vissza a cimoldalra
2019-02-16
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4234)
Társművészetek (1290)
Haladjunk tovább... (225)
Kedvenc előadók (2833)
Momus társalgó (6353)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61447)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2285)
Kedvenc felvételek (150)
Milyen zenét hallgatsz most? (25007)
Kedvenc művek (143)

Olvasói levelek (11312)
A csapos közbeszól (95)

Franz Schmidt (3278)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1592)
modern eszement rendezesek (248)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4437)
Luciano Pavarotti (81)
Balett-, és Táncművészet (5613)
Pantheon (2310)
Lisztről emelkedetten (941)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3139)
Opernglas, avagy operai távcső... (20187)
Élő közvetítések (7726)
Kolonits Klára (1085)
Edita Gruberova (3073)
Erkel Színház (9680)
A MET felvételei (128)
Momus-játék (5607)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3240   smaragd • előzmény3040 2018-12-08 11:53:56

 

Ez a hír a 3229 számú bejegyzéshez is kapcsolódik:

https://vorarlberg.orf.at/news/stories/2951966/

Manfred Honeck erneut für Grammy nominiert

Der in Vorarlberg geborene Dirigent Manfred Honeck darf auch bei der bevorstehenden 61. Grammy-Verleihung auf einen der begehrten Musikpreise hoffen: Mit dem Pittsburgh Symphony Orchestra ist er in der Kategorie „Beste Orchesterperformance“ nominiert.

Erst im Jänner durfte sich Honeck über den Grammy in derselben Kategorie freuen - mehr dazu in Grammy für Manfred Honeck. Auch bei der nächsten Verleihung darf der 60-Jährige auf eine Auszeichnung hoffen, dieses Mal für eine Einspielung von Beethovens „Eroica“ und Strauss’ „Hornkonzert Nr. 1“. Die Grammys sollen am 10. Februar in Los Angeles verliehen werden.

3040   smaragd • előzmény3037 2018-02-01 09:55:47

 

Wiener Symphoniker

Musikverein Wien, Großer Saal

 

20. 10. 2015

(wienersymphoniker.at)

 

FRANZ  SCHMIDT:  "DAS BUCH MIT SIEBEN SIEGELN"

Eine geradezu mystische Aura umweht Franz Schmidts Oratorium "Das Buch mit sieben Siegeln", das zum 125. Jubiläums des Musikvereins entstand und eben dort am 14. Juni 1938 von den Wiener Symphonikern uraufgeführt wurde. Mit seinem riesigen Aufgebot von Chor, Orchester und Solisten beweist diese Vertonung der Offenbarung des Johannes bei jeder Aufführung aufs Neue eine geradezu sagenhaft atemberaubende Wirkung. Eine außergewöhnliche Klangsprache mit subtilen Harmonisierungen und einem sehr herausfordernden Orchester- und Vokalpart zeichnen, dieses letztes Meisterwerk der Spätromantik aus, das Manfred Honeck mit einem namhaften Sängerensemble an zwei Abenden aufführen wird.

INTERPRETEN

MANFRED HONECK  Dirigent 

SUNHAE IM  Sopran 

BERNARDA FINK  Alt 

MAURO PETER  Tenor 

CHRISTIAN ELSNER  Tenor 

STEPHEN MILLING  Bass 

FLORIAN BOESCH  Bass 

ROBERT KOVÁCS  Orgel

SINGVEREIN DER GESELLSCHAFT DER MUSIKFREUNDE  Gemischter Chor 

JOHANNES PRINZ Chorleitung 

WIENER SYMPHONIKER

 

PROGRAMM

FRANZ SCHMIDT : "Das Buch mit sieben Siegeln"

Oratorium nach Motiven der biblischen Offenbarung des Johannes

 

3037   smaragd • előzmény3023 2018-01-30 19:34:56

 

Grammy für Manfred Honeck

 

Bei der 60. Verleihung der Grammys in New York konnte auch ein Vorarlberger einen Preis abräumen: Manfred Honeck erhielt mit dem Pittsburgh Symphony Orchestra einen der begehrten Preise in der Kategorie „Beste Orchesterperformance“.

