operaházban eltöltött időszakáról.

A zsúfolásig megtelt könyvtárteremben a beszélgetés moderátorának jól megfogalmazott és célirányos, olykor személyes hangot is megütő kérdéseire Palcsó Sándor mindig poénokkal teli és frappáns, szellemes, humoros szófordulatokkal válaszolt. Tömören vagy kibontva a tárgykört, idézte fel emlékeit, életének emlékezetes epizódjait. Egy pillanatig sem zavartatva magát a videokamerák, a fotóapparátusok „kereszttüzétől” vitte tovább a szót, és közben minden szavából kiérződik és kirajzolódik (aki nem ismerte volna őt eddig) egy igazat kereső és azt megvalló tiszta szívű, őszinte, humánus, a munkájáért és családjáért élő és azért felelősséget vállaló, alázatos ember képe – akit ma is az örök optimizmus vezérli, és aki hiszi azt, hogy az ember akár sikereiben, akár mellőzötten, örömben-bánatban, egészségesen vagy betegségek közepette, a boldogságát és hitét keresi. És tudja, hogy ebben a keresésben nemcsak önmagát találhatja meg, de azt is, nincs magára hagyatva sem, hiszen van és őrködik mellette a hűséges, kitartó, szerető család, ott vannak a barátok, jó ismerősök, egykori és sajnos egyre fogyatkozó számban az egykori kollégák, munkatársak, akikre számíthat. De legfőképpen bízhat egy magasabb fórumban is: az isteni, örök Gondviselésben, aki vigyáz rá!

Palcsó Sándor színes visszaemlékezéseit, valamint „hitvallásait” bejátszott zenék szakították meg. Énekében hallhattunk részleteket emlékezetes operaelőadások hangfelvételeiből (Erkel: Hunyadi László – V. László király áriája; Szokolay Sándor: Sámson - tercett (benne közreműködött Faragó András és B, Nagy János), és operettrészletek is felcsendültek Palcsó Sándor rádiófelvételei közül: a miniszter dala J. Strauss A királyné csipkekendőjéből; Daniló belépője Lehár Víg özvegyéből; Malatromba álma Offenbach A sóhajok hídja című dalművéből.

Számomra - és gondolom mindazok számára is, akik jelen voltak - megható, személyes találkozás volt régi kedvenc tenoristámmal, aki ma már egyedüliként, doyenként, van közöttünk szólamából. A közönség vastapssal köszönte meg neki a Vele együtt eltöltött igen tartalmas másfél órát, mely kikapcsolódást, felüdülést hozott a napi robotba, bújába-bajába belefáradó- belefásuló emberekbe, és jólesően megidézte nekünk egy mára már letűnt „aranykort” is az Opera múltjából.
Bízom benne, lesz még folytatás, lesz még alkalmunk hasonló körben összejönni sokunk által kedvelt, szeretett Palcsó Sándor művész úrral, aki felhatalmazott bennünket nyugodt szívvel őt „Sándor bátyázni”. Ezúton is, még egyszer, innen kívánok neki boldog születésnapot és további jó egészséget szerettei körében.
119   Búbánat 2014-11-08 12:33:48
Palcsó Sándor ma 85 éves! Isten éltesse még sokáig, erőben és egészségben!

A Dankó Rádióban Nagy Ibolya emlékezett meg nagy szeretettel kiváló tenoristánkról, aki a Túl az Óperencián című rádiós operettműsora vendége volt augusztusban, kivel a rádió mikrofonja előtt egy héten át beszélgetett.

A ma délelőtti adás végén Palcsó Sándort három operettfelvétel részletével köszöntötte a szerkesztő-műsorvezető:

– Lehár: A víg özvegy - Daniló belépője: „A szerelmetes szép hazám, hogy mennyi gondot ád, az ám…Az orfeum tanyán, ott békén hagy hazám… „
(Palcsó Sándor) – élő felvétel; km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

– Kálmán: A Bajadér- Radjami herceg dala „Éj borong a földön, éj és csend… Ó, bajadérom… (Palcsó Sándor, az MR Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – élő felvétel, Csepeli Munkásotthon, 1979. december 3.)

– Kálmán: Cirkuszhercegnő –dal: „Ha bemegyek a cirkuszba, szívem már egy láz… /A szép kis cirkusztáncosnők, Ki ért a csókhoz úgy mint ők…” (rádió stúdiófelvételéről)


Ezt az adást ismét meghallgathatjuk a rádióban 17 és 18 óra között, valamint online a www.dankoradio.hu internetes oldalon.
118   Búbánat 2014-11-04 09:58:57
Palcsó Sándor november 20-án az érdi zenei könyvtár (Csuka Zoltán Városi Könyvtár Zenei Könyvtára) vendége lesz, 17.00 órától.

A cím: Érd, Alsó utca 27.
117   Búbánat • előzmény116 2014-10-23 15:09:10
Palcsó Sándor kétszeres Liszt Ferenc-díjas operaénekes, tenor, érdemes és kiváló művész, az Operaház örökös tagja 85 éves

MTVA „Palcsó Sándor operaénekes a Sajtó- és fotóarchívum 2014. 45. hét érdekes emberei sorozatban:”
116   Búbánat 2014-09-04 12:13:34
Örökös tag lett Palcsó Sándor – video

Érd Média Centrum
http://erdmediacentrum.hu/
2014 szeptember 3. 14:34

„Hétfőn hivatalosan megnyílt az idén 130 éves Magyar Állami Operaház új évada. Az évadnyitó társulati ülésen örökös tagokat is köszöntöttek, többek között az Érden élő Palcsó Sándor, operaénekest is.”

A videó-felvételen Palcsó Sándor nyilatkozik a helyi televíziónak operaházi elismerése kapcsán.
115   IVA • előzmény112 2014-09-01 21:50:01
Ó, most olvastam – nagyon örülök, és gratulálok!
114   Búbánat • előzmény113 2014-09-01 16:35:46
Mondanom sem kell,mennyire örülök a híreknek...!!!
113   Károly • előzmény112 2014-09-01 15:26:00
Nagy- nagy gratula a művészeknek, és az eldöntő bizottságnak is!!! Jól döntöttek, az új örökös tagok pedig nagyon megérdemelték.
112   palcsoildi 2014-09-01 15:12:05
Az évadnyitó társulati ülésen az Operaház három új örökös tagját köszöntötték az Andrássy úti palota színpadán, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas operaénekest, Palcsó Sándor Liszt Ferenc-díjas operaénekest és Szakály György Kossuth-díjas táncművészt, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorát, aki egyúttal mesterművész címet is átvehetett.


http://magyarhirlap.hu/cikk/3903/Elindult_az_uj_evad_az_Operahazban
111   macskás 2014-08-25 20:39:01
111
110   Búbánat 2014-08-25 14:02:15
A tagnapi adásnapon, a Palcsó Sándorral való múlt heti beszélgetés-sorozat utolsó napján, a Dankó Rádióban azzal köszönt el tenoristánktól a Túl az Óperencián… című operettműsor szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya, hogy felolvasta Palcsó Sándor „hitvallását” könyve („Én a pásztorok királya…” zárófejezetéből. Ez olyan szépen megfogalmazott, annyi mély érzésről és szívről tanúskodik, hogy megérdemli, idemásoljam a nyolcvan éves korában írt, öt évvel ezelőtt megjelent záró gondolatait az életrajzi kötetéből – melyeket a rádióban, élőszóban Nagy Ibolya tolmácsolásában hallhattuk:

Palcsó Sándor:

„Ide sereglik, ami tovatűnt…” (József Attila)

„Most megkérdezhetnék, hogy nem unalmas-e a jelenlegi életformám egy ilyen mozgalmas, feszített tempójú pályafutás után. Egyáltalán nem. Ha valaki figyelni tud másokra is, soha nem unatkozik. Valóban többet üldögélek már kedvenc fotelomban, mint régen, de ha a testmozgásom ’behatárolt’ is, a szellem, a lélek szabadon szárnyal. Maradt bőven ’útravalóm’ még az otthonból, gyermek- és diákkorból, a fellépésekből. Ha mosolyogva üldögélek, ezekből szemezgetek. A nappalim falán bekeretezett képek sorakoznak régi szerepeimből, hajdani kedves partnereimről, művésztársaimról. Frissek, elevenek – a képek nem öregszenek.
A rádió, a TV nagy találmány, így figyelemmel tudom kísérni az eseményeket. A sportközvetítések mindig felpezsdítenek.
’Földi ember kevéssel beéri, vágyait, ha kevesebbre méri…’ mondja Arany János. Sok? Kevés? Relatív dolgok. Meg kell tanulni boldognak lenni, örülni annak, amit megkaptunk, és nem siránkozni az után, amit nem értünk el.
Tudom élvezni feleségem virágainak, a kert fáinak látványát, a madárhangok zenéjét, a készülő finom ételek illatát, és boldog vagyok, amikor lányom este hazatér végre. Olyan ez, mint amikor friss levegő árad be a szobába.
Fiam, unokám tovább viszi nevemet. Nem az a fontos, hogy mi a foglalkozásuk, hanem az, hogy becsületes, igaz lelkű ember legyen a fiú, a lány... Édesapámtól kapott útravalóból jut még nekik is.

Íme, ez a vége írói szárnypróbálgatásomnak. Ezennel elkészült a ’nagy mű’.
De az alkotót nem hagyják pihenni…

Isten legyen velünk!”
109   Búbánat • előzmény108 2014-08-24 15:08:39
Annyi kiigazítást kell tennem, hogy bár Palcsó Sándor a Fidelio Jacquino szerepét említette, valójában nem ezzel, hanem a Falstaff Dr. Cajus szerepével búcsúzott el Szegedtől, és a szabadtéri színpadoktól, 1980-ban.
108   Búbánat 2014-08-24 14:55:25
Egész héten át az idén novemberben a 85. életévét betöltő Palcsó Sándor operaénekes volt a Dankó Rádió Túl az Óperencián… című operettműsorának kitüntetett vendége, akivel érdi otthonában a rádió szerkesztő-műsorvezetője, Nagy Ibolya beszélgetett.

Palcsó Sándor a mai utolsó beszélgetésben egyebek közt felelevenítette a szabadtéri opera- és operettelőadásait: Margitsziget (kiemelve:Pillangókisasszony, Hunyadi László, János vitéz, A cigánybáró), Szeged (kiemelve: Brankovics György, Cigánybáró, Turandot és Fidelio -1980-ban Jaquino szerepében búcsúzott el a szabadtéri színpadtól), míg az Operaházban az utolsó előadására 1986. október 22-én került sor a Rózsalovagban.
Szép szavakkal említette családját, gyermekeit, feleségét. Szóba kerültek kitüntetései, díjai is... Megelégedett emberként tekint vissza eddigi élete folyására.
A beszélgetés-sorozat befejezéseként Palcsó Sándor beszélgetőtársa, Nagy Ibolya megköszönte az egész heti együttlétet az Operaház nyugalmazott művészének és reményét fejezte ki egy év végi - születésnapjához kötődő - újabb találkozás elé, ezt követően pedig felolvasta a nagy tenoristánk életrajzi könyvének utolsó fejezetéből zárógondolatait.

A Dankó Rádió mai adásában, Palcsó Sándor zenei felvételei közül újabbak hangzottak el:

Erkel Ferenc/Tóth Lőrinc/Egressy Béni: Hunyadi László – V. László király áriája „Én rabja képzeletnek, árva bús király….” (Palcsó Sándor és a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Ferencsik János) – élő operaelőadás részlete

Ifj. Johann Strauss –Blum Tamás/Innocent Vincze Ernő: A királyné csipkekendője (Km. a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) – 1967

- A miniszter dala „Főurak asztalánál, ha minden étel romlott, jó képet kell hogy vágjál, hogy milyen jó a koszt… Ez a mesterség, ehhez tartozik…” (Palcsó Sándor)
- Irene dala „Akkor boldog….” (Orosz Júlia és az MRT Énekkara )

Ifj. Johann Strauss - Fischer Sándor: A denevér (Km. a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) – 1963. december 25.

