vissza a cimoldalra
2020-08-11
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (973)
Opernglas, avagy operai távcső... (20589)
Operett, mint színpadi műfaj (4456)
Régizene (3666)
A nap képe (2229)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4031)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2013)
Franz Schmidt (3660)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2810)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (160)
Gregor József emléke (183)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1438)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7365)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62200)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4696)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4887)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3981   Búbánat • előzmény3894 2020-07-20 19:37:05

A 3894. sorszámnál ismertetett, ott részletezett műsortartalmat kaptuk ismétlésként a Dankó Rádió mai operettműsorában („Az a szép”):

 • Kálmán Imre: A bajadér (Kállai Bori, Kalmár Magda, Palcsó Sándor, Egyházi Géza, Honthy Hanna énekfelvételeiről)
 • Johann Strauss: Egy éj Velencében (Bécsi Johann Strauss Zenekar; Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert)

- Az összeállításból kimaradt: „Kórus és Caramello belépõje”  (Ilosfalvy Róbert és az MRT Énekkara)

- Az előbbi helyére bekerült – egy másik adásból, szintén ismétlésként - Annina dala „Gúnydal” (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara)

„Egy herceg gazdag, fényes, ha-ha-ha, a palotája fényes, ha-ha-ha, mindenki oson, és titkos utakon, tra-lalla-la, tra-lalla-la. És jár a nők után, megáll a ház előtt, ad nekik szerenádot, és szédíti a nőt, tra-la-tra-la-tra-la. S ha van ki visszahív, sorra behívja mind. A herceg nagy link. A herceg az nagy link. --- Ilyen a finom, boldog úr!...”

- Helyesbítés: a „Karneváli kórus” előadója nem az MRT Énekkara, Bródy Tamás vezényletével, hanem a Földényi-kórus, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György) - keresztmetszet, 1960. augusztus 25, Kossuth Rádió, 20.23 – 21.30  (Fábry Edit, Zentay Anna, Weszeley Mária, Szabó Miklós, Mátray Ferenc, Kishegyi Árpád)

 • Lehár Ferenc: Friderika (Simándy József)
3894   Búbánat 2020-06-01 19:53:23

A Dankó Rádió ma délutáni operettműsorában -"Az a szép" - hallottuk ismét. Megjegyzem: a Johann Strauss-operett két részlete Házyval és Ilosfalvyval utoljára 2018-ban hangzott el a rádió "Túl az Óperencián"  adásában.  És ez utolsó teljes rádiófelvétele volt Ilosfalvynak itthon - még ugyanabban az évben (1966), Kölnbe távozott.

Kálmán Imre –Julius Brammer, Alfred Grünwald – Kulinyi Ernő: A bajadér

 • Odette belépője: „Szép primadonna, csodál a világ..." (Kállai Bori, km. az Interoperett zenekara)
 • Marietta és Napoleon St. Cloche kettőse, II. felv.: „Egy jó kis bár, hol nóta vár, gyönyört kínál… Ott élni szép, ott élni jó… Ott kapta első csókját a száj…” (Kalmár Magda, Palcsó Sándor, MRT Szimfonikus Zenekara)
 • Radjami herceg dala: „Ó bajadérom, kit a szívem imád…” (Egyházi Géza)
 • - Összeállítás prózában és dalban: „Szép primadonna, csodál a világ”; „Egy jó kis bár, hol nóta vár”; Jön-e velem nagysá’d shymmit járni”; a Csárdáskirálynő c. operettből: „Hajmási Péter, Hajmási Pál” (Honthy Hanna, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara)

                    

ifj. Johann Strauss – Friedrich Zell, Richard Genée  Gáspár Margit – Kristóf Károly: Egy éj Velencében

 • Nyitány (Bécsi Johann Strauss Zenekart Willi Boskovsky vezényli)

A Magyar Rádió Dalszínházának teljes stúdiófelvételéről:

először 1966. július 16-án, a Kossuth rádió sugározta az operett új felvételét, 20.28 – 22.00 óra között.
 A keretjátékot Innocent Vincze Ernő írta

Vezényel: Bródy Tamás. Km.: a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara valamint Énekkara

 •  Annina és Caramello kettőse az I. felvonásból (Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert)

„- Annina! - Caramello! – Karomba, nem repülsz, szép lány?! - Karodba?...-  Te mindig hű voltál hozzám! – Óh, drágám, vége annak! – Így fogadsz engem?! Semmi csók?! Annina!  - Nem hallok rólad egy árva szót! Nem, nem, barátom, ennek vége! …/- Pellegrina, Rondinella. – Kérlek, Annina! –Rondinella, Pellegrina. Pellegrina, Rondinella… Könnyűvérű Caramella! … Hű az én szívem, Annina! Hidd el ezt nékem! /Hadd valljam be most néked! Távoli földeken bejárva sok vidéket sok asszonyt láttam, szépet, de egy se volt ilyen! - Pellegrina, Rondinella, Rondinella, Pellegrina.”

