vissza a cimoldalra
2020-09-21
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4338)
Élő közvetítések (8512)
Társművészetek (2069)
Plácido Domingo (930)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4103)
Operett, mint színpadi műfaj (4551)
A MET felvételei (1212)
Erkel Színház (10716)
Karmesterekről, karmesterségről-"úgy általában" (648)
Polgár László (269)
Sass Sylvia (480)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4743)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4929)
Simándy József - az örök tenor (669)
Franz Schmidt (3688)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2057)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

4027   Búbánat • előzmény3836 2020-08-07 23:55:16

A Dankó Rádióban ma délután elhangzott operettműsor („Az a szép”) teljes egészében a május 7-i adás ismétlése volt, a 3836. sorszám alatt részleteztem: 

Jacobi Viktor – Martos Ferenc - Bródy Miksa: Leányvásár (Németh Marika, Házy Erzsébet, Csákányi László, Bilicsi Tivadar, Palcsó Sándor, Udvardy Tibor, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András; Bognár Rita és Tihanyi Tóth Csaba; Kalmár Magda)

Jacobi Viktor – Martos Ferenc - Bródy Miksa: Sybill  (Lehoczky Éva és Sólyom-Nagy Sándor, km. az MRT  Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás;  Németh Marika, Koltay Valéria, Ilosfalvy Róbert és Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András;)

Kálmán Imre - Martos Ferenc - Bródy Miksa: Zsuzsi kisasszony (Kövecses Béla; Kollár Péter Erik; Koltay Valéria)

3836   Búbánat 2020-05-07 20:08:55

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma  Bródy Miksára emlékezve, a szövegkönyveire ill. verseire komponált operettek részletei hangzottak el.

Bródy Miksa (Nagyvárad, 1875. szept. 16. – Bp., 1924. máj. 4.) 1904-től újságíró, a Budapesti Napló és a Magyar Hírlap színikritikusa. 1910-től a Pesti Napló munkatársa, az I. világháború alatt Az Est svájci tudósítója. Számos nagy sikerű operettszövegkönyvet írt és fordított. Legismertebbek a Martos Ferenccel írt Leányvásár, a Sybill és a Zsuzsi kisasszony, de Földes Imre szövegkönyvíróval társszerzője volt Buttykay Ákos Olívia hercegnő című operettjének is.

Jacobi Viktor - Bródy Miksa – Martos Ferenc: Leányvásár

- Bessy és Fritz kettőse, I. felv.:  „Nagyon vad ez a vadon, ülök a padon, unalommal nézek szét... Kettecskén, az élet édes álom, kettecskén, szerelemben összenőve, sülve-főve, kettecskén …”  (Bognár RitaTihanyi Tóth Csaba) - 2015, Operettshow Kft, „Kettecskén” CD.

 

Km.: a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András.

Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1964. július 18., Kossuth Rádió, 20.52 – 23.33

- Bessy és Fritz kettőse, II. felv.: „Lassan uram, édes uram, miért oly mohó!? … Na de méltóságos úr, nem szokás ölelni ily vadul…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)

- Bessy és Fritz kettőse, II. felv. „Történt hajdanán, hogy egy hottentotta lány, Párizsba ment, a kis bohó, Dzsilolo, dzsilolo, dzsilolo…” (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)

- Kórus, jelenet és az I. felvonás fináléja:  „... - Hova viszi el egy gróf menyasszonyát? /- Egy senkihez egy semmihez, egy sültparaszthoz adjam lányom?.../-  Követelem!...” (Németh Marika, Házy Erzsébet, Csákányi László, Bilicsi Tivadar, Palcsó Sándor, Udvardy Tibor, km. az MRT Énekkara)

- Bessy és Fritz kettőse, III. felv. -  Jenki-kuplé: „Volt valahol, élt valahol egy aranyos nő, róla e dalban sok szó lesz. Yorkba bemegy és nyitott egy boltot is ott ő, egy pálinkás-boltot, au, jesz. Járt oda majd mindenki, tíz jenki, száz jenki, gazdag és szegény, és az italt öt pintig hörpintik ők, s őrizi mind szörnyen a nőt. Sőt. Félti a lányt mindenki, tiz jenki, száz jenki, ifjú és a vén, erkölcs itt az erény, mindenkit jellemzi, és a leány férjhez nem mén, ó szegény.…”  (Házy Erzsébet és Palcsó Sándor)

