vissza a cimoldalra
2019-08-18
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11422)
A csapos közbeszól (95)

Társművészetek (1339)
Plácido Domingo (773)
Milyen zenét hallgatsz most? (25033)
Opernglas, avagy operai távcső... (20291)
Fanyalgások és Nyavalygások… avagy virtuális siránkozó elégedetleneknek (181)
Élő közvetítések (8080)
Moldován Stefánia (49)
Bánk bán (2972)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1739)
Franz Schmidt (3407)
Palcsó Sándor (251)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4535)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3388)
Pantheon (2376)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7211)
Kedvenc magyar operaelőadók (1138)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Társművészetek (-zéta-, 2007-11-13 12:07:15)

- film, könyv, gasztro, építő, képző, tánc, etc -
 
1238   miketyson • előzmény1237 2018-04-09 12:55:30

Polgár Csaba

1237   Edmond Dantes 2018-04-09 09:49:56

Molnár Ferenc színművei mindig biztos közönségsikert, biztos kasszabevételt ígérnek. Az első világháború után éppen A hattyú volt első színházi bemutatója a Vígszínházban, sztárokkal: Varsányi Irénnel, Hegedűs Gyulával, Csortossal, Rákosi Szidivel, Tanay Frigyessel a főszerepekben. A széria szomorú epizódja volt, hogy az egyik ismert művész, Haraszthy Hermin éppen a darab 99. (!) előadása után lett rosszul és hunyt el még aznap tragikus hirtelenséggel. 1920/21-ben időszerű volt a darab alapszituációja: egy trónját vesztett özvegy hercegné (uralkodóné?), Beatrix a már első hamvas ifjúságán túljutott lánya, Alexandra előnyös kiházasításával óhajt visszakapaszkodni az európai dinasztikus elitbe és erre alkalmas jelöltnek látszik Albert herceg, egy másik monarchia trónörököse. A baj "csupán" az, hogy Albert eleddig nem mutatott túlzott érdeklődést a kiszemelt menyasszony, egyáltalán: a hölgyek iránt. Teendő: féltékennyé kell tenni, amire alkalmas megoldásnak tűnik Beatrix két fiának házitanítóját, Ági Miklóst bevonni az akcióba, egyetlen báli estére összehozni őt Alexandrával, ami majd működésbe hozza a "kémiát" a hercegi vőlegényjelöltnél. A dolog azonban az estélyen nem várt vagy nagyon is ismert fordulatot hoz a tanító és a hercegkisasszony eddig nem létező vagy láthatatlan kapcsolatában: ők szeretnek egymásba, mellesleg Albert is főleg a tanítóra figyel föl. Ági Miklós rebellis szelleme ráadásul kiszabadul a palackból.

A darab keletkezésének idején nem volt nehéz fölismerni, hogy -mutatis mutandis- e vígjátékával a szerző a trónja fosztott Habsburg-házat és közvetve a szétesett birodalom, benne Magyarország sorsa alakulását célozza meg. A király nélküli királyságban nincs helye a Habsburgoknak, az anyaország, Ausztria köztársaság, ahonnan úgyszólván kitiltották a császári családot. A valamiképpen-mindenképpen föl- illetve visszakapaszkodás, szinttartás vágya mindennél fontosabb. Így volt ez mindig, így van ez ma, így lesz ez eztán, máshol is. 

Olyan A hattyú előadása az Örkény Színházban mint egy kifordított operett: amott sok zene, kevesebb próza, ami gyakran fárasztó és poros, látványos díszletek és jelmezek, fény, pompa, ragyogás. Emitt, az Örkényben is van zene, kicsit néha tán sok is, maga a darab máig eleven humorú, élvezetes, két szünettel, három felvonásra tagolva sem fárasztja el a nézőt. Az egyetlen díszlet egy hátrafelé szűkülő nagy kék doboz, a tiszta kékséget a falakon barnás foltok-fölfeslések csúfítják, egy elcsúfult világ jelképeként. Tarkabarkák, hangsúlyosak, tán túl hangsúlyosak is a jelmezek (díszlet-jelmez: Izsák Lili) és jelentősek a szcenikai és fényeffektek (Sokorai Attila-Kehi Richárd).

Polgár Csaba, aki a társulatban korosztálya egyik vezető színészének számít évek óta, ezúttal rendezőként jegyzi a produkciót. Ha ez dicséretnek számít (miként manapság és bizonyos körökben igen): nem aktualizálja és nem politizálja át a darabot, kis abszurd e falak közt bőven belefér, néhány "mai" ötlete pedig mint például az, hogy  Albert jóízű szundikálását a színpad hátsó részében TV-monitoron követi a vendéglátó család, nem zavaró. Az előadással szórakoztatni akar és ez nagyjából-egészében sikerül neki és színészeinek. Csákányi Eszter fölényes magabiztossággal, nagy rutinnal, kisugárzással alakítja Beatrixot: olyan trónja fosztott arisztokrata ő, aki valójában már és még semmi és senki, csak múltja van és remélt jövője. Csákányi szemünk láttára töpörödik pöffeszkedő hercegnéből alázatos mamává-anyósjelöltté, amikor a III. felvonásban betoppan az "igazi", trónon ülő hercegnő, Albert mamája, Mária Dominika -Für Anikó ragyogó kabinetalakítással bűvöl el- akinek anyai áldásától reméli saját és családja sorsának egyenesbe jövetelét. Beatrix bátyja, Károly szerepében (aki betért papként JácintMácsai Pál színészi képességei legjavát hozza, a III. felvonásban a szín fölé magasodó rezonőrként állítja helyre a világ keserű-reális rendjét. A címszerepben Tenki Réka járja végig az angolosan hűvös menyasszonyjelöltből, "büszke, ifjú hattyúból" szerelmes naivává alakuló, majd a kasztrendszer papírformáját elfogadó lány útját, elegánsan és sajnálni valóan, lefojtott majd feltörő érzelmekkel, színpadi jelenléttel. Lovaglópálcás mutatványa nem csupán hangsúlyos jellemábrázolás, de valóságos zsonglőrmutatvány! A tanító, Ági Miklós, (egykoron Csortos Gyula játszotta): Nagy Zsolt, az alkatától szerintem távol álló szerepben elég haloványan, kevés meggyőző erővel mozog. Beszédtechnikája javult, de Molnár Ferenc itteni világában nem otthonos (hajdan a Krétakörben jó Liliom volt) és nem sugározza azt az ellenállhatatlan vonzerőt sem, ami egyaránt felkelti Alexandra, Albert és Jácint atya érdeklődését. Szerény ötletem: Polgár Csaba talán inkább önmagát rendezhette volna ebben a szerepben. Albert figurájában Ficza István elsősorban a házitanító iránti kitüntető figyelmét hangsúlyozhatja, oldalán Alexandra számára nem vár túl boldog házasság. Takács Nóra Diána kis szerepében csak ritkán villanthatja fel komikai képességeit. A két hercegi öccs: Jéger Zsombor és Novkov Máté, Wunderlich: Dóra Béla, Caesar: Máthé Zsolt.

Molnár Ferenc: A hattyú - Örkény Színház, 2018. április 6.

1236   Búbánat 2018-04-08 13:18:02

Hit, erkölcs és hűség – A Magyar Corvin-lánc kitüntetettjei

Huszti Péter színművész (2018)

"A Magyar Corvin-lánc a Szent István Rend után következő legnagyobb állami kitüntetésünk. Olyan személyek kapják, akik különleges módon járultak hozzá a kultúrához, a tudományhoz, a magyar közgondolkodás jobbításához. Idén 7-en vehették át ezt az elismerést. Dokumentum-filmsorozatunkban megismerhetik a díjazottak portréit. Huszti Péter Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Művésze, kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektora, professor emeritus. Pályájáról, szerepeiről beszélgettünk a vele készült portréban."

 

2018. április 8.. vasárnap  Duna TV 14:55 - 15:30-ig

1235   Edmond Dantes • előzmény1233 2018-03-19 23:07:30

Meg Kivalo Muvesz cimet sem kapott. Nem tagja a "megfelelo" Akademianak avagy: nem a "megfelelo" Akademianak a tagja. Szerencsere a Prima Primissima dijat elnyerte.

1234   IVA • előzmény1233 2018-03-19 07:20:00

Csupán egy értelmezési tévedést jegyzek meg: a Kossuth-díjjal nem más díjak elnyerését ismerik el, hanem megnevezett teljesítményeket. (Ha adják.)

1233   detto 2018-03-19 04:23:23

ENYEDI ILDIKÓ  (és csapata) méltatlanul kimaradt az idei március 15-i  dijesőből! Letett már annyit az asztalra, (ld.: alább) hogy kiérdemelte már Kossuth- dijat:

Mikor veszik figyelembe, hogy Magyaroszág neve hangzik el , hangzott el egymilliószor a fillm kapcsán, ha nem ilyenkor. Ez nem a  nemezetközi hirverés??
DIJ(F)OSZTÓK:Figyelem!

1232   Edmond Dantes 2018-03-09 10:04:39

Shakespeare III.Richárdja mindig divatos királydráma volt és maradt. Demokráciákban is, kemény-puhább diktatúrákban, autoriter, illiberális és egyéb jelzőkkel ékesíthető rendszerekben is. Nálunk egyebek közt a Rákosi-rendszerben Major Tamás személye volt a garancia a címszerepben és a Nemzeti igazgatói székében arra, hogy a hatalom ne magát lássa a darabban és akörül; a kádári érában a konszolidáció csúcskorszakában (1969) a Madáchban mutatták be Gábor Miklóssal -ezt az előadást magam is láthattam már- és a hatalomnak szintén nem kellett túlzottan aggódnia esetleges áthallás(ok) miatt. Az új Nemzeti Színház felejthető produkciója (2004) után a rossz hírű király most egyszerre három pesti színpadon is megjelent, hogy tudósítson: "York napsütése rosszkedvünk telét tündöklő nyárrá változtatta át." Néhány éve azonban történt egy történelmi és tudományos jelentőségű esemény: DNS-minta alapján azonosították Gloster hercegének maradványait és uralkodónak kijáró egyházi és világi pompával, több tízezres tömeg kísérete mellett helyezték végső nyugalomra Leicesterben. Ezt is megértük. Közben -inkább már korábban- megkezdődött III.Richárd néminemű újraértékelése és egyes történészek főleg a York-házat követő Tudorok számlájára írják Richárd személyiségének shakespeare-i karaktergyilkosságát. Ezt is megértük. Politikusok, uralkodók, mások is utóbb átértékelhetők: pro és kontra.

Radnóti Színház új produkciója nem értelmezi át az uralkodót és cselekedeteit, inkább ki- sőt túlhangsúlyoz. A hatalom megszerzése a nyomorék herceg életének egyetlen célja, értelme, bármi áron, ezért "úgy dönt, hogy gazember lesz". A hatalom megtartása tán már nem olyan fontos számára. ("Országomat egy lóért!") Ez utóbbi tekintetben azonban, el kell ismerni, Richárd számos államvezető-utódja más nézeteket vall(ott). Andrei Serban rendezése felvonultatja a rendezői színház megannyi elemét. Már a plakátok figyelmeztetnek:  "előadásunk megtekintését stroboszkóp, erős fény- és hanghatások alkalmazása miatt erre érzékeny nézőinknek nem ajánljuk!" Okkal teszik: színek, zajok özöne, színpadi füst és köd, dübörgés, mikrofonba szónokolás és visszhangosítás, szintetizátoros hangeffektek, géppuskaropogások, villódzó neonfények  tobzódnak; a színészek olykor a színpadon kívül rohangálnak, hangsúlyos pillanatokat -gyengébbek kedvéért-  a nézőtéri fények gyakori kigyúlása jelez, elmaradhatatlan a mobiltelefon, a kerekesszék meg sok egyéb ismerős, "divatos" tárgy és nem hiányoznak bizonyos kül- és belhoni politikai aktuál-áthallások sem, #meetoo-tól kezdve mohó hatalomvágyig és korrupcióig, kikacsintó gegekig. Kihagyhatatlan kísértéseknek úgy látszik, egyszerűen nem lehet ellenállni. Mindeme rendezői ötletcunami így együtt, a Radnóti parányi színpadán és légterében megsokszorozódik, eltorzul: még a púpos, vasalt csizmában (műlábbal?) sántikáló, fém-műkezes címszereplőnél is torzabb lesz: "sok". Mindez három és fél órán át, egy szünettel. Vas István klasszikus fordításába -tudtommal- csak mértékkel piszkált bele Závada Péter, tetszettek Nagy Fruzsina jelmezei, Menczel Róbert díszlete megfelelt, bár a vas csigalépcső elég kényelmetlen lehet a rajta fel és le sűrűn futkosó színészeknek.