 • Kórus és Caramello belépõje (Ilosfalvy Róbert és az MRT Énekkara) 

„Evviva! Caramello, a borbély!…. /- Ti jó barátok sorra mind üdvözöllek ma! És téged is te szép Velence városa! Én borbély vagyok most is, csak változatlanul, és tudjátok, az én gazdám, a herceg nagy úr!  .,../Az urbinói herceg, csak halkan mondom nektek, a nőket kedveli, ez néki gyönge pontja, de nékem ő elmondja, mert jóban vagyunk mi. Így élek, úri módon és megvan rá a módom. De miért is küszködnék! Van minden jóban részem! Mert én tartom kézben a herceg üstökét!... Az élete a móka, nagy pompakedvelő, és úri passziója a tánc és a nő! Csak ő a példaképem a jó élet terén! Bár nem volt könnyű éppen, de lépést tartok én! Nem hencegek, nevetség  ha próba kell, no tessék… Hős Caramello!..../Tarantella tánca kell-e még, nem járja senki arra mind a ki táncos jól figyeljen, megtanítom énekelve, lépjen víg a nóta jelre, így a lábat átemelve, tűzbe-lángba elmerengve, szédítően égve benne, lángra gyúl a nők szerelme, tamburinnal körbe lengve, rá a pénz miért ne lelne …szép kisasszonyt átölelve, meg nem állva, szárnyra kelve, járd a táncot… párra lelve. Táncra kell most mind ki fürge, körbe-körbe- körbe! Ó Caramello! Lám, a példakép, éljen az élet, mely csodaszép!...”

 • Karneváli kórus (MRT Énekkara)

 

Lehár Ferenc – Ludwig Herzer – Fritz Löhner Béla – Harsányi Zsolt -  Szenes Andor: Friderika

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1972. április 3. Kossuth adó, 19.20 - 20.10

A keresztmetszet-rádiófelvételen Andor Éva, Kalmár Magda, Bende Zsolt, Simándy József, valamint a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara  működött közreSebestyén András vezényel.

 • Goethe dala (Simándy József)

 „Ó de szép, de csodaszép, e kis virágos ház a vén diófa mellett! Erre száll a kék madár, s egy régi dalt az ágon halkan énekel. Állok én e ház előtt, már nincs velem, de érzem őt, miért nem nézel ki az ablakon én drága szép angyalom?…” (Simándy József)

 • Goethe "rózsadala" (Simándy József)

 "Elfutott már, mint egy kisnyúl, amelyet üldöz a gyors vadász a zöldellő szép réten át! Ide se néz, ide se lát! Úgy ég bennem a láng! Szólít engem égi dallam, szinte lelkemig elér! Szerelem üzeni halkan, vagy ha szél így zenél. Nem értem én mi bánt, mi fáj, míg a nyár muzsikál! Száz piros rózsa, egy piros száj! Jaj, Istenem! Mi van velem? Az ő kis ajka, az is rózsa, oly szép piros!

/Egyszer volt egy rózsaszál, rózsaszál a réten. Egy legényke arra jár, vágyakozva nézi már, vágyom rád de régen. Rózsa, rózsa rózsaszál, rózsaszál a réten. Rózsa, rózsa rózsaszál, rózsaszál a réten. Jöjj, letörlek,  rózsaszál, rózsaszál a réten. Ám a rózsa büszke már, jól vigyázz, büszke már, menj tovább hát szépen. Rózsa, rózsa rózsaszál, rózsaszál a réten. Rózsa, rózsa rózsaszál, rózsaszál a réten.”

 • Goethe áriája (Simándy József)

Ó lányka, ó lánykám, imádlak én! Te drága, te drágám, te légy enyém! Tiéd az életem, légy a hű szerelmesem., add a szádat engedelmesen. Én kedvesem, ezer virág int feléd. Szemed lesem, ha rám tekint, szívem ég. Madár dalol a fákon fent, a vágy dalol szívemben bent, úgy perzsel a láng, perzsel a vágy...”  

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1927 • Raymond Leppard, karmester
1933 • Vásáry Tamás, zongorista, karmester
1939 • Bozay Attila, zeneszerző († 1999)
elhunyt:
1996 • Rafael Kubelík, karmester (sz. 1914)