- Rosalinda, Eisenstein és Dr. Blind hármasa I. felv. „….Na, csillapodj le édesem… Ó, szegény, szegény, uram… Ha börtönből kijön, újra pört indítat ön... (Házy Erzsébet, Szőnyi Ferenc és Palcsó Sándor)
- Adél dala a III. felvonásból „Óh, bárcsak művésznő lennék, játszhatnék falusi szendét… Látja, ugyebár, érti, ugye, már, ez művészet, ismerje el, aki ennyit tud, színpadot érdemel… ” (László Margit)
- Óra-kettős „ Ez az ízlés, ez a szellem, ez a termet ritka kellem, óh, de lázít, csókra csábít… Itt az óra, nézzük meg, lássuk, hogyan ketyeg...” (Házy Erzsébet és Szőnyi Ferenc)

Lehár Ferenc – Harsányi Zsolt: A három grácia (Km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

- Toutou és Bouquet vidám kettőse: „A tapasztalat, kimutattam már, hogy a női szív mily’ zsivány…” (Kalmár Magda és Palcsó Sándor) - 1970-es évek vége
- Charles, Nancy hercege és Hélène szerelmi kettőse: „Engem szép szóval sosem raboltak el….Angyalkám, kicsikém, hallgass rám, ne figyelj mást, figyeld a szót, a forró szív mélyén lakol … (Németh Marika és Udvardy Tibor) - az 1960-as évek első fele
- Apacsdal (Toutou és Bouquet duettje): „Süvít a szél, hideg a tél, a sarki lámpa fénye sápadtan fehér… Ha megversz is, imádlak én, te drága rossz, apacslegény, csak üss meg, de tekint rám…” (Kalmár Magda & Palcsó Sándor) - 1970-es évek vége
-
Franz von Suppé - Innocent Vincze Ernő: Pajkos diákok – Angol-kettős (Frincke Léni, pincérlány: Szirmay Mérta; Fleck, diák: Palcsó Sándor; km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Breitner Tamás) – A rádió stúdiófelvételének bemutatója: 1966. december 28., Kossuth Rádió 19.30 – 20.39

Kerekes János/Bíró Lajos/Hárs László: Sárga rigó és az alkirály - A miniszteri titkár dala: „Aki ön előtt itt áll, az egy pénzügy, menő, bűnügyi miniszteri titkár…” (Palcsó Sándor) - Rádiós bemutató: 1973 augusztus 19., Kossuth rádió: 19.35

Johann Strauss: Kék Duna keringő (Bécsi Volksoper Zenekara, vezényel Alfred Scholz)
107   Búbánat 2014-08-23 15:56:40
Dankó Rádió – Házy Erzsébet és Palcsó Sándor a Koldusoperában – fotók

Kurt Weill: Koldusopera

Magyar Állami Operaház Erkel Színháza
1975.01.05
Házy Erzsébet; Palcsó Sándor

Fotó: Keleti Éva
106   Búbánat • előzmény105 2014-08-23 15:37:50
Palcsó Sándor operaénekes a Dankó Rádió hullámhosszán egész héten át a Túl az Óperencián… című operettműsor vendége, akivel érdi otthonában beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya.
A mai adásban Palcsó Sándor az operaházi munkásságáról beszél hosszasan (74 különböző szerepet, köztük sok modernt és klasszikusat alakított a színpadon), kiemelve Szokolay operáit, a Ring Miméjét, Britten Albert Herimgjét, az orosz klasszikusok közül a Borisz Godunov Bolondját, az Igor herceg operát, és Balassa Az ajtón kívül című operáját, melynek tenor szólamát direkt az ő hangjára írta Balassa Sándor; először az opera rádiófelvétele készült el, s csak utána került sor az operaházi bemutatóra. Palcsó Sándor felelevenítette a rádióban felvett rengeteg operett, daljáték, musical, kantáta szerepeit, szólamait – közel félszázat őriz a rádió hangarchívuma; elmesélte, hogy a legelső ilyen felkérés a rádiótól a hatvanas évek elején érkezett hozzá Sebestyén András karmestertől/ a zenei főosztály helyettes vezetőjétől, aki A víg özvegy egyik szerepére keresett beugró tenoristát valaki helyébe, Udvardy Tibor, aki Danilót énekelte az elkészült stúdiófelvételen, ajánlotta őt Sebestyén András figyelmébe. Ennek dátuma: 1962. Ekkortól indult el Palcsó Sándor rádiós szerepléseinek és felvételeinek hosszú sora

A műsor ismétlése a rádióban ma délután öt órától hatig, az interneten a www.dankoradio,hu oldalon szintén elérhető az adás.

Az alább részletezem az adásban elhangzott operettrészleteket:

Szokolay Sándor-Németh László: Sámson – Jefte, Thimneus és a király jelenete – részlet (Palcsó Sándor, B. Nagy János és Faragó András – Magyar Állami Operaház Énekkara és Zenekara, vezényel: Nagy Ferenc) – Hungaroton, LP – 1976

Offenbach: Kékszakáll (a Magyar Rádió stúdiófelvétele – 1978)

- A király belépője és Vadóc dala: Ballada „Szóljon a dal, az Udvar várja már…,kezdd már… Mint messzi földek vágyait, ismerjük a csodákat, így szoktunk újat látni, mint más soha se látott…”
(Palcsó Sándor, Kalmár Magda és az MRT Énekkara)

- Kékszakáll és a vendégek bevonulása a II. felvonás első képéből – jelenet: „ Eljött a boldog pár,,,, A vígből jön, hogy új hitvesét megmutassa, hogy lerója ezúttal is hódolatát…Ezennel, gratulálok a párnak,,,, Szép, mint az álom, ó, de várom, végre megtaláltam hetedik párom… Ó, borzalom!... Miért e nagy megütközés, miért e szemmeresztgetés… Felháborító!... „
(Km. Házy Erzsébet(Clementine királyné), Kalmár Magda (Boulotte/Vadóc), Lehoczky Éva (Hermia/Fleurette/Gyopár), Róka István (Kékszakáll), Palcsó Sándor (Bobéche király/Kandeláber király), Bende Zsolt (Oscar gróf), Fülöp Attila (Zafir/ Herceg) és az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás)

Lehár Ferenc/Mérei Adolf: A víg özvegy

– Daniló belépője „A szerelmetes szép hazám, hogy mennyi gondot ád, az ám…Az orfeum tanyán, ott békén hagy hazám… „
(Palcsó Sándor) – élő felvétel; km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

– Bevezetés és Vilja-dal: „ A mi hazánk szép Pontenegro, ha itt vagy Párizs kellős közepén, ma táncot jár a lány meg a legény…., Az otthon hangja visszatér, hadd mondjak el egy szép mesét, egy tündér lányról szól e kép, Viljának hívja őt a nép…. Élt egy egyszer egy Vilja, egy tündéri lény, meglátta az erdőn egy ifjú legény…”
(Km. Házy Erzsébet és az MRT énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Sebestyén András) - 1962

Huszka Jenő/Martos Ferenc/Innocent Vincze Ernő): Bob herceg

- Hármas (Gipsy, a pék, Pickwick, a kocsmáros és Plumpudding,a borbély jelenete): „Most először járok erre, meg kell hagyni, szép kis hely… Jaj, jaj, mi lehet az illem itt a fényes udvarnál, jaj, jaj, fejemen a hajszál félelmemben égnek áll….”
(Km. Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor és az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – 1965

- Annie dala „a kis kurta szoknyáról…” (Németh Marika) – 1965

- Annie dala „Jaj, de jó, ha egy lány szerelmes… Jaj, cipi-cupi, cup-cup, cuppant a csók…” (Németh Marika és az MRT énekkara) – 1965

- Gárda-induló: „Nevet a nap sugara, ruhánk a fényben úgy ragyog… a nők szemében nincsen párja… Csörög a kardunk, dob pereg… A gárda, a gárda, vihar sebesen tör az ellenen át…”
(Km. a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Kerekes János) – Qualiton hanglemezkiadó - 1962

Ifj. Johann Strauss: Déli rózsák (Bécsi Volksoper Zenekara, vezényel: Carl Michalski)

105   Búbánat • előzmény104 2014-08-23 12:12:17
Ez téves!

Az itt közölt szombati műsorprogram volt tegnap adásban, amiről beszámoltam. Az itt vasárnapra hirdetett műsorüsszeállítást hallhattuk ma délelőtt, szombaton. Kíváncsian várom, mi kerül adásba holnap, vasárnap - utolsóként, Palcsó Sándor műsorában.
104   palcsoildi 2014-08-23 11:03:07
SZOMBAT, VASÁRNAP IS!!!!!!!!!!!!


/NAGY IBOLYA/ Vendég: Palcsó Sándor
TÚL AZ ÓPERENCIÁN 11 és 17 órakor.
ZENE: szombat, vasárnap.
-----------------------------------------------------------------------------
SZOMBAT: 11:09:30 Dal Petress Zsuzsa & Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Vidám kettős (Szerző: Millöcker, Karl/Zell, Friedrich/Genée, Richard)
11:12:09 Dal Kalmár Magda & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Bródy Tamás -- Dubarry - Jeanne dala (No.12) (Szerző: Millöcker, Karl/Mackeben, Theo/Knepler, Paul)
11:16:29 Dal Kónya Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Bródy Tamás -- 4. René dala (Szerző: Millöcker, Karl (1842-1899) - osztrák/Mackeben, Theo/Cremer, Hans Martin)
11:20:11 Dal Házy Erzsébet & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Bródy Tamás -- Jeanne belépője (Szerző: Millöcker, Karl/Zell, Friedrich/Genée, Richard)
11:28:16 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Lehel György -- Marci belépője No.2 (Szerző: Farkas Ferenc/Dékány András/Dalos László)
11:30:57 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Lehel György -- Zeng az erdő - Búcsúlevél ez (No.20) (Szerző: Farkas Ferenc/Dékány András)
11:33:26 Dal László Margit & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Lehel György -- Zeng az erdő - Árva madár (Szerző: Farkas Ferenc/Dékány András/Dalos László)
11:35:59 Dal Zentai Anna & Sárdy János & Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara -- Zeng az erdő - Emlékszel, tavasz idején (Szerző: Farkas Ferenc/Dékány András)
11:40:17 Dal Zentai Anna & Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara & Vaszy Viktor -- Zeng az erdő - Mókus-dal (Szerző: Farkas Ferenc/Dalos László/Dékány András)
11:46:15 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Breitner Tamás -- Nick dala (No.7) (Szerző: Planquette, Robert Jean Julien/Farnie, Henry Brougham/Romhányi József)
11:49:24 Dal Petress Zsuzsa & Melis György & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Nelly és Rip kettőse( No.4) (Szerző: Planquette, Robert Jean Julien/Farnie, Henry Brougham/Romhányi József)
11:52:42 Dal Kalmár Magda & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Breitner Tamás -- Levélária (No.19) (Szerző: Planquette, Robert Jean Julien/Farnie, Henry Brougham/Romhányi József)
11:56:32 Dal Bécsi Johann Strauss Zenekar & Boskovsky, Willi -- Krapfenwaldban - polka (Szerző: Strauss, Johann)
-------------------------------------------------------------------------
VASÁRNAP: 11:07:24 Dal Palcsó Sándor & B. Nagy János & Faragó András -- Kórus, Jefte, Thimneus és a király jelenete (Szerző: Szokolay Sándor/Németh László)
11:09:33 Dal Kalmár Magda & Palcsó Sándor & Magyar Rádió És Televízió Énekkara -- A király dala és Ballada (No.22) (Szerző: Offenbach, Jacques/Meilhac, Henri/Halévy, Ludovic)
11:11:45 Dal Házy Erzsébet & Kalmár Magda & Lehoczky Éva -- Jelenet (No.14) (Szerző: Offenbach, Jacques/Meilhac, Henri/Halévy, Ludovic)
11:25:38 Dal Palcsó Sándor & Magyar Állami Operaház Zenekara & Bródy Tamás -- Víg özvegy - Danilo belépője (Szerző: Lehár Ferenc/Léon, Victor/Stein, Leo)
11:28:29 Dal Házy Erzsébet & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Sebestyén András -- 1. Introduktion (No.7) (Szerző: Lehár Ferenc/Léon, Victor/Stein, Leo)
11:29:46 Dal Házy Erzsébet & Magyar Rádió És Televízió Énekkara & Vajda Cecília -- 3. Vilja dal (No.7/b) (Szerző: Lehár Ferenc/Léon, Victor/Stein, Leo)
11:38:33 Dal Kishegyi Árpád & Külkey László & Palcsó Sándor -- Hármas (Szerző: Huszka Jenő/Martos Ferenc/Innocent Vincze Ernő)
11:41:34 Dal Németh Marika & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Sebestyén András -- Dal a kis kurta szoknyáról (Szerző: Huszka Jenő/Martos Ferenc)
11:46:27 Dal Németh Marika & Sebestyén András -- Jaj, de jó (Szerző: Huszka Jenő/Martos Ferenc)
11:49:25 Dal Magyar Rádió Énekkara & Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara & Kerekes János -- Gárda induló (Szerző: Huszka Jenő/Martos Ferenc)
11:51:24 Dal Bécsi Volksoper Zenekara & Michalski, Carl -- Déli rózsák (Szerző: Strauss, Johann)
103   Búbánat 2014-08-22 13:43:44
A Dankó Rádió „Túl az Óperencián…” című műsorának e heti vendége, az operaénekes Palcsó Sándor, a mai beszélgetés során élete nagy korszakainak felidézésében eljutott addig a pontig, hogy a Magyar Állami Operaház magánénekese lett: 1958. De még visszatekintett a Honvéd Művészegyüttes tagjaként 1956 őszén elkövetkezett kínai vendégszereplésükre, és hogy élték át visszafelé jövet Moszkvában a közben itthon lezajlott forradalmi eseményeket…