Ausgezeichnet wurde der Musikdirektor des Pittsburgh Symphony Orchestra für die 5. Sinfonie von Dmitri Schostakowitsch sowie das Adagio von Samuel Barber. Das gleichnamige Album erhielt außerdem eine Auszeichnung als „best engineered album“ - der Preis hierfür ging an den Tontechniker Mark Donahue.

Manfred Honeck war erst vor kurzem im Rahmen der International Classical Music Awards (ICMA) zum „Artist of the Year“ ernannt worden - mehr dazu in Internationale Auszeichnung für Manfred Honeck.

Weitere Preisträger des begehrten Musikpreises sind unter anderen der R&B- Sänger Bruno Mars, der Rapper Kendrick Lamar sowie die deutschen Elektro-Veteranen Kraftwerk.

Musikalische Ausbildung in Wien

Honeck stammt aus Nenzing, aus einer Familie mit neun Kindern. Nachdem seine Mutter früh verstarb, zog sein Vater mit seinen Kinder nach Wien. Honeck studierte dort an der Hochschule für Musik, war Mitglied der Wiener Philharmoniker und des Wiener Staatsopernorchesters. Als Gastdirigent stand er am Pult aller führenden internationalen Orchester - mehr dazu in „Ansichten“ mit Manfred Honeck.

Honeck wurde von mehreren US-amerikanischen Universitäten zum Ehrendoktor ernannt. Im Auftrag des österreichischen Bundespräsidenten wurde er 2016 mit dem Berufstitel „Professor“ ausgezeichnet.

A teljes cikk és interjú Manfred Honeckkel, itt

 

3023   smaragd • előzmény831 2018-01-20 08:21:03

 

MANFRED HONECK

(vorarlberg.orf.at)

Internationale Auszeichnung für  Manfred Honeck, Vorarlberger Musikdirektor des Pittsburgh Symphony Orchestra, wird 2018 im Rahmen der International Classical Music Awards (ICMA) als „Artist of the Year“ ausgezeichnet.

831   Radegundis 2015-10-22 00:21:08
Nem tudom, sikerült-e a tegnapi estéröl a "negyedik dimenzióból" - mondhatnám Schmidt parallel Univerzumából, ahol a tér görbülete következtében a rokonlelkek apercipiáló mechanizmusa a való világ távolságát meghazudtolja és egész közel kerülnek egymáshoz - számotokra a hangverseny által kiváltott érzésorgiából legalább egy borsnyit hazaküldenem... Kedves smaragd, amikor Téged említettek, mármint a "az Úr smaragd-(pompájú) trónját", akkor még egy idézöjelet is küldtem ehhez. Remélem az is megérkezett.

Micsoda kiváltság, az amúgyis ritka zenei táplálék után Schmidt útján hazabóklászni Perchtoldsdorfba megküzdve azzal a felemelö teherrel (ez itt nem képzavar!), amellyel Schmidt utunkra bocsát Johannes zárszavaival. A mü helyenként mindig az élö valóságot idézi: valóban csak ezen az úton és áron gyözhet az EMBER, a JÒ, a MEGÉRTÉS? - ezt itt a kereszténység kifejezésével aposztrofáljuk. Az Apokaliszis párhuzamai ebben a mai való élettel nem igaziak, de a gondolkodó embernek mégis alliterálnak. Nem csak nekem. Véletlenül a világ egyik leghíresebb atomfizikusa, Zeilinger professzor ült elöttünk: az ötödik harsona megszólalása után a Heuschrecken (ohne Zahl...) említésére ö is felkapta a fejét és jelentöségteljesen nézett fel. Talán ugyanarra gondolt, mint én, a mai megállíthatatlan sáskajárásra... Ó hogy kívánnám, hogy kis - és nagy nemzetek felelös (?) vezetöinek nyitott szemmel és füllel az oratóriumot végig kelljen élvezniük - bár legtöbben talán inkább szenvednének - és utána népüknek be kellene számolniuk arról, hogy mit értettek meg belöle...