A színészeknek, akik olykor szinte már nem is beszélnek, hanem szónokolnak, deklamálnak. Meg kell hagyni, ennek van pozitív hozadéka is: az időnkénti szájbarágós beszédmodornak köszönhetően könnyebben követhető a cselekmény. Alföldi Róbert dicséretesen, alázatosan hajtja végre a rendezői utasításokat: vélhetően ő nem így rendezte volna meg önmagát, de kétségtelenül bravúrosan oldja meg a világirodalom egyik legterjedelmesebb szerepét: elragadó az építkezése, kicsit elsietett a bukása, az alakítás összességében, fizikai és mentális értelemben egyaránt maradandó élmény. László Zsolt puszta színpadi jelenléte lenyűgöz, ő aztán igazán 3 az 1-ben: Margit királyné, Edward, a 13 éves walesi herceg és Shakespeare alakjában persze másképpen, de múltkori-itteni Lear-je színvonalán alakít. Jók a többiek, többen több szerepben: Pál Andrást, Gazsó Györgyöt és Schneider Zoltánt emelném ki a férficsapatból. Kováts Adél mint Erzsébet királyné -bizonyára függetlenül igazgatói sarzsijától- extra hangsúlyokat kap a rendezőtől, ő puskázza le Richárdot és -az eredetitől eltérően, ekképpen a dráma végkicsengését áthangolva- a finálé záró monológja is az övé. Sodró Eliza Cordélia után most Lady Annaként és "mellesleg" a kiskamasz yorki herceg szerepében tovább közelít az élvonalhoz, s elégíti ki vele szembeni elvárásaimat. Martin Márta tömbszerűen hangsúlyos anyakirálynét hoz. Kelemen József, Porogi Ádám és Rusznák András felsorolása teszi teljessé a szereplőgárdát.

Shakespeare: III. Richárd - Radnóti Színház, 2018. március 3.

1231   lujza 2018-02-14 02:22:43

https://fidelio.hu/vizual/2018/02/13/marciusban_ket_hetre_megnyilik_a_szepmuveszeti_roman_csarnoka/

1230   Edmond Dantes 2018-02-02 08:48:27

Csak Vidnyánszky pályázik a Nemzetire (index)

1229   Momo 2018-01-23 19:15:05

Nagyszerű!

Azért az utóbbi évek sikereiben határozottan látszik, az átalakított filmtámogatási rendszer. Andy Vajna mindig sokat tudott a filmiparról (ismerte a siker receptjét), és most szerencsére van módja, hogy a magyar alkotókat segítse ezzel a tudásával.

(Arra gondolok, hogy
1. Jó érzékkel döntenek arról, milyen filmötleteket támogatnak.
2. Aki pénzt kap a Filmalaptól, annak muszáj igénybe vennie a gyártási támogatást is. Például a Filmalap által küldött forgatókönyvírókkal dolgozni a forgatókönyvön. stb. Vagyis a jó alkotói ötletek rendszerszerűen kapnak profi hátteret a megvalósításhoz. Ennek meg is van az eredménye a nemzetközi mezőnyben.)

1228   Edmond Dantes • előzmény1220 2018-01-23 15:26:29

Enyedi Ildikó Testről és lélekről c. filmje az Oscar-díj "ötös" döntőjében!

1227   IVA 2018-01-21 04:45:32

Hat színház vezetésére írtak ki idén pályázatot
http://szinhaz.hu/2018/01/19/hat_szinhaz_vezetesere_irtak_ki_iden_palyazatot

1226   Edmond Dantes 2018-01-17 15:33:18

Szinte közhely, hogy a legrangosabb irodalmi elismerést, Nobel-díjat nem kapó írók-költők listája (csaknem?) előkelőbb mint azoké, akik megkapták és ez volt a helyzet már a díjosztás első éveiben-évtizedében is. 1903-ban kitüntették például Bjørnstjerne Bjørnsont, akinek élete sok hasonlóságot mutat kor-, honfi- és írótársáéval, Henrik Ibsenével, de munkásságának utóélete össze sem hasonlítható a csak néhány évvel idősebb kollégáéval. Bámulatos, hogy Európa peremén, a messzi északon elhelyezkedő, kis lélekszámú, nem világnyelvet beszélő, akkor még szegény, önálló állami léttel nem rendelkező Norvégia olyan íróóriást adott a világnak, akinek művei máig élnek, elevenen és elevennek hatnak, színműveinek műsorra tűzése -és megtekintése!- nem holmi kincstári tisztelgés, fárasztóan kötelező irodalom, hanem megannyi katartikus élmény, karakteres figurák, ragyogó párbeszédek, lassan felépülő, de annál csattanósabb történetek, valós, ma is létező társadalmi problémák feltárása. A Centrál Színházban most bemutatott Kísértetek is ilyen darab; a szerző úgy építi fel az öt szereplő jellemén, sorsán keresztül a drámát, hogy néha úgy érzem, kötéltáncos ő, ám bambuszrúd és védőháló nélkül. Nem riad vissza szélsőséges fordulatoktól, gordiuszi csomóként viselkedő emberi konfliktusokat, fel- és megoldhatatlannak tűnő helyzeteket vág el (k)egyetlen suhintással, ám megoldásai sohasem olcsók, vásáriak, mindig a művészi kifejezést szolgálják s emelik műveit és a szerzőt világirodalmi rangra, mindmáig s megkockáztatom: örökre.

A Kísértetekben az öt szereplő mindegyike és mindannyiuk sorsa összefügg egymással és talán leginkább összefügg a fölöttük, múltjuk fölött kísértő hatodik személlyel, a már tíz éve halott Alving kamarással és az ő egykori jellemével pontosabban jellemtelenségével, életvitelével, cselekedeteivel. Hazugságok, képmutatások, elhallgatások sokasága: mind-mind őhozzá köthetők múltba vésző holtában is. Ám -mint a mostani adaptáció rendezője s egyben a darabot dramaturgként kiváló érzékkel egy felvonásba, kilencven percbe sűrítő Alföldi Róbert egy interjúban mondta- "előbb-utóbb kiborul a bili". Minden családban, minden közösségben vannak sötét foltok, elcsalt sorsok és életek,rejtett titkok, amik nemcsak hallgatnak mint ama bizonyos mély, ami fölött fecseg a felszín, de bizony rohadnak és rohasztanak is és ki tudja, mikor, hol törnek a felszínre, pusztítón, visszavonhatatlan hatállyal. A Kísértetekben felszínre törnek, pusztítón, visszavonhatatlan hatállyal: a bili kiborul, nem kicsit, nagyon.

Alföldi Róbert a kis teret minimalista díszlettel (tervező: Kálmán Eszter) teszi még hangsúlyosabbá: egyetlen nagyméretű, fából készült állított négyzetelemmel variál,  amelynek legkisebb, középső egysége ajtóként funkcionál. Ezenkívül csupán néhány, olykor hangsúlyosan ki-berakott szék "játszik", amiket a kortalan jelmezbe (Szakács Györgyi munkája) öltöztetett szereplők rakosgatnak ide-oda. Semmi fölösleges akció. Básti Juli számára -akit régebben Hedda Gablerként már volt szerencsém látni- elsőrangú feladat az özvegy, Alvingné megformálása. Alvingnéé, aki egész életében -nem okvetlenül és nem kizárólag önhibájából- szenvedett, takargatott, képmutatott és elhallgatott s minden és leginkább őrá hullik vissza akkor, amikor a dolgok már éppen rendben lévőnek látszanak: festő fia éppen hazatért Párizsból, a jótékony célokra szánt árvaház nyitásra kész, a fenntartására szánt pénz jó kezekben... Fekete ruhájában, többnyire szordinált hangon, -nagy kitörése annál hatásosabb- takarékos gesztusokkal és mimikával mintha egy görög sorstragédiából lépett volna ki. Nem mint primadonna, nem mint a Centrál "házi dívája", hanem mint első az egyenlők közt: magányos és végezetül teljesen magára maradó polgár-heroina. Gáspár Tibor és Gáspár Sándor nemcsak valóságos testvérként, de a darabban is jól kiegészítik egymást: a nagytiszteletű lelkész és a "matrózotthont" (értsd: jobb vagy kevésbé jó kocsmát) nyitni óhajtó sánta asztalos a fináléban megkötik a maguk kis alkuját -közkeletű mai szóval: mutyiját- : hallgatásért cserébe anyagi támogatás, "korrupció", akárcsak máskor, máshol, ma is. Jók a fiatalok: Ágoston Katalin házvezetőnőnek, nevelt lánynak egyaránt fagyos, számító és nemigen gondolnám, hogy ha egybekel(né)nek Osvalddal, készségesen beváltaná a fiatalember hozzáfűzött reményeit. Ódor Kristóf is jó a zaklatott, születése pillanatában elrendeltetett sorsú fiú, Osvald Alving szerepében.

Ha hihetünk az évszázados legendának, Ibsen már csak a maga korában nagy botrányt kavaró, tiltó-, bojkott- és cenzori listákon előkelő helyen álló Kísértetek miatt nem/sem kaphatott Nobel-díjat. Mi, utókor viszont kaptunk egy magasrendű és ma is aktuális, élvezetes drámát, körítésként egy jelentékeny színházi élménnyel. 

Henrik Ibsen: Kísértetek - Centrál Színház (Kisszínpad), 2018. január. 15. 

1225   Búbánat 2018-01-08 15:04:08

video

A 102. életévében járó Kirk Douglas  menyével, Catherine Zeta-Jones színésznő oldalán megjelent a 2018-as Golden Globe-gálán, Los Angelesben! 

1224   Edmond Dantes 2018-01-06 09:28:39

Karácsony Henrikéknél-Eleonóráéknál: egy másik színházban futó klasszikus darab (Ibsen: Nóra) ottani aktuális címének -Karácsony Helmeréknél- analógiájára nevezhetnénk így át James Goldman Az oroszlán télen című színművét. Az immár fél évszázada ismert, számos díjat nyert  filmalkotás színpadi adaptációját éppen Karácsony előtt tűzte műsorára a Belvárosi Színház.  A darabbéli személyek, események, szövevényes családi hálók és alkalmi szövetségek kavalkádjában való eligazodáshoz nem árt némi előzetes tájékozódás, már ha a néző nem csupán két és fél órányi  felhőtlen -vagy inkább "felhősnek" mondható- szórakoztató kikapcsolódásra vágyik. E színes történelmi képeskönyv tulajdonképpeni főszereplője Aquitániai Eleonóra, aki családi örökségének és kétszeri házasságkötésének köszönhetően a XII. szd. talán leggazdagabb, ennélfogva legbefolyásosabb és legérdekesebb európai asszonya volt. 81 évet élt, két király felesége volt, első férjétől, VII. Lajos francia királytól két leánygyermeke született, fiú örökös híján VII. Lajos a pápánál kezdeményezte -sikeresen- a házasság felbontását. Ezt követően az elképzelhetetlenül gazdag és befolyásos -azaz permanensen elrablásnak és életveszélynek kitett!- Eleonóra a válást követően néhány hét múlva, 1152 Pünkösdjén férjhez ment Henrik normandiai herceghez, akivel két év múlva királynéként lépett Anglia trónjára. II. (Plantagenet) Henriktől nyolc gyermeke született, fiai közül hármat lehetséges trónörökösként temetett el -egyikük, Geoffrey a darabban is szerepel- kettő pedig király lett.  I. (Oroszlánszívű) Richárdot túlélte, és még megérte legkisebb fia, (Földnélküli) János trónra lépését. Férje 1173-ban egyik kastélyukba záratta és a király haláláig (1189) ott tartatta (persze nem éhkoppon), mert asszonyát a trónjára nézve állandó veszélyforrásnak gondolta. Eleonóra 1204-ben hunyt el.

A szellemes, kicsit hosszadalmas, de szórakoztató lektűr 1183 Karácsonyán játszódik, a díszes családból az uralkodói páron kívül jelen van a három említett fiúgyermek, Richárd, Geoffrey és János, az éppen királyi csúcstalálkozóra odaérkező II. Fülöp francia király és féltestvére, Alais (Aliz), aki történetesen II. Henrik szeretője és esetleges jövőbeni hitvese...már ha a pápa felbontaná házasságát Eleonórával. (Ebből viszont nem lett semmi.) 

