vissza a cimoldalra
2020-08-11
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

Operett, mint színpadi műfaj (4486)
Régizene (3678)
A MET felvételei (988)
Opernglas, avagy operai távcső... (20607)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4033)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4889)
Erkel Színház (10603)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2017)
A nap képe (2229)
Franz Schmidt (3660)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2810)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (160)
Gregor József emléke (183)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1438)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7365)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62200)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Vásáry bedobta a törülközőt (Hangyász, 2004-04-22 00:47:09)

   
200   macskás 2020-01-03 15:40:05

200

199   Búbánat 2020-01-03 14:44:58

Túl az Óperencián Vásáry Tamással - 1. hét

Dankó Rádió: A december 30. és január 5. közötti adások tartalmából.

Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester a vendége Nagy Ibolyának a Dankó Rádióban.

 A „Túl az Óperencián” adásának felelősszerkesztő-műsorvezetője a mai adás elején Házy Erzsébettel való kapcsolatáról  is kérdezte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatóját:

Vásáry Tamás kissé csapongóan emlékezve meséli el az ötvenes évek első felében Házy Erzsébethez fűződő reménytelen szerelmének történetét.  - Erre az időszakra esik Vásáry családjának Budapestről való kitelepítése és Házyval együtt részvétele az 1953-as bukaresti VIT-en (Világifjúsági Találkozó).

Vásáry Tamás: „…láttam a fotóját az újságban. Rögtön beleszerettem… Emlékszem, gyönyörű volt, beléptem a stúdióba, életben akkor láttam először. És akkor tudtam, hogy nekem rögtön, oda kell menni hozzá, mert ha nem mozdulok meg… sóbálvánnyá váltam ott persze… hihetetlen módon beleszerettem, és akkor onnantól kezdve drukkoltam végig, hogy őt is kiküldjék, mint énekest. És hát ki is küldték… és méghozzá egy vagonban mentünk ki valami kétezer magyar közé. Úgyhogy még ki se értünk Magyarország határán túlra, már a karjaimban volt, és hát ottan nem győztem neki, ugye, udvarolni. Megvolt beszélve Erzsivel, hogy hazamegyünk, és ő elválik, és lényeg az, hogy nem vált el és én meg haldoklottam, mert ő azt várta volna, hogy én forszírozzam hogy elváljon. Én meg azt vártam volna, hogy ő magától váljon el… Kodály megtudta, hogy én el akarom venni, megkérte Tóth Aladárt, hogy segítsen valami lakáshoz jutni, kell lakás, mert nem lakhatunk egy szobában a szüleimmel. (Azt is a Kodály intézte el, hogy a kitelepítésből visszajöhessenek…)  És akkor én kínlódtam, mint káposzta hús nélkül… De nem jött el velem, ahogy meg volt beszélve és azt hittem, játszik velem, és csak sokkal később jöttem rá, hogy nem játszott..”

Közbevetőleg – ugorva időben - tizenhét évvel később Vásáry Tamás első felesége – Ildikó – felhívja férje figyelmét egy pesti műsorfüzetben ajánlott esti programra: „Találkozás a sztárral”Házy Erzsébet  nevével hirdetik és egy filmjét is levetítik: „A gerolsteini kaland” – abból az időből, mikor udvarolt Házynak és el akarta venni feleségül.

Vásáry Tamás: „… tehát egyszerre láttam azt az Erzsit, aki lett tizenhét év után, és azt az Erzsit, akibe én beleszerettem! És amikor lejátszották, mondom, hát akkor bemegyek az Erzsihez gratulálni, azt mondja (Ildikó), ez a ti dolgotok, majd utána találkozunk. Bemegyek a szobába, és ott van Erzsi, aki nagyon megváltozott: nagyon kemények lettek a vonásai, és akkor ott volt az akkor férjjelöltje, egy fiatalember, meg a testvére, nagyon rövidlátó volt és mondom neki: Vásáry Tamás vagyok. – Jaj, Tomika, Te vagy?! Hát hallom, hogy megnősültél.  - És akkor beszélgetünk, hogy akkor most össze kell jönni, mert hogy addig mindenkivel találkoztam már, amikor az emigrációból hazajöttem, ő vele nem, ez volt az első alkalom. És beszélgetünk, majd elköszönök tőle, kijövök, és valamit bevittek, de nyitva maradt az ajtó, és ahogy megyek a folyosón át, ezt hallom ki, Házy mondja testvérének és férjének: - na, látjátok, ez volt életem nagy szerelme. Akkor tudtam meg, én addig azt hittem, játszik velem…

Az elbeszélés fonalát újra felvéve, Vásáry Tamás: - Na akkor, jött Kodály, megtudta, hogy Erzsit el akarom venni feleségül és szólt Tóth Aladárnak. Én akkor jöttem vissza a Szovjetunióból, és természetesen mentem hozzá beszámolni. Bemegyek a szobába, ott ül a zongora előtt egy forgószéken, de őt nem érdekelte a beszámoló, ezt mondta: - … inkább beszéljen a nősülésről; szó sem lehet róla addig, amíg nem beszél legalább négy idegen nyelvet.  Ezt mondta, de nem tántorított el – ez volt télen -, és akkor nyárig én kínlódtam, és akkor elhatároztam, hogy ennek véget kell szakítani, és tényleg szakítottam vele (Házyval). Akkor már úgysem lett volna semmi, nem mentem már el vele találkozni. És emlékszem, közben meggondolhatta valahogy megát, mert Operából egyszerre jöttünk el egy előadásról, ahol ő csak az operisták páholyában volt. És jött Tamássy Évával, és a Falstaffot adták, és azt mondja Házy: - Ez a világ mily furcsa, mert most már én külön lakok. Tehát, úgy látszik, elvált, de én akkor már nem akartam vele lenni, mondom azt hittem, csak játszik velem.  Kodállyal történt beszélgetést követő nyáron szakítottam Erzsivel. De persze halál szerelmes maradtam továbbra is, csak láttam, rámegy a bőröm, és akkor valami húszoldalas levélben leírtam Kodálynak a nagy bánatom. Kapok tőle válasz gyanánt egy postai levelezőlapot, amin ez van: „Tanulja meg Schumann Ich grolle nicht dalát – németül és minden hangnemben!”  Mondom, Kodály rendelete az parancs…Hát megvettek a kottát, nem volt meg, és olyan zokogó görcs fogott el, amit én leírtam húsz oldalban, amit ő megértett, hát ebben a rövid kis egyperces dalban benne volt. Az egész zeneirodalomból kiválasztotta azt a zenét. …és egy ilyen professzoros álarc mögé rejtette az érzéseit. Soha semmi érzelgősség nem volt benne. És emlékszem rá, mikor már megtudta, hogy tényleg az Erzsinek udvarolok, ugyanakkor ő ezzel el is játszott, hogy egy kicsit fogadott fia voltam. Mert ugyanakkor trükköt is csinált velem.  Például egy alkalommal megyek hozzá, ezalatt az időszak alatt, azt mondja nekem: - Csukja be a szemét!  Becsukom a szemem és egyszerre csak valamilyen papír van a szájamnál.  Kinyitom a szemem, és a Színházi magazint nyomta oda, amin Erzsi volt! Egy ilyen nagyon lenge öltözetben. Hát ilyet! Képzelje el!”

