vissza a cimoldalra
2017-09-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (3834)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (59739)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2273)
Társművészetek (1196)
Haladjunk tovább... (121)
Milyen zenét hallgatsz most? (24970)
Momus társalgó (6046)
Kedvenc előadók (2796)
Kedvenc művek (141)
Kedvenc felvételek (148)

Olvasói levelek (11086)
A csapos közbeszól (94)

Bartók Béla (1881-1945) (192)
Bartók Béla szellemisége (177)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4049)
Franz Schmidt (2893)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (2317)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (233)
Balett-, és Táncművészet (5398)
Bánk bán (2929)
Ilosfalvy Róbert (769)
Élő közvetítések (6586)
MET-es operaelőadások moziban (592)
Thomas Hampson (255)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1055)
Opernglas, avagy operai távcső... (19848)
Operamúzeum (910)
Ferencsik János (75)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Fórum - Olvasói levelek (k-zed, 2002-02-19 17:41:11)

   
11087 • IVA 2017-09-13 04:53:28
Kedves Szerkesztők, legyetek szívesek javítani az Iluska, az Éj királynője és Alfio a XIII. században, avagy Erkel Bánk bánja az Erkel Színházban című kritika szerzőjének nevét. (Én még nem láttam a felújítást.)
Köszönettel: IVA
11086 • daunerni 2017-09-12 21:36:28
még egy utolsó teszt
öt szép szűzlány őrült írót nyúz
'"&\
11085 • Edmond Dantes 2017-09-10 10:11:37
T.Szerkesztők!
Azt hittem, már elég jól megy az url-ezés, de az előbb, a Bánk-topikban megint csődöt mondtam (vagy mondott ő, pedig úgy látom, minden kellék a helyén van és a másik url-em sikerült is. Azt már korábban észleltem, hogy a rendszer "nem bír el" egynél több url-ezést, ha pl. túl közel vannak egymáshoz. Ezúttal "enter"rel kicsit széthúztam a két ottani url-t, de így is csak az egyik ment át. Elnézést kérek. Üdv. ED
11084 • Héterő 2017-08-10 12:27:15
Opera Radio Budapest

http://musorcsere.hu:8130/;stream.ogg
Audio: mp3, 44100 Hz, stereo, 192 kb/s
11083 • nizajemon 2017-07-20 13:47:56
Hinni nem mertem,csak reméltem,nagyon köszönöm ezt a 3 napot.
11082 • Csiki Gábor Előzmény 11081 2017-07-12 11:35:24
Én pedig köszönöm higgadt, megnyugtató válaszát, ahogy IVA-nak is a bölcsességet sugárzó szavait.
11081 • -zéta- Előzmény 11079 2017-07-12 10:52:03
Kedves Gábor,

kimerítő alaposságú levelére igyekszem egyértelmű választ adni. (Remélem nem marad benne olyan kifejezés, ami utólag magyarázkodásra kényszerít.)

A Fórumszabályzat világosan megfogalmazza azon kereteket, amikor törlésre kerül(het) sor: "a trágárság, a személyeskedés, mások vallási, nemzeti, faji, nemi hovatartozását sértő bejegyzések, az agresszív, fenyegető, illetve a folyamatos társalgást szándékosan akadályozó és zavaró, vagy témán kívüli hozzászólások..." felsorolásával. (Ilyen végül a JK-topikban több is volt.)

Gyakran előfordul, hogy egy beszélgetéssor (akkor ne nevezzük csevegésnek) fokozatosan csúszik bele a "törlendő" állapotba, ilyenkor néha olyan mondatok is áldozatul esnek, amelyek önmagukban nem okoznának problémát. (Ezúton is végtelenül sajnálom Ladislav Kozlok megbántódását, dehát a Horowitz-idézethez JK-nak semmi köze nem volt.) És bizony olykor megmaradnak olyan bejegyzések, amelyek a határon billegnek, mint az Ön által felsorolt esetben is...

Még egy gondolat a személyiségvédelemről. Ha egy közszereplő a közszereplőkénti megnyilvánulására érkezik egy kritikai észrevétel, azt bizony tűrnie kell, amint azt egy régebbi konkrét esetben az illetékes Bíróság szó szerint ki is mondta.

Amennyiben bármelyik topik bármely beírását valaki sértőnek érzi, kérem az illetőt, jelezze felénk. (Amint ez most is megtörtént.)

Erre azért is van szükség, mert szerkesztőként másodmagammal nem állunk a nap 24 órájában törlésre készen. Ez egy olyan honlap, amelynek a fenntartását szinte magánszorgalomból műveljük, a (komolyzenei) téma iránti elkötelezettségből.

Nehéz ügy a fórumozás fenntartása, jónéhány hasonló oldal, pont a viták elkerülése végett nem nyitott ilyen teret, illetve, ahol volt, megszüntették.

