vissza a cimoldalra
2020-08-10
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (3665)
A nap képe (2229)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4031)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2013)
Franz Schmidt (3660)
A MET felvételei (964)
Operett, mint színpadi műfaj (4455)
Opernglas, avagy operai távcső... (20588)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2810)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (160)
Gregor József emléke (183)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1438)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7365)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62200)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4696)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4887)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Társművészetek (-zéta-, 2007-11-13 12:07:15)

- film, könyv, gasztro, építő, képző, tánc, etc -
 
1728   Edmond Dantes • előzmény1726 2020-06-13 09:13:22

A Lanchid esedekes felujitasat kb. 5-6 eve halogatjak-tologatjak. Egyszer (2017?) pl. a vizes VB miatt nem kezdtek el, mert a hamis latvanytervekkel magasztalt ...khm pardon... csodalatosra sikerult uj Dagaly-uszoda elvitte a penzt. Nyilvan az is a 2019 oszen megvalasztott fovarosi vezetes bune, visszamenoleges hatallyal. Igazad van! Mindez politika...es bun. Csak az a kerdes, kinek a bune?

1727   Amalgám 2020-06-13 05:31:25

Kedves fórumtársak, én csak nézek és csodálkozok, hogy mi mindent nem tudtunk rosszul az utóbbi időben... Úgy néz ki, hogy mi magunk sem a megfelelően tájékozott forrásokból tájékozódunk, mert ha így tettünk volna, akkor tisztában lennénk vele, hogy:

 

1. A Vígszínháznál elrendelt vizsgálat folyik.  

2. Az intézmény igazgatója változatlanul Eszenyi Enikő.

 

A fenti információk véletlenül fellelt alapja ez a cikk.

 

1726   lujza • előzmény1723 2020-06-13 00:20:50

A baj épp az, hogy mindez politika. A Lánchidat felhasználni egy ilyen csatározásra szerintem bűn. Hol van ma itt egy Széchenyi?  Még jó, hogy nem a zászlón vagy a címeren vitatkoznak.

1725   Edmond Dantes • előzmény1723 2020-06-12 10:30:15

Kedves Klára, roppantul érdekelne, mely "eszmét (?) valló" és konkrétan mely "politikai körök szerint nem érték"(ek) a Lánchíd és a hozzá kapcsolódó eszmei és múzeális érték? Mert ilyesmit senkitől nem olvastam, nem hallottam, éppenhogy az ellenkezőjét. A Nagykörút biciklisávosításával kapcsolatos megjegyzésével maximálisan egyetértek. A bicikli-projektet én is túltoltnak érzem, de megjegyezném, hogy a túltolás már évekkel ezelőtt, Vitézy Dávid irányításával kezdődött meg és az akkori főpolgármestenek sem tetszett. Továbbá lassan sürgősen meg kellene szüntetni a kormányzat által elrendelt ingyenes gépkocsiparkolást a fővárosban és a nagyvárosokban, hogy a ránk illetve a belső kerületekre zúduló gépkocsiáradat legalább a korábbi szintre mérséklődjék és a helyi lakosok otthoni parkolására ismét esély nyíljék. Én például hétközben ki se merek mozdulni autóval, mert a lakóhelyem közelében esélyem se lenne a visszamozdulásraparkolásra a minden szabad és sok tiltott helyet elfoglaló rengeteg potyaparkoló autó miatt.

1724   Edmond Dantes • előzmény1721 2020-06-12 10:04:00

Gyorgyevics Benedek már bő két éve is optimistán nyilatkozott pl. itt. Hová lenne a világ, ha még/már a Liget Projekt vezérigazgatója is pesszimistán nyilatkozna az általa vezérigazgatott projektről! A Zene Háza építése tényleg ütemesen folyik -képzeljük csak el, milyen lenne, ha egy zeneházban nem működnének az ütemek-  én is láttam az épülő Házat pár napja. Szép lesz. Hogy mit fognak vele és benne csinálni, arról már olvastunk pár homályos nyilatkozatot. Meglehet, az lesz a sorsa, ami a Várkert Bazáré, a Millenárisé vagy az Olof Palme-házé. Utóbbiról is nagyon optimistán nyilatkozott fent nevezett vezérigazgató. Nyilatkozatából megtudhattuk, néhány kivezényelt  lelkes gyerekcsoport fogadása után elsősorban  a la carte étteremként szándékoztak működtetni. Sajnálatos módon a járvány ez utóbbi nemes kultúrmissziót könyörtelenül áthúzta. Abban reménykedhetünk, hogy -miként pl. a Millenáris és a Várkert Bazár- a Zene Háza és a Palme Ház (új nevén Millenium Háza) is kellő számú, közpénzből finanszírozott párt- és állami rendezvény helyszíneként fogja igazolni a vezérigazgató és a nyolcvan százaléknyi budapesti polgár sugárzó optimizmusát. A három, még billegő sorsú épület: Nemzeti Galéria, Városligeti Színház, Közlekedési Múzeum pedig Baán László, Vidnyánszky Attila és Vitézy Dávid évtizedes álmait válthatná valóra ... már ha ezekre az épületekre valóban szükség volna.

Frissítés: a Közlekedési Múzeum épülete régi ízléstelenségében szépségében újjáépítve nem Közlekedési Múzeum, hanem Magyar Innováció Háza lenne. Még nem tudni, kinek, hogyan fogja és milyen évtizedes álmait megvalósítani, de legalább új helyszíne megvan: Kőbányán lesz, MÁO Üzemház közelében. Kőbánya is kulturális nagyhatalommá válhat.

1723   Klára • előzmény1722 2020-06-12 09:57:05

Továbbá a Rakpart alá szabadított kerékpárosok és gyalogosok életét, testi  épségét veszélynek teszi ki, mert a hídról potyognak lefelé a betondarabok, rozsdás elemek, stb. Talán a felújítás megkezdéséig minden forgalmat korlátozni kellene, éppen a veszély miatt.

Nem mellesleg az Autoklub, BKK, BKV és egyéb a témához Karácsony Gergelynél  valamivel jobban értők szerint tönkretette a Körút közlekedését az egyik autóközlekedési sáv helyett kerékpársáv kialakításával, amit most folytatni  kíván. Az, hogy ezáltal  a forgalmi dugók kialakuklása lassítja a közlekedést, hosszabb menetidő, több kipufogógáz, stb. még elmenne, de útkereszteződés, kanyarodás esetén az autóknak meghagyott sávot csak a  kerékpársávon áthajtva lehet elhagyni!  Lehet, hogy pár tucat kerékpárosnak kedvez, és azok között nő a népszerűsége, de a város nem csak azokból áll! Egyébként sokszor bicikliztünk a gyerekekkel, és most az unokával is, de soha nem lakott területen. Az autó és a kerékpár nem azonos célt szolgál, nem párhuzamosítható, azonkívül - bocsánat - ki az az agyabeteg, aki kerékpározva azt a levegőt akarja belélegezni, ami mondjuk a Körút vagy az Üllői út felett terjeng? Vagy holnapután kitiltja a gépkocsiforgalmat?

A Lánchíd Budapest, de talán egész Magyarország ékessége, jelképe, hogy Széchenyi Istvánhoz és a magyar történelemhez kapcsolódó eszmei és múzeális értékéről ne is szóljunk. De ezek azok az értékek, melyek bizonyos eszmét (?) valló politikai körök szerint nem értékek. Az, hogy a Lánchíd remek apropó Karácsony Gergelynek, hogy a Kormányra kenjen bizonyos felelősséget, és azt hibáztassa - mint szinte mindenben - egy sajnálatos kettős helyzet következménye. Mint ahogyan az is, hogy főpolgármesteri jogkörben lehetetlenné teszi egyes kerületekben a főútvonalak felújítását, mert az ott lakók nem baloldali kötődésű polgármestert, testületet választottak! Ezen a helyzeten a jogalkotóknak kellene elgondolkodniuk és valamilyen formában megszűntetni, vagy legalább csökkenteni, mert ez a helyzet nem csak Budapesrte, de az egész országra nézve káros, és ki tudja, még milyen helyzetet idézhet elő még az elkövetkező 4 - 5 évben!

Persze, ez már politka is és itt "off" de a téma felvetése kapcsán ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem. Egyébként az Építészet is társművészet!

1722   joska141 • előzmény1721 2020-06-12 08:37:58

Tisztelt Lujza! Természetesen a Lánchíd is az egész ország ügye. Az egész ország bénultan figyeli Karácsony Gergely - nem írom le a használt jelzőket - tevékenységét. Karácsony Gergely, októberi hivatalba lépése után 1.elherdálta a Lánchíd teljes felújítására Tarlós István által biztosított pénzt. 2. Az elmúlt hónapok alatt veszélyessé tette a közlekedést a Tarlós István által megnyugtató állapotban átadott Lánchidon. 3. Az elmúlt hónapok alatt rendszeresen akadályozta a Tarlós István által műszaki, pénzügyi szempontból teljes mértékben előkészített, ütemezett Lánchíd felújítás kezdetét. Karácsony Gergely egyéb NER ellenes tevékenységéről már ne is beszéljünk

1721   lujza 2020-06-12 00:48:22

Csütörtök reggel a Kossuth Rádióban Gyorgyevics Benedek, a Liget projekt vezérigazgatója nyilatkozott. Elmondta, hogy milyen csilivili kutyás élményparkokat, kivilágított futópályákat, parkrészleteket fognak még az idén átadni. A Zene Háza építése is ütemesen folyik, stb. A riporter érdeklődött a három felfüggesztett építkezés sorsáról, ő nagyon optimistán nyilatkozott, szerinte ezek felépültét az ő közvéleménykutatásuk szerint még a budapestiek háromnegyede is támogatja. Sőt, mivel ezek az épületek országos jelentőségűek, országos kutatást is végeztek, és ott már több mint nyolcvan százalékos volt a támogatás. Hát, ha a Liget az egész ország ügye, akkor kérdem én, a Lánchíd miért nem az?

1720   Edmond Dantes • előzmény1719 2020-06-09 21:52:51

Fájón hiányzik a listáról a Nemzeti Színház. Ha nem kértek, rájuk kellett volna tukmálni. Ja és az Operettszínháznak is. Aktuális. Továbbá SzFE. Ők most az igazi kedvencek.

1719   joska141 2020-06-09 21:47:47

Ahol a legnagyobb a baj, ott a leggyorsabb a segítség:

https://infostart.hu/kultura/2020/06/09/igy-osztjak-szet-heteken-belul-a-kultura-valsagmilliardjait

A cikkből: "Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott egymilliárd forint keretösszegű gyorssegély mellett a kormány további 5 milliárd forintot fordít kultúratámogatásra - mondta az Info Rádiónak Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Tanács elnöke."

Húsz intézmény kért egyébként támogatást, ebből kapott öt összesen:

 • az Operaház
 • a Nemzeti Múzeum
 • a Szépművészeti Múzeum
 • Hagyományok Háza
 • Zeneakadémia.

A (további) legnagyobb összegek elosztásáról …a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Állami Operaház, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nemzeti Filmintézet gondoskodik.

Az erre vonatkozó, Magyar Közlönyben megjelent rendelet külön kiemelte a támogatandók közül a „Kassai Lovasíjász Iskolát”.

1718   etsybeast • előzmény1717 2020-06-08 16:07:26

Kis naivak.Semmiféle megregulázásról nincs itt szó. Az egyetemet ketté fogják választani, a szinházi rész Vidnyánszkyé lesz, a film rész Káelé. (Mert még olyan kevés, jólfizető pozícióval rendelkeznek)

1717   Edmond Dantes 2020-06-08 10:28:28

Az éj leple alatt a covid19 járvány árnyékában Országgyűlésnek Semjén Zsolt törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új modellben, alapítványi formában működjön tovább. A változtatás az indoklás szerint „a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”. (Ezzel összefüggésben - ED) "nyílt levelet adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) pénteken. A változtatás az indoklás szerint „a magyar kultúra fejlődését is biztosítja”. A közleményben arról írnak, hogy az egyetem vezetősége ugyan nem ért egyet azzal, hogy Magyarország egyik legfontosabb művészképző intézményét magánegyetemmé alakítják át, a kormányzati szándékot tudomásul vették.

A parlamenti vita után a vezetőség találkozott Pavlik Lívia miniszteri biztossal, aki tájékoztatta őket a rájuk váró feladatokról. Erről azt írták, hogy a kérdéseinkre adott válaszai világossá tették számunkra, hogy az új modellben sem az egyetemi autonómia, sem a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg.“Az egyetemi autonómia értelmezésünkben csak úgy biztosítható, ha a szenátus jogkörei nem csorbulnak, és a rektort továbbra is nyílt pályázat útján, a szenátus javaslatára nevezi ki a fenntartó, határozott időre. A parlamenti vitában az autonómiával kapcsolatban felmerülő kétségekre, sőt konkrét javaslatokra sem érkezett érdemi válasz az előterjesztő részéről. Szakmai szempontból aggasztó, hogy az egyetem jövőjét meghatározó kurátorok jelölése és kiválasztása informális, átláthatatlan módon történik” - olvasható a közleményben.