 

Ezt a műsort a Dankó Rádióban ma délután hat és hét óra között ismét meghallgathatjuk.  (Házy Erzsébet Jacques Offenbach A gerolsteini nagyhercegnő és Leo Fall Pompadour című operettek  rádiófelvételének részleteiben énekel, az adás végén Liszt Ferenc Magyar fantázia című darabja csendül fel: Vásáry Tamás játszik zongorán és vezényli a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát (koncert felvétel).

198   -zéta- • előzmény197 2015-06-09 20:43:39
"Az Idő soha, soha meg nem áll..."
197   Búbánat 2015-06-09 20:31:43
Vásáry Tamás lett a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek főzeneigazgatója
196   Búbánat • előzmény195 2013-08-14 13:04:34
Kedves lujza! Az újságíró felelőssége nagy. Ezért is, leközlés előtt elküldik az interjúalanynak, mint már említettem. Ez általános gyakorlat (kellene legyen) bármely sajtóorgánumnál. De nem kell rosszhiszeműnek lennünk, és eleve "kétségbe vonni" egy újságíró szavait; Vásáry Tamást életrajzi könyvéről kérdezte Makrai Sonja. Miért írt volna le mást, mint ami elhangzott vagy kézhez kapott: ma már diktafonnal rögzítik vagy elektronikus úton kapják a szöveget az interjúalanytól. Helyesbítésre eddig nem kérte fel Vásáry. Az ő érdeke is, hogy ne tévesen, szavait kifordítva lássa utólag viszont.
195   lujza • előzmény194 2013-08-14 02:51:57
Kedves Búbánat, Te alaposan félreértettél engem! Én nem Vásáry szavait, hanem az újságíróét vontam kétségbe. Tapasztalatból is tudom, hogy gyakran nem azt írják le, amit mondtál, különösen, ha a másik dolog hangzatosabb, lásd vezetés-vezénylés. Ennyi.
Kodályról amúgy a rádióban is hosszan, érdekesen mesélt, érdemes meghallgatni (Lemezelő):
194   Búbánat • előzmény193 2013-08-13 12:00:27
Ilyen alapon Vásáry Tamás egyetlen szavát sem lehetne komolyan venni… Önéletrajzi könyvében minden bizonnyal az interjúban említett operaigazgatói terveit is bővebben kifejti. Meglátjuk.

Akkor megint idézek a Magyar Nemzetben megjelent interjújából (a beszélgetőtárs Makrai Sonja):

„- Atyai mestere volt és életében rendkívüli szerepet játszott Kodály Zoltán. Milyen életre szóló útmutatót kapott tőle:

- Szellemi, organikus és fizikai síkon egyaránt a tökéletességre törekedett. Igényes volt magával és mindenkivel szemben, épp ezért kevesen bírták azt az iramot, amit diktált. Egész életében, minden részletre kiterjedően, a legtisztábbat kereste, tanítványait arra biztatta, hogy tehetségüket a legmagasabb szintig csiszolják. Kimagasló intellektusa követendő példa lett számomra, vonzott személyiségének fénye. Példát tudott mutatni mindenkinek azzal, ahogy a maga teljességében élte meg az életét. Egyetlenegy felesleges percet nem töltött el az élete során. És példát mutatott emberségéből: amikor kitelepítették a szüleimet, második édesapám lett. Törődött velem, zenei pályámon is rengeteg támogatást kaptam tőle: húszévesen a tanársegédje lehettem a Zeneakadémia szolfézs tanszékén. A diplomakoncertem előtt például Steinway zongorával ajándékozott meg. Ő azt vallotta, teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, amelyekbe csak a zene világít be. Így érzem én is.”
193   lujza • előzmény192 2013-08-13 01:32:58
Azért én ezt továbbra is kétlem. A vezénylést, mint kimaradt lehetőséget - amiben nincs semmi rendkívüli - saját szájával mondta, de a vezetésnek nem hiszem, hogy bármi realitása lett volna, bármilyen jóban is volt a Fischer-Tóth házaspárral. És ekkora nagyképűséget nem tételezek fel Vásáryról.
192   Búbánat • előzmény191 2013-08-12 11:32:43
„1956-ban átvehettem volna Tóth Aladártól a dalszínház vezetését, de jött a forradalom, és emigrálnom kellett.”
Az interjú szövegét leközlés előtt általában jóváhagyatják az interjúalannyal.
De ha ez esetleg valamiért nem történt volna meg, akkor sem hinném, hogy e mondatban össze lehet keverni vagy téveszteni a művész szavait (a vezetést a vezényléssel), eléggé egyértelmű, vagy megkérdőjelezni ezt az ambícióját, ahogyan utalt további, a nem teljesült Aix-en Provence-i, majd glyndebourne-i igazgatási pozíció elnyerésére is.

