vissza a cimoldalra
2020-09-21
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4338)
Élő közvetítések (8512)
Társművészetek (2069)
Plácido Domingo (930)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4103)
Operett, mint színpadi műfaj (4551)
A MET felvételei (1212)
Erkel Színház (10716)
Karmesterekről, karmesterségről-"úgy általában" (648)
Polgár László (269)
Sass Sylvia (480)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4743)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4929)
Simándy József - az örök tenor (669)
Franz Schmidt (3688)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2057)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

4037   Búbánat • előzmény3804 2020-08-13 21:52:30

A 3804. sorszám alatt ismertetett és részletezett, a Dankó Rádióban április 19-én sugárzott „Az a szép” adás hanganyagából állította részben össze mai operettműsorát a Dankó Rádióban a szerkesztő-műsorvezető, Erdélyi Claudia.

Carl Millöcker: Dubarry

- 1957-es rádiófelvételről – részletek (Gyenes Magda, Rátonyi Róbert énekel, közreműködik a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

- 1972-es rádiófelvételről – részletek (Házy Erzsébet, Kónya Sándor énekel, közreműködik az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

 

Carl Millöcker: A koldusdiák

- 1964-es rádiófelvételről (Neményi Lili, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Kerekes János) 

Az április 19-i adás többi betétszáma most kimaradt, helyettük került be a mai műsorba:

 • Symon és Laura szerelmi kettőse: „- Ez a kis csók, mint örök zálog, ajkainkon ég, mondd ki hát te is ezt a szót! -Talán, de várjunk még! - Már várok én! /Nem sejti senki vágyunk, a szíved titkait, mert zárva tartja szájunk e rejtett tervezést. - Elárul már ez a rózsa, mely keblemen virul, ha átölelsz egy csókra, a szirma porba hull…./- Légy te minden boldog álmom, légy a bajban oltalom,  légy a legszebb szó a számon, légy a végső sóhajom. Érte egyet kérek én, légy enyém, légy enyém! Érte egyet kérek én, légy enyém!”  (Gencsy Sári, Mátray Ferenc, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Vincze Ottó)  - 1957, részletek
 • Ollendorf ezredes belépője: „Katonákkal bánni könnyű, de az asszonyokkal nem! .../ Bánatomban, szégyenemben majd elsüllyedtem én, álltam ottan nagy zavarban, mint egy húszéves legény!... /- Hófehér hattyú vállát csókoltam én....Akkor jött a nagypofon! Most is érzem arcomon!...” (Gáti István, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás

A műsor hátralévő részében „örökzöld slágerek” hangzottak el Vámosi János, Aradszky László, Koós János énekfelvételeiről.

Zárásul  Jules Massenet halálának mai évfordulójára emlékezve szólaltak meg a francia zeneszerző Thais című operájából az elégikus hangulatú Meditáció megkapó dallamai.  (Illényi Katica – hegedű, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar, vezényel: Sillós István) – koncertfelvétel

3804   Búbánat 2020-04-19 22:26:06

A Dankó Rádió Az a szép című délutáni műsorában Millöcker három operettjéből hallottunk részleteket:

Carl Millöcker - Theo Mackeben - Hans Martin Cremer, Paul Knepler, J. M. Welleminsky - Lakatos László - Szenes AndorDubarry grófnő /Gräfin Dubarry, 1879, Theater an der Wien, Bécs/

Az operett zenéjét átdolgozta Theo Mackeben (1897 – 1953): Dubarry címmel újra bemutatott darabot 1931-ben, Berlinben, az Admiral Theaterben Alpár Gitta éneke és játéka tette világsikerré.  A "Dubarry"  ma ismert zenei felvételei mind  a Mackeben –féle partitúra-változaton alapulnak.

Az operettből teljes stúdiófelvétel nem készült nálunk, csak keresztmetszet formában részleteket vettek fel belőle.