Azt gondolom, hogy az ilyen tisztázó beszélgetések segítenek ennek a kicsit problémás műfajnak a fenntartásában, s ezért külön köszönöm értékes gondolatait.
11080 • IVA Előzmény 11079 2017-07-12 01:53:20
Kedves Csiki Gábor!
Noha nem nekem szól az üzenet, miután a Kaufmann-topicban csevegésre invitáltak bennünket, engedje meg, hogy hozzászóljak a felvetéseihez.
Szerintem a topicok folyama megannyi csevegésnek tekinthető. Olykor előfordul, hogy több fórumtárs azonos időben ül a gépnél, és (a hozzászólások időpontján látszik) rövid időn belül gyors szóváltásba keveredik, alig ügyelve a fogalmazásra, hibákra. Ez nem olyan, mint a csetelés?
A szerkesztők nem szorulnak a „védelmemre”, de földtúró tapasztalatomból tudom, ha a gyom gyökerei már átszőtték a virágok gyökérzetét, nemigen lehet úgy gyomlálni, hogy a virágok ne sérüljenek.
A személyeskedés határai minden közegben eltérőek lehetnek. Szerintem egy szakmagazin fórumán az számít személyeskedésnek, ha a hozzászólás úgy hajlik el a topic címében megjelölt témától, hogy a hozzászóló(k) személyére irányul. Ebben az a legrosszabb, hogy az olvasó (rengetegen olvasnak bennünket, akik nem írnak ide) kíváncsi lenne egy témára (pl. egy koncert méltatásra és megvitatására), de az esetleg érdekes vitában minduntalan abba ütközik, hogy a hozzászólók egymás személyét minősítik, olykor durván, amitől élvezhetetlen és érdektelen lesz az egész olvasmány. Nehéz persze az ilyesmit szabályozni, mert nemcsak az fordul elő, hogy a fórumozók utálják, hanem az is, hogy tisztelik és kedvelik egymást: a személyeskedések közt akadhat kedves élcelődés és őszinte udvarlás is. A topicrombolást mégis a durva személyeskedések szokták előidézni, függetlenül attól, hogy ismerjük-e azt a személyt, akit nickje vagy valódi neve takar.
Emlékezetem szerint a JK-topicban nem ott kezdődött a „baj”, ahol a vita tárgya eltért az énekes torkától egy közéleti problematika felé, hanem ott, ahol a hozzászóló kapott minősítést a (másmilyen) véleménye miatt.
Szerintem, ha most a Kaufmann-topicban a Fidelio cikkéről indított hozzászólására hivatkozva bejegyzi, hogy időközben a cikknek a JK-fotóra vonatkozó szövegét módosították, világos lesz, hogy a kérdésfelvetés és a vita fontosságát veszítette, így senki sem fogja Önt „hülyének” tartani, és bejegyzése nem lesz azonos értékű a törölt hozzászólás újraírásával, tehát nem fogják moderálni.
11079 • Csiki Gábor 2017-07-11 23:44:03
Tisztelt Szerkesztők!

Legelőször is idézni szeretném zéta legutóbbi hozzászólását a "Jonas Kaufmann" topikból:

"Minden gyomlálás alapja a Tudnivalók a fórumozáshoz c. szabályzatunk. Aki erről szeretne még csevegni, azt is inkább az Olvasói levelekben tegye meg, ne itt..."

Azzal szeretném kezdeni, hogy csevegni (angolul: "to chat") nem tudok, mivel értelmezésem szerint weboldaluk jelen felülete egy internetes fórum, amelynek jellegzetessége az olyasfajta, összefüggő mondatokból álló hozzászólás, amely nagyobb gondolati ívet átfogó mondanivalót tükröz. Az internetes csetelés esetén az arra alkalmas felületen az élőbeszéd ritmusában és rövidségével leírt rövid mondatok lendítik előre a társalgás menetét. Tudomásom szerint a chat-felületeken nem is történik moderálás, így különösnek tartom, hogy a kedves zéta épp ezt a kifejezést választotta tömör moderátori megnyilvánulásának egyik állítmányaként.

Két dolgot szeretnék a szerkesztők figyelmébe ajánlani a JK-topikban kialakult átmeneti helyzetet értékelve - és előre is megköszönve az ehhez szükséges türelmüket.

1. Kedves Zéta legutóbbi moderátori tevékenységével (amelyet ő gyomlálásnak hív) eltűntette azon legutóbbi bejegyzésemet, amelyben felhívtam a topikot olvasó illetve abban hozzászóló személyek figyelmét, hogy az ominózus diskurzust kiváltó Fidelio-cikk szövegezése (a kérdéses JK-fotóval kapcsolatosan) módosításra került. Jelzett hozzászólásom második mondatában örömömet fejeztem ki afelett, hogy a módosítás hatására "tiszta víz került a pohárba" a cikk végére odahelyezett fotó értelmét, értelmezési lehetőségeit illetően.