Amit a Bartók Rádióban elmondott nem kell hogy feltétlenül ellentmondjon egy újságnak adott másik interjújának – melyben kiemelte könyvében helyet kapó életrajzi események egyik-másikját.
191   lujza • előzmény190 2013-08-12 00:48:18
Ehhez képest Vásáry maga a Bartók rádióban opera vezénylésről és nem operavezetésről beszélt. Az újságírónak megárthatott a meleg. Senki se fog egy 23 évesnek operavezetést felajánlani, Tóth Aladár meg különösen nem.
190   Búbánat 2013-08-11 20:05:27
Vásáry Tamás ma ünnepli 80. születésnapját. Ebből az alkalomból „Lelki élet nélkül nem létezik muzsika” – Vásáry Tamás-interjút közölt a tegnapi Magyar Nemzet

/Beszélgetőtárs: Makrai Sonja/

Részlet a cikkből:

- Ősszel jelenik meg háromezer oldalas életregényének első kötete a Libri Kiadó gondozásában. Felfogható ez egyfajta életösszegzésnek?

- 1969-ben, első feleségem ösztönzésére kezdtem bele az életregényem megírásába. Éreztem, hogy rengeteg mondanivalóm van a világnak, rengeteg élményem van, amelyet meg kell osztanom. Persze azzal mentegettem magam, hogy úgysem lesz időm ezeket papírra vetni, és az írást is egyhangúnak gondoltam. Azután csak úgy ömlöttek belőlem a mondatok. Gyerekkoromtól egészen 1991-ig tart az eddig megírt regény ideje, egy pszichodráma a magva az egész könyvnek. Bármennyire is vágytam rá, soha nem vezethettem operaházat. Mindig történt valami, amikor egy csöpp esélyem is lett volna a dologra. 1956-ban átvehettem volna Tóth Aladártól a dalszínház vezetését, de jött a forradalom, és emigrálnom kellett. Sok évvel később Aix-en Provence-ban, majd Glyndebourne-ben is lett volna lehetőségem az igazgatásra, de akkor mindez vezetőváltások miatt hiúsult meg. Nem is bánom. Tizenöt évig jártam a világot, évente több mint száz hangversenyt adtam a legnagyobb zenekarokkal, karmesterekkel, szinte az összes nemzetközi fesztiválon megfordultam. Meghatározó találkozások, színes epizódok sora várt rám. Ezeket összegzem ebben a könyvben, amelytől soha nem gondoltam volna, hogy még az életemben kiadom, hiszen annyira személyesen írok benne az életemben jelen lévő emberekről. Ez is a véletlennek köszönhető: a jelenlegi feleségem, Tunyogi Henriett balettművész egy vacsorán beszélt a Libri Kiadó tulajdonosának a regényemről. Annyira megtetszett neki az ötlet, hogy vállalta a kiadást. A könyv lektorálásában Juhász Ferenc költő lánya, Juhász Anna volt a segítségemre. Október 15-én, a Művészetek Palotájában a születésnapi koncertemen mutatjuk majd be. A másik két kötete várhatóan jövő tavasszal kerülhet nyomdába. […]
189   hangoló 2007-11-13 18:23:56
Próbálok \"ráhangolódni\" a topicra.A Rádióénekkar megszűnt? És hogy áll a zenekar? Ki tud róla többet?
Vásáry Beethoven-zongoraestjét hallottátok? Egyedülállóan érdekes volt, különösen a vége!
188   musicus 2007-10-31 09:47:31
Meghalt a topic? Érdekes visszaolvasni.
Vásáry volt az egyetlen magyar muzsikus az utóbbi száz évben, aki nyugaton valóban világhírű lett, és valóban hazatelepült. A rendszerváltás ígérete volt a puszta jelenléte. Meg is kapta a magáét érte.
Érdekes lenne elemezni, hogy mi következett utána? Most én is azt a hírt hallom, hogy a Rádiókórus után a zenekar van soron. Mármint a tönkretétel tekintetében. Akik Fischert hívták, azt remélték, hogy védelmet jelent majd... Béke porainkra!
187   USA • előzmény186 2004-09-09 19:42:34
A radios zenesz kollegak pedig szohoz sem jutottak (talan mert sejtettek es mar belefaradtak), amikor Kovacs \"kinevezeset\" kozoltek veluk. Fischer munkabaallasanak folyamatossaga es eddigi eletstilusanak fenntartasa (miszerint nem fog zeneigazgatokent sem tobb idot itthon tolteni)pedig garancia arra, hogy megint nem lesz senki, aki a MR zenekarat a sz...bol kihuzza.
186   Outsider 2004-09-08 18:57:35
Fidelio, 2004.09.08.
A MR Szimfonikus Zenekarának vezetéséről áprilisban lemondott Vásáry Tamás első karmesteri teendőit Kovács László vette át, aki hét éve dolgozik együtt az együttessel.
Hosszú tárgyalások és egyeztetések után a főzeneigazgatói poszt betöltésére Fischer Ádámot kérte fel a Rádió vezetősége. Fischer a következő évben zenei tanácsadóként, a 2005/2006-os évadban pedig állandó vendégkarmesterként fog az együttesnél működni. Várhatóan 2006-ban foglalja el a főzeneigazgatói állást, de nem költözik Magyarországra. A karmester elmondta: csapatmunkában gondolkodik, egy vagy több dirigens-kollégával szeretne együtt dolgozni (a jelöltekkel most folynak a tárgyalások). Fischer Ádám meg van győződve róla, hogy a Rádió valamennyi zenei együttese világszínvonalú produkciókat fog nyújtani a közönségnek.
185   USA • előzmény184 2004-07-31 05:23:51
Nem Bloomingtonban lakom, viszont rosszul irtam az utolso mondatot. Tehat helyesen:
...romba DONTI...
Igy azert kicsit mashol van a hangsuly!
184   janomano • előzmény183 2004-07-29 22:18:06
Nem Bloomington-ban tetszik lakni?
183   USA • előzmény176 2004-07-29 19:06:55
A szomoru (szamomra) az, hogy Fischer Adamot nem vitte el a rohoges. Furcsa helyzetbe hozhatja az embert, ha ragaszkodik egy magyarorszagi allashoz is...
Romba dont a honvagy es a nosztalgia.
182   Bulvár Kund 2004-07-25 20:47:04
:-))))
181   Bulvár Kund • előzmény180 2004-07-25 20:46:29
Kapa misit elvitte a röhögés... Remélem.... .- 9999
180   sphynx 2004-07-25 20:34:23
Kapa Mihály?
179   kapa • előzmény178 2004-07-25 14:52:07
Szerintem senki nem Kleiberen poénkodott...
178   Bulvár Kund • előzmény176 2004-07-24 21:52:06
Szerintem most Kleiberen ne poénkodjunk. Személyében a legnagyobb \"élő\" karmester távozott el. :-((((((
177   Búbánat • előzmény175 2004-07-24 21:49:36
Eszembe ötlött, hogy Ádám és Éva leszármazottai között ott volt Káin és Ábel.... De ez csak olyan blődli a részemről, vissza is vonom rögtön, nehogy a szellem kiszabduljon a palackból..