A Nagy Ibolya műsorvezető szerkesztésében a délelőtti operettadásban (ismétlés délután öt és hat között; az interneten is online www.dankoradio.hu), ma is olyan, a rádióban készült operettekből hallhattunk részleteket, melyek közt Palcsó Sándor felvételei is megtalálhatóak:

Millöcker: Dubarry (km. az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara, vezényel: Bródy Tamás) - 1972
– Margot és Brissac vidám kettőse „Reszket bennem minden ideg….. Van egy kis időm, hát imádlak én! A szívem odavan…” (Petress Zsuzsa és Palcsó Sándor)
– Jeanne dala „ Átéltem már néhány szerelmet… Mindegy nekem, mi lesz velem…” (Kalmár Magda)
– René dala „Mily szép az élet…” (Kónya Sándor)
– Jeanne belépője „Ma élni jó, ma élni szép…” (Házy Erzsébet, énekkar)

Farkas Ferenc/Dékány András/Dalos László): Zeng az erdő (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - 1965
- Marci belépője „Be szép az erdő, a tarka rét, fák sűrű lombján a napsugár ég…” (Palcsó Sándor)
- Dal: „Búcsúlevél ez mit írók néked, elmegyek, bár utánad fáj szívem…” (Palcsó Sándor)
- Bori dala: „Árva a madár szárnya, ha elszáll, árva egyedül minden fűszál…” (László Margit)
- Kettős: „Domboldalon játszottunk valamikor régen… Emlékszel, tavasz idején, kószáltunk, ugye, te meg én…” (Zentai Anna és Sárdy János, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vaszy Viktor) – 1960-as évek eleje
- Mókus-dal (Zentai Anna)

Planquette – Romhányi József: Rip van Winkle (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - 1968

– Nick dala „Tegnap, még ha magamba néztem, ha magamba néztem, szemem előtt egy férfi állt, Nemes hős, a szerelmi végzet…. Nincs még egy lány, a ki így hámoz répát…” (Palcsó Sándor)
– Nelly és Rip kettőse „Tölgyeken a lomb, csalogatva szól…. Gyere hát, olyat látsz, mit máshol nem találsz...” (Petress Zsuzsa és Melis György)
– Alice dala: Levélária (Kalmár Magda)

Ifj. Johann Strauss: Krapfenwaldban - polka (Bécsi Johann Strauss Zenekar, vezényel: Willi Boskovsky)
102   Búbánat • előzmény101 2014-08-21 14:36:45
Természetesen, ez a délelőtti rádióadás is visszahallgatható a délután öt órától hatig tartó ismétlésben, ami az interneten is elérhető online a www.dankoradio.hu oldalon.
101   Búbánat 2014-08-21 14:33:58
A Dankó Rádió operettműsorában egész héten át Palcsó Sándor a vendég, akivel érdi otthonában beszélget a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya. A mai műsorban Palcsó tovább meséli visszaemlékezéseit életéről, művészi pályájának alakulásáról, zenei tanító mestereiről, az első szerepekről, és művésztársakról, így felidézi a ma 106 esztendeje született Feleki Kamillal való ismeretségét, barátságát is, akivel először a Lili című Hervé-operett felvétele során találkozott először.

A mai zenei kínálat három nagyobb blokkra oszlott: az elsőben Házy Erzsébet és Palcsó Sándor négy duettet énekel a Leányvásár 1964-es rádiófelvételéről!

Jacobi Viktor-Bródy Miksa–Martos Ferenc: Leányvásár (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – 1964
- Bessy és Frit kettőse, No. 11. „Lassan uram, édes uram, miért oly mohó!? …. Na de méltóságos úr, Nem szokás ölelni ily vadul…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)
- Bessy és Fritz kettőse, No. 6. „Nagyon vad ez a vadon… Kettecskén, az élet édes álom, kettecskén…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)
- Bessy és Fritz kettőse No. 16. Jenki-kuplé: „Volt valahol, élt valahol egy aranyos nő, Róla e dalban sok szó lesz,…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)
- Bessy és Fritz kettőse No. 13. „Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment, a kis bohó, Dsiloló, dsiloló, dsiloló…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)

Kálmán Imre - Kulinyi Ernő: A Bajadér
- Radjami herceg dala „Éj borong a földön, éj és csend… Ó, bajadérom… (Palcsó Sándor, az MR Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – élő felvétel, Csepeli Munkásotthon, 1979. december 3.)
- Marietta és Napoleon kettőse „Egy jó kis bár…” (Kalmár Magda és Palcsó Sándor)
- Marietta és Napoleon kettőse az I. felvonásból „Szervusz, rózsám…” (Zentay Anna és Kishegyi Árpád)
- Balettzene (az MR Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – élő felvétel, Csepeli Munkásotthon, 1979. december 3.)
- Marietta és Napoleon kettőse a II. felvonásból: „Aki tudja mi a sikk, mi a módi,
rajong az a divatért mi nem ósdi… Jön~e velem nagysád shimmyt járni?...” (Kalmár Magda és Palcsó Sándor)

Lehár Ferenc – Gábor Andor: Luxemburg grófja
- Basil belépője „Szívem szeret, valóság ez, nem álom….” (Feleki Kamill, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara, vezényel: Várady László)
- Fleury és Basil kettőse „Polkatáncos, polkatáncos, voltam deli legény…” (Honthy Hanna és Feleki Kamill)
- Fleury belépője „Konfetti felhő száll, mint a vihar… Jó hírnév, jó modor a fő…” (Honthy Hanna)
- Juliette és Brissard kettőse „Egy kis szoba, hej, ott szűkös a hely… Gyerünk, tubicám, se kocsink, se lovunk..” (Petress Zsuzsa és Palcsó Sándor, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara – élő felvétel)
- Keringő – km. a Bécsi Johann Strauss Zenekar, vezényel: Willi Boskovsky)
100   Búbánat • előzmény98 2014-08-20 13:10:32
Palcsó Sándor a Dankó Rádió mai operett adásában – Nagy Ibolya szerkesztő-műsorvezető beszélgető társaként - folytatta a hétfőn és kedden elkezdett, ifjú korának viszontagságokkal teli időszakának felidézését, a művészi pálya felé irányuló törekvéseit, melyre rátalált a Honvéd Művészegyüttesben. Innen indul el, ível fel és majd az Operában teljesedik ki egy több évtizedre szóló nagyszerű művészi pálya… E mellett vall hitről, becsületről, hűségről. Palcsó Sándor ritka pontos emlékezőtehetséggel, és színesen, mesél és mesél a rádió mikrofonja előtt az érdi otthonában. A hét további napjaiban is érdemes lesz a rádió adását nyomon követni, megismerni Palcsó Sándor hosszú, változatos életpályája további alakulását – „első kézből”- a saját hangján!

Aki lemaradt volna a délelőtti műsorról, a délután öt órakor kezdődő ismétlése során még meghallgathatja, ami az interneten is elérhető a www.dankoradio.hu oldalon.

A rádióban ma felcsendült zenék a következők voltak:

Szirmai Albert –Martos Ferenc: Alexandra (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - 1980
- A király dala (Palcsó Sándor)
- Alexandra és a király kettőse (Pászthy Júlia és Palcsó Sándor)
- Jelenet (Pászthy Júlia, Kelen Péter, Palcsó Sándor)
- Grófnő és Károly kettőse (Oszvald Marika és Maros Gábor
-
Vincze Ottó – ifj. Ambrózy Ágoston: Cseberből-vederbe (Km. az MRT Kamarazenekara és a Földényi Kórus, vezényel: Tóth Péter) – 1960-as évek vége
- Sándor dala (Palcsó Sándor)
- Levél-dal (Andor Éva, Palcsó Sándor és a Földényi Kórus)

Huszka Jenő – Martos Ferenc: Gül baba (Km. MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara, vezényel: Sebestyén András) - 1962
- Zenés jelenet (Németh Marika, Palcsó Sándor, Bende Zsolt, Ilosfalvy Róbert és énekkar)
- Leila belépője (Németh Marika)
- Mujkó nótája: „Darumadár fenn az égen” (Miller Lajos – egy hanglemezfelvételről)
-

Kacsóh Pongrác/ Endrődi Sándor/Pásztor Árpád): Rákóczi (Km. MRT Szimfonikus Zenekara, Vezényel: Kerekes János) - 1964
- Rákóczi dala és megtérése: „Hogyha jő az este, várom félve-lesve, vár-e rám a csöndes álom…./ Fülembe csendül egy nóta még …” (Udvardy Tibor – ének; Palcsó Sándor, Agárdy Gábor, Ujlaky László -próza)

Vesztergám Miklós: Régi Rákóczi induló (tárogatóra)

Erkel Ferenc: Palotás a Hunyadi László című operából (Km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Ferencsik János)

Kálmán Imre: Ördöglovas – Palotás (Km. a Váci Szimfonikus Zenekar. Vez.: Farkas Pál)
99   macskás 2014-08-20 12:12:19
99
98   Búbánat 2014-08-20 10:49:51
Ezen a héten: Palcsó Sándor a Dankó Rádióban

Az augusztus 20., 21. és 22-i adásnap műsora a linkre kattintva megtalálható

Kezdés 11 és ismétlés 17 órakor

Palcsó Sándorral Nagy Ibolya beszélget.
97   Búbánat • előzmény94 2014-08-18 10:25:38
Hamarosan kezdődik:

Dankó Rádió facebook oldalán olvasható:

