vissza a cimoldalra
2020-08-04
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11547)
A csapos közbeszól (95)

Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (137)
Jonas Kaufmann (2486)
Kimernya? (3737)
Franz Schmidt (3656)
Régizene (3530)
A MET felvételei (874)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (625)
Momus-játék (5871)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4023)
A nap képe (2224)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2809)
Pantheon (2711)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4881)
Operett, mint színpadi műfaj (4414)
Pitti Katalin (841)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2007)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

1986   smaragd • előzmény1985 2020-07-19 05:28:29

Az 1985 számú bejegyzéshez:

Kemény Egon zeneszerző halálának (1969. július 23.) közelgő évfordulóján felidézhetjük első nagyoperettjét is, amelynek részletes elemzése még várat magára. A zeneszerző fórumán a legtöbb megjelent írást már bejegyeztük. Ez a tréfás szöveg felhívja a figyelmet a korabeli magyar vicclapokra, amelyek közkedveltek voltak, és a karikatúra eszközeivel tovább  népszerűsítették a darabokat is. Ebben az esetben az „Ojság” cím is feltűnő, amely nyilván „Az Ujság” című lapra hajaz. (Vajon van-e kiadvány, tanulmány, amely a magyar vicclapok történetét dolgozta fel?)

Itt jegyzem meg, hogy hajaz is nagyon régi szó, nem a mai szleng alkotta, hallhatjuk a „Hatvani diákjai”-ban is Fodorító Márton debreceni csizmadia céhmestertől: https://kemenyegon.hu/hatvani-diakjai

A „Kikelet ucca 3.” írásmódja nem helyesírási hiba, ahogyan ma gondolnánk, hanem akkor elfogadott írásmód, nyilvánvalóan a ferencvárosi miliőre is célozva. („Kikelet utca 3.” címmel is megjelentek cikkek.) Az akkori pesti hangulatot tükrözi az operett szövegkönyve és zenéje – korszakváltás a Monarchia utáni társadalmi és zenei életben. Pesti operett, „mai magyar operett”, ahogy később a szakma fogalmazott.

A szereplők névsora is sok érdekességet tartalmaz – részletek a korábbi bejegyzéseinken – most csak egyet emelek ki: Somogyi Bogyó (Erzsébet) a Nemzeti Színházból jött át az Operettszínházba és a „Kikelet ucca 3”- ban mutatkozott be, a vasfüggönnyel Kemény Egon operettjében ismerkedett meg... Szerepét néhány előadás után Eggerth Márta vette át.

                                                         

Kemény Egon – Bródy István – Harmath Imre: „Kikelet ucca 3”

Pesti operett 3 felvonásban, nagyoperett.

Történik: 1929-ben. Színhely: Budapest, Ferencváros (Franzstadt) és a Liget.

Bemutató: Fővárosi Operettszínház (ma: Budapesti Operettszínház), 1929. április 27. Főszereplők: Somogyi ErzsiEggerth MártaFejes TeriKertész DezsőSarkadi Aladár, Halmay Tibor, Kabos Gyula, Szirmai Imre.

Rendező: Szabolcs Ernő

Karmester: Ábrahám Pál.

Díszlet: Gara Zoltán.

Ruhatervező: Váradi Tihamér.

Jelmez: Berkovits Andor.

A táncokat betanította: Rott Ferenc.

„Kikelet ucca 3

Kemény Egon muzsikája – Ábrahám Pál karmester – Kerpely Jenő csellószólói

Muzsikája szenzáció! Az új komponista, Kemény Egon csupa ötlet, invenció, frissesség, melódia. Ez a fiatal tehetség briliánsan megérezte, hogy mi kell a pesti ember fülének". (Részlet, Pesti Napló, 1929. IV. 26.)

A huszonhárom éves zeneszerző, Kemény Egon 1928-ban lett a Fővárosi Operettszínház szerződtetett, állandó karmestere Ábrahám Pál mellett, aki ezt a posztot 1927 óta töltötte be.

Források:

https://kemenyegon.hu/kemeny-egonrol

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kem%C3%A9ny_Egon

1985   zenebaratmonika 2020-07-18 19:39:47

Találtam egy vicces cikket a Kikelet utca 23. c. Kemény Egon operettről

Az Ojsag 1929. 05. 05. számában jelent meg


Kinek kelleti ucca 3
Ezajus siker a Fővárosi Operettszinházban.
ELŐJÁTÉK.
Miss Amerika rövid, ittartózkodás után felül a Riviera Expressre és elutazik.
ELSŐ FEIVONÁS.
Gróf Kertész Dezső, miután a bostoni egyetem évzáró vizsgáján Lázár Ödön nagynehezen átengedte, kimegy a ligetbe és ott megismerkedik Somogyi Bogyóval, akinek azt mondja:
— Te kis bolond naiva, mit tespedsz ott a Nemzeti Színházban, nézd a Gál Francit, nézd a Gál Francit, az is operettben lett nagy, gyere velem az akáclombos Nagymező-utcába.
Bogyó nem tud ellentállni a kisértésnek és megy.
MÁSODIK FELVONÁS.

Főúri palota, ahova mindenki bemegy vicceket mondani. A vicceket szívességből Harmath Imre engedte át. A palotából hirtelen bár lesz, ahol egymásután jelennek meg a híresnél híresebb zeneszerzők, akiket Ábrahám Pál lelkedezö karokkal üdvözöl és minduntalan hallatszik: Szevasz Strausz, szevasz Puccini, szevasz Verdi, szevasz Zerkovitz. A zene nemcsak hogy igen erotikus, de direkt lapos.
HARMADIK FELVONÁS.
Minden rendbejön, Kertészről kitudódik, hogy nem gróf, Somogyi Bogyóról kitudódik, hogy operettben is remek, Radó önmagát múlja felül, Szokolay jobb mint Radó, Kabosban legalább annyi a bü, mint a báj, Fejes nemcsak fejes, de lábas is, Halmny édes, Sarkadi smekedig, Szabolcs jobb, mint a Rákosi rendező, pedig annak régibb praxisa van és a szerzők boldogok, mert most igazán a tehetségük javát adták.

legújabb:
Pál Tamás - 2020-07-28
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1901 • Louis Armstrong, jazz-muzsikus († 1971)