Csak ritkán van lehetöség a "Buch"-ot ilyen fantasztikus körülmények között meghallgatni, azok között a falak között, ahol a "Widmungsträger" lakozik, söt a fennállásának 125 évfordulójára keletkezett a mü. Ösbemutatója ugyanazzal a zenekarral és kórussal, természetesen az aktorok most mások. És tudni, hogy két fallal arrébb ott vannak az eredeti manuszkriptek, Biba prof tüzbiztos polcain - Franz Schmidt itt van ma is otthon! Kabasta helyett persze azért az ugyanígy "öshonos" Manfred Honeck, Schütz helyett a mi Kovács Róbertünk.

És amikor megszólal a "Gnade sei mit Euch...", akkor kiderül, hogy semmilyen DDD, Quadro közelébe sem jöhet annak az akusztikus élménynek, ami a MV Grosse Saal-jában érzékelhetö... Ennek jelentös része Honeck érdeme. Horst Stein elöadásáról egy gyönyörü (post)romantikus összkép maradt meg bennem. Tegnap viszont minden részlet, a legapróbb is hallható volt, a sivatagi bogarak cirpelése is megszólalt. A hatodik pecsét feltörésénél - Schmidt betegsége folytán is - keletkezett egy cesura, egy "nyugvó- vagy választópont" jobban mondva Schmidt ezt a Buch-hoz kézírással írt útmutatójában mint szándék interpretálja (az én fogalmaim szerint ez pont az aranymetszés szerint osztja a müvet). Az így elöállott elsö részben Honeck talán a szokásosnál lassabban, de nem vontatottan vezette a zenei szálat, elsösorban a trónteremben. Az ezután megszólaló orgonaszóló hirdeti meg a pecsétek feltörését. Schmidt a zenekarra "csak" a történésnek a zenei kommentálását és aláfestését bízza, az elö- és közjátékot - a zenei anyagot - zseniálisan egyedül a (házi)orgona játssza. Tehát nem a nagy hangversenytermi orgona! - Az ezután következö szekvencia - a Megváltó a fehér lovon a hasztalan figyelmeztetésével még "magasztosan" de már egy kissé vésztjóslóan hangzott - nagyon pontos zenélés, csodás kórus- és zenekari összhang, minden részletében "megfejtett" és ezt a koncepciót hüen követö dirigát. Az ezt követö három pecsét lovasainak egyre fokozódó agresszivitása számomra is meglepö, eddig nem hallható mellékdallamokat, sikolyokat, kardcsapásokat bontott ki Schmidt partitúrájából, ezt ott a MV-ben érzékelni maga volt a csoda. A földrengés fúgája, kaotikus jajveszékelése ebben a precíz együttmuzsikálásban talán ilyen zenei minöségben még nem hangzott el - bár számomra itt voltak - érthetöen - az elsö szétcsúszások érzékelhetök - de lehet, hogy csak a hallgató meggyötört lelke reagált így.

Ebben a térben a pozaunok megszólalása - mindegyik egy kissé másképp! - a figyelmeztetés, itt nem olyan zenei értéke van - pontosabban másképpen - mint Verdi Requiemében. Itt már - igaz, nem itt kezdödik - a XX. század zenéje szól és ez ebben az elöadásben ez a tény nem is lett leplezve!

A hatodik és hetedik pecsét közötti (Ceasur!) gyönyörü - mennyei - orgonaszó után érezni lehetett a helyzet komolyságát jelzö "csendet", a türelem lejártát, az égiek verdiktjét - ezt Honeck mesterien oldotta meg.