Vendég: Palcsó Sándor operaénekes

TÚL AZ ÓPERENCIÁN 11 és 17 órakor.
ÉLETRAJZ és ZENE: hétfő,kedd.
-----------------------------------------------------------------------
A Liszt Ferenc-díjas érdemes és kiváló művész munkásságát a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is elismerték már. Az operaénekes, eredetileg jogot tanult, majd beiratkozott a Honvéd Művészegyüttes Zeneiskolájába, ahol gyorsan kiemelték szólistának. A zeneiskola elvégzése után a Magyar Állami Operaház énekese lett egészen nyugdíjba vonulásáig, ám az énekléssel azután sem hagyott fel: szerződéses operaénekesként folytatta pályáját. Kiváló énekhangja tehetséges színészi adottságával válik teljessé. Fellépései mellett több tévé- és rádiófelvételben is részt vett, így a rádió számtalan operett felvételét is őrzi, mellyel egész héten szórakoztatjuk a kedves hallgatókat.
A művész Érdi otthonában beszélgettünk.
2011-ben megjelent egy könyve is ( Érd Város támogatásával) melyben maga írja le regényes és ténylegesen regénybe illő történetét. A címe: Én a pásztorok királya….
------------------------------------------------------------------------------

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

HÉTFŐ: 11:08:00 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Breitner Tamás -- A banda élén (Szerző: Lehár Ferenc/Szabó Miklós)
11:11:47 Dal Lehoczky Éva & Gulyás Dénes & Palcsó Sándor -- Paganini - Kártya-jelenet (No.8) (Szerző: Lehár Ferenc/Kulinyi Ernő/Erdődy János)
11:17:59 Dal Kalmár Magda & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Bródy Tamás -- Szép álom, szállj a szívemre (Szerző: Lehár Ferenc/Kulinyi Ernő)
11:24:50 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió És Televízió Énekkara & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Cirkusz után (No.6) (Szerző: Kálmán Imre/Brammer, Julius/Grünwald, Alfred)
11:28:20 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Bródy Tamás -- Jonathán belépője (No.5) (Szerző: Millöcker, Karl/Fischer Sándor)
11:33:00 Dal Andor Éva & Basky István & Magyar Rádió És Televízió Énekkara -- A szegény Jonathán - kettős (Szerző: Millöcker, Karl/Fischer Sándor)
11:40:35 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió És Televízió Énekkara & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Agglegények dala (Szerző: Nádor Mihály/Kulinyi Ernő)
11:44:55 Dal Andor Éva & Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Fordulj ügyesen! (Szerző: Szirmai Albert/Emőd Tamás)
11:47:27 Dal Házy Erzsébet & Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Édes-kedves krumplileves (Szerző: Szirmai Albert/Emőd Tamás)
11:49:32 Dal Palcsó Sándor & Rozsos István & Magyar Rádió És Televízió Énekkara -- Előjáték és vásári jelenet (Szerző: Szirmai Albert/Emőd Tamás)
11:56:49 Dal Bécsi Johann Strauss Zenekar & Boskovsky, Willi -- Cigányszerelem - Keringőegyveleg az operett motívumaiból (Szerző: Lehár Ferenc)
------------------------------------------------------------------------------

KEDD: 11:07:17 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió És Televízió Énekkara & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- A jó bolt (No.16) (Szerzõ: Offenbach, Jacques/Halévy, Ludovic/Crémieux, Hector-Jonathan)
11:09:39 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara & Bródy Tamás -- Malatromba álma (Szerzõ: Offenbach, Jacques/Halévy, Ludovic/Crémieux, Hector-Jonathan)
11:12:43 Dal Kalmár Magda & Kincses Veronika & Magyar Rádió És Televízió Férfikara -- Duettino (No.19) (Szerzõ: Offenbach, Jacques/Halévy, Ludovic/Crémieux, Hector-Jonathan)
11:15:34 Dal Kalmár Magda & Palcsó Sándor & Fülöp Attila -- Hatos (No.11) (Szerzõ: Offenbach, Jacques/Halévy, Ludovic/Crémieux, Hector-Jonathan)
11:25:27 Dal Horváth Eszter & Palcsó Sándor & Magyar Állami Operaház Zenekara -- Cigányszerelem - Csók kettõs (No.5) (Szerzõ: Lehár Ferenc/Willner, Alfred Maria/Bodanzky, Robert)
11:31:39 Dal Koltay Valéria & Palcsó Sándor & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Bevezetõ és kettõs (No.7) (Szerzõ: Lehár Ferenc/Erdõdy János)
11:36:08 Dal Házy Erzsébet & Földényi Kórus & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Giuditta dala (Szerzõ: Lehár Ferenc/Erdõdy János)
11:41:54 Dal Barlay Zsuzsa & Palcsó Sándor & Kovács Péter -- Dinasztia hármas (Szerzõ: Straus, Oscar/Jacobson, Leopold/Dörmann, Felix)
11:46:07 Dal Palcsó Sándor & Magyar Rádió És Televízió Énekkara & Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara -- Boccaccio - A kádár dala (Szerzõ: Suppé, Franz von/Genée, Richard/Walzel, Camillo)
11:49:54 Dal Ágai Karola & Sándor Judit & Palánkay Klára -- Szeptett (Szerzõ: Suppé, Franz von/Zell, Friedrich/Genée, Richard)
11:53:58 Dal Magyar Állami Operaház Zenekara & Sándor János -- Nyitány (Szerzõ: Suppé, Franz von)
96   Búbánat • előzmény94 2014-08-13 23:54:25
A facebookról egy fotó: Nagy Ibolya a Dankó Rádió Túl az Óperencián… című operettműsorának szerkesztő-műsorvezetője (nem „civilben”: primadonna), aki napi rendszerességgel beszélget a stúdióba érkező meghívott vendéggel: énekművészekkel, énekes-színészekkel, karmesterekkel, rendezőkkel, zeneszerzőkkel; a rádióban emlékműsorokat szerkeszt már eltávozott vagy még köztünk levő, a műfajban alkotott művészekről - az életútjuk és életművük előtt tisztelegve; mint ahogyan ezen a héten külön megemlékezik a 30 éve elhunyt Vincze Ottó és a 18 évvel ezelőtt meghalt Kerekes János zeneszerző-karmesterekről, valamint a 90 éve született Gencsy Sári énekesnőről. (Az elmúlt napokban Pohly Boglárka ének- és táncművésszel beszélgetett Nagy Ibolya.)

Jövő héten az idén 85 esztendős Palcsó Sándor operaénekest köszönthetjük a rádióban Nagy Ibolyával együtt, akinek nagy hírű tenor vendégét nem csak beszélni halljuk majd a mikrofon előtt, hanem a zenei blokkban sok szép felvételét is meghallgathatjuk majd.
95   Búbánat • előzmény94 2014-08-12 22:47:42
És az adott héten minden nap megismétli a rádió a műsort 17 és 18 óra között. + az interneten online a www.dankoradio.hu oldalon is elérhető az adás.
Magam részéről előkészítem a kazettás magnómat...
94   palcsoildi 2014-08-12 09:52:40
Palcsó Sándor a Dankó rádióban

2014.augusztus.18- tól augusztus 22- ig

DANKO_RADIO - 11:00 - 12:00 Túl az Óperencián című műsorban Palcsó Sándorral beszélget Nagy Ibolya
93   IVA • előzmény92 2014-07-18 02:34:02
Noha az operaházi és más színházi örökös tagság jóval patinásabb intézmény, mint a Nemzet Színésze, sosem tudtam, milyen grémium választja az örökös tagokat, vagyis hogy a kiválasztás módja a Nemzet Színészéével azonos. Míg mindig jóleső érzéssel nyugtáztam, hogy egy énekes, vagy táncművész neve alatt látom ezt a kitüntetést, keresni sosem kerestem, ha hiányzott onnan. Nem tudtam, hogy Palcsó Sándor nem örökös tag, és a szemrehányás és a sürgetés szándéka nélkül be kell vallanom, értetlenül, szinte hitetlenkedve, sőt megdöbbenéssel fogadtam most e fórumon.
Mivel Palcsót gyerekként ismertem meg a színpadon (a Fra Diavolo Lorenzójának máig emlékezetes megformálójaként, Házy Erzsébet, Szőnyi Olga, Ilosfalvy Róbert társaságában, akik mind örökös tagok lettek), s onnan szinte teljes pályáját követhettem – különös ámulattal a Bolond (Borisz Godunov), az Írnok (Hovanscsina), Mime, Loge, Néró, Sporting Life, Alwa, az Iskolamester és a Kutya (A ravasz rókácska) szerepében –, tapasztalva, milyen széles skálán és milyen tökéllyel aknázza ki a karaktertenor szerepkör lehetőségeit, és micsoda atmoszférát teremt a színpadon alakításaival, nem hittem volna, hogy éppen őt nem sorolják az Operaház mindenkori társulatának legerősebb oszlopai közé. Nem, nem értem!
Lehet, hogy a kitüntetésről döntő grémium még sohasem tévedett az örökös tagság odaítélésében, úgy gondolom, megfeledkezésük Palcsó Sándorról: a tévedhetetlenségüket erősítő kivétel.
92   Búbánat • előzmény91 2014-07-16 16:04:56
Bizonyára lesznek közöttük "bölcsek", akik megértően viszonyulnak a felvetésemhez, már csak azért is, mert ismétlem: Palcsó Sándor novemberben már 85 éves lesz. Nem hinném, hogy annyi sok operaénekes "várakozik" erre az Örökös tagság" elismerésre - az Ő korában - aki bizony, nagyon megérdemelné ezt a kitüntető címet - nyilván, ahogy azok is, akik már megkapták, és azok is, akik Palcsóval együtt eddig hiába vártak rá.
Még egyszer: Palcsó Sándor novemberben tölti be a 85. életévét! Éppen itt az ideje, hogy ezt a mulasztást pótolja az illetékes grémium!
91   parampampoli • előzmény89 2014-07-15 16:32:57
Vannak még jópáran, az idei jelöltek között is, akik rendkívüli művészpályát futottak be, nagy nemzetközi karrierrel a hátuk mögött, akik nem örökös tagok. Hogy kit választanak meg örökös tagnak az örökös tagok, azt bízzuk rájuk inkább. A Nemzet Színészein kívül ez a másik grémium, akik önmaguk döntenek róla, ki lehet az illusztris "klub" tagja, és eddig még nemigen tévedtek.
90   Búbánat • előzmény89 2014-07-15 09:19:22
Liszt Ferenc-díjas (1963, 1971), érdemes (1974) és kiváló művész (1980).
89   Búbánat 2014-07-15 09:12:28
Számomra érthetetlen, hogy PALCSÓ SÁNDOR operaénekes MIÉRT NEM ÖRÖKÖS TAGJA a Magyar Állami Operaháznak!!!???

Az idén 85. életévébe lépett Liszt Ferenc-díjas. kitűnő tenorunk 1957-1979 között az Operaház magánénekese volt. 1979 óta nyugdíjas. 1980-1986 között szerződéses operaénekes volt. Életpályája alatt sok új magyar opera ősbemutatóján szerepelt. Sokoldalú énekes, kiváló színészi adottságokkal. Több európai országban volt vendégszereplő. Összeszámoltam: több mint 70 operában, dalműben szerepelt, lépett fel a dalszínházban!
Rendkívül sokoldalú művész, aki itthon és külföldön, színpadon, pódiumon, a rádióban, a televízióban számtalan operában, operettben, daljátékban, oratóriumban lépett fel illetve szinte minden zenei műfajban otthon volt, amit a vele készített számtalan rádió- és lemezfelvétele is hűen tükröz.

A Magyar Állami Operaház Örökös Tagja címet a dalszínház adományozza "az Operaház művészi rangját és arculatát meghatározó tagoknak."
Hátha valaki, akkor Palcsó Sándor erre a kitüntető elismerésre már régóta, igazán rászolgált. Méltatlanságnak tartom, hogy ebből a körből kimaradt, kihagyták!

Olvasom: "Az Operaház Mesterművészei és Örökös Tagjai olyan oszlopok, amelyekre a társulat művészileg és emberileg mindig is építkezett és ezentúl is építkezni fog" - mondta Ókovács Szilveszter az Operaház Székely Bertalan termében rendezett díszebéden, ahol még a húsvéti ünnepek szellemében köszöntötte legendás művészeinket.

