vissza a cimoldalra
2020-08-14
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (3733)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (165)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4893)
Bánk bán (2978)
Kedvenc magyar operaelőadók (1187)
Operett, mint színpadi műfaj (4530)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4039)
Franz Schmidt (3663)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2023)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1443)
Pantheon (2716)
Média, zene, ízlés (99)
A MET felvételei (1029)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7366)
Erkel Színház (10623)
Társművészetek (1834)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3997   Búbánat • előzmény3987 2020-07-25 19:15:19

A Dankó Rádióban Kemény Egon halálának évfordulójához kapcsolódóan csütörtökön és pénteken délután teljes adásidőben a zeneszerző műveiből csendültek fel szép zenék. ("Az a szép")

Tegnap a második, befejező résszel folytatódott az emlékműsor:

Kemény Egon - Mesterházi Lajos - Szász Péter - Romhányi József: Májusfa - nagyoperett rádióra, az első rádióoperett. (Bemutató: 1949. május 1., Kossuth Rádió, 20.50 - 22.00)  

A „Májusfa” zenéje nagy sikert aratott, a rádióhallgatók kívánságára készült el az új rádiós műfajt teremtő darab szilveszter-éji folytatása, ”zenei ikertestvére”: Kemény Egon - Szász Péter – Romhányi József: Talán a csillagok (1949. december 31., Petőfi Rádió 19.00 – 21.15) - rádióoperett.

- Balaton-keringő: „A balatoni szellő csak rólad mesél…” – koloratur-dalkeringő (Gyurkovics Mária, km. a Földényi-kórus)

- Konty-kettős: „- Úgy szeretném megcsodálni csodálatos kontyát… Mert hogyha szép kerek a kontya, nincs rá semmi gondja…” (Gyenes Magda és Rátonyi Róbert)

- Sördal: „Víg vasárnap délelőtt mi szórakozni elmegyünk…Jó nagy korsó sört ide, forrjon rajta hab…”  (Mindszenti Ödön, Rátonyi Róbert)

- Kirándulók-dala: „Rossz idő vagy jó, jégeső vagy hó, reggel mégis útnak indul a hős kiránduló. Elemózsiát rejt a hátizsák… /Minden korban legszebb sport a turistáskodás, nem vitás, nem vitás, nincs ilyen jó semmi más….” (Bán Klári, Gyenes Magda, Pogány Margit, Mindszenti Ödön, Rátonyi Róbert, Hadics László)

 

Kemény Egon - Tabi László - Erdődy János: Valahol Délen (1956)

1957 – rádiófelvétel - Nem a teljes operettet vették fel, hanem - keresztmetszetszerűen - a főbb részletekből állították össze a stúdiófelvételt.  Már 1956 májusában rádiófelvételek készültek, a Fővárosi Operettszínház Zenekarát Bródy Tamás vezényelte.

Az Előjátékot, a Táncjátékot és a zenéből készült 40 perces montage-t  a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszotta, Lehel György vezényelte. Ezek a felvételek 1956 nyarán készültek. Érdekesség, hogy Melis György két szerep szólamát is felénekelte: Péteriét és Bodzásét!

Most ezek a részletek hangzottak fel az operettből:

- Előjáték

- Rodrigo és Jutka kettőse – foxtrot: „Még nincsen, senkim sem… Ha meggondolná mégis a dolgot, szép kislány…”  (Gyenes Magda, Rátonyi Róbert)

- Péteri dala: „Valahol Délen, idegen tájon, rideg a föld, hideg az éj…” (Melis György) 

- Lolita bolerója: „Fekete az éj, örvénylő szél zúg, zörög a tető…./A vágyakozás úgy sír az éjben…” (Mezei Mária)

- Bodzás és Anna kettőse: „Csendesen vártam a válaszod arra, hogy szeretsz-e engem?....Egy szót se szólj! A szerelemre rábeszélni senkit nem lehet…” (Petress Zsuzsa, Melis György)

 

Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai – rádiódaljáték

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1955. január 23., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.00 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Földényi-kórust Lehel György vezényli.

- Nyitány

- Amálka és Hatvani István professzor kettőse: „- Szép is vagyok, jó is, mégis árva vagyok… Megkérdeztem a madártól, a fecskétől, a gólyától…/- Nem születtünk kóbor, vándorló madárnak… magyarnak születtünk, itthon maradónak…” (Petress Zsuzsa, Bessenyei Ferenc)

- Máté és Amálka kettőse: "…- Szólni sem merek… Ha majd a fény…Ha majd szerelmünk győzedelmét nem gátolhatja senki sem…/- Alszik a város…Ha majd a fény…”  „Felhőcske száll a Hold előtt…” (Petress Zsuzsa, Simándy József)

- Kántus: „Jó dolga van a diáknak…" (Simándy József, Földényi-kórus férfikara)

Kemény Egon – Romhányi József: „Szél, könnyű szél” - koloraturdal (1952) „Szél, könnyű szél, jó, ha épp erre lenget az éj…” (Gencsy Sári, km..a Földényi-kórus  nőikara és a Stúdiózenekar, vezényel: Vincze Ottó)

Kemény Egon – Békés István: Szabad szívek – történelmi rádiódaljáték - Bevezető kórus: „Egyszer majd végre béke lesz!...”  (Földényi-kórus férfikara és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) – a Rádió Dalszínházának bemutatója: 1960. március 26., Kossuth Rádió 18.45 – 21.40

Örvendetes, hogy az „Az a szép” operettműsorban, sugárzásának kezdete óta eltelt közel fél év után az elmúlt hetekben néhány részlet erejéig, de most teljes adásidőben kétszer is, Kemény Egon életművéből válogatott szép felvételek szólaltak meg; örömmel hallgathattuk a kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző míves, invenciózus melódiáit, a szerkesztő-műsorvezető, Erdélyi Claudia figyelmes gondozásában. 

