vissza a cimoldalra
2020-08-11
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (972)
Operett, mint színpadi műfaj (4456)
Régizene (3666)
A nap képe (2229)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4031)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2013)
Franz Schmidt (3660)
Opernglas, avagy operai távcső... (20588)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2810)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (160)
Gregor József emléke (183)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1438)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7365)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62200)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4696)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4887)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3965   Búbánat • előzmény3855 2020-07-09 19:55:15

A Dankó Rádió operettműsorában („Az a szép”) ma is ismétlést hallhattunk (lásd 3855. sorszám); újra ideírom, mert itt-ott kiegészítettem és pontosítottam az ott leírtakat.

Fényes Szabolcs - Harmath Imre - Romhányi József „Maya” operettjéből, több felvételről szólaltak meg részletek:

- Nyitány (MRT Szimfonikus Zenekarát vezényli Gyulai Gaál Ferenc)  - 1971

- Maya belépője, I. felv.: „Azt mondják rólam, hogy szívem titkon jó’ van. Barátaim! Ne higgyétek el! Jó lenni rossznak..../Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, óó-ó, óó-ó …" (Németh Marika) 

- „Tudom, hogy van neki, na mije van neki?….” (Németh Marika, Korda György) - 1971

-  Maya, Barbara és Rudi hármasa, II. felv.: Ahol mi járunk: feldübörög a tapsorkán…   /- Odavagyok magáért, a fekete hajáért, egyetlenegy szaváért, mosolyáért..." (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert) - 1971

„ - Kellene ma éjjel egy kis haccáré, hacaccáré! Hadd legyen a szám a szádé, drágám, miért vagy málé?…”  (Voith Ági, km. az MRT Esztrádzenekara)

Felcsendült Lajtai Lajos: „Legyen a Horváth kertben, Budán…” (Honthy Hanna),  Eisemann Mihály: Egy kis édes félhomályban mennyimennyimennyimennyimennyi vágy van” (Galambos Erzsi, Harsányi Frigyes) és Ábrahám Pál: Édes mamám, magát is a papám, csókkal csalogatta tán….” (Teremi Trixi és Bozsó József)  népszerű slágere is.

Lehár Ferenc – Heinz Reichert, Jenbach Béla - Kulinyi Ernő: A cárevics 

- A cárevics dala, I. felv.: „Volga-dal” (Melis György, km a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) -  Koncertfelvétel: Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973. október 29., Petőfi Rádió)

- Szonja dala, I. felv.: „Majd jön egy férfi, ki rám tekint vágyón, majd jön egy férfi, hogy ő legyen párom…”  (Házy Erzsébet, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)  - Koncertfelvétel: Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973. október 29., Petőfi Rádió)

- Szonja és a Cárevics szerelmi kettőse, II. felv.: "Nyílj ki hát, mint egy kis virág, drága lány! Nekem virulj csupán!.../ Légy a mindenem, vigasztalóm, szerelmesem, az édes üdvösség! Fönn, a mennyben még egymásnak szánt minket az ég…” (Házy Erzsébet és Udvardy Tibor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - részletek, 1969, július 2., Kossuth Rádió, 22.20 - 22.45

- Mása és Iván vidám kettőse, III. felv.: „- Nézd a szemem, ékszered hát, szívem tüzesen ver... /Jaj de jó, hogy itt vársz, ha hívlak, kis ibolyám…” (Zentay Anna, Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás)  részletek, 1969, július 2., Kossuth Rádió, 22.20 - 22.45

 

Kálmán Imre – Rudolf  Schanzer, Ernst Wellisch – Szenes Andor: Az ördöglovas  „Ma önről álmodtam megint, bocsánat, asszonyom” (Leblanc Gyöző)  - Alpha Line Records, 1996) - „Vágyom egy nő után”  - Operett Világslágerek, 1 CD

Kálmán Imre – Julius  Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor fordítása nyomán Szenes IvánA montmartre-i ibolya