Az SZFE vezetősége szerint “több parlamenti felszólalás is a modellváltás indokaként — explicit és implicit formában is — az egyetem megregulázásának szándékát fogalmazta meg”. Visszautasítjuk azt a kimondatlan, de nyilvánvaló feltételezést, hogy egyetemünk nem tekinti értéknek a nemzeti identitást. A művészetoktatásnak is felelőssége a nemzeti kultúra megismertetése, a nemzeti identitás fogalmának megismerése, a hozzá fűző mély viszony elemzése és szüntelen újragondolása. A Színház- és Filmművészeti Egyetem múltja, eredményei és a képzés során megszülető alkotások a nemzeti identitás részét képezik” - írták. A Facebookon megjelent közleményben arról is írnak, hogy a szórakoztatóipar kihívásait eddig sem utasították el, és hogy “oktatásunkban a szórakoztató műfajokat is magas színvonalon tanítjuk, de felhívjuk a figyelmet rá, hogy egyetemi rangban nem lehet a művészetoktatás feladata a szórakoztatásra való felkészítés. Ilyen típusú akkreditációs folyamatot nehezen tudunk elképzelni”. Az egyetemet ért támadásokról azt írják, hogy azokat szisztematikus hírhamisítás generálta. “Határozottan és sokadszor visszautasítjuk, hogy általános jelenségként értelmeznek két olyan egyedi esetet, melyek egyike sem az egyetemen történt, ám melyek ránk vonatkozó konzekvenciáit levontuk. Ezért elvárhatónak tartjuk, hogy a parlamenti felszólalások narratívája ne mossa össze őket az egyetem működésével. Etikai kódexünket irányadónak tartjuk, ám az természeténél fogva nem lehet preventív. Évről-évre kurzusokat tartunk a visszaélések témakörében, anonim bejelentési csatornáinkat szakemberek működtetik”.

1716   Búbánat • előzmény1712 2020-06-02 15:09:50

Kapcs. 1712. sorszám

Szkok Iván: A témák úgy születnek, mint az emberek - az interjú befejező része

2020. MÁJUS 30. SZOMBAT 08:04  MNO.HU

MEGISMERNI A VILÁG TITKAIT II.

/Hegedűs István/

1715   Amalgám • előzmény1711 2020-05-31 00:39:55

Kedves Klára, köszönöm szépen a válaszát, természetesen megbocsátom annak rövidségét éppúgy, mint a barátságtalan hangnemét, amely teljes mértékben jogosult, hiszen megelőzően az én szarkasztikus jellegű soraim lehettek kellemetlenek az Ön számára. Ezért külön bocsánatot kérek. Ön annyiban téved azonban, hogy az én 1710-es bejegyzésem egyáltalán nem kirohanás volt (rendkívül higgadt és békés természetű ember vagyok), célja szerint pedig nem is mások – és különösen nem az Ön – sértegetése, hanem egy, a fórum nagyon szerény lehetőségeihez igazodó demonstrációs kísérlet, amelyet a reá kapott válasz alapján még csak sikertelennek sem tekintek. Kellemetlenül érinti az embert egy ilyen bejegyzés olvasása? Bizony, kellemetlenül. Bántó a karcos és gúnyos, fölényeskedő stílus? Bizony, bántó. Sértő az alacsonyabb rendű megértési képesség feltételezése, az arra való ismételt, hangsúlyos utalás? Bizony, sértő. Zavaró a magánszféra határait érő presszió, a személyes sors alakítására vonatkozó kéretlen tanácsadás? Bizony, zavaró. Megütközést kelt valakiben, ha önnön szavait láthatja viszont kiforgatva és saját maga ellen felhasználva? Bizony, megütközést kelt. Sokkoló a negativitás, a rosszakarat személyre irányuló megjelenése? Bizony, sokkoló. Azok az eszközök, amelyeket az előző bejegyzésemben összegyűjtve felhasználtam, a bántalmazó személyiség eszköztárának tipikus kellékei. Ön ezeket az eszközöket már egyszeri alkalommal, egy középhosszúságú, két perc alatt elolvasható, Önnel szemben hatalmi pozícióban nem lévő, a helyzetből eredően tényleges ártalom okozására nem képes embertől származó bejegyzésben megjelenve sem tudta tolerálni, válaszbejegyzése egyértelműen jelzi ezt. És ez természetes, ugyanis ez a dolog valóban nem tolerálható. Képzelje el azonban azoknak a kiszolgáltatott munkavállalóknak – színházban: művészeknek és más alkalmazottaknak – a helyzetét, akik a főnökük részéről napi szinten ki vannak téve ennek, vagy pontosabban fogalmazva: jobbára csak ennek vannak kitéve. Amit az én bejegyzésemben tapasztalhatott, minőségében, intenzitásában, időbeli terjedelmében közelében sincs annak a tényleges agressziónak, ami egy patológiás zaklató részéről a célszemélyt vagy célszemélyeket, az emberi vagy munkakörnyezetet rendszeresen éri. Különösen súlyos a helyzet akkor, ha a bántalmazó formális irányító pozícióba jut, és az üzelmeit legitim vezetői tevékenység és hatalomgyakorlás örve alatt folytathatja öncélúan. Ilyenkor egyrészt súlyosan károsítja a munkaszervezet működését, másrészt tökreteszi a vezetése alatt álló emberek életét és egészségét, károsítja élet- és szakmai pályájukat, elkényszeríti őket a munkahelyükről. Ön mindezt valószínűleg azért nem értheti, mert az emberek azon szerencsés részéhez tartozik, akiknek nem volt még dolguk mondjuk egy antiszociális (pszichopátiás, szociopátiás) személyiségzavarban szenvedő munkahelyi vezetőhöz, de bízok abban, hogy ennyi ízelítő elég a módszereikből, és most már talán érzékelheti, miért is bántóan inadekvát dolog a közös nevező összehozásáról, önmagunk alárendeléséről, a közös cél érdekében való együttműködésről vagy a szükséges önfeladás mértékéről bölcselkedni akkor, amikor az a hír járja, hogy az elviselhetetlen körülmények miatt emberek sorra hagyják ott az állásukat, hogy a színházigazgató feljogosítva érzi magát a cipőjét hozzávágni a kollégájához, hogy a megalázott színművész sírva szalad ki az épületből az utcára, vagy amikor az ilyen ügyekre vonatkozó reálisabb ismeretek birtokában valójában azon kell gondolkodnunk, hogy naponta hány ember kénytelen félelemmel tele, stresszbetegen bemenni a munkahelyére, hányan nem tudnak aludni odahaza akár napokon át, hányaknak hat ki a magán- és családi életére a probléma, hányan viszik haza a munkahelyi feszültséget a párjukhoz és a kisgyerekeikhez, hányan törnek meg és nyúlnak először gyógyszerekhez, azután netán alkoholhoz – mert bizony ez mind része a probléma teljes spektrumának. És általában midez egyetlen, rossz helyen lévő, rossz ember miatt.

 

Nem azért tartom napirenden ezt a kérdést a fórumon, hogy az Eszenyi Enikővel kapcsolatos indulatokat ébren tartsam, ezt már írtam valahol korábban. Annál is inkább így van ez, hogy az őt illető vádak tényleges megalapozottságáról végső soron a mai napig nincs valójában hitelt érdemlő, hivatalos vizsgálati forrásból származó tudomásunk. Önnel szemben sincs semmilyen bántó szándékom, az előző bejegyzésem értelmét fentebb már kifejtettem. Azt azonban fontosnak tartom, hogy ez a problémakör általános érvénnyel rendezést nyerjen az előadóművészeti szférában, hogy a vezetői pályázati, kiválasztási eljárások során a munkaalkalmassági vizsgálat ne legyen mellőzhető, hogy ennek tényleges és hatékony módon részét képezze a pszichológiai alkalmasság vizsgálata és ezen belül a munkakörnyezettel és a beosztottakkal kapcsolatos pszichológiai attitűd vizsgálata is, hogy az újonnan kinevezett vezetőnek hosszabb tartamú próbaidővel induljon a munkája, amelynek a végén ténylegesen értékelik a tevékenységét, hogy vezetői működésének szakmai és törvényességi felügyelete a gyakorlatban is megoldott legyen, abban mulasztásra ne kerüljön sor, hogy rendelkezésre álljanak a bántalmazó vezetővel szemben a megfelelő, biztonságos panaszmechanizmusok és a megfelelő rendezési, felelősségre vonási és védekezési eljárások. Tartozunk annyival a színházakban dolgozó művészeinknek, hogy ezeken az egyébként nem túl bonyolult módokon megpróbálunk gondoskodni a biztonságukról. Bántalmazó vezető, aki a gondoskodására bízott beosztottakkal szemben visszaél a hatalmával, a munkatársait zaklatja, a kollégái életét pokollá teszi, nem tűrhető meg a posztján. Túl nagy és túl sok a szenvedés, amit másoknak okoz, és elképesztő a szervezeti kár, amit maga után hagy.       

 

1714   eccerű • előzmény1709 2020-05-30 23:47:35

A kérdések az 1705 hsz.-ban vannak.

1713   eccerű • előzmény1707 2020-05-30 22:37:16

Kedves Klára, igen, ebben egyet tudunk érteni. Csak itt nem erről volt szó. Amalgám "kirohanása", (ha esetleg olvasta az Eszenyi-ügy kapcsán megszólalt emberek nyilatkozatait, pl. a volt titkárnőjéét) elég jól leírja, miről. Hogy rögtön elejét vegyem újabb félremenéseknek, nemcsak a próbákon viselkedett így EE.

1712   Búbánat 2020-05-30 17:09:29

Szkok Iván: A témák úgy születnek, mint az emberek

2020. MÁJUS 30. SZOMBAT 08:04  MNO.HU

MEGISMERNI A VILÁG TITKAIT I.

/Hegedűs István/

"Festővásznon mosolygó idős néni, a szájában valódi műfogsorral; építkezést megjárt habarcsos ládában fekvő Kőműves Kelemenné szobra; színorgiában fürdő Eurüdiké aktja – csak néhány meghökkentő, szokásostól eltérő műalkotás egy több mint hat évtizedes életműből. Szkok Iván festő-, szobrász-, illetve rajzművész elmondása szerint mestere nem más, mint a Teremtő Úristen, a Képzőművészeti Főiskolán túl pedig egész életre szólóan beiratkozott a Természet Akadémiájára."

1711   Klára • előzmény1710 2020-05-30 17:02:59

Remélem, megbocsát, ha erre a kirohanásra csak röviden reagálok. Olyan véleményt tulajdonít nekem, amit én nem formáltam meg, nem nyilvánítottam ki, nem is tudom, honnan vesz ilyeneket.

Bejegyzésének stílusa, a számomra javasolt jövőkép Önt minősíti, nem engem. Ha nem tudja elviselni, hogy mások nem azonosulnak teljes mértékben - a  hangsúly, azon van, hogy teljes mértékben - az Ön nézeteivel, kérem maradjon távol az ilyen fórumoktól. Az pedig, hogy másokat sérteget , nem oldja meg a problémát.

1710   Amalgám • előzmény1707 2020-05-30 13:07:28

Kedves Klára, én inkább azt tartom sajnálatosnak, hogy a jelek szerint az Eszenyi-ügy kirobbanása óta eltelt több hónap során még mindig nem sikerült megértenie, hogy a kérdés nem a legitim és a közérdeket szolgáló vezetői hatalomgyakorlás, hanem a vezetői hatalommal való visszaélés gyanúja körül forog. Vajon mit lehetne még tenni azért, hogy ezt az egyszerű különbséget megértse...? Van, ami nem fér bele a vezetői felhatalmazás körébe, és soha nem is fért bele. Becses magyar jogtörténeti emlékünk, a Budai jogkönyv bizony már a XV. században kimondja, hogy a világi fejedelmeket meg lehet fosztani hatalmuktól, ha zsarnokká válnak. Ez soha nem volt vita tárgya, és ha ezt a szót így leírjuk, talán már megérti, miért is tartjuk itt sokan annyira fontosnak a Vígszínháznál történtek hiteles tisztázását, a közvélemény tájékoztatását, továbbá – ha a felmerült gyanú megalapozott – az áldozatok kiengesztelését és kárpótlását, az elkövető megbüntetését, a felügyeletéért felelős személyek hasonló felelősségre vonását, illetve a megfelelő szervezési és védelmi intézkedéseket arra, hogy ilyen jellegű esetek a jövőben ne fordulhassanak elő, erkölcsileg vagy egészségügyileg alkalmatlan személyek ne kaphassanak hatalmat mások felett, és főképp pedig ne a mi adónkból történhessen mindez egy közintézményben. Ha pedig még így sem érti a meg a helyzetet, akkor javasolom, próbálja ki, milyen lehet az, amikor mondjuk egy kemény pszichopata kap lehetőséget arra, hogy az Ön közös nevezőre hozását, önfeladását, illetve a közös cél érdekében való együttműködését éveken át hatalmi pozícióból, munkaereje, egzisztenciája, szakmai előmenetele, pszichés egészsége, életminősége és személyiségének jelentős része felett diszponálva mozdíthassa elő. Bízok benne, hogy hamarosan talál majd magának egy ilyen kedvező lehetőséget, alárendelheti majd magát egy ilyen ember akaratának, és élvezni fogja a kiképzés minden pillanatát, hiszen az erőszak és a manipuláció különböző formáinak váltogatása, a megaláztatás, a fenyegetettség, az állandó stresszállapot, a kialakuló alvászavarok, általában véve pedig a tartós verbális és pszichés bántalmazás, illetve annak hosszú távú egészségügyi hatásai, a létrejövő testi és lelki megbetegedések mind-mind olyan tényezők, amelyek feltétlenül szükségesek a sikerhez, művészi közegben ráadásul főleg, mert különben nincs előadás!  

1709   Edmond Dantes • előzmény1706 2020-05-30 10:29:41

Első kérdésre (hol a kérdés?): a "pepecselős" szót nyugodtan ki lehetne húzni, így: Vásáry nem szeretett pepecselős próbákat tartani.  "...és nehezebb daraboknál ez hallatszott": meg könnyebbeknél is hallatszott, teszem hozzá, már ha egyáltalán beszélhetünk "könnyebb" darabokról.