Most egész komolyan mondom: nagyon örülnék, ha Fischer Ádám lenne a vezetője a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának. Eddigi életútja, pályája, művészete számomra garanciát jelent minden vonatkozásban. Más kérdés, hogyan tudná összeegyeztetni a sokirányú elfoglaltságát az új feladattal, esetleg mitől válna meg, ha muszáj lenne...

De lehet, hogy az egész eszmefuttatásom felesleges, mert más személyben gondolkodnak illetékes helyeken.
176   misi 2004-07-24 21:04:10
Én úgy hallottam kleibert kérték fel, de a röhögés elvitte...
175   kapa • előzmény171 2004-07-24 21:02:56
Mert akkor felőle is nyugodt lennél? :-)
174   Megén • előzmény173 2004-07-22 07:53:42
Én valóban örülök. Neki is gratulálok, mert ha elfogadta, akkor bizonyára jó neki, magunknak meg azért, mert többet látjuk-halljuk, és én eddig még nem csalódtam semmilyen zenekarral, ill. zenekar élén nyújtott teljesítményében. Teljesen szubjektív, de ahogy a bátyját nem látogatom, F. Á. hangversenyeit ha lehetett nem hagytam ki.
173   USA • előzmény166 2004-07-22 07:11:09
Most akkor ez szarkasztikus humor, vagy valodi lelkesedes?
172   Caligula • előzmény171 2004-07-20 11:46:54
Nono! Az már vérfertőzés!
171   Búbánat • előzmény170 2004-07-20 11:04:10
Kár, hogy a testvért nem Évának hívják...
170   kapa • előzmény169 2004-07-20 10:41:33
Az sem baj, ha Ádám nyugodt Búbánat részéről :-)
169   Búbánat • előzmény168 2004-07-20 10:23:53
Ádám részéről teljesen nyugodt vagyok....
168   Megén • előzmény167 2004-07-20 10:09:27
Nem hiszem, hogy ilyen eredménye lenne, eddig nem tűnt fel számomra semmi erre hajazó tevékenység. Én párhuzamosnak éreztem a karrierjüket, semmi versengő keresztezést nem találtam. Persze ez a pálya széle.
167   Búbánat • előzmény165 2004-07-20 09:15:46
Akkor mindkét Fischer egy-egy fővárosi zenekar élén áll majd. Kezdődhet a \"testvérharc\".
166   Megén • előzmény165 2004-07-20 08:41:51
Ha ez igaz, gratulálok Neki is és magunknak is!
165   USA 2004-07-19 23:35:07
Amint hallottam, Fischer Adam a befuto mint Vasary utoda!
164   kiss. • előzmény163 2004-07-02 18:51:29
Ajaj! Szétesett a kép! Mit csináltam én szerencsétlen???!!!
163   kiss. • előzmény162 2004-07-02 18:50:32
Ács János bedobta a Bartók ablakát, mert nem Pitti énekelt kora reggel a templom mellett Miskolcon. Ha jól értem...
162   kapa 2004-07-01 10:34:01
Most akkor bedobta, vagy nem dobta be?
161   kapa • előzmény160 2004-06-18 11:17:26
korán kelni jó? Mi vagy te, rádióbemondó?
160   Megén • előzmény158 2004-06-17 13:07:08
De jó!
159   haha • előzmény158 2004-06-17 11:31:19
Hülye!***
158   kiss • előzmény157 2004-06-17 11:04:27
Akkor nagyon korán keltek
157   Búbánat • előzmény156 2004-06-15 23:31:25
Miskolcon például ma 6 órakor a Szentháromság Ortodox templomban szerepeltek együtt.
156   Caligula • előzmény155 2004-06-14 15:52:23
Jesszus! Akkor minden nap Pitti megy majd a Bartókon?
155   Megén 2004-06-14 15:39:35
Bocs, sokáig nem voltam, viszont hallottam egy olyan pletykát, hogy Ács János sürög a Magyar Rádió környékén?!
154   ez van • előzmény153 2004-06-13 20:56:40
Na, nem baj.
153   kissné (özv.) • előzmény152 2004-06-13 18:22:45
A mi Tomink él és virul, legalábbis egy másik fórum szerint...
152   USA 2004-06-13 09:19:27
Most akkor mi ujsag Vasary ugyben? Regota nagy a csond, meg en sem hallottam semmi pletykat, pedig azok Amerikaba elobb szoktak eljutni mint a Brody Sandor utca vegeig!:)
151   kiss • előzmény150 2004-05-25 13:33:51
Emlékeim szerint ott arra bíztatják a zsokékat, hogy .... csináljanak a lovukkal. De ez egy másik fórum másik története.
150   Caligula • előzmény149 2004-05-25 13:10:13
Lovin is be szokták dobni a törülközőt?
149   kiss 2004-05-25 12:01:16
De könyörgöm!!! Mi köze ennek a Fórum címéhez?
148   kapa • előzmény146 2004-05-25 11:57:56
Ezt tudtommal Zelk Zoltán válaszolta arra a kérdésre, hogy mi volt lovin.
147   janomano • előzmény146 2004-05-22 16:42:07
Mondjuk a Walesi bárdokról ez lett volna az utolsó jelző, ami eszembe jut, de ha én vagyok aranyos, akkor jó! :-)
146   Caligula • előzmény145 2004-05-22 10:17:06
\"500 bizony dalolva ment...\"
hoppácska, ez egy zenei vers! izé, ballada. aranyos ;-)