Palcsó Sándor 2014. november 8-án tölti be a 85. életévét. Nagyon bízom benne, hogy az Operaház végre nem feledkezik meg régi nagy művészéről, és az Operaház örökös tagjai közé emeli!

88   Búbánat 2014-05-04 17:35:48
Egy rádiófelvétel-különlegesség, Farkas Ferenc ritkán hallható művéből: Aspirationes Principis - Rákóczi Kantáta

Előadók: PALCSÓ SÁNDOR - tenor, Sólyom-Nagy Sándor - bariton, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.
Vezényel: Medveczky Ádám

Hallható ma éjjel a Bartók Rádióban, a 23 órakor kezdődő ARS nova - XX-XXI. század zenéje című műsor második (utolsó) számaként. (teljes adásidő: 55 perc)

A mikrofonnál: Varga János
Szerkesztő: Bánkövi Gyula

87   Búbánat 2013-11-13 22:49:55

Kaptam egy levelet, melyben szívemhez nagyon közelálló gondolatát osztja meg velem a kedves levélíró. Felvetése méltányolható, azzal magam is azonosulni tudok. Utólagos engedelmével idézek a leveléből:

A 84 éves Palcsó Sándor „tényleg egyik utolsó mohikánja azoknak a gyönyörűséges operai esteknek, melyekre olyan nagyon szívesen emlékezünk. Hála Istennek, vagyunk még egy jó páran. Az jutott az eszembe, hogy nagyon is megérdemelne egy nyilvános születésnapi köszöntőt (a többi pályatárshoz hasonlóan) vagy valamiféle beszélgetős, emlékező műsort a ma még kiváló állapotban lévő Palcsó Sándor.”

Szerintem egyet lehet érteni a levélíróval: Palcsó Sándor pályatársaiból – korosztályából - . már kevesen vannak köztünk. Néhány név: Barlay Zsuzsa (80), Déry Gabriella (80), Komlóssy Erzsébet (80), László Margit (82), Gyimesi Kálmán (80), Tréfás György (82).
Palcsó Sándor a magas életkorával doyen köztük.

Számon tartom a kedvenc művészeim évfordulóit, ünnepeit. Így nem hagytam ki Palcsó Sándor két évvel ezelőtti ünnepi koncertjét, a könyvbemutatóját, és elmentem Érdre, a neki szervezett zenei eseményre is, ahol nagy kedvvel, maga is kivette a részét az ünnepségből. De korábban, amikor a 80. születésnapja alkalmából a Fészek Művészklubban rendeztek számára egy beszélgetős, zenés ünnepi műsort, ugyancsak jelen voltam. Akkor is kedves kollégák köszöntötték és kis koncertet adtak tiszteletére. Remélhetőleg, nem az utolsó ilyen jelentős események voltak ezek a mindnyájunk által nagyra becsült, szeretett és tisztelt Palcsó Sándor életében!
Barlay Zsuzsát és Komlóssy Erzsébetet - személyes bevonásukkal – igazán megérdemelt, nagyszabású koncert keretében ünnepeltük a közelmúltban betöltött szép, kerek évfordulóik alkalmával. Palcsó Sándor is megérdemelné, a magas korára való tekintettel különösen, hogy meghívott művészek, pályatársak körében, közreműködésükkel hasonló formátumú – koncerttel egybekötött - ünneplésben részesüljön.

Talán még nem késő gondolat ez: jövő ilyenkor, amikor betölti a 85. életévét, nagyon szép gesztus lenne az illetékesek részéről a „ma még kiváló állapotban lévő Palcsó Sándor” számára is rendezni/szervezni egy hozzá méltó ünnepi gálát, ezzel is tisztelegve a kiváló tenor operaénekesi múltja előtt!
Talán a Magyar Állami Operaház és/vagy a Belcanto Opera-Barátok Magyarországi Egyesület felkarolhatná az elképzelést és kivitelezhetné – még időben… Ennél jobb alkalom közel s távol nem kínálkozna, élni kellene vele. Csak ne legyen ez túl késő neki és nekünk… Persze az is szép tett volt az utóbb említett Egyesület részéről, hogy emlékestet kapott Melis György, Ágai Karola és Házy Erzsébet.
Remélhetőleg Palcsó Sándorra még életében, vele, emlékezhetünk majd - újra !
86   Búbánat • előzmény85 2013-11-11 13:16:08
A Palcsó-interjú és műsorrészlet 0:29 –től 16:22 percig található meg a filmen.
85   Búbánat • előzmény78 2013-11-11 13:10:48
A napokban volt Palcsó Sándor 84 éves.

Palcsó Sándor négy évvel ezelőtt, 80 éves korában elhatározta, hogy könyvet ír az életéről, pályájáról, szerepeiről. Ez a könyv elkészült, mely felvillantja emlékeit gyerekkorától kezdve a sokrétű, tartalmas operaénekesi életúton át egészen érdi nyugdíjas éveiig. A gazdag kiállítású, sok fényképpel illusztrált könyv az "Én a pásztorok királya... Palcsó Sándor emlékei” címet kapta. A neves tenorista már a 82. évében járt, amikor sort keríthetett könyvének ünnepélyes, zenés est keretében történő bemutatására Érden, a Szepes Gyula Művelődési Központban 2011. április 26-án. Többen méltatták a könyvet, magam is itt a fórumon, hiszen ott voltam Érden a könyvbemutatóval egybekötött zenés esten, melynek egyik vendége Ötvös Csilla volt, Palcsó Sándor régi, kedves zenés-színpadi művésztársa. Számomra nagy megtiszteltetést jelentett, hogy a nagy tenoristával - aki rendkívül közvetlen, nyitott, barátságos, jó kedélyű ember ma is - néhány szót válthattam, és kedves szavakkal dedikálta számomra szép könyvét.

Most az interneten találtam egy videót, mely ezen az említett ünnepi esten készült: benne interjú Palcsó Sándorral és bejátszott részletek: énekel a műsoros estjén - túl a 81.-en!
Ötvös Csillát is megszólaltatja a riporter, tőle is látunk-hallunk daljáték-részleteket a videón:

Érd, 2011.04.26 - Fénykép (Palcsó Sándor-video)

Isten éltesse Palcsó Sándort születésnapja alkalmából!
84   Búbánat 2012-12-23 11:43:15

Hunyadi László – V. László áriája – Palcsó Sándor

Ferenc Erkel - Hunyadi László
Hosszú az éj... Én, rabja képzeletnek

King László V - Sándor Palcsó

Conductor / vezényel: Ádám Medveczky1974

1974

83   Spangel Péter • előzmény81 2012-03-06 07:00:31
Igazat szóltál!
82   Búbánat • előzmény81 2012-03-05 22:20:53
Minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy egy még élő legendával egyáltalán személyes kontaktusba kerülhessünk. Megéri!
81   palcsoildi 2012-03-05 19:48:23
Nem, ez még mindig ugyan az a könyv... Csak egy újabb bemutató. Itt lehet beszélgetni a művész úrral, lehet kérdéseket feltenni.
80   hapsi • előzmény79 2012-03-02 13:49:57
Ez már tavaly megjelent?
Vagy netán teljese új a könyv?
79   palcsoildi 2012-02-27 13:53:28
http://www.hotelerd.hu/hotel/palcso-sandor-konyvbemutatoja-2012-marcius-12-en_p45.html


Palcsó Sándor könyvbemutatója 2012.március 12-én

Szeretettel hívjuk Önt Palcsó Sándor,a Magyar Állami Operaház magánénekese, Liszt Ferenc díjas Érdemes és Kiváló művésze, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének és Középkeresztjének kitüntetettjének könyvbemutatójára

2012.március 12-én 17 órai kezdettel az érdi Termál Hotel Liget Minaret termébe.
78   Búbánat 2011-10-16 21:17:24
Palcsó Sándor honlapján nem csak könyvének reklámja található, hanem könyvismertető-kritika olvasható, melyhez kapcsoltan a doyen tenor műsoros estjéről közölt személyes élménvbeszámoló tartozik. Ide másolom a cikket:

"A napokban bensőséges ünnepség színhelye volt az érdi Szepes Gyula Művelődési Központ nagytermének közönsége.
A Magyar Állami Operaház magánénekese, Liszt Ferenc díjas, Érdemes és Kiváló művésze, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének és Középkeresztjének kitüntetettje PALCSÓ SÁNDOR életéről megjelent kiváló könyvbemutatója és kellemes kis koncertje volt a program.
Palcsó Sándor nyolcvan esztendősen megírta élete és pályája történetét, a kötet Érd Megyei Jogú Város Oktatási és Művelődési Bizottságának támogatásával jelent meg.
A könyv címe Kacsóh Pongrác: János vitéz c. daljátékából Kukorica Jancsi belépőjének első sorát idézi, hiszen ez a szerep végig kísérte a művész egész pályafutását.
A nyolc évtized meg sem látszott és szép tenorján sem hallatszott, amikor a kezdeti köszönő szavak, után Kuncze Melinda zongora kíséretével a művész újra elénekelte Jancsi belépőjét. A szívből jövő és lelkes tapsok után Szóka Júlia, Deák Mihály énekművészek és Ötvös Csilla a Magyar Állami Operaház magánénekesnője egy-egy részletet idézett Kacsóh Pongrác mindenki által ismert és szeretett daljátékából.

Egykori itthoni kolléganője, az azóta már világhírűvé vált mezzo-szoprán énekesnő Budai Lívia videó felvételen küldte el üdvözletét.
A zenei bevezetőt követően beszélgetés keretében ismerhette meg a közönség Palcsó Sándor életútját épp úgy, mint a könyvben. Gyermekkorát felelevenítve mély tisztelettel és szeretettel emlékezett szüleire, példaképére, református pap édesapjára. A diákélet hangulatos történeteit, majd a lassan felnőtté váló nagyfiú háborús emlékeit, a katonaévek eseményeit érintette a művész.
A Honvéd Művészegyüttesben tanultak sokat segítették énekesi pályafutásában. A beszélgetés során említette a Kínában töltött három hónapos vendégszereplésüket.
A könyvben bőven olvashatunk erről, és sok és túl nagyméretű fotó illusztrálja ezt az életszakaszt. A kötet egyik kifogásolni való része a kínai világot mutató fotók sokasága. A művész pályafutásáról bővebb információt kaphatnánk, ha operaénekesi szerepeiből láthatnánk lényegesen több felvételt. ( Egyébként ezeket a képeket az Operaház kiváló fotóművésze Mezey Béla készítette, és ezek a fotók nagyban hozzájárulnak az írott szöveg megerősítéséhez! Éppen ezért lett volna jó, ha ezekből sokkal több került volna a kötetbe.)
Palcsó Sándor rendkívül jó riportalany! Olyan színesen, érdekesen, kiválóan fogalmazva, gyönyörű magyar nyelven beszélt operaénekesi szerepeiről, a színpad varázsáról, az énekes pálya járulékos feladatairól, a jelmez, a maszk, a díszlet fontosságáról, hogy élvezet volt hallgatni.
Mély tisztelettel idézte fel a dalszínház fénykorának kiváló vezetőit, Nádasdy Kálmánt, Oláh Gusztávot, Márk Tivadart. Beszélt pályafutásának kiemelkedő eseményeiről, a kortárs művek bemutatásáról, az énekesi és színészi feladatok összehangolásáról.
A beszélgetés során sokszor elhangzott, hogy mennyire elismerték ezt a kettősséget, ami bizony nem sokak tudása. ( Itt is találtam még hiányosságot a könyvben, ugyanis egyetlen egy korabeli kritikát nem idéztek a szerkesztők, pedig igazán kívánkozott volna a mondanivalókhoz! )
Ízlésesen és nem hangsúlyozva került szó a magánéletről, a nyugdíjas évekről.
Befejezésül régi televíziós koncertfelvétel vetítése szerzett igazi élményt a nézőknek-hallgatóknak. Ötvös Csillával énekelt duettet Palcsó Sándor jó pár évtizeddel ezelőtt, és a Vigadóban akkor megtartott előadás fináléja zárta az ünnepséget.
A színpadról lejövő művészt körbevették a jelenlévők és ő hűségesen dedikálta a szép kiállítású könyvét a lelkes rajongóknak."75   Búbánat • előzmény74 2011-05-20 16:22:49
Nagyszerű!!! Ez sokaknak igen pozitív hír!!! Újra csak azt mondhatom, letehetetlen olvasmány Palcsó Sándor könyve.
74   palcsoildi 2011-05-20 08:25:39
Kedves Érdeklődök!