Második kérdésre (hol a kérdés?): föltételezem, nexusuk a kórussal kölcsönös volt és fölmerül a mi volt előbb: tyúk vagy tojás- kérdés. Egy kórus vezényléséhez és -oratorikus művek, operák esetében- a zenekarral és a szólistákkal való tűpontos összhang megteremtéséhez bizony sok "pepecselős" próba, sok odafigyelés kell. Tartok tőle, ez  nem (mindig) valósult meg az érintettek (kórus/Vásáry) esetében, erről őket kellene megkérdezni. A "sajátos" vezénylés kifejezés pedig érdekes eufemizmus :-) Igény: van.

Harmadik kérdésre (hol a kérdés?): a) Fischer Ádám nemcsak Wagnereket vezényelt a Rádió együtteseivel, ezt ne felejtsük el! Számos más koncertje is volt velük. b) a zenekar összetételéről nincs pontos tudomásom, de alig hinném, hogy olyan rövid idő alatt komolyabb változások történtek a zenekar összetételében. c) Alighanem tévedés az az állítás, miszerint "azokon a koncerteken inkább a Nemzeti Énekkar működött közre, mint a Rádióé." A MüPa honlapján is olvasható, miszerint a Wagner-produkciókban többnyire a két kórus közösen működött közre, mivel a 2006/7 körül megfogyatkozott Rádióénekkar létszáma nem lett volna elegendő a méretes Wagner-kórusok előadásához, de vélhetően korábbi, teljes létszáma mellé is kisegítőket kellett volna szerződtetni ezekhez a darabokhoz. Összehasonlítás: nem hasonlítottam össze semmit semmivel, Schumann-Schubert szimfonikus ciklust sem egy Wagner-opusz koncertszerű előadásával. Megjegyzem a Wagner-opuszok előadásai   n e m  koncertszerűek ... nekem meg talán ezt nem kell bizonygatnom. Teljes értékű színpadi produkciók, amik létrehozásában Fischer Ádámnak meghatározó szerepe volt.

1708   Klára • előzmény1706 2020-05-30 08:02:25

"Nem azt mondom, hogy időnként nem lehetett volna még jobban, de ez azon múlt, hogy Vásáry nem szeretett pepecselős próbákat tartani, és nehezebb daraboknál ez hallatszott."

Ezt Ön írta, ugye? Azt hiszem, ez válasz a felvetett kérdésre!

1707   Klára • előzmény1704 2020-05-30 08:00:31

Kedves Eccerű! Nem kivánok filozófiai kérdéseket feszegetni, de egy dologban azt hiszem, egyet kell értenünk. (ha nem sikerül,  az sajnálatos) Egy művészek által alkotott csoportban - legyen az énekkar, zenekar, színházi vagy operaházi társulat - különböző emberek dolgoznak együtt. Valamennyien művészek, persze különböző színvonalon,különböző habitussal, esetleg elképzelésekkel, stb. Ezeket egy közös nevezőre kell hozni, egyetlen művet kell megszólaltatni, tehát minden egyes egyénnek engednie kell abból a bizonyos huszonegyből, és alá kell rendelnie magát  a kórusvezető, karmester, rendező akaratának. Ez bizonyos mértékű önfeladást igényel, és  nem mindig könnyű, de ennek meg kell történnie, különben nincs előadás! Hogy ezt valaki (valakik) mennyire érti meg, vagy nem érti meg, és milyen módon lehet nála elérni a közös cél érdekében való együttműködést, az már egyénenként változó.

Azt hiszem, egy hajón vagy egy operációs team esetében kissé furcsán néznének arra az emberre, aki a hajóskapitány vagy a műtétet végző, vezető orvos stilusát, pillatannyi helyzetben kiadott utasítását, vezetési módszerét tenné kifogás tárgyává!

 

1706   eccerű • előzmény1705 2020-05-30 01:46:00

Rövid válaszaim: Igen. Nem. Alma-körte.

Hosszabban. Nulladik válasz. Vásáryt abban a kontextusban hoztam fel, hogy nem kell senkit terrorizálni ahhoz, hogy valami nagyszerűt alkossunk, és az tagadhatatlan, hogy ő előtte sem Lehellel, sem Ligetivel nem voltak olyan koncertjeik, amiket évekkel később is felemlegetett az ember.

Első kérdés. Amit akkor (Vásáry első rádiózenekaros korszakára gondolok, a 20 évvel ezelőttire) ki lehetett hozni, azt megtette. Nem azt mondom, hogy időnként nem lehetett volna még jobban, de ez azon múlt, hogy Vásáry nem szeretett pepecselős próbákat tartani, és nehezebb daraboknál ez hallatszott. Előtte Ligeti András elég jó színvonalúra emelte a zenekart, de neki ez volt az erőssége, nem a koncerteken való plusz hozzáadása. Vásáry viszont nagyszerű zenész, és ez áthatotta a produkcióit is sajátos vezénylése ellenére. Ettől függetlenül idővel ez a "kapcsolat" is elfáradt, ebben persze része volt annak is, hogy voltak olyanok, akik Ligetit szívesebben látták a zenekar élén, és a tűz a végén már nem volt olyan erős, mint 1993-ban.

Második kérdés. A kórus nem szerette Vásáryt, ennek okát az akkori karnagyban kéne keresni, ezért a kórus nem volt olyan helyzetben, hogy Vásáryról objektív lehessen a véleménye. Privátban szívesen megírom a részleteket, ha van rá igény.

Harmadik kérdés. Fischer Ádám nem akkor vezényelte a MüPában a Wagnereket, amikor Vásáry volt a Rádiózenekar főzeneigazgatója, így nem ugyanaz volt még a zenekar sem, ráadásul emlékeim szerint azokon a koncerteken inkább a Nemzeti Énekkar működött közre, mint a Rádióé. De, magunk közt szólva, a felvetést sem értem. Hogy lehet összehasonlítani teszem azt egy Schumann-Schubert szimfonikus ciklust (Vásáry bérletsorozata) akárcsak egy Wagner-opusz koncertszerű előadásával is?

1705   Edmond Dantes • előzmény1704 2020-05-29 19:28:27

Teljes bizonyossaggal kijelentheto-e, hogy Vasary Tamas "kihozta a rendelkezesere allo apparatusbol a maximumot"? Vajon ugyanez-e a velemenye a kerdeses "apparatus(ok)nak", beleertve a korust is? Es erdemes lenne meghallgatni pl. Fischer Adam MuPas Wagner-produkcioit ugyanazzal az "apparatussal" es aztan tenni ilyen definitiv megallapitast  ... vagy eltunodïni azon, megall-e ez a kijelentes.

1704   eccerű • előzmény1703 2020-05-29 18:03:39

Kedves Klára! Nagy tévedés, hogy ez csak akkor érv, ha már más nincs. Nem kívánom sem Önnek, sem senkinek, hogy olyan légkörben kelljen év(tized)eket dolgoznia, mint előadóművész, amilyet az idézőjelben szereplő kifejezés körülír. Az, hogy évszázadokon át lehetett, (és lehet még ma is) ilyen habitusú ember színigazgató / főzeneigazgató / vezető karnagy / satöbbi úgy, hogy ezt az általa vezetett intézményben dolgozó emberek / művészek látszólag nem sínylették meg, az sem azt nem jelenti, hogy valóban így van, sem azt, hogy ez erkölcsileg helyes. Mert - és ez már a filozófia határát feszegeti - való igaz, hogy a legnagyobb művészeti alkotások egy tekintélyes része épp az emberi szenvedés által ösztönözve született meg, de nem csak ez az odavezető egyetlen út, ráadásul önmagában a szenvedés nem garancia semmire. Ahogy szokták mondani, a nevelésben egy-egy jókor jött pofon csodát tud tenni, de ha rendszeressé válik, az már bántalmazás. És igen, nagy kérdés, hogy ismerünk nem kevés karmestert például, aki hírhedett diktátor volt - a viszonylag közelmúltban Daniel Barenboim keveredett ilyen gyanúba -, s vajon a műveszetük, a kezük alatt megszületett produkciók feledtetik-e, semmissé tehetik-e, legalizálják-e ezt a tulajdonságukat. Nagyon jó ellenpélda Vásáry Tamás esete. Aki dolgozott már a keze alatt, megerősítheti, hogy csak dicsérettel is ki tudja hozni a rendelkezésére álló apparátusból a maximumot. Tulajdonképpen borzasztó, hogy egy művészetekkel foglalkozó fórumon ezt bizonygatni kell.

1703   Klára • előzmény1699 2020-05-29 15:59:28

Igen általában a "vezetői stílus és módszer"  szokott az ideális indok lenni, ha már más nincs. Ezek egyébként is igen hálás témák!

1702   Edmond Dantes • előzmény1700 2020-05-29 11:18:17

Mint látom, nagyjából egyidőben írtunk és sok a közös gondolat beírásunkban. Kérem itt is mint eggyel lejjebb, hogy ne feledjük azt az örökséget sem, amit az igazgatónő átvett 2009-ben. Nem enyhítő körülmény, csak nem árt emlékezni rá.

1701   Edmond Dantes • előzmény1696 2020-05-29 11:09:25

Elég hosszú azon "jött-ment link művészeknek" -és nemcsak művészeknek- a listája, akik megszólaltak (vagy meg se szólaltak) ... későn, de mint a mondás tartja, jobb későn mint soha. Eszenyi Enikő színészi kvalitásait, ellentétben sokan másokkal sosem vontam kétségbe. Finoman szólva is megosztó színpadi személyiség. És jó lesz nem elfelejteni, hogy "a Vígszínház igen nagy hányada" talán éppen azért olyan, amilyen, mert 10 éves regnálása jelentős részében az igazgatónő olyanná tette, amilyen. Igaz, elődje hosszú igazgató-főrendezői tevékenysége meg javarészben a fullasztó középszer irányába vitte a színházat. Akárki is lesz ott hosszabb távon utódjuk, nem irigylem. Mély gödörből kell(ene) kihúznia a Víget. Ha a nemrég aláírt megállapodás értelmében a kormány lesz a korlátlan úr fenntartó-működtető, meglehet, a közönség a Nemzeti Színházhoz hasonló vehemenciával ostromolja majd a pénztárt, főleg, ha művészi irányvonala, repertoárja a Nemzet(i) Főigazgatójáéra hajazna.

1700   Amalgám • előzmény1696 2020-05-29 10:51:59

Kedves david28, köszönöm szépen, hogy segít ébren tartani ezt a kérdést. A hozzászólásait nem tartom ugyan túl átgondoltnak, de nem azért vagyok itt, hogy ítélkezzek, ezt egyik fórumtársammal szemben sem tehetem meg. Szemmel látható értesültségére való tekintettel azonban szeretnék Öntől néhány, az ügyre vonatkozó információt kérni.

 

Elsőként a lefizetett emberekre lennék kíváncsi. Legyen szíves, adja elő hitelt érdemlő információit arról, hogy ki vagy kik, kit vagy kiket, hol, mikor és mivel fizettek le, továbbá mutassa be az erre vonatkozó bizonyítékait is! Ezt nagyon fontosnak tartom, nem kedvelem a korrupciót... Részletes információkat kérek! Úgy tudom, a Vígszínház társulata egy talán nem feltétlenül hivatalos eljárásban, de az ott dolgozók érzületét feltehetőleg mégis kifejező módon 113:5 arányú szavazással foglalt állást Eszenyi Enikő igazgatói pályázatával szemben. Követelem az arra vonatkozó adatokat, hogy a 113 ember közül pontosan kik a korruptak, és kitől, mikor, milyen előnyt kaptak a szavazatukért! Követelem az állítását alátámasztó, megfelelő bizonyítékokat is! Tiszta vizet akarok a pohárba, gondolom, nem egyedül... Ismét kérem hát: adja elő hitelt érdemlő információit!

 

Ha ez megtörtént, más területen kérem a segítségét. Szavaiból úgy érzékelem, hogy a Vígszínház társulatának jelentős részét „jött-ment link” művésznek tartja, és Ön a társulat igen nagy hányadát nem szívesen nézi meg a színpadon. Ha ez így van, kérem ossza meg velünk, mennyiben tartja felelősnek a méltatlan állapotokért a színházat 2009 és 2020 kötött vezető Eszenyi Enikőt, és a felelősségre vonás milyen formáját tartja megfelelőnek azért, hogy ilyen helyzet alakulhatott ki az intézményben az igazgatói működése alatt!

 

Rendes körülmények között valószínűleg felismertem volna a bejegyzéseiben (1696-1698) azt az értéket, amivel nem érdemes foglalkozni, de sajnos azt gondolom, hogy amíg meg nem ismerhettük a Vígszínházban történtekkel kapcsolatos vizsgálat eredményét, addig nincsenek rendes körülmények, semmilyen szempontból sem; csak a rendezetlenség van. Így tehát Önnel szemben én azt remélem – tudom, nem feltétlenül megalapozottan –, amit a normalitás megkíván: hogy egy ilyen ügyben van vizsgálat, tart valahol, eredménye lesz, és ez az eredmény nyilvános lesz.             

1699   eccerű 2020-05-29 09:51:13

Mielőtt az ember egy kalap alá vonja, majd erősen lekicsinylő jelzővel illeti az érintetteket, nem árt tájékozódni. Senki nem bírálta Eszenyi Enikő művészi kvalitásait, a gondok vezetői stílusával, módszereivel voltak, illetve bírálói azt rótták fel még neki, hogy finoman szólva nem következetes.

