vissza a cimoldalra
2020-08-14
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (3733)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (165)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4893)
Bánk bán (2978)
Kedvenc magyar operaelőadók (1187)
Operett, mint színpadi műfaj (4530)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4039)
Franz Schmidt (3663)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2023)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1443)
Pantheon (2716)
Média, zene, ízlés (99)
A MET felvételei (1029)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7366)
Erkel Színház (10623)
Társművészetek (1834)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3963   Búbánat • előzmény3822 2020-07-08 19:11:58

A mai operettműsor a Dankó Rádióban („Az a szép”)  a 3822. sorszámnál ismertetett – ott részletezett – Kálmán Imre melódiáiból összeállított adássorozat harmadik részének megismétlése volt:

Kulinyi Ernő: A bajadér

- Harsányi Zsolt – Kardos G. György: Marica grófnő 

3822   Búbánat • előzmény3819 2020-04-29 20:46:44

Hétfő, kedd, szerda - ezen a három napon Kálmán Imre-melódiák csendültek fel a Dankó Rádió délutáni operettműsorában ("Az a szép")

A mai műsorösszeállíításban hallottuk:

Bevezető zenekari számként ifj. Johann Strauss A bajadér című polkája hangzott el a Bécsi Filharmonikusok előadásában.

Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald – Kulinyi Ernő: A bajadér

A Rádió új felvétele – részletek: 1988. október 27., Petőfi Rádió 19.05 – 19.45 (Huszka Jenő Aranyvirág c. operettjének részletei is)

Km.  MRT Szimfonikus Zenekara és a Magyar Állami Operaház Énekkara. Vezényel: Sebestyén András

-  Radjami dala, I. felv.: „Éj borong a földön, éj és csend… ajkad, mámorító üdvösség!  Gyenge rózsaszálam! Légy a szende párom! Édes szerelemről mesélj! /- Dzsajpur csodakertjén…” (Molnár András)

Radzsami és Odette szerelmi kettőse, II. felv.:  „- Lengő liliom, gingallo… Szólt egy aranyos pillangó, mátkám, jegyesem ő…/Jöjj, várnak a mangófák… Szólj, szép kis angyalom, mondd, mondd, hogy jössz-e már?  Mondd, szeretsz-e hát? - Szeretlek én, forrón, szívből…- Szerelmem, jöjj ide, ülj le hát… /Szebb vagy, mint fenn az ég, mely csillagfényben ég, óh, bajadérom, táncolj még …/ - Éjsötét a szempár, kárhozatban az ég…Bűvös, drága szempár, nézz, csak nézz le rám, sorsom csak te légy!…”  (Zempléni Mária, Molnár András)

Más stúdiófelvételekről szólaltak meg az adásban:

- Odette belépője, I. felv.:Szép primadonna, csodál a világ, színpadi fényben, ha játszani lát…” (Kállay Bori)   

- Marietta és Napoleon vidám kettőse, II. felv.:Aki tudja mi a sikk, mi a módi, rajong az a divatért mi nem ósdi… Jönne velem nagysá’d shimmyt járni? Bizsereg a talpam, nem tud várni, a zenekarban hottentotta tamtam szól....”  (Oszvald Marika és Csere László)

Marietta és Napoleon St. Cloche kettőse: „Egy jó kis bár, hol nóta vár…. Ott élni szép, ott élni jó!… Ott kapta az első csókját a lány.”  (Kalmár Magda és Palcsó Sándor, km. az MRT Szimfonikus Zenekara)

 

Kálmán Imre - Julius Brammer, Alfred Grünwald - Harsányi Zsolt – Kardos G. György: Marica grófnő 

A Rádió Dalszínháza bemutatója:1987. december 21., Petőfi Rádió  20.04 – 21.49

Km. az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Vezényel: Breitner Tamás

- Péter /Tasziló/ dala, I. felv.:  „Ha a nap lement, minden elpihent…/Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket…”  (Gulyás Dénes)

- Liza és Zsupán vidám kettőse: „Mondjuk iksz az úr neve, a lányé ipszilon, egy szép nap szól a lány  /-Én már unom…/- Adieu, babám, elválni kár! De Istenem, miért unja, ha nem muszáj! Elvégre rajtad kívül más is van talán, nem leszek árva ifjúságom hajnalán….”  (Kalmár Magda, Rozsos István)

- Tasziló és Marica kettőse, II. felv.: „Vedd fel a szép ruhát ma, kicsikém!... /Ne szólj, kicsim, ne szólj, csak hallgass, úgy válaszolj! Nézz rám, hogy senki se értse más, ez több mint egy vallomás!...” (Kincses Veronika, Gulyás Dénes)

Más felvételekről:

- Marica belépője, I. felv.: „Húzd, mint régen! Húzzad nékem, gyere ide, vén cigány!.../De jó is lenne, szerelmes lenni, egy édes vágynak utána menni! Nem tudni semmit, semmit, csak szeretni! Mindent, mindent elfeledni, Pajtás, az lenne jó! …”  (Kalocsai Zsuzsa, km. a Fővárosi Operettszínház Zenekara. Vezényel: Váradi Katalin - „Operett Primadonna” – hanglemezfelvétel.  Részletek (1998 (?) 