Remélhetőleg a jövőben sűrűbben találkozunk majd a Dankó Rádióban Kemény Egon dallamvilágával!

3987   Búbánat • előzmény3985 2020-07-24 17:42:29

A Dankó Rádió két részben emlékezik meg Kemény Egon zeneszerzőről (Bécs, 1905. október 13. - Budapest, 1969. július 23.): halálának évfordulóján, tegnap hallottuk az első részt, ma pedig hamarosan, 18.04 és 19 óra között a második résszel folytatódik az emlékműsor („Az a szép”) – amit interneten is meghallgathatunk: http://stream001.radio.hu:8080/mr7.aac

A tegnapi rádióközvetítésben elhangzott:

 Kemény Egon: „Ritka madár a szerelem” táncslágerének, angolkeringő (1935) zenekari változata (a Magyar Rádió Vonós Tánczenekarát Bolba Lajos vezényli)  - 1962

Kemény Egon - Erdődy János: Krisztina kisasszony - rádióoperett

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. augusztus 22., Kossuth Rádió, 20.25 – 22.00 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Földényi-kórust Lehel György vezényli.

- Előjáték

-  Krisztina és István kettőse: Dal a rabmadárról – „Kósza felhő úszik fenn az égen, rab madárka búsan néz felé, szabadságnak vágya él szívében, várja, hogy a kalitkának rácsa nyílik még…” (Petress Zuzsa és Kövecses Béla)

- Krisztina románca: „Bárhova mentél, én visszavárlak…”  (Petress Zsuzsa)

- Krisztina és Eugène kettőse – Dal a hódításról: „A hódításhoz kell egy hadsereg, amely a várat bátran vívja meg…”  (Petress Zsuzsa és Rátonyi Róbert)

- Blanche dala: „Sétál a párizsi utcán egy édes kis párizsi lány, büszkén a gárdahuszár várja, kocog a lányka után, fülébe suttogja szépen…/Hallgat a szóra a kislány és máris indulni kész, mehetünk már a csatába, teljes a felszerelés…”  (Gyenes Magda)

- Blanche és Brunner kettőse: „Ha jól szemügyre vett egy nő egy férfit…/Ha én egyszer tereád szemet vetek, nem is mondok akkor hát nemet neked…” (Gyenes Magda és Bilicsi Tivadar)

 

Kemény Egon - Gál György Sándor - Erdődy János: Komáromi farsang - rádiódaljáték

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1957. március 9., Kossuth Rádió, 20.00 – 22.00 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Földényi-kórust Lehel György vezényli.

- Lilla románca: „Könnyű lepke, kis madár…” (Házy Erzsébet)

- Csokonai dala: „Sötét lepel borult reánk…” (Ilosfalvy Róbert)

- Lilla és Csokonai kettőse: „Lilla, szívemet ne vesd meg, úgy szeretlek, nem feledlek, bízd rám az életed!...” (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

- Kraxelstumpf óbester szerenádja: "Egy-kettő, egy-kettő…” (Bilicsi Tivadar)

 

Kemény Egon - Ignácz Rózsa - Soós László - Ambrózy Ágoston: Hatvani diákjai - rádiódaljáték

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1955. január 23., Kossuth Rádió, 20.30 – 23.00 

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Földényi-kórust Lehel György vezényli.

- Elmira chansonja Hatvaniról és a debreceni úri dámákról: "Ötvenkilenc dáma, elindult a bálba…/Elpirult, miért pirult?..." (Mezei Mária)

- Pálóczi Horváth Ádám hegedűszólója és Kapocs dala: "Még azt mondják nem illik..." (Ramor Ervin – hegedű,  Hadics László – ének, km.  a Földényi-kórus)

 

Kemény Egon - Nóti Károly - Földes Imre - Halász Rudolf: Fekete Liliom – romantikus nagyoperett (1946) – tangó-dal: „Ma éjjel csak a két szemed csillaga ég, ma éjjel ezért csillog a csillagos ég.…” (Karády Katalin, km. a  Durium Zenekar) - gramofonfelvételről készített rádióátvétel.

Kemény Egon – Anatole France – Tiszai Márton: A néma asszony (1948) – sanzon: „Él túl az Óperencián vagy annál is messzebb talán egy ifjú pár…/-Jesszus! Gyorsan tükröt kérem…”  (Lukács Margit, km. Zsoldos Imre Együttese)

Kemény Egon: Tangó –szimfonikus mű (1954) (A Magyar Rádió Vonós Tánczenekarát Kerekes János vezényli)

(A két részben sugárzott Kemény Egon-emlékműsor folytatása – a második része -  következik ma délután hat és hét óra között a Dankó Rádió „Az a szép” műsorában.)

Az interneten online elérhető: http://stream001.radio.hu:8080/mr7.aac

3985   Búbánat 2020-07-23 20:30:30

Nagyon örülök, hogy a Dankó Rádióban  a szerkesztő-műsorvezető, Erdélyi Claudia ma, Kemény Egon halálának évfordulóján,  egy szép, tartalmas zenei összeállítással emlékezett meg a kiváló zeneszerzőről. Várom a holnap délutáni folytatást! ("Az a szép")

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1901 • Franz Konwitschny, karmester († 1962)
1924 • Georges Pretre, karmester († 2017)
1951 • Kovács János, karmester
elhunyt:
1981 • Karl Böhm, karmester (sz. 1894)
1996 • Sergiu Celibidache, karmester (sz. 1912)