145   janomano • előzmény142 2004-05-21 22:04:19
\"...Körötte csend amerre ment,
És néma tartomány...\"
144   Hegedűs • előzmény143 2004-05-21 21:01:32
Kedves Zé!
Gondolom, Te is Vásáry Tamás barátja vagy! :) Nem akarod megírni a véleményed a koncertről bővebben a másik topic-ban?( V. T. barátai).Várom a véleményedet! Köszönöm:
Hegedűs
143   2004-05-21 12:26:53
A szerdai koncerten nem úgy nézett ki, mintha V. T. (vagy akár a zenekar) bedobta volna a törülközőt! ;-))))) Gondolom, sokaknak élmény volt!
142   USA • előzmény139 2004-05-20 06:22:44
kapa: akkor azt hiszem mar harman vagyunk akik valamifele magyarazatot szeretnenek!
141   janomano • előzmény139 2004-05-19 18:36:25
Nem csak ő. Én sem.
Magyarázd már meg légyszíves!
140   viraglaci 2004-05-19 16:52:39
Kedves névtelen kollegám, barátom!
Hétfőn déllelőttig azt sem tudtam,hogy van ilyen oldal az interneten.Egy barátom szólt, hogy megjelent a nevem. Ezzel csak azt szeretném mondani, hogy a sejtésed, miszerint én írogatok névtelenül leveleket Vásáry ellen, rossz úton jár. Én SOHA nem írtam és soha nem is fogok névtelenül írogatni. A meghívásom továbbra is áll. Most viszont szépen öltözzünk frakkba és adjuk ma is tudásunk és tehetségünk legjavát az esti koncerten,hogy a közönségünk élményekkel telve feküdjön le ma este is. Üdvözlettel:Laci
139   kapa • előzmény131 2004-05-19 12:16:32
Csak te nem érted...
138   USA • előzmény136 2004-05-19 04:15:33
Hagy szoljak itt kicsit kozbe, ugy is mint kivulallo, de a zenekart jol ismero barat.
A munkamoral regota hagy kivannivalokat maga utan, foleg miota nem megy olyan jol. Viszont az is kiderult, a NFZ legujabb tortenetebol, hogy fegyelmet csak ket dologgal lehet elerni: penzzel (ami a Radionak nincs, es varhatoan nem is lesz), illetve nemi zsarnoksaggal. Az alapveto baj Vasaryval nem az, hogy nem karmesternek valo (Kocsis sem maga az idealis zeneigazgato), hanem hogy sem penze sem \"fegyvere\" (belso probajatekok, igergetes-elvonas) sem pedig respektje nincs. Ugyanezzel a karakterrel de megkerdojelezhetetlen karmesteri kepessegekkel sokkal tobbet elerhetett volna. Szereny velemnyem szerint a Radiozenekarnak mar akkor sem Vasary kellett, amikor odakerult. Most mar vegkepp nem. Ki kellene hasznalni az alkalmat es surgosen talalni valakit, aki rendet rak.
A probak alatt is csak annak lehet bekiabalni, aki megengedi, illetve keptelen az ehhez hasonlo helyzeteket kezelni.
137   egy másik zenész a sorból 2004-05-18 09:27:44
Bocs, \"sajtóhiba\":
...sok más embert is zavar...
136   egy másik zenész a sorból 2004-05-18 09:18:31
Sejtettem, hogy Laci, (vagy van még tippem, hogy ki) írogat itt névtelenül Vásáry ellen (hogy idejött 1 millióért, és feltornázta kettőre, míg a zenekar csak robotol, stb.), A próbákon a bekiabálások, megjegyzések, a fegyelem hiánya zavar engem, de sok más ember is, akik dolgoznának. De nem az lett a \"sikk\", hanem az a nagylegény, aki meg mer tenni ilyeneket! De igazad van, nem jó ezt itt megtárgyalni, csak nem hagyhattam szó nélkül a fent említett megjegyzéseket!Fegyelem, és munka-és akkor nem lesz köztünk ellentét!
135   ** • előzmény134 2004-05-18 01:34:40
uff uff uff ! ! ! Végre valami történik !
134   viraglaci • előzmény125 2004-05-17 22:45:59
Miért írod a nevemet egybe és kis betűkkel? Mint nemecsekét? Miért bujkálsz, rágalmazva másokat? Miért nem nézel a szemembe? Meghívlak egy kávéra,szívesen elbeszélgetnék veled: mikor hergeltelek és mivel ennyire fel?!? Ne bujkálj!
133   mirrmurr • előzmény131 2004-05-17 18:32:27
Atyaeg! Mahler, Klemperer.....es veluk egy sorban Vasary?!
Minden tiszteletem Vasary muveszure, na de azert alljon mar meg a menet...
132   USA • előzmény130 2004-05-17 01:18:16
A kulfoldon elismert karmesterek itthoni foglalkoztatasanak is megvannak az elonyei. De ezt mar irtam. A valodai problema a profi manager-ek, a megbizhato es tapasztalt igazgatok, penzugyesek hianya. F.A. pedig tenyleg bekerult a koztudatba, dehat a pletykat is el kell kezdeni valakinel:).
Meseld mar el, hogy KI CSINALJA ezt IGY? Ja, es hogy mi a baj mar megint ezzel? Tobj be valaki mast!
131   sphynx • előzmény130 2004-05-15 19:42:12
\"mint zongorista kb 25 éve.\" Ennek tudatában írtam, amit írtam.

