vissza a cimoldalra
2020-07-02
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11529)
A csapos közbeszól (95)

Operák, amelyeket utálunk (274)
Társművészetek (1769)
A MET felvételei (597)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4674)
Pantheon (2677)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3955)
Opernglas, avagy operai távcső... (20518)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4846)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2375)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1970)
Régizene (3395)
Franz Schmidt (3629)
Kortárs zene (90)
Kimernya? (3684)
Momus-játék (5857)
Milyen zenét hallgatsz most? (25065)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

921   Búbánat • előzmény919 2009-04-18 12:56:57
Szükséges magam korrigálni, Kolonits nem énekel Gildát és Luciát a következő évadban az Operában; a félreértésem abból adódott, hogy a jótékonysági hangverseny általam említett tervezett programja változott meg arra: Mozartok helyett Rigolettó- és Lammermoori Lucia- részletekre. Mégegyszer sorry.
919   Búbánat • előzmény917 2009-04-18 00:03:27
Nagyon szép gálaest részese lehettem ma este. A 18 órakor kezdődött ünnepi hangversenyen minden közreműködő művész igencsak kitett magáért, garantáltan jól szórakoztatta a XII. kerületben, a Csörsz utcai Kultúrház dísztermébe ellátogatott nagyszámú közönséget, akiktől befolyó jegybevétel (á 1.000 Ft) - a művészek honoráriumának felajánlásával együtt - nemes célokat szolgált: immár hagyományosan, hatodik éve már, hogy ugyanebben az időpontban (a húsvétot követő első pénteken) gálaműsort tartanak itt, melynek bevételével támogatják a „Határokon túli magyarságért ÖSSZETARTOZUNK” alapítványt. A műsor első részének végén az alapítvány kuratóriumának elnöke beszámolójában részletesen szólt arról, hogy az elmúlt évek adományaiból mely határon túli szervezetek részesültek, majd emlékplakettet nyújtott át azok képviselőinek.

Maga a műsor két részből tevődött össze. Az első részben vegyes műfajú zenék követték egymást: volt népitánc (Kalotaszegi tánc – Szapora; a Művelődési Ház Munkatársainak előadásában), volt egyházi darab (Schubert: Ave Maria Kolonits Klára tolmácsolásban, km. Maros Éva hárfán és Geiger György trombitán), melyet a Carmen két részlete követett: előbb a Habanera átirata Maros Éva és Geiger György hangszeres játékában, majd a Virágária, melyet Molnár András magyar nyelven adott elő. Massányi Viktor egy ritkán hallható áriával jelentkezett: Osztáp dalát énekelte oroszul Liszenko „Tarasz Bulba” c. művéből. Egy barokk operaária következett (Purcell Dido és Aenasából Dido búcsúját Megyesi Schwartz Luciától hallottuk). J. S. Bach Largoját Maros Éva és Geiger György játszották hangszereiken. A Traviatából a népszerű Germont-áriát Massányi Viktor énekelte. Schubert Szerenádját a Kolonits Klára, Maros Éva és Geiger György nevek fémjelezték, amint a Mendelssohn „Dalnak lenge szárnyán” című dalának is ők voltak a közreműködői. A két dal között felcsendült Liszt Ferenc XI. Magyar rapszódiája a több nemzetközi fesztiválon megmérettetett, és díjakkal elismert igen tehetséges, ifjú (16 múlt) Hotzi Panni bravúros zongorajátékában, és Debussy Holdfény c. darabja Maros Éva hárfajátékában.