Az ötvenes évek végén  (1957) rögzített felvételről - amelyen Gyurkovics Mária, Gyenes Magda, Mátray Ferenc, Lendvay Andor, Rátonyi Róbert énekel, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, a karmester Bródy Tamás – most két részletet hallottunk:

 • Nyitány
 • Bevezető kórus és Margot dala (Gyenes Magda és a Magyar Rádió Énekkara)

”Este hétkor már más a helyzet, mert a boldogságra várni kell, ilyenkor a nagyvilágon nem cserélünk senkivel, ha-ha-ha, nem cserélünk senkivel, ha-ha-ha, nem cserélünk senkivel …”

 • Margot és Brissac vidám kettőse (Gyenes Magda, Rátonyi Róbert)

„Reszket bennem minden ideg, szívem, mint a láva ég! Miért vagy hozzám hát hideg, megfázom a végén még!  - Hallgass rám! /Van egy kis időm, hát imádlak én! A szíved odavan, és ehhez joga van. Van egy kis időm, hát szeress belém! Nem vagyok eseted, a lábad be se tedd!…”

A "Dubarry" operettből a Magyar Rádióban legközelebb 1972-ben készült megint keresztmetszet-felvétel, először 1973. január 3-án  20.39 - 21.00 között, majd  január 30-án 19.25 - 20.23 óra között sugározta a Kossuth rádió „Operettest”  műsorában (Zeller A madarász  c. operett részleteivel együtt). A Magyar Rádió és Televízió Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát ezúttal is Bródy Tamás vezényli.

 • Jeanne dala (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkarának nőikara)

"Tánc a legjobb alkalom, s nem illik, jól tudom, én mégis elunatkozom…/Ma élni jó, ma élni szép, egy pillantástól szívem lánggal ég!  Ma élni jó, ma élni szép, úgy vágyom már a forró tekintetét! …”

 • René dala (Kónya Sándor)

Mily szép az élet! Csoda, tiszta mámor! Ha látlak téged, szívem újra lángol!  Karomba zárlak, el nem bocsátlak… Mily szép az élet, hogyha téged nézlek! Elönt a mámor, gyönyörű lesz fenn az ég!  Mily szép az élet, mikor a szemedbe nézek, csupa napfény a mindenség!  /Álmodoztam,  jaj de álmom kín, az el se mondhatom, míg szívemnek napsugára nem lesz békés angyalom. Most már többé el nem válunk, el nem hagylak én sosem, s nem lesz boldogabb mi nálunk, meglátod majd kedvesem. …”

 • Jeanne belépője (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara)

 „Amibe én belekezdek, befejezem, befejezem! Tudom, hogy amire vágyok, elérhetem, elérhetem… s aki a dalomat halja, így sóhajt én felém: ez ő, ez ő a  Dubarry, csak látni kell és hallani, ó mennyi láz és mennyi tűz, és szívem ég…”

 - Jeanne dala, II. felv.: Átéltem már néhány szerelmet, és csókokat, és bókokat, a férfiak úgy érdekelnek, s a pillanat, mely elszalad… /Mindegy nekem, mi lesz velem, ha egyszer felgyúl a szívem. Mindegy nekem, ki lesz velem, csak engem nagyon szeressen. Akármi lesz, akárki lesz, öleljen forrón szívéhez. Mindegy nekem, ki lesz velem, király vagy koldus, enyém legyen!...” (Sass  Sylvia, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) - Sass Sylvia operettdalokat énekel, 1977. március 26. Kossuth Rádió 18.45 - 19.13

 

Carl Millöcker - Richard Genée, Friedrich Zell - Blum Tamás: A koldusdiák

 • Nyitány (A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kerekes János vezényli)
 • Nowalska Palmatica grófnő dala az ifjúságról, II. felv.: „…az ifjúság bűnei halálosak és szépek,  de énnekem már higgye el, bocsánatos a vétek. Az asszonyszívnek titkai … /Az ifjúság önmagában sosem boldogít….  /Ha telnek-múlnak évei, csalódni fog szegényke, a nagy kalandor nincs sehol, s egy jámbor úr a férje… /Ha egy ifjú arca szép nagyon, de sokszor ostoba, s ha sok az esze, roppant csúf, mint az éjszaka…” (Neményi Lili, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Kerekes János) a Rádió Dalszínháza bemutatója: 1964. augusztus 15., Kossuth Rádió, 20.20 – 22.00 