Örömmel közölhetem, hogy már Pesten is hozzá lehet jutni édesapám " Én, a pásztorok királya...Palcsó Sándor emlékei című könyvhöz.

Rózsavölgyi Zeneműbolt 1052 Bp., Szervita tér 5.
http://www.rozsavolgyi.hu/ ( neten is meg lehet rendelni)

Az ár változatlan. 2500 ft-ba kerül.

a palcsoildiko@freemail.hu email címen várjuk az érdeklődök jelentkezését a könyv iránt továbbra is.

Köszönettel

Palcsó Ildikó
73   palcsoildi 2011-04-29 21:29:27
Kedves érdi lakosok.

A sok érdeklődőt örömmel értesítem, hogy az Én, a pásztorok királya...Palcsó Sándor emlékei című könyvet az Óperencia Könyvesboltban lehet megvenni.
Cím: 2030 Érd, Budai út 24. A könyv ára 2500 ft.

A többi könyves bolttal is folynak a tárgyalások.

Addig is a palcsoildiko@freemail.hu email címen várjuk az érdeklődök jelentkezését a könyv iránt.
72   Búbánat • előzmény71 2011-04-10 11:55:52
Kedves IVA és Mindenki!

Most kaptam azt az információt, hogy folyamatban van a könyv nyilvános forgalomba hozatalának előkészítése. De addig is, ha valakinek kell a könyvből, akkor írjon egy e-mailt a palcsoildiko@freemail.hu e-mail címre.
71   IVA • előzmény69 2011-04-10 02:37:13
Nagy köszönet a beszámolóért és az alapos ismertetésért, kedves Búbánat!
A terjesztés mellőzését nem értem! Ez éppoly fontos és szükséges szakasza egy könyv útjának, mint az ötlet, a megírás, a szerkesztés, a kiadás. Ma már nem csak állami könyvterjesztés létezik.
70   Búbánat • előzmény69 2011-04-10 00:36:32
Minden érdeklődőnek:

A Palcsó-könyvet tudomásom szerint csak Érden, a művészt magát megkeresve, nála lehet megvásárolni. De ha felhívjátok az érdi Szepes Gyula Művelődési Házat, talán több információhoz juttok. Nekem azt mondták, hogy ez a kötet nem kerül be a könyvesboltokba, de ki tudja? Országosan terjeszteni, egyéb hálózaton át is megoldható lenne. Elképzelhető az is, ha nagy érte az érdeklődés, utánnyomják, bár a költségek miatt ennek kicsi a valószínűsége.

69   Búbánat 2011-04-09 17:37:58
Tegnap késő este érkeztem haza Érdről, ahol a Szepes Gyula Művelődési Központ színháztermében sokadmagammal részt vettünk Palcsó Sándor frissiben megjelent életrajzi kötetének bemutatásával egybekötött műsoros estjén.
Az „Én a pásztorok királya… Palcsó Sándor emlékei” című könyv igazán lebilincselő olvasmány! Palcsó Sándor tavaly, a 81. életévében vállalkozott arra, hogy megírja visszaemlékezéseit, merítve az életéből eltelt nyolc évtizedben elraktározott emlékek bőséges tárházából. Erről így vall a kötet ajánlásában: ’Szeretettel és tisztelettel ajánlom ezt a jó szándékú íráskísérletet feleségemnek és leányomnak, valamint a megmaradt néhány kedves barátomnak, akik kedves erőszakossággal győztek meg arról, hogy nyolcvan év alatt felhalmozódott emlékeimet és a velem történteket vessem papírra. Az irántuk való forró szeretetem engedett az unszolásnak, és így született meg – „a nagy mű”.’

A 168 oldalas, számtalan fotóval illusztrált, igényes kivitelű, keményborítású könyvet - mely az Érd Megyei Jogú Város Oktatási és Művelődési Bizottságának támogatásával, Bartos Csilla, Majorné Bániczki Julianna és a Csoma Kiadó Kft gondozásában, a művész saját kiadásában jelent meg - még az éjjel, egyvégtében kiolvastam. Letehetetlen olvasmány; azon túl, hogy érdekfeszítő és izgalmas művészi pályakép bontakozik ki az olvasó előtt, feltárul az a kor is melybe a kötet szerzője beleszületett, melyben eszmélt, mely keretet adott a művész mindennapi „civil” és családi életének is. A „Gyermekkorom”, a „Diákélet” és „A nagyfiú” c. fejezetek lapjain a kezdetek elevenednek fel: a szülői ház, a tanulás, a zenére eszmélés, a tehetség kibontakozása, egyszóval: az indíttatás. Sziporkázó stílusban szól a „Katonaévek” és a „Honvéd Művészegyüttesben” című fejezetekben az átélt időszak eseményeiről, a viszontagságos negyvenes - ötvenes évek történéseiről csakúgy, mint a zenei ismeretek szerzésének, a kibontakozásának, a fejlődésének esztendeiről, amikor már az ének bűvkörébe került. Nagyon érdekes beszámoló a több ritka fotót is tartalmazó „Kínában” c. fejezet, melyből a külföldi több hónapos turné színes benyomásain túl azt is megtudhatjuk, hogy miként élte meg a Honvéd Művészegyüttes tagjaként – társaival együtt - az itthoni ’56-os forradalom eseményeiről kapott híreket, és milyen viszontagságok közepette érkeztek a Szovjetunión keresztül vonattal haza. A legterjedelmesebb fejezet, a maga 60 oldalával, „Az Operában” című fejezet. Palcsó Sándor az Operában töltött 1957-1983. közötti időszak eseménydús éveit veszi sorra, de kitekint a rádiós, televíziós, meg a szabadtéri szerepléseire, és a külföldi vendégfellépteire is. Élvezetes stílusban veszi sorra a főbb operákat, operetteket, daljátékokat, melyekben szerepeket alakított. Rendkívül érdekesen, kritikusan, de önkritikusan is - szól énekes kollégákról, rendezőkről, karmesterekről, igazgatókról, nevén említve azokat is, akikről tán nem túlhízelgő véleményt formál. Szubjektív sorok ezek, melyek mögött vélhetően tárgyszerű epizódok sorjáznak. Palcsó Sándor nagy szeretettel több helyen is megemlékezik kollégái közül például Házy Erzsébetről, de rajongva szól Nádasdy Kálmánhoz fűződő kapcsolatáról is. A szerző az anyaszínházbeli művészi eseményeken túl írásában érinti a kor politikájához való ambivalens viszonyát, szól a családi, egészségügyi megpróbáltatásokról, gyereknevelésről, unokáról, utazásokról, kikapcsolódásról, ünnepekről, ünnepségekről, baráti társaságokról, alkalmankénti „dalra-fakadás”-ról,a gyermeknevelés „prózai” dolgain át a mindennapi élet egyéb területeit is érintve a főzőcske, a kerti munka, a kocsivezetés, a zenehallgatás, a sport iránti máig tartó szenvedélyeiről. Személyes hitvallást tesz és kiáll az élet értékeinek megbecsülése mellett, hangsúlyozza az önbecsület, az igazság kimondása, az őszinteség, az alázat fontosságát. Hitet tesz a szorgalom, a kitartó tanulás és munka mellett, miközben élvezetes stílusban sziporkázik, és „dobálja” az adatokat, évszámokat, szerepeket, szereplőket, a fellépések színhelyeit. Mindezt átszövi bizonyos „palcsós” humor, szarkasztikum. Amint már eddig is kiderült a könyvismertetőmből, ez az életrajz nem kizárólag a művészi pálya időszakát öleli fel, mert nem ódzkodik a magánélet, a család meghatározó szerepét is jól körül járni: „Az élet megy tovább” című részből is sok mindent megtudhatunk a civil Palcsó Sándor érzés- és gondolatvilágából e tekintetben is. Megkap az a személyes tónus, az a mesterkéletlen, őszinte szókimondás, mely mindvégig jellemzi Palcsó Sándor munkáját. Felnézek nagy tenorunkra, aki bátran, velősen, nem köntörfalazva, nevén nevezve a dolgokat „ami a szívemen, az a szájon” modorban, de mégis élvezetesen és érdekfeszítően írja le ennek a megélt nyolcvan esztendőnek általa megemlítésre érdemesnek tartott epizód-füzéreit. A kötet végén a függelék tartalmazza Palcsó Sándor főbb opera szerepeit (75-öt számoltam össze), a koncert-feladatokat, az operai vendégjátékokat, a Szegedi Szabadtéri Játékokon és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon alakított szerepeket.
A nagyszerű színpadi fotók közzétételében Mezey Béla volt Palcsó Sándor segítsége. Mintegy 20 kép az ő munkája. Közel ötven képet tartalmaz a könyv, melyek között örömmel fedeztem fel Házy Erzsébetet is - Palcsó Sándorral közös jelenetekben (7 db fotó). A könyv ára 2.500 Ft. Állami könyvterjesztésbe nem kerül. A művész úr dedikálását nagy becsben tartom és őrzöm meg,

Még a zenés műsorról pár szót. Nagy tapssal fogadtuk a színpadon megjelenő „örökifjú” művészt, aki hálás szavakkal mondott köszönetet az Égieknek, hogy megadta a sors neki ezt a szép magas kort (már a 82.-ben jár), és hogy megszülethetett tollából ez a kötet, melyért köszönetet mondott a nevesített érdekelteknek, majd rögtön dalra is fakadt, megidézve a könyve címének szereplőjét, János vitézt: „Én a pásztorok királya…” énekelte el a népszerű Kukorica Jancsi-belépőt a daljátékból Palcsó Sándor. Meg kell, hogy mondjam, a hang ma ebben a magas korban járva is bámulatra méltóan szép, fényes, erőteljes, zengő. Nagy üdvrivalgással köszöntöttük a őt. Majd további részletek következtek Kacsóh daljátékából, melyekben a színpadon fellépett még Ötvös Csilla, Szóka Júlia és Deák Mihály, zongorán Kuncze Melinda zongoraművész kísérte az énekeseket. Palcsó Sándor jelezte, hogy egy kedves vendéget, kolleginát is vártak volna, már útban volt ide, de valami váratlan, sajnálatos esemény miatt vissza kellett fordulnia, de ajándékát, egy DVD lemezt elküldött: Budai Lívia személyesen szerette volna tiszteletét tenni és köszönteni Palcsó Sándort. Így aztán a Duna Tv-ben készült portré filmjéből egy interjú-bejátszás, és Santuzza áriája színesített a műsort. A második részben László Zsuzsa zenetörténész, televíziós szerkesztő beszélgetett a művésszel. Az interjú gyakorlatilag a könyvben olvasható témákat érintette, így alkalmunk volt megállapítani, hogy Palcsó Sándor egyénisége, lénye, habitusa, jókedve, derűje, pompás humora, bölcs észjárása, szókimondása ma is a régi. Még láthattunk néhány régi filmbejátszást egy Pesti Vígadóban tartott operett-gála műsorából, s aztán már csak az állófogadás volt hátra kint az előcsarnokban. Nagy tapsokkal vettünk búcsút a doyen énekművész-író úrtól, akit az ide eljött, szeretett közönségéből sokan ostromoltak aláírásért, dedikálásért. Úgy búcsúzom most el Palcsó Sándortól (ideiglenesen) én is, ahogyan László Zsuzsa tette fenn a színpadon tegnap este, egy Vörösmarty-idézettel: „Ez jó mulatság, férfimunka volt” (Gondolatok a könyvtárban)

