vissza a cimoldalra
2019-05-27
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11348)
A csapos közbeszól (95)

Erkel Színház (10129)
Élő közvetítések (7883)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1320)
Operett, mint színpadi műfaj (3918)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3255)
Opernglas, avagy operai távcső... (20222)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (6726)
Kocsis Zoltán (662)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4492)
Lisztről emelkedetten (952)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1666)
Franz Schmidt (3337)
Kimernya? (3067)
Elena Mosuc-drámai koloratúra (901)
Jonas Kaufmann (2385)
Birgit Nilsson (41)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

1251   Ardelao • előzmény1250 2019-01-21 14:17:26

https://www.ebay.ie/itm/1978-Press-Photo-Stephen-Mozsi-pianist-/392082453270?hash=item5b49ef7316

Stephen Mozsi, pianist – Press Photo

https://www.findagrave.com/memorial/175806089/istvan-mozsi

1250   Ardelao • előzmény1249 2019-01-21 13:54:44

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1981.01.18.:

"Mózsi István hazament
          Kedves Barátom!
          Sok-sok év után — milyen kegyetlen, vagy talán kegyes a sors — újra együtt játszhattál .. testvéreddel, Pistával. Játszhattál — írom. Nem, ti nem játszottatok.
Te, Aladár, a hegedűművész, öcséddel, a zongoraművész Pistával nem játszottál. Ti alkottatok!
          Emlékszem, mindketten nehezteltetek rám, mert „művésznek” neveztelek titeket. Az igazi író sem szereti, ha mint „írót” mutatom be valakinek. Aladárom, Pista nemrég meghívást kapott. Most nem Baden-Baden- be, nem Japánba a Youri Nippon zenekarhoz, hanem az égi seregek nagy szimfonikus zenekarába. És most, akik itt maradtunk, üzenünk neki, mert adósok vagyunk egy levéllel, amit most ügyetlenül, bélyeg nélkül, de utána küldünk. Hiszem, hogy megkapja.
          Kedves Pista!
          Mikor ezt a levelet olvasod, nem kell, hogy válaszodban az anyagi feltételekről írj. Az téged soha nem érdekelt, azt soha nem említetted. Csak egyet szeretnék tudni: eleget teszel-e kérésünknek, és játszol-e most odafenn? Nem fontos az időpont, az sem lényeges, hogy Mozart egy szonátáját, Liszt rapszódiáit vagy a Temetési indulót játszod-e. A mi március tizenötödikéinken ezeket te mindig adtad nekünk. És ha találkozol új és örök hazádban régi mestereddel, Karl Hoffmeister bácsival a koronázóvárosból, Pozsonyból, mondd meg neki. hogy mi innen a sárgolyóbisról üzenjük: köszönjük, hogy felismerte tehetségedet, és már 1937-ben a legkiválóbbnak minősített. Mondd meg neki, hogy nem tévedett. Tanúknak ott lesznek Bach, Chopin, Erkel, Liszt, Strauss, Bizet, Debussy. Ki kelti ezeknek a nagy mestereknek a műveit úgy életre, mint te tetted, Pistám?
           Bécsben születtél, de a lelked magyar volt. Megkísértettek: ha más nemzetiségűnek vallod magad, világhírre emelnek. De te visszautasítottad. Ott maradtál a John utcában robotolni. Márvány emléktáblát érdemelnél. De hol lesz már a kis hangversenyterem, mikor régi tanítványaid büszkén hangoztatják még: Mózsi István tanítványa voltam!
            Ezt a levelet most a lelkiismeretfurdalás íratja velem, és néhány barátom kérésére is írom. Vedd komolyan, mert őszintén írjuk. Itt jártál köztünk, és alig ismertünk. Ismert Baden-Baden, Tokió, Karlsruhe, Luxemburg és Pozsony, a clevelandi WHK-rádió is sokszor sugározta a zongorádból elővarázsolt csodás hangokat. Sokan ismertek, élveztek, értékeltek. Mi, magyarok, alig-alig. Ha mégis elvetődtünk egy vasárnap a Zeneakadémia Mózsi-délutánjára, akkor éreztük, hogy azon a napon mennyire gazdagok lettünk, milyen sokat nyertünk. De mindig kevesen voltunk — mi, magyarok.
             Pistám, gyenge fizikumod elégett az alkotás és adás tüzében. Hazamentél Istenedhez. Elaludtál, és hajnalban nem ébredtél fel többé itt új napra, új küzdelemre. Nem búcsúzhattál, nem búcsúzhattunk. Művészlelked sugárzását vitted csak. Itt hagytad zongorádat, az orgonát és a sok-sok szalagot: hangszalagot, szívszalagot, karácsonyi csomagok piros szalagját. És itt hagytad Etelkát, Marikát, Gyurit, Aladárt meg az unokákat.
              Levelünk olvasva kérlek, hidd el: szerettünk, ha soha nem mondtuk is, értékeltünk, de szavaink nem voltak rá, csak dadogtunk. Most újra kérünk: a mennyei seregek nagy zenekarában ülj a zongorához megint, és játssz tovább ad maiorem Dei gloriam, Isten nagyobb dicsőségére.

