vissza a cimoldalra
2020-09-21
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4338)
Élő közvetítések (8512)
Társművészetek (2069)
Plácido Domingo (930)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4103)
Operett, mint színpadi műfaj (4551)
A MET felvételei (1212)
Erkel Színház (10716)
Karmesterekről, karmesterségről-"úgy általában" (648)
Polgár László (269)
Sass Sylvia (480)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4743)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4929)
Simándy József - az örök tenor (669)
Franz Schmidt (3688)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2057)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

4098   Búbánat • előzmény2946 2020-09-15 21:58:58

Kapcs. 2946. sorszám

A Dankó Rádió Az a szép című műsorának szerkesztő-műsorvezetője, Erdélyi Claudia a mai operettadás elején szólt arról a 2018-ban  fellelt "Víg özvegy"-töredék magyar rádió stúdiófelvétel-kuriózumról (1941. évből), amit itt a fórumon  korábban én is említettem, a kapcsolódó cikk linkjét belinkeltem. Van egy másik cikk, amiből további részletek derülnek ki e ritkaság történetéről:

https://www.blikk.hu/sztarvilag/kultura/megtalaltak-honthy-hanna-elveszett-felvetelet/023fwzl

https://www.youtube.com/watch?v=ZrjfBEZ2gw8

HONTHY HANNA : A víg özvegy - Vilja dal - az 1941-ben közvetített rádiójáték részlete (ezt most nem hallhattuk az adásban)

 

Erdélyi Claudia  Honthy Hanna  által énekel "Glavari Hanna"-szerep kapcsán  tért ki erre a  „csonka”  - elveszettnek hitt - lemezkülönlegességre, a  2018-as diósdi előbukkanásának történetére és a megmaradt  - "élőben sugárzott" - rádiós felvétel érdekességeire. Ez a felvétel az egyetlen háború előtti hanganyag, amelyen operettszerepben hallható.

 

Lehár Ferenc - Victor Léon, Leo Stein - Mérey Adolf: A víg özvegy

- Nyitány (A Bécsi Filharmonikusokat Lehár Ferenc vezényli - korabeli archív felvétel)

- Honthy Hanna egyveleget énekel Lehár melódiáiból:

„Operettvilág csodás, könnyek között bohóckodás…”

hogyha csak egy percig volnál szép” (Éva-keringő) 

„Bamba-bamba gyászvitéz”  (A víg özvegy)

„Ajk az ajkon, úgy sóhajtom: jöjj, szeress!” (A víg özvegy)

- Keringőegyveleg A víg özvegyből (a Bécsi Johann Strauss Zenekart Willi Boskovsky vezényli)

- Hanna és Daniló szerelmi kettőse, III. felv.: „Ajk az ajkon, úgy sóhajtom: jöjj, szeress!..”  (Blaskó Bernadett és Peller Károly)

- Vilja-dal (Blaskó Bernadett)

- Tánc – „Kóló”, II. felv. (A Dunakeszi Szimfonikus Zenekart Farkas Pál vezényli)

 

Jacques Offenbach - Leon Battu - Fischer Sándor: Eljegyzés lámpafénynél

 - Pierre és Denise kettőse: „- Mit szólna Martin bácsi, mondd, hogyha látná azt, hogy csupa gond és bánat ül az arcodon? Mit szólna, mondd?  Ezt nem tűröm! Ne légy bolond! Csak boldog légy, azt kívánom, hogy boldog légy, és ezzel  pont! La-la, lallala-lallala, lala-lalala, La-la, lallala-lallala, lala- lalala…./- A napot mivel töltöd el, a jószág rendben lesz, ha megjövök? Felelj! Hej!– Úgy lesz, bátyám...." (Decsi Ágnes és Rozsos István, km. a Magyar Rádió Szimfonikus zenekara, vezényel: Breitner Tamás) – A Rádió Dalszínházának új felvétele,  1984. április 8., a Kossuth Rádió, 20.15 – 20.58

 

Huszka Jenő – Martos Ferenc: Lili bárónő

A Rádió Dalszínházának új bemutatója: 1983. október 10., Petőfi Rádió, 20.35 - 22.30

Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András 

- Clarisse és Frédi kettőse, II. felv.:Drágám, engem sose féltsen…” (Zempléni Mária és Rozsos István)

- Berta, Frédi és Malomszegi vidám hármasa: „Tudom én nagyon is, hogy a mája hamis, tudom én mi az úrnak a gondja. Aki úgy tudom én, fiatal meg a vén, valamennyi a szoknya bolondja /- Na de mért is menekül? Nem eszem meg mindenestül! Csak a karcsú derekát ölelem legfeljebb át! /- Ha a lány takaros, jön a csók hamarost, kikönyörgi a férfi a hitvány. Tudom ám ezután tovalejt szaporán, a csalót ezután bottal ütheti a lány!/ - Csókod kéne már te csúnya, csókot öreg úr se unja!  Adj keveset, de szerelmeteset, csuda édeset, kellemeteset. /- Kedves kicsikém ne féljen, egy két ölelés nem szégyen.  Hunyja be szemét szépen, s a többit bízza rám! /- Félni csacsiság előre, csóktól kap a lány erőre, ha kap egy puszit tőlem, galambocskám!...” (Hűvösvölgyi Ildikó, Rozsos István, Melis György)

- Clarisse és Frédi kettőse, I. felv.: „- Hogyha szeretnél engemet, úgy, mint én tégedet…./- Gyere, csókolj meg, szaporán, tubicám, ha megfőztél most megegyél, de meg ám. Türelem nagy kincs, de nekem csöpp sincs…” (Zempléni Mária és Rozsos István)

- Lili, Frédi és Malomszegi hármasa: „Az élet olyan édes a pusztán… rétet kaszálni, krumplit kapálni…” (Kukely Júlia, Rozsos István, Melis György)

2946   Búbánat 2018-10-30 21:51:08

"Hagyatékból került elő az egyik legkorábbi rádióhangjáték Honthy és Laurisin hangjával"

Fidelio.hu 2018.10.26. 14:45

Az 1941-es hangfelvétel előkerülése hihetetlen szenzációnak számít a magyar rádiózás történetének dokumentumai között, hiszen a Magyar Rádió hangarchívuma az 1945-ös ostrom idején egy hangjáték kivételével teljes egészében elpusztult.

A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága által fenntartott Gramofon Online szerkesztői és kutatói egyedülálló hangdokumentumra bukkantak egy hanglemezhagyaték vásárlásakor, amelyet közzétettek a Filmarchívum Youtube csatornáján. Víg özvegy rádióoperett felvételén Honthy Hanna és Laurisin Lajos hallható.

Az ember tragédiája 1938-as hangjáték-előadása az egyetlen teljes egészében fennmaradt rádiójáték a háború előtti korszakból, amely üzletekben is kapható volt, ennek köszönheti fennmaradását. Ami ezen kívül ma hallható, az töredék csupán, néhány perces röntgenfilmre, vagy lakklemezre vágott házi felvétel, amelyet az akkori középhullámú rádióadásokból otthon rögzítettek a megszállott rádióamatőrök. Ezekből a vegyes minőségű szilánkokból és a filmhíradó tudósításából azonban világosan kiderül, hogy

hihetetlen energiákat mozgósítottak akkoriban egy-egy rádiós hangjáték kedvéért, amelyeket minden alkalommal „élőben”, keverés és mindenfajta utómunka nélkül rögzítettek a rádióstúdióban.

Igazi bravúr volt ez a műfaj, amely időbeli terjedelménél fogva nem sok próbát engedhetett meg magának, ráadásul a rendezőnek, színészeknek és a zörejezőknek is egyazon stúdióban kellett dolgozniuk az egyetlen mikrofon szűk hatósugarában.

Az első rádiójátékokról nem készült hangfelvétel, így azok örökre elszálltak az éterben. Később azonban már egyre többet felvettek a PVC alapú, hajlékony úgynevezett „Decelith” lemezekre, amelyeket 1936-tól kezdett gyártani egy német celluloidgyár. Ezek képezték a Magyar Rádió hangarchívumának legértékesebb részét, hiszen a felvételek sok esetben csak egy példányban készültek.