- Tasziló dala, I. felv.:  „Mit tudjátok ti fenn, hogy idekint mi fáj, hej, voltam egyszer én is büszke bálkirály…/Hej cigány, hej cigány, húzd a nótád, százfelé szakadjon a húr!...”  (Dolhai Attila, Km. a Budapesti Operettszínház Zenekara. Vezényel: Makláry László) - „Mi muzsikus lelkek”  (2019. december 14., 1 CD, kiadó: Carnet-csoport)

- Zsupán és Marica kettőse, I. felv.: „Ez nem vicc, ez mámor, az izé, az ámor… /Szép város Kolozsvár, én ott lakom a Szamosnál, jöjj, hát mért haboznál? Angyalkám, gyere már! …”  (Kállay Bori, Maros Gábor, km. a Belvárosi Szimfonikus Zenekar, vezényel: Makláry László) - 1989, Budai Parkszínpad

 

Kálmán Imre: A montmartre-i ibolya – Bevezető zene (MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel:  Breitner Tamás) - Rádió Dalszínháza bemutatója: 1983. január 1., Kossuth rádió 20.30 – 22.00

 

3819   Búbánat • előzmény3818 2020-04-28 22:40:15

Dankó Rádió Az a szép című műsorában ma is Kálmán Imre-melódiákat hallhattunk:

Kálmán Imre –Fritz Grünbaum, Julius Wilhelm - Harsányi Zsolt – Innocent Vincze Ernő: A cigányprímás
Keresztmetszet
A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1964. augusztus 17., Kossuth Rádió 20.30 - 21.30
Km.: Koltay Valéria, Németh Marika, Ilosfalvy Róbert, Melis György, Kishegyi Árpád, Külkey László, Kovács Péter, valamint az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara, valamint Andor Ilona Gyermekkara. Vezényel: Vincze Ottó

- Rácz Pali dala:Régen néma már a húr, minden rózsa elvirul, hol van a régi bál? Vén cigány, vén cigány! Kár érte, kár!...” (Melis György)

 - Sári dala: „Sohasem hittem volna…/Nádfedelű kicsi falu rózsája idejön a vadidegen országba, kinevetik a takarékos csizmáját, nevetik rokolyáját…” (Koltay Valéria, km. az MRT Énekkarának nőikara)

- Sári és Gaston vidám kettőse: „- Végre átfog a karod, fogj csak át, ha akarod!  Itt az ajakam, jöjjön az a csók, jöjjenek a szók, a szívet ostromlók! …/- Lári-fári, nem kell várni, frissen jó a csók, fürge légy, ha rád fonódnak rózsaszín kacsók! Lopható és kapható, és visszaadható: csókolózni, csókolózni jó, jó, jó!...”  (Koltay Valéria, Külkey László)

 

Kálmán Imre – Leo Stein, Jenbach Béla - Gábor Andor – Romhányi József: Csárdáskirálynő

-  Szilvia és Edvin kettőse: „… Emlékszel még? Jut még eszedbe a múltunk? Szép volt, de szép, minden perc üdvöt kínált.../- Pohár csengett, zene zengett, körös-körül tánc kerengett, oly gyönyörű nóta szólt…” (Fischl Mónika,  Dolhai Attila, km. a Budapesti Operettszínház Zenekara, vezényel: Makláry László) - Dolhai Attila operettlemeze – „Mi muzsikus lelkek”  (2019. december 14., 1 CD, kiadó: Carnet-csoport)

- Tánckeringő (Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, vezényel Farkas Pál)

 

A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1968. június 1. Kossuth Rádió 19.20 – 22.00

Km.  Házy Erzsébet, Zentay Anna, Honthy Hanna, Korondy György, Rátonyi Róbert, Palócz László, Feleki Kamill, Nádas Tibor, Csákányi László, az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara, vezényel: Bródy Tamás  -

- Szilvia és Edvin kettőse: „ - A szerelem furcsa jószág, a szerelem egyszer súlyt. Ha kikerült eddig, lám, most rajtam a sor, engem gyújt…/- Egy a szívem, egy a párom, boldogságom tőle várom…”  (Házy Erzsébet, Korondy György)

- Stázi és Edvin kettőse: „- Mióta lesek a csodára trallala, melyért a szív remeg? - Kár arra időt pazarolni trallala, csodák ma nincsenek! …/- Túl az Óperencián boldogok leszünk, túl az Óperencián csókra éhezünk, túl az Óperencián lesz mesés tanyánk, túl az Óperencián fészek vár reánk!…” (Zentay Anna, Korondy György)

   - Bóni és Stázi kettőse: „- Zajt ne üss, kicsi lány, ide süss, amit én szavalok, tiszta dolog…/-Te rongyos élet, bolondos élet, mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz?...” (Zentay Anna, Rátonyi Róbert)