Ui.: A könyv 108. oldalán Palcsó Sándor elmeséli hogy élete első perettfelvételére a Rádióban - öt évvel operai debütjét követően - úgy kerülhetett sor, hogy Sebestyén András hívta őt, Udvardy Tibor ajánlására. De már nem emlékszik a darab címére. Most kisegítem őt: 1962 karácsonyán került bemutatásra a rádióban Lehár Víg özvegye, Sebestyén András vezényelte az MRT Énekkarát és Szimfonikus zenekarát, főszerepkben Házyval, Udvardyval, Koltay Valival, Kövecsessel, Kishegyivel, Külkeyvel, Várhelyivel - és Zéta Mirko szerepében, Palcsó Sándorral! Ez volt élete első rádiófelvétele.
68   Búbánat • előzmény67 2011-03-14 12:48:52
Íme a program:

PALCSÓ SÁNDOR szeretettel meghívja Önt,
és kedves családját az

….Én, a Pásztorok királya…
Palcsó Sándor emlékei
címû életrajzi könyvének
bemutatójára

2011. április 8-án,
pénteken 18 órára
az érdi Szepes Gyula
Mûvelõdési Központ szín-
háztermébe

A mûsor:
Részletek Kacsóh Pongrác: János vitéz címû
daljátékából

Közremûködnek:

PALCSÓ SÁNDOR, SZÓKA JÚLIA, DEÁK MIHÁLY
ÖTVÖS CSILLA énekmûvészek
Zongorán kísér: KUNCZE MELINDA zongoramûvész

A mûsor után LÁSZLÓ ZSUZSA zenetörténész
beszélget Palcsó Sándorral, a könyv írójával,
majd a könyvet dedikálja a szerzõ

A belépés díjtalan!
Szeretettel várjuk rendezvényünkre!
67   Búbánat • előzmény65 2011-03-13 11:26:12
Megvan már a könyvbemutató időpontja és helyszíne:

2011.április 8-án (pénteken) este hatkor Érden, a Szepes Gyula Művelődési házban tartja Palcsó Sándor a könyvbemutatóval egybekötött műsorát. Énekelni is fog a János Vitézből. A könyv címe: "Én a pásztorok királya"

Ezen a bizonyára nagy érdeklődést kiváltó eseményen ott lenni nemcsak Palcsó Sándornak lenne megtisztelő, mert a nagyszerű tenoristánkkal való találkozás lehetősége - úgy gondolom - számunkra is megtiszteltetést jelent.
66   Búbánat • előzmény65 2010-11-29 22:43:56
riport az Érdi televízióban – 2009
65   Búbánat 2010-11-29 22:40:52
Szintén egy különleges élményt jelent meghallgatni azt a
[url] http://www.erdtv.hu/2009-11-10/hirado-20091110-video_8b3063ab9.html;
riportot [/url] , amely Palcsó Sándor 80. születésnapjának tiszteletére rendezett ünnepségen készült Érden, s amelyről a helyi televízió híradója számolt 2009. november 10-én.

Palcsó Sándor beszélgető társa László Zsuzsa. A bejátszott felvételen több művész-kolléga feltűnik, így Pánczél Éva operaénekesnő is.

Palcsó Sándorral való minden egyes találkozásom - legyen az személyes vagy rádió/TV - hihetetlen, varázslatos ajándék volt a számomra, azokból a hangzó és vizuális emlékekből máig töltődöm. Palcsó Sándorhoz persze, korábbról leginkább az emlékezetes opera-operett előadások jutnak az eszembe, melyeknek az Operaház/Erkel Színház/Szabadtéri játszóhelyek adtak "otthont" - ezzel párhuzamosan, és máig, a rádió az, mely leginkább társamul szolgál, hogy az "aranykor" nagy magyar énekeseit, közöttük Palcsó Sándor felejthetetlen tenorját, karakterét, személyét fel-felidézzem.

Ha minden igaz, jövő tavasszal Palcsó Sándor könyvének bemutatójával egybekötött műsora alkalmat ígér egy újabb érdekes találkozásra a nagyszerű operaénekesünkkel.

A Liszt Ferenc-díjas (1963, 1971), érdemes (1974) és kiváló művész (1980), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, polgári tagozata kitüntetés birtokosa (2010) talán jövő tavaszra megkaphatná végre a Kossuth-díjat is, amit szerintem régen kiérdemelt a több évtizedes művészi pályán alakított ragyogó szerepeinek emlékezetes, kiváló megformálásával.
64   Búbánat • előzmény63 2010-11-29 21:56:47
Köszönöm az információkat - utólag is!

A Palcsó Sándorral készített rádiós műsor ismétlése ma volt a Katolikus rádióban éjjel 2 óra 30 perc kezdéssel.

Ez letölthető az alábbi weblapon:

http://www.katolikusradio.hu/?m_id=4&m_op=viewmusor&id=238609


2010.11.29. 02:30 (ism.)
hallgassa meg! (a lejátszáshoz szükséges RealPlayer letölthető innen.)

Palcsó Sándorral beszélget Kürthy András. A szerkesztő: Bögös Henrietta
63   palcsoildi 2010-11-27 11:32:08
Ma este a Katolikus rádióban este 8 órakor Palcsó Sándorral lesz egy műsor.

Fogható a rádióban az AM 810 kHz

20:00 Páholy és pódiumPalcsó Sándorral beszélget Kürthy András. A szerkesztő: Bögös Henrietta
62   WiseGentleman • előzmény61 2010-03-16 12:01:10
Csatlakozom, jómagam is szívből gratulálok! :).
61   Búbánat 2010-03-15 19:03:32
Sólyom László köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, polgári tagozata kitüntetést adományozta Palcsó Sándornak, a Magyar Állami Operaház Liszt Ferenc-díjas magánénekesének, Kiváló Művésznek, művészi életműve elismeréseként, 2010. március 15-én.

Azt hiszem, sokunk nevében gratulálhatok Palcsó Sándornak, magas kitüntetéséhez!
60   IVA • előzmény58 2009-12-08 02:21:07
OFF: Köszönöm, a kérdést "költőinek" szántam.
59   Pancoletti • előzmény58 2009-12-04 19:00:33
megnéztem. 2006-ban a Mozart ünnepen még volt.
58   Pancoletti • előzmény54 2009-12-04 18:57:34
nincs. :(
Az Erkel utolsó előtti évadában ment (talán). :(
57   WiseGentleman 2009-12-04 16:23:15
Közben eszembe jutott még egy gyerekkori élményem Palcsó Sándorral. Kisiskolás voltam, a pesterzsébeti zeneiskola tagja (a hegedű részeivel ismerkedtem éppen), amikor Pest Buda és Óbuda egyesülésének századik évfordulóján a Művész Úr, mint szólista közreműködésével adták elő a pesterzsébeti Csili művelődési házban Kodály Psalmus Hungaricusát.
56   WiseGentleman • előzmény52 2009-12-03 02:42:36
Sajnos, Mimeként teljesen kimaradt: gyerekként, vasárnap délelőtti Failoni meg Ifjúsági bérletekben ugyanis nem láthattam Wagnert.
55   virius • előzmény54 2009-12-02 21:53:20
Bizony az sincs. Úgyhogy tavaly egy sem volt műsoron az említett művek közül, idén is csak a Wise által említett három Wiederaufnahme...
54   IVA • előzmény52 2009-12-02 21:51:08
Palcsó Sándor kedvenc Pedrillóm is volt. Ööö... a Szöktetés műsoron van?...
53   IVA • előzmény50 2009-12-02 21:48:06
Igazad van. Meg is hatódtam attól, hogy még ma is mennek darabok az Operában. Sőt, fantasztikus a repertoár ma is!... És ezek is mind olyan művek, amiket az ember szívesen megnéz háromszor-hatszor évadonként...
52   virius • előzmény51 2009-12-02 21:37:15
Miként az alant felsoroltakból kimaradt Ring-darabok sem. (A Müpa más kategória.) Ne feledjük, Palcsó remek Mime is volt.
51   virius • előzmény50 2009-12-02 21:35:59
Igaz, de a múlt szezonban ezek a művek SEM voltak műsoron, plusz a 49-esben említettek sem.
50   WiseGentleman • előzmény49 2009-12-02 18:46:38
Azért van három nagy szerepe, ami nem került említésre, s a nevezett dalművek mind műsoron vannak: Hold - Vérnász, Vizaví - C'est la guerre, Nagyorrú Bolha - Székely fonó.
49   IVA • előzmény47 2009-12-02 02:10:07
Nem lehet nem felfigyelni arra, hogy a Palcsó Sándor szerepei örvén csak az utóbbi hozzászólásokban említett művek – megannyi remekmű: A ravasz rókácska, János vitéz, Hovanscsina, Borisz Godunov, Porgy és Bess, Háry János, Falstaff – közül jelenleg „véletlenül” egyik sem szerepel az Operaház repertoárján.
„[i]S mint hogyha föld méhe nyílik,
Úgy ömlenek új meg új lovasbrigádok az áldozatokra...
Egy perc... s a tábor nincsen sehol!...[/i]”
48   Búbánat • előzmény46 2009-11-29 20:19:13
Kedves Palcsó Sándor!

Köszönöm a kedves szavait. Nagyon örültem, hogy hosszú idő után ismét „testközelben” élvezhettem jelenlétét, még akkor is, ha most csupán „civilként” láttam viszont.
Azért azt még el kell mondanom, hogy határtalan rajongásom a művészete iránt – kiváló pályatársaiéhoz hasonlóan – az ötvenes évek végére – a hatvanas évek elejére datálódik, amikor még nem az Operába járás, hanem a rádióhallgatás volt számomra elérő és mindennapos szórakozási lehetőség. Igen, a rádiófelvételekről „jegyeztem meg” az egyre ismerősebb, jellegzetes, karakteres hangokat… Egyáltalán nem ismertem még a szép énekhangok „gazdáit”, az arcukat még nem láthattam. Erre pár évvel később, a televízió által nyílt lehetőségem, s csak a hatvanas évek közepétől jutottam hozzá az egyre rendszeresebb opera-látogatásokhoz. Ekkor találkoztam először Palcsó Sándorral is, és így tudatosult bennem, hogy akit eddig a rádióból tartottam számon (legelső teljes operettfelvételéről, az 1962-es A víg özvegy Zéta Mirko énekhangjaként) , hogyan is néz ki a színpadon és a való életben. Aztán beindult nálam a teljes üzem, ami a mai napig tart.

Kedves Palcsó Sándor! Említette a Fészek a Boris Godunov Bolondját. Kihagyott még egy „bolond” szerepre utalást. Igaz, az nem a színházhoz kötődött, hanem a rádió mikrofonjához - - úgy a hetvenes évek második feléből: Szirmai Albert: Mézeskalács c. operettjének Buhu bolondját alakította, énekelte megrendítően. Andor Éva, Házy Erzsébet és Melis György énekelt még a felvételen. Máig az egyik legszebb, legemlékezetesebb szerep-megformálása a számomra!

Sok erőt, egészséget, boldogságot kívánok Palcsó Sándornak, és most, az Adventi időszak kezdetén, arra buzdítom, amit egészen biztosan magáénak vallott eddigi élete során: „hinni”, „remélni”, „szeretni”.
47   WiseGentleman 2009-11-29 18:09:56
Jómagam Andor Évának és Palcsó Sándornak köszönhetem legelső zenés színházi élményemet, a János vitézt. Palcsó Művész Urat számos, felejthetetlen szerepében láthattam, mint pl. a Hovanscsina Írnoka, a Borisz Bolondja, Sporting Life, Ebelasztin báró, Dr. Cajus. A magam nevében nagyon boldog születésnapot kívánok a Művész Úrnak és köszönöm az átélt élményeket!
46   palcsoildi • előzmény43 2009-11-29 16:16:38
Kedves Búbánat!