Sajnos a most előkerült Víg özvegy hangfelvétel sem teljes, mégis hiteles képet ad a háborús évek rádiókultúrájáról, amelyről könyvtárnyi irodalom született már. Az 1941-ben felvett lemezeken a Víg özvegy 140 perces rádióoperett-változatának mintegy a fele maradt fenn, amely a színházi közvetítésekhez hasonlóan eredetileg háromrészes volt. A fennmaradt 74 percnyi hanganyag egybefüggő, a cselekmény a második felvonás közepén ér véget a 28. lemezoldalnál. A közismert Lehár-operett rendezője a most 50 éve elhunyt Németh Antal dr. volt, aki ezekben az években a Rádió drámai osztályát is vezette.

A hangjáték szereplői az akkori idők legnagyobb énekes színészei, akik közül sokakról ez a hangjáték az egyedüli fennmaradt hangzó dokumentum. Ilyen a férfi főszerepet alakító Laurisin Lajos is, aki a németek 1944-es bevonulásakor a Magyar Rádió irodalmi osztályának fődramaturgi székében épp az akkor eltávolított Németh Antalt váltotta. A női főszereplő Honthy Hannavolt, akit ebből az időből szintén csak legfeljebb filmről ismerhetünk. Egyedülálló színpadi karrierjének első évtizedeiről jóformán csak fényképek maradtak fenn, egykori játékát már az emberi emlékezet sem őrizheti. Rajtuk kívül számos operaházi és prózai színész is játszik a hangjátékban, amely az 1941-es karácsonyesti bemutatót követően még kétszer, 1942-ben és ’43-ban is szerepelt a Rádió műsorán.

Hogy a 14 darab Decelith-lemez hogyan kerülte el a Budapest ostromakor bekövetkezett pusztulást, legalább olyan megválaszolhatatlan kérdés, mint az, hogy vajon hová tűnhetett el a rádiójáték hiányzó másik fele.

A víg özvegy (rádióoperett, 1941) - töredék

https://www.youtube.com/watch?v=aMSx-h8PD_M

Magyar Nemzeti Filmarchívum

Közzététel: 2018. okt. 26.

„Víg özvegy“ - Operett három részben.

Zenéjét szerezte Lehár Ferenc.

Leon Viktor és Stein Leó szövegkönyve alapján rádiószínpadra alkalmazta és rendezte dr. Németh Antal.

A verseket fordította dr. Liszt Nándor.

A rádiózenekart vezényli Fridl Frigyes.

Rendező dr. Németh Antal.

Személyek:

báró Zéta Mirkó montenegrói párizsi nagykövet — Maleczky Oszkár;

Valencienne, a felesége — Farkas Ilonka;

gróf Danilovics Daniló, követségi titkár — Laurisin Lajos;

Glavari Hanna, az özvegy — Honthy Hanna;

Camille de Rosillon — Udvardy Tibor;

Vicomte Cascada — Hámory Imre;

Raoul de St. Brioche — Mally Győző;

Bogdanovics, montenegrói konzul — v. Garamszeghy Sándor;

Sylvanie, a felesége — Berky Lili;

Kromow montenegrói követségi tanácsos — Pethes Sándor;

Olga, a felesége — Haraszti Mici;

Prascoia — Gobbi Hilda;

Nyegus, írnok a követségen — Gózon Gyula;

Első, második, harmadik hölgy — Hódy Gitta, Kóry Judit és Romváry Gertrúd;

Első, második úr — Szilassy Gyula és Primusz István

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Tomasz Máté (cselló)
Gulyás Márta (zongora)
Tomasz Máté (cselló) MA diplomakoncertje
J. S. Bach: g-moll szonáta viola da gambára és csembalóra, BWV 1029
Brahms: 2. (F-dúr) cselló-zongora szonáta, op. 99
Haydn: 2. (D-dúr) csellóverseny, Hob. VIIb:2
A mai nap
történt:
1892 • A Bajazzók bemutatója (Milánó)
született:
1874 • Gustav Holst, zeneszerző († 1934)
1955 • Andrej Gavrilov, zongorista
elhunyt:
1960 • Koréh Endre, énekes (sz. 1906)
1987 • Jaco Pastorius, jazz-muzsikus, zeneszerző (sz. 1951)