Nekem különösen tetszett Kovács (szerintem) Schmidt elképzeléséhez méltó játéka. Minden túlzástól mentesen látta el a feladatát. A záró orkánszerü tapsban nagy ünneplésben volt része mindenkinek - kivéve öt, pedig ö is szólistaként szerepel nemcsak a müsorfüzetben, a castingben, hanem Schmidt "szereposztásában" is. Végül, amikor már vagy tizedszer tapsolta ki a gárdát a közönség, Honecknek "eszébe jutott", hogy ott van még egy szólista, aki szerényen ül hangszerénél a zenekar bal oldalán, a hegedüsök utolsó pultja mögött. Amikor - talán kissé elnézést kéröen is - intett neki, akkor nagy megkönnyebbülésemre - és meghatódottságomra - kitört az ováció - szóval a közönség igazán észrevette és értékelte is a közremüködését!

Az elöadás szünet nélkül zajlott - ez fárasztó is volt zenészeknek, közönségnek egyaránt, de a folyamatosság nagyon sokat használt a münek. Az énekesek profi szinvonalat képviseltek, de nem tudnék kiemelni senkit. Söt, Johannes az elsö harmadban számomra túl lírai tenor volt, még az elsö angyal is határozottabban, reálisabban hangzott, min ö. Igaz, hogy pont az ö számára pokolian megterhelö és nehéz második részt az adottságaihoz képest már mintaszerüen énekelte. Ez egy nagyon fontos pont, az oratórium kulcsa éppen Johannes tenorja, ezért is kedvelem legjobban a Horst Stein féle felvételt, mert Büchner jobb Johannes, mint a pl. a talán kicsit jobb Welser-Möst dirigátban Stig Andersen.

Nagy élmény volt, köszönöm, hogy szorítottatok otthon az elöadásnak, így az én élményem is nagyobb lehetett.
Mindannyiotoknak jó éjt kívánok!
Műsorajánló
Mai ajánlat:
10:00 : Budapest
Zeneakadémia, Előadóterem

"Liszt-kukacok Akadémiája"

11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Anima Musicae Kamarazenekar
(művészeti vezető: G. Horváth László)
R. FUCHS: D-dúr szerenád
SCHUBERT: Hattyúdalok, D. 957 – 4. Szerenád
CSAJKOVSZKIJ: Vonósszerenád, op. 48

11:00 : Budapest
Erkel Színház

ZAHAROV-ASZAFJEV: A bahcsiszeráji szökőkút - Balett

11:00 : Budapest
Festetics Palota, Tükörterem

Boros Misi (zongora)
„MVM Koncertek – A Zongora a Festetics Palotában”
MOZART: a-moll szonáta, K. 310, Schubert: A-dúr szonáta, D 664
LISZT: Un sospiro, Manók tánca, Paganini etűdök (válogatás)

11:00 : Budapest
Olasz Kultúrintézet

Langer Ágnes (hegedű)
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Cser Ádám
MOZART: Titusz kegyelme - nyitány
MOZART: D-dúr hegedűverseny K.118
MENDELSSOHN: IV. (Olasz) szimfónia

14:30 : Budapest
BFZ Székház

"Kakaókoncert"
ismétlés: 16:30

17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Wang Yenting (zongora)
"Hangulatkoncert"
J.S. BACH: Das wohltemperierte Klavier II, g-moll prelúdium és fúga, BWV 885
BEETHOVEN: Asz-dúr zongoraszonáta, op. 110
SCHUMANN: C-dúr fantázia, op. 17

17:00 : Budapest
Olasz Kultúrintézet

MÁV Szimfonikus Zenekar
"Kamarazenei bérlet 2"
MOZART: Varázsfuvola – részletek
TORELLI: D-dúr Concerto trombitára No.1
BARTÓK: I. vonósnégyes

18:00 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Steven Mead (eufónium)
A Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekara
Vezényel: Makovecz Pál
HOLST: A bolygók, op. 32 - Uránusz, Szaturnusz, Merkúr, Jupiter
PETER GRAHAM: In League with Extraordinary Gentlemen - eufónium-verseny; magyarországi bemtató
JOHAN DE MEIJ: Extreme Make-over - Egy Csajkovszkij-téma metamorfózisai