A karácsonyi színjátékban mindenki mindenkivel összefog és összevész, hatalomra ácsingózik, ármánykodik és hízeleg, színlel és fenyeget...és hazudik, hazudik, hazudik. Az ország, sőt: a két ország csak olyan játékszer, amilyent a gyerekek a karácsonyfa alatt találnak. Megy az adok-kapok és az adok-veszek. Karácsonyfa nincs, ajándékdobozok vannak. És van ordibálás, áltatás, kibékülés, veszekedés...akárha egy igazi, mai család életét látnánk, pontosabban amit és amikor nem lát a kivülálló idegen, amikor eltűnik a bájmosoly, az álságos -netán valódi- jókedv, szeretet, móka és kaczagás. A királyfiak folyamatosan marakodnak, a vendég francia király egy legénykedő puhány -kiskamaszként "természetesen" az őt erre-arra tanítgató Richárdért rajongott vagy tán több is volt köztük- Henrik legjellemzőbb mondása nagyjából így szól: elsőszülött fiamat szerettem legjobban, főleg azért, mert ő már halott. (Törvényes fiait kivétel nélkül és tényszerűen gyűlölte.) Ami kecs és szellem, humor és báj, nagyvilági tartás és elegancia, ármány és (egykori) szerelem, azt Eleonóra szolgáltatja.

Zöldi Gergely fordítása nem nélkülözi a mai szófordulatokat és a vaskosabb, sőt trágár ki- és beszólásokat, összességében adekvát a színpadi történésekkel. Khell Zsolt díszlete alkalmazkodik a zsebkendőnyi színpadhoz, Kiss Julcsi jelmezei maiak is meg olykor és nem túlzottan archaizálnak is, persze nem kimondottan az 1183-as őszi/téli divat szerint. Szikszai Rémusz inkább rutinosan semmint -máshonnan  már ismert- kísérletező kedvével mozgatja színészeit. Köztük is kiemelten a két főszereplőt, Hernádi  Juditot és Gálffi Lászlót. Hernádi elragadó, számára ez a szerep igazi jutalomjáték. Korban és karban, a figura megformálásában egyaránt briliáns királyné, okos és hatalmas asszony. Akkor is érezzük Hernádi-Eleonóra jelenlétét, amikor kivételesen nincs a színpadon. Gálffi László nagy rutinnal és sok decibelnyi hangerővel alakítja a címszerepet a -"sárga fogú"- oroszlánt;. A szerep azonban fiatalabb Henriket igényelne, történelmi hitelesség és színpadi cselekmény szempontjából egyaránt: neki nehezen hisszük el a király éppen Alaise felé tanúsított... khm... nagy természetét. A többiek inkább csak statisztálnak amúgy nem jelentéktelen szerepükben: a három királyfi, Schruff Milán (Richárd), Mészáros Máté (Geoffrey), Ötvös András (János) valamint Szakács Hajnalka (Alais) és Horváth Illés (Fülöp).

James Goldman: Az oroszlán télen, Belvárosi Színház, 2018. január 4.

1223   Edmond Dantes 2018-01-02 13:48:29

Csaknem két éve mutatta be a Katona József Színház Giacomo Puccini műveinek -elsősorban A köpeny zenéjének- felhasználásával az ott és akkor szerzőként-rendezőként egyaránt debütáló Pintér Béla A bajnok c. színdarabját. Az egyik internetes portál nem túl szerencsés ötlettel hozzávarrt a darab cselekményéhez egy általuk azzal összefüggésbe hozott és politikai áthallást is tartalmaz(hat)ó valós szerelmi háromszög-történetet, aminek következtében egyik-másik kormányközeli médium "farkast" kiáltott és elégtételt illetve egyfajta kompenzációt követelve kifejezte azon óhaját, miszerint és ezek után akkor Pintér Béla írjon egy, a színház igazgatója, Máté Gábor magánéletének árnyasabb oldalát bemutató darabot. Máig nem látom, nem értem a fenti két dolog közti összefüggést, de már elöljáróban leszögezem: köszönet a Pintér Bélára és Máté Gáborra ráröppenő kormányközeli médiumnak, mert ötletgazdaként új alkotás megírására ösztönözte a szerző-rendező-társulatvezetőt és akarva-akaratlanul új produkció kihozatalát generálta a Katonában. S mivel Pintér Béla aktuális, divatos és fontos, a hálás közönség, a hálás alkotók és a hálás utókor nem fogja elfelejteni a média eme inspiráló gesztusát.

 
Az Ascher Tamás Háromszéken két, eléggé elkülönülő -szünet nélkül játszott-  részből áll össze, nem teljesen egységes egésszé, de az összhatás így talán még ütősebb. A darab első felében a szerző görbe tükröt tart egy korszak két legmeghatározóbb színháza és azok vezetői elé egy elképzelt erdélyi -mondjuk így- szakmai utazás apropóján, a második, valamivel rövidebb részben, a művészek hazatérését követően bontakozik ki a dráma. A nyitó majd a  háromszéki jelenetek a vígjátéktól a paródián át a vásári komédiáig terjedő széles skálán mozogva kacagtatóak-röhögtetőek, olykor már-már röhejesek. Ettől válik a cselekmény még döbbenetesebbé, fagy meg a levegő még jobban, amikor az addig kuszán szerteágazó cselekmény egyetlen momentumra, az ambiciózus, ám érvényesülési igyekezetében megesett erdélyi színésznőcske további, itthoni sorsára fókuszál...vagyis arra az eseményre és következményeire, ami az egész színdarab megírását kiváltotta, nevezzük néven: arra a közkeletű városi legendára, miszerint Máté Gábor színész-rendező-színigazgató egykoron arra kényszerítette egyik teherbe esett kedvesét, hogy vétesse el a magzatot. ("Félre": saját elmondása szerint Máté Gábornak sosem volt erdélyi barátnője.) Ezzel el illetve vissza is érkeztünk a bevezetésben már említett alapszituációhoz: Pintér Béla megírta A bajnok bemutatása után egyesek által elvárt "esetet", néven nevezve a "tettest", Máté Gábort, ugyancsak néven nevezve -sőt, címszereplővé előléptetve- egy lehetséges "társtettest", Ascher Tamást valamint  harmadikként Bezerédi Zoltán színészt. Más néven, de elég jól beazonosíthatóak még a két csúcstársulat, a pesti Katona József és a kaposvári Csiky Gergely Színház vezetői-rendezői: Babarczy László, Zsámbéki Gábor és Mohácsi János is, vagyis azok, akik a két műhely művészi munkáját évtizedekig meghatározták és részben még ma is meghatározzák. Mindenki megkapja itt alaposan a magáét, de Pintér Béla önmagát sem kímélte, amikor saját ifjúkori személyét is beleírta eme erősen belterjes szösszenetébe. Talán ez a szó: belterjesség, ami mindenkinek eszébe jut a színházból távozóban, abból a színházból, amiről -a Csiky Gergely mellett- jelentős részben maga a darab is szól, és ahol a darab megírását "ihlető" személy az aktuális igazgató. Így harap bele Pintér Béla a saját...nem, ne tessék semmi trágár szótól tartani (akad az előadásban bőven), szóval így harap bele Pintér Béla a saját kollégáiba, a saját szakmájába, és önmagába is; de hát ezt várták és ezt várták el tőle! És ő többet adott ennél, talán a kelleténél többet is: egy belterjes, a laikusoknak nem mindig és nem teljesen beazonosítható panorámaképet a honi színházi élet -egyik?- legprominensebb köréről. Mindezt mindvégig versformában, népzenével-néptánccal, síppal, dobbal, nádi hegedűvel, Anyegin- és Három nővér-parafrázisokkal, sok-sok (ön)iróniával és egyebekkel.
 
Pintér Béla rendezőként -mint rendesen- tökéletes. A számára még mindig szokatlan, "katonás" környezetben és társulattal, néhány saját színészével ráerősítve kifogástalan munkát végez és -mint rendesen- játszik is a darabban, erdélyi rendezőt. Állandó tervezője, Benedek Mari jelmezei korhűek (a 90-es években járunk), Khell Zsolt díszletei megfelelőek. Ökrös Csaba zenéjére élő zene szolgáltatja a talpalávalót, a színészek sokat énekelnek és derekasan ropják az erdélyi táncokat. (Koreográfus: György Károly) Kisebb szerepekben -már ha Pintér Bélánál egyáltalán vannak "kisebb szerepek"- hozza formáját Szirtes Ági, Pálos Hanna, Borbély Alexandra, a "pintérbélás", a produkciót dramaturgként is jegyző Enyedi Éva, Takátsy Péter, Kovács Lehel, Rajkai Zoltán, a szintén "pintérbélás" Friedenthal Zoltán, a Pintér Bélát plasztikusan alakító Dankó István, és "egy igazgatót-két színésszel játszatva": Elek Ferenc és Thuróczy Szabolcs, utóbbi ugyancsak Pintér Béla és Társulatából. 
Bezerédi Zoltán, egykori kaposvári, ma "katonás" színészként önmagát alakítja, narrátorként vezet végig a komédiától a drámán át a tragédiáig vezető hosszú úton, megkockáztatom: a darabban s tán azon kívül is egyfajta híd ő a két színház között. Fekete Ernő hibátlanul, felkészülten játssza Máté Gábort: a próbák alatt talán még saját főnöke is instruálhatta olykor: "ilyen voltam". Nagy monológja ugyanolyan hatásos mint amikor tavaly ugyancsak Szilveszterkor a Kamrában az Ahogy tetszik híres Jacques-monológját ("Színház az egész világ...") hallottuk tőle. Itt arról elmélkedik, érdemes-e élő személyekről, személyek köré színművet írni. Természetesen igenlő választ kapunk. Keresztes Tamás egészen kimagasló Ascher Tamás szerepében; nemcsak külseje, de gesztusai, hanghordozása, járása: személyisége is olyan, hogy maga Ascher sem tudná jobban csinálni...ám senki ne gondolja azt, hogy Keresztes csupán utánoz vagy parodizál. Átlényegül Ascher Tamássá. Az előadás csúcsteljesítményével azonban még őt is felülmúlja az erdélyi színésznő alakjában Tordán Léda azaz Jordán Adél. Játéka, beszéde, éneke, a figura mint általános és napjainkban sokat emlegetett jelenség kibontása (vö."#meetoo") egyaránt lenyűgözi a nézőt, az összeomlás pillanatában viszont éppenséggel mozdulatlan (el)hallgatásával, némaságával vonzza magára mohó tekintetünket. Nagy pillanat!
Szilveszteresti szórakoztató magas-kultúra Pintér Béla-módra - ezt kaptuk s ez nem kevés. Év közben, máskor sem lesz kevés.
 
Pintér Béla: Ascher Tamás Háromszéken - A Pintér Béla és Társulata és a Katona József Színház koprodukciója
Katona József Színház, 2017. december 31.
1222   Edmond Dantes • előzmény1017 2017-12-18 15:00:48

A Katona József Színházban, sokak kívánságára és összefüggésben A bajnok c. produkcióval, bemutatták Pintér Béla: Ascher Tamás Háromszéken c. darabját. A zeneszerző -A bajnok Puccini-zenéitől eltérően- ezúttal Ökrös Csaba.

1221   Edmond Dantes 2017-12-16 17:03:57

"Először az agyakat és a lelkeket erőszakolják meg, majd aztán jön a testi erőszak." Interjú Vidnyánszky Attilával az Ő Nemzeti Színházáról ("...ez a társulat a legmagasabb szakmai színvonalon teljesít..."), Alföldi Róbert Nemzeti Színházáról ("...leültem beszélgetni sok külföldi kritikussal,...véleményük szerint az egy közepes színház."), eurokonform európai színházi (fesztivál)trendekről: "bevándorlás, másság elfogadása, történelmi emlékezetnek az a szegmense, ami az ő számukra fontos" és egyebekről.

1220   Edmond Dantes 2017-12-16 16:50:00

Közelebb került Enyedi Ildikó filmje az Oscar-díjhoz.

1219   Edmond Dantes • előzmény1194 2017-12-11 15:02:51

Újabb fontos díj Enyedi Ildikó filmjéhez kapcsolódóan.

1218   IVA • előzmény1216 2017-12-01 08:18:02

Ha lehet hinni egy olyan lapnak, amelyik azt írja, hogy „oroszok 41%-ka”, akkor 1649 óta: http://hungarian.ruvr.ru/2011/11/04/59826192/

1217   Myway 2017-11-30 19:50:30

Az egyik mai szennylapban láttam, hogy az Operettben KERO helyét esetleg a madáchos Szente Vajk venné át!? "Sztárrendezőként" írnak róla! Bocsánat, de ha a kettejük közötti különbséget zongorázni lehetne, KERO fényévekkel előbbre jár. Mit akar ez a srác, az Operett nem a "Magyarország, szeretlek!"