1698   david28 • előzmény1690 2020-05-29 01:00:38

Ja hogy hol tarthat a vizsgálat? Remélem sehol, mert mindenki belefulladt a négyréteges maszkjába, amit a kezdeményező DK valószínűleg kötelező viseletté tett köreikben.

1697   david28 • előzmény1690 2020-05-29 01:00:35

Ja hogy hol tarthat a vizsgálat? Remélem sehol, mert mindenki belefulladt a négyréteges maszkjába, amit a kezdeményező DK valószínűleg kötelező viseletté tett köreikben.

1696   david28 • előzmény1692 2020-05-29 00:58:51

Vagyunk még jópáran, akik nem dőlnek be jött-ment link "művészek" lefizetett, koholt vádjainak és a politikai érdekekből történt undorító karaktergyilkosságnak. Én például bárhol és bármikor szívesen megnézem Eszenyi Enikőt, ellentétben a Vígszínház igen nagy hányadával.

1695   Edmond Dantes • előzmény1693 2020-05-27 16:37:02

Hiába, no. Mivel a decemberben indított lejárató hadjárat alapos vizsgálat és a mértékadó és mértéktartó sajtó (ok)nyomozása ezidáig nem hozott felmutatható eredményt sem a Katona József Színházban sem a SzFE-en dúló horrorisztikus állapotok feltárásában, a Nemzet Főrendezőjének, a Nemzeti Színház főigazgatójának további helyzetbe hozása érdekében hatékonyabb megoldás szükséges. Ahogyan az a független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek támogatásának megszervezésével a független EMMI által megbízott független Nemzeti Színház pályázati kiírásának mottója szól: "Köszönjük Emese Magyarország!"

1694   eccerű • előzmény1693 2020-05-27 14:31:36

Hát igen. A Zeneakadémia működési modellje változott az elmúlt három évtizedben, a különbség akkora, hogy a portás is zongorázni tudná a különbséget. Nem jobb lett, ha esetleg valakiben kétség merülne fel.

1693   joska141 2020-05-27 14:09:34

Azért a korábbi Számvevőszéki vizsgálat már előre vetítette, hogy valami történni fog.

A mostani, szokásos éjszakai törvényjavaslat benyújtás alkalmával olvasható, hogy:"Alapítványi tulajdonba kerül a Színház- és Filmművészeti Egyetem is"

A törvényjavaslat – Palkovics László és Semjén Zsolt benyújtók feltehetően személyes tapasztalataira alapozott –indoklása szerint:

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amely csak egy korszerűbb működési modellben valósítható meg. Az átszervezéssel az intézmény képes lehet saját minőségelvárásainak, és a piaci környezet elvárásainak megfelelő feladatellátásra”

Biztos valamelyik SZFE épület falánál vagy valamelyik termékben megtalálhatóak az odatámasztott kihívások, melyek megvalósíthatóak.

1692   Amalgám • előzmény1691 2020-05-08 22:42:45

Nagy meglepetés lenne. Színészként feltétlenül többre kvalifikált, mint hogy olyan körülmények között parádézzon, amelyek mostanság a nézőteret jellemzik arrafelé, vezető pedig éppen van ott. Ugyanakkor kérdés, hogy a közönség hol fogadná őt szívesen, amíg nem tisztázódnak a Vígben történtek, és amíg nem hajlandó felelősséget vállalni azért, ha valóban súlyosan kifogásolható magatartást tanúsított a vezetői gondoskodására bízott emberekkel szemben. Ebből a szempontból most talán tényleg jobban járna egy ilyen rendhagyó néző-színház viszonyt kiépített intézménnyel, bár végső soron mindenhol megnézi majd a közönség, ha egy adott darab esetében éppen az ő fellépése foglaltatik a jegyárban. 

1691   Edmond Dantes • előzmény1690 2020-05-08 22:17:18

Nem tudom, nagy meglepetes lenne-e, ha egyszer csak a Bajor Gizi parkban horgonyozna le. A Vigben o sztarolta az ifjabbat, ott majd az idosb sztarolna ot. Aztan vizsgalodnak majd tovabb ... na nem a Szt.Istvan koruton, hanem pl. a Pesti uton. Pest-Pest ez is az is.

1690   Amalgám 2020-05-08 18:55:00

A Vígszínház éléről történt távozása óta először szólalt meg Eszenyi Enikő, amint arról az origo.hu és a hvg.hu is tájékoztat minket. Nem, a Vígszínházban történtekről nem beszélt. Ellenben értesülhettünk arról, hogy támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai uniós aláírásgyűjtő kezdeményezését, amelyhez egyébként Varga Judit és Fekete-Győr András éppúgy csatlakozott, mint Karácsony Gergely vagy Kocsis Máté, magyarán politikailag olyan nagy bakot nem lehet vele lőni. Ugyancsak megtudhattuk, hogy a művésznő döntésének oka a tavalyi székelyföldi előadásai során tapasztalt megható szeretet volt, így tehát már mi magunk sem aggódunk amiatt, hogy a magasztos gesztus megtételére, különösen pedig annak nyilvánosság elé tárására valamilyen egyéb motívum indíthatta volna a székelyek, baszkok és katalánok nemeslelkű jóakaróját. És persze így már pontosan értjük azt is, hogy a Vígszínház igazgatói pozíciójába először még egy baloldali városvezetés által helyezett, emlékeim szerint – bocsánat érte, ha tévesek – annak idején Alföldi Róbert és Stohl András mellett is állást foglaló, bemutatott darabjaival többször talán még a jelenlegi hatalmat is megfricskázó színicsillag hogyan érkezhetett meg egy ügyesen elkerült tüntetés közbejöttével oly sikeresen a kultúrharc egyik oldalának szimbólumai közé, hogy bukásának okai között mintha már az origo.hu beszámolója is összekapcsolni látszana a bántalmazás és a zaklatás kérdéseit, a munkatársai részéről vele szemben tornyosuló emberi panaszokat a baloldali Városházán való kegyvesztettség – meglehet, nem egészen megalapozatlan – gondolatával. Hát persze: a szeretet hatására. Hazatalált.

 

És ezzel még nem is lenne semmi gond. A nagyobb gond az, hogy a Városházán való kegyvesztettség – úgy tűnik – még mindig nem terjed odáig, hogy értesülhessünk végre a Vígszínháznál történtek ügyében zajló vizsgálat eredményéről, vagy legalábbis az állásáról. Pedig nagyon szeretnénk. És nem, nem az Eszenyi Enikővel kapcsolatos indulatok fenntartása céljából, hanem azért, mert ebben az ügyben a közvéleménynek a tisztességes tájékoztatáshoz, panaszaik megalapozottsága esetén az érintett művészeknek és más színházi dolgozóknak pedig az elégtételhez egyértelmű joga van, mint ahogy a jövőre nézve minden színművésznek és színházi alkalmazottnak joga van a bántalmazás és a vezetői hatalommal való visszaélés elleni hatékony védelemhez is. Ezért kell újra és újra feltennünk a kérdést: hol is tart tehát az a bizonyos vizsgálat...?    

1689   Búbánat 2020-05-06 11:54:47

Oberfrank Pál: A bennünket ért állandó lenézés és fölényeskedés elfogadásának a korszaka lejárt

OLÁH ZSOLT2020.05.05. 21:14  Origo.hu

Több mint tíz éve igazgatja a Veszprémi Petőfi Színházat. 2009-ben egy baráti futballmeccs közben hívta fel telefonon Eperjes Károly, hogy rábeszélje: pályázza meg Bujtor István tragikus halála után a veszprémi igazgatóságot. Néhány hónapja újraválasztották, így minden bizonnyal az ő feladata lesz, hogy lebonyolítsa az épületegyüttes teljes körű rekonstrukcióját és elkormányozza a színházat 2023-ba, amikor Veszprém válik Európa Kulturális Fővárosává. Oberfrank Pál színművésszel, igazgatóval az elmúlt évtized kétségkívül nagy változást hozó időszakáról, az új kultúrtörvény és az új NAT mentalitásformáló erejéről, és arról is beszélgettünk, hogy a színház milyen módon reagálhat a társadalmi változásokra.

Nemrég ismét a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójává választották, így megkezdhette harmadik ciklusát a teátrum élén. Korábban úgy nyilatkozott: nem számított arra, hogy Bujtor István halála után Eperjes Károly megkeresi azzal, hogy vállalja el a színház vezetését.

1688   joska141 2020-05-01 16:49:52

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megjelentette a támogatási rendet.

A Színház Online arról számolt be, hogy megjelent a minősítéssel nem rendelkező színház- és táncművészeti előadó szervezetek működési támogatásáról szóló pályázat eredménye.

A szaklap által fontosabbnak tartott pályázatok eredményei a következők:

 • Szegedi Szabadtéri Játékok - 10 millió forint
 • Gyulai Várszínház - 45 millió forint
 • Ördögkatlan, Kultkikötő, Szentedrei Kulturális Központ - 5 millió forint
 • Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza - 49 millió forint
 • Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. - 27 millió forint
 • Pintér Béla és Társulata - 28 millió forint
 • Magyarock Dalszínház - 17 millió forint
 • Új Színházért Alapítvány - 10 millió forint
 • Magyar Teátrum - 27 millió forint
 • Esztergomi Várszínház - 27 millió forint
 • MU Színház - 35 millió forint
 • Szkéné 32 millió forint
 • Stúdió K - 26 millió forint
 • Káva - 21 millió forint
 • Pinceszínház - 12 millió forint
 • KOMA - 10 millió forint
 • Maladype - 9 millió forint
 • Baltazár Színház - 6 millió forint
 • PanoDráma - 5 millió forint
 • k2 Színház - 4 millió forint
 • Veres 1 Színház - 4 millió forint
 • A Magyarországi Szerb Színház és a Pécsi Horváth Színház 22 milliót nyert.

Nem nyert támogatást többek közt a Hatszín Teátrum, a Spirit Színház, a FAQ Színház, a Körúti Színház és az Ivancsics Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Természetesen lehet mindenkinek véleménye, hogy a támogatások, illetőleg egyes színházaknál azok hiánya, mennyiben tükrözi az odaítélők politikai hovatartozását. Az mindenesetre érdekes, hogy egyidejűleg, ugyanazon a napon jelent meg a szabadtéri események augusztus 15-ig történő tiltása és az ilyen jellegű események megrendezésének támogatási összege.

1687   Búbánat • előzmény1684 2020-04-30 21:07:14

A  #metoo analógiája került szóba, erre reflektáltam, aminek nincs köze Eszenyi ügyéhez.

1686   Amalgám • előzmény1684 2020-04-30 18:47:25

Nem egészen értem én sem, hogyan került elő a szexuális zaklatás kérdése vagy a #metoo, én biztos nem utaltam ilyesmire, és nem is vádoltam senkit ilyesmivel, ezt szögezzük le. A „bántalmazás” fogalmát használtam, ami ugyan magában foglalhatja azt is, de általában véve nem szinonimája a szexuális zaklatásnak. A #metoo analógiáját azért is tartom problémásnak, mert a Vígszinháznál történtek viszonylag egyértelmű eseteket sejtetnek, egyértelmű megítéléssel, míg a #metoo egy nagyon furcsa konglomerátum, amiben a tényleges szexuális zaklatástól vagy erőszaktól a közönséges aláfekvésnek tekinthető ügyeken át a büntetőjogi értelemben vett hamis vádakig vagy lényegüket tekintve jelentéktelen esetek nyilvánosság előtti újrapozicionálásáig, divathullámot meglovagló – akár évtizedek után történő – előcitálásáig vagy a szereplési vágy egyéb kielégítéséig terjedt a skála, és ami egy olyan kártékony társadalmi pszichózisba csapott át, amit még évtizedek múlva is nyögni fog a férfi-nő kapcsolat a nyugati világban.

1685   Amalgám • előzmény1682 2020-04-30 15:51:11

Ennél is bonyolultabb ez. Eleve nagyon nehéz egy ilyen helyzetben fellépni valaki ellen akkor is, ha nem a főnököd az illető, akitől egzisztenciálisan függő helyzetben vagy, vagy ha nem politikailag pozicionáltnak gondolt vezetőről van szó. Ez a kultúra és ez a jogrendszer erősen védi a személy jó hírnevét, nem lehet csak úgy rosszat mondani a másikról. A becsületsértés, a rágalmazás, a hamis vád stb. például „alapból” bűncselekménynek számítanak. Az egyszerű ember, vagy akár az egyszerű szinművész nem tudja megítélni azt, hogy egy ilyen komoly esetben kiről, mikor, miért és kinek lehet egyáltalán negatív tartalmú állítást tenni; mikor terheli őt magát bizonyítási kényszer; mi történik, ha nem tud megfelelő bizonyítékot szolgáltatni; mennyiben más a helyzet, ha közszereplővel szemben kell fellépni stb. Egy ilyen ügy megindításakor az érintett eleve magát teszi ki jogi kockázatnak vagy viszontkockázatnak. A kimenetel bizonytalan, elmarasztalhatják akár őt magát is. Ezek olyan gátak, már a legalapvetőbb szinten is olyan jogi tudást igénylő kérdések, félelmet keltő szempontok, amelyeken sokáig nem tud túljutni az érintett. Az illetőnek bizonyos mértékig a joggal, a körülölelő kultúrával és a saját neveltetésével szemben kell fellépnie az ügy elindításakor. Alapos okkal és szilárd bizonyítékkal lehet csak nekikezdeni a dolognak. Nagyon kényes a helyzet és nehéz a bizonyítás, ha a bántalmazás legitimnek tűnő köntösben, például művészi szempontként jelenik meg, és az elkövető képes lehet azt ezen a módon igazolni. Fel kell készülni arra, hogy ha időben léptél, és igazad volt is, az első esetekben az elkövető enyhe következményekkel, figyelmeztetéssel megússza a dolgot: magyarán marad a főnököd, és ki vagy téve a bosszújának, holott olyan aljas módokon ártani képes, patológiás személyiségről van szó, akitől azonnal védeni kellene a munkakörnyezetébe tartozó embereket. Hát ezért maradhatnak például az ilyen ügyek olyan sokáig rejtve.