Meghatottan, olvastam a fórumon a Fészekbeli beszélgetésünk recensioját. Nagyon jól esett, hogy ebben a bolond világban, tudtunk egymásnak egy kis örömet szerezni.

Szeretettel köszönöm meg, dicsérő sorait. További szép estéket kívánva maradok szívélyes köszöntéssel

Palcsó Sándor
45   IVA • előzmény43 2009-11-28 03:12:53
Hálásan köszönöm ezt a részletes és érdekes beszámolót, kedves Búbánat! Palcsó Sándor leírásához annyit hozzásúgok, hogy nemrégiben találkoztam jelenkori fényképeivel egy népszerű közösségi portálon. Ennyit talán nem volt illetlen kiadnom egy eltérő regisztrációhoz kötött klub oldalainak tartalmából, amelyen belül a közölt adatok és képek nyilvánosak. Akit kíváncsivá tettem, ott meggyőződhet arról, hogy Palcsó Sándor ma nemcsak egészséges és kiegyensúlyozott ember, hanem azt a férfias báját is megőrizte, amellyel Lorenzóként ragyogott a fekete copfos Zerlina, Házy Erzsébet oldalán - a Fra Diavolóban láttam színpadon első alkalommal mindkettőjüket, illetve hármukat: Ilosfalvy Róbertet is, a címszerepben.
Mostanában szórakozom a youtube-on A ravasz rókácska különböző felvételein (kedves, bár rövidített rajzfilmváltozat is van köztük, angol szöveggel). Minduntalan emlékezetembe tolakodnak Palcsó remekmívű Kutya- és Tanítófigurái.
44   Búbánat • előzmény43 2009-11-28 00:09:27
Néhány elgépelést tudjatok be e kései órának...
43   Búbánat 2009-11-28 00:05:56
Ma este a Fészek Művész Klubban szinte családias hangulatban ért véget az általam és sokak által nagyon várt találkozás Palcsó Sándorral és kedves kolléganőjével, Andor Évával. Az évek óta futó Esték a Fészekben című műsor állandó házigazdája,
Fülöp Attila volt ezúttal is a moderátor, rajta is múlott, hogy nem egy száraz, hivatalos, közhelyes, unalmas, udvariaskodó beszélgetés-füzér hallgatósága voltunk; szerencsénkre egy baráti, oldott légkörű, jó hangulatú, sok humorral átszőtt „jutalom”-est részesei lehettünk, ami elsősorban a két kiváló operaénekes érdeme. A művészek felidézték a pályakezdetet, az Operában és koncerteken énekelt fő szerepeiket, sok érdekes történetet elevenítettek fel a rég-és közelmúltból. Nosztalgiával emlékeztek vissza az Opera „aranykorára”, a nagyszerű partnerekre, egymás partnerségére a sok-sok közös fellépésükön: Andor Éva később a Zeneakadémián folytatta, és nagyszerű növendékek kerültek ki a kezei közül, így Bazsinka Zsuzsa és Fülök Zsuzsanna is, akik szintén eljöttek, hogy és tisztelegjenek volt tanáruk előtt, és köszöntsék a 80 esztendős Palcsó Sándort! Csatlakozott hozzájuk Rozsos István is, aki Palcsóhoz intézve szavait, emlékeztette őt néhány kedves epizódra az Operában és a Rádióban, melyek kettőjük barátságát elmélyítették. Mindhárom művész énekelt nekik-nekünk Puccini-, Mozart- és Kodály- darabok részleteit, zongorán pedig Pogány Imola kísérte őket. Különösen Palcsó Sándor sziporkázott az est folyamán, aki szarkasztikus, ironikus és önironikus megjegyzéseivel „dobta” fel a poénokat… Fantasztikus a memóriája, erre most is láthattunk példát. Érdekes történeteket adott elő a Mesterdalnokokban, a Falstaffban, az Albert Herringben és a Boris Godunovban alakított szerepeivel kapcsolatosan. Felelevenített néhány érdekes, tanulságos esetet, mely közte és karmesterei között zajlottak le (Ferencsik János, Blum Tamás); színes szavakkal ecsetelte a Balassa operája, Az ajtón kívül rádiófelvétele sztoriját. Szóba került Mikó András, Dárdai Andor, Házy „Böbe” és a ma hajnalban elhunyt felejthetetlen pályatárs, Melis György, csakúgy, mint a száz éve született és tíz éve eltávozott nagyszerű tenor-kolléga, Szabó Miklós is. Szóba került a memória-kérdése, a tanulás szerepe, és a család. Beszélt az Opera nagy korszakáról, az ötvenes-hatvanas évek akkori állapotáról – egybevetve a mai viszonyokkal… A színpadtól való ideje-korai búcsújának okait (akkori betegségére utalva) maga hozta szóba. . Végig nagyon kedves, mondhatnám, „úri” módi benyomást tettem rám Palcsó Sándor, aki ma is fiatalos, jó kedélyű, szellemileg friss, mellesleg kitűnő társalgó is. Végig nagyon udvarias volt a mellette ülő Andor Évához, a régi kedves színpadi partnerhez, akivel oly sokat szerepeltek együtt – de nemcsak az operában, hanem operettekben is, meg a rádióstúdiókban. Láthatóan ma is nagyon megértik egymást, két régi jó kolléga, akik tudnak egymásnak örülni!!! Nem átallott az est folyamán többször is hálát adni az „Úrnak”, hogy él, és még itt lehet közöttünk!
A műsor végén P (Péter). Szabó Anikó korrepetitor nyújtott át egy-egy virágcsokrot a megjelent művészeknek, akikhez volt pár kedves szava is. Majd mindnyájan átvonultunk a szomszédos büfébe, ahol állófogadás keretében, pezsgőskoccintás és finom falatok jegyében, tovább folytatódott – immár privát keretek között, velünk – a beszélgetés.

A remek együttlétért, a szépes sikerült estért, Andor Éva és Palcsó Sándor társaságában, nagy köszönet illeti meg Fülöp Attilát, aki motorja volt ennek a beszélgetős, zenével színesített „duett-show”-nak.
42   daunerni 2009-11-03 08:51:44
Róla jut eszembe:
kinek van meg, vagy ki tudná megszerezni Farkas Ferenc A bűvös szekrényt? Réges régen a TV készített belőle felvételt, és az egyik szereplő Palcsó volt - ha jól emlékszem...
41   Búbánat • előzmény40 2009-11-03 00:41:18
Köszönöm szépen ezt a híradást, mely köszöntő műsor meghallgatása sokunknak okoz majd örömet. Ebben bizonyos vagyok!
40   palcsoildi 2009-11-02 20:56:34
Palcsó Sándor tisztelőinek figyelmébe ajánlom

2009. november 4-én a Bartók Rádióban 18.00 - kor Köszöntjük a 80 éves Palcsó Sándort és Bartha Alfonzot.. Boros Attila műsora...

39   IVA • előzmény37 2009-10-09 04:57:23
Mert Edmondo figurájához - mint a Puccini-alakokhoz általában - fontos a színészi tudás. Palcsó Sándor pedig remek színész: természetesen és hitelesen játszott, kiváló homorral és atmoszférateremtő készséggel. A ravasz rókácskának szerepeiben mintha magát a cseh kisrealizmust hozta volna a színpadra. Minden alakítása erős és felejthetetlen élmény volt.
38   Búbánat • előzmény36 2009-10-08 20:59:19

Nem szabad kihagyni...! Régi kedvencek...

37   bermuda 2009-10-08 20:37:52
A 60-as évek híres
Manonjaiban általában Palcsó volt Edmond.(Ha emlékem nem csal-tán a lemezen is ő van?)
Mennyire szerettem azokat az előadásokat:-))
36   zuniga 2009-10-08 16:57:25
A "Fészek" honlapján találtam (előzetesként):
november 27-én: Operai esték a Fészekben – Fülöp Attila vendégei Andor Éva és Palcsó Sándor
35   IVA 2009-09-06 01:10:37
Ma!
22:20, Vasárnap (szeptember 6.), m1
Donizetti: A csengő
magyar tévéfilm, 54 perc
rendező: Horváth Ádám
szereplők:
Várhelyi Endre (Don Annibale Pistacchio, patikus)
Melis György (Enrico)
László Margit (Serafina)
Barlay Zsuzsa (Donna Rosa, Serafina anyja)
Palcsó Sándor (Spiridone, inas)
34   WiseGentleman • előzmény32 2009-07-12 22:35:24
Viszont, kétszer (lehet, hogy háromszor) is láttam János vitézként, s egyszer a pesterzsébeti Csiliben a Psalmus Hungaricus tenorszólóját is hallottam vele, kisiskolásként, Pest-Buda egyesülésének 100 éves évfordulóünnepén.
33   WiseGentleman • előzmény31 2009-07-12 22:33:29
Tényleg, Sporting Life-ként is megvolt, viszont Dr. Caius nekem gyerekkoromban Külkey László volt.
32   virius • előzmény31 2009-07-12 21:59:24
Hoppá, cska most jutott eszembe még egy parádés alakítása: ÍROSZ, a parazita koldus az Odüsszeusz hazatérésében. Pompás volt, amikor feljajdult: "Jaj néééékem! A kéééépem!" :)
31   virius 2009-07-12 21:57:24
Jómagam a következő szerepekben láttam (legalábbis ezekre emlékszem):
Mime, Sporting Life, Írnok, Bolond, Valzacchi, Dr.Caius, Iskolamester és Kutya (A ravasz rókácskában!).
30   WiseGentleman • előzmény19 2009-07-12 16:49:03
Köszi a helyreigazítást. Írnokként jómagam is láttam :).
29   WiseGentleman • előzmény20 2009-07-12 16:47:09
Igen, lemezen megvan nekem ez a Sámson-alakítás. Színpadon viszont a második szereposztást (Berczelly-Szigeti L) láttam.
28   virius • előzmény26 2009-07-11 22:39:39
Millerről a továbbiakban a Miller-topikban, itt meg maradjunk Palcsónál... :)
27   tiramisu • előzmény26 2009-07-11 22:33:04
:-)
 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora)
SCHUMANN: Hat tanulmány pedálzongorára, Op. 56 (Debussy átirata)
BEETHOVEN: Nagy fúga, Op.134
MAHLER: 1. szimfónia (Bruno Walter átirata)

19:45 : Budapest
Müpa, Fesztiválszínház

Kovács Ágnes, Gavodi Zoltán, Szigetvári Dávid, Cser Krisztián (ének)
A Budapesti Fesztiválzenekar Barokk Együttese
koncertmester és szólót játszik: Lesták Bedő Eszter
JARZĘBSKI: Spandesa
JARZĘBSKI: Chromatica
JARZĘBSKI: Tamburetta
J.S. BACH: d-moll hegedűverseny, BWV 1052R
ŻEBROWSKI: Magnificat
GORCZYCKI: In virtute tua
J.S. BACH: Am Abend aber desselbigen Sabbats, BWV 42
18:00 : Szombathely
Bartók Terem

Savaria Szimfonikus Zenekar
Házigazda és karmester: Madaras Gergely
Hangos látás- Színes hallás 1.

19:00 : Pozsony
Szlovák Nemzeti Színház

"V4 Operaturné"
JANÁČEK: Jenůfa
A mai nap
történt:
1835 • A Lammermoori Lucia bemutatója (Nápoly)
született:
1877 • Alfred Cortot, zongorista († 1962)
1891 • Charles Münch, karmester és hegedűs († 1968)
1898 • George Gershwin, zeneszerző († 1937)
1930 • Fritz Wunderlich, énekes († 1966)
elhunyt:
1945 • Bartók Béla, zeneszerző, népzenekutató (sz. 1881)