\"Erre a téves butaságra faragott rá az ország majd minden pesti és vidéki zenekara.\" Mahler, Klemperer, stb. Jól ráfaragtunk.

\"Szemöldököt nem erkölcvsileg kell ráncolni.\" Több értelme van, mint a \"téves butaság\" tautológiának.

\"Egyébként zseniális ahogy néhány nap alatt F.Ádám szépn bekerült a semmiből a köztudatba. Így kell ezt csinálni!\"

Ennek van valami relevanciája itt, vagy csak én nem értek egy mélyen lappangó konspirációs elméletet?
130   kapa • előzmény129 2004-05-15 17:34:09
\"Vásáry egyike azoknak a magyaroknak, akik külföldön is elismerést vívtak ki.\" Igen, mint zongorista kb 25 éve.
\"Ha egy zenekar élére egy külföldön is elismert ember kerül, már jó a zenekarnak.\" Erre a téves butaságra faragott rá az ország majd minden pesti és vidéki zenekara.
\"Hogy mennyi a fizetése, más lapra tartozik. Lehet emiatt erkölcsileg szemöldököt ráncolni,..\" Szemöldököt nem erkölcvsileg kell ráncolni.
Egyébként zseniális ahogy néhány nap alatt F.Ádám szépn bekerült a semmiből a köztudatba. Így kell ezt csinálni!
129   sphynx 2004-05-14 13:22:03
Vásáry egyike azoknak a magyaroknak, akik külföldön is elismerést vívtak ki. Aki az ilyen honfitársainkat nem becsüli, az egy hülye. Kritizálni lehet - akár erősen fogalmazva is -, de mindig egy adott dolgot és érvekkel alátámasztva. Minősíteni embereket minden megfontolást nélkülözve, hülyeségre vall. Ha egy zenekar élére egy külföldön is elismert ember kerül, már jó a zenekarnak. Hogy mennyi a fizetése, más lapra tartozik. Lehet emiatt erkölcsileg szemöldököt ráncolni, de a munkája minőségéhez ennek semmi köze. Amennyire tudom, a Rádiózenekar lényegesen jobb lett, mint volt. Ha Vásáry menni akar, meg kell köszönni, amit tett, és el kell engedni. Fischer Ádámnak meg, ha van esze, nem vállal el ilyesmit, csak rosszul jár vele, sikeres ember, semmi szüksége, hogy magyar szokás szerint fúrják, köpködjenek rá.
128   Megén • előzmény126 2004-05-14 10:44:04
Akkor mégiscsak van igazság abban, amit Vásáry a nézhőknek mondott. Ha nincsenek megfizetve a zenészek és sokat maszekolnak, az erkölcsi színvonal csökkenéshez vezet, nem beszélve a zenélés minőségének eséséről.
127   Outsider • előzmény126 2004-05-14 10:21:56
Nem a 10 évvel ezelőtti zenekarról örzök szép emlékeket, hanem a legalább 20 évvel ezelőttiről.
126   Music master 2004-05-14 10:16:39
Outsider-nek üzenem, hogy ő tényleg az, aminek nevezi magát!Tehát ne szóljon bele olyasmibe, amihez csöppet sem ért!Vásáry Tamás hozta fel a zenekart a béka feneke alól 10 évvel ezelőtt, amikor Kroó György is megmondta, hogy \"innen már csak fölfelé lehet menni\", annyira alacsony volt a színvpnala. Azóta tényleg sikert sikerre halmoztak itthon és külföldön:visszahívások a különböző országokba, bérletben kelt el minden sorozatuk, telt ház és tomboló sikerek--ezt mind Vásáryank köszönhetik, hiszen azelőtt is szinte ugyanazok játszottak a zenekarban, és közel sem volt ekkora sikerük!Hála helyett azonban e zenészek fúrni kezdték őt, irigykedve a pénzre, pedig ő mindent megtett, még fegyelmit is kapott, amikor élőben szólt a zenészek érdekében!
125   egy másik zenész a sorból 2004-05-14 10:07:01
Sajnos, amíg a viráglacik és a hasonló kaliberű emberek hergelik a zenekart Vásáry ellen, addig egyre lejjebb haladunk a lejtőn!Az ellenpropaganda mindig izgalmasabb, mint dolgozni a próbákon!Mindenki követ el kisebb hibát, Vásáry is, de az, hogy rendesen kell dolgozni a próbákon az első perctől akár az utolsóig is(!), az nem hiba, hanem kötelesség (lenne)!Ha mindenki a munkát tekintené elsődlegesnek, és nem az áskálódást, sokkal jobb lenne a zenekar!!!!
124   Megén • előzmény116 2004-05-14 09:24:30
Örülök neki. Eddigi élményeim vele pozitívak.
123   USA • előzmény120 2004-05-14 00:11:14
Az \"utazo zeneigazgato\" problemaja orok. Valamit azonban figyelembe kellene venni. Illetve feltenni egy kerdest. Ha Fischer Adam az idealis jelolt, akkor MIERT az?

Amennyiben a neve es az ismertsege kell (valamint hogy koztudottan baratsagosan es emberien banik a zeneszekkel, de ez csak egy plusz), akkor el kell fogadni, hogy nem fogja emiatt feladni a karrierjet. Eljon evente mondjuk 10 koncertet csinalni es promotalja az egyuttest amerre jar, megprobal turnekat osszehozni, esetleg lemezt is.

