vissza a cimoldalra
2019-04-24
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11346)
A csapos közbeszól (95)

Társművészetek (1301)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (24)
Erkel Színház (9939)
Pantheon (2341)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4337)
Fanyalgások és Nyavalygások… avagy virtuális siránkozó elégedetleneknek (163)
Kolonits Klára (1093)
Élő közvetítések (7829)
László Margit (195)
Milyen zenét hallgatsz most? (25018)
Balett-, és Táncművészet (5793)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1640)
Franz Schmidt (3313)
Operett, mint színpadi műfaj (3886)
Thomas Hampson (266)
Charles Gounod (221)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

724   Ardelao • előzmény723 2018-04-06 10:52:09

 

SIKLÓS ALBERT (1878-1942)
 

Röviddel húsvét előtt a magyar zeneélet egy igen tevékeny munkása költözött el az élők sorából: Siklós Albert.
 

Munkássága igen sokirányú. Legelső helyen említjük a népművelés terén kifejtett tevékenységét. „A Zene” alapítójának, Dr. Sereghy Elemérnek halálával Siklós Albert vállalta a folyóirat további szerkesztését. Nagy tudása biztosítéka volt annak, hogy a folyóirat az alapító elgondolása szerint fejlődjön tovább. Tíz éven át szerkesztette odaadó szeretettel és tudással „A Zené”-t. Ez alatt az idő alatt népszerű cikkek sorozatával nagyban hozzájárult a magyar közművelődés fejlődéséhez. Tudását egyébként is a népművelés szolgálatába állította. Hozzávetőlegesen száz előadása hangzott el a Szabadegyetemen, témáit a zeneesztétika és zene-történet legkülönbözőbb területeiről véve.

Munkásságának másik nagy területe a szakpedagógia. Amíg egyik oldalon a művelődni vágyó nagyközönség nevelésén fáradozott, addig a másik oldalon a szakemberek képzése volt feladata. 1909 óta a Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés-tanszakának tanára, 32 éven át nevelt ifjú komponistákat. Növendékei közül jó-néhány ma számottevő tagja a magyar zeneszerzőgárdának. Tankönyvei közül a kétkötetes zeneszerzés-tana ma is nélkülözhetetlen segédkönyve zeneszerzőinknek. A zeneszerzésen kívül zenetörténetet, magyar zenetörténetet és egyéb elmélet tárgyat is tanított.

Munkásságának harmadik nagy területe a zeneszerzés. Koessler János neveltje volt. A nagy pedagógus szellemének őrzője maradt. Művei közül legnagyobb sikert ért el «A tükör» című pantomimje és «A hónapok háza» című operája. Számos zenekari művet írt, szimfóniát, szviteket, nyitányokat stb. Különösen gazdag kamarazene-termése. Zongora-, hegedű-, gordonka- darabok, dalok, karművek stb. egészítik ki műveinek nagy számát.

Siklós Albert eltávozott, — de életműve itt maradt. Szerzeményeik könyvei, cikkei hirdetik kiváló szellemét és bizonyságai munkában eltöltött gazdag életének!

 

A ZENE, 1842. április 9. (XXIII. Évfolyam, 9. szám)

723   smaragd • előzmény722 2018-04-06 06:29:21

722   Ardelao • előzmény721 2018-04-06 00:42:12

1936. február 9-én, vasárnap délután 5 órai kezdettel
 

Budapest Székesfőváros Népművelési Bizottsága hangversenyei a Székesfővárosi Zenekar közreműködésével:


RÉGI MAGYAR MUZSIKA
Biblikus és históriás énekek, magyar táncok Siklós Albert zenekari átdolgozásában

 

Vezényel:
SIKLÓS ALBERT
a Zeneművészeti Főiskola tanára 

Közreműködnek: dr. Palló Imre, a M. Királyi Operaház örökös tagja és dr. Imre Vince operaénekes.
 

