vissza a cimoldalra
2018-05-22
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (60797)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3983)
Társművészetek (1254)
Momus társalgó (6334)
Milyen zenét hallgatsz most? (24996)
Haladjunk tovább... (213)
Kedvenc előadók (2821)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2277)
Kedvenc művek (143)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11275)
A csapos közbeszól (95)

Erkel Színház (9280)
Operett, mint színpadi műfaj (3603)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (840)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2729)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (6606)
Kimernya? (2703)
Élő közvetítések (7194)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1405)
Franz Schmidt (3125)
G.F. Händel Operák, Zeneművek (1718)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (136)
Rost Andrea (2024)
Help me! (1088)
Momus-játék (5485)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4272)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (709)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Házy Erzsébet művészete és pályája (Búbánat, 2005-12-05 14:23:42)

 
4171   Pristaldus • előzmény4170 2018-02-07 16:20:05

Drámai szoprán???

4170   Búbánat 2018-02-07 11:59:08

"A skálázástól a nagy áriáig"

 • Pajtás, 1970-01-29 / 4. szám

Minden hangszernél lágyabb, keményebb, behízelgőbb és fenségesebb az emberi hang.

„Vox humana" - emberi hang, latinul - a neve a legdallamosabban megszólaló orgonahangoknak. Beethoven IX. szimfóniájának zárótételében - szimfóniában akkor szokatlan módon - kórus szólal meg. A zeneköltő ezzel fokozta a mű hatását.
Az énekhangok csoportosítása: A női: szoprán és alt. A férfi: tenor és bariton, illetve basszus.
A hangszálak hosszúsága és nagysága határozza meg, hogy ki milyen énekes lesz. De hogy lesz-e valóban? Ez már sok dologtól függ.

Első tanúnk és első kalauzunk az énekesek birodalmában: Házy Erzsébet.

A Magyar Állami Operaház tagja, magánénekes azaz szólista. Szoprán.

- Ez így kevés! Szoprán is többféle van. Az olaszos, ékítményes, díszes dallomokra a lágy csilingelő hang, a koloratúr („színes”) szoprán a legalkalmasabb. A kevésbé díszes, de nagy átélést, hangerőt kívánó művek előadója a drámai szoprán. A kettő között áll, és mélységében az alt felé közelít a középszoprán, olaszosan: mezzo (ejtsd: medzo) szoprán.

- A művésznő tehát...?
- Drámai szoprán. Ez azonban nem jelenti azt, hogy képtelen lennék elénekelni Szilágyi Erzsébet áriáját Erkel Hunyadi László című operájából. Bizonyára sokszor hallotta már a rádióban. A rosszat sejtő anyát magához hívatja az esküjét megtagadó király. „Nagy ég, mit akar a király..". Ezekkel a szavakkal kezdődik az ária, amelyet Erkel egy ünnepelt francia énekesnő, La Grange (ejtsd: lágranzs) tiszteletére bővített ki egy bravúros cifrázatú résszel. Egyszerűen arról van szó, hogy kevésbé felel meg az alkatomnak.

- Az alkat... ez testalkatot jelent?
Nevetés a válasz.
- Nem. Én drámai alkatról beszélek. Hogy ki menynyire képes átélni a szerepeit, milyen hajlékonyon képes alkalmazkodni a hangja.

- Pár évvel ezelőtt láttam az olasz Puccini (puccsini) Manon Lescaut (manon leszkó) című operájában, s a közelmúltban egy modern, mai magyar műben, a Petrovics Emil szerezte Bűn és bűnhődésben. Nem nehéz feladat ilyen, zeneileg egymástól ennyire távolálló szerepeket megeleveníteni?

- Nem akarok közhellyel válaszolni. Amit szívesen csinál az ember, az nem lehet távol tőle. A Manon egy nagysikerű felújítás volt. Petrovics daljátéka izgalmas, érdekes kísérlet. Hiszen a mai magyar opera megteremtéséről, sőt egyáltalában az opera újjáteremtéséről van szó. És ebben Petrovics - Szokolay Sándorral együtt - igen előkelő szerepet játszik.

- Miért mondja, hogy újjáteremtésében?
- Az opera, mint műfaj a múlt században élte virágkorát. Verdi, Wagner, Donizetti . . . minden évben volt legalább egy világsiker. A mai ember valahogyan nem elégszik meg az áriákba szorított érzelemnyilvánításokkal. Valami mélyebb és hosszabban tartó, állandó élményre vágyik.


- A Bűn és bűnhődésben nem emlékszem áriákra ...
- Az áriákat az olasz opera hozta divatba. Az opera tulajdonképpen nem is volt más, mint különféle dalok halmaza, amelyeket szépen és csillogóan elő lehetett adni, és amelyeket énekelt beszéd, a recitativo (recsitatívó) kötött össze lazán.

- És a mai művekben?
- Az áriák már Wagnernál sem versekre komponált dalok - mint mondjuk a Mantuai herceg áriája a Rigolettóban -,  ő egyre jobban eltér a daltól, a szöveget énekbeszéddel mondják el, s a zene az, a zenekari kíséret, amely a drámát, az összecsapást, az elesettséget és a felemelkedést ábrázolja.

- Petrovicsnál ez még fokozottabban van így.
- Igen. Ő például a mellékszereplőket nem is jellemzi. Raszkolnyikov gyilkol, s utána mindenkitől megijed. Az egyébként különböző jellemű szobafestő, házmester és járókelő az ő számára csak riadalmat jelentenek. Ugyanazt, azonos ütemben énekelnek tehát. Egy másik érdekes dolog: a főhős mindig átveszi azoknak a dallam-motívumait, akikkel éppen találkozik. így lepleződik le érzékeny alkalmazkodóképessége.

- Ne haragudjon, hogy félbeszakítom a zenei elemzést. Az első kérdésünk azonban mégis az, hogyan lesz az emberből énekes?
- De hiszen erre válaszoltam eddig is! A zeneirodalom, a zeneelmélet ismerete nélkül aligha. Hogyan lehet bebújni mások bőrébe, ha nem ismerjük azt belülről? Szüntelenül elemeznünk kell magunkat és a szerepeinket is. No, és technikázni!

- Skálázni?
- A skálázás csak „bemelegítés”. Aki nem énekel elveszti uralmát a hangja fölött. Aki túlerőlteti ... az elveszti a hangját. Nehéz megtalálni az egyensúlyt.

- Van erre valamilyen recept? Nyers tojás .. .?

- Az általános iskolások számára csak egy: ne erőlködjenek, amikor a hangjuk mutálni, változni kezd. És ez nemcsak az éneklésre vonatkozik. A folyosói kiabálásra is!

Lenne még számtalan kérdésem. A művésznő azonban fáradt, nincs ideje és elérhetetlen. Bemutatóra készül, a délelőtti próba után felvétel a Rádióban, aztán siet a tévébe, és este előadás.  Az igazság az, hogy ez a beszélgetés ebben a formában - megszakítás nélkül — nem történhetett meg. Néhány szó a Tévé büféjében, pár mondat az Erkel színházban, próba közben, egy lélegzetvételnyi szünetben, néhány telefon .. .
Ez még hozzátartozik a népszerű, szeretett és közönsége által csak Házy Böbének becézett énekesnő képéhez.

Nemcsak nagy művész - elfoglalt, sokat és keményen dolgozó ember is. Aki azonban soha nem olyan fáradt, hogy csak „odakenjen" egy szerepet. Mert akkor elmarad kapcsolat, amely összeköti a hallgatókat és az előadókat.

ALAKSZA TAMÁS

/Fotók: FEJES LÁSZLÓ ÉS MTI- KELETI ÉVA FELVÉTELEI/

4169   Búbánat • előzmény3368 2018-02-06 00:19:28

Kapcs. 3368.,. 1764. sorszámok

A korábban ismertetett lemez - „MINDEN JEGY ELKELT” – GYÖNGY PÁL dalaiból (amelyek a Qualiton felvételén szerepelnek – 1967., LPX 16572 )  hanganyaga a rádió műsorába is bekerült.

Énekelnek:

HÁZY ERZSÉBET, Németh Marika,  Szabó Rózsa, Zentay Anna, Bende Zsolt, Bilicsi Tivadar, Korondy György, Melis György, Palcsó Sándor

Közreműködik: 

A Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Gyulai Gaál Ferenc 

Ismertetem az egyik sugárzási időpontot és az elhangzott részleteket:

1974. augusztus 10., Petőfi Rádió, 19.18 – 19.58

1. - Kristóf Károly: Minden jegy elkelt

a.) „Inkább csókolj” (Házy Erzsébet)

b.) „Mire vársz” (Házy Erzsébet, Bende Zsolt)

2. – Harmath Imre-Vadnai László: Ez a villa eladó – „Kalapom-pom-pom (Bilicsi Tivadar)

3. – Békeffy István-Szilágyi László: Kadétszerelem

a.) „Kislány, úgy szeretem én magát” (Szabó Rózsa, Bende Zsolt)

b.) „Kecskemét az híres város” (Zentay Anna, Palcsó Sándor)

4. – Mihály István: Nászút féláron – „Madonna, drága” (Korondy György)

5. – Halász Rudolf: Narancshéj – „Úgy érzem” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)

6. - Békeffy István: Őméltósága sofőrje

a.) „Hát mi a szerelem” (Melis György)

b.) „Budán van egy kis Heuriger” (Bilicsi Tivadar)

7. – Boros Elemér: Romantika pedig nincs – „Olyan jó, hogy te vagy” (Németh Marika)

8. – Kellér Dezső-Szilágyi László: Éva a paradicsomban – „Ne kérdezd” (Házy Erzsébet, Korondy György)

 

4168   Búbánat • előzmény3842 2018-02-04 17:55:25

Mindjárt kezdődik a délelőtti adás ismétlése a Dankó Rádióban (18.00 – 19.00): „Túl az Óperencián”

Kapcs. 3842. , 3931, 3184., 1339., 3342. és 3838. sorszámokhoz

A Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettműsorában időnként ismétlődnek, visszatérnek és sokadszorra is elhangoznak hazai  és külföldi komponisták szerzeményeiből dalok, kettősök, együttesek, jelenetek – akár ugyanazon előadók felvételeiről.  Ez nem baj, sőt örvendetes gyakorlat a Rádió részéről, hiszen sokan csak a rádiót hallgatva jut(hat)nak hozzá kedvenc szerzőjük kedvenc darabjához, annak valamelyik részletéhez, kinek-kinek kedvenc előadója énektolmácsolása által. Gondolok elsősorban azokra, akik akár megszokásból, kényelemből, akár egyéb elérhetőség híján, csak egyedül a rádiókészülék mellett élvez(het)ik a szépséges operettdallamokat a csodált énekművészek interpretálásában.  Bár már egyre többen igénylik az internet, az „okostelefon” nyújtotta szolgáltatásokat, azért még mindig sokan a hagyományos rádióhallgatást részesítik előnyben; számukra - főleg a vidéki kisebb falvakban, településeken - nincs is más szórakozási lehetőség a rádióhallgatáson és a tv-nézésen kívül.  

Az operettnél maradva:  ha lemaradnak egyik-másik ilyen műsorról, biztosan számíthatnak arra, előbb-utóbb ismét meghallgathatják kedvenc számukat és kedvenc énekesüket a Dankó Rádió Túl az Óperencián valamelyik következő adásában.  Kétségtelen, ehhez kitartásra van szükség. Ezért is kár, hogy mára megszűnt a rádiós műsorok részletezése - sem nyomtatott, sem elektronikus formában nem kapunk előzetes tájékoztatást arról, melyik napon, mikor, mi fog és kikkel elhangzani a rádió hullámhosszán… Segítség, hogy a délelőtti adást délután megismétli a rádió.

E kis bevezető, kitérő után megint csak figyelembe ajánlom - az internetkapcsolattal rendelkező rádióhallgatók amúgy is tudják már - a Dankó Rádióban ma is, már a délelőtt folyamán, ismételten elhangzott szép operettmelódiákat és azok előadóit:

Polgár Tibor Kristóf Károly szövegére komponált daljátéka A lepecsételt asszony, amelynek bemutatója a Rádió Dalszínháza produkciójában hangzott el 1962. január 6-án, a  Kossuth Rádióban 20.45 – 23.16  között.

Polgár Tibor 1907. március 11.én született Budapesten, és 1993. novemberében halt meg Torontóban (Kanada). A Nemzeti Zenedében és a Zeneakadémián tanult zeneszerzést. 1925 – 1950 között a Magyar Rádió karnagya, zeneszerzője, zenei osztályvezetője. 1961-től feleségével, Nagykovácsi Ilona előadó-művésznővel, Kanadában élt. Országszerte filmzenéi tették népszerűvé (Halálos tavasz, A szűz és a gödölye, Valamit visz a víz).

Operettjei: Florentin kalap (1948), A furfangos özvegy (Szeged, 1948), A szókimondó asszonyság, történelmi daljáték, (1960),  A lepecsételt asszony (1962), A Strange Night (1973).

 

A mai adásban ismét felcsendültek az alábbi részletek  A lepecsételt asszony c. daljátékból (Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János):

1.) Baptiste belépője (Rátonyi Róbert és a Földényi Kórus):

„Nevem Jean Baptiste Valeur, fényes francia ügyőr…./ Csin-csin kis golyó mindig elgurítható, mint a férfi és a nő, mégis egymáshoz való, csin-csin kis golyó mindig egymáshoz való, mint a férfi és a nő, gyakran össze-koc-ca-nó…” 

2.) Budeusz Anna és Szvanicai Pál szerelmi kettőse (HÁZY ERZSÉBET ÉS SÁRDY JÁNOS): 

Dialógus (próza): 
„- Anna, merre vagy? Budeusz Anna! - Pál! - Engedj be, oltsd el a világot! Zárd be az ajtót! - Mégis eljött, kegyelmed, Krakkóba? - El, a hitvesi csókodért! - Engedjen! - A feleségem vagy! – Veled vagyok! – Megesküdtem, el nem hagylak, eljöttem utánad! – A király futárt menesztett Lublóra, hogy vasraverve hozzák ide, kegyelmedet! Így parancsolták! – Megkönnyítettem őfelsége dolgát. Magam dugtam nyakam a hurokba. – Fejét veszik, ha itt találják! – Féltesz? Akkor szeretsz! – Sajnálnám, fiatal életét! – Mit ér ez az élet, ha Te nem gondolsz velem!? – Ne velem beszéljen, hanem menjen, meneküljön! – Nélküled egy tapodtat sem! Jössz? – Ne vesztegesse az időt! – Nem jössz!?... Isten megáldjon, Anna!...- Csendesebben! Meghallhatják! – Hadd hallják! Kezükre adom magam! - Ne tegye!!! Nem engedem!../ - Elállod az utamat, akkor nem mondtál igazat, Budeusz Anna! – Ne, hallgasson, kérem! – Egy szavad boldoggá tesz! Anna! Szeretsz? – Szememből olvashatsz! De menj, ne most!...

Szerelmi kettős (ének): 
„- Most akarom a csókodat, most keresem az ajkadat, remegve mondom, hogy add a szád! Dobban a szívem, mert Rád talált! Most akarom, hogy jöjj velem! Ne legyen benned félelem! Kitárom előtted nyílt szívem, mert lángoló és tündöklő: a szerelem! /- Szeretlek tavasszalamikor virágzik a rétszeretlek nyáronamikor tiszta kék az égszeretlek ősszel amikor sárgul a levél, szeretlek télen amikor minden hófehér! /- Szeretlek reggel, amikor kezdődik a nap! Érzem és várom, szomjazom a csókjaidat! Szeretlek este, csillagos, forró éjjelen. Szerelmem megbolondul, mert végtelen! Hiszen jobban szeretlek, mint az életem! „

Dialógus (próza) – a muzsika hangjai alatt:
„ – Szívem, a folyosó végén ajtó nyílik a rózsaszobába. Tudom a testőröktől, hogy onnan kijuthatunk a szabadba. Ha megfújják a kürtöt, odavárlak. Lefutunk a nagylépcsőn. Kinyitom a zárat. Kint jó olajat szereztem. Söpri a szél a havat. Nyomunkat vesztik.
- Haza! Lublóra!
- Túl azon, messze! Ahol már nem parancsol Szaniszló király!”

Szerelmi kettős (ének) – folytatás – refrén:

- Szeretlek reggel, amikor kezdődik a nap!
- Érzem és várom, szomjazom a csókjaidat! 
- Szeretlek este, csillagos, forró éjjelen. Szerelmem megbolondul, mert végtelen!
Együtt: - Hiszen jobban szeretlek, mint az életem!

3.) Vidám ballada (Rátonyi Róbert):
„Compiegne-ben egy diák szerette a jó bort, mivel pénze sose volt, folyton szomjazott, amikor a fogadós nyárson sütött tyúkot, sóvárogva nézte a püspökfalatot….”

 

Részletek szólaltak meg Farkas Ferenc – Baróti Géza – Dalos László: Zeng az erdő című daljátékából is (1965), László Margit és Palcsó Sándor rádiófelvételéről.  Km. az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara, vezényel: Lehel György.

4167   Búbánat • előzmény4166 2018-02-04 17:53:21

Köszönöm a kiigazítást. Persze, elnéztem a forrást...

4166   mazig • előzmény4165 2018-02-04 10:16:34

Ez a kép a moszkvai Nagyszinházban készült a 200éves jubileumi gálahangversenyen.(Az interneten több helyen is látható)

4165   Búbánat • előzmény1626 2018-02-02 23:27:34

Házy Erzsébet - a zuglói Zichy-kastély díszterme – 1973. február hó.

Kónya Sándor televíziós operett portréfilmjének felvételén: "Nagyapám húsz éves volt"Zeller: A madarász; Millöcker: Dubarry   - részletek, km. még Kalmár Magda is.

4164   Búbánat 2018-02-01 10:45:33

Ilosfalvy Róbert - Lamberto Gardelli - Házy Erzsébet

Puccini: Manon Lescaut - Magyar Állami Operaház - 1963

/Café Momus - Galéria/

4163   Búbánat • előzmény4162 2018-01-31 11:07:53

RTV Újság, 1974. 06.17-23.