Ezen hozzászólásom - ki tudja milyen, a fórumozás szabályaival ellenkező minősége végett - törlésre került, amelynek következtében az a helyzet állt elő, hogy az a JK topikba betekintő olvasó, aki nem volt szemtanúja az előző napok hektikus történéseinek, végigpörgetvén a megmaradt hozzászólásokat, a Fidelio-cikk aktuális, azaz módosított változatával fog találkozni. Ha azonban így próbálja értelmezni legelső, a témában íródott hozzászólásomat (tehát, amikor belinkeltem a cikket), akkor engem fog hülyének tartani - mi több, bejegyzésemet akár szándékosan hangulatkeltő, provokló szándékúnak is tarthatja - amiért nem értem a cikk végén olvasható mondatot, illetve a kép egyszerű szimpatizálást kifejező funkcióját.

Ez pedig úgy gondolom, személyemre nézve terhelő, és félrevezetően negatív megítélést is vonhat maga után, mivel jelen fórumon (kevés számú többedmagammal) saját nevemen vállalom a megszólalást. Tovább vezetve a gondolatsort: azzal, hogy törölte a hozzászólásomat, zéta némileg éppen a citált Fórumszabályzatban említett etikai normák (személyeskedés) ellen vétett. Természetesen, nem olyan mértékben, hogy ezzel jómagam rosszallását váltaná ki, és nem áll szándékomban a történtek után sem az oldal látogatásával, sem a fórumon való időnkénti hozzászólásaimmal felhagyni (miként a kedves ladislav kozok írta az eset kapcsán, nagy sajnálatomra).

Jelen írásomat kérem, ne kritikaként, avagy korholásként olvassák - hiszen, mint írtam egyik nem-kimoderált (köszönöm!) hozzászólásomban, én is voltam újságíró, sőt, ebbéli tevékenységem egy részét ugyanúgy ingyen, szenvedélyből végeztem, mint Önök teszik ezt. Tudom, hogy nem lehet mindenkinek igaza, és tudom, hogy a szerkesztői-újságírói tevékenység olyasfajta bölcs "szemmértéket" kíván, amelynek bizony igen nehéz mindig megfelelni. Épp hogy az Önök tevékenysége iránt érzett "szolidarítás" miatt hívom fel figyelmüket arra, hogy

2. ...a fórumszabályzatban olvasható "személyeskedés" kitétel, mint moderálási irányvonal, mélyebb, összetettebb értelmezést kíván meg az Önök részéről. A "személy" jómagam felfogása szerint egy olyan emberi egyéniség, aki személyazonossággal rendelkezik. Tudom, önmagában az, hogy én a rendelkezésemre álló végtelen lehetőség közül a személyi igazolványomban olvasható nevet választottam a fórumba történő regisztráláskor, még nem teszi teljes körűvé személyazonosságom bizonyítását ezen a fórumon (de természetesen én vagyok az, Csiki Gábor, szül: Szekszárd, 1974.09.15. Anyja neve: Csibi Irén). Ám azon fórumtársak személyazonossága végképp nem értelmezhető fogalom, akik különböző nick-neveken szólnak hozzá a fórumon (természetesen, hiszen ez a dolog lényege) . Mégis, a Tisztelt Szerkesztők "személyeskedés" jogcímén könyörtelenül törlik az egymást sértő hangvételű bejegyzéseiket, akár egyetlen gondatlanul megválasztott szó, vagy szó-kapcsolat okán is!

Ezzel talán még nem is lenne semmi baj, ha ezt a szigort akkor is érvényesítenék, amikor valódi személyazonossággal bíró egyénekkel kapcsolatban kerülnek megjelenésre olyan hozzászólások, amelyek fogalmazásmódja messze túllép azok kritikai jellegén, és az illető személy méltóságát sérthetik. Nem szeretném Önöket emlékeztetni a Miklósa Erika kapcsán lezajlott szóváltásokra, és arra, hogy Kolonits Klára (személyazonosságát vállalva) védte meg itt a fórumon pályatársnőjét. Arra sem szeretnék emlékeztetni, hogy jómagam egyik 2015-ös operaházi szereplését (Tosca: Spoletta) milyen hangvételű hozzászólásban értékelte néhány fórumtárs. És nem csak azért nem akarok erre emlékezni, mert akkor én magam is megszólaltam (köszönettel) a kritikus hangok kiáltásai között, hanem azért, mert az egyik kritikus hozzászólóval azóta igen kulturált, mondhatni baráti hangulatú levelezést folytatok itt privátban. Ennek során pedig meggyőződhettem arról, hogy intelligens, jó ízlésű emberrel van dolgom, akivel - bár személyazonossága nem ismert előttem - igen sok közös gondolatra leltünk az operai énekkultúra területén. És ez jó.

Ami miatt az utóbbi dolgokat említem:

ezekben az esetekben soha, vagy a legritkábbb esetben nem történt kimoderálás!.

Pedig beazonosítható (akár széles körben ismert) személyek ellen irányult - mondom: a kritikai hangvételen túllépő, személyeskedő - támadás. Tisztelt Szerkesztők, ha van magyarázatuk a fenti (2.) bekezdésben felvetett ellentmondásra, kérem, tiszteljenek meg azzal, hogy hozzám hasonló őszinteséggel és részletességgel tárják fel előttem (privát üzenetben), avagy a T. fórumozók előtt.