1684   Edmond Dantes • előzmény1683 2020-04-30 15:45:26

Nem is vadolta, vadolja senki ot szexualis zaklatassal. A kormany hozott olyan torvenyt, amely szerint "a színházakban történő – gazdasági, etikai vagy akár szexuális – bűncselekmény gyanúja esetén vizsgálatot indító (vagy nem indító) felügyelőbizottság létszáma öt fősre nőhet, és ebből hármat a minisztérium nevezhet ki a közös fenntartású színházakban" ld. 1666 itt, linkkel. Szexualis zaklatas gyanuja miatt emlekezetem szerint legutobb az Ujszinhazban rendeltek el vizsgalatot, "miután a színház saját etikai bizottsága villámgyorsan lezárta a saját vizsgálatát (az eredményről azóta sem érkezett hír)" reszletesen ld. itt.

PS Mas kerdes, mi mindent csiripelnek jo ideje a varosban ... pl. a Vigben is letezo szereposzto divanyrol...

1683   Búbánat 2020-04-30 14:39:20

 Úgy emlékszem:  "A Vígszínház volt tagjai vállalják: Eszenyi Enikő miatt bontották fel szerződésüket. Nyilatkozatukban azt írják: az igazgató verbális erőszakkal és agresszív vezetői kommunikációval irányította a színházat."

Szó nem esik szexuális zaklatásról...

Az viszont jogos, hogy a felelősséget ebben az esetben is kivizsgálni kell (az illetékeseknek lefolytatniuk a vizsgálatot),  konkrét tényeket bizonyítékokkal, ha vannak ilyenek (nyilván vannak) és annak eredményéről tájékoztatni a közvéleményt.

1682   Edmond Dantes • előzmény1680 2020-04-30 14:16:06

Azt hiszem, egyszer valahol mar valaszoltam ugyanerre a kerdesere. Tomoren: fortelyos felelem. (Copyright: Jozsef Attila) Utolso kerdesere: lejart a 2. mandatuma es beadta ujra a palyazatot. Felo volt, harmadszor is kinevezik. Kurz: betelt a pohar. Copyright: ED ;-)

1681   Edmond Dantes • előzmény1679 2020-04-30 14:09:07

Tegyuk hozza targyilagosan: meg kell vizsgalni az  e l o z o  varosvezetes felelosseget a Vigszinhazban tortentekkel kapcsolatban. Az igazgatono tiz igazgatoi evebol kilenc = az "elmuuutkilencev" az elozo varosvezetes idejere esik. Ha jol emlekszem, az egyik sertett mar/meg joval 2019 osze sot joval 2019 elott kozzetette serelmeit ... semmifele visszhang, vizsgalat plane intezkedes nem tortent, pedig mar tombolt a metoo-laz itthon (is). PS A volt fopolgarmester meg a botrany kitorese utan is kiallt EE ujabb kinevezese (!) mellett..

1680   Klára • előzmény1679 2020-04-30 13:13:39

Nagyon naívan! Hány #metoo ügyvolt az utóbbi években? Hol mikor mi derült ki? És - bár minden tiszteletem és együttérzésem a bármilyen bántalmazásr, sérelmet elszenvedett embereké - még minidg nem tudom megérteni, hogyan maradhatnak ilyen ügyek évekig titokban. Továbbá mi az, aminek következtében egyszer csak előkerül valami, és mintha tűzhányó törne ki hirtelen, egymásba érnek a panaszok!

1679   Amalgám • előzmény1654 2020-04-30 11:34:16

Nyilván nagyon sok egyéb dologgal kell mostanában foglalkozni a Fővárosnál, de én továbbra is, ennyi idő elteltével is várom a vizsgálat eredményét a Vígszínháznál. Még ha naivan is. Az igazgató lemondása ezt nem befolyásolja. Úgy gondolom, hogy a közvéleménynek változatlanul joga van megbízható forrásból pontosan megtudni, hogy mi is történt valójában ennél az intézménynél. Eszenyi Enikő lemondása szerintem önmagában nem oldja meg a helyzetet, és úgy tűnik, hogy nem oldja meg mások szerint sem. Hivatalosan tisztázni kell, hogy a hírekben szereplő bántalmazások megtörténtek-e. Ha megtörténtek, tisztázni kell, milyen elégtételt, kárpótlást és engesztelést kapjanak az érintettek, akiknek életét megfertőzték, munkáját tönkretették, lelki békéjét és egészségét megbontották hosszú időn át. Vagy akiket távozásra kényszerítettek, akiknek életpályáját, művészi pályáját károsították. Mert a hírek tartalmilag nagyjából erről szóltak. Tisztázni kell, milyen felelősségre vonásban, fegyelmi büntetésben részesüljön az elkövető, legalább abban az esetben, ha a vezetői lemondás után közalkalmatotti jogvszonyban maradt. Tisztázni kell, kik voltak az Eszenyi Enikő ellenőrzéséért felelős személyek a felügyelőbizottságnál vagy a Városházán, miben mulasztottak ők, hogy mindez megtörténhetett. A viszgálat után tisztázni kell, mit tesz a Főváros azért, hogy ilyen eset a jövőben ne fordulhasson elő, működtet-e megfelelő jelzőrendszert a hasonló helyzetekre, biztosítja-a ez azonnal kivizsgálás és beavatkozás lehetőségét. Tisztázni kell, hogyan módosítsák a vezetői szűrés és alkalmasság-vizsgálat rendszerét, hogy a beosztottjait bántalmazó, munkakörnyezetét károsító, patológiás személyiségek ne kerülhessenek többet vezetői pozícióba. Mindezt tisztázni kell tehát, és mindezért várom a vizsgálat eredményét. Remélem, hamarosan megérkezik, és nem feküdt el valahol út közben.   

1678   lujza • előzmény1674 2020-04-26 00:19:15

Ha már szóba (írásba) kerültem, engem az Opera gátlástalan hozzáállása ehhez a sajnálatos helyzethez alaposan felháborít!  Elég intenzív kultúra fogyasztó vagyok, igen sok jegyem veszett kárba az évad hátralévő részére. Mivel főleg interneten vásárolok, már az összes intézmény megkeresett levélben a javaslataival, kivéve az Operát. Többnyire kínálnak alternatívát is, még azt is, hogy támogathatom az intézményüket azzal, hogy nem váltom vissza a jegyeimet, de egyik se zárkózott el a visszafizetéstől, kivéve az Operát. Nemrég töltögettem fel a jegyeimet és bérleteimet a visszaváltáshoz, és a Müpától és a Fesztiválzenekartól már igen szép öszeget vissza is kaptam. A színházak többnyire 30-60 nap türelmet kérnek, de ők is vissza fognak utalni. Az Operába májusra nagy könnyelműen több jegyet is váltottam, sőt júniusra hazalátogató külföldi rokonaim is vettek jegyeket. Ezekkel mi lesz? Szerintem a vásárlónak igenis vannak jogai, az elmaradt teljesítésnél a pénz vissszajár, méghozzá haladéktalanul!
Az Operának mindig hatalmas a piárja, arra van pénz és idő, valamint a szervezési osztály fenntartására is. Ők mit csinálnak ilyenkor?

És azzal is erősen lemaradt az Opera, hogy időben megnyissa az archiv előadásit online, mint ahogy a világ nagy részén azonnal megtették. A főigazgató szerint mi vagyunk a világszinvonal. Hát, ez nem nagyon látszik!

1677   Búbánat • előzmény1675 2020-04-25 14:36:18

A közleményt március 13-án belinkeltem a Mi újság a Magyar Állami Operaházban? topicba- (62076 sorszám)

1676   Edmond Dantes • előzmény1674 2020-04-25 14:32:06

Eddig nem láttam a hírt, ma érkezett el a beragadt jegyeim és koncertbérletem ügyintézése :-) ... ahány (szín)ház annyi szokás megoldás. MÁO-val pénzügyi státuszát tekintve (is) összehasonlítható intézmény MüPa és az ő megoldásuk célszerű és kézenfekvő: online kitöltött-elküldött adatlap és bankszámlaszám alapján utalni fognak. Készpénzes visszaváltás -szerintem- járványilag nem lenne szerencsés belátható ideig, de MÁO ügyintézése a legszerencsétlenebb: 1) Nem ad (kész)pénzt se oda se vissza, ami érthető ld. feljebb 2) nem utal vissza pénzt, ami érthetetlen. Kicsi az apparátus? 3) Nem küldi ki vevőnek a csereutalványt mint teszi azt más, MÁO-nál jóval kisebb (!) színház. Kicsi az apparátus? Álljon sorba a vevő voucherért, ki tudja mikortól, ki tudja mennyi ideig stb. Hm.

1675   Klára • előzmény1674 2020-04-25 14:22:57

Kedves Amalgám! Ez így ebben a formában - bocs - egy kapitális baromság! Nem tudom, hogy ez a "régebb óta ismert információ" mit takar? A MÁO közleményén ugyanis nem leltem dátumot, de erősen olyan látszata van, mintha a többi játszóhely megnyilatkozása után, és valószínűleg nem kevés reklamáció után késve kaptak volna észbe!

Először is egy intézmény nyilatkozzon, hogy mi a szándéka az előadások elmaradása miatt kialakult helyzetben - ez egy kötelező gesztus (lenne!) Aztán előadhatja, hogy lesznek utalványok, akinek ez megfelelő, jelentkezzen érte! Akinek pedig ez nem megfelelő - itt ED fórumtárs jogos és életszerű észrevételein túl még lehetnek egyéb okok is, pl.a kedvesnéző, aki ugye fizet, és aki a pénzéért azt akarja kapni, amit szeret és szívesen néz, nem kíváncsi egy belengetett akármire  -  az jelentkezhet a tényleges visszatérítésért! Ez lenne egy korrekt megoldás, nem?

Egyébként Lujza fórumtárs nevében nem nyilatkozom, de ha bejegyzésemet jól olvasta, az általános érvényű és nem vonatkoztattam egyetlen intézményre sem! És hogy nyugodtan aludjon, jelenleg éppen egyetlen elmaradt MÁO előadásra sincs jegyem, tehát nem vagyok közvetlenül érintett a MÁO eljárásában, de attól általános érvényű véleményem meg lehet!

1674   Amalgám • előzmény1673 2020-04-25 13:51:16

Ez egy régebb óta ismert információ, ami kiindulási alapja a jelzett problémának; szerintem pont az a gond, hogy az utalványos megoldás nem megfelelő lujza ás Klára fórumtársak számára. Ők valószínűleg azonnali készfizetést szeretnének látni a Ház részéről, nem pedig utalványt.

1673   Edmond Dantes • előzmény1659 2020-04-25 13:29:30

Opera megmozdította a füle botját: http://www.opera.hu/v/a-magyar-allami-operahaz-jatszohelyei-zarva-tartanak/

"Tisztelt Közönségünk! 

Az országos veszélyhelyzet miatt a Magyar Állami Operaház jelenlegi játszóhelyei (Erkel Színház, Eiffel Műhelyház) zárva tartanak.

Magyarország Kormányának 2020. március 11-i és 2020. március 16-i döntése alapján tilos az előadó-művészet bármely ágába tartozó előadás tartása. Ennek értelmében a Magyar Állami Operaház minden előadása és rendezvénye elmarad, valamennyi jegypénztárunk és az Opera Shop zárva tart, valamint az operaházi vezetett túrák is szünetelnek.

Az elmaradó előadásokra megváltott jegyek árát és bérletek esetén, bérlethányadát – a színházunkat is sújtó jegybevétel-kiesés okán – a Magyar Állami Operaház elsősorban utalvány formájában téríti vissza Nézői számára. 

vis maior helyzetre tekintettel kérjük Önöket, hogy a jegyek, bérletek értékének készpénzben való visszafizetésének igényétől legyenek szívesek eltekinteni.

A rendkívüli helyzet miatt irodáink és jegypénztáraink az egészségügyi veszélyhelyzet visszavonásáig zárva tartanak. 

Kérjük Nézőinket, hogy jegyeiket és bérleteiket tartsák meg az utalványok átvételéig, melyre az Opera Értékesítési Centrumban lesz majd lehetőség 2020 év végéig.

Az utalványok azzal az összeggel lesznek „feltöltve”, mellyel a megváltott jegyek, illetve a megváltott bérletek elmaradó előadásainak hányadai rendelkeznek. Az utalványokat 2021. június 30-ig válthatják be, akár több részletben is. Az utalványok felhasználhatók a következő évadra szóló bérletek megvásárlásánál is. 

Felhívjuk Bérlőink figyelmét, hogy a bérletben szereplő – változással érintett – előadásoknak a bérlethányadát tudjuk feltölteni az utalványra!

Intézményünk ezen felül, a veszélyhelyzet miatti bizonytalan idejű, zárva tartás okán a korábban megváltott 2020. 06. 30-ig érvényes Opera Ajándékutalványok beváltásának határidejét 2021. 06. 30-ig meghosszabbította.

A Kormány kihirdetett rendeleteinek későbbi változásait szem előtt tartva frissítjük folyamatosan információinkat, kérjük kísérjék figyelemmel honlapunkat!

Köszönjük megértésüket és szíves együttműködésüket!" Idézet vége.