Negyven éve a rádióban

Közreműködött: a Földényi-kórusCsaknem háromezer alkalommal hangzott el ez a mondat az elmúlt negyven év során a rádióban. 1934-ben mutatkozott be az együttes, s hogy milyen céllal, milyen körülmények között alakult meg, arról számol most be a vezető-karnagy Földes János.

- A harmincas években a Budapesti Egyetemi Énekkarok elnöke voltam, majd 1933-ban a régi Magyar Színház karigazgatójának alkalmazott. A Bál a Savoyban előadásán figyelt fel a kórus szép hangzására Marthon Géza karmester, aki akkoriban a rádió operettelőadásait vezényelte; az ő javaslatára bízott meg a Rádió egy állandó kórus szervezésével. Bemutatkozó előadásunk Rubens Hollandi lány című operettje volt. Érdemes egy pillantást vetni a közreműködők listájára: Orosz Júlia, Rösler Endre, Rózsahegyi Kálmán és Kiss Ferenc voltak az előadás szereplői.

Azóta az operett- és daljáték-irodalom szinte minden alkotását megszólaltattuk már…

- Milyen változást hozott a kórus életében a felszabadulás?

- Jelentősen gazdagodott a repertoárunk, bővült a profilunk is; szép új feladat volt pl. a szomszédos baráti országok dalainak megszólaltatása. Az évek során részt vettünk számos mai magyar opera rádiós ősbemutatóján is, így pl. Ránki György Pomádé király új ruhája és Kadosa Pál Huszti kaland című művének előadásán. Ezenkívül a zeneirodalom számos nagyoperájának interpretálásában működtünk közre. Egyik legszebb élményünk A sevillai borbély 1960-as felvétele. Az előadást vezénylő Lamberto Gardelli ekkor dirigált hazánkban először.

- Hozzáteszem még, hogy amikor a Rádió annak idején – külső hangversenyek rendezésével – üzemekbe, gyárakba látogatott, gyakran mi is részt vállaltunk e szereplésekből, autóbusszal jártuk az ország különböző vidékeit. A többirányú tevékenység jó iskola volt a kórus számára. Régebbi tagjaink között sok az immár országszerte ismert név: olyanoké, akik azóta az Operaház magánénekesei, ösztöndíjasai vagy vidéki színházak operaegyütteseinek énekesei. Úgy érzem, negyvenéves működésünknek ez az egyik legnagyobb eredménye.

K.Á.

 

 • Új Ember 1985-11-10 / 45. (2054.) szám

In memóriam: Földényi János

Árván maradt az énekesek egyik családja. Az 51 esztendeje alakult Földényi Kórus karnagya és atyja, Földényi János 81 éves korában Stuttgartban elhunyt. Keresztgyerekeihez ment látogatóba, ott érte a behívó.

Műegyetemre járt, majd a régi Egyetemi Énekkarnak lett elnöke. Szerették, becsülték, s amikor saját kórusát megalakította, szívesen szegődtek hozzá —, tovább vinni a dalt. Sok meghívást kaptak szereplésekre. A magyar zenei életben rangot vívott ki a Földényi Kórus. Számos hanglemezfelvételük van, közülük több egyházzenei. Az utóbbi időben valahányszor vallásos (ökumenikus) művek rögzítésére került sor, Földényi János szakértőként jelen volt. Kórusából jeles operisták indultak művész-útjaikra: Házy Erzsébet, Lehoczky Éva, Berkes János, Réti József, Ötvös Csaba.

Derűs, anekdotázó lélek volt, igazi keresztény, akiről az evangéliumi gyermekség tisztasága sugárzott. Hitét mindvégig megvallotta, a Vörösmarty utcai Oltáriszentség plébánia templomában állandó vendége volt az Úr asztalának.

Kórusa árván maradt. A János napi köszöntőnél, melyet minden esztendőben megtartottak, s az idén is még megtartanak „gyermekei”, helye üres marad. Talán egy gyertyát gyújtanak emlékezetére, miközben rá gondolnak. S akkor a szeretet sugárkörében ott lesz ő. Hiszen az emlékező szeretet visszahívja a túlpartokról azokat, akiket szívünkbe zártunk a földön.

A Farkasréti temetőben hantolták el, október 23-án. Bajcsy Lajos plébános kísérte sírjához, s ő mondott érte rekviemet. A Kórus részéről Szőnyi Jenő festőművész, a régi Egyetemi Énekkar részéről pedig Mericske Ernő búcsúzott.

(tóth)

4162   Búbánat 2018-01-30 21:51:09
 • Film Színház Muzsika, 1970-01-24 / 4. szám

Egy évfordulóról is szeretnénk megemlékezni

Harmincöt éve végzi magas színvonalú művészi munkáját zenei életünkben a Földényi-kórus. Földényi János, az együttes alapítója és mindmáig karnagya, annak idején a jogi pályát cserélte föl a zeneivel. Három és fél évtizede a rádió zenei műsoraiban, filmeken és színházakban működik közre a kórus, amely e tekintélyes idő alatt igen sok jeles énekesünknek volt „nevelő iskolája”. Említsünk néhány nevet: Birkás Lilian, Házy Erzsébet, Bartha Alfonz, Korondy György, Réti József, Tarnay Gyula, Udvardy Tibor. A harmincöt éves jubileumon, fehér asztal mellett, a kórus régi és új tagjai köszöntötték az alapító karnagyot.
 

 • Film Színház Muzsika 1974-05-18 / 20. szám

Negyven éves a Földényi-kórus

Negyven évvel ezelőtt bízta meg a rádió Földényi Jánost, a Budapesti Egyetemi Énekkarok elnökét egy kamarakórus szervezésével, amely a rádió kötött zenei műsorait volt hivatva ellátni. A Földényi-kórus 1934. május 20-án mutatkozott be a mikrofon előtt a Hollandi lány című operettben. A népszerű együttes azóta is főként a rádió műsoraiban szerepelt és szerepel, fellépéseinek, illetve felvételeinek száma háromezerre tehető. A Földényi-kórusban kezdte pályafutását Házy Erzsébet, Réti József, Tarnay Gyula és még sokan mások.

A negyvenéves jubileum egybeesik Földényi Jánosnak, az együttes alapító karnagyának hetvenedik születésnapjával. Gratulálunk!

 

4161   Búbánat • előzmény4152 2018-01-30 12:33:56

Kapcs. 4152. sorszám

Kiegészítés

A fenti sorszám alatt belinkelt fotó (Házy Erzsébet és Melis György látható együtt) egy televíziós operettműsor jelenetét örökítette meg.

Erről a Tv-adásról a 3873. sorszám alatt írtam a következőket:

1963. május 11. Magyar Televízió, 19.45-20.20: OPERETTEST 

(Az 1960. november 29-i adás ismétlése)

Részletek Miljutyin operettjeiből 

I. Nyugtalan boldogság 

Km. Házy Erzsébet, Fónay Márta, Bilicsi Tivadar, Külkey László, Melis György, Szabó Ernő

II. Juanita csókja 

Km. Németh Marika, Baksay Árpád, Palócz László, Petri Miklós, Petrik József és mások.

Szerkesztő: Apor Judit
Díszlettervező: Csinády István
Vezetőoperatőr: Czabarka György

Rendező: Seregi László

 

Megjegyzem még, hogy Házy Erzsébet és Melis György a Rádióban a teljes  Miljutyin-operett felvételén, már 1959-ben, énekelte szerepét:

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1959. január 1. , Kossuth adó, 19.10 

Natasa Malinyina, énekesnő – Házy Erzsébet  (Váradi Hédi)

Andrej Balasov, zeneszerző; kapitány – Melis György (Básti Lajos)

Kettőjüknek két közös duettjük van az operettben:

- Natasa és Andrej kettőse (Házy, Melis)
- Natasa és Andrej búcsúkettőse (Házy, Melis)

A rádiófelvételen km. a Magyar Állami Operaház zenekara és az MRT énekkara.
Vezényel: Bródy Tamás


Zenei rendező: Ruitner Sándor
Rendező: Cserés Miklós dr.

(lásd. 1280. sorszámnál)

4160   Búbánat • előzmény4058 2018-01-30 12:19:18

Az idei év Házy Erzsébet hangja Bojtos Lilla Luca Budapestről

"A Szlovákiai Civil Becsületrend szervezésében, Érsekújvár városa társrendezésében második alkalommal szervezték meg Érsekújvárott a Házy Erzsébet Tehetségkutató Énekversenyt."

Felvidek.ma

2017.10.01.

4159   Búbánat • előzmény1540 2018-01-30 12:11:32

Kapcs., 1540., 377., sorszámok

Kiegészítés

Szokolay Sándor: Vérnász

színes magyar operafilm

(63 perc) 

A Zenés TV Színház bemutatója: 1974. május 18., 21.00 – 22.05

Federico Garcia Lorca drámáját fordította: Illyés Gyula

Az operafilm hanganyaga a Hungarotonnál készült 1965-ben. 

Szereplők: 

Komlóssy Erzsébet (Anya)
Szőnyi Ferenc (Vőlegény)
Faragó András (Leonardo)
Moldován Stefánia (Feleség)
Szilvássy Margit (Anyós)
Házy Erzsébet (Menyasszony)
Szecsődi Irén (Cselédasszony)
Várhelyi Endre (Apa) 


Koreográfus: Pethő László
Dramaturg: Kármán György 
Rendező: Mikó András

Vezetőoperatőr: Szabados Tamás  
Díszlettervező: Kézdi Lóránt
Jelmeztervező: Márk Tivadar

 

1974 májusában, az operafilm bemutatója előtt, az alábbi cikk jelent meg az RTV Újságban.

VÉRNÁSZ

Tíz évvel ezelőtt mutatták be az Operaházban, hét ízben külföldi színpadokon is játszotta a budapesti társulat, tíz különböző nyelven szólalt meg több földrészen. Az opera hangfelvétele, a Hanglemezgyártó Vállalat produkciója négy nemzetközi nagydíjat nyert. Ennek alapján készült a tévéváltozat, melynek bemutatója előtt Szokolay Sándorral, a Vérnász zeneszerzőjével beszélgettünk.

 • A háromfelvonásos, száztíz perces műből hatvanöt perces, egyfolytában eljátszható változatot komponáltunk Mikó Andrással. A tévédramaturgia szempontjait és a közönség befogadóképességét figyelembe véve rövidítettünk. Ennek persze „fájdalmas” pontjai is voltak. Kihagytuk pl. a Hold és a favágók jelenetét, a felvonások kezdetét és a finálékat.  Arra törekedtünk, hogy aki először találkozik a drámával vagy az operával, követni tudja a cselekményt.
 • Sokféle előadásban láttam a Vérnászt, s megvallom, kissé féltem, hogy a tévéváltozat csupán képi illusztrálással egészíti ki a zenét. Megnézésekor azonban a bemutató erejével hatott rám is. A színészek játéka, a képi megoldások, az éles fény-árnyék kontrasztok erősítették a dráma érzelmi lobbanásait. Mikó a térbeliség lehetőségeinek felhasználásával képzőművészeti távlatokat rajzol fel, meghökkentő – és sehol sem hatásvadászó – képek komponálásával „varázsolja” elénk a lélegzetelállító lorcai dramaturgiát. Számomra is emlékezetes pl. a temetési jelenet, amely a görög tragédiák megdöbbentő hangulatát idézik.
 • Házy Erzsébet a színpadi előadáshoz képest is meglepő többletet nyújt mozgásban, arcjátékban; hasonlót mondhatok a többi szereplőről is. (Pedig az előre felvett zenéhez való igazodás a figyelem nagyfokú sűrítését kívánja.)
 • Eredetileg keresztmetszetet terveztünk, összekötőszöveggel; az elkészült – s a szerzőnek is sok mindenben új – tévéváltozat szándékunk megváltoztatását jelzi és igazolja. Remélhetőleg a nézőhöz is eljut a mű szövegének és zenéjének mondanivalója!

/S.K. /

 

4158   Búbánat • előzmény1948 2018-01-29 11:11:59

Kapcs.,  1948., 1949., 2994. sorszámok

A rádió két Szirmai Albert-operett részleteit vette fel egyszerre: Rinaldó; A mexikói lány  

Először 1965. április 16-án sugározta azokat a Kossuth adón, 20.30 órától: „Bemutatjuk új operett-felvételünket”.

Közreműködött a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényelt Breitner Tamás

Zenei rendező-szerkesztő: Bitó Pál

Házy Erzsébet mindkét operettből énekelt dalt illetve kettőst:

A „Mexikói lány” két részletében hallhatjuk Házyt: Szerelmi kettős; „Tova lebbent már” (Km. Kelen Tibor)

 

A Dankó Rádió mai műsorában most a másik operettből hangzottak fel részletek:

Szirmai Albert - Bakonyi Károly - Gábor Andor: Rinaldo

- Kaliforniai dal: „Kaliforniába vágyom, az arany hazája vár…” (Bende Zsolt)

- Rózsika és dr. Balázs vidám kettőse az I. felvonásból: „Csincsalavér, csincsalavér, férfi áll a házhoz…” (Zentay Anna, Rátonyi Róbert)

- Helén dala, II. felv.: Zendül a zengő zene hangja puhán…/Várok, valamire várok réges-rég, álmok, napsugaras álmok, várok még….várok rá, hol késik oly soká!”  (Házy Erzsébet)

- Rózsika és dr. Balázs vidám kettőse a II. felvonásból: „Rózsikám, Rózsikám, rózsabimbó rózsaszál, Rózsikám, Rózsikám, én egy csókért roppant hálás volnék ám…” (Zentay Anna, Rátonyi Róbert)

 

A délelőtti "Túl az Óperencián" adását 18 órától hallgathatjuk meg újra a Dankó Rádióban.

4157   Búbánat • előzmény4156 2018-01-28 17:09:44

Kapcs. 4156. sorszám

Kiegészítés

Az említett rádióadásban („A rendező munkában - Solymosi Ottó rendezővel beszélget Mátrai-Betegh Béla" - 1974. május 1.)

Házy Erzsébet szépséges szopránja arról a rádióban készült három operettfelvételről csendülhetett fel, amelyeknek a rendezője Solymosi Ottó volt és amelyekben ő is énekelt.

Robert Planquette: A corneville-i harangok - keresztmetszet, 1959 (Erdélyi -

Házy, Zentai, Bartha, Maleczky, Radnay, Rátonyi)

Johann Strauss: A cigánybáró - teljes operett, 1961 (Ferencsik - Házy, Komlóssy, Ágai, Ilosfalvy, Melis, Bende, Bartha)

Schubert - Berté: Három a kislány - teljes daljáték, 1963 (Fischer Sándor - Házy, Andor Éva, László Margit, Hankiss Ilona, Neményi Lili, Palánkay, llosfalvy, Melis, Maleczky, Bende, Réti, Várhelyi)

 

4156   Búbánat 2018-01-27 15:27:34

1974. május 1. , 3. Műsor (URH adón), 16.07 – 17.00

„A rendező munkában”

Solymosi Ottó rendezővel beszélget Mátrai-Betegh Béla

A műsorban közreműködik:

Ajtay Andor, Bilicsi Tivadar, Bodnár Erik, Győrffy György, HÁZY ERZSÉBET, Hindy Sándor, Kemény László, Kiss Manyi, Kohut Magda, Komlós Juci, Kövér Lajos, Ladányi Ferenc, Ladomerszky Margit, Márton András, Neményi Lili, Őze Lajos, Pártos Erzsi, Perlaky István, Pécsi Sándor, Ráday Imre, Rozsos István, Somlay Arthur, Szakács Eszter, Szalay Edit, Tahi Tóth László, Zeitler Zoltán

4155   Búbánat • előzmény1090 2018-01-25 19:52:21

 Kapcs.: 1090., 2467 - 2465. sorszámok

ILYEN VOLT A PORGY ÉS BESS ELSŐ BEMUTATÓJA

A Magyar Állami Operaház 1970-ben, több mint 10 évvel az "all-black cast" kitétel előtt, saját művészeivel mutatta be Gershwin darabját, a címszerepekben Radnai Györggyel, Begányi Ferenccel, Házy Erzsébettel és Andor Évával.  (Facebook)

A Porgy és Bess előadásának fotóiból (Erkel Színház, 1970. február 6. – bemutató)

4154   Búbánat • előzmény1090 2018-01-25 19:52:18
4153   Búbánat • előzmény1173 2018-01-24 21:21:10

Kapcs. 1173., 135., 136. sorszámok

Pótlás

1973. október 29., Kossuth Rádió 19.40 – 21.30

„Kapcsoljuk a 6-os stúdiót – Lehár-est a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából”


Közreműködött: 
Házy Erzsébet, Horváth Eszter, Németh Marika, Petress Zsuzsa, Melis György, Palcsó Sándor, Simándy József – ének, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és az MRT énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényelt: Bródy Tamás

Zenei rendező: Fejes Cecília
Szerkesztő: Bitó Pál

A műsor részletezését - korábban - az 1173. sz. topicba írtam be.

4152   Búbánat 2018-01-23 23:33:30

Házy Erzsébet és Melis György Miljutyin Nyugtalan boldogság című operettjének egyik jelenetében.

4151   Búbánat 2018-01-23 10:05:02

4150   Búbánat 2018-01-23 09:43:14

Március végén könyv jelenik meg Házy Erzsébetről

2018.01.15  Felvidek.ma

"Az évadnyitó gálát két jeles csallóközi származású személyiség emlékének szentelték"

Fergeteges hangulatú operett- és musicalgálát hallhattak és láthattak azok, akik január 14-én eljöttek a Somorjai Városi Művelődési Központba. A gálán a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny díjazottjai léptek fel.