(P.G )”

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1981.01.11.:

Meghalt Mózsi István zongoraművész

Hirtelenül lobbant el ez az élet, melynek fénye magyarságunkat, műveltségünket fényesítette a külföld figyelő szemei előtt.
A kiváló Liszt-interpretátor gyönyörködtető művészetének záróakkordja volt az a két clevelandi ünnepély, melynek során — néhány nappal halála előtt — Csodás élmény (Talán az Úristen különös ajándéka!) volt Mózsi István zongoraművész két utolsó játéka. Mesteréhez hasonlóan játszott „a velőtrázó húrokon”. Az 56-os szabadságharc és forradalom 24. emlékünnepélyén a Csárdás Macabre zenéjével a mindig ismétlődő magyar haláltánc zenéjével emlékeztetett az 56-os ifjúság tragikus sorsára. A XX. Magyar Találkozó művészestjén Liszt XV. rapszódiájával riasztotta cselekvésre e hideg és közönyös kor magyarját.
Művészi pályafutását — életét is — lezáró ezen két szereplés feledhetetlen játékával búcsúzott tőlünk Mózsi István. S mi most, a külföldi magyarság gyászát hirdető ezen néhány sorral, az elismerés, a tisztelet, az emlékezés babérkoszorúját helyezzük sírjára.
Zongoraművészetén kívül példamutató magyar életét is dicsérnünk illik. Vállalta a nemzeti emigráció célkitűzését: szűkebb hazájának, a Felvidéknek elrablásába soha bele nem nyugodott. Emigrációs életének tetteire emlékezve, még dicsőbbnek érezzük azt az akaratot, mellyel családját, gyermekeit magyarnak tartotta, nevelte.
Hisszük azt, hogy Mózsi István zongoraművész — „a magyar kötelességteljesítés nehéz batyujával” — a magyar ősök és hősök birodalmába került, és onnan a Teremtő biztató, erősítő dalait közvetíti számunkra.
Liszt Ferenc muzsikája művelőjének halálakor Vörösmarty „Liszt Ferenchez” írt költeményének zengő sorai jutnak eszünkbe, mint tanítás a jövőre:
A gyenge és erős serényen tenni, tűrni egyesüljenek.
És a Nemzet, mint egy férfi, álljon érckarokkal győzni a viszályon.
(— szabadkai —)"

1249   Ardelao • előzmény1248 2019-01-21 13:53:03

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1979.05.13.:

Mózsi István
clevelandi zongorahangversenye

Elkéstünk. Késtünk jóvátehetetlen módon, stílustalanul, ízléstelenül. Be kell vallanom. Bach csodálatos prelüdje és fugája a Wohltemperiertes Klavier sorozatból már lepergett. Chopin 4. balladája, a misztikus, borongós, bravúros fisz-moll, szintén. Pedig hogy „spóroltam” rájuk.
Amikor megérkeztünk — mondhatnám így is: belopakodtunk — a Cleveland Music School Settlement nagyon szép és ízléses előadótermébe, a művész már Liszt: Asz-dúr koncertetüdjét játszotta. De hogyan! A közönség már rabul ejtve, feszülten figyelt, Mózsi a régi, nagyszerű élánnal, fantáziadús frazírozással, nemes tónussal, ellenállhatatlanul. Majd az f-moll és a Desz-dúr koncertetüdök kerülnek műsorra. Ha jól tévedek, Liszt a kedvenc zeneköltöje Mózsinak. És ez sok mindent megmagyaráz. Nemcsak a három koncertetüd (Liszt Ferenc-i értelemben vett) tökéletes technikai kivitelezésére gondolok, arra a fölényes felkészültségű gyakorlati tudásra, amely játékára annyira jellemző, hanem arra a mélyebb s ezért művészibb tolmácsolásra, ahogyan a Liszt Ferenc-i mondanivaló lényegét megragadja, s azt hitelesen közvetíti.
Biztos ízlése, művészi intuíciója, roppant erős muzikalitása mindannyiunkat, akik ott voltunk, magával ragadott. Műsorán volt még, ugyancsak Liszttől a 8. és 11. magyar rapszódia és Johann Strauss Koncert parafrázisa a Denevér című operettből.
A minden szám után kirobbanó tapsorkánt két számmal köszönte meg a művész: Chopin: 4. cisz-moll etűdjét, majd Bartók: Este a székelyeknél című darabját adta elő mindannyiunk igaz gyönyörűségére.
Szép délután volt, nemes szórakozás, és élmény.
Még csak annyit fűzök hozzá, hogy kitűnő művészünk rövidesen Japánba készül hangversenykörútra. Három koncerten szerepel, ezek közül kettőt Tokióban ad, a híres Yomiuri Nippen szimfonikus zenekarral. Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játssza, bizonyára megérde melt, nagy sikerrel.