Amivel nekem gondom van: én speciel el tudok menni a Hajós u.-ba a csereutalványért, de mit tehet az, aki nem tud elmenni? Vidéki, külföldön van, beteg, netán időközben elhalálozik stb. Továbbá és ez a fő gondom: több száz, netán több ezer ember fog sorbaállni a Hajós u.-ban az építkezésnél, barikádok-palánkok között, tűző napon, hóban-gafyban? Vagy hogy? És záros a határidő is ...

1672   Amalgám • előzmény1671 2020-04-25 07:21:27

"Új Színházban" helyesen: Újszínházban

1671   Amalgám • előzmény1670 2020-04-25 05:22:58

Edmond fórumtársam, szórakozásnak tekintem én a komoly szórakozást is, a színházban például nem csak a tingli-tanglit, de a katarzis átélését is, általában véve pedig a művészi élmény befogadását is. Szórakoztató a maga módján akár a Titus Andronicus is – bár a világirodalom eme legsötétebbjéhez pont színpadon nem volt még szerencsém –, és talán nem voltam szabatos ugyan, de a lényeg az, hogy az emberek általában nem politikai eligazításért járnak színházba. Megerősítésért, esetleg politikai kiállásként néhányan néhány helyre még csak-csak, de ezen túl nem nagyon lehet odabent senkit sem eligazítani, legfeljebb felbosszantani. A színház átpolitizálásának elsődleges politikai hozadéka a kontraprodukció, amit főként a színházi élmény illetéktelen átlényegítése vagy a színháznál megmutatkozó minőségvesztés szül, nem beszélve mondjuk arról a lehetőségről, hogy a számukra netán teljesen érdektelen előadásokra buszokkal szállított, jelentős statisztikai értékkel bíró fiatalkorú kényszernézőkben esetleg pont nem a kívánt irányú politikai fejlődés bontakozik majd ki az adott módon eszközölt kultúrélmény hatására. Azt nem vitatom tehát, hogy a színház közvetít értékrendet is, azt már viszont igen, hogy társadalmi szinten értékelhető politikai véleményformáló ereje lenne. Ezt a szerepet más média régen átvette tőle. Senki nem fog megtérni sem a Katonában, sem pedig az Új Színházban. A kultúrharc mindkét oldalának hősei pillanatnyilag az önfoglalkoztatás ötletes és jövedelmező módjaként képesek ugyan azt a látszatot kelteni, hogy politikai értelemben hasznosak ők vagy a tevékenységük, de ez jobbára illúzió.  

1670   Edmond Dantes • előzmény1669 2020-04-24 10:54:42

Kieg. "Az emberek szorakozni jarnak szinhazba...": sokfelekeppen lehet "szorakozni", sokaknak mast jelent a "szorakozas" szinhazban, bizonyos szinhazakban mint konnyes-mosolygos-heppiendes vigjatek vagy operett. Persze azok is kellenek. Bizonyos szinhazak, foleg videken, de Pesten is, utobbiakra rendezkedtek be. Reszben mert az tutira (?) hozza a penzt reszben mert azokbol "nem lehet baj"...ha ertheto, mire gondolok.

1669   Edmond Dantes • előzmény1667 2020-04-24 10:02:57

Reszben vitatkoznom kell. A szinhaz igenis rendelkezik politikai vagy inkabb ugy fogalmaznek: ertekrendbeli velemenyformalo szereppel es meg mindig vannak szinhazak, szinigazgatok, produkciok, akik-amelyek igenis kozvetitenek valodi ertekrendet. Eppen ez a "bunuk", eppen emiatt kerulnek a Kulturkampf kormanyoldali szereploinek celkeresztjebe, ha nem is kozvetlenul a be- vagy letiltas eszkozevel, hanem "kifinomultabb" (??) modszerekkel mint pl.tao-elvonas, ejszaka leple alatt, salatatorvenybe bujtatott ezzel-azzal mint teszem azt, kormanyhivatali csinovnyikoknak a szinigazgatok nyakara ultetese ld.Macsai-interju.

1668   lujza 2020-04-24 03:14:15

Ez ugyan nemcsak a színházakra vonatkozik, hanem az Operára, és több más kulturális és művészeti ágra is. Bár a cím megtévesztő, de Kovács János kiállása példás:

https://index.hu/kultur/2020/04/22/kozalkalmazotti_jogviszony_a_kulturalis_szferaban_megszuntetes_kovacs_janos_karmester_opera/

 

1667   Amalgám • előzmény1666 2020-04-24 00:13:07

Istenem, milyen csodálatos is ez a Kulturkampf, főként pedig az a naivitás, amellyel mindkét oldalbeli politikai döntéshozók elhiszik, hogy a saját táborukból színházi vezetői pozícióba helyezett, pénz- és hatalomigenlő, szakmailag oly gyakran alsó középszerű káderek tevékenysége politikai fontossággal bír és politikai nyereséggel jár a számukra. Pedig a helyzet az, hogy színházba kifejezetten szórakozni járnak az emberek, és ez az intézmény értékelhető politikai véleményformáló szereppel napjainkban már nem rendelkezik. Ilyen jelentőségre akkor tesz szert, amikor az első mondatomban körülírt káderek vagy a műsor átpolitizálásával, vagy a nívó lezüllesztésével tönkreteszik a közönség szórakozását. Ezért ugyanis a közönség kifejezetten meg tud haragudni, és ilyenkor az adott vezető politikai gazdáján tölti ki a mérgét, leginkább a következő választáson. A Kulturkampf siserehada által leszállítható egyetlen politikai eredmény a kontraproduktív eredmény, és szerintem egészen sok lapát- és kapanyél kerülhetne szorgalmas kezekbe az országban, ha megpróbálnának egy kicsit utánaszámolni mindkét oldalon, hogy valójában mit is hoztak eddig a konyhára a saját kultúrvitézeik.        

1666   Edmond Dantes 2020-04-23 15:48:53

A rendszervaltas ota peldatlan allamositas a szinhazakban

Arra, hogy Karácsony Gergely és a főváros önkormányzata hány budapesti színházat tud megtartani úgy, hogy ne kelljen átengedni a kormánynak az igazgatók kinevezésének jogát, odafigyelt az egész ország. De arra már nem, hogy közben vidéken az összes, eddig az önkormányzatokhoz tartozó színház fenntartója részben az állam lett, a kormány pedig újabb jogokat kapott. A színházigazgatók többsége mégsem látja problémásnak a dolgot.

"Nyilván azt akarják biztosítani, hogy azokban a városokban, ahol nem szakmai, hanem politikai alapon kinevezett igazgató regnál és viszi pusztulásba a színházat, az továbbra is a helyén maradhasson." - mondja az egyik videki szinigazgato ...  hoztak egy újabb törvényt, amely gyakorlatilag állam intézménnyé tette ezeket a színházakat, mivel ezekben már nem is csak az igazgató, hanem minden vezető beosztású személy közvetlen munkáltatója is a miniszter lett...Aztánhoztak még egy törvényt, amely szerint a színházakban történő – gazdasági, etikai vagy akár szexuális – bűncselekmény gyanúja esetén vizsgálatot indító (vagy nem indító) felügyelőbizottság létszáma öt fősre nőhet, és ebből hármat a minisztérium nevezhet ki a közös fenntartású színházakban...Vidnyánszky Attila jobboldali színházi társasága, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) az Index kérdésre azt mondja az új helyzetről: „A színházak ezzel az intézkedéssel valóban biztonságosabban működhetnek”, ...A mostani rendszerrel végre tiszta vizet öntött a pohárba a kulturális kormányzat,.."...„A modellváltást pozitívnak tartjuk, veszélyeket nem látunk."...A másik, régebb óta létező, nem kormányközeli színházi társaság, a Magyar Színházi Társaság elnöksége kérdésünkre azt mondja: lehetséges működőképes és hasznos módot kialakítani az állam és az önkormányzatok együttműködésére a színházak felügyeletében és felügyelőbizottságaiban, azonban mivel még nem ismertek a pontos szerződések, „nem lehetünk meggyőződve a most kialakítandó struktúrában az ellenőrzés természetéről sem”..."A jelenlegi politikai berendezkedésben az önkormányzatisággal szemben, a helyben, a helyi összefüggések és folyamatok ismeretében hozott döntések ellenében a központosítás és az érdemi szakmai egyeztetések nélkül áterőltetett politikai akarat a vezérlő elv. Teljes cikk  index. hu-n itt.

1665   Edmond Dantes • előzmény1663 2020-04-21 13:25:53

Ja es nem is kell messze menni ilyen hibrid programok keresesere: azt hiszem MAO-ban is volt MET-Elektrahoz hasonlo arukapcsolas.

1664   Klára • előzmény1659 2020-04-21 12:54:38

És a majdani jövőben a közönség hozzállásában az is fontos tényező lesz, hogy melyik intézmény milyen módon járt el az elmaradt előadások jegyárainak visszatérítése alkalmával! Mert ugye pénzből él az ember, és a műsorért fizetünk, nem pedig a belépőjegy birtoklásának dicsőségéért.

1663   Edmond Dantes • előzmény1662 2020-04-21 11:57:04

Nem eppen ilyesmire celoztam, de ha mar musort szerkesztunk ;-) erdemes visszalapozni mondjuk a MET regebbi "lapjaira": epp a napokban streambe kerulo Elektrat egykor olyan darabokkal jatszottak egy este (!) mint a Gianni Schicchi, Amelia balba megy vagy a par napja Kimernya-kerdes Bruschino ur. Erdekes ugye?

1662   Heiner Lajos • előzmény1660 2020-04-21 09:54:02

Majd racionalizálnak. Egy este jászanak drámai operát, és könnyebb műfajt is. Pl. J. Strauss - Szokolay: Denevérnász.

1661   Edmond Dantes • előzmény1659 2020-04-21 09:40:07

Szegeny az eklezsia ... ld. ez alatt utolso bek.-t.

1660   Edmond Dantes • előzmény1658 2020-04-21 08:40:56

Az osszefoglaloban igyekeztem a szakmai vonalat is megvillantani :-) de  szakmai vonal es politikai tartalom nem valaszthato szet. Fenntartom sokszor hangoztatott nezetemet miszerint politikamentes szinhaz: n i n c s. A szinhaz mindig politikat, ertekrendet, ideologiat kozvetit. Musoraval, musorpolitikajaval, rendezoi felfogasaval, a jatszott darabok ertelmezesevel, olykor atertelmezesevel. Lehet ezt szeretni vagy nem-szeretni, de ez a helyzet. Budapesten sincs maskent, ami az itt lejjebb belinkelt kormany-fovaros megallapodasban is "lekepezodik". A kozonseg pedig a sajat ertekrendje szerint eldonti, hogy melyik szinhaz(ak) ertekrendjevel,  musorpolitikajaval,stb.(ld fent) tud es kivan azonosulni, magyarul: melyik szinhaz(ak)ba megy el, melyikbe nem. Eddig is igy volt, eztan is igy lesz. A labaval szavaz. A fizetokepes kereslet szerintem gyorsan helyreall, mert az  i g a z i   kozonseg ki van es ki lesz ehezve a szamara kedves, erdekes tarsulatokra, produkciokra es alig varja, hogy megvaltsa a jegyet. Ahogy Macsai mondta, a haboru utan is oriasi volt a kereslet szinhazra, a musort igazitottak (mar ahol) az aktualis "lelki igenyekhez". Szerencsere most nincs haboru es nem haboru utan leszunk remelhetoleg nemsokara, hanem egy szomoru, sok bajjal, nehezseggel jaro jarvanyon, de amit nem lehet elegge megbecsulni, bekeidoben.

Az opera es balett vonalon reszben mas lehet  helyzet. Egyreszt itt monopolhelyzetet elvez a szinhaz (MAO), ami elony lehet szamukra. Masreszt az utobbi idoben es hangsulyozom: jarvany nelkul, boven a jarvany elott azaz attol fuggetlenul tapasztalt, sok produkcio irant csokkeno erdeklodes (fel- es harmadhazak!) es a nem csekely mertekben, olykor nehezen indokolhatoan emelkedo helyarak miatt valoban gondok lehetnek,amin a bokezu allami apanazs birtokaban baj = tovabb csokkeno erdeklodes lattan arkedvezmenyekkel enyhithet(ne) a Haz ... tovabba -koltseg oldalon-  a repertoar nemi (atmeneti?) "racionalizalasaval".

1659   lujza • előzmény1658 2020-04-21 01:32:46

Egyelőre még az Opera vesztes a legkevésbé, mivel az össze többi intézmény már elkezdte vissszafizetni a megvásárolt jegyek árát, de az Opera a füle botját se mozgatja, csak kijelenti, hogy "nem áll mójában".

1658   Amalgám • előzmény1657 2020-04-21 00:50:21

Az idezettek politikai tartalmát lényegtelennek tartom egy nagyon fontos kérdés mellett, amit helyesen fogalmazott meg a nyilatkozó. Valóban kérdés, hogy akar-e majd a néző újra színházba menni, és ha igen, akkor mire lesz kíváncsi...? Tovább is bontanám hirtelenjében a kérdést: Mikor áll majd helyre a fizetőképes kereslet? Mennyire áll majd helyre? Ez a válság hogyan változtatja majd meg a fogyasztói szokásokat, főleg a kultúra területén? És a prózai színház még csak-csak, de elképzelhető egyáltalán, hogy az opera és a balett ne vesztesként jöjjön ki a helyzetből...?