Az énekverseny tavaly második alkalommal került megrendezésre, s amint azt Klemen Teréziától, a versenyt szervező Szlovákiai Civil Becsületrend Kuratóriumának elnökétől megtudtuk, a verseny mindig szeptember végén, Házy Erzsébet felvidéki származású operaénekesnő születési dátumához közeli időpontban zajlik. Célja, hogy felhívja a figyelmet és fellépési lehetőségeket biztosítson a fiatal opera-, operett- és musicalkategóriában versenyző tehetségek számára.

A tavalyi verseny győztese operakategóriában a budapesti Bojtos Luca lett, aki a somorjai közönséget is elkápráztatta tehetségével, de további díjazottak és versenyzők is felléptek a somorjai gálán, név szerint Zhang Yu, Denk Viktória, a vágsellyei Szabó Erika, Sándor Eszter, Árva Dávid és Handó István. Közreműködött a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével.

„Az évadnyitó operett- és musicalgálánkat két jeles csallóközi származású személyiség emlékének szeretnénk szentelni, Házy Erzsébet opera- és operettprimadonna és a számunkra ismertebb Hechtné Házy Anna – Házy Erzsébet unokahúga –, a somorjai Híd vegyes kar nemrég elhunyt karnagya tiszteletére” – fogalmazott köszöntőjében a gálaműsor megkezdése előtt Nagy Myrtill, a Somorjai VMK igazgatója, aki röviden ismertette a közönséggel a világhírű szopránénekes életútját.

Házy Erzsébet – s ezt sokan nem tudják – Pozsonyban született 1929. szeptember 30-án, szülei a csallóközi Nyárasdról származtak. A családnak Pozsonyon és Ligetfalun kívül a Somorja melletti Tejfalun is volt hentesüzlete. Böbe (otthon csak így nevezték) követte édesapját, Házy Jenőt és a családot. A csallóközi magyar származása miatt ugyanis 1939-ben, a müncheni döntés után áttelepítették Magyarországra. A hentes és mészáros apa Újpesten próbált új életet kezdeni négy lányával, akik számára nem volt ismeretlen a szegénység és a nélkülözés sem. 1950-ben a Magyar Rádió Énekkarából emelte ki Házy Erzsébetet Tóth Aladár, s szerződtette ösztöndíjasnak az operába, ahol aztán a karrierje rohamosan kezdett felfelé ívelni, jobbnál jobb szerepeket kapott, a publikum imádta őt, és a szakma is elismerte. Több filmszerepet is kapott, de számára az igazi közeget a színpad jelentette. A magyar opera egyik legnagyobb csillaga volt, aki hasonló legendáriumot hagyott maga után, mint New Yorkban a görög származású Maria Callas. De ahogy Callas, úgy ő is belerokkant az állandó harcokba, s mindketten idő előtt léptek le a színpadról. „Ilyen nagy hatású, intenzív, gyönyörű és szépen éneklő primadonnája nemigen volt még a Magyar Operaháznak” – ezekkel a szavakkal búcsúztatta őt 1982. december 3-án, a temetésén Mihály András zeneszerző, akkori operaházi főigazgató.

A rövid visszatekintőt követően a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny fiatal díjazottjai vették birtokukba a művelődési központ színpadát, hogy a somorjai és környékbeli nézőknek is megmutassák, a verseny zsűrije jól döntött. A műsor első részében inkább az operáé volt a főszerep, a szünetet követő második részben pedig ismert és közkedvelt Lehár- és Kálmán Imre-operettrészleteket is megszólaltattak a fiatal tehetségek, amelyeket a közönség sokszor velük együtt dúdolt.

A koncert egyik főszervezője, Klemen Terézia szerint azért esett a választás Somorjára az új évi gála helyszínéül, mert ismeretes, hogy Házy Erzsébet erről a környékről származott. „Tudom azt is, hogy gyerekkorában elég sok időt töltött itt a rokonoknál, ezért úgy gondoltam, talán ez lenne a legmegfelelőbb hely” – mondta, hozzáfűzve, először Pozsonyban is gondolkodtak, hiszen ott született Házy Erzsébet. Tekintettel azonban arra, hogy magyar operaénekesnőként lett ismertté az egész világon, úgy gondolták, nem biztos, hogy Pozsonyban is olyan nagy szeretettel fogadnák a tiszteletére szervezett gála ötletét. „Így esett a választás végül Somorjára” – mondta, hozzáfűzve, az egyeztetésekbe a kuratórium tagja, Dunajszky Géza is besegített, s tavaly tavasszal sikerült is megegyezniük Nagy Myrtillel a gála megvalósításában.

„Úgy állítottuk össze a műsort, hogy a programba Házy Erzsébet kedvenc dalai is bekerüljenek, amelyeket előszeretettel énekelt, ebben a tekintetben a zenekar és az énekesek is tiszteletben tartották a kérésemet, s remélem, hogy a közönségnek is elnyeri majd a tetszését” – fogalmazott a gála előtt portálunknak Klemen Terézia.

A gálaműsor előtt a Házy Erzsébet életét és pályáját szemléltető kiállítás megnyitójára is sor került az előcsarnokban. A kiállítást első ízben a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny gáláján láthatta a közönség, s az apropója Klemen Terézia szerint az volt, hogy a fiataloknak is meg kell ismerniük Házy Erzsébetet, hiszen sokszor maguk a versenyzők sem tudják, ki is volt ő valójában.

„Ezért vettem a fáradságot, összegyűjtöttem az anyagot, elmentem az Operaházba, mindenkit felkerestem, aki elérhető volt és köze volt Házy Erzsébethez, így jött össze a kiállítás anyaga” – mondta, hozzáfűzve, reménykedik abban, hogy Somorján esetleg állandó otthont kaphatna a kiállítás. Ebben a kérdésben szeretne majd egyeztetni Bárdos Gábor polgármesterrel is.

A jelen kiállítás anyaga nem tartalmazza a teljes összegyűjtött anyagot, van például még három olyan színpadi ruha a birtokában, amely Házy Erzsébeté volt, a monogramja is beléjük van hímezve, de itt már nem volt lehetőség kiállítani azokat, pedig jó lenne, ha láthatná a közönség. „Már folytattam tárgyalásokat Clementis Tamás operaénekessel is, aki a Belcanto, vagyis az Operabarátok Magyarországi Társaságának az alapító elnöke, s nála van a híres aranyruha a Manonból. Ígéretet tett arra, hogy 2018-ban azt is megkaphatjuk” – fűzte hozzá.

 

Megtudhattuk továbbá azt is, hogy nyolc hónapig tartó munka eredményeként hamarosan megjelenik a Házy Erzsébetre emlékező Az évszázad Manonja című könyv is, amelyben kritikák, újságcikkek és visszaemlékezések lesznek majd a híres operaénekesről. „A legérdekesebb része pedig az lesz, hogy harminchárom olyan közéleti személyiség, operaénekes, művész, barát vagy rendező írt bele visszaemlékezést, akik ismerték és pályatársai voltak, vagy valamilyen személyes kapcsolatban álltak vele. A 33 személyből 22 Kossuth-díjas, vagyis ebből a szempontból is értékes és érdekes lesz a könyv” – fűzte hozzá Klemen Terézia.

Ezenkívül a legendás hírű Mezey Béla fotóművésztől, a Magyar Állami Operaház volt fotósától megkaptam az összes őt ábrázoló felvétel negatívját, amelyeket azután magam digitalizáltam, így a könyvben olyan képek is láthatók lesznek majd, amelyek még soha sehol nem jelentek meg eddig, azaz operatörténeti jelentőséggel is bír majd” – fogalmazott Klemen Terézia.

Mint mondta, mivel Hechtné Házy Annának volt egy elképzelése, miszerint szeretne egy emlékszobát vagy egy kiállítást létrehozni a szülőföldjén Házy Erzsébetnek, ezért úgy döntött, hogy a fent említett, tavasszal megjelenő könyvet Hecht Anna emlékének szenteli.

 

4149   Búbánat • előzmény1276 2018-01-20 11:47:45

Kapcs.: 1.276., 4092., 4093. sorszámok

Johann Strauss: Der Zigeunerbaron - az operettfilm jelenete:

Házy Erzsébet (Saffi), Rudolf Schock (Barinkay), Elisabeth Schärtel (Czipra)

Erstes Deutsches Fernsehen  1965 december 25-én sugározta a televízióban a filmet. =fekete-fehérben!

4148   Búbánat • előzmény4147 2018-01-19 15:42:40

Legyen itt az elérhetősége - újra - a Youtubre-ról; a linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=eeH-6JkeQLA

Gräfin Mariza' ist eine deutsche Operettenverfilmung unter der Regie von Eugen York (nach der Operette Gräfin Mariza von Emmerich Kálmán 1924).

Schauspieler:

Erzsébet Házy: Gräfin Mariza

René Kollo: Graf Tasso

Dagmar Koller: Lisa

Kurt Huemer: Koloman Zsupan

Benno Kusche: Fürst Populescu

Ljuba Welitsch: Fürstin Bozena

Kurt Grosskurth: Tschekko

Irma Patkós: Mamutschka

Olivera Miljakovic: Manja

Zoltán Latinovits: Penizek

Szilvia Sunyovszky: Ilka

Károly Mécs: Liebenberg

Sándor Suka: Friseur

Ottó Berényi: Peter

Rudolf Romhányi: Sandor

4147   Búbánat • előzmény4095 2018-01-19 13:13:32

Kapcs.:4095. és 4094. sorszámok

Emmerich Kálmán: Gräfin Mariza - jelenetfotó az operettfilmből

Házy Erzsébet (Marica) - Emmerich Kálmán: Gräfin Mariza  - jelenetfotó az operettfilmből

1973, ZDF / Unitel, Deutschland

4146   Búbánat • előzmény4100 2018-01-18 23:54:42

Kapcs. 4100. sorszám

Házy Erzsébet, Jámbor László - Puccini: A Nyugat lánya

 

4145   Búbánat 2018-01-18 15:55:15

Dankó Rádió mai operettműsorában - Túl az Óperencián -  ismét hallhattuk (és délután hat és hét között ismét hallhatjuk)

Lehár Ferenc – Robert Bodanzky – Alfred Maria Willner – Gábor Andor – Zoltán Pál: Cigányszerelem

 • Jonel dala, Zórika és Jonel kettőse:  „Ébredj, kis bimbó! Szép tavasz kél... Szíveden nyílik a rózsalevél, ébred a bimbó, ébred a lány…./Ki vagyok? Ki vagyok? Egy éretted bolygó árnyék, mert nincs nyugalmam már. Az én szívem visszavár, bár elárultál! Jól érzem, hogy meg sem hallod a vádat, mely számon kér, mégis érted sóhajt a dal, mely elkísér! /Zórika, Zórika jöjj vissza már, vár otthon nyugalmas fészked! Ott vár a boldogság, szerelmed vár, máshol csak könnyben lesz részed!  Zórika, Zórika, jöjj vissza hát!…/ - Ne várj rám! … boldogan élek itt… /- Nem szeret a másik, akire vársz… csak bajt hoz Rád!…./- Hogy hív a hangja!  Bűvölő!....Szívem elolvad menten. Csak őt szeretem! Érted?.../ - Zórika, Zórika, jöjj haza már!...”  (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Breitner Tamás – 1965, Hungaroton, LP - a felvétel az operett több részletével 2004-ben, CD-n is kijött.

(Az operettből  elhangzottak további részletek is, más előadókkal, más felvételekről: Szabó Miklós, Pándy Piroska, Kukely Júlia, Takács Tamara, Fülöp Attila, Bende Zsolt).

4144   Búbánat • előzmény1623 2018-01-17 23:08:25

Kiegészítés és pótlás

Az 1623. sorszám alatt hoztam azt a címet, hogy

„Slágermúzeum 2. - szórakoztató; revüfilm

MTV: 1964. május 1., 21:15
Ismétlések: 1964. december 26..22:50; 1982.október 15., 21:05

A revüfilm az 1927-1936 közötti időszak nagy slágereinek felhasználásával.

Közreműködnek:
Psota Irén; Lehoczky Zsuzsa; Alfonzó; Bodrogi Gyula; Angyal Sándor; Bán Klári; Csanaki József; Csajányi György; Csorba István; HÁZY ERZSÉBET, Hlatky László; Homm Pál; Ilosfalvy Róbert; Kabos László; Márkus László; Ráday Imre; Szabó Anita; Szendrő József; Zentai Ferenc;

Magyar Állami Operaház balettkara; Jégszínház együttese; szólót táncolnak:; Gaál Éva; Kékesi Mária, Nagy Iván; Szegő Tamás;

Kísér: Magyar Rádió és Televízió szimfonikus zenekara;
Gyulai Gaál Ferenc; Gyulai Gaál János; Hidas Frigyes vezényelnek

Részletes műsort nem ismerem.

Mostanra kikutattam, felleltem a „hiányzó láncszemeket”   - azaz, mi volt az az eredeti kép- és hanganyag, melynek  felhasználásával készült el később ez a televíziós szórakoztató produkciós film; utóbb, kilenc évvel később, az eredeti film felhasználásával 1973-ban került a televízióban bemutatásra egy újabb revüösszeállítás film  

Most ez utóbbi televíziós műsor tartalmát, adatait ismertetem; fedi az elsőként – 1964-ben – képernyőre került zenés filmösszeállítás szerkesztett anyagát:

 

1973. augusztus 18., MTV 20.00 – 21.15:  

„SLÁGERMÚZEUM – revüfilm”

 

Az 1963-as  „Slágermúzeum I.”  és az 1964-es „Slágermúzeum II.”   revüfilmek részleteiből került összeállításra - az 1927-1936 közötti időszak nagy slágereinek felhasználásával.

Írta és rendezte: Horváth Tivadar

Díszlet- és jelmeztervező: Vogel Eric

Koreográfus: Seregi László

Zenei vezető: Fényes Szabolcs

Társrendező: Bednai Nándor

Operatőr: Hoffmann Vladimir

Szerkesztő: Buzáné Fábri Éva

Zeneszerzők:

Ábrahám Pál, Buday Dénes, Brodszky Miklós, Eisemann Mihály, Kóla József, Lajtai Lajos, Zerkovitz Béla

Km. a Magyar Állami Operaház balettkara; Jégszínház együttese; szólót táncolnak:; Gaál Éva; Kékesi Mária, Nagy Iván; Szegő Tamás;
Magyar Rádió és Televízió szimfonikus zenekara.

Vezényel: Gyulai Gaál Ferenc; Gyulai Gaál János; Hidas Frigyes 

A játék elképzelt színhelye: múzeum

Szereplők:

Múzeumőr: Alfonzó

Látogatók:

Psota Irén; Lehoczky Zsuzsa; Bodrogi Gyula; Angyal Sándor; Bán Klári; Csanaki József; Csajányi György; Csorba István; HÁZY ERZSÉBET, Hlatky László; Homm Pál; Ilosfalvy Róbert; Kabos László; Márkus László; Ráday Imre; Szabó Anita; Szendrő József; Zentai Ferenc;

A teljes műsorból itt csak két számot - két duett - emelek ki:

Ábrahám Pál – Harmath Imre: Bál a Savoyban - „La Bella Tangolita” (Szabó Anita, Ilosfalvy Róbert)

Eisemann Mihály – Békeffi István: Egy csók és más semmi  - "Egy csók és más semmi„ (Házy Erzsébet, Homm Pál)

4143   Búbánat • előzmény1431 2018-01-15 12:03:05

Kapcs., 1431., 605., 4082., 3817, 4141.

Kiegészítés

Jacques Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő

Nagyoperett

Többször szóbahoztam, hogy a Rádió Dalszínházának új Offenbach-bemutatóját (1970. augusztus 19, Kossuth Rádió 20.07 – 23.04) követően évekig - számomra máig érthetetlen okok miatt –  sem teljes egészében, de még a részleteit se, nem sugározta a rádió, miközben gyakorta felhangoztak az operett francia nyelvű felvételének részletei.

Mindennek tüzetesen utána néztem a korabeli RTV Újságban, a lap számainak napról-napra történő átvizsgálásával. Ez az „átok”, ez a nem tudom mire vélni „szilencium”  csak több mint három év elteltével szűnt meg, oldódott fel, mégpedig ekkor:

1973. november 27., Kossuth Rádió, 22.57 – 24.00

A gerolsteini nagyhercegnő

Részletek Offenbach operettjeiből

Közreműködik: Házy Erzsébet, Divéky Zsuzsa, Erdész Zsuzsa, Koltay Valéria, Németh Marika, Svéd Nóra, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Melis György, Michels János, Pere János, Réti József, az MRT énekkara és szimfonikus zenekara, vezényel Bródy Tamás.


- Előjáték

- Bevezető jelenet és Bumm tábornok dala (Németh, Réti, Melis, Énekkar)

- Wanda és Fritz kettőse az 1. felvonásból (Németh, Réti)

- Katonák és a nagyhercegnő dala az 1. felvonásból (Házy, Énekkar)

- Katona-dal: „Fogd ezt a kardot, a kardot…” (Házy, km.: Réti)

- Bevezető jelenet és levél-kuplé a 2. felvonásból (Koltay, Erdész, Divéky, Svéd, Pere)

- Buffó hármas (Bartha, Kishegyi, Melis)

- Nagyhercegnő dala, a nagyhercegnő és Fritz kettőse a 2. felvonásból: ”Mondd el azt, hogy…” (Házy, Réti)

- A 3. felvonás előjátéka

- A nagyhercegnő és Bumm tábornok kettőse a 3. felvonásból (Házy, Melis)

- Induló és szerenád (Németh, Bartha, Réti, Melis)

- „Riadó” – együttes (Németh, Bartha, Réti, Kishegyi, Melis, Pere) 

- Esküvői kar és legenda (Házy, Bartha, Kishegyi, Melis, Énekkar)

- A 3. felvonás fináléja (Házy, Németh, Bartha, Réti, Kishegyi, Melis, Michels, Énekkar)

Persze a teljes operett zenei anyaga ennél több,  és azok a részletek is idővel elhangzottak a rádió operettműsoraiban.

 

Ugyancsak,  ismételten kitérek itt  még egy körülményre.