Polóny Zoltán”

A XVIII. MAGYAR TALÁLKOZÓ (Cleveland, Ohio) KRÓNIKÁJA:

"[…]

2. A második nap: 1978. november 25- én, szombaton

[…]

Este 7 óra körül vette kezdetét a XVIII. Magyar Találkozó ünnepi vacsorája […]

A hagyományos magyar bál, mint az előző években, most is kitűnő hangulatban folyt le. […]

A tánczenét Hegedeős Kálmán kitűnő zenekara szolgáltatta . A zongorán Mózsi István , a kiváló zongoraművész játszott.”

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1977.03.13.:

Mózsi István Liszt-hangversenye Clevelandben

A Clevelandben élő Mózsi István zongoraművész, a kiváló Liszt-előadó, új hangversenyének bejelentésével örvendeztette meg a clevelandi magyar zeneértőket. Már régen nem hallottuk Mózsi Istvánt, és ezért nagy örömet kelt meghívója legújabb Liszt Ferenc estjére.
Mózsi István Liszt Ferenc programja március 13-án, délután 3 órakor kezdődik a Cleveland Music School Settlement előadótermében (11125 Magnolia Drive, University Circle). A műsoron elsőnek a h-moll szonáta szerepel, amelyet Liszt Ferenc Robert Schumann-nak dedikált, és amely 1854-ben jelent meg. Ezután Liszt-rapszódiák következnek: a harmadik, amelyet gróf Festetics Leónak, a negyedik, amelyet gróf Eszterházy Kázmérnek, az ötödik, amelyet Reviczky Szidónia grófnőnek (Heroikus elégia), a nyolcadik, amelyet Monsieur A. D’Augusztnak, a tizenegyedik, amelyet báró Orczy Ferynek ajánlott.
A gazdag dallamú és ritmusú műsor Liszt Ferenc müveinek szépségét valóban ígéretesen és igézetesen fogja bemutatni Mózsi István virtuóz előadásában. Az előadást a zeneiskola egyetemi kara rendezi, belépődíj nincs.”

1248   Ardelao • előzmény1247 2019-01-21 13:50:17

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1975.03.23.:

Mózsi István és Mózsi Aladár szonáta estje Clevelandben

Rendkívülien szép és magasszínvonalú hangversenyen vehetett részt Cleveland magyarsága március 8-án, szombaton este a CLEVELAND INSTITUTE OF MUSIC Kulas Auditóriumában. Ezen az estén a clevelandi magyarság nagyrabecsüléssel körülvett zongoraművésze, Mózsi István, közös hangversenyt adott öccsével, a Pozsonyból érkezett Mózsi Aladár hegedűművésszel. Mózsi Aladár, az Európaszerte ismert nevű hegedűművész ugyanis vendégtanárként tanított a MICHIGAN ÁLLAMI EGYETEMEN, East Lansingben. Pozsonyba való hazatérése előtt, ezen a szonáta esten ünnepelte a két kiváló művész a találkozást és a búcsúzást. A magas művészi színvonalú és a testvéri találkozó forróvá tette a clevelandi szonáta estét, amely sokáig maradandó élménye azoknak, akik a hangversenyt meghallgatták.
Az előadótermet megtöltő, szépszámú közönség nagy szeretettel fogadta a művész-fivéreket. A műsor a következő volt: Beethoven: C-moll szonáta; Suchony: Szonatina; Brahms: D-moll szonáta.
A lelkes és ragaszkodó közönség hosszan ünnepelte a két művészt, akik a közönség megértését a következő ráadások előadásával köszönték meg: Bartók: Este a székelyeknél; Kodály: Kállai kettős; Mózsi Aladár: Román tánc.
A hangverseny után, amelyen a clevelandi zeneszerető magyar közönség szinte hiánytalanul jelent meg, Mózsi István a VASÁRNAP-nak a következőket mondta:
— Csak arra kérhetem a Vasárnapot, hogy mondja el helyettem és nevemben, mennyire hálás vagyok a clevelandi magyarság megértéséért, amelyet ma is tapasztaltam részükről. Az öröm, amelyet érzek, hogy öcsémmel, Aladárral találkozhattam, megsokszorozták azok, akik hozzájárulásukkal, bárminő segítéssel is, de sikeressé tették közös hangversenyünket. Mindenkinek köszönöm ezt a segítést és megértést.”