1216   Edmond Dantes • előzmény1215 2017-11-04 15:32:57

Vajon mióta az orosz nemzeti egység napja november 4-e? Csak nem 1956 óta? A többi: no comment. A Nemzeti Színház sorsa további 5 évre (2018-2023) eldőlt. Vagy további többször 5 évre. A vattagyárak napi három műszakban termelhetnek.

1215   joska141 2017-11-04 15:23:31

Hír a mai, november 4-i, a felkelés szovjetek általi leverése miatti, Nemzeti Gyásznapon:

"Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Puskin-éremmel tüntette ki Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőt, a Nemzeti Színház igazgatóját szombaton Moszkvában, az orosz nemzeti egység napján" - írja a 24.hu.

Azért van ebben valami báj...

1214   Haandel 2017-10-23 19:19:24

Rubens: Vulcanus Jupiter villámait kovácsolja

1213   Edmond Dantes 2017-10-21 19:13:37

Okkal vagy ok nélkül, de élénk, a színházi világon túli visszhangot is bőven kiváltó kirándulása után újból saját társulatának írta, rendezte és saját társulatával játszatja és játssza el Pintér Béla legújabb, még márciusban bemutatott darabját. A Szívszakadtig cselekményét nem helyezi történelmi időkbe, szövegét nem szedi verslábakba és nem archaizál, szereplőivel nem énekelteti "szólamaikat", és nem aktuálpolitizál...legfeljebb egy csipetnyit, de ugyan ki nem, hol nem, mikor nem? A színház -szerény és véka alá már többször nem rejtett véleményem szerint- úgyszólván sohasem volt és sohasem lehet vegytisztán politikamentes; mint mindenben, a politizáló színház esetében is a mérték és a színvonal számít. Nos, ezúttal Pintér Béla csupáncsak ír(t).  Írt egy színdarabot, olyant, amiben mindaz, amit némely kritikusok netán a darab hibájaként rónak fel, számomra éppenséggel erényként jelentkezik: kifogyhatatlan mennyiségű és túlnyomórészt jó vagy nagyon jó minőségű gagek, poénok, fordulatos, több mindenbe belekapó, de végső soron nyílegyenes cselekmény, olyan bizarr csavarok, amik láttán-hallatán a néző kapkodja a fejét és kapkod levegő után. Hollywoodi forgatókönyvírók sokasága valószínűleg csak álmodik arról az ötletparádéról, amit a szerző ránk zúdít bő kilencven perc alatt. El kell fogadni, hogy az ún. súlyos társadalmi mondanivaló és az ún. szórakoztatás arányát Pintér nem patikamérlegen egyensúlyozta ki (talán máskor sem teszi), és a patikamérleg ki-nem-egyensúlyozott nyelve itt az utóbbi azaz a szórakoztatás javára billent át, noha a cselekményben a tragikomikum, sőt a tragikum is bőségesen jelen van. Poéngyilkosság nélkül is elmondható annyi, hogy a Szívszakadtig a szív, pontosabban egy szívátültetés körül-előtt-után-okán-apropóján zajlik és -mint címe is jelzi- szívszakadtig tart. Az viszont már maradjon titok (vö. Titkaink), történik-e szívátültetés (és még sok minden más) és szakad-e meg szív. 

Az együttes ismét tükörsimára csiszolt, az ensemble-kultúra hibátlanul működik. Friedenthal Zoltán lehengerlő egy hasonlíthatatlan stílusú öreg apuka és egy Angela Davis-frizurás, enyhén (?) értelmi fogyatékos, kubai/afroamerikai-magyar "keverék" fiú kettős szerepében, amiért a szakma a Kritikusok Díjával honorálta a színészt, mellesleg harmadiknak egy orvos-epizodista alakjában is átsuhan a színen. Tulajdonképpen Stefanovics Angéla is kettős, pontosabban két, egymástól úgy 180 fokban széttartó szerepet játszik el kitűnően, voltaképpen e kettőzött egy-szerep a darab egyik fontos kulcsa, úgyhogy részletezésétől tartózkodnék. Thuróczy Szabolcs ma már szélesebb körben ismert és elismert személyisége ezúttal is a helyén van. Enyedi Éva, aki dramaturgként is közreműködött az alkotásban, derekasan helytáll seconda donnaként. Szabó Zoltán nemrég érkezhetett a társulathoz a néhai Szputnyik Hajózási Társaságtól: nem tudtam eldönteni, ő volt-e kissé halványabb kollégáinál vagy szerepének íve okán fogy ki kissé kezdeti lendületéből. Két nővérke jelmezébe Hajdú Rozi és Hornyák Dóra bújt. Pintér Béla meggyőzően játssza el a főorvos saját magára írt és saját maga által megrendezett szerepét. A jelmezeket mint mindig, Benedek Mari tervezte, zeneszerző mint sok éve szinte mindig: Kéménczy Antal.

Pintér Béla: Szívszakadtig - Pintér Béla és Társulata, Szkéné Színház, 2017. október 19

1212   macskás 2017-10-20 23:47:17

1212

1211   Búbánat 2017-10-20 22:36:22

A TEREMTŐ LÁNGÉSZ” - EMLÉKKIÁLLÍTÁS MADARÁSZ VIKTOR HALÁLÁNAK SZÁZÉVES ÉVFORDULÓJÁRA

Madarász Viktor emlékkiállítás halálának centenáriuma alkalmából

2017. október 19. - 2018. február 18

„Madarász Viktor (1830–1917) halálának centenáriuma alkalmából a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria emlékkiállításon emlékezik meg a magyar történelmi festészet fontos vezéralakjáról. A 2017 őszén nyíló kamara-kiállítás olyan ez idáig publikálatlan, párizsi levéltárakban végzett kutatásokra épül, amelyek nyomán Madarász Viktor munkásságát új megvilágításban tárhatjuk a nagyközönség elé és legproduktívabb, párizsi korszakát történetileg hitelesen mutathatjuk be.”

1210   Edmond Dantes 2017-10-19 10:55:21

Nem tudom, mi motiválta a Katonát arra, hogy Gogol Háztűznézőjét, ezt a -mint az alcímben írják- "teljességgel valószínűtlen történet két részben"-produkciót kihozza. Dosztojevszkij óta tudjuk, hogy ők, orosz írók mindannyian Gogol köpönyegéből bújtak ki, de ez önmagában talán édeskevés. Leköti-e csaknem két és fél, szünettel súlyosbított órán keresztül a nézőt, megnősül-e Padkaljoszin hivatalvezető, másrészt férjhez megy-e hozzá vagy másvalakihez az első, hamvas ifjúságán már túljutott Agafja Tyihonovna és ha netán igen, melyik kérőhöz a nagy tolongásban? Nagyjából erről szól a darab; a nagy poént pedig, ti. a fenti két kérdésre a megfejtést a világért sem árulnám el. Azt viszont elárulom, hogy a 21. században Gogolt szerintem így nem érdemes és nem szabad sem elővenni, sem előadni, sem eladni. Ha már Gogol, akkor járhatóbb út volt az, amit pár éve a Vígszínház és Bodó Viktorék azóta megszűnt -pontosabban kivéreztetett, ellehetetlenített- Szputnyik Hajózási Társasága követett (el) a Revizorban: totálisan abszurd látlelet egy totálisan abszurd világról, egy totálisan abszurd világban

Ascher Tamás és évtizedek óta összeszokott csapata (díszlet: Khell Zsolt, jelmez: Szakács Györgyi, világítás: Bányai Tamás) úgy háztűznézett, ahogyan harminc évvel ezelőtt is lehetett volna, ma már azonban úgy ahogy van, túlhaladottnak, fárasztónak éreztem. Némi -alaposabb?- húzással (fordító-dramaturg: Radnai Annamária), egy részbe sűrítve talán valamivel ütősebb és biztosan tempósabb lett volna az egész cécó. Dargay Marcell zenéje legalább tényleg kifejező volt, drámai, olykor kísérteties hangeffektusai komikusan ellenpontozták a színpadon csordogáló bágyadt cselekményt. Fekete Ernő úgy tűnt, nem érezte igazán jól magát Padkaljoszin bárgyú-teszetosza szerepében, Jordán Adél sem brillírozott az eladósorban lévő harmincéves szűzlány figurájaként, bár a 2. részt szinte végigpipiskedni lábujjhegyen, nem kis fizikai teljesítmény: de miért is? Fullajtár Andrea markotányosnő-szerű házasságközvetítője mintha egyenesen Kurázsi mamájának komikus(nak szánt) párja lenne. Szirtes Ági sablonos nagynéni, a kérők közül Bezerédi Zoltán főleg színpadi neve (Rántotta) okán volt mulatságos, Vajdai Vilmos mimikájával próbált az lenni. Keresztes Tamás rég kinőtte már a lúzer-harmadik-kérő szerep "köpönyegét", remekbe szabott Popriscsinje óta különösképpen, még ha netán itt poén(os)nak szánták is, hogy az életben ő és Jordán Adél valóban házasok. Rajkai Zoltán pont ellenkezőleg; Kacskarjov főszereplő és nagy játékmester a darab még Gogol által véglegesített változatában: neki meg túl nagy az a bizonyos gogoli köpönyeg, egyszerűbben szólva: nem tölti ki. Ha rajtam múlik, ebben a cast-ban minimum felcseréltem volna Keresztest és Rajkait. Elek Ferenc szinte néma szolgája teszi teljessé a névsort no meg két üde cselédlány szerepében Czvikker Lilla e.h. és Nagy Bakonyi Boglárka e.h. 

 
Gogol: Háztűznéző, Katona József Színház, 2017. október 12.
1209   Búbánat • előzmény1203 2017-10-15 20:39:32

VASHEGYI GYÖRGY: NE NÖVELJÜK A KÁOSZT, HANEM PRÓBÁLJUNK IRÁNYT SZABNI

www.magyaridok.hu  2017. OKTÓBER 15. VASÁRNAP 07:45

"Nem lesz politikus és nem szereti a pazarlást, a kulturális szférában különösen nem. Szenvedélye a régizene és úgy érzi, sokat tehet a magyar kultúráért. Olyan szellemi hátországot vezet november ötödikétől, amely szerinte az állam jó tanácsadója lehet több területen is."

 

1208   Edmond Dantes • előzmény1203 2017-10-15 18:06:08

A témában újabb figyelemreméltó cikk itt:

Ld. ugyenezt a Marton Éva topikban is, mivel a művésznőről hosszabb bekezdés olvasható a cikkben.

1207   Haandel 2017-10-13 16:54:48

Theo Jansen's STRANDBEEST

1206   Búbánat • előzmény1205 2017-10-12 10:48:48

Azt is olvasom, hogy  a másik alelnököt decemberben választják meg, mert a szavazás második fordulójában szereplő három jelölt – Kiss B. Atilla operaénekes, Marosi Miklós építész és Szemadám György festőművész, író – közül senki nem kapott megfelelő számú voksot.

1205   -zéta- • előzmény1204 2017-10-11 22:30:25

Amennyire tudom, Jankovics arra hivatkozott a visszalépésekor, hogy a szarkasztikus stílusa nem biztos, hogy szerencsés lenne az elnöki pozícióban. Az alelnökséget viszont elvállalta, s meg is szavazták....

1204   Búbánat • előzmény1203 2017-10-11 19:35:52

Olvasom, hogy összesen 226-an szavaztak érvényesen, ebből 140-en Vashegyi Györgyre, a szintén induló Marton Évára harminchatan, Rátóti Zoltán színész-rendezőre pedig ötvenen. Jankovics Marcell filmrendező az ülésen jelentette be, hogy az előző nap visszalépett az elnökjelöltségből és magyarázatot nem fűz döntéséhez.

1203   Búbánat • előzmény1198 2017-10-10 19:41:51

Vashegyi: Az érték és minőség területén kell előrelépni

 

ORIGO.hu KOVÁCS ANDRÁS2017.10.10. 16:39

Minden erőmmel azon leszek, hogy képbe kerüljek a napi ügyekkel, de az akadémia eddig is jó úton haladt, így nagyon jelentős változásokra nem lesz szükség - mondta az Origónak Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia új elnöke, aki jövőbeli terveiről is beszámolt.

Mik az első feladatai a megválasztása után?