Remélem, hozzászólásom hosszúsága ellenére sikerült az érthetőség és az udvariasság irányjelző tábláit követnem. Ha nem, bocsássanak meg érte.

Csiki Gábor, énekművész, karnagy
Magyar Állami Operaház
11078 • -zéta- Előzmény 11077 2017-07-11 13:15:53
Átküldtem a szűrőn a Kaufmann-topikot (lásd ott), de azért néhány téglácskát Te is beletettél (eszerint akaratlanul) abba az építménybe...
11077 • Edmond Dantes 2017-07-11 09:38:35
T. Szerkesztők!
A Kaufmann-topikban tegnap egy másik netes portál szerintem ártalmatlan (maximum bulváros) cikke nyomán egyik fórumtársunk feltett egy szerintem ártalmatlan kérdést, amire én megfogalmaztam egy (két) szerintem ártalmatlan választ/véleményt, amire reagáltak és én viszon(t)reagáltam, majd egy "Egyebekben: Isten éltesse Kaufmannt!" jókívánsággal részemről le is zártam a dolgot.

Némely beírásban azonban, köztük az én fent említett elköszönésemet követően olyan megnyilvánulások is voltak-vannak, amelyek szerintem a fajelméletre hajaznak, kirekesztésre, kisebbség(ek) elleni gyűlöletkeltésre alkalmasak. Nem tisztem és nem is óhajtok ezekből idézni, már csak azért sem, mert újabb beidézésük ezen nézetek esetleges "népszerűsítését" szolgálhatnák, további vagdalkozás alapját képezhetnék, netán személyeskedésnek tűnnének. Pedig nem az: bárki ír le ilyesmiket, bármely kisebbségről vagy többségről (!!), mélységesen elítélem. Az egyik beíró szavaival élve: a "tolerancia vizsgán" egyik-másik tegnapi beírás nem menne át...
Megtisztelő figyelmüket megköszönve,
Edmond Dantes
11076 • Héterő 2017-06-07 14:55:19
Az új Parsifal és több, korábbi kétnyelvű Wagner Ring Alapítvány-kötet
elérhető a Művészetek Palotája előcsarnokában
a júniusi Wagner-előadások előtt és a szünetekben.
11074 • ebera 2017-06-05 09:32:45
Kedves Cilike! Nézd meg privát üzeneteidet légy szíves!:-)
11073 • Héterő 2017-06-03 21:40:16
Kedves -zéta-!
Privát leveledet nézd meg, kérlek.
11072 • Czeizel Gábor 2017-05-31 02:12:29
Van egy jegyem szombat estére a Székely fonóra. Én nem tudok menni, szívesen átadom. (Ingyen.)
Van rá érdeklődő?
CzG
11071 • lujza Előzmény 11065 2017-05-06 15:49:54
Igen, ezért írtam, hogy inkább a Momusnak kellene változtatnia, https-re. Lehet, hogy a Chrome nem jelez semmit, de attól még ott sem egészen biztonságos az oldal.
11070 • Momo Előzmény 11069 2017-05-04 12:16:34
Azzal kell még számolni, hogy több linket nem lehet közvetlen egymás után beilleszteni egy-egy hozzászólás szövegébe, nem jeleníti meg helyesen a rendszer. Bizonyos távolság kell közéjük. Mondjuk egy sor. Ki kell előtte próbálni privátban.
11069 • Edmond Dantes Előzmény 11068 2017-05-04 11:12:21
No lássuk:
köszönöm
Ha sikerült, akkor duplán köszönöm (mert a link is...)
11068 • Momo Előzmény 11066 2017-05-04 10:03:21
1, beírod, hogy [url]
2, bemásolod az url címet
3, írsz utána egy pontosvesszőt
4, írsz utána valamilyen szöveget (ez jelenik majd meg a hozzászólásban, mint szövegrész, amire kattintani lehet)
5, beírod, hogy [/url]