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1975.03.02.:

„Kamarazene a legmagasabb fokon Clevelandben

          […] A hangverseny színhelye a Cleveland Institute of Music: 11021 East Blvd, University Circle (Kulas Auditorium).
Talán még sokan emlékeznek rá, hogy Mózsi István két évvel ezelőtt Európában járt hangversenykörúton és öccsével, Aladárral több hangversenyt adtak zsúfolt termekben. Koncertjeiket a kritika a legnagyobb elismerés hangján méltatta.
„Kamarazene a legmagasabb fokon" írta egyik hangversenyük után a legszigorúbb németországi zenekritikai újság.
          Mózsi Aladár Pozsonyban él, és a két testvér hosszú évtizedek után így találkozott először. A múlt nyárra tervezett második európai hangversenykörútjuk elmaradt, mert Mózsi István beteg lett és a hosszú repülőút helyett a kórházi műtőasztalig kellett megtenni egy sokkal rövidebb és fájdalmasabb utat. De hála a jóságos Istennek, a mi nagy művészünk ismét egészséges, és még az az öröm is érte, hogy öccse repült ide Pozsonyból. Michigani hangversenyeiket az amerikai közönség a legmelegebben fogadta.
          A clevelandi, március 8-i koncert műsorán Beethoven C-moll szonátája, Suchon szonatinája és Brahms D-moll szonátája szerepel. Bartók és Kodály legnépszerűbb számaiból is adnak ízelítőt.
          Valóban, soha vissza nem térő alkalom ez, hogy meghallgassunk két magyar művészt, akik nemcsak vérszerinti testvérek, de testvérek a zenében is. Találkozni fog itt a koncertek két legnépszerűbb szólóhangszere: a hegedű és a zongora, a lemagasabb fokon. […].
M. Cs.”

1247   Ardelao • előzmény1246 2019-01-21 13:41:32

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1973.03.11.:

Mózsi István clevelandi hangversenyén bemutatót ad hangversenykörútjának programjából

A Clevelandben élő, kiváló magyar zongoraművész s zeneszerző, Mózsi István március 11-én, vasárnap délután 3 órai kezdettel a CLEVELAND MUSIC SCHOOL SETTLEMENT AUDITORIUM-ában (11125 Magnolia Drive, University Circle) zongorahangversenyt ad.
Mózsi István, akinek előadói tudását, művészi stílusát és alkotásait nemcsak a clevelandi magyarság, hanem Cleveland egész zeneértő közönsége ismeri, hangversenyével ritka élményben részesíti a zeneszerető közönséget, egész estét kitöltő hangversenyén a következő műveket adja elő:

1. Johann Sebastian Bach: „ CHROMATIKUS FANTÁZIA ÉS FÚGA".
2. Wolfgang Amadeus Mozart: "C-MOLL FANTÁZIA".
3. Frederic Chopin: „A NEGYEDIK BALLADA".
4. Liszt Ferenc: „MEFISZTÓ KERINGŐ”.
5. Claude Debussy: „FEUX D'ARTISTE”.
6. Igor Stravinsky: "DANCE INFERNALE", “BERCEUSE", "FINALE” a „Tűzmadár” c. balettből.

*
[…] Mózsi, István márciusi hangversenye tulajdonképpen része annak az előkészületnek, amellyel Mózsi István európai műsorát dolgozza ki és állítja össze. Ezen a nyáron, ugyanis, Mózsi István európai hangversenykörútra indul, hogy eleget tegyen felgyülemlett meghívásainak. A felsorolt művek bemutatót adnak az európai programból. […]”

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1973.03.25.:

Mózsi István zongoraművész európai körútra készül

           Mózsi István neve jól ismert az amerikai magyarság előtt, különösen a keleti partvidéken élők gyönyörködhettek többször művészi játékában. De nem felejtette el nevét Európa sem, minek bizonyítékaként nemrég az a megtiszteltetés érte, hogy a németországi Baden-Badenből meghívást kapott egy európai hangverseny-körútra.
          Mózsi István a boldog béke utolsó évében, 1913-ban született Bécsben. Zenei tanulmányait Pozsonyban kezdte, majd a Prágai Zenei Konzervatóriumban nyert oklevelet. A pozsonyi Nemzeti Színház karmestere lett, és a rádió szóló zongoristája. Hangversenyezett Németországban, Ausztriában, Csehszlovákiában és Magyarországon, majd az Egyesült Államokban.
          A második világháború után a németországi Karlsruhe-ban tanít a Zenei Konzervatóriumban. 1951-ben Amerikába költözik és Clevelandben telepszik le. Azóta is a clevelandi zenei élet egyik vezető egyénisége, a Clevelandi Zeneiskolának 10 éve tanára.
          Nemrég Clevelandben zsúfolt nézőtér előtt tartott nagysikerű hangversenyén három legkedvesebb zeneszerzője, Bach, Mozart és Chopin műveit valóban bravúrosan adta elő, de a még műsorán szereplő Liszt, Debussy és Stravinszky művek előadásával is bizonyította magas zenei technikáját. Igazi művészi játékával tökéletesen kifejezte a zenei tartalmat. Ma, 60 éves korában is megtartotta fiatalos technikáját, de játéka még erőteljesebb, mint 20 évvel ezelőtt.
          Jelenleg sokat gyakorol európai hangversenyére. Körútjának első állomása Luxemburg, ahol Európában élő hegedűművész öccsével készül találkozni. Első együttes hangversenyükön Beethoven-Brahms hegedű-zongora szonátája szerepel műsorukon.
          […] Akik már évek hosszú során át élvezik Mózsi István játékát, […] méltányolják elmélyült, kiforrott, megfontolt előadásmódját, melyben nemcsak kitűnő technikájával, de a művészszív igazi átélésével, a lélek magasbaszárnyaló hangjaival ejti rabul hallgatóságát.