1657   Edmond Dantes 2020-04-20 18:28:22

Én nem törekszem a konfliktusra, de ami sok, az sok” – mondta többek között Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, aki karanténból jelentkezett be egy Facebook-interjúra Veiszer Alindához és László Pálhoz ... A mostani helyzet alapján azzal számol, hogy legkorábban októberben kezdhetnek el próbálni, viszont már most foglalkoztatja az, hogy egyrészt, akar-e majd a néző újra színházba menni, és ha igen, akkor mire lesz kíváncsi ...Most egyelőre a bizonytalanság van, hogy mi kell majd ... Mácsai hangsúlyozta, hogy az Örkény Színház szerencsés, az ott dolgozóknak ugyanis fővárosi fenntartású színházként van fizetésük, miközben nagyon sok kollégájuknak semmi bevétele sincs...mivel az elmúlt időszakban az ellenáram erősebb lett, az ő mondatainak az ereje is igazodott ehhez ... vannak határok, amelyeket ő nem hajlandó átlépni ... nem szeretné, ha engedélyt kellene kérnie egy hatóságtól arra, hogy interjút adjon ... számára elfogadhatatlan az is, hogy a politika határozza meg, hogy milyen darabot nem mutathatnak be, vagy hogy egy minisztériumi ember üljön a nézőtéren a próbán és beleszóljon, hogy mi mehet egy darabban ... „Az, hogy ez ellen a törvény ellen tiltakozni kell, mert ez nincs rendben, sem a tartalma, sem a megalkotásának a módja, azzal én teljes békében vagyok, semmilyen félelem nincs bennem.” Teljes cikk,videóinterjú hvg. hu-n itt.

1656   Búbánat 2020-04-06 17:04:50

2020. ÁPRILIS 6. HÉTFŐ 16:46

A kormány és a főváros megállapodott a színházak működéséről

MTI_MNO.hu

A kormány és a fővárosi önkormányzat hétfőn megállapodást kötött a budapesti színházak működésének biztosítása érdekében. A megállapodás 2024. december 31-ig szól – olvasható Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester közös közleményében, amelyet a Miniszterelnökség juttatott el az MTI-hez.

A megállapodás értelmében 2020-tól a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és Trafó színházakat, amelyek vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt.

A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja – olvasható a közleményben.

„A kormány vállalja, hogy 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére, míg a főváros elfogadja, hogy a Thália Színház az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja a fővárostól.

A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere nevezi ki” – tartalmazza a közlemény.

A budapesti független színházak állami támogatását egy külön kuratórium osztja el, amelynek tagjait a miniszter a főpolgármester egyetértésével nevezi ki és a miniszter vállalja, hogy a kuratórium szakmai ajánlásaitól a támogatások odaítélése során nem tér el.

Mint írják, a megállapodásnak része az is, hogy az aláírók a „színházak művészeti szabadságának korlátozására alkalmas magatartás tanúsításától tartózkodnak, így nem adnak sem utasítást, sem nem gyakorolnak egyéb módon nyomást a színházak ügyvezetőire vagy más munkavállalóira a művészeti szabadság körébe tartozó” kérdésekben.

A közlemény felidézi, hogy ma, a színházak és előadóművészek, a színházi dolgozók és a közönség számára is nehéz, a színházakat, zenekarokat, társulatokat, az egész előadóművészeti szakmát leállásra kényszerítő járványhelyzet idején a főváros és a kormány különösen fontosnak tartja, hogy közösen biztosítsák a színházi alkotóközösségek művészi szabadságon alapuló, anyagilag is biztonságos, kiszámítható működését.

Az összegzés szerint a feleket három közösen vallott alapelv vezette a tárgyalásokon. A kormány és a budapesti önkormányzat is a nemzeti kultúra különösen értékes részének tartja a sokszínű, a nézőket magas művészi színvonalon kiszolgáló budapesti színházi életet, közös cél e sokszínűség és magas művészi színvonal megőrzése.

Ugyancsak nagy értéke a budapesti színházi életnek a művészi szabadság teljes érvényesülése. A főváros és a kormány is elkötelezett az alkotói szabadság maradéktalan tiszteletben tartása iránt – írták.

„Végül alapvető célként vezette a megállapodó feleket a színházbéke megőrzése. A nyugodt alkotó légkör fönntartása érdekében a kormány és a főváros kifejezetten törekszik a kultúrharc elkerülésére, a színházbéke megőrzésére Budapesten is” – olvasható a közleményben.

A közlemény arra is kitér, hogy a színházak gazdálkodását Budapesten is felügyelő bizottságok (fb) ellenőrzik. A felek megállapodtak, hogy a kizárólag önkormányzati finanszírozású színházak működését a kizárólag a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett tagokból álló fb-k ellenőrzik.

A kormány által kizárólagosan finanszírozott budapesti színházaknál három, a Fővárosi Közgyűlés által kinevezett és kettő, a miniszter által megbízott tagból álló fb ellenőrzi a működést.

A főváros vállalta, hogy e felügyelőbizottságok önkormányzat által megbízott egyes tagjai megbízatásának megszűnése esetén annak a képviselőcsoportnak a javaslata alapján bíz meg új tagot, amely a megszűnt megbízatású tagot jelölte.

A megállapodás alapján a kormány olyan társulatok jelentős finanszírozását is vállalja, amelyek nem állami fenntartásban működnek. Ezen társulatok és intézmények működésével kapcsolatban a kormányt semmilyen jogosítvány nem illeti meg. Így jelentősen megnő a Budapesti Fesztiválzenekar állami támogatása: idén 1,65 milliárd forint, 2021 és 2024 között évente 2 milliárd forinttal támogatja az állam a zenekart, míg az önkormányzat évente 240 millió forint támogatást nyújt Fischer Iván társulatának.

A budapesti Centrál Színház idén 250 millió forint támogatást kap a kormánytól és a miniszter törekszik arra, hogy e támogatás a következő években is hasonló nagyságrendű legyen.

Az öt évre szóló megállapodást súlyos szerződésszegés esetén bármelyik fél felmondhatja – tartalmazza a közlemény.

„A kormány és a Fővárosi Önkormányzat fontosnak tartja, hogy fennálló és jövőbeni vitáik mellett mindig törekedjenek az együttműködésre, a közösen rendezendő kérdéseknek a budapestiek érdekét szem előtt tartó megoldására” – olvasható a tájékoztatóban.

 

1655   Edmond Dantes 2020-03-24 18:33:22

Mottó: egy hír kétféle interpretálásban

Elfogadták azt a törvénymódosítást, amely teljesen kiveszi Karácsony Gergely és a főváros kezéből azokat a fővárosi, önkormányzati színházakat, amelyek finanszírozásának egészét az állam állja. A törvénymódosítás parlamenti vitájában a Fidesz közölte: nem igaz, hogy ők elveszik ezeket a színházakat a fővárostól, ők csak segítenek, és „teljesen logikus”, hogy ennek ez az ára. Az index. hu itt és itt olvasható cikkeinek információi szerint  hét ilyen színház lesz: a Vígszínház mellett a Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Színház, a Madách Színház, a Thália Színház és az Újszínház, míg öt színház, a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a TRAFÓ és a Szabad Tér fenntartásából teljesen kivonul az állam, és az eddigi állami támogatást is a fővárosnak kell előteremtenie. A főváros korábban azt jelezte, hogy a Budapest Bábszínházat, a József Attila Színházat, a Kolibri Színházat, a Madách Színházat, a Thália Színházat, az Újszínházat és a Vígszínházat hajlandóak az állammal közösen működtetni, arról ugyanakkor nem mondtak semmit, hogy melyik fél milyen mértékben szállna be a finanszírozásba. Későbbi értesülések alapján úgy tűnt, az Újszínház, a Thália és a József Attila lenne az a három színház, amelyet egyáltalán nem finanszírozna a főváros. Az origo. hu itt olvasható cikke szerint a Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság "üdvözli és köszöni a kormány döntését, mellyel a kultúra területén, különösen pedig az előadó-művészetben dolgozók számára anyagi könnyebbségeket biztosít."..."A kormány döntései lényegesen elviselhetőbb helyzethez juttatják a kulturális intézményeket és a területen dolgozóknak, azok családjainak, a szabadúszó művészeknek, a háttérmunkában tevékenykedőknek "nagy és példaértékű segítséget jelentenek".

1654   Edmond Dantes 2020-03-24 18:12:58

A főpolgármester -mint Fb-bejegyzésében írta- a Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-éig Rudolf Pétert bízta meg a Vígszínház vezetésével. Egyúttal megköszönte Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját: "egy végtelenül fájdalmas megtisztulási folyamat zajlik a művészeti életben, világszerte. Amit korábban hallgatásba burkolt eltűrés övezett, az mára tűrhetetlenné vált. Hogy így alakult – és jó, hogy így alakult –, az a jövőre nézve is kijelöli, milyen normák tiszteletben tartása lett elemi kötelessége minden színházi vezetőnek. Miként mostantól bármely társulat minden tagja számára lehetőségnél több, hogy azonnal felemelje hangját, ha bárki ezeket megsérti. Ezzel együtt is Eszenyi Enikőnek a Vígszínház vezetésébe fektetett energiáját, munkáját meg kell köszönnünk”. Forrás és teljes cikk pl. itt, itt és itt.

1653   Búbánat 2020-03-21 12:46:54

Már 17 millió forint gyűlt össze a magyar művészek megsegítésére

ORIGO2020.03.20. 13:54

Már 17 millió forint folyt be a Thália Színház által hétfőn létrehozott Színházi Szolidaritási Alaphoz.

Megkezdte működését a Thália Színház igazgatója, Kálomista Gábor és művészeti vezető színművésze, Schell Judit által megalapított Színházi Szolidaritási Alap. A kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel. A Thália Színház az induláskor 15 millió forinttal támogatta az alapot, amelynek számlaszáma március 18. óta aktív, és eddig több mint tizenhétmillió forint folyt be.

1652   Edmond Dantes 2020-03-20 16:42:58

Stohl András reagálása a 168 órában Eszenyi Enikő lemondásának fejleményére. Az újság 1/1 közölte, én is ezt teszem, mert -talán most először nyilvánítok saját véleményt az ügyben- tanulságosnak és követendőnek gondolom. Tehát:

"Azt gondolom, hogy Eszenyi Enikő lemondása a jelenlegi helyzetben az egyetlen járható út volt. Ha a hasonló esteteket nézzük, amik a közelmúltban történtek, akkor tisztán láthatjuk, hogy nem tehetett mást mint, hogy lemond. Azzal a hangnemmel viszont, ahogy a lemondását megtette nem értek egyet. Önmagát áldozatnak állítja be, akit minden valós ok nélkül máglyára küldtek. Ez hazugság. Ezek az abúzusok megtörténtek, ezért tartom fontosnak, hogy a bizottság a lemondás ellenére is folytassa a kivizsgálást, és derüljön fény az igazságra. Az áldozat nem ő, hanem azok, akik a hatalommal való visszaélést elszenvedték. Fontos leszögezni, hogy sem én, sem a kollégáim nem az ő személye ellen kívánunk fellépni, hanem azt szeretnénk, hogy ilyen abúzus soha sehol semmilyen színházban, de egyáltalán sehol ne történhessen meg. Eszenyi Enikő a közelmúltban megjegyzést tett a büntetett előéletemre, ami miatt úgy érzem hitelesem adhatok neki tanácsot: én elkövettem egy bűnt, amit elismertem, amiért bocsánatot kértem, és amiért a megérdemelt büntetésemet letöltöttem, és vállaltam érte a felelősséget. Barátilag csak ezt tudom ajánlani Eszenyi Enikőnek is." Idézet vége.

1651   Edmond Dantes • előzmény1649 2020-03-20 16:33:44

1646-ra elkezdtem válaszolni, de eltűnt, aztán én tűntem el :-) most újból, tehát: igen le kell folytatni a vizsgálatot, legalább két okból:

1) mert elrendelték, mert így van rendjén. Derüljön ki, mi volt. Ki hazudott, ki mondott igazat.

2) mert a kormányközeli média az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat által elrendelt vizsgálatot boszorkányüldözésnek, Eszenyi Enikőt pedig folyamatosan mártírnak, áldozatnak állítja be. Aki azért lett valamiféle összeesküvés áldozata, mert nem ment el a decemberi, színháztörvány-ellenes tüntetésre.. "Ízelítőül" egy elegáns, finom cikk a kormánypárti keresztény-konzervatív sajtóból, felütését ide másolom: "A héten – hogy egy közkedvelt slágert idézzünk – felrobbant a g***gránát."  (A cikkben a teljes szó kiírva, kicsillagozás tőlem - ED) A teljes cikk itt olvasható. Inkább nem idéznék belőle többet. 2013-ban nem lájkolták őt ennyire, amikor a Víg élére azaz Eszenyi helyére Tarlós főpolgármester úr hajszál híján kinevezte Balázs Péter kormányközeli, ex-Vígszínházas, szolnoki színigazgatót.

1650   Búbánat 2020-03-20 13:35:37

A leköszönő színházvezető közleményének teljes szövege:

ESZENYI ENIKŐ VISSZAVONJA PÁLYÁZATÁT

1649   Amalgám • előzmény1648 2020-03-20 12:11:31

Majd megoldja. Lehet, hogy nehéz időszak elé néz most, és ha megérdemli, legyen is úgy - bár mint már utaltam rá, ebben a kérdésben én a vizsgálat eredményét várom, aminek a lefolytatását az egyéb fejleményektől függetlenül is indokoltnak tartom. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy az egyik legjelentősebb, pályán lévő magyar színésznőt fogjuk még a színpadon látni; a mikor, a hol és a hogyan pedig olyan részletkérdés, ami leginkább az ő számára lehet izgalmas.