 A gerolsteini nagyhercegnő zenei felvétele 1970 előtt két évvel korábban már elkészült, és ezt a rádió operettrészletek címszó alatt bemutatta. Még összekötő szöveget is írt hozzá Albert István, és így - keresztmetszet-formában -  került adásba először 1968. november 20-án, a Petőfi Rádióban 10.00 és 11.17 óra között. 

(Később úgy gondolhatta a Rádió Dalszínháza szerkesztősége, hogy érdemes ezt a sikeres, szép zenei felvételt dialógusokkal kiegészítve, prózát mondó színművészeket is bevonva, teljes értékű operettként bemutatni, ahogy ezt a többi Offenbach-operett esetében is tették, mint ami például az 1965-ben elkészített stúdiófelvételen a „Szép Heléna” adaptációja volt (többségében azokkal az énekművészekkel, akik aztán a Gerolsteininél is szerepet kapnak). 

A teljes rádiófelvétel "színlapja":

Henri Meilhac és Ludovic Halévy librettója nyomán a szöveget magyarra fordította, és a rádióra alkalmazta: Romhányi József 

Km.: a MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Bródy Tamás

Zenei rendező: Balassa Sándor
Rendező: Cserés Miklós dr.

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztás:

A nagyhercegnő – Házy Erzsébet
Wanda, egy parasztlány, Fritz szerelme – Németh Marika
Fritz, közlegény – Réti József (Fülöp Zsigmond)
Bumm tábornok – Melis György
Paul herceg, a nagyhercegnő vőlegénye – Bartha Alfonz (Körmendi János)
Puck báró, szertartásmester – Kishegyi Árpád (Csákányi László)
Grog báró, a kérő – Michels János (Ferencz László)
Nepomuk, hírnök – Pere János (Verebély Iván)
Charlotte – Erdész Zsuzsa (Balogh Katalin)
Olga – Koltay Valéria
Ida – Svéd Nóra
Mama – Divéky Zsuzsa (Hódy Gitta)
Gyerek – Olasz György
Andie – Orczy Teréz

4142   Búbánat • előzmény3576 2018-01-13 15:44:55

Kapcs.: 3576.,  1.296. sorszámok

Kiegészítés

Horváth Jenő (1915 – 1973): Kénytelen mulatság – daljáték

Jókai Mór elbeszélését rádióra alkalmazta és a verseket írta: Hárs László

Rádió dalszínháza bemutatója: 1973. szeptember 30., Kossuth adó, 19.15 – 20.35

Vezényel: Breitner Tamás

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)

Zenei rendező: Balassa Sándor
Rendező: Cserés Miklós dr.

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztásból:

Repey Katinka grófnő – Házy Erzsébet (Váradi Hédi)
Cesarine, a grófnő társalkodónője – Zentay Anna
Báró – Feleki Kamill
Fekete Józsi,a betyárok vezére – Bessenyei Ferenc
Marci, futó betyár – Hadics László
Kocsis – Csajányi György

„A darab azt meséli el, hogy a szép, de szeszélyes Katinka grófnő, aki egy kaszínóbálba igyekszik, hogyan kerül társaságával a betyártanyára, ahol a rettegett hírű Fekete Józsi gavallérosan megvendégeli és alaposan megtáncoltatja. A sok ismert dal és sláger szerzőjének jó alkalma nyílt a történetben szembesített két világ zenei megelevenítésére. A XIX. század második felének bécsies dalai, a franciás sanzonok és a betyárnóták egymásbafonódása adja a játék különös hangsúlyát.„ /RTV Újság/

4141   Búbánat 2018-01-09 17:36:16

Hamarosan, 18 órakor kezdődik a Dankó Rádióban a Túl az Óperencián délelőtti adásának ismétlése!

A zenei kínálatból kiemelem (a műsor második felében, 18.30-tól):

Jacques Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő

A klasszikus nagyoperettből klasszis hazai rádiófelvétel készült a Rádió Dalszínházának égisze alatt!

Az operett teljes stúdiófelvételét, prózai dialógusokkal együtt, először 1970. augusztus 19-én, a Kossuth Rádió sugározta (20.07 – 23.04), de magát a zenei anyagot már két évvel korábban felvette a rádió a művészekkel, énekkarral és zenekarral, Bródy Tamás karmester zenei irányításával: ezt a felvételt először 1968. november 20-án a Petőfi Rádió sugározta,  10.00 és 11.17 óra között.

 Henri Meilhac és Ludovic Halévy librettója nyomán a szöveget magyarra fordította, és a rádióra alkalmazta: Romhányi József 

A következő részleteket hallhatjuk most ebből az Offenbach-operettből a  Dankó Rádió műsorán:

 • Bevezető kórusjelenet (Énekkar)
 • Jelenet és Fritz belépője (Réti József, km. Németh Marika és Énekkar)

„- Szívem, Fritz! Ó, milyen bátor!  Csatába mégy!… /- Ki nekem ront, pórul járhat!  Ki nekem ront, pórul járhat!  Mert visszavár, mert visszavár csókos száj! /Gyertek szép leányok, csókra  epedőn, selymes  ágyban háltok, mi a harcmezőn, levest kap a baka, komisz kenyeret… Holnap puska ropog, ágyú riogat, úgyis elpatkolok ma még, hadd igyak! Ide veled, jó bor, na hörpintsük fel! Anya, ara, sógor ma búcsúznunk kell!  Ó szép szemű lányok, ó hős férfinép! Most rúgjuk a port, víg körtáncot járj!  Perdülj!  Fordulj!  Ó!  /Körbe perdülünk, lengve lendülünk, mint a búgócsiga, mint a kerge nyáj! Erre lendülünk, arra perdülünk, mint a búgócsiga, mint a kerge nyáj.  Fordulj, perdülj, mint a búgócsiga, mint a kerge nyáj!  Fordulj, perdülj,  mint a búgócsiga, röppen, szállj!” –a  refrént ismétli: Énekkar.

 • Jelenet és Bumm tábornok dala (Melis György, km. Réti József és Énekkar)

„Ez botrány! Ezer ördög! Itt a táborban lányok!…./Ahogy felnyihog harci ménem, 
föl, harcra hát! Rohamra indulok én az élen, hegy-völgyön át…/ Piff, paff, puff, tarapapa bumm! Legyőzött a generál, Bumm, bum! …”

 • A nagyhercegnő dala, a nagyhercegnő és Fritz kettőse a II. felvonásból (Házy Erzsébet, Réti József)
  „ A férj ezt mondta nékem, kérlek, mondd néki el azt, amit érzek! …/Mondd el azt, hogy kellemes és megnyerő. Mondd el azt, hogy bódító férfi. Mondd el azt, mennyit tudna itt még hódítani!...És győzni néha többet ér, ha ezt közvetíti a vágya. Ó!..../ 
  Jaj, nincs nyugtom, percnyi sem, csak szenvedek nappal és éjjel! Csak álmodom róla szüntelen, és nem adom reményem, mégsem. Ó!.... Nos, hát! Nos hát, most mit válaszol nekem?.../ Mondja azt hogy én vele érzek; Biztos szép, biztos kedves lélek…- Azon kell tehát igyekeznem… Hogy a szívem is így érezzen…
  Ez mind szép volna, csak azt kéne tudnom, hogy miről van itt szó? Miről volna szó? 
  Az ördög engem örök tűzbe dugjon, ha tudom, milyen sóvárgó…”
   
 • Jelenet  (Kishegyi Árpád,  Melis György, Bartha Alfonz, Michels János, Németh Marika,  Énekkar)

„… Bűbájos asszonyka, szép Jó’jcakát, elég ha önnek ennyit mondok… Jó’jcakát….nem mondunk mást --- Jó’jcakát...”

 • Jelenet és a III. felvonás fináléja  (Házy Erzsébet, Németh Marika, Réti József, Bartha Alfonz, Kishegyi Árpád, Michels János,Melis György, Pere Jámos és az MRT Énekkara)

„ ….Jó estét urak!... - Százhúsz évig éljen a szép ifjú pár!  Ma szóljon hát a bor, a serleg körbejár…/...

- A díszsisakom visszakaptam!
- A lantomat visszanyerem!
- A szívem végleg önnek adtam!
- És viszontlátom két szép gyermekem!
- Visszavár most a csendes fészek!
- Ahol szépen megbújunk majd!

Nagyhercegnő:
- Mindenkor izgalmak és vétkek: 
Jobb a csend, elkerülni minden bajt.

Fritz:
Bár főtábornok rangos serege csak most ér haza végre, 
Egy jó tucatnyi vasgyúró szapora lesz a házam népe!

Kórus: 
Egy jó tucatnyi vasgyúró szapora lesz a házam népe!

Nagyhercegnő:
A bérre bár az asszonyka akad a csókra szomjas férje
A józan ész most azt mondja, legyen a mókának most vége!

Kórus
A józan ész most azt mondja, legyen a mókának most vége!

Nagyhercegnő:
Ha látna most a dédanyám, ő biztos büszke volna rám!
Ha látna most a dédanyám, ő biztos büszke volna rám! Ó!...”

4140   Búbánat • előzmény4139 2018-01-08 14:25:25

4139   Búbánat 2018-01-08 14:24:08

HÁZY ERZSÉBET SZÍNÉSZNŐ PRIMADONNA OPERA ÉNEKESNŐ autográf DEDIKÁLT fotó FÉNYKÉP

14.800 HUF

57.45 USD

Feltöltés ideje: 2017. október 28.

A képen látható állapotban, a művésznő saját, eredeti kézjegyével.

Mérete: 133 mm x 84 mm

Galéria Savaria – online piactér

Eladó régiségek

4138   Búbánat 2018-01-06 16:03:14

A Dankó Rádió délelőtti Túl az Óperencián című operettadásának második felében részletek szólaltak meg

Lehár Ferenc A víg özvegy  című világsikerű operettjének hazai – „klasszikus” – teljes rádiófelvételéről:

Rádió Dalszínházának a bemutatója 1962 karácsonyán volt a Kossuth rádióban:
Szövegét André Meilhac Attasé című darabja alapján Victor Léon és Leo Stein írták, a magyar dalszövegek Mérey Adolf munkája. Rádióra átdolgozta: Kristóf Károly
Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Vajda Cecília)
Vezényel: Sebestyén András


Zenei rendező: Ruitner Sándor
Rendező: Rácz György

Szereposztás:

Glavari Hanna, gazdag özvegy – Házy Erzsébet
Danilovics Danilo, követségi titkár – Udvardy Tibor (Zenthe Ferenc)
Zeta Mirko, nagykövet – Palcsó Sándor (Rajz János)
Valencienne, a felesége – Koltay Valéria (Kállai Ilona)
Camille de Rosillon – Kövecses Béla (Kaló Flórián)
Cascade, vicomte – Kishegyi Árpád (Lázár Gedeon)
Raoul de St. Brioche – Külkey László (Petrik József)
Nyegus, írnok – Bilicsi Tivadar
Bogdanovics, konzul – Nádas Tibor (Nagy István)
Olga, a felesége – Korompay Vali
Kromov – Várhelyi Endre (Szoó György)
Sylviane, a felesége – Magda Gabi
Prisics – Balázs István

Erről a rádiófelvételről hallhattuk most a következő számokat:

- Daniló belépője, I. felv.: „A szerelmetes szép hazám, hogy mennyi gondot ád, az ám…/Az orfeum tanyám, ott békén hagy hazám…” (Udvardy Tibor)

Grizette-dal, II. felv.: „Ritantouri, tantire…” (Koltay Valéria, Női kar)

Jelenet, Danilo elbeszélése és a II. felvonás fináléja: „…Egy ősi királyi családban…/-Párizsban így szokás…”  (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor, Koltay Valéria, Kövecses Béla, Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor, Nádas Tibor, Várhelyi Endre, énekkar)

- Szerelmi kettős a III. felvonásból: „Minden vágyam, súgom lágyan, csak szeress!…” (Házy Erzsébet,  Udvardy Tibor)

- A III. felvonás fináléja: „Bár az asszonyhoz senki sem ért…”  (Házy Erzsébet, Udvardy Tibor, Koltay Valéria, Kövecses Béla, Nádas Tibor,  Palcsó Sándor, énekkar)

 

Ma 18 és 19 óra között megismétli a Dankó Rádió a délelőtt elhangzott műsorát.

4137   Búbánat • előzmény387 2018-01-06 13:29:55

A 387. és az 1626. sorszámok alatt (is) említettem  A madarász és a Dubarry ének-zenei felvételét a rádióban,  és az élő televíziós műsort is (mely Kónya Sándor  portréfilmje lett: "Nagyapám 20 éves volt..."). 

Pótlólag ideírom az első rádiós sugárzásuk idejét: 

"Bemutatjuk új felvételünket"  (részletek)

1973. január 4., Kossuth Rádió, 21.39 - 22.00

Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Kónya Sándor énekel, km. az MRT Énekkara és Szimfoniikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

A kásőbbiekben a rádió leadta az összes felvett dalt, kettőst, jelenetet a két operettből.

1973. január 30.  Kossuth Rádió, 19.25 – 20.23

Operettest – részletek Zeller A madarász és Millöcker: Dubarry című operettjéből:

Közreműködik:

Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Petress Zsuzsa, Kónya Sándor, Kishegyi Árpád, Palcsó Sándor, Réti József, Várhelyi Endre, az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara.

Vezényel: Bródy Tamás

I. Zeller: A madarász

 1. Milka belépője: „Viszem a postazsákot én...” (Kalmár)
 2. Ádám dala: "Nagyapám 20 éves volt.../Muzsikálj, muzsikálj, muzsikálj..." (Kónya)
 3. Hármas (Kalmár, Kónya, Réti)
 4. Rajna-keringő: "Rajna-táj, égi báj..." (Házy)
 5. Rózsa-dal: „Tudod-e azt, ki...” (Házy, Kónya)
 6. Haskó és Flaskó kettőse (Kishegyi, Várhelyi)
 7. Mária és Ádám kettőse: "Vigyázz, vigyázz te, szép leány...”(Kalmár, Kónya)

II. Millöcker: Dubarry

 1. Jeanne belépője: "Átéltem már néhány szerelmet..." (Házy)
 2. Vidám kettős: „Van egy kis időm” (Petress, Palcsó)
 3. A hercegnő dala (Házy)
 4. René dala (Kónya)
 5. Jeanne dala (Házy)
 6. Vidám kettős (Petress, Palcsó)
 7. Jeanne dala: „Mindegy nekem, mi lesz velem…”  (Házy)
 8. Szerelmi kettős: „A május rám talált” (Házy, Kónya)

 LP-n és CD-n is kijöttek ezek a dalok, mely lemezkiadványukról ugyancsak szó esett már ebben a topicban.

4136   Búbánat 2018-01-03 15:08:11

Házy Erzsébet énekhangja ma A cigánybáró rádiófelvételéről, az operett két jelenetében (együttesben) szólalt meg a Dankó Rádió – „Túl az Óperencián” -délelőtti adásában.

A Rádió dalszínházának bemutatója: 1961. április 2. , Kossuth Rádió, 18.50 – 21.20

Km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Ferencsik János. (Magyar fordítás: Fischer Sándor)

 • Hármas: Czipra, Szaffi,és Barinkay jelenete, és szerelmi kettős, II. felv. (Komlóssy Erzsébet, Házy Erzsébet, Ilosfaly Róbert)

„- Itt őrzöm még… az uram birtokát, a drága lánykát… /- Tán álomkép, mely rábeszél, hogy visszatérjek már, mert boldog élet vár…/Nem álom ez, való igaz, örökre mindig az marad, nézz rám hát édes asszonyom a rózsaszínű hajnalon…/- én asszonyod vagyok,- én mindig férjed maradok! – Én vagyok a nőd!…. /Ez éjszakán, a hold sugarán elnéztelek, lehunyt szemedet...”

 • Jelenet, Szaffi és Barinkay kettőse és a II. felvonás fináléja (Ágai Karola, Garancsy Márta, Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Bartha Alfonz, Bende Zsolt,  Lendvay Andor, Melis György, Énekkar)

„… Hogy gondolnék fenséged kezére? Lemondok szívem ellenére!…- Most el kell válni!.../ - Vár a katonaság!… Szerelmemért adom az életem! Hazámért odaadom szerelmemet!...Ne hagyj el, itt maradj!  -  Ne szólj! Mennem kell!  - Már késő! felcsapott! Hadd menjen el! - Áldjon ég!  - Hadd menjen el! Az Ég megáldja majd a kardját!  - Harcra hát!..”.(a Rákóczi induló dallama is bele van szőve a zenébe)

 

Ezt a két operettszámot (és további dalokat A cigánybáróból, valamint A denevérből, illetve Lehár Éva című operettjének részleteit is) újra meghallgathatjuk az ismétlésben, ma délután hat és hét óra között a Dankó Rádió hullámhosszán és az internetes elérhetőségein.

4135   Búbánat 2018-01-02 14:54:45

A Dankó Rádióban ma elhangzott operettrészletek között kettőben énekelt Házy Erzsébet:

Johann Strauss: Egy éj Velencében 

A rádió teljes stúdiófelvételéről (Rádió Dalszínházának bemutatója 1966. július 16. Kossuth Rádió 20.28 – 22.00; Rendező: Horváth Ádám)

 • Annina dala (Házy Erzsébet, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

 „ Ez itt az alkalom, most bosszút állok, nincs bennem irgalom! …/Oly csábítóan szép leszek, bizony, babám… „

Jacques Offenbach: Szép Heléna 

 • Heléna és Páris jelenete, valamint a II. felvonás fináléja – Rádió Dalszínháza felvétele: 1965. november 20., Kossuth Rádió; Rendező: Horváth Ádám)

(Házy Erzsébet, Réti József, valamint Koltay Valéria, Erdész Zsuzsa, Maleczky Oszkár, Melis György, Palócz, László, Kishegyi Árpád, Külkey László, Palcsó Sándor,  az  MRT Énekkara, Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

„Elfogom rabolni őt..   /-Hát, menj csak, menj, a szerelmem kísér!...  /-Na várj, Te gaz csábító! Meggyaláztad! Páris,  vedd a sátorfát máris!… Tűnj el, tűnj el!.../Azt mondom ennek a fele-fele-fele fele sem tréfa…”

 

Mindkét operettből további részletek is elhangoztak a délelőtti rádióműsorban, mely felvételeket újra meghallgathatjuk az ismétlésben: "Túl az Óperencuián" - ma délután hat és hét óra között a Dankó Rádió hullámhosszán és az internetes elérhetőségein.