 

Jacobi Viktor – Bródy Miksa – Martos Ferenc: Sybill

-Sybill  és a Nagyherceg és kettőse: „- A kandallóban rőzse ég, pattog izzó parázs - Parázs, parázs, szép piros parázs.../- Illúzió a szerelem, szívek tündérszép illúziója, kacéran játszik körülem, rózsás illúzió...” (Lehoczky Éva, Sólyom-Nagy Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) -  Komolyan-Könnyedén” – nyilvános hangverseny közvetítése a Magyar Rádió 6-os stúdiójából. (1977. június 26., Kossuth Rádió) A koncert hangfelvételét 1977. augusztus 18-án, a Petőfi Rádió újra leadta (20.33 – 22.17) 

- Sybill levele + Sybill és Petrov szerelmi kettőse: „- Kis Petrovom, remélem, megbocsájtja, hogy búcsú nélkül hagytam el magát!... /- Én édes asszonyom, Sybill, visszajő a szép idill!  Házunkon olvad már a hó, s majd hogyha zeng pacsirtaszó, esküvőre lépünk...” (Németh Marika, Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1962. január 10., Kossuth Rádió 20.25 – 22.00

- Négyes (Sybill, Sarah, Petrov, Poire) „- Éjjel egyre csak lumpol, nappal meg pumpol /- Nincs, nincs gondja semmire…/ - Szép, ó, szép, édes így a lét, zeng a szíved, szép az élet, csókolózva vígan élek,  gyorsan menjünk hát... Ref.: zeng a szíved, boldog élet, szép az élet, üdvösséget ád…” (Németh Marika, Koltay Valéria, Ilosfalvy Róbert, Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1962. január 10., Kossuth Rádió 20.25 – 22.00

 

Kálmán Imre - Martos Ferenc - Bródy Miksa: Zsuzsi kisasszony  (külföldön a darab átdolgozott változata, más librettóra: „A farsang tündére” címmel ismert)

- Péterfi dala„Holdfényes, illatos nyáréjszakák, hűs kert ölén, szép rózsafák… Hol vagytok nyáréjszakák?…” (Kövecses Béla, km. a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Bánfalvy Miklós)

- Dinnye dala, I. felv.: „Hajnalcsillag fenn az égen, várlak rózsám, olyan régen…, hej, cicám…jaj, jaj, jaj! Jaj, Zsuzsikám, jaj, Zsuzsikám! Egy pici csók kellene ám!...” (Peller Károly, km. a Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István ) -  Peller Károly lemeze – „EZ OPERETT! 2. – KETTECSKÉN”  – CD - (2011)

- Zsuzsi dala, II. felv.: „Sétál a korzón a szende kisleány, a nap fénye szétomlik hullámos haján, s hogy illegve-billegve tippen- toppan ő, szemközt az utcán egy úr feléje jő. Hetykén kacsint rá és nyomban mellé lép. Ó nagysá'd, szól hozzá: - Ön rettentően szép! - A kis lányka hallgat, s az arca elpirul, nem szól egy szót sem, de szól az ifjú úr:,,Ah édes".…/ Légy az ici-pici párocskám! Páratlannál szebb a páros szám! Mért jársz egymagadban? Jobb lesz ketten, járjunk együtt kis babám! Két száj egymás mellett jól elfér, két csók egynél sokkal többet ér! Selyem keszkenőt, piros cipellőt adok a csókodért…” (Koltay Valéria, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Sebestyén András) - 1962

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Tomasz Máté (cselló)
Gulyás Márta (zongora)
Tomasz Máté (cselló) MA diplomakoncertje
J. S. Bach: g-moll szonáta viola da gambára és csembalóra, BWV 1029
Brahms: 2. (F-dúr) cselló-zongora szonáta, op. 99
Haydn: 2. (D-dúr) csellóverseny, Hob. VIIb:2
A mai nap
történt:
1892 • A Bajazzók bemutatója (Milánó)
született:
1874 • Gustav Holst, zeneszerző († 1934)
1955 • Andrej Gavrilov, zongorista
elhunyt:
1960 • Koréh Endre, énekes (sz. 1906)
1987 • Jaco Pastorius, jazz-muzsikus, zeneszerző (sz. 1951)