Ha csak a \"nem bantok en senkit\" + nemzetkozi reputaciot akarja \"megvenni\" a zenekar, az mar jellemzobb es szomorubb lenne.\"Itt van nektek egy nev, csak hagyjatok minket dolgozni, es felejtsetek el, hogy Budapest es az Orszag zenei elete esetleg remekul meglenne nelkulunk is.\"

Mindket esetben (ami lehet, hogy tulajdonkeppen egy es ugyanaz)valoszinusitheto, hogy marad az utazgato zeneigazgato modell. Amivel, meg egyszer, nincs semmi baj: akar mukodhet is. Kerdes, hogy \"amig nincs itthon a macska\", addig ki es hogyan vezeti az intezmenyt. Muveszileg, penzugyileg, logisztikailag egyarant.Ha ez siman a MR Rt \"kozkatonaira\" van bizva, akkor nagyon szkeptikus vagyok a jovot illetoen. Ha kulso menedzsment fog egyutt mukodni a \"szerkesztosegekkel\", akkor ott a kerdes: Ki? Miert? Mennyiert? (Marmint ha mukodokepes modellben es nem csak onjeloltekben gondolkozunk).

Azt hiszem, a \"Vasary forumot\" atalakithatnank egy: \"Mi lesz a Radiozenekarral\" forumma!
122   janomano 2004-05-13 20:12:45
Fischer Ádámmal van egy-két szép koncert élményem. És nagyon szimpatikus volt a Bartókon a vele folytatott beszélgetésben is. Jó lenne őt itthon többet látni.

Ha ilyenkor arra gondolok, hogy hány karmester ászunk van, akkor még tényleg nincs veszve minden!
121   sphynx 2004-05-13 20:07:58
Majd megbolondult.
120   Búbánat 2004-05-13 12:23:57
Fischer Ádámot szívesen látnám a Rádiózenekar élén, de ha el fogadná ezt a státust, bármilyen megtisztelő is számára, kérdés, hogyan tudná összeegyeztetni a nemzetközi porondon (Bayreuth, más operaházak élén, Hayden zenakar)folytatott intenzív tevékenykedésével. Félember itt, félember ott, ez a megosztás egyik félnek sem lenne jó, mert a munka színvonalának a rovására menne itt és ott. Az örökös rohanás, repülés, az idő szerepe és seregnyi minden más tényező naprakész egyeztetése, a művek (be)tanulása tanítása, a próbaidőszakok, a Rádió struktúrájából adódó egyéb problémákkal való szembesülés mind-mind végig gondolni való helyzetelemzést igényelnek, embert próbáló feladat. Anyagilag nyilván jól járna, de ez egy más kérdés...Aztán hiába pénz, paripa, siker, egyidő után nála is jeletkezne az esetleges szellemi fásultság, a fizikai összeroppanás kockázata, a rádió és a zenekara finanszírozásának bizonytalanságaiból adódó tehetetlenség, majd düh. Ezeket számbavéve kellene a döntést meghoznia. A következményekért (legyen az pozitív vagy negatív irányú is) a felelősség már az ő vállát terhelné. Kérdés, mi éri meg neki? Egy dolog bizonyos, mig Vásáry a lemondás után is mint zongoraművész és vendégkarmester tovább működik anélkül, hogy nimbusza megtépázódott volna, Fischer Ádám esetében nem bizos, hogy egy ne adj Isten később bekövetkezendő felállás nem rontaná-é a renoméját. Egyetlen előnye van Vásáryval szemben, hogy ő a fiatalabb korosztályhoz tartozik, s ennek a tükrében fog dönteni, ha tényleg komoly a hír a szándékait illetően.
119   Búbánat • előzmény118 2004-05-13 12:00:41
Pontosítok. Egyetértek abban az esetben, ha Győriványi önként viszavonja a korábban hangoztatott visszatérési szándékát. Ellenkező esetben őt várom továbbra is vissza.
118   Búbánat • előzmény117 2004-05-13 11:44:21
Egyetértek!
117   Bulvár Kund • előzmény116 2004-05-12 23:35:29
Az nagyszerű lenne! De inkább az Operában legyen zeneigazgató! Holnap!!!
116   USA 2004-05-12 22:32:58
Friss pletyka: allitolag Fischer Adam veszi at a Radiozenekart. Varom a kommentarokat!:)
115   Búbánat 2004-05-12 19:01:35
További adalék: Lehel vezényletével teljes opera-operett és daljátékfelvételek is készültek a rádióban illetve az akkori hanglemezgyárban. Vásáryval tudomásom szerint ilyen stúdiófelvételeket nem rögzítettek; élőben viszont dirigált koncertszerű Rigolettót meg - ha jól emlékszem - egy Mozart operát. És slussz.Persze, egy szimfonikus zenekar irányítójának nem kötelessége, hogy zenés színpadi műveket is megszólaltasson a pálcája alatt...
114   Outsider • előzmény113 2004-05-12 17:02:55
Hááát...Nem feltétlenül azt voltam bátor kifejezni, hogy pont Lehel pálcája alatt volt a legjobb a Rádiózenekar. De az ő idejében feltétlenül. Gyönyörű emlékeket őrzök a Rádiózenekar bérleti koncertjeiről, olyan karmesterekkel mint pl. Matacic, Patané vagy akár (szintén) Gardelli.
113   Apika • előzmény112 2004-05-12 16:47:45
Hááát.... Hogy a Rádiózenekar legjobb lett volna Lehellel? Tudom, halottról jót vagy... Az tény, hogy nem volt ilyen erős a mezőny, hisz akkor még nem volt sem Fesztiválzenekar,sem Danubia, stb., a Matáv is csak Postás volt. Azért az ÁHZ szerintem átlagban mindig jobb volt, akár Ferencsik, akár Gardelli vagy Kobayashi dirigálta őket.
112   Outsider • előzmény111 2004-05-12 15:14:15
Pedig ez az egész mindössze arról szól, hogy régen (amikor még Lehel György volt a vezetőjük) valószínűleg a Rádiózenekar volt a legjobb magyar szimfonikus zenekar. Most meg nem az. És ezért Vásáry tett is valamit. C\'est tout.
111   2004-05-12 15:09:42
Nem hiszem, hogy védenem kéne, nincs rászorulva! ->nem ezért írtam be. Csak rosszul esett, amiket itt olvastam és felment tőle a pumpám. (Tudom, hogy mit jelent a tudattalan, direkt azt a szót használtam!)