(a 3-as 4-es pontot hagytad ki a felsorolásodból)
11067 • Edmond Dantes Előzmény 11066 2017-05-04 09:30:03
Ah mi történt?
"szöveg,amire kattintani lehet" ezt be se írtam az üzenetbe (vagy mégis?) = kattintok rá és valami kinyílik, pedig nem csináltam semmi rosszat :-)
11066 • Edmond Dantes Előzmény 11064 2017-05-04 09:27:11
Mozillát évek óta Chrome-ra cseréltem, valóban azt írja ki "nem biztonságos"...ennyi rizikót vállalok.
Más: kövéríteni már tudok,link létrehozása (az olyan mint beágyazása?) továbbra sem megy, csak bemásolás.
Látom ezt az útmutatóban:
szöveg,amire kattintani lehet
Azaz:
1) beírom [url]
2) bemásolom folyamatosan a linket
3) beírom folyamatosan [/url]
...és nem sikerül. Privátban legalábbis nem sikerült = magamon próbáltam ki.
???
11065 • Héterő Előzmény 11064 2017-05-03 13:28:12
Ez a kapcsolat nem biztonságos. A megadott bejelentkezések kompromittáltak lehetnek.
Tudjon meg többet
Tiszteltetem a fordítót.
11064 • Héterő Előzmény 11062 2017-05-03 02:14:44
...ha nem https van az elején, teljesen fölöslegesen elkezd hisztizni.
11063 • Héterő Előzmény 11061 2017-05-03 02:09:44
Isten ments! A finnyás Mozilla még az Ügyfélkaput sem engedi tovább.
11062 • Momo 2017-05-02 11:40:10
A Firefox böngészőben az 52-es verzió óta működik ez a biztonsági figyelmeztetés.
11061 • lujza Előzmény 11059 2017-05-02 01:54:28
Pedig lehet, hogy a Momusnak kellene módosítania valamit a beállításán. Engem is figyelmeztet már egy ideje minden alkalommal a gépem, hogy nem biztonságos ide bejelentkezni.
11060 • cviki57 Előzmény 11059 2017-05-01 19:20:18
Köszönöm Klára kedves!
11059 • Klára Előzmény 11058 2017-05-01 18:37:03
Sajnos,én is tapasztaltam. A Mozilla "önként és dalolva" kreált egy frissített verziót, amihez nem minden esetben passzolnak a régi beállítások, valamit módosítani kell Én várom annak a profi kollégának a segítségét, aki beállította és ilyen téren karban tartja a gépemet.
11058 • cviki57 2017-05-01 18:00:21
Kérek szépen segítséget: kb. egy hete a Mozilla nem tartja biztonságosnak a Cafe Momus oldalát, de azért beenged, a Google Chrom pedig egyáltalán meg sem nyitja a linket. Hol lehet a gond, s mit tehetek?
Köszönöm.
11057 • Héterő 2017-04-25 12:05:21
Az ORDÍTOZÁStól még a sorrend is felborult... :-)
11056 • -zéta- Előzmény 11055 2017-04-20 19:50:23
Jó hely az Olvasói levelek is, de még jobb itt... :-)
11055 • gezakadocsa 2017-04-20 16:02:05
Nem tudom, egy cikkhöz hogy és hol lehet hozzászólni, ezért írok ide Heiner Lajos legfrissebb szegedi koncertbeszámolójához. Magam ezen a hangversenyen nem voltam ott, ellenben emlékszem rá, hogy amikor Vaszy Viktor nyugdíjba ment, Pál Tamás lett a szegedi zkr. vezető karmestere, s az első időszakban (talán 1976-ban) emlékeim szerint ő vezényelte (ebben lehet, hogy tévedek, de az időszak, a mű és a folytatás biztos) Sosztakovics V. szimfóniáját, ami nekem annyira tetszett, hogy megvettem lemezen, majd további műveit is, s ennek nyomán jóideje kifejezetten egyik kedvencemmé vált a szerző, mellesleg nemcsak a szimfóniáival. Az V-nek pedig a Bernstein-féle tán 59-es stúdiófölvétele sokáig kedvencem volt (N.Y.Philh., CBS). Mravinszkijjal van belőle részlet a saját zenekarával dvd-n is, A múlt nagy karmesterei 2. részében, s ő is a Csajkovszkij V-höz hasonlítja.
11054 • Szissz 2017-03-25 20:31:04
Sziasztok!
Ha lesz pár percetek kitölteni az újdonsült kis kérdőívemet, akkor nagyon hálás lennék!
Pár perces, rövid és lényegre törő a közösségi portálokkal kapcsolatban.

https://www.survio.com/survey/d/T9X9A9A3Q9O2H8Q9B

Köszönöm :)
11053 • rotor 2017-03-21 20:02:15
T.Szerkesztö! A föoldalon található Tokody- eströl szóló beszámoló cime Tokody 30-st jelöl, de ez a müvésznö pályafutásának 40. évfordulója alkalmából rendezett koncert volt.
11052 • Matyus 2017-03-05 15:40:19
Tetszett az interjú!
11051 • Edmond Dantes Előzmény 11050 2017-03-04 22:12:08
Remek interju egy remek muzsikussal, egy nagyon rokonszenves emberrel. Gratula a szerzonek es a muvesznek!
11050 • -zéta- Előzmény 11049 2017-03-04 21:06:56
Köszönöm...:-)
11049 • tiramisu Előzmény 11048 2017-03-04 20:17:01
Remek az interjúd Oláh Vilmossal, gratulálok!
11048 • -zéta- Előzmény 11047 2017-03-03 16:39:40
Az értékelés nem automatikus, így könnyen lehet, hogy csak jóval később kerül oda a megfelelő helyre a pont (az értékelő elfoglaltsága miatt). Ilyenkor érdemes megnézni az összesítést és ha 0/0 van odaírva, akkor nagy valószínűséggel még nem történt meg az értékelés... :-)
11047 • gergo25 2017-03-03 12:06:35
Tisztelt café momus! Tegnap azzaz március 02.-án teljesen jó választ adtam Smetana III.Richárd szimfonikus költeményére.Legyenek szívesek utánna nézni és odaadni az 1 pontot! Köszönöm!