Az ünnepi gála második részében az operairodalom gyöngyszemei követték egymást; ismert darabok népszerű áriái és duettjei alkották a programot. Megjegyzem, az operaénekeseket – akárcsak az első részben - Dallos Erika, a Magyar Állami Operaház kiváló képességű korrepetitora kísérte, és az előadók minden áriát, kettőst eredeti nyelven énekelték. Azt is el kell mondanom, hogy az előzetes műsortervhez képest jelentős változások történtek a programban: Kováts Kolos nem lépett fel a hangversenyen (lehet, hogy a tegnapi Müpa-beli Koldusoperában megformált Mr. Brown szerepe után nem kívánt „haknizni”?), ezért kimaradt Gremin áriája az Anyeginből, A gróf áriája Az alvajáróból, Sarastro II. felvonásbeli áriája A varázsfuvolából. De más változások is történtek: a tervezett műsorból elmaradt Elena bolerója A szicíliai vecsernyéből (Kolonits), Zerlina és Don Giovanni duettje (Kolonits, Massányi), akárcsak a Figaro házassága kettőse (Kolonits, Megyesi Schwartz), valamint Petur bordala a Bánk bánból (Massányi).
De ám helyettük kaptunk ugyancsak válogatott ínyencségeket! Így került bele az első részbe a már említett Traviata-részlet Massányi előadásában. A koncert második részében először Izabella bravúráriáját a tündökletes hangon éneklő Megyesi Schwartz Lucia prezentálta nekünk, majd Molnár András szépen csengő, nemes hangján László románcát szólaltatta meg a Hunyadi Lászlóból. Következett egy csillogó, virtuóz duett a Cosi van tuttéből Kolonits és Megyesi Schwartz előadásában, és máris visszajött Kolonits Klára, hogy elénekelje Lucia első felvonásbeli igen technikás ”belcanto” áriáját Donizetti operájából (Lammermoori Lucia). Megint Megyesi Schwartz Lucia következett: Seguidilla a Carmenből. S egy csemege: az est nyugodtan mondhatom, hősnője, Kolonits Klára - aki hét számban (dalok, operaária, operakettősök) vállalt fellépést az est folyamán - a Rigoletto két részletével búcsúzott a hallgatóságtól: Gilda II. felvonásbeli áriája,és átmenettel, Massányi Viktorral az oldalán, a „bosszú-kettős”. Azt hiszem, ez már egy kis előleg volt a jövő évadra kiosztott új szerepeiből: Gildát fog énekelni az Operában! És Lammermoori Luciát is! A gálaest zárásaként pedig jött a „Hazám, hazám…” – Bánk áriáját Molnár András, az Operaházban immár harminc éve énekelő Kossuth- és Liszt-díjas művész, örökös tag abszolválta rutinosan, gyönyörűen, zengőn, melyet méltán követett a vastaps! Többször is visszajöttek a pódiumra a művészek, mindnyájan, hogy fogadják a közönség szűnni nem akaró tapsviharát! Szép, emlékezetes est volt, méltó egy jótékonysági gála szelleméhez és színvonalához!
917   Búbánat 2009-04-17 10:18:28

„Határon túli magyarságért, ÖSSZETARTOZUNK” Alapítvány jótékony célú estje a Budapest XII. ker. Hegyvidéki Önkormányzat Művelődési Központban, a Csörsz u. 18-ban 2009. április 17-én, pénteken d.u. 6 órakor.

Fővédnök: Mádl Dalma asszony

Tervezett műsor:

I. rész
Kalotaszegi tánc - Művelődési Ház Munkatársai
Csángó Mária ének - Petrás Mária
Schubert: Ave Maria - Kolonits Klára – Maros Éva – Geiger György
Köszöntő - Halász Zsuzsa
Bizet: Carmen - Habanera
- Virágária - Geiger György – Maros Éva Molnár András
Liszenko: Tarasz Bulba - Osztáp áriája - Massányi Viktor
Purcell: Dido és Aeneas – Dido búcsúja - Megyesi Schwartz Lúcia
J. S. Bach: G-moll hegedűverseny, Largo - Geiger György - Maros Éva
Bellini: Az alvajáró – a gróf áriája - Kováts Kolos
F. Schubert: Szerenád - Kolonits Klára -Geiger György - Maros Éva
Liszt Ferenc: XI. Magyar rapszódia - Hotzi Panni
Tournier: Lolita tánca (hárfaszóló) - Maros Éva
F. Mendelsohn: A dalnak lenge szárnyán - Kolonits Klára -Geiger György - Maros Éva

ÖSSZETARTOZUNK Emlékplakett átadása

II. rész
Csajkovszkij: Anyegin – Gremin áriája - Kováts Kolos
Verdi: Szicíliai vecsernye – Bolero - Kolonits Klára
W.A. Mozart: Varázsfuvola – Sarastro áriája II.f. - Kováts Kolos
W.A. Mozart: Don Giovanni – Zerlina és Don Giovanni duettje - Kolonits Klára, Massányi Viktor
W.A. Mozart: Figaro házassága – Duett - Kolonits Klára, Megyesi Schwartz Lúcia
Rossini: Olasz nő Algírban – Izabella áriája - Megyesi Schwartz Lúcia
Erkel Ferenc: Hunyadi L. – H. László áriája - Molnár András
Erkel Ferenc: Bánk bán – bordal - Massányi Viktor
Erkel Ferenc: Bánk bán – Hazám, hazám - Molnár András

Zongorán kísér: Dallos Erika
Az est háziasszonya: Halász Zsuzsa

Érdekes összeállítás, szép műsornak ígérkezik, nagyszerű előadók tolmácsolásában! Azt hiszem, érdemes lesz ezt a műsort beilleszteni délutáni programomba!
Műsorajánló
Mai ajánlat:
20:00 : Budapest
MŰVÉSZETEK PALOTÁJA - Autósmozi

PUCCINI: Bohémélet - MET-felvétel
A mai nap
született:
1714 • Christoph Willibald Gluck, zeneszerző († 1787)
1923 • Melis György, énekes († 2009)
elhunyt:
2007 • Beverly Sills, énekes (sz. 1929)
2016 • Tréfás György, operaénekes (sz. 1931)