P. G.”

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1974.01.13.:

M. Cs.
          „Látogatás Mózsi Istvánnal

          Mózsi István nemcsak legnagyobb, de elmondhatom, hogy legszerényebb művésze is Cleveland magyarságának. Múlt nyáron európai hangversenykörúton járt, ahol hegedűművész öccsével, Mózsi Aladárral együtt hódították meg a német és francia zenekedvelők szívét.
          Mózsi István most új hangversenyre készül. Ezúttal itt, Clevelandben, január 13-án, vasárnap délután 3 órakor a Cleveland Music School Settlement koncerttermében (11125 Magnolia Drive) tart önálló zongoradélutánt. Ebből az alkalomból kerestem fel, hogy érdeklődjem új koncertje programjáról, nyári turnéja sikeréről és további terveiről. Bevallom, egy kicsit az önzés vezetett hozzá, mert reméltem, hogy hallok valamit csodálatos művészetéből.

          Mózsi Istvánt nem kell külön bemutatni Cleveland és környéke zenekedvelő közönségének. Nemcsak mi magyarok, de az amerikai zenerajongók is ismerik és méltányolják művészetét. Múlt tavasszal Clevelandben tartott zongorahangversenyén zsúfolásig megtelt a terem és azt hiszem, január 13-i hangversenyét is nagyon sokan várják türelmetlenül, velem együtt.
Első kérdésem következő hangversenyének műsorára vonatkozott.
          — A hangverseny első fele komoly lesz — kezdte a művész — a második fele inkább szórakoztató. Első számnak Johann Sebastian Bach fisz-moll Toccata-ját fogom játszani, aztán Chopin h-moll szonátája következik, ami egy négy részes, hatalmas mű. Erre kaptam a legjobb kritikát most nyáron Németországban. Ezután Liszt Ferenc három koncertetűdje lesz műsoromon, ezek olyanok, mint a Liebesträume, csakhogy sokkal nehezebbek és sokkal szélesebb vonalon. Johann Strauss Denevér című operettjének melódiáira írt egy Amerikában élő zongorista, Kovács István egy úgynevezett parafrázist. — variációkat. Ezzel fejezem be a műsort.
          — Eddig sajnos, még csak egyszer volt alkalmam hallgatni játékát, mivel alig egy éve lettem clevelandi lakos. Akkor Lisztet játszott, méghozzá olyan művészi tökéllyel, azt hiszem, Liszt Ferenc maga sem adhatta volna elő darabjait mélyebb átérzéssel. Szeretném tudni, ki a legkedvesebb zeneszerzője, és kinek a műveit játssza legszívesebben?