4134   Búbánat 2018-01-01 15:26:53

Jacques Offenbach: A szép Heléna – Adonisz siratók – Házy Erzsébet és az MRT Énekkara

 

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1965. november 20. Kossuth Rádió 19.58 – 21.52

Fordította: Fischer Sándor

Vezényel: Bródy Tamás
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Vajda Cecília)

Zenei rendező: Járfás Tamás
Rendező: Horváth Ádám

4133   Búbánat 2017-12-30 12:17:23

Johann Strauss: Egy éj Velencében - „Frutti di mare” – Annina belépője és kórus, I. felv. Házy Erzsébet, MRT Énekkara

Johann Strauss - Az Egy éj Velencében

A Magyar Rádió Dalszínháza az operett teljes stúdiófelvételét először 1966. július 16-án, a Kossuth rádió adásában sugározta, 20.28 – 22.00 óra között.


Magyar szöveg: Gáspár Margit és Kristóf Károly.

A keretjátékot Innocent Vincze Ernő írta


Vezényel: Bródy Tamás.

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc).
Zenei rendező: Járfás Tamás.

Rendező: Horváth Ádám.

Szerkesztő: Bitó Pál

A szereposztás ez volt:

Annina – Házy Erzsébet (Váradi Hédi)
Ciboletta – Zentay Anna (Gombos Katalin)
Barbara – Sándor Judit (Kállai Ilona)
Caramello – Ilosfalvy Róbert (Zenthe Ferenc)
Herceg – Udvardy Tibor (Horváth Tivadar)
Pappacoda – Kishegyi Árpád (Márkus László)
Delaqua szenátor – Maleczky Oszkár (Sinkovits Imre)
Enrico, Delaqua unokaöccse- próza

 

4132   Búbánat • előzmény1280 2017-12-27 21:57:15

Kapcs. 1280, 514. sorszámok

Miljutyin - A nyugtalan boldogság c. operettjéből

Rádió Dalszínháza bemutatója: 1959. január 1. , Kossuth adó, 19.10 

Romhányi József írta a dalszövegeket.

Zenéjét átdolgozta Bródy Tamás

Km.: a Magyar Állami Operaház zenekara és az MRT énekkara
Vezényel: Bródy Tamás

Andrej Balasov, zeneszerző; kapitány – Melis György

Natasa Malinyina, énekesnő – Házy Erzsébet

Miljutyin: A nyugtalan boldogság – Natasa dala: Csendesen boldogan éltem… Tudtad jól, a szívem hazavár… Házy Erzsébet

 

Miljutyin: A nyugtalan boldogság - "Elnémult minden utca már..." - Házy Erzsébet , Melis György

 

Miljutyin: A nyugtalan boldogság - Natasa dala: A május én vagyok - Házy Erzsébet

 

4131   Búbánat 2017-12-27 15:08:55

A Dankó Rádió Túl az Óperencián című operett-adásában ma is felcsendült Házy Erzsébet szép szopránja!

A műsorvezető, Nagy Ibolya Gyöngy Pál dalaiból összeállított blokkjának első számaként szerkesztette be azt a ritkán hallható énekszámot - egy duettet -, melyben Házy Erzsébet partnere a felvételen Korondy György (tenor) volt.

Gyöngy Pál – Bródy Tamás: Éva a paradicsomban (a két szerző közösen komponált rádióoperettje – 1937).

Békeffy István dalszövege: „Ne kérdezd tőlem, hogy meddig foglak szeretni még. Ki tudja előre azt, hogy a szívem meddig ég!

Km. az MRT Szimfonikus zenekara, vezényel: Gyulai Gaál Ferenc (Qualiton – 1967 LPX 16572 "Gyöngy Pál: Minden jegy elkelt!")

 

Ideírom ennek a kettősnek a teljes szövegét:

Éva:
Részegít a pezsgő, részegít a csók,
nem tudom mi lesz, de inni jó.

A bonviván:
Könnyű flörtnek indult, máris szívre ment!
Meddig fogsz szeretni engem? 
E válasz most mindent jelent!

Éva:
Ne kérdezd tőlem, hogy meddig foglak szeretni még.
Ki tudja előre azt, hogy a szívem meddig ég!

A bonviván:
Ne kérdezd tőlem, tudnék-e még így szeretni mást,
már holnap siratni máris az őszi hervadást.
Ma miénk az élet: szívünkben még a nyár vidul.

Éva:
Hát csókold a számat és minden bánat elsimul! Elsimul…

Ne kérdezd tőlem, hogy meddig foglak szeretni még.
Ki tudja előre azt, hogy a szívem meddig ég.

Együtt: 
Egy édes, szerelmes csókból minek csinálunk tragédiát.
Jöjj, édes, töltsük hát el most a legszebb éjszakát!

 

A délutáni ismétlésben (18.00 – 19.00) újra meghallgathatjuk ezt a dalt - ahogyan a műsor elején elhangzott Buday Dénes-dalokat és az adás végéről Bessenyei Ferenc színművészre való emlékezést is - lásd még az Operett a magyar rádióban (1949-1990) c. topicba írt idevonatkozó bejegyzésemet.

4130   Búbánat 2017-12-26 15:38:13

A Dankó Rádió ma délelőtt elhangzott operettműsorában Lehár Ferenc A mosoly országacímű művéből szólaltak meg részletek - mégpedig arról a rádióban készült teljes stúdiófelvételről, melyet a Rádió Dalszínháza mutatott be 1971. november 11-én,  a Kossuth adón 19.35 – 21.29 óra között. /operett két részben/
Magyar szöveg: Harsányi Zsolt
Km.: az MRT Szimfonikus zenekara és Énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)
Vezényel: Bródy Tamás
Zenei rendező: Balassa Sándor. Rádióra átdolgozta és rendezte: Rácz György

A műsorban felhangzott részletek:

Szu-Csong dala a 2. felvonásból: „Vágyom egy nő után! Egy nő után kerget a vágy…” (Simándy József)  - ezt a dalt később külön is felvették a tenorral egy Oscar Straus, Lehár, Kálmán, Karl Zeller- operettrészletekből összeállított új rádiófelvételéhez (Km. az MRT Szimfonikus Zenekarát Sebestyén András vezényli)

- Kórus és Liza belépője az 1. felvonásból: ”Éljen sokáig! Éljen sokáig! Éljen ő!”…”Egy nőnek mindig jólesik az ilyen szép fogadtatás!... /Bók, csinosítja a nőt, a siker teszi őt hevesen lobogóvá…/”Szív, szív mindig remél, el jő a mély, vad szenvedély…” (Házy Erzsébet, énekkar)

Liza és Szu-Csong szerelmi kettőse a 2. felvonásból: „Lótuszvirág! Érted élek csupán…/Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd? (szívkettős) ”(Házy Erzsébet, Simándy József)
Mi és Hatfaludy Feri kettőse a 2. felvonásból: „Nem formált a jó Isten ezerféle fajt, csak az emberek csináltak a fajok körül bajt…” „Ne félj, ne félj, bolond szívem, úgyis tudod már, hogy egy nagyon csinos legény/leány csakis Te rád vár…” (Kalmár Magda, Bende Zsolt)

Ezen a héten Esztergályos Cecília a vendég a stúdióban. A szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

A délelőtti adást ma a szokott időben, a 18 órai hírek után ismétli meg a Dankó Rádió.

4129   Búbánat 2017-12-24 18:02:35

Házy Erzsébet - (kommentár nélkül...)

4128   Búbánat 2017-12-22 18:01:26

/Forrás: Házy Erzsébet emlékezetes szerepei – Facebook/

A fotón látható személyek:

Balassa Sándor zenei rendező, Bitó Pál szerkesztő, Bródy Tamás karmester és Házy Erzsébet egy rádiófelvétel „visszahallgatásán”

Utána néztem:

Négy teljes operettfelvétel készült a rádióban a megnevezett, fotón látható személyekkel – a „visszahallgatás”kapcsán az alábbi operettek zenei felvételének valamelyikéről lehetett szó.

Időrendben:

1.) Leo Fall: Pompadour  (kapcs. 3969. sorszám)
A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1967. szeptember 9., Kossuth adó 20.31-22.00
Fordította: Harsányi Zsolt. Rádióra Innocent Vincze Ernő dolgozta át.
Km.: az MRT szimfonikus zenekara és énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)

Vezényel: Bródy Tamás
Zenei rendező: Balassa Sándor
Rendező: László Endre

Szerkesztő: Bitó Pál

Szereposztásból:
Pompadour márkinőHázy Erzsébet (dialógus, próza: Váradi Hédi)

 

2.) Kálmán Imre: Csárdáskirálynő (kapcs.: 3989. sorszám)

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00
A dalszövegeket fordította: Gábor Andor. A prózai részeket átdolgozta: Békeffy István és Kellér Dezső.  Rádióra alkalmazta: Romhányi József
Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc), valamint a Körmendi együttes

Vezényel: Bródy Tamás 
Zenei rendező: Balassa Sándor
Rendezte: Cserés Miklós dr.

Szerkesztő: Bitó Pál

A szereposztásból:

Vereczky Szilvia, a Csárdáskirálynő – Házy Erzsébet

 

3.) Offenbach: A gerolsteini nagyhercegnő (Kapcs. 4082., 3817., 1431. és a 605. sorszámok)
A Rádió Dalszínháza az operett teljes stúdiófelvételét, prózai dialógusokkal együtt, először1970. augusztus 19-én, a Kossuth Rádióban adta le (20.07 – 23.04) 

Azonban az  operett zenei felvétele 1970 előtt két évvel korábban már elkészült, és ezt a rádió operettrészletek címszó alatt bemutatta. Még összekötő szöveget is írt hozzá Albert István, és így került adásba először 1968. november 20-án, a Petőfi Rádióban 10.00 és 11.17 óra között. 

Henri Meilhac és Ludovic Halévy librettója nyomán a szöveget magyarra fordította, és a rádióra alkalmazta: Romhányi József 
Km.: a MRT szimfonikus zenekara és énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc)
Vezényel: Bródy Tamás
Zenei rendező: Balassa Sándor
Rendező: Cserés Miklós dr.
Szerkesztő: Bitó Pál

A szereposztásból:
A nagyhercegnő – Házy Erzsébet

 

4.) Lehár Ferenc: A mosoly országa (kapcs. 23. sorszám)
A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1971. november 11., Kossuth adó 19.35 – 21.29
Magyar szöveg: Harsányi Zsolt. Rádióra átdolgozta: Rácz György
Km.: az MRT Szimfonikus zenekara és Énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)
Vezényel: Bródy Tamás
Zenei rendező: Balassa Sándor

Rendező: Rácz György
Szerkesztő: Bitó Pál

A szereposztásból:

Liza - Házy Erzsébet

4127   Búbánat 2017-12-22 10:50:34

Házy Erzsébet, Balázs Samu és Mányai Lajos - Férjhez menni tilos!

4126   Búbánat 2017-12-21 13:19:01

Már kapható az Opera Shopban   Andor Éva operaénekesnő emléke őrzőjének Angelika Lippenek képekkel gazdagon illusztrált könyve:

"Nyílegyenesen - Andor Éva Pályaképe" 

/Az Operaház örökös tagjai -sorozat - 2017/

/125 oldal/

Az anyagot gyűjtötte és közreadja Angelika Lippe

A fotóanyagot válogatta: Welmann Nóra

A képek forrása: Andor Éva hagyatéka; Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye

Sorozatszerkesztő: Karczag Márton

 

A kötetben két fényképen Házy Erzsébet is látható Andor Éva partnereként:

31. oldalon: 1964. november 1.: Szokolay: Vérnász – Andor Éva (nyoszolyólány), Szabó Márta és Házy Erzsébet – a fotó az opera 1973-as felújításán készült.

Forrás: Az Operaház archívuma

51. oldalon: 1971. – Richard Strauss: A rózsalovag – Andor Éva (Sophie) és Házy Erzsébet (Octavian)

Forrás: Andor Éva hagyatéka

4125   Búbánat 2017-12-17 16:06:30

Lapozgatom az új Palcsó Sándor-kötetet (összeállítója és szerkesztője: Bartók Gergely):  " A többi néma csend."  (magánkiadás, 2017)

A gazdagon illusztrált, igényes kivitelű életrajzi kötet számos fényképet tartalmaz Palcsó Sándor magánarchívumából.

Sok kiváló énekművész szerepfotói között néhány Házy Erzsébetet is megörökíti Palcsó Sándor partnereként színpadon vagy éppen próbán:

 

Erkel Ferenc: Brankovics György (4 fotón): Brankovics István egyik fia, István szerepében:  

 1. Brankovics fiai: Palcsó Sándor (Gergő) és Házy Erzsébet (István)
 2. Brankovics Mara és gyermekei: Palcsó Sándor, Házy Erzsébet és Mátyás Mária
 3. A Brankovics-fiúk és a török nagyvezír, Murat: Palcsó Sándor, Házy Erzsébet, és Simándy József
 4. A szerb fejedelem és megvakított fiai: Palcsó Sándor, Házy Erzsébet és Fodor János

Johann Strauss: A cigánybáró  (1963 – Szegedi Szabadtéri Játékok) – Szaffi szerepében:

 1. Házy Erzsébettel A cigánybáró egyik próbáján (Palcsó Sándor civilben, rövid nadrágban, napszemüvegben; Házy ugyancsak utcai, nyári viseletben)
 2. …majd már az előadáson mint Szaffi és Barinkay

Szokolay Sándor: Hamlet

 1. Fotómontázson: Ophelia és Hamlet (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)

Gershwin: Porgy és Bess (1970)

 1. Palcsó Sándor (Sportin’ Life) Házy Erzsébet (Bess) partnereként

Szokolay Sándor: Sámson (1973)

 1. Thimneus és ágyasa, Delila (Palcsó Sándor, Házy Erzsébet)
 2. Az opera betanulása – Palcsó Sándor Házy Erzsébettel (civilben) (Az opera stúdiófelvétele 1976-ban készült a hanglemezgyárban)

Richard Strauss: Salome (1972)

 1. Heródes (Palcsó Sándor) és Salome (Házy Erzsébet)

Britten: Koldusopera (1975)

 1.  Polly Peachum (Házy Erzsébet) és Macheath kapitány (Palcsó Sándor)

 

Erről a képes albumról a Palcsó Sándor-topicban is hírt adtam.

4124   Búbánat 2017-12-15 16:28:27

Házy Erzsébet Oscar szerepében - Verdi: Az álarcosbál - fotók (1953)

4123   Búbánat 2017-12-10 22:25:19

Házy Erzsébet - szoprán áriák - a Hungaroton lemezéről az összes ária (17 szám) itt megtalálható és lejátszható.

/Youtube/

4122   Búbánat 2017-12-10 13:30:53

Házy Erzsébet

Házy Erzsébeta Film Színház Muzsika címlapfotója – 1978. február 18.

/Domonkos Sándor felvétele/

4121   Búbánat 2017-12-09 11:21:52

Házy Erzsébet Bécsben

Házy Erzsébet Bécsben - MTI fotó - Keleti Éva felvétele

Házy Erzsébetre emlékezünk

SOMORJA.SK 2017-11-24 – Független Somorjai Hírportál

Dunajszky Géza, Felvidek.ma

„Alig két éve került vissza a köztudatba, legalábbis a felvidéki opera- és operettrajongók emlékezetébe az 1929. szeptember 30-án Pozsonyban született Házy Erzsébet, aki gyermek éveit Somorján töltötte. Korai halála is oka lehet ennek, hiszen mindössze 53 évet élt. Az 1982. november 24-én súlyos betegség következtében elhunyt primadonnára csak az 50 év feletti korosztály emlékszik igazán. Pedig egy őstehetség, ragyogó tünemény volt a világ komolyzenei, és főleg a Magyar Operaház színpadán. Ma rá emlékezünk halálának 35. évfordulóján.”

Házy Erzsébet Bécsben

4120   Búbánat • előzmény1145 2017-12-08 11:45:54

Kapcs. 1145 sorszám bejegyzéséhez

Kiegészítés

Magyar Televízió, 1972. április 30., 22.30 – 23.40

„Csillagos ötös…” 

Antal Imre és Kárpáti Rudolf bemutatja a Hungaroton legszebb operafelvételeit.

A zenei illusztrációk megfilmesítésében látható volt Ágai Karola, Házy Erzsébet, Komlóssy Erzsébet, Melis György, Simándy József, Szalma Ferenc, a Magyar Állami Operaház tánckara.

Házy Erzsébet egy-egy részletet énekelt

a Bohéméletből (Mimi áriája, III. felv.),

a Háry Jánosból (Örzse dala – „Hej, két tikom tavali…”) és

a Manon Lescaut-ból (Manon áriája, IV. felv.)