1. Régi magyar táncok (1520—1800)
2. a) Kisfaludy Sándor: Ongarese (1822—23)
b) Kisfaludy Sándor: Magyar inszurrekciós induló (1809)
c) Csermák Antal: Palotás

3. A kolozsvári Hofgreff-gyűjtemény hat biblikus és históriás éneke.
Bemutató előadás.
Előadja: Dr. Imre Vince operaénekes.
a) Az Illyés prófétáról és Ackáb királyról való história (Csükei István)
b) Az drága és istenfélő vitéz Gedeonról szép história (Batizi András)
c) Jeremiás próféta siralmas panaszolkodása (Névtelen)
d) Az Holofernes és Judit asszony históriája (Sztárai Mihály)
e) Az igaz keresztyényeknek kevés számokról, háborúságokról és győzelmekről (Sztárai Mihály)
f) Az szent Tóbiásnak egész históriája (Székel Balázs)

4. Bihari-szvit. (Bihari Sándor négy művének zenekari feldolgozása)

I. Húsz talléros verbunkos.
II. Hatvágás-verbunkos.
III. Rekviem fia halálára.
IV. Hadik óbester nótája.

SZÜNET

5. Tinódi Lantos Sebestyén «Króniká»-jának nyolc éneke.
Előadja: Dr. Palló Imre, a M. Királyi Operaház örökös tagja.
a) János király testamentuma
b) Szegedi veszödelöm
c) Az Vég Temesvárban Losonczi haláláról
d) Eger vár viadaláról való ének
e) Egri históriának summája
f)  Budai Ali basa históriája
g) Dávid királról
h) Szitnya, Léva, Csábrág és Murány várának megvevése.

6. A lőcsei tabulaturás-könyv táncai. (1660 körül.) Bemutató előadás.
7. Magyar induló (18. sz. katonadalok feldolgozása).

 

A ZENE, 1936. február 1. (XVII. Évfolyam, 7. szám)

721   Ardelao • előzmény720 2018-04-03 19:39:29

 

Siklós Albert: «Ferkó szórakozásai.» — Szvit, kis zenekarra.

 
1. Az automobil. — 2. A tánc. — 3. A körhinta. — 4. A baba szerenádot kap. — 5. A macó. — 6. A csákó és a trombita.


Ferkó, akiről ezek a bájos apróságok szólnak, a komponista fia. Mikor íródtak? 1909-ben, mindössze két esztendős volt. Ma — teljes nevén Siklós Ferenc, bölcsész-hallgató és filmrendező — persze más szórakozások után jár. Azóta húsz esztendő telt el. A kis Ferkóból hatalmas bajuszos legény lett, de a szvit, melyre zeneszerző-édesapját inspirálta, ma is ugyanúgy hat ránk, mint akkor: a gyermekéért rajongó csupa-szív apa boldogság-könnyektől átitatott humorának megnyilatkozása.

A kis szvit eredetileg zongoradaraboknak készült; négy tételes, gyermekeknek szánt kompozíció, melyből csak a mű megjelenése után készült el a partitúra, hat tételre kiegészítve. Ebben a formában mutatta be először az Országos szimfóniai zenekar 1910. november 6-án. Azóta száznál több előadást ért meg, játszotta többek közt a Wiener Tonkünstler Orchester és a berlini Stern-konzervatórium zenekara.
 

Mivel is szórakozott a kis Ferkó 1909-ben? Elsősorban egy gyönyörű pirosra lakkozott kis autóval; ha felhúzták, erős iramban szaladt körbe az udvaron. Néha döcögött kissé, — ez is benne van a muzsikában — de megint csak nekilendült. Csak akkor állt meg hirtelen, mikor lejárt a rúgója.

Aztán tipegve táncolt, persze nem valami ócska keringő-témára, hanem a papájának egészhangú skálában írt dallamára. Muzikális gyerek volt, ki még ezt a furcsa — akkor merésznek mondott — témát is utána tudta énekelni.

Legkedvesebb játékszere persze a «ringispil» volt. Egy pléhernyő alatt különböző színű lovak repültek körbe, mialatt a körhinta talapzatába elrejtett óramű állandóan azt a két ütemes motívumot nyekeregte, amit a tétel fuvola és harangjáték szólamaiban hallunk. E szellemesen hangszerelt tétel kontrapunktikája minden látszólagos egyszerűsége mellett is elárulja az «Ellenponttan» és a «Hangszerelés-tan» szerzőjének imponáló tudását.

Ferkó azonban lovagias gyerek is volt. Nemcsak önmagát mulattatta, hanem a babát is, mely akkoriban nem hiányozhatott egy középosztályhoz tartozó család foteljéről sem. Egyszerű kis dallam ez a kis szerenád, melynek varázsa ötletes harmonizálásában nyilatkozik meg.

Félelmetes játékszer volt a Ferkónál jóval nagyobb barnaplüs-medve: a macó. Még morgott is, ha megnyomták. Ezt az elégedetlen zsörtölődést pontosan halljuk a fagottok és gordonkák glisszandóiban.