Egy nem várt felkérés volt amelyet kaptam, mivel Jankovics Marcellről és Marton Éváról már egy éve lehetett tudni, hogy indulnak az elnöki posztért. Nyáron kaptam ezt a felkérést, így viszonylag kevés időm volt átgondolni a dolgokat, ráadásul az elnökjelöltek közül egyedül én nem volt korábban elnökségi tag, és csak májustól lettem az MMA rendes tagja.Minden erőmmel azon leszek, hogy képbe kerüljek a napi ügyekkel, de az akadémia eddig is jó úton haladt, így nagyon jelentős változásokra nem lesz szükség.

Minek tulajdonítja, hogy ilyen nagy arányban választották meg?

Nagyon nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy az MMA küldöttei ekkora bizalmat szavaztak meg nekem. Igyekeztem az elmúlt időszakban egy olyan programot az asztalra tenni, amely kijelöli a következő időszak fő irányait, de az igazi munka mostantól kezdődik, hogy rálátásom lesz az akadémia teljes életére.

Mit tart megőrzendő értéknek?

Nagyon jó úton van az akadémia, ami Fekete György leköszönő elnöknek köszönhető. Amit az alapként letett arra lehet építeni. A különbség kettőnk között, hogy ő a politika világából érkezett, míg én két együttest alapítottam, és eddig nem volt kapcsolatom a közélet világával. Az általam alapított együttesek nagyon kevés közpénzt szereztek, így az ott megszerzett menedzseri tudásom is talán hasznára lesz az akadémiának.

Miben kíván változtatni az MMA működésében?

Az MMA-nak az érték és a minőség területén kell előrelépni, a napi pártpolitikától továbbra is távol tartom magam.Az akadémiának a magyar alkotó-és előadóművészet értékelvű támogatása és képviselete a legfontosabb feladata.Programomban kiemelt szerepet kapott a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban. Ez befektetés a nemzet jövőjébe, mivel a jövendő generációnak sokkal szélesebb látóköre lesz. Tovább kell fejleszteni az MMA ösztöndíjprogramját és a különféle kollégiumok munkáját segíteni kell.

Nagyon fontos lenne a művészeti ismeretek terjesztését bővíteni a közmédiában. A magyar kulturális örökség területén nagyon sok a tennivaló, így ha ezen a területen nem leszünk kezdeményezőek, akkor más ezt nem teszi meg helyettünk. Létre kell hozni egy egységes kulturális archívumot Magyarországon, hasonlóan több nyugat-európai országhoz.

1202   Búbánat • előzmény1201 2017-10-06 13:57:01

Ez jó - és fogas -  kérdés...

1201   Héterő • előzmény1200 2017-10-06 13:48:38
Ráadásul egy bekezdésen belül.
1200   IVA • előzmény1198 2017-10-05 23:46:47

Az a kérdésem, hogy mi a különbség a Nemzet Művésze és a nemzet művésze között.

1199   -zéta- • előzmény1198 2017-10-05 21:43:18

A londoni fogadóirodán már nem vesznek fel előjegyzést, úgy hallottam... ;-)

1198   Búbánat 2017-10-05 20:16:10

Új elnököt választ a Magyar Művészeti Akadémia (MMA)

 

Új elnököt választ a második ciklusa befejeztével leköszönő Fekete György helyére október 10-i, keddi tisztújító közgyűlésén a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Pesti Vigadóban.

Az MMA alapszabálya szerint az elnök, az alelnökök és a négy fő elnökségi tag választását jelölőbizottság készíti elő, amely szeptember 15-ig Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, illusztrátor és művelődéstörténészt, a Nemzet Művészét; Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét; és Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert ajánlotta az elnöki tisztségre.

1197   Haandel • előzmény1196 2017-10-05 19:15:01

Momus Criticizes the Gods’ Creations

1196   Haandel 2017-10-03 18:12:56

Momus Criticizes the Gods' Creations by Maerten van HEEMSKERCK

1195   Búbánat 2017-09-14 16:31:57
Tervezői gondolatok a Gödöllői Szentháromság Templomról

www.építészfórum.hu


Nagy Tamás, építész tervező:

„A templom centrális tere a szentélyre, mint középpontra szervezett. Mint ahogy a három épületszárny veszi körbe az udvart, úgy öleli körbe a karzat „U” alakú tere a szentélyt, az épületegyüttes igazi középpontját. Az apszis nem csak formájában különbözik a többi térelemtől (az egyetlen íves forma az épületen), de színvilágában is. A 63 színes üvegablak rejtett üzenetet tartalmaz. Alexander Szkrjabin, századvégi orosz zeneszerző kutatása eredményeképpen, mely a zenei hangok és a színek összefüggésére irányult, létrehozott egy mátrixot, melyben minden hangnak egy szín felel meg. Ezt a hang–szín kódot felhasználva, az íves fal ablakaira a Kyrie eleison, könyörgésünk gregorián dallamát írtam fel.”
1194   Edmond Dantes • előzmény1133 2017-09-05 17:01:43
Friss hír: Enyedi Ildikó Berlinben Arany Medvét nyert filmjét nevezi a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága a jövő évi Oscar-díj - idegen nyelvű film kategóriában.
1193   Búbánat 2017-08-23 14:20:17
Nemzeti Színház – „Ez az emlékezés éve lesz”

ORIGO.HU, VÁGI BARBARA2017.08.22. 21:15
„Az idén ünnepli fennállásának 180. évfordulóját a Nemzeti Színház, a jelenlegi épület pedig 15 éves. Éppen ezért az idei évad az emlékezés éve lesz – mondta Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója az évadnyitó társulati ülésen. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pedig beszédében kiemelte: számára attól nemzeti egy színház, ha megmutatja nekünk, magyaroknak, a nemzet tagjainak, hogy kik voltunk, kik vagyunk, és leginkább azt, hogy kik lehetnénk.”
1192   Edmond Dantes 2017-07-20 09:01:53
1945 - magyar filmdráma

A film alapjául szolgáló eseményekről évtizedekkel ezelőtt kellett volna már írni és akkor a film is korábban elkészül(hetet)t volna. A szerintem sok tekintetben az 1945-re hasonlító, akár kicsit előképének tekinthető Jób lázadása jócskán megelőzte korát és anno Oscar-díjat érdemelt volna. Ebből a szempontból az 1945 talán kissé megkésett -és kissé didaktikus- alkotás, de sosem késő. Sosem késő a szembesítés, a tükröt mutatás, jelképes és valós értelemben. Jelképes értelemben: a szőnyeg alól sosem késő előseperni "tükröt" mutatva az előseperni valót, bár már réges-rég meg kellett volna tenni. Valós értelemben: meg kell mutatni, elő kell szedni azokat a tükröket, bútorokat, szőnyegeket, használati és értéktárgyakat, ingatlanokat, földeket stb., amiket az "elhagyott" (eldeportált lakosságú) zsidó otthonok ezreiből, tízezreiből lopkodtak szét, amiknek a megszerzése céljából az "érintettek" sokaságát feljelentette a "nem-érintettek" egy része és/vagy amiket az "érintettek" megőrzésre átadtak nem-zsidó ismerőseiknek, szomszédaiknak, akik aztán "elfelejtették" azokat visszaadni tulajdonosaiknak vagy tulajdonosaik utódainak, már ha egyáltalán valaha előkerültek. Az 1945-ben valakik előkerülnek, ha nem is azért, ami miatt jövetelük hírére a falu régi-új magyar elöljáróin, egyes lakosain különböző okokból sikítófrász tör ki.

A "téma" komplex, tudományos, történészi feldolgozása Ungváry Krisztián könyvéhez köthető. E könyv ismeretében a film még tökéletesebben érthető, szinte illusztrálja a könyvben leírtakat: a zsidótörvények majd a deportálások valóságos célja az "érintettek" törvényekben, jogszabályokban rögzített kifosztása -majd végül utolsó értékük: puszta életük- elvétele- volt. Gazdagoktól földeket, gyárakat, ingatlanokat, műgyűjteményeket stb., szegény(ebb)ektől azt, amijük volt: ágyneműt, ruházati cikkeket, szőnyeget, varrógépet, karikagyűrűt, bútordarabot...vagy éppenséggel szobatükröt. Igen, azt a tükröt, amibe jó volna már hosszabban, alaposabban belenézni.

Rendező: Török Ferenc, író: Szántó T. Gábor, forgatókönyv: Szántó T. Gábor/Török Ferenc, operatőr: Ragályi Elemér
1191   Búbánat • előzmény1190 2017-07-19 18:46:05
Úgy gondolom, annak a "már kevesebb mint tízmillió magyar adófizetőnek" - akik megnéz(het)ték - megnézik élőben is a három képet - elsősorban nem fiskális szempontok jutottak-jutnak eszükbe, hanem ahogy mondod, inkább esztétikai-vizuális élményzuhatagként élték-élik meg mindazt, amit láttak és a amit a jövőben is látni szeretnék. Pontosan ahogy Te is mondod: mi, a nagyközönség.
1190   Edmond Dantes • előzmény1189 2017-07-19 13:38:52
Esztétikai-vizuális értelemben: igen, igazad van. Anyagi-jogi-tulajdonjogi tekintetben szélesebb a horizont, muszáj lejjebb ásni, csakúgy mint a Seuso-projektben. És ne felejtsd-ne felejtsük el: az igazi nagyközönség mi vagyunk = a (már kevesebb mint) tízmillió magyar adófizető..
1189   Búbánat • előzmény1181 2017-07-19 13:06:15
Gondolom, a nagyközönség számára az a fontos, hogy most újra együtt van kiállítva a három Munkácsy-festmény. Már a Múzeumok Éjszakája óta nincs a Golgotán lepel...
1188   nickname • előzmény1182 2017-07-19 12:41:13
Ez a politikai presztízs kérdés nekik, ahogy a Seuso kincs is az volt. Ennyi. Innentől kezdve mindent megtesznek, hogy megvegyék. Még a maffia módszerektől sem riadnak vissza. Ez nem a kultúra iránti elköteleződésről szól.
1187   Edmond Dantes • előzmény1186 2017-07-19 11:29:33
A tartós kölcsönőnáluk vajon olyan mint az ideiglenesen hazánkban állomásozás? Ajjaj...
1186   Heiner Lajos • előzmény1182 2017-07-19 11:14:59
Ugy tudom, az oroszok is 99 evre vettek tartos kolcsonbe Karlovy Vary nagy reszet, azzal a feltetellel, hogy felujitjak - es a varos meg gyonyorubb lett. Na es a sorarak se mentek az egekbe.
1185   Edmond Dantes • előzmény1184 2017-07-19 11:12:26
Próbálok. A szűkkörű baráti pezsgőbontás (ld. MÁO 59438-40) talán segített volna ebben ;-)

1184   Momo • előzmény1183 2017-07-19 11:08:14
Próbálj meg a pozitívumokra koncentrálni. Meglátod, egészen más lesz a világ... :-)
1183   Edmond Dantes • előzmény1182 2017-07-19 11:03:37
Előzőhöz = Pákh-kép jogaihoz kapcsolódva mellesleg illetve nem mellesleg: ha jól tudom, a Seuso-kincs 1.0 és 2.0 n i n c s a magyar állam (Magyarország) tulajdonában! A sok dicshimnusz, harangzúgás és fanfár zajában "kissé" elsikkadnak a piszkos múltú lelet piszkos anyagi és jogi ügyei. A megtévesztő, pontatlan, jogilag értelmezhetetlen nyilatkozatok, hírek, kifejezések ("visszaszereztük", "kötelességünket teljesítettük", "újra miénk a családi ezüst") mögött az igazság tudtommal és valószínűleg az, hogy:

a "családi ezüst" n e m került a magyar állam tulajdonába: se vissza, se oda!

Az 1.0 leletért (2014) a magyar állam a kincsek őrzési jogáért fizetett 15 millió eurót azaz kb. 4,5 milliárd forintot.
A 2.0 (2017) leletért pedig a magyar kormány 8,6 milliárd forint kompenzációs díjat fizetett a leletegyüttest birtokló személyeknek.