Az adásban még elhangzottak (hallható-látható volt)

Mozart: Don Juan – Szerenád (Melis György)

Verdi: Az álarcosbál – Ulrica áriája (Komlóssy Erzsébet)

Puccini: Tosca – Képária (Simándy József)

Mozart: A varázs fuvola – Az éj királynőjének áriája a II. felv.-ból (Ágai Karola)

Verdi: Aida – Jelenet a IV. felvonásból (Komlóssy Erzsébet, Szalma Ferenc)

Csajkovszkij: Anyegin – Anyegin áriája (Melis György)

Kodály: Háry János – Órajáték

Erkel: Hunyadi László – La Grange-ária (Ágai Karola)

Bizet: Carmen – Habanera (Komlóssy Erzsébet)

Verdi: Rigolettó – A herceg áriája a III. felvonásból (Simándy József)

Rossini: A sevillai borbély – Figaro belépője (Melis György)

 

Szerkesztő: Kármán György
Díszlettervező: Kalmár Mária
Jelmeztervező: Füzy Sári

Koreográfus: Geszler György

Képzőművészeti szaktanácsadó: Pap Gábor

Fotók: Lippay Ágnes
Vezető operatőr: Szabados Tamás

Rendező: Szitányi András

 

4119   Búbánat • előzmény4117 2017-12-08 11:37:09

Kiegészítés:

Házy Erzsébet rádióbeli áriaestjének teljes  programját már az 1126. sorszám alatt hoztam. (1972. január 12., Magyar Rádió, Kossuth adó 19.25 óra: „Kapcsoljuk a 6-os stúdiót”

4118   Búbánat 2017-12-07 15:37:17

A karmester-zeneszerző, Bródy Tamás dalaiból hallottunk hármat a Dankó Rádió mai, Túl az Óperencián c.  operettműsorában - „Emlékszel? (Simándy József); Halló, ha ráér" (Zsolnay Hédi) –, és elsőként, Házy Erzsébet énekfelvételéről a különleges szépségű, igen ritkán hallható dalt, a „Rózsaág”-at.

Bródy Tamás - Kristóf Károly szerzeményét először 1964. szeptember 04-én sugározta a rádió. Közreműködött a Magyar Rádió Esztrádzenekara a szerző, Bródy Tamás vezényletével. 

A rádióban az évek folyamán ritkán, egyszer-egyszer, előfordult ez a szép dalkülönlegesség.

Korábban említést tettem a 3379., 1922. és 1143 sorszám alatt egy televíziós portréműsorról is: „Vezényel a szerző” - zenés beszélgetés Bródy Tamással.  A televízió1972. március 24-én, 20.50 - 21.25 óra között sugárzott adásában is elénekelte Házy Erzsébet a  „Rózsaág” dalt:

„Miért szalad úgy el, hej, az idő, szerelmemnek szép tavaszán!
Múlik az óra s múlik a perc, mindaz, ami szép, tovaszáll!
Szerelmes érzés elmúlt énvelem, örökös hullámzó folyó…
De szomjam sosem oltható.

Rózsaág hallja szívemnek sóhaját,
S végig távolban illatát,
Az éjen át, ha várok rád.
Rőzseláng lesz a tündéri rózsaág,
Hogyha hiába várok rád, 
S majd végig ég, mint szárazág!
Rózsaág, tündéri szívedben rózsaág, 
Ha csak egyetlen csókot ád, 
Erre vágyódom én, oly őszintén, már régen!
Te rózsaág, vidd el szívemnek sóhaját….”


A délelőtti adást 18 ás 19 óra között ismét meghallgathatjuk a Dankó Rádió hullámhosszán és a rádió internetes elérhetőségein.

4117   Búbánat • előzmény3428 2017-12-06 11:21:41

Kapcs.: 3428., 3429., 3412. sorszámok bejegyzései

Pontosítás

1972. január 12., Kossuth Rádió, 19.25 – kb. 21.00

Kapcsoljuk a 6-os stúdiót

Házy Erzsébet áriaestje

A Magyar Rádió és Televízió szimfonikus zenekarát Kórodi András vezényli.

 1. Gluck: Iphigenia Aulisban – nyitány
 2. Mozart: Figaro házassága – Cherubin áriája, II. felv.
 3. Mozart: Don Juan – Donna Anna bosszúáriája
 4. Rossini: Tell Vilmos – balettzene
 5. Smetana: Az eladott menyasszony - Masenka áriája, III. felv.
 6. Verdi: A szicíliai vecsernye - nyitány
 7. Puccini: Bohémélet - Mimi áriája, III. felv.
 8. Puccini: Manon Lescaut - Intermezzo
 9. Puccini: Pillangókisasszony – Pillangókisasszony halála
 10. Muszorgszkij: Hovanscsina – Perzsa tánc
 11. Richard Strauss: Ariadné Naxos szigetén - A komponista ariosója az opera előjátékából
4116   IVA • előzmény4115 2017-12-05 21:57:32

Valójában nem tudom, hogy amikor egy kiadványból másolunk szöveget, helyes-e javítani a hibáit, vagy tisztelni annak eredetiségét, a hibákkal együtt. Tényleg tanácstalan vagyok.

4115   Búbánat • előzmény4114 2017-12-05 10:30:27

Való igaz, beugrott, egyszer már javítottad itt a rosszul leírt nevet erre:  Sebestény Katalin. Most már tényleg vigyáznom kell legközelebb, amikor valahonnan - akár a magaméból -  "másolok"...

4114   IVA • előzmény4113 2017-12-05 01:14:37

OFF: Mivel a régi műsorújságok hibái már úgy maradnak (az újakéi pedig csak szaporodnak), évek múltán megújítom helyesbítő megjegyzésemet: Sebestény Katalin a szólót táncoló balerina neve. (Ő is, Boros Erzsébet is a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritája jelenleg.)

4113   Búbánat • előzmény2015 2017-12-05 00:21:22

Kapcs.: 2015. és 1116. sorszámok

Kiegészítés


Petrovics Emil: Lysistraté - 1971. november 3. – bemutató a Magyar Állami Operaházban

A Petőfi Rádió 1971. november 5-én sugározta a bemutató-előadás hangfelvételét – 19.40 – kb. 20.30 óra között.


Egyfelvonásos vígopera

Szövegét – Arisztophanész nyomán – Devecseri Gábor írta.

Szereposztás: 

Lüzisztraté -   Házy Erzsébet
Női karvezető - Ágai Karola 
Férfi karvezető - Réti József 
Szólót táncolnak: Boros Erzsébet, Sebestyén Katalin

 

Rendező-koreográfus: Eck Imre

Karigazgató: Nagy Ferenc

Vezényel. Erdélyi Miklós

 

Az RTV Újságban volt olvasható a rádióközvetítés alkalmából:

„A vígoperát 1962-ben mutatták be Miskolcon. Átdolgozott formáját koncert-vígoperaként a Magyar Rádió mutatta be, és többször felcsendült hangversenyteremben is. Az Operaházban előadott változat érdekes műfaji újításnak tekinthető. Énekes szólószerepet csak a címszereplő és a két karvezető énekel. újszerű mozgástípus feladatát kapta az énekkar, és jelentős a balett feladata is.  Az opera  Arisztophanész közismert vígjátékát eleveníti fel -  Devecseri Gábor szellemes átköltésében – Lüzisztratéról, aki a többi asszonnyal szövetkezve megtöri az örökké csak háborúskodó férfinem oktalan harcikedvét…”

4112   Búbánat • előzmény1357 2017-12-01 22:46:57

Kapcs. 3.809, 1.357., 1358. sorszámok

A Dankó Rádióban („Túl az Óperencián”) ma először csendültek fel részletek  Polgár Tibor A szókimondó asszonyság című „történelmi daljátékának”  rádiófelvételéről!  Több évtized után, örömömre, újra hallhattam a remek betétszámokat és élvezhettem bennük nagyszerű művészeink - így Házy Erzsébet, Koltay Valéria, Palócz László, Rátonyi Róbert és Szabó Miklós - pompás énekét!  

A daljáták szövegét és a verseket Victorien Sardou (1831 - 1908) – Emile Moreau (1852-1922) „Madame Sans-Gêne” című színdarabja nyomán Darvas Szilárd (Bp., 1909 – Bp., 1961) írta.


A szókimondó asszonyság zenei keresztmetszetét 1960. december 18-án, a Kossuth Rádió mutatta be 17.10 – 17.45 óra között. 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Polgár Tibor vezényelte. Az összekötőszöveget írta és elmondja: Darvas Szilárd.

Érdekesség: a történet ideje és helyszíne rokon Charles Lecocq Angot asszony lánya című operettjének librettójával: a francia forradalom időszaka ez, és Párizsban játszódik a cselekménye.  Sőt a két operett zenei felvételei is egyazon évben készültek (1960), ahogyan a közreműködő MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara mellett mindkét rádiófelvételen hallható Házy Erzsébet, Szabó Miklós és Rátonyi Róbert énekhangja is. És a karmester személye sem változott: Polgár Tibor – ez esetben a zeneszerző - vezényelt.

A mai adásnapon a következő részletek (dal és kettősök) hangzottak el az említett operettműsorban:

 • Vidám kettős (Koltay Valéria, Rátonyi Róbert)

„- Mondja, mit szeretne? Biztos, megteszem. Ha akarja, felajánlom szívem és kezem. /- Mondja, mit kíván, na, én meghallgatom.  Maga roppant tetszik nékem, már bevallhatom…./- Mondja, mit szeretne? Rabja lettem én, minden szava oly igéző, mint egy költemény. Mondja, mit szeretne? Máris megteszem, hisz maga miatt elvesztettem máris az eszem… /- Jaj de forró vallomás ez, jaj de szép szavak! Bizony Isten megszédültem néhány perc alatt…”

 • Kata belépője (Házy Erzsébet) 

„Már megbocsássanak nekem, hogy ily sokára jöttem… harcol az utca, talpraállt a nép! Győzelem várja… Az utcán egy a jelszavuk, kiáltva vagy morogva. E dalt tanultam velük: Halál a zsarnokokra!../A franciák, a franciák…. amihez hozzá kezdenek, amihez hozzá kezdenek, azt biztos jól csinálják!”

 •  Kettős (Házy Erzsébet, Palócz László):

„- Egy kis kocsma néz a Szajna-partra. Nincs benne semmi cifraság. A márki, herceg ritka arra, de a jókedv az nem ritkaság.  /- Egy kis kocsma áll a Szajna-parton, ugye, sosem felejti el. Amíg csak élek, eszemben tartom, amíg csak élek, veled leszek!. /Egyszer majd visszasírjuk, egyszer majd visszahívjuk a régi kedves éneket /- Ha fáj ezernyi gondunk, lélekben elbolyongunk, egy dalt dúdolok én majd neked: egy kis kocsma néz a Szajna-partra… szerelmünk boldog hajnalán!”

 •  Induló-kettős (Házy Erzsébet, Szabó Miklós):

Cherchez la femme!  Keresd a nőt! Ha majd a sorsunk bajba dönt. A rejtély kulcsa adva van. Cherchez la femme!  Cherchez la femme!  /- Nincs védelem, nincs oltalom, körül vesz minden oldalon, minden védelem hasztalan. Cherchez la femme!  Cherchez la femme!  Keresd a nőt!...”
 

Bízom benne, a jövőben ismételten elhangzanak ezek a számok a Dankó Rádióban, de további részletek is előbb-utóbb majd sorra kerülnek, pld.:

- „Egy furcsa kis szívdobbanás” (Házy Erzsébet, Szabó Miklós)
- Kata másik dala (Házy Erzsébet)

 Magáról a daljátékról és szereplőiről bővebben az 1.357. és az 1358. sorszámok alatt szóltam.

4111   Búbánat 2017-11-27 12:37:38

Házy Erzsébet - két fotó

4110   Búbánat • előzmény1186 2017-11-26 17:18:49

Kapcs. 1186. sorszám

Házy Erzsébet összes CD felvételéhez

 

Pótlás, kiegészítés

 

A Magyar Operett aranykora – 5 CD

Kiadó: Reader’s Digest Kft

Budapest, 2004

 

III. CD  (teljes műsoridő: 61:24) 

 • Kálmán Imre: A Csárdáskirálynő (keresztmetszet)

Librettó: Leo Stein és Béla Jenbach

Fordította: Gábor Andor

A librettót átdolgozta: Békeffi István és Kellér Dezső

Km. a Magyar Rádió és Televízió  Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás - 1968, Magyar Rádió Dalszínháza felvétele

Ferdinánd főherceg – Ferencz László

Leopold Mária von Lippert-Weilersheim herceg – Csákányi László 

Cecília, a felesége – Honthy Hanna

Edwin, a fiúk – Korondy György 

Verecki Szilvia, a pesti orfeum primadonnája – Házy Erzsébet

Kaucsiano Bonifác gróf (Bóni) – Rátonyi Róbert

Anastasia von Eggenberg grófnő (Stázi) – Zentai Anna 

Miska, főpincér – Feleki Kamill 

Leopold Mária főherceg – Csákányi László 

Kaucsiano Kázmér gróf (Kerekes Ferkó, Feri bácsi) – Palócz László

Ferdinánd főherceg – Ferencz László

 1. Előjáték
 2. Szilvia belépője (Szilvia, kórus): „Haj, hó!.../Hogyha szívem kéred tőlem…”
 3. Kettős (Feri, kórus, Bóni): „Bűnösök vagyunk mi…./A lányok angyalok…”
 4. Szerelmi kettős (Edwin, Szilvia): „A szerelem furcsa jószág…/Egy a szívem…”
 5. Bóni dala: „Hányszor mondtam már magamnak…/Jaj, cica…”
 6. Szilvia dala és hármas (Szilvia, Edwin, Bóni): „Mért kergeted csupán messze a boldogságot…/Nincs szebb, mint a szerelem…”
 7. Hármas (Feri, Miska, Cecília): „Nem él jobban Kínában sem…/Hajmási Péter…”
 8. Az I. felvonás fináléja (Bóni, Szilvia, kórus, Miska, Feri): „Szilvia, komám…”
 9. Tánckeringő (kórus): „Kigyúlnak a lámpák…”
 10. Kettős (Stázi, Edwin): „Mióta lesek a csodára…/Túl az óperencián…”
 11. Kettős (Szilvia, Edwin): „Pohár csengett, zene zengett…/ Emlékszel még?...”
 12. Négyes (Edwin, Bóni, Stázi, Szilvia): „Jöjjön, ne várjunk…/Hurrá!...”
 13. Kettős (Bóni, Stázi): „Zajt ne üss, kicsi lány…/Te rongyos élet…”
 14. Szerelmi kettős (Edwin, Szilvia): „Táncolnék a boldogságtól…/Álom, álom, édes álom…”
 15. A II. felvonás fináléja (Feri, Miska, Ferdinánd, Leopold Maria, Cecília, Edwin, Szilvia, kórus, Bóni, Stázi): „Éljen Szilvia!...”

Lásd még a Hungaroton kiadványán is: HCD 16780
(P) 1994

 

 IV. CD-ről

 • Lehár Ferenc: Cigányszerelem (részletek)

Librettó: Alfred Maria Willner és Robert Bodanzky

Fordította: Gábor Andor

Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Breitner Tamás - 1964

Dragotin, román földbirtokos – Radnai György

Zórika, a lánya és Körösházy Ilona, magyar özvegy – Házy Erzsébet

Ionel Bolesku, földbirtokos és Józsi, cigánylegény – Ilosfalvy Róbert

 1. Kettős (Zórika, Józsi): „Nem nézett még így senki rám…/Ott túl a kék hegy ormán…”
 2. Csárdás (Ilona): „Két szerelmes összenéz…”
 3. Józsi dala: Forr a vérem, kerget egyre…/Messze hív a nagyvilág….”
 4. Zórika dala: Magamban éltem…/Nézz rám, ha szeretsz igazán…”
 5. Kettős (Ilona, Dragotin): „Én tudok egy titkos balzsamírt…/ Egy dal kísér, amíg csak élsz…”
 6. Jelenet (Ionel, Zórika): „Ébredj, kis bimbó…/Zórika, Zórika, térj vissza már…”

 Lásd még a Hungaroton kiadványán is: HCD 16877
(P) 2004

 

V.  CD  (teljes műsoridő: 62:31) 

 • Lehár Ferenc: A mosoly országa (keresztmetszet)

Szövegét Victor Léon librettója nyomán írta: Ludwig Herzer és Fritz Löhner

Fordította: Gábor Andor

Km. a Magyar Rádió és Televízió  Énekkara (karigazgató: Sapszon Ferenc) és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás – 1971, Magyar Rádió Dalszínháza felvétele

Szu-Csong herceg – Simándy József

Mi hercegnő, a húga – Kalmár Magda

Elisabeth von Lichtenfels (Liza) – Házy Erzsébet

Pottenstein-Hatfaludy Ferenc főhadnagy (Feri) – Bende Zsolt

 1. Nyitány
 2. Szu-Csong belépője: „Oly meghatott érzéssel nézek körül…/Mosolygó nézés és jól nevelt arc…”
 3. Liza belépője (Liza, kórus): „Éljen sokáig… - Egy nőnek mindig jól esik…/Bók csinosítja a nőt…”
 4. Tea-kettős (Liza, Szu-Csong): „Igyék velem egy csésze illatos teát,,,/Csak ketten, senki más…”
 5. Barackvirág-dal (Szu-Csong): „Egy dús, virágzó barackfa ágát…/Egy dalt dalolok vágyakozva…”
 6. Az I. felvonás fináléja (Liza, Szu-Csong): „ Marad, tehát…/Egy édes, furcsa melódiát…/ Egy dús, virágzó barackfa ágát…”
 7. Mi belépője: „Engedjék meg tehát a nőnek…”
 8. Szu-Csong dala: „Vágyom egy nő után…”
 9. Szerelmi kettős (Szu-Csong, Liza): „Lótuszvirág…/Szív, hogyan tudsz így tele lenni, mondd…”
 10. Kettős (Mi, Feri): „Nem formált a jó Isten…/Ne félj, ne félj, bolond szívem…”
 11. A II. felvonás fináléja (Liza, Szu-Csong): „Milyen jogon?.../Ha gyűlölsz, akkor mért vagy mellettem hát?.../Volt egy bűvös nyár…/Vágytam egy nő után…”
 12. Arany és ezüst – (Gold und Silber) keringő

Lásd még a Hungaroton kiadványán is: HCD 16809
(P) 1995

4109   Búbánat 2017-11-25 12:57:45

Kodály Házy Erzsébettel és Radnai Györggyel karöltve

Kodály Házy Erzsébettel és Radnai Györggyel karöltve

Fotó: Keleti Éva / MTI

4108   Búbánat 2017-11-24 13:27:48

Házy Erzsébet halálára emlékezve – aki ezen a napon hunyt el, 1982. november 24-én:

Házy Erzsébet

A fotón Házy Erzsébet mögött Simándy József látható Richard Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operájának előadásán.  