Ninon és Frascatti vidám kettőse: „- Ezeregy kis pletyka szól egy csinos kis asszonyról…  Hogyha olykor hozzám jár egy-egy híres nagy bankár, ezt a tisztességes jó viszonyt, ezt könnyen bizonyítom!.../ - Ez az egy kis pletyka szól egy-egy kormányférfiról, igazán oly kínos, bosszantó és szörnyen gyanúsító…/Igazán belátható, hogy a vád ok nélkül való, a sok aljas pletyka rágalom, hát visszautasítom!”   (Kalmár Magda, Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - Rádió Dalszínháza bemutatója: 1983. január 1., Kossuth rádió 20.30 – 22.00 

- Ninon dala, II. felv.: „Carambolina, caramboletta”  (Szász Kati)

Lajtai Lajos – Békeffi István: Régi nyár„Legyen a Horváth kertben, Budán…”  (Paudits Béla)

3855   Búbánat 2020-05-15 22:55:46

Vegyes összeállítású operettműsort hallhattunk ma a Dankó Rádió Az a szép című műsorában:

Fényes Szabolcs - Harmath Imre - Romhányi József „Maya” operettjéből, több felvételről szólaltak meg részletek Galambos Erzsi, Házy Erzsébet, Németh Marika, Voith Ági, Korda György és Rátonyi Róbert énekhangján.

Felcsendült Lajtai Lajos (Honthy Hanna) és Eisemann Mihály (Galambos Erzsi és Harsányi Frigyes) egy-egy régi, népszerŰ slágere is.

Kálmán Imre: Az ördöglovas „Ma önről álmodtam megint, bocsánat, asszonyom” (Leblanc Gyöző)

Kálmán Imre Julius  Brammer, Alfred Grünwald – Szenes Andor fordítása nyomán Szenes IvánA montmartre-i ibolya

Ninon és Frascatti vidám kettőse  (Kalmár Magda, Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Breitner Tamás) - Rádió Dalszínháza bemutatója: 1983. január 1., Kossuth rádió 20.30 – 22.00 

 „- Ezeregy kis pletyka szól egy csinos kis asszonyról…  Hogyha olykor hozzám jár egy-egy híres nagy bankár, ezt a tisztességes jó viszonyt, ezt könnyen bizonyítom. Sosem tettem pénzt el én, s nem is fogadnám el én, de ha lerakják az asztalra, hát mit tehetek én?  Igazán belátható, hogy a vád ok nélkül való, a sok aljas pletyka rágalom, hát visszautasítom!/ - A miniszterről pletyka jár, hogy a grófokkal cimborál…  Ez az egy kis pletyka szól egy-egy kormányférfiról, igazán oly kínos, bosszantó és szörnyen gyanúsító. Mert ha olykor hozzám jár egy-egy híres nagybankár, ez csak tisztességes jogviszony, ezt könnyen bizonyítom! Sose tettem pénzt el én, nem is fogadnám el én, de ha lerakják az asztalra, hát mit tehetek én? / Igazán belátható, hogy a vád ok nélkül való, a sok aljas pletyka rágalom, hát visszautasítom!”  

- Ninon dala, II. felv.: „Carambolina, caramboletta”  (Rák Kati)

 

Lehár Ferenc – Heinz Reichert, Jenbach Béla - Kulinyi Ernő: A cárevics 

A cárevics dala, I. felv.: „Volga-dal” (Melis György, km a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) -  Koncertfelvétel: Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973. október 29., Petőfi Rádió)-

 „Egyedül! Újra egyedül! Magam mint mindig! Az ifjúságom elrepült! Az űr magánya vesz körül. Úgy fáj e bús, e zord magány! Aranykalitka ez csupán! A Volga vizénél őrszem áll. Mint fészkét őrző sas madár. A pusztaságon éj és csend! Nincs holdsugár, se csillag fenn.  Mozdulatlan néma táj. Kozáklegény szíve ó be fáj! Mert a szív az megérzi mit jelent, ha az ember elhagyott, s úgy zokog, így eseng?
/Nézz rám az égből, teremtő Atyám! Úgy vágyom már én is egy szív után! Trónod körül annyi angyal virul! Kérek egyet az én páromul! Trónod körül annyi angyal virul! Küldj le egyet az én páromul."