          — Természetes már gyermekkoromtól kezdve a legkedvesebb zeneszerzőm: Liszt Ferenc. A másik Chopin, de mindegyikünk tanítómestere Bach, akit mind Chopin, mind Liszt nagyon szeretett.
          — Bartók Béla például, akit a külföld hamarább elismert, mint saját honfitársai, pedig igazán a magyar lélek mélyéről fakad minden műve, szerepel-e néha műsorán?
          — Majdnem minden műsoromon szerepel. Most készülök például a németországi hangversenykörútra, ahol Bartók Mikrokozmoszából játszom. De a Music Settlementben, ahol tanítok, minden tehetségesebb gyerekkel játszatok Bartókot, főleg a Gyerekdarabokat. A Mikrokozmosz a legjobb bevezető a huszadik század zenéjébe. Különösen az ötödik és hatodik füzetben koncertmotívumokat tartalmaznak a Mikrokozmosz tételei.
          — Most talán beszéljen a nyári hangversenykörútról.
          — A nyári hangverseny még most is úgy tűnik nekem, mint egy álom. Sose gondoltam, hogy 60 éves leszek, mikor egy jetre ülök, hogy 6 óra 50 perc alatt New Yorkból Frankfurtba repüljek. Ott várt növendékem, aki hangversenyeimet rendezte és elvitt Baden-Badenba. Ugyanott viszontláthattam az öcsémet, akit 28 éve nem láttam. Azt hiszem, ehhez nem kell kommentár.
Mikor a művész öccsével való találkozásról beszélt, hangja megcsuklott a meghatottságtól. Igen, ehhez a találkozáshoz nem kellett kommentárt fűznie. Majd így folytatta a beszámolót:
          — Luxemburgban tartottuk az első hangversenyt, ahol Beethovent. Caesar Frank és Chopin szonátáit játszottuk. Második nap Liszt Esz-dúr koncertjét adtam elő a Baden-Badeni filharmonikusokkal. Nagyon jó kritikákat kaptam. Utolsó Baden-Baden-i hangversenyünkön is Beethovent, Chopint és Caesar Frankot játszottunk, melyre a német újság azt írta: kamarazene a legfelsőbb régiókban. Sajnos, ennek is vége lett, de öcsémmel új hangversenykörútra indulunk: Spanyolországba, Svédországba, Belgiumba, Németországba. Ezek a jövő terveim. Meg kell említenem, hogy különösen a francia közönség milyen halálos csendben hallgatott végig egy-egy előadást, hogy utána annál nagyobb tapsban törjenek ki. Ritmusban tapsoltak, mint megtudtuk, ott az a “vastaps”. De a német közönség ellen sem lehet panaszunk és az újságok kritikái ellen sem.
          A kedves, szívből jövő beszámoló után kérésemre Mózsi István leült a zongorához és eljátszotta Liszt három koncert-etűdjét, majd a parafrázist a Denevérből. A zongora csak egyetlen hangszer, de Mózsi István egész hatalmas zenekart szólaltat meg rajta. Ha az újság betűin nem is lehet a hangokat közvetíteni, de a Clevelandben élő szerencsések vasárnap, 13-án délután meghallgathatják. Mind Liszt halhatatlan muzsikájának minden szépségét, mind Strauss Denevérjének minden színét, vidámságát igazi művész előadásában hallani: olyan feledhetetlen élményt ígér, amit nem szabad senkinek elmulasztani.
          Látogatásom igen kedves jelenettel zárult. A művész még a zongoránál ült, mikor megérkezett lánya, Marika, veje Hokky István és 4 gyönyörű gyermekük: a 11 éves Károly, a 9 éves István, a 6 éves Péter és a 4 éves kis Kriszti. Mind a négy gyerek egy hang nélkül rohant hozzám, megcsókoltak és utána leülve néma csendben várták meg, míg a nagypapa befejezi játékát. Csak akkor mentek oda hozzá, hogy őt is csókjaikkal üdvözöljék. Szép példát mutattak rá, hogyan kell egy koncertet hallgatni: néma csendben és teljes figyelemmel.
          Én pedig remélem, és azt hiszem, velem együtt még nagyon sokan, hogy vasárnapi hangversenye után és európai körútja előtt újra hallgathatjuk büszkeségünket és nagy művészünket: Mózsi Istvánt.”

1246   Ardelao • előzmény1245 2019-01-21 13:35:42

MAGYARSÁG, 1968.09.20.:

Rádió Gála Bál Clevelandban
Cleveland városában nagy társadalmi esemény készül,
1968. szeptember 28-án, szombaton este 7 órakor a HOTEL STATLER HILTON legnagyobb báltermében lesz az immár szokásossá vált RÁDIÓ GÁLA BÁL, — ezúttal a harmadik — Szappanos Ferenc és felesége Barbara rendezésében. — A közkedvelt “Szappanos-rádió” minden vasárnap 11-től 12-ig hallgatható Cleveland és környékén a WDOK-FM, 102.1 mc. állomáson!
A bál műsorán szerepel Kovács Apollónia, a híres rádió-televízió énekesnő és Kakocsi Sándor magyar nótaénekes, — valamint Bodnár Margit, és Mózsi István zongoraművész, Wayne Mark műsorvezető. — Király Ernő cigányzenekara és a Johnny Singer's tánczenekar játszik. […]„

SZABADSÁG, 1971.11.26.:

ÜNNEPSÉGEK ORSZÁGSZERTE - CLEVELAND, OHIO

Cleveland magyarsága az idén is megünnepelte az 1956-os szabadságharc évfordulóját, amely a Statler Hotel “Windsor” termében került megrendezésre november 7-én délután 4 órakor nagyszámú közönség jelenlétében. […]

Mózsi István és felesége — ez a kitűnő művészházaspár — két műsorszámmal is szerepelt: négykezesben Brahms műveket adtak elő, majd Mózsi Etelka Kacsóh Pongrác: Késő ősz van és Rákóczi kesergője című dalait énekelte művészi átérzéssel, hatalmas sikerrel.  …..”

KATOLIKUS MAGYAROK VASÁRNAPJA, 1972.09.03.:

A SZENTISTVÁNI EZREDÉV ÜNNEPSÉGSOROZATA

Hosszú és gondos előkészítés után Szent István királyunk és a magyar kereszténység millenniumának ünnepségsorozatát lebonyolította, és befejezte a szervezést vállaló papi rendezőség. A clevelandi katedrálisban szentmisével és utána díszvacsorával ért véget az ünnepségsorozat. […]

A youngstowni Szent István ünnep

A millenniumi ünnepek második mozzanata a youngstwoni Szent István ünnep volt. A Szent István szobor mellett ez alkalommal avatták fel a ferences atyák a szentistváni országépités és a magyar államszervezés letagadhatatlan elsőségének művészi és megkapó bizonyítékait, a szobor mellett felállított két falba épített vármegyei címereket, a szentistváni vármegyerendszer bronzbaöntött címereit. […] A művészi műsort Mózsi Etelka adta, aki Mózsi István zongorakíséretével az elszakított területek himnuszait énekelte el. […].