18:00 : Budapest
BMC, Koncertterem

Budapesti Vonósok
A művekről ismertetőt tart és vezényel: Vashegyi György
"Haydn közelében II."
HAYDN: g-moll szimfónia, „Tempesta di mare” (Tengeri vihar), No. 39, Hob. I:39
HAYDN: G-dúr szimfónia, „Palindrom” (Oda-vissza) No. 47, Hob. I:47

18:00 : Budapest
Bartók Béla Emlékház

Bársony Péter (brácsa), Marczi Mariann (zongora)
BRAHMS: Esz-dúr szonáta op. 120, no. 2.
MILHAUD: 4 Visages
HONEGGER: Szonáta

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Koller Dániel (tamburák, ének), Pozsonyi Dávid (tamburák, tapan, ének), Babcsán Bence (tamburák, klarinét, furulya, szaxofon, ének), Réti Benedek (harmonika), Varga Veronika (tamburabőgő, ének)
"Babra"
Déli szlávok népzenéje
Szerb, horvát, magyarországi szerb és horvát, valamint makedón népzenei feldolgozások

19:00 : Budapest
Erkel Színház

ZAHAROV-ASZAFJEV: A bahcsiszeráji szökőkút - Balett

19:00 : Budapest
Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ

Hegedűs Endre és Katalin (zongora)
"Hegedűs Endre és Hegedűs Katalin koncertje a Házasság Hete jegyében"
„Párok az életben, párok a színpadon”
BEETHOVEN: e-moll szonáta, op.90.
SCHUMANN: Keleti képek, op.66
CHOPIN: Esz-dúr keringő, op.18
CHOPIN: E-dúr noktürn, op.62
CHOPIN: Asz-dúr keringő, op.42
DVOŘÁK: e-moll szláv tánc, op.72 No.2
BRAHMS: 6., 7., 1., 2. és 5. magyar tánc

19:00 : Budapest
Festetics Palota, Tükörterem

Király Csaba (zongora)
LISZT: Erdőzsongás, 3. magyar rapszódia, Un sospiro, Scherzo és induló
Két transzcendens etűd (Ricordanza, f-moll etűd), Desz-dúr consolation, no. 3,
BELLINI-LISZT: Norma-parafrázis

19:00 : Budapest
Nádor Terem

Paulik László (barokk hegedű), Ratkó Ágnes (csembaló)
Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville, Giuseppe Tartini, Jean-Marie Leclair, Francesco Maria Veracini művei

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Rost Andrea, Sebestyén Miklós, Rab Gyula
Purcell Kórus
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András
HAYDN: A Teremtés Hob. XXI:2

20:00 : Budapest
Mátyás-templom

Magyar Virtuózok Kamarazenekar

23:30 : Budapest
Várkert Bazár

Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Fischer Iván
"Midnight Music"
17:00 : Martonvásár
Brunszvik-Kastély

Budapesti Filharmóniai Társaság
BEETHOVEN: D-dúr vonósnégyes op. 18.
DEBUSSY: Trió fuvolára brácsára és hárfára
BEETHOVEN: D-dúr szerenád fuvolára, hegedűre és brácsára op. 25. (részletek)
SCHUBERT: Erlkönig
DVOŘÁK: Két keringő

18:00 : Miskolc
Művészetek Háza

Miskolci Szimfonikus Zenekar
Vezényel: David Curtis
"Muzsikás maszkabál…"
WEINER: Farsang
SELMECZI GYÖRGY: Farsang
LISZT: II. Magyar rapszódia
ROSSINI: A sevillai borbély – nyitány
LEOPOLD MOZART: Gyermekszimfónia
JOHANN STRAUSS: Im Krapfenwaldl
JOHANN STRAUSS: Perpetuum mobile
RESPIGHI (Rossini): A varázsdoboz
A mai nap
elhunyt:
1829 • Francois-Joseph Gossec, zeneszerző (sz. 1734)
1963 • Lajtha László, zeneszerző (sz. 1892)
1993 • Faragó András, énekes (sz. 1919)