Üdvözlettel:Gergo25
11046 • Héterő 2017-03-02 15:50:54
Hudební listy, Beseda brněnská, Makropulos, recept, Taras Bulba, Symfonietta.
11045 • macskás 2017-02-27 23:14:27
A holnapi Szokolov-koncertre van egy eladó jegyem, 9000 Ft.
11044 • Cilike 2017-02-23 16:04:24
Zéta, privátban volt hozzád egy kérésem, ha esetleg módodban áll segítségemre lenni. Köszönöm.
11043 • Búbánat Előzmény 11042 2017-02-22 10:18:06
:))
11042 • IVA Előzmény 11039 2017-02-21 22:52:59
Én még emlékszem Házy gyönyörű, piros, tűsarkú körömcipőjére a Porgy és Bessben. Lehet, hogy más is, és most szponzorálná az előadást egy cipőkollekcióval.
11041 • IVA Előzmény 11038 2017-02-21 22:46:51
Köszönöm a választ.
11040 • -zéta- Előzmény 11039 2017-02-21 14:24:32
Igazán neves divatmárka tisztelte meg lapunkat...;-)
11039 • Cilike Előzmény 11038 2017-02-21 14:13:23
Cipőreklám a Porgy-fórumban...Ez vicces.
11038 • -zéta- Előzmény 11037 2017-02-21 07:59:10
Friss fórumozónk direkt reklám beírásával (akciós cipővásár) érte el, hogy töröljük...
11037 • IVA 2017-02-21 03:36:07
Nem értem, hogyan került felszínre (legfrissebb fórumaink közé) A díjakról általában-topic 2016. decemberi és a Porgy és Bess-topic 2014. decemberi legutóbbi hozzászólással...
11036 • Cilike 2017-02-17 16:14:04
Most mi van, miért moderáltátok ki az Erkel színházas topicban írtakat? Nem volt benne semmi sértő vagy nem sajtóképes.
11035 • IVA 2017-02-12 15:18:21
Nagyon köszönöm a hozzászólásom korrigálását az Erkel-topicban!
11034 • IVA Előzmény 11031 2017-02-10 07:37:54
... és ha eleget fizetnek. Alig drágábbak a jegyek, mint a mi Operánkban: 12–26 ezer forint közöttiek.
Tizenkétezer forintért már ülve is lehet látni a színpadot: az oldali páholyokban mintha csak első sorok lennének.
11033 • IVA Előzmény 11030 2017-02-10 04:26:50
Győriványi Ráth Györgyről mindig az a kinyilatkoztatása jut eszembe, mely szerint egyetlen fémtraverzet sem akar látni az operaszínpadon. Kívánom, hogy hűségesen ápolja, és Nizzában érvényesítse ezt az eszményét: hátha elindul onnan a tisztességes operaszínpad rehabilitálásának forradalma.
11032 • Búbánat Előzmény 11030 2017-02-09 11:18:49
Adatik neki ismét egy művészeti kibontakozási lehetőség! Kívánom: sikerüljön számára ez az újabb "megmérettetés"!
11031 • Cilike Előzmény 11030 2017-02-09 08:26:27
Jelentkezem az énekkarba, ha van felvétel. :-)
11030 • Petyus 2017-02-08 13:01:03
Friss hír: 2017 szeptemberétől Győriványi Ráth György a nizzai operaház főzeneigazgatója.
11029 • Momo Előzmény 11027 2017-02-06 15:54:08
Ó... ha mindig mindent kimoderáltatnának a fórumozók, ami nem tetszik nekik valamiért... :-))))
11028 • Búbánat 2017-02-06 15:26:02
Nagy köszönet "riccio" Bronz és bársony – Ettore Bastianini halálának 50. évfordulójára II/1-2.
(riccio, 2017-01-26 [ Esszék és tanulmányok ]) kétrészes írásának! Igazán nagy örömöm telt az olvasásában; az egyik kedvenc baritonom volt Bastianini, életrajzát olvasva nagy idők szelleme, krónikája idéződik meg.
11027 • smaragd 2017-02-06 12:36:10

Itt szeretnék választ kapni arra, hogy a "café momus" Szerkesztősége a maga részéről miért nem él az elmúlt hónapokban tapasztalható sajnálatosan ismét megjelent fórumtársi viselkedés - személyeskedés, trágárság, sértő bejegyzések, zavaró, témán kívüli hozzászólások, stb. - esetében a Fórumszabályzat szerinti szerkesztőségi eszközökkel, amelyekkel korábban fenn tudta tartani az elvárható egymás mellett élés légkörét?

Saját ismeretségi körömből mondhatom, hogy többen a fenti légkör miatt nem lépnek be a fórumokba, és olyan értékes bejegyzéseket hozó fórumtársaink is vannak, akik az itt eluralkodó, némely fórumozó nicknév mögé bújt etikátlan viselkedése  miatt nem írnak ide többé.
Vagy pont ez a cél?