Talán nem csak én gondolom, hogy őrzési jog (1.0) az n e m tulajdonjog, következésképpen az őrzési jog ellenértéke n e m lehet vételár.
Továbbá (2.0) a kompenzációs díj az nem vételár, következésképpen amiért nem vételárat, hanem kompenzációs díjat fizettünk (nem keveset), annak ellenértéke n e m a tulajdonjog megszerzése max. az őrzési jog megszerzése. Bonyolult? Szerintem is. Sötét ügy/ek? Szerintem is.
1182   Edmond Dantes 2017-07-19 10:38:52
Kérdezem ezek után: muszáj megvásárolni a képet? Elég lenne tartós (pl. 99 éves) kölcsönbérletbe adni-venni, aminek az ellenértéke nyilván a vételár töredéke lehetne. A tulajdonos a hatalmas képpel úgysem tudna mit kezdeni máshol, szállítása-szállítmánybiztosítása tetemes költség lenne, elszállítás után hová tenné? A sufniba? A hálószoba falára? Plusz magában a kép nemcsak anyagilag, de művészileg-erkölcsileg is sokkal kevesebbet érne. A sufniban vagy a hálószobában főleg.
1181   Klára • előzmény1154 2017-07-19 09:50:02
Fordulat: Lekerült a bordó lepel a Golgotáról

Ismét egyben látható Munkácsy Mihály monumentális trilógiája Debrecenben, a Déri Múzeumban. A Golgota magyar származású amerikai tulajdonosa ugyanis úgy döntött, hogy leveteti az alkotást eltakaró leplet. Pákh Imre azért döntött most így, mert a Kúria kedvező döntést hozott abban a bírósági eljárásban, amelyet a kép további sorsával kapcsolatban indított.
Kisebb megszakításokkal két éven át takarta bordó lepel Munkácsy trilógiájának Golgota című festményét. Az alkotást a tulajdonosa takartatta el, mivel az állam a képet védetté nyilvánította így pedig sem az országból, de még a múzeumból sem lehetett kivinni. Pákh Imre, magyar származású amerikai műgyűjtő szerint az állam nem korlátozhatta volna a jogait, ezért bírósághoz fordult.


„Ha nem tudok rendelkezni azzal, ami az enyém, akkor azt ellopták. Lopott képet pedig nem illik kiállítani múzeumban”

– mondta korábban az RTL Híradónak Pákh Imre. A Golgotát az állam szerette volna megvásárolni a Nemzeti Bank Értéktár programján belül. Először úgy tűnt, hogy sikerül megállapodni: kilenc millió dollárban állapodott meg Pákh Imre és az állam.

Később az állam meggondolta magát és már csak a kialkudott összeg kétharmadát, hatmillió dollárt akart fizetni a képért. Ennyiért azonban már nem volt eladó a Golgota, így jött a kép védetté nyilvánítása és így Pákh Imre jogainak csorbítása. A gyűjtő ezután döntött, bíróságra ment, a képet pedig letakartatta. A múzeum látogatói szerint nem az a fontos, hogy mi zajlik a kép körül, hanem az, hogy most újra látható.

Pákh Imre most engedélyezte, hogy levegyék a leplet. Ez azért történhetett, mert a Kúria, a korábbi két bírósági eljárást követően, Pákh Imrének adott igazat és megállapította, hogy a gyűjtő jogainak korlátozása nem volt törvényszerű, ezért az első fokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.
1180   Klára • előzmény1173 2017-07-14 09:31:46
Köszi a bővebb válaszért! Valóban a sok ködösítés és politikai felhang miatt ez egyre inkább hitvita. Hogy Lázár János kancellária-miniszter úr mit mond, az sajnos igen sokszor politika. Én még emlékszem, mikor éppen ő és L. Simon László akkori államtitkár (vagy miniszteri biztos? ki tudja ezt követni) állapodtak meg Pákh Imrével szóban a festmény megvételéről és a lehetséges vételárról. Aztán sajnos később változott a helyzet. Mindenesetre a Kúria újabb döntése az egész ügyet kissé más megvilágításba helyezi.
Egyébként én sem tételezem fel senkiről, hogy permanensen hazudna, de sajnos a politikai összefüggések sokszor megváltoztatják a dolgokat.

Ami a Seuso kincseket illeti, ebben sem fog soha senki teljesen tisztán látni, nyilván mindig mindenki igyekezett eltüntetni a nyomokat. Arra vonatkozó feltevések vannak, hogy eredetileg több darabból állt/kellett állnia, de az is kérdéses, hogy mennyiből és nyilván azt sem fogja soha senki kideríteni, hogy az egészet komplett elásták, vagy csak a legértékesebb darabokat. Egy biztos, annak idején már öltek ezért!
A műkincslopásokra szakosodott hivatalos szervek régóta tudják, hogy bizonyos műgyűjtői kört nem igazán érdekel a megszerzés módja és mikéntje, mert egész egyszerűen számukra a birtoklás a lényeg, és egyelőre nem áll szándékukban eladni, kiállítani, stb.
1179   Momo • előzmény1177 2017-07-13 23:52:20
(Úgy értem: egyértelmű, hogy a jogi háttér rendezetlen. :-)
1178   Búbánat • előzmény1152 2017-07-13 23:20:06
Mai kormányinfón hangzott el:

"Pákh Imre elfogadta, hogy védett kategóriába kerültek a képei, a tárgyalások zajlanak a megvételről."
1177   Momo 2017-07-13 22:34:22
Ami a rendezetlen jogi hátteret illeti. Hát az egyértelmű.

1. A Northampton lordot nagyon behúzták a csőbe. Egy vagyont költött el valamire, amivel semmit nem tud kezdeni, mert lopott holmi.

2. Lényegében kihúztuk a Lordot a sz.rból azzal, hogy pénzért átvettük tőle az eladhatatlan cuccot. Mivel lopott holmi, a Lord se volt a tulajdonosa, csak (szintén sok pénzért) őrizhette. A brit hatóságok - amikor pénz ellenében kiengedték az országból a kincseket - 1. jót tettek egy brit állampolgárral 2. valamelyik brit bankkal, ahova majd beteszi a vételárat. Szóval hoztak egy racionális döntést.

3. Egyetlen esetben kéne lemondanunk a Seuso kincsről: ha valaki tényleg hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy honnan (és nem Magyarországról) való. Jó eséllyel ez nem fog menni, mert eddig se ment.
1176   Momo • előzmény1175 2017-07-13 22:20:05
... db körüli tárgyról beszélnek. Hát ezeket adogatta el Sümegh József abban a 4-5 évben, míg meg nem ölték.
1175   Momo • előzmény1174 2017-07-13 22:18:34
Hát ugye egyrészt azt mondják, hogy több mint 200 darabos eredetileg a készlet. Ennek a nagy része nyilván apró tárgy: evőeszköz pl. Aztán a szemtanúk olyan 40
1174   nickname 2017-07-13 22:14:56
Egyébként az egészben a legszomorúbb,hogy sok kutató szerint a 14 darab csak az eredeti készlet töredéke, és valószínűleg nemcsak ez a 14 darab lelet került elő, de sajnos csak ez a 14 darab tárgy ismert, mint Seuso kincsként. A többi darabnak valószínűleg örökre nyoma veszett.
1173   Momo • előzmény1171 2017-07-13 22:13:27
De, hogy ne csak így válaszoljak: Abban egyetértünk, hogy nem tudjuk, valójában mi a helyzet. Van a kormány verziója, és van Pákh Imréé. Aztán ebből mindenki választ egyet. Innentől hitvita.

Én azért gondolom, hogy inkább Pákh Imre a hunyó, mert a kormánynak most több érdeke fűződik hozzá, hogy megszerezze a festményt, mint hogy ne. (1. sorozatban költenek ilyesmire, 2. presztízs kérdés, és 3. Debrecennek is jó, ami hazai pálya a Fidesznek)
(Plusz ezen kívül nem gondolom automatikusan, hogy Lázár János folyamatosan, és koherensen hazudna ezügyben. És nem is szeretném, ha így lenne.)

Ettől még lehet, hogy tévedek.
1172   nickname 2017-07-13 22:12:51
A Seuso-üggyel kapcsoltban Lattmann Tamás bejegyzése a posztja a facebookról:

"Nem akarok túl sokat foglalkozni a #Seuso-üggyel, de a lenti interjú sajnos elég sok aggodalmamat igazolja vissza, hogy már megint egy oltári átverést látunk magunk előtt.
A következő hangzik el: "A magyar állam a kincsek tulajdonjogáról sosem mondott le, most sem.", majd utána: "a magyar államnak ezután már semmi dolga, hiszen a birtokosok lemondtak a birtokjogukról, így újra együtt, magyar kézben van a tulajdon- és a birtokjog."
Jogi értelemben ez elég zavaros és aggályos. Az érvelés szerint ugyanis azért lett most a miénk, mert mindig is mondogattuk, hogy a miénk. Csak jelzem, hogy eddig is mondogattuk, mégsem lett az, bíróságon is mondogattuk, mégsem lett az.
Baán "bonyolult szerződésekről" beszél, ami után minden tiszta. Nos, ha nincs olyan szerződés, amiben az előző birtokos a TULAJDONJOGRÓL mond le, addig nem szereztünk meg SEMMIT, csak marha sok pénzt fizettünk azért, hogy őrizhessük a más tulajdonát. Márpedig ha lenne, akkor Baán lelkesen lobogtatná, nem úgy fogalmazna, hogy "lemondtak a birtokjogukról", ami amúgy pontos megfogalmazás, csak éppen nem vezet tulajdonszerzésre.
Szóval a helyzet az, hogy ide kerül a lelet, és mi őrizzük, de ebből úgy tűnik, hogy a tulajdonjog évtizedes kérdése nem rendeződött. Nagyon jó lenne látni a Baán által emlegetett "bonyolult szerződéseket", de nekem az elmondásból úgy tűnik, hogy nincs köztük olyan, ami erre választ adhatna. Ebben az esetben viszont számolni kell vele, hogy a lelet itt van, de bármikor visszakövetelhető.
Lehet, hogy a kormányzat a nagystílű műkincsrablóra jellemző Golgota-stratégiát akarja alkalmazni, aminek a lényege, hogy ami idekerül, azt egyszerűen nem adjuk vissza, kár, hogy ez kicsit kommunista tempó, és épp tegnap döntötte be a Kúria (lásd: http://index.hu/…/ujabb_nem_vart_fordulat_munkacsy_golgota…/ ). Sajnos ennek az attitűdnek van történelmi előzménye nálunk, lásd a Herzog-ügyet (lásd: http://nol.hu/k…/herzogek-nyeresre-allnak-amerikaban-1618227 ).
Tegyük hozzá, hogy egy ilyen esetleges követelés esetén az előző birtokos sokkal rosszabb helyzetben lenne, mint eddig, tehát a magyar állam jelentős pozíciót nyert: az elmúlt évek során a birtokost sikerült lehetetlen helyzetbe hozni, hiszen nem tudta eladni a legális műkincspiacon a leletet, egyszerűen senki nem akarta megvenni, senkinek nem hiányzott a nyakába lihegő magyar állam - emiatt kénytelen volt Magyarországgal tárgyalni. Egy megfordított per esetében ez minket nem kell hogy zavarjon, hiszen nem is akarjuk eladni. Ettől függetlenül, a rendezetlen jogi helyzet még okozhat gondokat a jövőben, nem is keveset."
Forrás.
1171   Momo • előzmény1170 2017-07-13 14:33:14
Amit írtál, azt egyébként annak tekintem, ami: egy véleménynek.
(Erre írtam, hogy (te és én) nem értünk egyet.)
1170   Momo • előzmény1169 2017-07-13 14:28:41
"Bocs, úgy tudom, azért fórum, hogy különböző vélemények ütközzenek! Nem vagy köteles velem egyetérteni..."