Azért remélhetőleg egyszer rájön mindenki, hogy mennyire káros, amikor az egyik ember dobálja a szxxt a másikra! :-/
110   kis • előzmény105 2004-05-12 12:19:36
Kérdésem arra vonatkozott, hogy miért gondolod magadat olyan jelentős figurának, hogy neked meg kellene/lehetne védeni V.T.-t? Sem nemzetiségeddel sem egyéb személyes paramétereddel nem foglalkoztam.
109   Bulvár Kund • előzmény105 2004-05-11 22:09:30
Ne add föl,Zé!Még nagyon fiatal vagy,neked még idővel rengeteget fog fejlődni a tudattalanod... :-))))))))
108   Babinéni • előzmény105 2004-05-11 20:09:34
Khm...csak megjegyezném, hogy a tudattalan nem azonos a tudatlannal...
107   janomano • előzmény105 2004-05-11 19:26:32
Kedves Zé!

Sajnos rossz helyen landoltál!
Nem véletlen, hogy ezeknek a \"kedves\" embereknek a zenei topikokban egy hozzászólását sem olvashatod!
106   Megén 2004-05-11 10:29:01
Hát ez az. Az egyik kutya, a másik eb.
105   2004-05-11 10:00:40
Kedves \"Bulvár Kund\" és \"kis\"! Nem az a lényeg, hogy milyen nemzetiségű vagyok, és hogy miért merészelem védeni V.T-t?! Magyarként is védhetem őt és japánként is ugyanúgy védhetném őt mindenféle magyarázkodás nélkül...és a \"hogy merészelés\" meg egyszerűen érthetetlen a számomra! :-/ Igazából tényleg velem van a baj, mert a 24 évemmel voltam olyan naív, hogy azt hittem, a komolyzenével és az ehhez hasonló dolgokkal olyanok foglalkoznak, akik már kinőttek sokmindent, ami egyébként a mai társadalom szegénységi indexét emeli a csillagos égig. De ti tökéletes példát mutattok, hogy ez messze nem így van, és aki ebben a körben eredetileg jóérzést keresne, annak is vigyáznia kell, mert buta, tudattalan emberek mindenhol vannak -és sajnos egyre nagyobb számban!! Javaslok nektek egy jó módszert (ha szabad, ha nem): ha imádjátok a pocskondizást, küldjetek smseket a valóvilágosoknak, és mellette hallgassatok mást, ami/aki tetszik nektek. Senki sem köt titeket egy székhez, hogy ott Vásáryt kelljen hallgatnotok egész nap! Ennyi! És akkor nem kell vitázni velem hasonlókkal, nem kell magyarázkodni, nem kell felháborodni, ha valaki azért téved az ilyen oldalakra, mert zeneszerető és nem fika-király. Ja, az persze más kérdés, hogy akkor a hozzátok hasonlók hol hízlalhatnák anoním körülmények között az amúgy beteges és fejletlen egójukat?! :-(( Üdv: Zé
104   Megén • előzmény102 2004-05-11 08:36:30
Jó a kérdés. A múltkor kerestem a rádiózenekart a rádió honlapon és a Bartók adó alá van besorolva. Tehát lehet, hogy nem is önálló, adókon felül álló szervezet, hanem be van tagozódva a Bartók hierarchiájába. Akkor meg az adófőnök fogja felkérni az új karnagyot, és nem kell belőle országos ügyet csinálni.
103   gojkomitics • előzmény99 2004-05-11 03:25:38
Gojkomitics vagyok, 41 éves és mélységesen meg vagyok döbbenve, ezzel persze önmagamat is minősítem. Sajnos nem elég, hogy nem ismerem a kínai jeleket, valószínűleg már meg sem fogom tanulni őket. Tegnap olvastam egy Winnetoura vonatkozó könyvet és elgondolkoztam rajta.Merem állítani, Old Shatterhand testvérem minden szava őszinte és igaz, persze már nem mindenre emlékszem mert közben úgy berúgtam, mint a disznó, ezekután befutott Jézus és gyöngyöt szórt elém.
Szerintem Öveges professzor ért a legjobban a fizikához, ezzel szemben Medgyessy Péter, mikor előadást tart, néha megbotlik a nyelve.
A tartalom nélküli, formailag tökéletesen előadott zenemű kérdését bővebben is kifejthetné valaki, mert valahol elvesztettem a fonalat, de abban azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy a léleknek az ő hatása egy másik lélekre,
bion bion ammán döfi! Királyhegyi Pál szavaival zárnám soraimat, miszerint, ha igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert, akkor addig jár a korsó a kútra, amíg olyan gyakorlata támad, hogy soha el nem törik.Van egy sokkal jobb Királyhegyi-idézetem is, de azt a legközelebbi alkalomra tartogatom, mikor majd megint nem bírok ellenállni magamnak.
102   USA • előzmény101 2004-05-11 00:30:11
Hat eppen ez az! KI fog felkerni barkit is a zenekar vezetesere? A MR kuratoriuma? Elnoke? A NKOM?
101   Dóri 2004-05-10 11:18:13
Lehet már tudni, kit kértek fel a zenekar vezetésére?
Szerintem ez sokkal érdekesebb, mint Vásáryt szidni, vagy magasztalni.
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1927 • Raymond Leppard, karmester
1933 • Vásáry Tamás, zongorista, karmester
1939 • Bozay Attila, zeneszerző († 1999)
elhunyt:
1996 • Rafael Kubelík, karmester (sz. 1914)