11026 • IVA Előzmény 11025 2017-01-23 21:57:17
Köszönet utólag is.
11025 • IVA 2017-01-23 17:33:28
Kedves Szerkesztők! Bármily építő szándékú is az Erkel Színház-topic 7325. hozzászólása, a Tudnivalók a fórumozáshoz 3. bekezdése szerint (is) etikai normákba ütközött. Előre köszönöm a vizsgálatot.
11024 • violentino 2017-01-20 08:16:55
Ma esti Carreras koncertre van egy felszabadult jegyem, olcsóbban átadnám! :)
11023 • Héterő 2017-01-19 19:50:04
Kérek - okulás céljából és tisztelettel - indoklást: mi szörnyűségeset írtam, hogy ki kellett törölni a Mi újság... 58099-et? Egyik L.M. ócsárlása büntetlenül maradhat, a másikról azt sem szabad megírni, amit ő maga hirdet lépten nyomon? Tele az internet...
11022 • nizajemon Előzmény 11021 2017-01-19 15:39:59
K
11021 • nizajemon 2017-01-19 15:39:45
Petyusnak,itt nem lesz belőle vihar.Addig "kolonits Klárázunk",míg meglásd leadják megint azt a sápatag Traviatát....:)
11020 • álmodó 2017-01-14 07:51:12
Köszönöm szépen a választ.
:-)
11019 • álmodó 2017-01-13 13:01:20
Kedves Szerkesztőség,
eszméletlen nehezen töltődik be az oldal...Nem tudom másoknál van-e ilyen gond...
11018 • -zéta- Előzmény 11017 2017-01-10 11:27:01
:-)
11017 • IVA Előzmény 11016 2017-01-10 07:25:47
Nagyon köszönöm!
11016 • IVA Előzmény 11010 2017-01-10 05:43:59
Kedves Úttörő, ha még nem igazoltál át másik ifjúsági szervezetbe, légy szíves, töröld a Társművészetekben az 1084. sz. hozzászólásomat.
11015 • daunerni Előzmény 11013 2017-01-01 14:04:42
Úgy legyen!
11014 • Pósa 2017-01-01 11:24:44
BÚÉK - 2017 :)
11013 • Heiner Lajos 2016-12-30 08:18:58
A Momus valamennyi kedves Olvasójának békés Újesztendőt kívánok sok szép zenével, de mindenekelőtt jó egészségben!
11012 • Heiner Lajos Előzmény 11010 2016-12-30 03:10:59
A vőlegény az úttörő, a szerető az élmunkás, a férj a kényszermunkás.
11011 • IVA Előzmény 11010 2016-12-27 20:50:29
:)
11010 • -zéta- Előzmény 11009 2016-12-27 15:17:42
Az úttörő, ahol tud...
11009 • IVA 2016-12-27 15:03:41
Nagyon köszönöm a korrekciót a betűk döntésében!
11008 • -zéta- Előzmény 11006 2016-12-21 10:47:38
Nem tudom, a Te géped mit mutat, az enyémen a született rovatban olvasható Schiff András...
11007 • Tejberizs 2016-12-21 09:39:04
A "Műsorajánló"-hoz:
A mai nap ajánlatainál, a zeneakadémiai koncertnél Pál Tamás neve szerepel, de a Zeneakadémia honlapján Hámori Máté neve van feltüntetve vezénylőként.
11006 • Klára 2016-12-21 09:01:01
A mai nap rovathoz: Akinek halálhírét keltik, hosszú életű lesz!
Schiff András zongoraművész 1953-ban a mai napon született, és ha jól tudom, máig jó egészségnek örvend. Isten adjon neki hosszú életet!
11005 • nizajemon 2016-12-20 11:25:35
Érzés
gyere ki
nem megyek
gyere ki ha mondom...
nem
úgyis kijössz!!!
nem akaródzik...
S lőn dörgő taps.
11004 • Edmond Dantes Előzmény 11001 2016-12-15 14:46:37
Segítek: ha a "másik" Wagner a Richard, akkor az "egyik" Wagner a Robert azaz a neves filmszínész, Robert Wagner (1930-), akinek két napja azaz valóban december 13-án és valóban halálhírét keltették...de él és saját elmondása szerint kitűnő egészségnek örvend. Akárcsak a nemrég szintén "elhunyt" balerina, Alicia Alonso.
11003 • Búbánat Előzmény 11002 2016-12-15 10:31:29
Házy Erzsébet mind születésnapjának, mind halála napja pontos dátumáról máig teóriák keringenek...
11002 • -zéta- Előzmény 11000 2016-12-14 18:09:14
Saljapin is javítva...:-), ezek a nagy emberek sosem halnak meg jókor...;-)
11001 • -zéta- Előzmény 10999 2016-12-14 18:05:59
Megnéztem "az adatbázisban" és két Wagnerről lehet szó, mert van egy másik, aki február 13-án halt meg...;-) és meglepő módon mindkettő 1813-ban született...;-)
11000 • Momo 2016-12-14 16:56:40
Ahogy tegnap meg Saljapin... :-)
10999 • gezakadocsa 2016-12-14 16:44:05
A tegnapi "mai nap" adatoknál Wagner nagy tévedés, mert nem a 12. hó 13-án, hanem a 2.hó 13-án halt meg.
10998 • IVA Előzmény 10995 2016-12-13 16:12:05
Esetleg illene A nap képe rovatba...
10997 • Heiner Lajos Előzmény 10996 2016-12-12 12:29:08
Sajnos, erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Fél órával korábban és kétszáz méterrel távolabb "kollégája" Brahms V. magyar táncát bazseválta, ezért úgy döntöttem, bár imádom a klasszikusokat, arra a napra elég belőlük.
10996 • eccerű Előzmény 10992 2016-12-12 11:08:25
Csak a kukacoskodás kedvéért: az egész szimfóniát?
10995 • Heiner Lajos Előzmény 10994 2016-12-12 09:58:57
Pedig csináltam fotót, mert a látvány is gyönyörűen megkomponált volt...
10994 • ebera Előzmény 10992 2016-12-12 01:01:11
Igazán kár, hogy fényképet nem lehet feltenni a fórumra! De azért ez így is merénylet mindenféle emésztőnedv termelésem ellen!
10993 • ebera Előzmény 10992 2016-12-12 00:56:23
Ez valóban nagy élmény lehetett! Az ilyen percek az élet sava-borsa.
10992 • Heiner Lajos Előzmény 10991 2016-12-12 00:48:15
Megadom magam.
Tegnap, miután Brünnben a Szabadság téren a Starobrno Sörözőben megittam egy korsó szűretlent, és mentem a Pegazba, ahol megkóstoltam a karácsonyi sörüket, és marhagulyásukat (sok szafttal, lisztes knédlivel, két apró krumplipogácsával, a tetején egy kis sült virsli díszítéssel), a város sétálóutcáján történt az eset.
Öreg cigány játszotta Beethoven Ötödik szimfóniáját. Tangóharmonikán.
10991 • ebera Előzmény 10989 2016-12-12 00:27:09
Hátha mégis? Az ilyen mondatokat be kéne fejezni, vagy el se kéne kezdeni.:).Ne csigázzon bennünket, kedves H.L.
10990 • Momo Előzmény 10989 2016-12-12 00:20:00
Írjál mellette kajákról meg sörökről... akkor szerintem menni fog.