Ünnepi szentmise a katedrálisban

[…] A szentmise az amerikai Himnusz és a magyar Himnusz eléneklésével ért véget. A szentmise áhítatát Mózsi István zongoraművész orgonára írott zeneműve és Kiss János karnagy zeneműve emelte. Mindkét alkotás ez alkalommal került először bemutatásra. Mózsi István zeneművét Mózsi Etelka énekszáma illusztrálta.

Szent István díszvacsora

[…] Az amerikai Himnuszt Bodnár Margit, a magyar Himnuszt Buzáné Ormay Ildikó énekelte, mindketten Mózsi István zongoraművész kíséretével. Asztali áldást Elek Áron református püspökhelyettes adott. […]”

1245   Ardelao • előzmény1244 2019-01-18 10:05:02

Az alábbi felvételek sajnos nagyon rossz minőségűek, de legalább léteznek:

Stephan Mozsi - Chopin Scherzo #1 in B minor

Stephan Mozsi - Hungarian Rhapsody #11 in A Minor

Egyik tanítványa (James Szorady) a következőképpen ír róla:

„Azok, akik emlékeznek közülünk az ohiói South Euclidban található Szent Gergely Nagytemplomra, talán emlékeznek a templomi orgonista és helyi zongoravirtuóz Mózsi István úrra. Mind ő, mind felesége sok évig tanított zongorát, és tanítványukként szeretettel idézem fel emlékezetemben Mózsi Istvánnak a templom alagsorában tartott zongoraestjeit. Ezek általában azzal végződtek, hogy Liszt és Chopin tolmácsolásával káprázatos bemutatót tartott nekünk virtuóz zongoratudásából. Józsi fia volt olyan kedves, hogy megosztott néhány videót, amelyeket apja a 70-es évekből hagyott hátra. Egy régi Sony B&W beta felvevővel készültek (ennek tudható be a videók minősége). Remélem, ezek a videók most eljutnak mindegyikünkhöz, akik már idősek vagyunk, akik emlékeznek e nagyszerű zenei napokra, amelyeket mindannyian élveztünk. […].”

1244   Ardelao 2019-01-17 19:05:00

Következő művészünkről egyetlen nyelven sem találunk Wikipédia-oldalt. Neve véletlenül keltette fel érdeklődésemet, egy másik, tőle független téma kapcsán.

A korabeli írások alapján megpróbáltam róla egy szerény Wikipédia-oldalra való információt összegyűjteni:

Kapcsolódó kép

MÓZSI ISTVÁN, zenepedagógus, zongoraművész és zeneszerző 

(Bécs?*, 1913.02.15.-South Euclid, Cuyahoge County, Ohio, USA,1980.12.07.)

          Zenei tanulmányait Pozsonyban kezdte meg, majd a Prágai Zenei Konzervatóriumban nyert oklevelet. Tanára, Karel Hoffmeister  zongoraművész és zongorapedagógus, 1937-ben a legkiválóbb tanítványának minősítette. (Mózsi István öccse, Aladár, egyébként ugyancsak a zenei pályát választotta, híres hegedűművész lett, zenét is szerzett, és egy ideig a Michigani Állami Egyetem vendégtanára volt.)

          Tanulmányai befejezése után Mózsi István a pozsonyi Nemzeti Színház karmestere és a rádió szóló zongoristája lett. Hangversenyezett Németországban, Ausztriában, Csehszlovákiában és Magyarországon, majd az Egyesült Államokban.
          A második világháború után a németországi Karlsruhéban tanított, a Zenei Konzervatóriumban. 1951-ben Amerikába költözött, és Clevelandben telepedett le. Ott a Clevelandi Zeneiskola (Cleveland Music School , 11125 Magnolia Drive, University Circle) tanára és a clevelandi zenei élet egyik vezető egyénisége volt.

          1973-ban Németországból európai hangversenykörútra kapott meghívást, amelynek eleget is tett. Különösen a francia, de a német közönség körében is nagy sikert aratott. 1979 tavaszán fivérével együtt - a Yomiuri Nippon Symphony zenekar meghívására - Tokyoban adott három hangversenyt Liszt Ferenc műveiből, zenekari kísérettel.

         Mózsi István sohasem tagadta meg magyar voltát, és e tény bizonyos mértékig zenei karrierje kiteljesedésének is útját állta. Szűkebb hazája, a Felvidék elszakításába sohasem nyugodott bele. Gyermekeit Amerikában is magyarnak nevelte. Kapcsolatát a clevelandi magyarokkal folyamatosan ápolta, rendezvényeiknek feleségével, az énekművész és zongoratanár Mózsi (sz. Kucsera) Etelkával állandó szereplője volt.

         Zeneszerzői munkásságáról nem sokat tudunk. Rendszeresen orgonált templomokban, ahol egyik - orgonára komponált - művét is előadta. Szerzeményei címéről, azok fellelhetőségéről azonban nem állnak rendelkezésre elérhető adatok. 