Az utolsó szám az elmaradhatatlan «katonásdi» illusztrációja. Ez még a világháború előtt volt gondtalanul játszottunk a tűzzel, távolról sem sejtvén, mennyi baj, mennyi szerencsétlenség szakad még ránk a csákó és a trombita párosításából. Peckesen jár a kis Ferkó az udvaron, irgalmatlanul fújva hamis trombitáját. Mögötte lép strammul a képzelt sereg, melyet közben harsány hangon execiroztat. Vigyázz! Indulj! Jobbra kanyarodj!

Négy évvel később Oroszország beláthatatlan hómezőin hangzottak el ugyanezek a magyar vezényszavak. ..........

A ZENE, 1929. (10. szám)

720   Ardelao • előzmény717 2018-04-03 06:14:15

Képtalálat a következőre: „Siklós Albert”

Siklós Albert - Nagy Elődök

RÁDIÓFÓNIA - 5. RÉSZ

A Siklós Albertről szóló megemlékezés a 30. perctől hallható.

„Műveinek nagy része a rádióban került bemutatásra, de felvétel nem maradt róluk.“

717   Ardelao 2018-04-03 00:54:56

 

"76 évvel ezelőtt, ezen a napon hunyt el Siklós Albert, magyar zeneszerző, főiskolai tanár, zenetörténész, gordonkaművész és lapszerkesztő. (1878.VI.26. – 1942.IV.3.)
 

Jogásznak készült, az egyetemet el is végezte, hogy közben a legszorgalmasabb és egyik leg kiválóbb növendéke legyen a Zeneakadémiának is. Mint az Akadémiia növendéke elnyerte a Liszt és a Volkmann-díjakat, mire hosszabb tanulmány utakat tett Német-, Olasz- és Franciaországban. A zongora és a gordonka művésze volt, és mint csellista - több éven át — a Filharmonikusokkal is játszott. Nem volt olyan régi, elavult vagy új hangszer, amelynek legalább a szerkezetét ne ismerte volna. Írt egy kétkötetes hangszerelés-tant, amely párját ritkítja még a külföldi szakirodalomban is. Mint a Zeneművészeti Főiskola tanára, Kodály Zoltán mellett ő tanította a Zeneakadémián, a legfelső fokon a zeneelméletet, a hangszerelés-tant és az összhangzattant.

Mint zeneszerző is kiváló volt. Az Operaház «Tükör» című pantomimját Bajor Gizivel a fő szerepben, aki ez alkalommal, mint táncosnő mutatkozott be és a «Hónapok háza» című dalművét nagy sikerrel játszotta. Nevezetesek ezen kívül kamarazenei együttesei, zongorára írt darabjai, dalai és kórusai. A szegedi Dóm-tér híres és gyönyörű harangjátékát is ő állította össze. Egyik legnépszerűbb műve «Ferkó szórakozásai» című zenedarabja, amelyben néhány évvel ezelőtt fiatalon elhunyt, tehetséges újságíró-fiának állított maradandó emléket. Ezt a művét a világon ma is mindenütt játsszák. Ez a népszerű zenedarabja volt a — hattyúdala. Megírta művét, hogy vele és benne emléket állítson egyetlen fiának, aztán az egyébként soha nem betegeskedő művész fizikailag kezdett összeroppanni. Egyetlen fia korai halála teljesen lesújtotta.

Néhány héttel ezelőtt tüdőgyulladást kapott és a súlyos betegséggel nem tudott megbirkózni. 64 éves korában meghalt. A Kerepesi-temetőben, díszsírhelyen, nagy részvét mellett temették el Siklós Albertet, a magyar zeneélet egyik legérdemesebb munkását."

TOLNAI VILÁGLAPJA, 1942. április 22. (44. Évfolyam, 16. szám)

Műsorajánló
Mai ajánlat:
17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Varga Zsuzsanna (oboa, oboa d'amour), Ruskó Rózsa (fuvola), Farkas András (tenor), Riho Noma, Tóth-Vajna Zsombor (csembaló)
"Hangulat Extra"
J.S. BACH: G-dúr triószonáta, BWV 1039
J.S. BACH: Wie schön leuchtet der Morgenstern, BWV 1 - Ária, No. 5 (Unser Mund und Ton der Saiten)
HÄNDEL: g-moll triószonáta, HWV 393
J.S. BACH: F-dúr prelúdium és partita, BWV 833
J.S. BACH: a-moll minor partita - részletek
J.S. BACH: Liebster Gott, wenn werd ich sterben?, BWV 8 - Ária, No. 2 (Was willst du dich, mein Geist, entsetzen)

18:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia

"Liszt Ferenc és a Schumann-házaspár"
SCHUMANN: Mirtuszok, op. 25 – 1. Widmung (Ajánlás)
SCHUMANN: Liederkreis, op. 39 – 12. Frühlingsnacht (Tavaszi éj)
SCHUMANN: Asszonyszerelem, asszonysors, op. 42 – 2. Er, der Herrlichste von allen (Ő, a legtökéletesebb)
Fenyvesi Gabriella (ének), Szabó Ferenc János (zongora)
SCHUMANN-LISZT: Liebeslied (Widmung)
Kocsis Bálint (zongora)
Clara SCHUMANN: Dalok Jucundéból, op. 23
Topolánszky Laura (ének), Szabó Ferenc János (zongora)
SCHUMANN: C-dúr fantázia, op. 17
Demény Balázs (zongora)
Bevezetőt mond: Eckhardt Mária

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

"Konzis koncertek - Versenygyőztesek"
VIVALDI: C-dúr mandolinverseny, RV 425
Oláh Vilmos (gitár)
Közreműködik: Bogdányi Roland (gitár)
MOZART: 3. (G-dúr) hegedűverseny, K. 216 – 3. Rondeau. Allegro
Kóbor Éva (hegedű)
BOTTESINI: 2. (h-moll) nagybőgőverseny – 2. Andante, 3. Allegro
Puporka Jenő (bőgő)
MOZART: „Là ci darem la mano” – Don Giovanni és Zerlina kettőse a Don Giovanni 1. felvonásából
Halász Gergely, Dolhai Luca (ének)
CSAJKOVSZKIJ: Pezzo capriccioso, op. 62
Donáczi Cseperke (cselló)
Jazz-standardek feldolgozásai és jazz-improvizációk
A Jazz Tanszak növendékei
Nagy Emma Zenekar: Nagy Emma (ének), Kapolcsi-Szabó Levente (zongora), Kuti Laura (basszusgitár), Virág Benedek (gitár), Majsai Roland (dob)
Thorpe Gáspár Quartett: Thorpe Gáspár (gitár), Csikós Áron (dob), Nikola Bugarcic (basszusgitár), Kun Bálint (percussion)
Közreműködik a Bartók konzi szimfonikus zenekara
Vezényel: Dubóczky Gergely

19:00 : Budapest
Duna Palota

Almira Emiri (zongora), Vámosi-Nagy Zsuzsa (fuvola)
BARTÓK - PAUL ARMA: Magyar paraszt dalok fuvolára és zongorára
KODÁLY: Meditáció
ZOMBOLA PÉTER: Változó változatlan
SCHUBERT-LISZT: Szerenád
DOHNÁNYI: Ária fuvolára és zongorára
LISZT: E-dúr Legenda
BORISZ PIGOVAT: Lule Bor (Hóvirág) - albán népdal
PAOLO MARZOCCHI: Moj e vogel si floriri (Te kis aranyos) - albán népdal
FARKAS FERENC: Bihari román táncok fuvolára és zongorára

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Rőser Orsolya, Németh Judit, Balczó Péter, Kálmándy Mihály (ének)
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Vezényel: Vásáry Tamás
BEETHOVEN: Fidelio – nyitány, op. 72
BEETHOVEN: 3. Leonóra – nyitány, op. 72b
BEETHOVEN: 9. (d-moll) szimfónia, op. 125

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Sümegi Eszter, Ulbrich Andrea, Brickner Szabolcs, Cser Krisztián
Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar
Karigazgató: Somos Csaba
Vezényel: Kobajasi Kenicsiró
VERDI: Requiem
19:00 : Salgótarján
Zenthe Ferenc Színház

Operát az Operából! – Belföldi turné
'Puccini Itáliája' operagála
Koncertszerű előadás

19:00 : Pécs
Kodály Központ

A PTE Zsolnay Vilmos Fúvószenekar hangversenye

19:00 : Szombathely
Bartók Terem

Miklósa Erika
Savaria Szimfonikus Zenekar
BACH: III. Brandenburgi verseny, G-dúr, BWV 1048
BOCCHERINI: D-dúr divertimento – Éjjeli őrjárat Madridban
GRIEG: Holberg-szvit op. 40
HÄNDEL: Szerelmi mámor „Il delirio amoroso” HWV 99
A mai nap
történt:
1932 • A Székely fonó bemutatója (Budapest)
született:
1875 • Huszka Jenő, zeneszerző († 1960)
1967 • Lukács Gyöngyi, operaénekesnő