Az alábbi három részlet is nemrég szerepelt a rádió műsorán, a versek szövegét pontosítva ismét dokumentálom ezeket:

- Szonja dala, I. felv. (Házy Erzsébet, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)  -  Koncertfelvétel: Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója (1973. október 29., Petőfi Rádió)

 „Majd jön egy férfi, ki rám tekint vágyón, majd jön egy férfi, hogy ő legyen párom! Remeg a szívem vágya tüzében, száz mennyországban lesz-e majd részem?  Eljön egy férfi, csak ő lesz a párom! Nehéz a szívem, szorongó érzés kísér, egymásnak élünk, s remegve kérdem, miért?   …ígér szent muzsikát s csak csókról mesél. Megment az ég, nem szökhetek már, nem szökök már! Úgy vártam!  Öröm vagy bánat, mit küld a sorsom felé? Nem szökök hát el…. Akármi vár reád, csókot kíván a szám, szerelmem csókra vár, sóvár!  Majd jön egy férfi, ki rám tekint vágyón, majd jön egy férfi, hogy ő legyen párom! Remeg a szívem vágya tüzében, száz mennyországban lesz-e majd részem?  Majd jön egy férfi, csak ő lesz a párom!”

- Szonja és a Cárevics szerelmi kettőse, II. felv. (Házy Erzsébet és Udvardy Tibor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - részletek, 1969, július 2., Kossuth Rádió, 22.20 - 22.45

Cárevics:

Nyílj ki hát, mint egy kis virág, drága lány!

Nekem virulj csupán!

Hints derűt, szerte mindenütt,

El ne hagyj még!

Napfényben maradjál!

Szonja:
Kérd az ifjú szép életem,
Érted eldobom szívesen!
Messze űzöm a bánatod egy mosolyért!
Nékem ez kincseket ér!

Cárevics:
Légy a mindenem,

Vigasztalóm, szerelmesem,

Az édes üdvösség!
Fönn, a mennyben még egymásnak szánt minket az ég,

Jöttödre vártam rég!

Együtt (és váltakozva a sorokat)
Gyöngyvirágot hintenék, amerre mégy!
Szívem minden dobbanása csak tiéd!
Légy a mindenem,

Őrangyalom,  szerelmesem,
A szíved üdvösség!

Cárevics:
Felvidul szívem,  lángra gyúl
S hogyha lát,
Nyíl benne száz virág!
Benned él, száz csodát remél!
Meghalnék én édes mosolyodért!

Szonja:
Mint a lágy harang, cseng felém!
Hangod boldogan hallom én!
Bár egy élten át

Hallanám dallamát én,
Boldogabb lenne e szív!

Együtt (és váltakozva a sorokat)
Légy a mindenem,
Vigasztalóm, szerelmesem,
Az édes üdvösség!

Fönn, a mennyben még egymásnak szánt minket az ég,

Jöttödre vártam rég!

Gyöngyvirágot hintenék, amerre mégy!
Szívem minden dobbanása csak tiéd!

Légy a mindenem,

Őrangyalom, szerelmesem,
Az édes üdvösség!

Nékem szánt fönn az ég!
Szerelmem és napom te légy!

 

- Mása és Iván vidám kettőse, III. felv. (Zentay Anna, Kishegyi Árpád, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás)  részletek, 1969, július 2., Kossuth Rádió, 22.20 - 22.45

„- Nézd a szemem, ékszered hát, szívem tüzesen ver...t ánc, kacagás, teneked a szíved más. ….Téged imád, életen át ez a szív, ne bomolj hát! /Jaj de jó, hogy itt vársz, ha hívlak, kis ibolyám…- jaj de szép kilátás vár!.. - Jaj de jó, hogy itt vársz, már vár egy formás kis láb… - szép derűs pár...”

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1927 • Raymond Leppard, karmester
1933 • Vásáry Tamás, zongorista, karmester
1939 • Bozay Attila, zeneszerző († 1999)
elhunyt:
1996 • Rafael Kubelík, karmester (sz. 1914)