Egy későbbi rádiós koncertfelvételről csendült fel:

- Ollendorf ezredes belépője, I. felv.: „Katonákkal bánni könnyű, de az asszonyokkal nem!.../Hófehér hattyú vállát csókoltam én…” (Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara. Vezényel: Bródy Tamás)
 

Carl Millöcker - Hugo Wittmann, Julius Bauer  - Reiner Ferenc, Fáy (Jakab) Béla - Harmath Imre: A szegény Jonathán

Új stúdiófelvételen részletek az operettből: 1974. június 9., Kossuth Rádió, 16.00 – 16.18

Km. a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás 

 • Jonathan Tripp belépője (Palcsó Sándor)

„Jaj, Istenem, mi lesz velem, úgy fáj Mollyért a szívem, most elveszítem kedvesem, kirúgtak itt nagy ívben. Jaj, Istenem, ez borzalom, hol főzhet majd egy volt szakács?! Sem kedvesem, sem otthonom, ez igazán már sorscsapás,  ez igazán már sorscsapás!. Ó, jaj!  A sors, ó, de borzasztó, amerre lel, csak egyre ver, kikerget itt, az embert itt, ahol szerelme él. Megáll az ész, a gulyásfazék, te drága hely, te spárgafej, agyő-agyő, szalontüdő, te szerelmeslevél! Ó, jaj nagy ég, nincs aki velem érez! Csak szerelem! Nincs kegyelem!   … A végzet kihívni az én művészetem, hogy ily rémséget sütött ki nekem.  /Én kincstelen, nincstelen Jonathán, hogy fájna, ha látna ma jó anyám! A reggeli és ebéd gondok, annyit mondok, mélyen sérti a gyomrot! Ha reggelig, estelig koplalunk, a bajjal is, jajjal is jól lakunk,… csak nyomor vár, ezt az életet nem bírom már!...”

 • Rondó (Palcsó Sándor) - eredetileg Tobias Quickly, impresszárió dala basszus hangra

„Csupán az impresszárió, az érti csak mi szép, mi jó, hol itt, hol ottan  látható és már rohan tovább. Mi kell ehhez, ki gyors, merész, ki gyors, merész, ha van kis ész.  Na persze hozzám könnyű lész,  ha tiéd a nagyvilág! /Voltam táncoktató, medvetáncoltató, ültem elefánton, jártam teveháton, krokodilt neveltem, mázsás súlyt emeltem, persze karcsú voltam, érthető. /Nézek művésznőket, közvetítem őket, dúsat vagy soványat, hozom mindahányat, kell egy tenorista? kérem itt a lista, nálam bármi beszerezhető! Ide jövök-e, oda megyek át, hozom a csodát, tűzön-vízen át! Máma Budapest, holnap Bukarest, ahol viheted, oda sietek, Párizs, Róma, Bécs, Nyiregyháza, Pécs, nagy igényű a publikum! Tratata, csim-tratata! Csim-bum- bum-bum-bum-bum! / Csupán az impresszárió, az érti csak mi szép, mi jó…”

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Tomasz Máté (cselló)
Gulyás Márta (zongora)
Tomasz Máté (cselló) MA diplomakoncertje
J. S. Bach: g-moll szonáta viola da gambára és csembalóra, BWV 1029
Brahms: 2. (F-dúr) cselló-zongora szonáta, op. 99
Haydn: 2. (D-dúr) csellóverseny, Hob. VIIb:2
A mai nap
történt:
1892 • A Bajazzók bemutatója (Milánó)
született:
1874 • Gustav Holst, zeneszerző († 1934)
1955 • Andrej Gavrilov, zongorista
elhunyt:
1960 • Koréh Endre, énekes (sz. 1906)
1987 • Jaco Pastorius, jazz-muzsikus, zeneszerző (sz. 1951)