1648   Edmond Dantes • előzmény1647 2020-03-20 11:16:51

Vajon színésznőként hogyan fog a Vígszínházban, közös produkciókban fellépni (színészek)  vagy dolgozni (személyzet, műszak, smink,fodrász stb.) azokkal, akikkel úgy viselkedett, ahogy és akik tömegesen aláírták a petíciót? Nem Eszenyi ellen beszélek, csak a realitásokból indulok ki. Más színházak: majdnem mindenhol ott vannak a tőle eltávozott kollégák közül jó páran. Film: talán. Mellesleg: minden csoda három napig tart (nálunk még addig sem) és az idő szerintem majd kölcsönösen, ha nem is teljesen, begyógyítja a lelki sebeket mindkét oldalon.

1647   Amalgám • előzmény1645 2020-03-20 09:38:00

Szerintem azért bizonyosra vehetjük, hogy nem a színészettel hagy fel, hanem "csak" a színiigazgatói működéssel. És valószínűleg a rendezéssel is, mert amennyire én tudom - és bocsánatot kérek a művésznőtől és a fórumtársaktól is, ha tévedek - rendezőként nem igazán kapós egyetlen olyan színházban sem, ahol nem ő az igazgató. Valóban remek művészetét így minden bizonnyal élvezhetjük majd a továbbiakban is.

1646   Amalgám • előzmény1643 2020-03-20 09:28:35

A bejelentéstől függetlenül én továbbra is várom a vizsgálat eredményét.

1645   Myway • előzmény1643 2020-03-20 09:08:49

NAGYON NAGY KÁR ÉRTE!  SAJNÁLOM, REMEK MŰVÉSZ!

1644   z on gora • előzmény1429 2020-03-19 21:16:28

Köszönjük az építő jellegű hozzászólást, nyilván sem Edmond Dantes sem a fórumot olvasók nem tudták eddig, hogy a millennium szó két N-nel írandó.

1643   Edmond Dantes 2020-03-19 16:52:36

BRÉKING! BRÉKING!  Eszenyi Enikő nemrég közleményben jelentette be, hogy visszavonja igazgatói pályázatát és befejezi vígszínházi munkáját. Teljes cikk hvg.hu-n ide kattintva olvasható el.

1642   Edmond Dantes • előzmény1641 2020-03-19 14:46:16

Kedves Klara, a vilagert le ne becsulje mno.hu allatbarat megnyilvanulasat! Cirkuszpartisaguk szinte mar csak hab a tortan es minden bizonnyal fuggetlen a cikkben nevesitett korabbi cirkuszigazgato allamtitkartol.

1641   Klára • előzmény1640 2020-03-19 13:33:09

Valamint nem kevés olyan nem művész,  hanem abszolút civil honfitársunk, akik akár a kereskedelemben, akár a vendéglátóiparban, akár més egyéb, anyagilag megszoruló kis- és középvállalkozásban dolgoznak! Sőt, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy a munkáltatók - pl. a multik - tolerálják a szülők kényszerű távollétét,  hiszen a gyerekek bölcsődéskortól otthon vannak, és ugye ne a veszélyeztetett korban lévő nagyi vigyázzon rájuk!

Szóval kéretik a sajnálkozást ne az egyébként nagyrabecsült művász-társadalomra korlátozni!

1640   lujza • előzmény1639 2020-03-19 01:41:54

Kedves Búbánat, sajnos ez most igaz a legtöbb előadóművészre, énekesre, táncosra, zenészre, színészre, stb, akik nem státuszban vannak valahol. De ugyanígy kerülnek nehéz helyzetbe kisebb, nem állami színházak, zenekarok is.

1639   Búbánat 2020-03-18 16:22:00

Nagy veszélybe került az egyik nemzeti kincsünk

2020. MÁRCIUS 18. SZERDA 05:55 MNO.hu

A RICHTER FLÓRIÁN CIRKUSZNÁL MAXIMUM EGY HÓNAPRA ELEGENDŐ A TARTALÉK

Ha néhány héten belül nem szűnik meg a járvány vagy nem érkezik magán-, illetve állami segítség, akkor könnyen csődbe mehet a Richter Flórián Cirkusz. A kormány koronavírus miatti intézkedései éppen akkor küldték vissza a téli szállására a cirkuszt, amikor elkezdődött volna a tavaszi fellépéssorozatuk. Mostanra jórészt felélték a tavaly felhalmozott tartalékaikat, ezért néhány hét múlva már kritikussá válhat a helyzetük.

1638   Edmond Dantes 2020-03-17 10:22:13

Müller Zsófia beszámolója az index.hu-nak, aki Eszenyi Enikő személyi titkára volt három évig, így hatalmi visszaéléseknek, megalázó helyzeteknek, üvöltözéseknek, rengeteg „gyomorforgató és rendkívül szomorú” jelenetnek volt szem- és fültanúja. "Csak ne sírj előtte, azt nem bírja."-tudta meg első munkanapján valakitől...Enikő azt alázta meg, akit csak lehetett...Egy kopó, aki kiszagolja a félelmet....(Müller Zsófia)  nem volt neki (Eszenyinek - ED) kiszolgáltatva, nem az állás volt az élete, így nem is félt tőle...Müller szerint „Eszenyinek az esetek 99,9 százalékában nemhogy nem volt igaza, de konkrétan az ő követhetetlen és egymásnak totálisan ellentmondó parancsaiból adódtak a titkárság által elkövetett »hibák«” ... jelen pillanatban Eszenyi Enikő az a személy, aki a legtöbbet árt a Vígszínháznak...Árt a színház hírének és a benne alkotó embereknek is... Müller Zsófia végül kemény szavakkal összegzi a három, Vígszínházban töltött évét. „Olyan igazgatónak ismertem meg Eszenyi Enikőt, akivel képtelenség eredményesen kommunikálni. Aki hazudik. Aki felhasználja a hatalmát azokkal szemben, akik függnek tőle. Aki nem rendelkezik empátiával. Aki sem szakmailag, sem emberileg nem tud példát mutatni. Akinek nincs bűntudata. Aki nem tud bocsánatot kérni, ha hibázott, mivel el sem ismeri, hogy hibázhat. Aki paranoid és kontrollmániás. Aki nem vállalja a felelősséget a döntéseiért. Aki folyamatosan a Vígszínház intézménye mögé bújva követ el erőszakot a saját kollégáival szemben.”

Az index.hu megkereste Eszenyi Enikőt is. "Itt a színház és a nézők jövőjéről van szó, de úgy érzem, hogy valakinek az a célja, hogy ezt szétbombázza, ellehetetlenítse."..."Én nem vagyok félelmetes."..."Bármikor bármit lehet jelezni, ezért is nagyon furcsa nekem, hogy biztosan holnap és holnapután is kijön majd egy-egy újabb történet, amit a sajtó megírhat, és amit majd kommentálnom kell,... "Amikor azt mondják, én vagyok erőszakos, figyelmen kívül hagyják, hogy most ők erőszakosak. Ezt szomorúnak tartom."..."Nem vagyunk hibátlanok. Én sem vagyok hibátlan. De mindig a Vígszínház érdekében hoztam meg a döntéseimet, és ez a jövőben is így lesz. A Vígszínház mindig is nagyszerűen ment, 97 százalékos kihasználtsággal, és 2015 óta megdupláztuk a jegybevételünket. Egy ilyen társulatot akarnak most szétdúlni.”

A teljes cikk index.hu-n ide kattintva olbasható el.

1637   Edmond Dantes • előzmény1636 2020-03-15 11:15:11

Hja kérem, demokráciából nem lehet kenyeret venni a boltban ... de azért jó sokan vállalták. Kiváncsi vagyok, hogy az elmúlt hetekben napvilágot látott és eddig nem cáfolt nyilatkozatok fényében-után hogyan jár(na) be az igazgató-művésznő a színházba dolgozni, újabb öt évnyi igazgatói megbízatását teljesíteni. Persze könnyű válasz is adható e kérdésre: a két lábán :-/

1636   Hangyász • előzmény1629 2020-03-15 10:58:40

Akkor aki fél Encitől, az a bibói értelemben nem demokrata.

1635   Edmond Dantes • előzmény1634 2020-03-14 16:19:52

Derék becsületes kiállás. Sajnálatos, hogy 2013-ban, amikor Balázs Péter kinézte magának a Vígszínház igazgatói székét  pályázott a Vígszínház igazgatói állására, a főváros (kormánypárti) többsége és a bevallottan független főpolgármester, Tarlós István nem állt ilyen erősen Eszenyi Enikő pártján, ellenkezőleg: egy hajszálnyira voltak Eszenyi Enikő Balázs Péter kinevezésétől. Tempora mutantur és úgy tűnik, változnak a szimpátiák is ...

1634   Búbánat 2020-03-14 15:08:00

Tarlós: Tíz évig senki sem panaszkodott Eszenyire

2020. MÁRCIUS 14. SZOMBAT 06:50. mno.hu

Tarlós István szerint hiteltelenek és nehezen hihetők a Vígszínházat vezető Eszenyi Enikő ellen az utóbbi napokban felhozott vádak.

Budapest volt főpolgármestere elmondta: hivatali ideje alatt senki sem élt nála vagy a fővárosnál panasszal a Vígszínház igazgatójával szemben. – Hozzám kellett volna fordulniuk a panaszaikkal, de nem tették – fűzte hozzá.

1633   Edmond Dantes • előzmény1632 2020-03-13 17:50:18

Kedves joska141!

Az index.hu mai cikke az ön által említett információ(ka)t nem tartalmazza, köszönöm, hogy kiegészítette. A névazonosság pedig lehetséges, hogy csupán a véletlen műve. Vagy ha nem az, a véleményazonosság minden bizonnyal az = csupán a véletlen műve. Mert mint tudjuk, az alma messze esik a fájától ... vagy rosszul idézem a klasszikus szólásmondást?

1632   joska141 • előzmény1631 2020-03-13 17:31:55

Tisztelt Edmond Dantes!

Sajnálom, hogy nem idézte tovább az M5 csatorna hivatkozott híradóját. A Vidnyánszky Attila nyilatkozatában megvédett Eszenyi Enikő blokk után a következő riportban a pécsi POSZT színházi fesztiválról volt szó. Itt Vidnyánszky Attila beszélt, előrevetítve, hogy Ő a jövőben másként, máshol fogja rendezni/szervezni. A közvetlenül ezt követő riportban pedig Vidnyánszky Attila kiállt Bán Teodóra mellett, akit valakik nem szívesen látnának továbbra is a Szabad Tér Színház élén.

Az M5 csatorna jó ízlését igazolja, hogy csak említette az Eszenyi Enikő mellett kiálló (3) színészeket, akit egy másik internet csatorna nevesített, többek között ifj.Vidnyánszky Attila személyében.

1631   Edmond Dantes 2020-03-13 16:48:09

Eszenyi-ügy: hazugság, hogy politikai alapú támadás lenne.

"Ha Enikő elment volna a tüntetésre, akárhogy is bánik a társulatával, nem lett volna így büntetve. Ez egy borzalmasan gyilkos rendszer, ami képes bárkit bedarálni" - jelentette ki ... Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója csütörtök este a köztévé M5-ös csatornájának Híradójában. Az index. hu itt olvasható cikke részletesen beszámol arról, hogyan láttatja a kormánypárti média a mostani nyilatkozatokat, eseményeket a jelenlegi (ellenzéki) városvezetés Eszenyi Enikő elleni politikai indíttatású hadjárataként és hogy a Vígszínház egykori és ma is ott dolgozó színészei azért számolnak be verbális erőszakról, lelki megalázásról és elviselhetetlen munkakörnyezetről – összesen már több mint ötvenen –, hogy „megbüntessék” Eszenyi Enikőt. A valóság az, hogy a tüntetés szervezőinek jó része egy hónappal az Eszenyi által kihagyott tüntetés után támogatásukról biztosították a Vígszínház igazgatóját.

1630   Amalgám • előzmény1628 2020-03-12 20:50:33

De igen, ez bizonyos mértékig számszaki kérdés is: annak a színházigazgatónak, akit évtizedes vezetői tevékenysége után a saját társulata 113:5 arányban leszavaz, nyilván kitelt a becsülete. Ezen nincs mit megmagyarázni, és a társulat sem köteles számot adni arról, hogy eddig miért nem, hogy hol voltak eddig és hogy "Mi van a háttérben?". Meglehet, hogy semmi nincs a háttérben, csak mostanra mernek beszélni, vagy mostanra érzik úgy, hogy változást érhetnek el. Az a sok szép, idealisztikusan gerinces megoldás, amiket Ön felsorolt, legfeljebb egyenrangú kapcsolatokban működik, ez pedig nem az. Meglepőnek tartom, hogy javasolt lépésnek tekinti az "elmegyek"-et is; szerintem elfogadhatatlan az, hogyha téged bántanak, megaláznak, és éppen te vagy a gyengébb, akkor neked kelljen távoznod. Attól tartok, hogy Ön sajnos éppen a tartós bántalmazás, a vezetői hatalommal való személyes visszaélés, vagy ha úgy tetszik: az elnyomás dinamikáját nem érti. Még egyszer mondom: nem tudom, elkövette-e ezek bármelyikét is Eszenyi Enikő, éppen a vizsgálat eredményét várom jómagam is...

1629   Edmond Dantes • előzmény1628 2020-03-12 19:57:32

Utolsó kérdésére ezúttal röviden tudok válaszolni: a félelem. A fortélyos. (És a szervilizmus.)

 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1865 • Alexander Glazunov, zeneszerző († 1936)
elhunyt:
1806 • Michael Haydn, zeneszerző (sz. 1737)