Házy Erzsébet (Éva); Simándy József (Stolzingi Walter) – 1968.

4107   Búbánat 2017-11-24 12:57:39

Házy Erzsébet halálának 35. évfordulóján Reá – és Ilosfalvyra is – emlékezve,  megint beteszem ide azt a linket, mely Manon és Des Grieux katartikus, szerelmi kettősét örökíti meg a Manon Lescaut-ból -  arról az archív videofelvételről, ami a Magyar Állami Operaház társulatának 1971-es moszkvai vendégjátékán készült a Nagy Színházban.

Puccini: Manon Lescaut – „Taci tu il cor mi frangi” - Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert, cond.: Erdélyi Miklós, 1971., Moscow

4106   Búbánat 2017-11-24 12:15:34

Puccini: Manon Lescaut - Manon halála (Sola perduta abbandonata) Manon: Házy Erzsébet

4105   Búbánat 2017-11-24 11:48:12

A Dankó Rádió délelőtti operettműsorában a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya Latabár Kálmán mellett (aki 115 évvel ezelőtt, ezen a napon a született), 

Házy Erzsébetre emlékezett, aki  ma 35 éve hagyott itt bennünket. (Pozsony, 1929. október 1. – Budapest, 1982. november 24. )

Házy operettfelvételei közül az alábbi dalok szólaltak meg a műsorban:

Kálmán Imre – Julius Brammer – Alfred Grünwald – Kulinyi Ernő: Cirkuszhercegnő

 • Fedóra belépője: „Pour  L’amour” (Házy Erzsébet, km. a Fővárosi Operettszínház Énekkara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás. (Hungaroton felvétel, 1965)

Szirmai Albert – Bakonyi Károly - Gábor Andor: Rinaldó

 • Helén dala, II. felv.: Zendül a zengő zene hangja puhán…/Várok, valamire várok réges rég…”  (Házy Erzsébet, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar. Vezényel:  Breitner Tamás)  Magyar Rádió felvétele: 1965. április 16án, a Kossuth adón, 20:30-kor „Bemutatjuk új operett-felvételünket” címmel hangzott el először.

Fényes Szabolcs – Harnath Imre: Maya

 •  Maya belépője: „Azt mondják rólam, hogy szívem titkon jó’ van…/Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, óó-ó, ó-ó-ó. Szeretnék egyszer egy kicsit szeretni, ó-ó-ó, ó-ó-ó. Szeretnék egyszer egy vidám napot! De én csak útszéli virág vagyok…” (Házy Erzsébet, km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel Gyulai Gaál Ferenc) – a  Rádió Dalszínháza bemutatója: 1971. április 12. Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00.

Délután hat és hét között újra meghallgathatjuk a Dankó Rádió délelőtt elhangzott, Túl az Óperencián" adását. 

4104   Búbánat • előzmény1215 2017-11-21 15:07:55

Kapcs. 1215. sorszámhoz

A Dankó Rádió délután hat és hét között megismétli a délelőtti, Túl az Óperencián című operett műsorát,  melyben  Millöcker A koldusdiák című operettjének énekszámai mellett felcsendülnek  Offenbach Kékszakáll-jának a részletei is. Ez utóbbi operett teljes rádiófelvétele lett Házy Erzsébet utolsó munkája a Rádió Dalszínháza égisze alatt!

Az adás második részében a következő részletek hangoznak el ebből a darabból:

Jacques Offenbach: Kékszakáll

A Rádió Dalszínháza teljes felvétele – magyar nyelven, bemutatója, 1978. december 26., Kossuth adó 19.53 – 22.00 

Fordította és rádióra alkalmazta: Fodor Ákos

Ideírom a teljes szereposztást:

Kékszakáll lovag – Róka István (Harsányi Gábor)
Bobéche király (Kandeláber király) – Palcsó Sándor (Körmendi János)
Clementine (Klementina) királyné, a felesége – Házy Erzsébet (Kohut Magda) 
Hermina hercegnő, a leányuk, „Gyopár” (aki először Fleurette-ként mint virágárus, jelenik meg a darabban) – Lehoczky Éva (Sunyovszky Szilvia)
Zafir herceg (aki először pásztorként jelenik meg a darabban) – Fülöp Attila (Szacsvay László)
Oszkár gróf, a király minisztere – Bende Zsolt (Márkus László)
Popolani (Pelikán) alkimista a lovag szolgálatában – Melis György (Sinkovits Imre)
Boulotte, parasztlány („Vadóc”), Kékszakáll leendő – hatodik – asszonya – Kalmár Magda (Schütz Ila)
Alvarez, udvaronc – Szénássy Ernő

Kékszakáll „elhunyt” feleségei:
Héloise, az első asszonya – Horváth Eszter
Eléonore, a második asszonya – Forgács Júlia
Isaure, a harmadik asszonya – Tordai Éva
Rosalinde, a negyedik asszonya – Szabó Anita
Blanche, az ötödik asszonya – Domonkos Zsuzsa,

Közreműködik a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)
Vezényel: Bródy Tamás

Zenei rendező: Fejes Cecília
Rendező: Cserés Miklós dr.

Szerkesztő: Bitó Pál

Az elhangzott részletek a következők:

 • Oszkár gróf dala és az udvaroncok kara, I. felv. (Bende Zsolt és az MRT Énekkara)

„- Nagy barátunk! Várva várunk!…. /- Üdvözöllek, jó urak!...Urak a dalt!/- Kényes mesterségből él meg, tudja ezt, ki udvaronc…Hűség! Vérmes nagy remények! Ám gyakran másé lesz a konc!… Ám ha be akar futni ő…./Próbáljon meg fekve futni, fekve futni, fekve futni, akkor fog csak célba jutni, célba jutni, célba jutni , hogyha meg sem mozdul ő, célja úgy elérhető.  / … akkor fog csak célba jutni, hogyha meg sem mozdul ő, hogyha meg sem mozdul ő, célja, ugye, érthető?!”

 • Vadóc (Boulotte)  dala (Kalmár Magda)

„Akadna tán oly pásztorlányka, aki néhány dalra is vehető, ugye?.. Hallod-e, hallod, ejnye, de hallod, nem akarsz a kis Vadócot pajkosságra venni? Nem  akad, nem akad, nem akad… /És minden pajkos leánynak szükséges volt egy pajkos legény, akadna is, ki őt imádja, ám a hitvány nem néz felém…”

 • Vadóc (Boulotte) és Popolani  (Pelikán) jelenete,  Kékszakáll dala (Kalmár Magda, Melis György, Róka István)

 „- Ó, jaj nekem, szegény fejem!  Mily szörnyűség nekem! Eljött a vég!  - Helyes-helyes! Tökéletes! - Ez a vég! … / - Nos, hát? - Íme, kész, az egész. Íme, vége!  Jaj, jaj, szegényke… - Vége. - Vége. … /. Jövőm most nem jön tehát, nincs hátra más: távozom, távozom, énekelve víg dalom! Az új szerelmek szépnél szebbek és minden napra egy. És jöjjön bármi, nem tudom bánni a gyors szerelmeket.! Az új szerelmek, a szépnél szebbek,  és minden napra egy,  csak egy!”

 • Clémentine királyné dala a II. felvonás első képéből – rondó  (Házy Erzsébet)

„ – Mivel a kicsi lányt nem kérdi  már kicsi és a nagy-nagy úr, remeg a kicsi és megérzi,  nem örül, amit így tanult.   Lám ilyesmi tehát a kezdet, derűs és színes üdeség.  Vak államérdek nyeli már el, ideje sem volt élni még. És ura lett egy Kandeláber… /S egy szép napon elébe toppan egy kedves ifjú, finom úr.  És szépen szól hozzá, de nyomban, mitől ő sápad és pirul.  Nos, ilyesmi tehát a kezdet…  Uram, királyom, Kandeláber…”

- A III felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Lehoczky Éva, Horváth Eszter, Forgács Júlia, Tordai Éva, Szabó Anita, Domonkos Zsuzsa, Róka István, Melis György, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Bende Zsolt, MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

„…Nevem Kékszakáll, új örömömre készen áll!”

4103   Búbánat • előzmény909 2017-11-20 18:44:49

Ma éjjel az M3 csatornán (időpont: 22.25 - 23.40) láthatjuk újra:

Johann Strauss: A cigánybáró

magyar televíziós operettfilm (FF)

MTV, 1969

(70 perc)


Rendezte: Mikó András

Magyar versszövegek: Fischer Sándor

Szereplők: 

Mehmet pasa: Kiss Ferenc
Barinkay Gáspár: Németh Sándor 
Barinkay Sándor, a fia: Németh Sándor (énekhangja: Ilosfalvy Róbert)
Szaffi: Lehoczky Zsuzsa (énekhangja: Házy Erzsébet)
Czipra:Ladomerszky Margit (énekhangja: Komlóssy Erzsébet)
Zsupán: Melis György
Arzéna: Esztergályos Cecília (énekhangja: Ágai Karola)
Carnero: Raksányi Gellért (énekhangja: Lendvay Andor)
Gábor diák: Benedek Árpád (énekhangja: Bende Zsolt)
Mirabella: Divéky Zsuzsa (énekhangja: Garancsy Márta)
Írnok: Petrik József

Km.: A Magyar Állami Operaház énekkara és balettkara (Koreográfus: Barkóczy Sándor)

A zenei hangfelvételt a Magyar Rádió készítette: a  Rádió Dalszínháza teljes felvételéről (1961. év)   - lásd 3819. sorszámnál

Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara.
Vezényel: Ferencsik János

Zenei rendező: Ruitner Sándor

4102   Búbánat 2017-11-20 10:52:24

Az Erkel Színház előcsarnokában - időzítve Az olasz nő Algirban bemutatójához - nagyméretű, kihelyezett tablókon fényképek sokasága állít emléket a Rossini-operajátszásnak - az Operaházban (Erkel Színházban) bemutatásra került daraboknak. 

 A jelenet-fotókon Operaházunk egykori legendás énekesei mellett a közelmúlt kiválóságai is láthatóak szerepükben  A sevillai borbély, az Ory grófja, a Tell Vilmos, a Hamupipőke, a Török Itáliában és a Mózes  című operákban.

Így mások mellett örömmel fedeztem fel Házy Erzsébetet is a fotókon, akinek nagyszerű Isolier-alakítását  öt színes kép idézi meg az Ory grófjából (1960).

Az Erkel Színház előadásainak kezdete előtt és a szünetben a látogatónak alkalma nyílik megtekintenie ezt a szép kiállítást, mely az Operaház Emléktára munkatársainak gondozásában jött létre. 

4101   Búbánat • előzmény1038 2017-11-15 23:35:43

Mihály András: Együtt és egyedül

Mihály András: Együtt és egyedül - Lány – 1966. november 5. Bemutató -  Magyar Állami Operaház

4100   Búbánat 2017-11-13 12:59:42

Puccini: A Nyugat lánya

Puccini: A Nyugat lánya - Házy Erzsébet és Jámbor László

A sorsdöntő kártyajáték - póker -  Minnie és Jack Rance, seriff között – próbán készült felvétel (az előadáson nem ezt a ruhát viselte Böbe)

Forrás: Házy Erzsébet emlékezetes szerepei – nyilvános Facebook oldal

4099   Búbánat 2017-11-07 16:27:29

Házy Erzsébet és Melis György filmdalokat énekel a televízióban

Házy Erzsébet és Melis György filmdalokat énekel a televízióban

4098   Búbánat 2017-11-01 13:31:33

A Dankó Rádió Túl az Óperencián című operettműsora ma délelőtti adásában volt hallható:

Lehár Ferenc: A mosoly országa

 A Rádió 1971-es stúdiófelvételéről került adásba:

 • A II. felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Simándy József)
 • A III. felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Simándy József, Bende Zsolt, Kalmár Magda) 

Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás.

 

Ma délután (hat és hét között)  megismétli a rádió a délelőtti adást!

4097   Búbánat • előzmény2359 2017-10-25 21:05:02

Kapcs.: 2359., 2353.  sorszámok

Kiegészítés

Fényes Szabolcs: Maya

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1971. április 12. Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

Háromfelvonásos operett két részben

Szövegét Harmath Imre és Romhányi József írta.

Vezényel Gyulai Gaál Ferenc.

Km. az MRT szimfonikus zenekara és énekkara.

Karigazgató: Bódy Irma

Zenei rendező: Fejes Cecília

Szerkesztő: Bitó Pál

Rendező: Cserés Miklós dr.

Szereposztás:

Maya, táncosnő, dizőz – Házy Erzsébet
Charlie , bonviván – Bende Zsolt (próza: Lőte Attila)
Barbara, afrikai bártulajdonosnő, Maya barátnője – Galambos Erzsi
Rudi, pesti vagány, Barbara élettársa – Rátonyi Róbert
Madeleine, francia leány – Németh Marika
Dixie, Charlie barátja – Korda György (próza: Körmendi János)
Gorilla, őrmester Tangerben – Radnai György
Merimeaux, impresszárió – Bilicsi Tivadar
Bambó, öreg zenebohóc – Palócz László
Idegenlégió kapitánya: Palcsó Sándor

Rendőrkapitány - Basilides Zoltán,

Rendőr - Jákó Pál,

Maitre d’hotel - Joó László,

Légionisták - Csajányi György, Gyurján József, Horváth Pál és Zámbori László

 

A szerkesztő, Bitó Pál a rádióbemutatóhoz időzítve pár sort írt az RTV Újságba:

„A rádió operett-bemutatója a színházi ősbemutató után mintegy negyven évvel hangzik el; a darabot eredeti formájában 1931-ben mutatta be az akkori Operettszínház, a címszerepben Honthy Hannával (Barbarát Somogyi Nusi, Rudit Sziklay József, Merimeaux-t ahogyan most a rádiófelvételen is, Bilicsi Tivadar alakította), Komor Vilmos vezényelte a premier-előadást.  Ez volt egyébként – 1932-ben – a Magyar Rádió első színházi közvetítése, és – érdekes egybeesés! – a Mayát közvetítette a színházból elsőnek újból  a felszabadulás után, 1945 nyarán is a rádió. Közben is, azóta is egész Európát bejárta Fényes Szabolcs népszerű operettje, közben több változtatást is eszközölt a szerző, elsősorban nagy finálékkal bővítette a darabot.  

A most bemutatásra kerülő rádióváltozat pár új dalbetéttel s a finálék átdolgozásával drámaibb formában kerül a közönség elé.”

4096   Búbánat 2017-10-24 11:03:39

A Magyar Operett Napján a Dankó Rádió Túl az Óperencián c. operettműsorában  Kálmán Imre operettjeiből hangoztak el részletek.

Kálmán Imre - aki ma 135 éve született Siófokon - emlékének szentelt adásban hallott operettmelódiák között felcsendültek a Csárdáskirálynő dallamai is:

 • a II.. finálé „Gyere csak, Bónikám... Én, Edwin Roland…Nászinduló…. Elnézést, ha zavarok…. Melodráma”  

Km. Házy Erzsébet, Korondy György, Palócz László, Rátonyi Róbert, Feleki Kamill, Nádas Tibor, valamint az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás

Házy Erzsébet és a többi énekes a dialógust is - saját beszédhangjukon - mondják. („Melodráma”)


A teljes operett stúdiófelvételét a Rádió Dalszínháza mutatta be először: 1968. június 1., Kossuth Rádió, 19.20 – 22.00

A délelőtti adást ma 18 és 19 óra között újra meghallgathatjuk. 

(További részletek szólaltak meg a Tatárjárás, a Cigányprímás, a Marica grófnő és a Montmartre-i ibolya Kálmán-operettekből)

4095   Búbánat • előzmény4094 2017-10-23 14:47:06

Emmerich Kálmán: Gräfin Mariza

Emmerich Kálmán: Gräfin Mariza  

René Kollo – Házy Erzsébet (Philips, 1975)

4094   Búbánat 2017-10-23 14:40:38

 Emmerich Kálmán: Gräfin Mariza   René Kollo – Házy Erzsébet

 Emmerich Kálmán: Gräfin Mariza  

 René Kollo – Házy Erzsébet (Philips, 1975)

4093   Búbánat • előzmény4092 2017-10-23 14:36:35

Johann Strauss: Der Zigeunerbaron – Schock, Hazy, Wächter / Eurodisc

Johann Strauss: Der Zigeunerbaron – Schock, Hazy,

 Wächter / Eurodisc - 1965

4092   Búbánat 2017-10-23 14:34:37

Johann Strauss: Der Zigeunerbaron – Schock, Hazy, Wächter / Eurodisc

Johann Strauss: Der Zigeunerbaron – Schock, Hazy,  Wächter / Eurodisc - 1965

4091   Búbánat 2017-10-22 11:46:32

 

Házy Erzsébet felvételei közül ma egy-egy operett-  és  musicalrészletet hallhattunk a Dankó Rádió délelőtti, Túl az Óperencián c. műsorában:

Jacobi Viktor- Martos Ferenc - Bródy Miksa: Leányvásár

 Bessy és Fritz kettőse (Dzsilolo-duett): „Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment, a kis bohó… Dzsiloló, dzsiloló… /Nincsen több ily csuda gazella termet, a fekete Afrika ölében termett… és van neki picinyke köténye….Dzsiloló, dzsiloló…” (Házy Erzsébet, Palcsó Sándor)

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András – (a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió)

Leonard Bernstein –Stephen Sondheim – Reményi Gyenes István: West Side Story  - Maria dala: „Oly szép vagyok, arcom ragyog…”(Házy Erzsébet, km. a Harmónia Énekegyüttes és az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Gyulai -Gaál Ferenc)  Felvétel 1966-ban a  Magyar Hanglemezgyártó Vállalat stúdiójában készült;  a musical keresztmetszetét, magyar nyelven, 1967-ben jelentette meg LP-n. (Qualiton, LP 6555)

Ezt az adást - melyben még egy részlet szólalt meg a Leányvásárból (duett Németh Marika és Udvardy Tibor énekével), egy dal Loewe My Fair Lady c. darabjából (Básti Lajos),és  Kander Kabaré c. musicaljének a címadó dala (Básti Juli) -  ismét meghallgathatjuk a rádióban délután 18 és 19 óra között.