Hát, igazán örülök, hogy sikerült erre rávezetnem téged. Már nem volt hiába. :-))


1169   Klára • előzmény1157 2017-07-13 14:07:49
Bocs, úgy tudom, azért fórum, hogy különböző vélemények ütközzenek!
Nem vagy köteles velem egyetérteni, sem te, sem azok, akiknek a nevében a királyi többest használod. Csak azt írtam, hogy kiviheti, mert a sajátja. Az, hogy mikor és mennyiért vette, számlával igazolt adat. Egy műtárgy értéke a legkülönbözőbb okok és tényezők miatt bármikor megváltozhat, erről a műkereskedők, galéria tulajdonosok tudnának mesélni! Az is biztos, hogy a 3 festmény együtt komoly eszmei értéket képvisel!
Aki valamit el akar adni, megszabja a vételárat, a vevő fizet, vagy alkuszik. Itt az első szóbeli megállapodás után jött a "sokalljuk az árat, adja olcsóbban", ami már kissé cinkes, de lehet alku kezdete. De ezt követően egyoldalúan bemocskolni az eladót, és végül zár alá venni más ember tulajdonát, ezt civilizált országban lopásnak hívják.
Nem mondom, hogy csak a Magyar Állam hibás, de hatalmi helyzetével visszaélve elkövetett egy-két vitatható dolgot. Az, hogy Pákh Imre a három festmény együttes elhelyezésével kicsit felértékelte a képet, csak feltevés. Nem biztos, hogy teljesen erkölcsös, de ennél nagyobb hibát egyetlen állami szerv se kövessen el.Egyébként egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy ezt az egész ügyet átlássa és helyesen megítélje, mert túl sok benne a politika és a dezinformáció. (ahogy a SEUSO kincsek esetén is, bármennyire örömteli, hogy hazakerültek)
1168   Momo 2017-07-12 18:39:34
Ezért nagy durranás a Seuso-kincsek visszaszerzése - index
1167   Momo • előzmény1165 2017-07-12 15:36:28
Ezt eltaláltad. Szerintem lottózzál a héten... :-)
1166   Edmond Dantes • előzmény1165 2017-07-12 15:19:20
"x) nincs" = mármint "x" tipp nincs. Kedvenc fórumtárs(ad) természetesen v a n.
1165   Edmond Dantes • előzmény1163 2017-07-12 15:17:43
Tippelj: kedvenc fórumtársad (azaz én)

1) egy befolyásos jól értesült személy = már 3 napja tudta
2) egy látnok = már 3 napja látta lelki szemeivel
x) n i n c s

;-)
"Családi ezüst" mint hallottuk ismét...de...khm... melyik családé?
1164   nickname • előzmény1160 2017-07-12 14:36:37
Ne ferdítsünk már! Ajegybank hat millió dollárt lett volna hajlandó fizetni a képért, Pákh ennek a másfélszeresét kérte. AKárhogy is, de ez nem jön ki 230 millió dollárra, csak 9 millió dollárra, ami meg forintba átszámítva sem 230 millió, hanem több. A hatmillió dollárról mondták, hogy 1,7 milliárd forintnak felel meg. A magyar állam magatartása meg elég gusztustalan ebben az ügyben is, mint sok minden másban.
1163   Momo • előzmény1159 2017-07-12 13:36:02
Na, és tessék... hazahozták a másik felét is!


:-)
1162   miketyson 2017-07-11 00:13:27
Jaj, őrültségeket beszéltem, forint, dollár stb
1161   Edmond Dantes • előzmény1160 2017-07-10 16:50:46
230 mit kért érte? $-t? Na ne má'! Ez esetben világrekord árat kért volna Pákh a képért. A valaha legmagasabb áron eladott képek listája itt, de többnyire az aukción leütött képárakat "hitelesítik". Ott Picasso Algíri nők c. képe a listavezető, 2015-ben a Christie's aukcióján nettó 179 M $-on (!) kelt el. Munkácsy képe azért talán még Pákh Imre szerint sem ér(ne) többet a Picassónál. Nagyjából talán 10 M $-t mondott Pákh ti. hogy annyit ajánlott neki valaki a képért, a magyar állam ennek kb.a felét.
1160   miketyson • előzmény1156 2017-07-10 16:33:57
A kép értéke maximálisan mindent figyelembe véve, túlfizetve stb legfeljebb 5 millió dollár. pákh meg 230-at kért érte, vagy mennyit. ha kifizetnék, most mindeneki azon őrjöngene, joggal, hogy a közpénzt herdálják.
1159   Momo • előzmény1158 2017-07-10 14:55:14
Remélem. Kerüljön csak haza.
1158   Edmond Dantes 2017-07-10 14:50:51
Seuso-kincsek: nos, azok is megérik a pénzüket, valós és átvitt értelemben. Ha valami (mi nem??) átpolitizált, akkor a Seuso-projekt az; az egész ügy telis-tele van rejtélyes, tisztázatlan szálakkal, a tárgyakhoz jó eséllyel vér tapad. Az első transzport véletlenül a 2014-es választások előtt pár nappal-héttel érkezett "haza". Következő Seuso-transzport: 2018 tavaszán?
1157   Momo • előzmény1156 2017-07-10 14:38:55
Te úgy látod, ebben az ügyben csak a Magyar Állmnak van erkülcsi- és anyagi kötelezettsége, Pákh Imrének meg nincs? Árulhatja, viheti, ahova akarja... plusz az ismert tényekből, feltételezed, hogy a Magyar Állam képviselői rosszhiszeműen járnak el.

Oké, ez a te véleményed. Nem értünk egyet.
1156   Klára • előzmény1154 2017-07-10 14:02:57
"vitte is volna ki az országból" - bocsi, saját tulajdona, miért ne vihette volna ki? Az, hogy a más ember - igazoltan, számlával igazoltan pénzért vett - saját tulajdonát az állam védelem alá helyezi, és nem engedi kivinni, a lopás finomított változata! Egyébként a tulajdonos előéletének vitatott részletei csak az után kerültek előtérbe, hogy nem volt hajlandó a korábban 2 hivatalos, megbízott egyénnel - miniszterrel illetve miniszteri biztossal - egyeztetett és elfogadott vételárból engedni, csak azért, mert valaki ezt kitalálta? Én ezt a magyar szervek részéről sokkal erkölcstelenebbnek tartom. Nem vagyok műtörténész, a képek művészi értékéről nem tudok nyilatkozni, de csak azért aláígérni és szó szerint zár alá vetni, mert állambácsi hatalmi pozícióban van, finoman szólva is erkölcstelen.
Ami pedig a jelenlegi tulajdonos vitatott előéletét, műgyűjtői tevékenységét illeti, ezen az alapon jó néhány honfitársunk fennakadna egy ilyen rostán, maximum a műgyűjtői tevékenység kritérium helyett vállalkozói tevékenység kerülne szemrevételezésre.
Egyébként mindhárom felvetett kritériummal egyetértek. Nagy presztízs veszteség lesz,ha végül valamelyik nemzetközi bíróság elmeszeli a Magyar Államot!
1155   Edmond Dantes • előzmény1152 2017-07-10 09:48:09
Csak tessék vigyázni a költségvetési és "politikai" tartalmat hordozó beírásokkal, mert nyomban előterem önkéntes rendőrünk és virtuális nádpálcájával virtuálisan ránk csap :-)

Én is láttam sok éve a 3 Munkácsyt Debrecenben. Bár nem vagyok művészettörténész, megkockáztatom, egyetemes művészi értéküket tekintve nem kimagasló alkotások. Másfelől kétségtelenül van valami magasztos abban, ha a 3 kép -már ha a művész tényleg trilógiának szánta- együtt látható, ami jó száz évig sosem volt így. Bővebben erről itt Továbbá a vitatott kép tulajdonosának ilyen-olyan előélete, műgyűjtői tevékenysége is sok tekintetben tisztázatlan, beleértve a vitatott kép valós anyagi értékét. Azt gondolom, a trilógia eszmei és anyagi értéke végső soron mégiscsak akkor teljesedik ki, ha együtt maradnak.
1154   Momo 2017-07-10 01:51:31
Igen. Ha minden rendben lenne, mért ne vennék meg...?

1. Most sorozatban költenek ilyesmire (kezdve a Seuso kinccsel).
2. Ezen kívül presztizskérdés is, hogy összehozzák a trilógiát, és
3. Debrecennek is jó lenne, ami hazai pálya a Fidesznek.

Csakhogy nyilván kiderült, hogy a jelenlegi tulaj nagyot akar szakítani a Magyar Államon, és a zsarolásnak nem engednek (vitte is volna ki az országból, ha nem tesznek rá védelmet).
1153   miketyson • előzmény1152 2017-07-10 00:50:56
ez ennél szerintem bonyolultabb. példádnál maradva: ha valaki vasárnap este, tudván, hogy nncs otthon kenyered, eladna neked egy zsemlét egymillió forintért, akkor azt mondod, hogy inkább megvárod a hétfő reggelt, nem? a tulajdoos a munkácsikat körülbelül ötvenszeres áron próbálta eladni az államnak,tudva, hogy nagy a nyomás, meg kell venni...
1152   Klára • előzmény1151 2017-07-09 16:18:10
Én még a letakarás előtt láttam a 3 Munkácsy-t Debrecenben. Grandiózus látvány, elmondhatatlan élmény volt. Láttam idős embereket, akik a terem bejáratától szó szerint térden csúszva közelítették meg, mint egy oltárképet. A mindenkori magyar kormányok szégyene, hogy a Golgota megvásárlására nem képesek - az, hogy nincs pénz, mese habbal. Mint gyakorló háziasszony és családanya pontosan tudom, hogy arra van pénze a családnak, amire akarjuk, csak közös akarat kell, és persze adott esetben egy kicsit spórolni kell. Egész egyszerűen erre nincs politikai akarat. Talán egy fél stadionnal kevesebbet kellene építeni!
1151   Búbánat 2017-06-15 21:47:00
Lehull a lepel a Golgotáról a Déri Múzeumban

Borsod Online, 2017.06.15 15:05

Átmenetileg leveszik a leplet a debreceni Déri Múzeumban a Munkácsy-trilógia részét képező Golgota című festményről a Múzeumok Éjszakája kapcsán, 24-én – jelentette be a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a Déri Múzeum Munkácsy-termében Papp László, Debrecen polgármestere. Elmondta: erre azután kerülhet sor, miután telefonon egyeztetett Pákh Imrével, a kép tulajdonosával, aki engedélyt adott erre. A polgármester hozzátette: mivel sajnos továbbra sincs megegyezés Pákh Imre és a magyar állam között a kép további sorsáról, mindhárom monumentális alkotás együttes megtekintésére most csak szombaton, illetve keddtől péntekig lesz lehetőség.
1150   Búbánat • előzmény1142 2017-06-13 23:24:53
KOVÁSZNAI GYÖRGY ÉS A KORTÁRS ANIMÁCIÓ

A tárlat egyrészt Kovásznai György (1934-1983) legendás animációs életművét, másrészt egy épp a Pannónia Stúdióban gyártás alatt álló új rajzfilmsorozat képeit dolgozza fel.

(1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 64-66.)

A kiállítás 2017.05.31. - 2017.06.28. között tekinthető meg a Pannónia Stúdió belső tereiben.

(Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 64-66.)

1149   IVA • előzmény1148 2017-06-13 04:51:29
Remélhetőleg itt valami szerepre is utal, nem csupán divatos vizuális motívum.
1148   Héterő 2017-06-08 13:54:38
A mai magyar irodalomba is becsusszant a tolószék.
1147   Edmond Dantes 2017-06-08 10:43:34
François Ozont muszáj megnézni és Ozonról (be)írni is muszáj. Legújabb filmje is élvezetes, a szó minőségi értelmében tartalmasan szórakoztató. Az embernek valamiért a pár éve Arany Pálmát nyert Haneke-alkotás, A fehér szalag jut eszébe, később pedig Renoir klasszikus Nagy ábrándja. Csakhogy az utóbbi filmet még egy nagy francia-német háborúskodás követte, remélhetőleg az utolsó. Ozon filmje -mint mondani szokás- jókor, jó helye(ke)n készült, noha nem kizárólag és talán nem is elsősorban pacifista célzatú alkotás mint Renoiré volt 1937-ben, de napjainkban aktuálisabb mint bármikor a 2. világégés óta. A francia fiatalember a Frantz családjánál tett látogatása okának titkába már a film közepe táján beavatja az özvegy menyasszonyt és bennünket is, ám a rendező személyisége és több filmje miatt a nézőben a film végéig, sőt, utána is benne marad a kérdés: vajon tényleg a teljes igazságot láttuk-hallottuk avagy Ozon bőröndje még egy titkos rekeszt rejt? Melyik mese az igazi? Netán az, amit el sem meséltek, csupán a néző fantáziájára bízzák? Lekerekítetlenségében is elgondolkodtató és maradandó darab. A filmben többször hallható Chopin-nocturne hegedű-átiratban pedig egyszerűen varázslatos.

Frantz - francia/német filmdráma, rendező és (Philippe Piazzoval közösen) forgatókönyvíró: François Ozon
1146   Haandel 2017-06-07 18:29:33
Divide and rule
1145   Búbánat • előzmény1144 2017-05-26 17:16:07
Madridban zár a Szépmű és az MNG nagy kiállítása, de a sorozat folytatódik
1144   Búbánat 2017-05-26 17:15:33
[url] http://artportal.hu/magazin/klasszikus/madridban-zar-a-szepmu-es-az-mng-nagy-kiallitasa-de-a-sorozat-folytatodik; Madridban zár a Szépmű és az MNG nagy kiállítása, de a sorozat folytatódik [/i]

http://artportal.hu - 2017-05-2

„E hét végéig még látogatható a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban a Kincsek Budapestről: A reneszánsztól az avantgárdig című, a két legnagyobb hazai közgyűjtemény anyagából válogatott, kilencven tételt felvonultató kiállítás.”