:-)
10989 • Heiner Lajos 2016-12-11 23:42:42
Olyan zenei élményben, amilyenben ma részesültem, életemben még soha korábban - és valószínűleg nem is fogok. Írnék róla egy-két szóban, de nem Magyarországon történt, így nem tudom, érdekelne- e bárkit.
10988 • Cilike 2016-12-10 17:01:09
CSak szólok, hogy nem West Side Story megy az Erkelben, hanem Billy Elliot.
  
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Magyar Rádió Márványterme

Birsen Ulucan (zongora), Ozcan Ulucan (hegedű), Bársony Péter (brácsa), Rózsa Richárd (gordonka)
FAURÉ: c-moll zongoranégyes Op. 15.
BRAHMS: g-moll zongoranégyes Op. 25.

18:00 : Budapest
Bartók Béla Emlékház

Hegedűs Endre (zongora)
"Emlékhangverseny Bartók Béla halálának évfordulóján"
BARTÓK: Este a székelyeknél és Allegro barbaro
BARTÓK: Szvit op. 14
BARTÓK: Szonatina
BARTÓK: Régi táncdalok a 15 magyar parasztdalból
LISZT: A Villa d'Este szökőkútjai
LISZT: 104. Petrarca - szonett
LISZT: I. elfelejtett keringő
DONIZETTI - LISZT: Lammermoori Lucia - reminiszcenciák S. 397
KODÁLY: Marosszéki táncok

19:00 : Budapest
Bethlen Téri Színház

Garami Gábor és Bede Péter
"Párbeszéd koncert"

19:00 : Budapest
Radnóti Színház

"Viva Bartók"
Bálint András és Fülei Balázs levélkoncertje

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Estefania Avilés, Kiss Judit Anna, Ninh Duc Hoang Long, Endrész Ferenc (ének)
A Szent Gellért Akadémia zenekara
Vaszy Viktor Kórus (karigazgató: Gyüdi Sándor)
Vezényel: Yoon Kuk Lee
"X. Szent Gellért Fesztivál"
BEETHOVEN–KARAJAN: Európa-himnusz
BEETHOVEN: 9. (d-moll) szimfónia, Op.125
A mai nap
történt:
1835 • A Lammermoori Lucia bemutatója (Nápoly)
született:
1877 • Alfred Cortot, zongorista († 1962)
1891 • Charles Münch, karmester és hegedűs († 1968)
1898 • George Gershwin, zeneszerző († 1937)
1930 • Fritz Wunderlich, énekes († 1966)
elhunyt:
1945 • Bartók Béla, zeneszerző, népzenekutató (sz. 1881)