4090   Búbánat • előzmény897 2017-10-13 21:35:07

Kapcs. 897. sorszám

Pótlás

Franz Schubert – Berté Henrik: Három a kislány - Hédi – 

Városi (ma: Erkel) Színház

Fordította: Harsányi Zsolt, átdolgozta: Innocent Vince Ernő
Zenéjét átdolgozta és újra hangszerelte: Polgár Tibor
Díszlettervező: Fülöp Zoltán
Jelmeztervező: Márk Tivadar
Koreográfus: Harangozó Gyula

Rendező: Nádasdy Kálmán

1954. február 26.

Kulka János – Fehér Pál, Reményi Sándor, Pálffy Endre, Várhelyi Endre, Somogyvári László, Lendvay Andor, Maleczky Oszkár, Budanovits Mária, Cserhát Zsuzsa, Házy Erzsébet (Hédi), Páka Jolán, Szilvássy Margit, Nádas Tibor, Kövecses Béla, Kassay János, Göndöcs József,  Pásztor Lajos, Laboch Gerald, Koltai László, Szatmári Anna, Perényi Kálmán, Szabó Józsa, Földvári Gy.,  Soós Lajos, Fehér Gyula, Jeney Tibor.

1954. március 30.

Kulka János – Fehér Pál, Reményi Sándor, Pálffy Endre, Várhelyi Endre, Lóránt György, Lendvay Andor, Maleczky Oszkár, Budanovits Mária, Koltay Valéria, Házy Erzsébet (Hédi), Gencsy Sári,  Szilvássy Margit, Nádas Tibor, Kövecses Béla, Kassay János, Göndöcs József,  Lux Géza, Dobán Ferenc, Koltai László, Medgyaszay Mária, Perényi Kálmán, Szabó Józsa, Földvári Gy.,  Soós Lajos, Fehér Gyula, Jeney Tibor

4089   Búbánat • előzmény876 2017-10-13 21:28:45

Kapcs. 876. sorszám

Pótlás

Franz Schubert – Berté Henrik: Három a kislány - Édi

1954. január 13.

Kulka János - Rösler Endre, Melis György, Pálfy Endre, Várhelyi Endre, Angyal Nagy Gyula, Koszó István,  Maleczky Oszkár, Budanovits Mária, Házy Erzsébet  (Édi), Gáncs Edit, Gencsy Sári, Dobay Lívia, Nádas Tibor, Remsey Győző, Ordelt Lajos, Lux Tibor, Pásztor Lajos, Laboch Gerald, Koltai László, Szatmári Anna, Perényi Kálmán, Szabó Józsa, Földvári Gy.,  Soós Lajos, Fehér Gyula, Jeney Tibor.

4088   Búbánat • előzmény907 2017-10-13 21:24:32

Kapcs. 907. sorszám

Pótlás

Giuseppe Verdi: Rigoletto

Magyar Állami Operaház 

Fordította: Blum Tamás
Díszlettervező: Fülöp Zoltán
Jelmeztervező: Márk Tivadar
Koreográfus: Nádasi Ferenc

1954. január 14.

Pless László – Somogyvári László, Radnai György, Koltay  Valéria, Bódy József, Tamássy Éva, Komáromi Lajos, Rajna András, Varga Róbert, Szomolányi  János, Házy Erzsébet (Ceprano grófné), Szőnyi Olga, Gáncs Edit, Molnár László
 

4087   Búbánat • előzmény910 2017-10-13 21:18:34

Kapcs. 910. sorszám

Pótlás

Jurij Mejtusz: Az ifjú gárda

Magyar Állami Operaház 

Jurij Fagyájev regénye nyomán a szövegkönyvet írta A. Malisko 
Fordította: Fischer Sándor

Díszlettervező: Oláh Gusztáv
Jelmeztervező: Márk Tivadar
Koreográfus: Nádasi Ferenc
Karigazgató: Pless László

Rendező: Nádasdy Kálmán 

1954. január 5.
Kórodi András  - Kenéz Ernő, Szilvássy Margit,Lőrincz Zsuzsa Bencze Miklós, Losonczy György, Sándor Judit, Cserhát Zsuzsa, Kövecses Béla, Pálffy Endre, HÁZY ERZSÉBET (KLÁVA KOVALJEVA), Surányi Éva, Pásztor Lajos, Melis György, Katona Lajos, Sárdy János,  Nádas Tibor, Lendvay Andor Rissay Pál, Antalffy Albert,  Angyal  Nagy Gyula, Tauz István,  Keresztes  lstván, Laboch Gerald, Baross Natália
 

1954. január 9.

Kórodi András  - Simándy József,  Szilvássy Margit, Budanovits Mária, Fodor János, Reményi Sándor, Sándor Judit, Birkás Lilian, Göndöcs József, Rajna András, HÁZY ERZSÉBET( KLÁVA KOVALJEVA), Halász Éva, Pásztor Lajos, Melis György, Katona Lajos, Sárdy János,  Nádas Tibor, Lendvay Andor, Rissay Pál, Antalffy Albert,  Angyal  Nagy Gyula, Tauz István, Keresztes István, Laboch Gerald, Gaál Éva.

1954. február 14., de.

Kórodi András  - Kenéz Ernő, Eszenyi Irma, Lőrincz Zsuzsa, Fodor János, Reményi Sándor, Tamássy Éva, Cserhát Zsuzsa, Göndöcs József,  Pálffy Endre, HÁZY ERZSÉBET (KLÁVA KOVALJEVA), Surányi Éva, Pásztor Lajos, Külkey László, Mindszenti Ödön, Galsay Ervin, Melis György, Katona Lajos, Sárdy János,  Nádas Tibor, Lendvay Andor, Domahidy László, Várhelyi Endre, Angyal  Nagy Gyula, Balogh Árpád, Molnár Ferenc, Laboch Gerald, Gaál Éva.

1954. február 16.

Kórodi András  - Kenéz Ernő, Szilvássy Margit, Lőrincz Zsuzsa, Bencze Miklós, Losonczy György, Tamássy Éva, Birkás Lilian, Göndöcs József, Rajna András , HÁZY ERZSÉBET (KLÁVA KOVALJEVA), Halász Éva, Pásztor Lajos, Külkey László, Mindszenti Ödön, Galsay Ervin, Sárdy János,  Nádas Tibor, Faragó András, Domahidy László, Antalffy Albert, Angyal  Nagy Gyula, Keresztes István, Tauz István, Laboch  Gerald, Boross Natália

1954. március 25.
Kórodi  András  - Kenéz Ernő, Szilvássy Margit, Budanovits Mária, Bencze Miklós, Reményi Sándor, Sándor Judit, Birkás Lilian, Göndöcs József, Rajna András, HÁZY ERZSÉBET (KLÁVA KOVALJEVA),  Surányi Éva, Pásztor Lajos, Melis György, Galsay Ervin, Mátray Ferenc, Nádas Tibor, Lendvay Andor, Domahidy László, Antalffy Albert, Angyal  Nagy Gyula, Keresztes István, Tauz István, Laboch Gerald, Gaál Éva.

4086   Búbánat • előzmény896 2017-10-13 21:02:35

Kapcs. 896. sorszám

Pótlás

Wolfgang Amadeus Mozart: Varázsfuvola 

Magyar Állami Operaház 

Fordította: Harsányi Zsolt, átdolgozta: Fischer Sándor
Díszlet, jelmez, rendező: Oláh Gusztáv

1954. január 2.

Majorossy Aladár - Bencze Miklós,  Nagypál  László, Gencsy Sári,  Mátyás Mária,  Szecsődy Irén,  Sándor Judit,  Uher Zita, Farkas Sándor, Somogyvári  Pál,  Galsay Ervin, Nádas Tibor, Pavlánszky  Edina, Fekete Pál, Házy Erzsébet - I. NEMTŐ, Cser Tímea, Jurenák Ida,  Göndöcs József,  Antalffy Albert, Laboch Gerald, Rozsnyai  Imre

4085   Búbánat • előzmény3266 2017-10-13 11:23:55

Kapcs.:3264.,3266., 3267. sorszámok

„A nap képe” – galéria – Café Momus

2017. október 13.

A "Komáromi farsang" (1957) felvételének próbája a Magyar Rádió stúdiójában

A zongoránál Kemény Egon zeneszerző, a háta mögött Fischer Sándor, a mikrofon körül mások mellett Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert.

4084   Búbánat • előzmény4083 2017-10-09 22:59:18

Házy Erzsébet a Duna-parton

Házy Erzsébet a Duna-parton

4083   Búbánat 2017-10-09 22:12:49

Házy Erzsébet a Duna-parton

4082   Búbánat • előzmény3817 2017-10-05 21:06:14

Kapcs. a 3817, 1431. és a 605. sorszámokhoz.

További kiegészítések

Amint írtam itt korábban, Offenbach A gerolsteini nagyhercegnő című operettjének  teljes stúdiófelvételét, prózai dialógusokkal együtt, először1970. augusztus 19-én, a Kossuth Rádióban mutatta be a Rádió Dalszínháza (20.07 – 23.04 óra) 

Arra is rámutattam, hogy az operett zenei felvétele 1970 előtt két évvel korábban már elkészült, és ezt a rádió „operettrészletek” címszó alatt bemutatta. Még összekötő szöveget is írt hozzá Albert István, és így került adásba először 1968. november 20-án, a Petőfi Rádióban 10.00 és 11.17 óra között. 

 1. kiegészítés:

1970. június 18-án, a Kossuth rádióban 19.40 – 20.51 között elhangzott a rádióban: „Zenés est öt tételben” – Boros Anikó műsora.

Ebben az adásban a 3. tétel ezt a címet kapta: „Hercegnő a stúdióban” – Offenbach operettjének új rádióváltozata.

Tehát két hónappal a darab rádiós bemutatójának sugárzása előtt részletek szólaltak meg A gerolsteini nagyhercegnő-ből.  (Megint, hiszen már 1968-ban  hallhatók voltak a rádióban.)

 

      2. kiegészítés

Az 1970. augusztus 19-én műsorra került Rádió Dalszínháza új produkciójának bemutatója elé az alábbi ajánló sorok jelentek meg az RTV Újságban a közölt szereposztás alatt:

„Már közhelynek számít, ha azt mondjuk, hogy Offenbach a klasszikus operett műfajának kialakítója és első mestere volt. És nem is teljes értékű ez a megállapítás. Offenbach kevesebb is, több is ennél. Kevesebb, mert az, amit ma operettnek nevezünk, könnyűvérű, táncos világával és romantikus vágy-kiélésével inkább a bécsi ős, Johann Strauss nyomdokát követi. Viszont több is Offenbach, mint az operett klasszikusa, mert drámai művészetének nagyobb a skálája, reálisabb az életszemlélete. A tragikus operától és érzelmes dalműtől a zenés vígjátékig és bohózatig mindent felölel az a sokszínű muzsika, ez a több mint száz színpadi alkotás.

Egyik leghíresebb művének, A gerolsteini nagyhercegnőnek ma bemutatásra kerülő rádióváltozata nem azonos az eddig hazánkban látott, vagy hallott változatokkal – a francia eredeti szövegkönyvet, illetve az eredeti mű zenei anyagát eleveníti meg. Egyedül a színpadi ’üresjáratok’ hiányoznak belőle, hogy annál inkább megfeleljenek a rádióhallgatás követelményeinek.”

4081   Búbánat • előzmény4078 2017-10-03 23:12:09

Mármint a forrás mérete legyen 600 x 600 pont?  Az ugye, akkor nagyon kis méretű kép lehet; Házy Erzsébet fotói a neten, úgy látom, többségében meghaladják ezt a határt.  Erre akkor figyelni fogok.

 Látom, a kép beillesztés során magam is méretezhetem - változtathatom? -  a szélességet és a magasságot...

És köszönöm a segítséged,  a "rendbetevést"...

4080   Edmond Dantes 2017-10-03 15:37:43

Avagy ahogy egy klasszikus mondta: merjünk kicsik lenni...

Megjegyzem, tőlem nem is engedett át a rendszer nagyméretű képet, kicsit már igen.

4079   Héterő • előzmény4078 2017-10-03 15:28:09

A magassághoz is van illendőségi határ; ezek a 800 p fölötti függőleges méretű képek a kép le-föl-rángatására kényszerítenek.

Már előre aggódom, mivé válik egy-egy topic, ha a nagy bemásolósok rákapnak az újdonságra... :-)

4078   daunerni • előzmény4077 2017-10-03 14:44:29

Csatlakozom az előttem szólóhoz, eltartott egy darabig rendbetenni!
Meximum 600 pont legyen a szélesség!

4077   Héterő 2017-10-03 14:32:42

Kedves Búbánat, szerényebben a szélességgel; teljesen szétnyomod az oldalt.

4076   Búbánat 2017-10-03 14:18:00

Házy Erzsébet és Kálmán György Felfelé a lejtőn c. film jelenetében (1958)

Házy Erzsébet és Kálmán György  Felfelé a lejtőn c. film jelenetében (1958)

4075   Búbánat • előzmény4052 2017-10-03 14:00:02

Házy Erzsébet és Nagypál László Janáček Katja Kabanova c. operájában, fotó

Házy Erzsébet és Nagypál László  Janáček Katja Kabanova c. operájában, fotó

4074   Búbánat • előzmény4073 2017-10-03 13:48:36

Lehár Ferenc: A víg özvegy - Glavary Hanna -Fotó: Házy Erzsébet, Margitsziget, 1958

Lehár Ferenc: A víg özvegy - Glavary Hanna -Fotó:  Házy Erzsébet, Margitsziget, 1958 

4073   Búbánat 2017-10-03 13:42:50

Házy Erzsébet és Udvardy Tibor - Margitszigeti Szabadtéri Színpad (fotó, 1958)

Házy Erzsébet és Udvardy Tibor A víg özvegyben, Margitszigeti Szabadtéri Színpad (Fotó, 1958)

4072   Búbánat • előzmény4061 2017-10-03 13:37:56

Auber: Fra Diavolo - Zerlina szerepében - Házy Erzsébet fotó (1959)

Auber:Fra Diavolo - Zerlina - Házy Erzsébet (fotó, 1959)

 
Műsorajánló
Mai ajánlat:
16:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Taniguchi Yuki (zongora)
Sipos Péter (hegedű), Filip-Orbán Lilla (brácsa), Jorge Sanz Ramos (cselló)
"Taniguchi Yuki zongora diplomakoncertje"
HÄNDEL: g-moll chaconne, HWV 486
MOZART: 18. (D-dúr) szonáta, K.576
PROKOFJEV: 7. (B-dúr) szonáta, Op.83
CSAJKOVSZKIJ: Dumka, Op.59
BRAHMS: g-moll zongoranégyes, Op.25

17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Márványos: Kiss Tamás (tárogató, basszprímtambura), Zabán László (
ének, basszprímtambura, klarinét), Suki Antal (klarinét), Nagy Vivien (tamburabrácsa, ének), Simó Alpár (tamburabrácsa), Makó József (cimbalom), Guttyán Gyula (tamburabőgő), Nagy Ildikó (prímtambura)
"Hangulatkoncert"
A magyar hangok szárnyin

18:00 : Budapest
Zeneakadémia, X. terem

Gulyás Márta tanítványai
"Házimuzsika a Zeneakadémián"

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Hosomi Riko (zongora)
Nagao Haruka (hegedű), Dráfi Kálmán (brácsa), Shirai Aya (cselló), Fervágner Csaba (nagybőgő)
Failoni Kamarazenekar
Vezényel: Dénes István
"Hosomi Riko zongora diplomakoncertje"
PROKOFJEV: Tíz darab zongorára a Rómeó és Júlia című balettból, Op.75 – 4. Júlia, az ifjú lány; 8. Mercutio; 6. Montague-k és Capulet-ek
SCHUBERT: A-dúr („A pisztráng”) zongoraötös, D.667
SCHUMANN: a-moll zongoraverseny, Op.54

19:00 : Budapest
BMC, Koncertterem

Rados Ferenc (zongora)
Anima Musicae Kamarazenekar
Művészeti vezető: G. Horváth László
MOZART: F-dúr szimfónia, KV 43
MOZART: F-dúr zongoraverseny, KV 459
SCHUBERT: C-dúr vonósötös – zenekari változat

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Szent István Király Oratóriumkórus (karigazgató: Záborszky Kálmán)
Zuglói Filharmónia (művészeti vezető: Záborszky Kálmán)
Hegedűn játszik és vezényel: Baráti Kristóf
MENDELSSOHN: 114. zsoltár, Op.51
MENDELSSOHN: e-moll hegedűverseny, Op.64
BRAHMS: 4. (e-moll) szimfónia, Op.98

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Piotr Anderszewski (zongora)
Skót Kamarazenekar
Koncertmester: Stephanie Gonley
MMOZART: G-dúr zongoraverseny, K. 453
POULENC: Sinfonietta
MOZART: c-moll zongoraverseny, K. 491
19:30 : Debrecen
Kölcsey Központ

Szabóki Tünde (ének), Káip Róbert (harsona)
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Vezényel: Kovács László
MALEK MIKLÓS: Harsonaverseny
WAGNER: A nürnbergi mesterdalnokok - Nyitány
R. STRAUSS: Négy utolsó ének
R. STRAUSS: Till Eulenspiegel vidám csínyjei, Op.28
A mai nap
született:
1813 • Richard Wagner, zeneszerző († 1883)
elhunyt:
1949 • Hans Pfitzner, zeneszerző (sz. 1869)
1992 • Ránki György, zeneszerző (sz. 1907)