         Kedvenc zeneszerzője Bach, Mozart Chopin és Liszt volt, de Bartók műveit is szívesen játszotta, a legtehetségesebb tanítványai által előadandó zeneművek közé Bartók szerzeményeit mindig beiktatta.

         67 éves korában hunyt el, álmában, váratlanul. Közvetlen családtagjai, felesége, három gyermeke, György, József és Mária, leányától származó 4 unokája - Hokky Károly, István, Péter és Krisztina -, öccse, Aladár, és a clevelandi magyarság egésze gyászolta.  

* Egy korabeli újságcikk szerint nevezett szülővárosa Bécs. Ugyanakkor Mózsi István elhalálozási adatai között születésének helyeként a „Cseh Köztársaság” (!?) szerepel. Tekintettel arra, hogy Mózsi István Pozsonyban kezdte meg zenei tanulmányait születési helye feltehetően Pozsony, de – ha nem - ifjúkora mindenképpen Pozsonyhoz köthető.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
17:00 : Budapest
Szent István Bazilika

Virágh András (orgona)

18:00 : Budapest
Zeneakadémia, XXIII. terem

Házimuzsika a Zeneakadémián
Csalog Gábor tanítványai
Kamarahangversenyek 2018/2019 tavasz
PERSÁNYI ZSÓFIA: 3 tétel vonósnégyesre
Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa), Devich Gergely (cselló)
BEETHOVEN: 4. (a-moll) hegedű-zongora szonáta, op. 23
Holló Mirella (hegedű), Ulysse Burnod (zongora)
BEETHOVEN: 4. (C-dúr) cselló-zongora szonáta, op. 102/1
Petruska Emma (cselló), Juhász Eszter (zongora)
BEETHOVEN: F-dúr kürt-zongora szonáta, op. 17 – 1. Allegro moderato
Liu Sicong (kürt), Tóth Kamilla (zongora)
Grieg: 1. (F-dúr) hegedű-zongora szonáta, op. 8
Lin po Sheng (hegedű), Takumi Nashimoto (zongora)
BEETHOVEN: B-dúr („Gassenhauer”) klarinéttrió, op. 11
Mészáros Dániel (klarinét), Yuya Mizuno (cselló), Souhei Yamagami (zongora)
Felkészítő tanárok: Csalog Gábor (1, 3, 6), Mali Emese (4, 5), Szabó Judit (2)

18:00 : Budapest
Zeneakadémia, X. terem

"Házimuzsika a Zeneakadémián"
Varga Oszkár tanítványai
Kamarahangversenyek 2018/2019 tavasz
J.S. BACH: 4. (c-moll) hegedű-csembaló szonáta, BWV 1017
Rábai Benedek (hegedű), Róbert Ágoston (zongora)
DE FESCH: G-dúr szonáta nagybőgőre és csembalóra
Xu Yi (nagybőgő), Ma Cheng (zongora)
MIŠEK: Szonáta nagybőgőre és zongorára, op. 5/1 – 1. Allegro, 2. Andante religioso
Li Na (nagybőgő), Nadira Ajanović (zongora)
PROKOFJEV: C-dúr szonáta két hegedűre, op. 56 – 1. Andante cantabile
BARTÓK: 44 duó két hegedűre, BB 104 – részletek
Somogyi Barnabás, Nyári Kornél (hegedű)
SCHUMANN: Három románc, op. 94 – 1. Nicht Schnell
J.S. BACH: 1. (h-moll) hegedű-csembaló szonáta, BWV 1014
Gyódi Norbert (hegedű), Szalacsovis Sándor (zongora)
GLIÈRE: Nyolc darab, op. 39 – 1. Prélude, 2. Gavotte, 3. Berceuse, 5. Intermezzo
Klein Zsófia (hegedű), Tunç Çivril (nagybőgő)
BOTTESINI: Grand duo concertante, no. 2 – 1. Allegro agitato, 2. Andante
Kocsis Gerda, Tunç Çivril (nagybőgő)
MOZART: 4. (C-dúr) vonósnégyes, K. 157
Hévizi Virág, Rebeca López (hegedű), Albert Elemér (brácsa), Friderikusz Péter (cselló)
FRANCK: A-dúr hegedű-zongora szonáta – 1. Allegretto ben moderato, 2. Allegro
Hadobás Gergely (cselló), Ayumu Maehara (zongora)
BEETHOVEN: Esz-dúr variációk Mozart Varázsfuvolájának „Bei Männern, welche Liebe fühlen” című áriájára, WoO 46
Alice Valbon (cselló), Dahee Choi (zongora)

19:00 : Budapest
Erkel Színház

PUCCINI: A fecske
A mai nap
született:
1799 • Jacques François Halévy († 1862)
elhunyt:
1840 • Niccolo Paganini, hegedűs, zeneszerző (sz. 1782)
2003 • Luciano Berio, zeneszerző (sz. 1925)