„[…] Spanyol vonatkozásai persze más alkotásoknak is lehetnek: VI. Fülöp is hosszasan időzött például Mátyás király és felesége, Aragóniai Beatrix márvány képmása előtt és nem véletlenül került be az anyagba Munkácsy Mihály nagyméretű Liszt-portréja sem, hiszen a magyar zeneszerző-zongoraművész 1844 októberében épp a múzeumnak ma otthont adó épületben adta nagysikerű madridi koncertjét.”
1143   Edmond Dantes 2017-05-25 09:38:08
A Radnóti Színház Futótűz-előadásáról távozóban arra gondoltam: vajon eddig miért nem filmesítették meg Wajdi Mouawad filmszerűen pergő, időben-térben szerteágazó, sokszereplős, sokcselekményes drámáját? Aztán kiderült: 2010-ben Felperzselt föld címmel már megfilmesítették, 2011-ben Oscar-díjra is jelölték.
Súlyában, súlyosságában, horderejében és valamelyest végkifejletében is a görög sorstragédiákra emlékeztet a libanoni születésű, a polgárháború elől családjával kisgyermekként Kanadába menekült Mouawad hosszú, de csaknem mindvégig lebilincselő alkotása. Jelenidőben kezdődik és a keretes szerkezet jegyében jelenidőben fejeződik be a mű, a darab folyamán gyakorta váltakoznak az idősíkok, de a cselekmény mindvégig jól követhető, világos. Egy néhány napja elhunyt asszony, Nawal Marwan végrendeletében úgy rendelkezik, hogy ikergyermekei, Jeanne és Simon kutassák fel Libanonban maradt és/vagy eltűnt apjukat és bátyjukat és ha rájuk bukkannak, adják át nekik az általa írt, névre szóló borítékban található levelet, amelyet az asszony közjegyző barátja ad át az ikreknek, akiknek a kapcsolata anyjukkal évek óta megszakadt. Ifjonti dac és anyjuk iránti -nem egyformán intenzív, de közös- haragjuk, sőt gyűlöletük ellenére, nem kismértékben a jegyző terelgetésének köszönhetően Jeanne mégis felvállalja a nyomozást és a történet elkezdődik...a múltban. A cselekmény középpontjában azonban mégsem a lány (még kevésbé öccse), hanem az anya sorsa, életútja áll, szinte gyereklány korától kezdve, amikor még otthon, Libanonban erőszakkal elvették tőle elsőszülött gyerekét (az ikrek által felkutatandó idősebb fivért), majd rettenetes megpróbáltatásai egy rettenetes polgárháború sújtotta országban, ahonnan valamiképpen sikerült Kanadába jutnia. Boldogságot, megnyugvást azonban ott sem lelhetett, miként igazi családot sem építhetett fel: a múlt borzasztó árnyai ezt lehetetlenné tették.

Napjaink menekültválsága, menekültáradata -mondhatnánk- különösen aktuálissá teszi a darab színrevitelét...de szó sincsen aktualizálásról, még kevésbé aktuál-politizálásról. Költőien szép és költőien megrendítő, szikrázóan drámai és megejtően emberközeli a mű, amelyet Alföldi Róbert vitt színre a kicsiny, mégis tágasnak tűnő térben, amely -mint például ugyanott a Learben is- éppen a kis térbe zártság jóvoltából felfokozott drámai hatást kelt. Alföldi mélységes művészi alázattal, hogy ne mondjam, tisztelettudással közelít témához, irodalmi nyersanyaghoz, előadókhoz, közönséghez egyaránt. Rendezése egy szélsőséges világban és egy szélsőséges világot megjelenítő tragédiában: tiszta, összefogott, szélsőségektől mentes. A dramaturg (Kelemen Kristóf) helyében én talán végrehajtottam volna néhány apró igazítást, ráncfelvarrást, netán húzást. Alföldi állandó díszlettervezője, Menczel Róbert színpadképe maximálisan kihasználja, előnyére fordítja a szűk tér lehetőségeit és jók Nagy Fruzsina jelmezei: jók, mert jeleznek, de nem erőszakosak, nem didaktikusak.

Nawal, a gyereklány, a fiatalasszony és a halott anya: Kováts Adél fogja és foglalja össze egy emberi élet megannyi drámáját, szenvedését, melyet ikrei elől elhallgatott titkai és emiatt megromlott kapcsolataik tesznek még súlyosabbá. A roppant szerephez szinte önmagát felülmúlva nő föl és járja végig nehéz útját a történésben. Az ő hol szánni- hol szeretni való ellenpontja László Zsolt csetlő-botló, kezét-tördelő jegyzője, aki nagyon is tudatosan látja el az asszony által rábízott feladatot és irányítja az ikerpár cselekedeteit a megismerés, indulataikat a megértés, megbocsátás irányába. Lovas Rozi remekel Nawal húga, Sawda szerepében: az ő lázadó, felejteni és megbocsátani nem akaró indulatait fékezi le Nawal az előadás egyik csúcsjelenetében. Jók a fiatalok: Martinovics Dorina és Olasz Renátó eh. is: magasról indul haragjuk, gyűlöletük: így lesz hatásos a megértésük, megbocsátásuk a katartikus fináléban. Sodró Eliza pompás, bár kicsit tán elrajzolt karaktert hoz az ápolónő alakjában, Pál András kulcsszereplővé válik a végjátékban, parányi szerepében is megvillan a Nawalt annak idején útnak indító nagymama, Csomós Mari (a friss Nemzet Színésze) miként a többiek: Gazsó György, Martin Márta, Schneider Zoltán, Rusznák András és Csarnóy Zsuzsanna.
A nagy csapatjátékos Alföldi Róbert ismét nagy csapatot hozott létre és nagy estét csinált.

Wajdi Mouawad: Futótűz - Radnóti Színház, 2017. május 19.
1142   Búbánat • előzmény1141 2017-04-29 19:14:30
Eddig ismeretlen, régi magyar rajzfilmek a Pannónia Stúdióban
1141   Búbánat 2017-04-29 19:13:46
[url] http://fidelio.hu/vizual/2017/04/29/eddig_ismeretlen_regi_magyar_rajzfilmek_a_pannonia_studioban/; Eddig ismeretlen, régi magyar rajzfilmek a Pannónia Stúdióban [/url

FIDELIO/MTI
2017.04.29. 12:45

„Idén negyven esztendős minden idők legnézettebb magyar rajzfilmje, a Dargay Attila által rendezett Lúdas Matyi. Ez alkalomból szombattól látható kiállítás a rajzfilmrendező és képregényrajzoló alkotásaiból Budapesten, a Pannónia Stúdióban.

A két emeleten elhelyezkedő tárlat középpontjában a Lúdas Matyi című rajzfilm áll, apropóját pedig az adja, hogy április 7-én volt a rajzfilm bemutatójának a 40. évfordulója és az idén lesz Dargay Attila születésének 90. évfordulója - hangsúlyozta Füle Viktória, a Pannónia Emlékstúdió kurátora.

A május 27-ig látható tárlat anyagát Henrik Irén operatőr, Dargay Attila özvegye biztosította a stúdió számára. Az alsó szinten a Lúdas Matyi című filmből több mint 30 alkotást mutatnak be, köztük olyan eredeti karakterterveket is, amelyeket Dargay Attila szánt volna a filmhez, de aztán a Jankovics Marcell által tervezett figurákat fogadták el.[...]"


1140   Búbánat 2017-04-29 19:07:55
Lőrinczy György kulturális menedzsert nevezi ki az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki feladatainak ellátására május 1-től Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az NKA elnöke - közölte a tárca sajtóirodája az MTI-vel pénteken.

Az új alelnök megbízatása – operettszínházi főigazgatói feladatkörének megtartása mellett – négy évre szól – olvasható a közleményben.

“Megtiszteltetés és szakmai kihívás a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki pozíciója, hiszen az NKA a magyarországi kultúrafinanszírozás, és ezáltal a páratlanul gazdag magyar művészeti élet alappillére. Köszönöm Balog Zoltán miniszter úrnak a bizalmat és a felkérést” – írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Lőrinczy György.
Hozzátette: ebben a funkciómban sem kíván mást tenni, mint a szakmában eltöltött harminc évében, illetve a közelmúltban az NKA Színházművészeti Kollégiumának vagy az Emmi Színházművészeti Bizottságának tagjaként.

“Az eltérő ízlés és a különböző meggyőződés alapján alkotó művészek és szakmai szervezetek együttműködését szeretném erősíteni. Valamennyi fontos kérdésben a kormányzati döntéshozók és a szakmai szereplők konstruktív és őszinte párbeszédét kívánom támogatni, mindenekelőtt azonban a nemrégiben átalakított adminisztratív rendszer megújuló működését kell segítenem” – fogalmazott Lőrinczy György.
1139   Edmond Dantes 2017-03-30 20:09:44
Martin McDonagh ír sikerszerző 2015-ös londoni sláger-újdonsága gyorsan Pestre, a Katonába ért. Szórakoztató, fekete-abszurd angol komédia a Hóhérok egy papírforma szerint korántsem vicces témában. 1965, a halálbüntetést éppen most törölték el Britanniában, a munka nélkül maradt utolsó hóhér kocsmát nyit valahol a kevéssé vonzó Észak-Angliában. A kocsma éli mindennapi (értsd: részeg) életét, közben egy bűnügyi szál is belopódzik a történetbe..."Félnetek nem kell" (én az abszurd műfaja miatt előzetesen féltem): a darab nem hatol lélektani mélységekbe, nem elmélkedik hosszasan a "legyen-e-halálbüntetés?" kérdéséről, mondjuk szórakoztató lektűr, akár szilveszteri mulatságnak is elmegy ott, kicsit hosszú első és megfelelő méretű második résszel. A színészként Enyedi Ildikó díjnyertes filmjében nemrég debütáló Morcsányi Géza vélhetően bravúros (félre)fordítása elhozza az észak-angliai korcsma többszörösen kifacsart tájszólását. Gothár Péter nagyon tud "McDonaghul": rendezői és díszlettervezői kezei közt a színészek szokott és elvárt nívójukon hozzák formájukat. Fekete Ernő excellál mint "második legjobb főhóhér"; a legjobb és tényleg létezett főhóhér, Pierrepoint is megjelenik a fináléban: Máté Gábor. Rezes Judit kiváló a gintől átitatott korcsmárosné alakjában, tetszett 15 éves lányuk szerepében Jordán Adél, nemkülönben Tasnádi Bence és persze a többiek is: A Társulat.
(Martin McDonagh: Hóhérok, Katona József Színház, 2017.03.22.)
 
Műsorajánló
Mai ajánlat:

15:00 : Sárospatak
SRK Wáberer Sportcentrum

Budafoki Dohnányi Zenekar, Fodor Beatrix (szoprán), Megyesi Schwarz Lúcia (alt), Horváth István (tenor), Hábetler András (basszus), Budapesti Akadémiai Kórustársaság (Karvezető: Tőri Csaba)
Vezényel és a művet bemutatja: Hollerung Gábor
"A megérthető zene"
Beethoven IX. szimfónia
A hangverseny a darab negyedik tételét mutatja be.

19:00 : Pécs
Csontváry Múzeum

Michiko Ota-Kys (zongora)
MOZART: K. 573 Menüett 9 variáció, egy téma J. P. Duport után
CLARA SCHUMANN: Scherzo, Op. 103
SCHUBERT-LISZT: dalok „Der Müller und Bach” – „Der Doppelgänger” – „Gretchen am Spinnrade” – „Der Atlas” –„Auf dem Wasser zu singen” – „Der Erlkönig”.

20:00 : Sárospatak
Rákóczi-vár udvara

Karasszon Eszter (gordonka)
Liszt Ferenc Kamarazenekar
vez.: Ricardo Casero
PROKOFJEV: 1., D-dúr „Klasszikus” szimfónia, Op. 25
CSAJKOVSZKIJ: Változatok egy rokokó témára, Op. 33
SCHUBERT: V. szimfónia, B-dúr, D.485

20:30 : Szombathely
Sarlós Boldogasszony Székesegyház

Somogyi-Tóth Dániel (orgona)
Csősz János (trombita)
Kodály Filharmonikusok Debrecen kamarazenekara
HÄNDEL: F-dúr orgonaverseny Op 4. No. 4.
BACH: d-moll toccata és fúga BWV565
TELEMANN: Hősi indulók – részletek
HÄNDEL: Vízizene, Tűzijáték-szvit – részletek
A mai nap
született:
1750 • Antonio Salieri, zeneszerző († 1825)
1954 • Hollerung Gábor, karmester
elhunyt:
2004 • Lukin László, karnagy (sz. 1926)
2009 • Hildegard Behrens, énekes (sz. 1937)