- Bóni dala: „Hányszor mondtam már magamnak, nézd ezt nem szabad! Hagyd a nőket abba már, mért vagy oly szamár?!…/Jaj, cica eszem azt a csöpp kis szád, nélküled még a mennyország is fád. Nem megyek egyedül oda, nem hagylak el, nem én soha!...” (Rátonyi Róbert)

-  Kerekes Ferkó és Bóni kettőse: „- Bűnösök vagyunk mi, mert éjszakázgatunk mi, nem vonz bennünket tízkor még az ágy… /- A lyányok, a lyányok a lyányok angyalok, a férfiakkal csak komédiáznak…” (Palócz László, Rátonyi Róbert, km. az MRT Énekkarának férfikara)

 

A Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara a Cigányprímás keringőjét játssza („Dorfkinder”)

3818   Búbánat 2020-04-27 22:16:07

A Dankó Rádió Az a szép című műsorában – hat és hét óra között - Kálmán Imre melódiáiból kaptunk egy összeállítást:

Kálmán Imre - Bakonyi Károly–Gábor Andor: Tatárjárás

Nyitány 

Raffay Erzsi és Svéd Sándor felvételéről: „- Óh, holdas este! Miért vagy szívem veszte! Óh, holdas est… Tebenned éltem, tebenned reméltem…Te voltál lelkemnek ringató zenéje … /Ne mondd, hogy a szíved már halott…” (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara – 1955. ) – megjegyzem, ez a kettős egy másik Kálmán Imre operettből - a „Kis király” – való, de az idők folyamán a ”Tatárjárás” részévé vált.

Treszka dala a „csókos Juliskáról”:  „- A kis Julis csak azt kívánja tudni módfelett: belül egy nagy huszárkaszárnya, jaj, milyen lehet?…/Adj egy édes csókot drága kis babám! Így kívánja ezt a huszár reglama…” (Zentay Anna és a Magyar Állami Hangversenyzenekar, vezényel: Pécsi József) -1959

Treszka dala: „Sárgarépa, citronád, megjöttek a katonák, sej, haj, a katonák…./Hajrá, előre, a sík mezőre, rohamra rajta, rajta, rajta…” (Zentay Anna és az MRT Énekkara, vezényel: Vincze Ottó) - 1967. szeptember 3., Kossuth Rádió 14.22- )

 

Kálmán Imre  Rudolf Schanzerr, dr. Ernst Wellisch – Szenes Andor: Az ördöglovas

Palotás, II. felv.

Sándor Móric dala, II. felv.: „Suhan az éj, elkerül az álom…../Ma Önről álmodtam megint, bocsánat, asszonyom…” (Ilosfalvy Róbert, km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Bolberitz Tamás- Ilosfalvy Róbert új felvételei (részletek, 1982)

Sándor Móric dala, I. felv.: „Egy kislányért a szívem úgy fáj, valakit, valamit de nagyon vár.  Egy kislánynak a szeme oly kék, ragyogó, lobogó, gyönyörű szép.  Egy kislányért a szívem fáj, mikor lesz a kislány az enyém már…” .(Dolhai Attila, km.  a Budapesti Operettszínház Zenekara, vezényel: Makláry László) – „Mi muzsikus lelkek”   Dolhai Attila önálló lemezéről  (2019. december 14., 1 CD, kiadó: Carnet-csoport)

 

Kálmán Imre – Paul Knepler - Herczeg Géza  Dalos László: Joséphine császárné

Rádió Dalszínháza bemutatója – az operett keresztmetszet: 1982. október 24. , Kossuth rádió, 12.50 – 13.50

Közreműködik a Magyar Rádió  és Televízió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás

- Joséphine dala: „… Bűvös szép vidék… lent a tenger. Úgy zúg a hullám! … Nincsen ottan tél, a béke szigetén. Messze, szép vidék. / A szívem vágytól hajszolva ég, szeretnék most is ott élni még! … Perzsel az ég csókok szigetén…” (Kalmár Magda, km. az MRT Énekkara) 

Napóleon dala: „Én írok neked, drágám, mily szomorúság szállt rám.  Most nem tudod, hogy bármit kérsz, megtenném érted én!  Nem vagy az enyém szép éjfekete asszony, de itt a,képed  mindig velem, mert szomjazom a szád, szép éjfekete asszony, a szívem fáj, szerelmesem!  Nem vagy az enyém szép éjfekete asszony, de soha másra nem nézek már!  Szenvedek a vágytól, miért vagy olyan távol? A szívem ide visszavár! …Az élet nélküled mit ér, nekem oly rég csak te vagy a fény, a fény….” (Korondy György

- Induló-dal„Ki győzött, az vezet ismét, fel újra, új csatába küld, a harcos tudja a tisztét, ha új támadásra zeng a kürt! Nem hátrál, csak az ki gyáva, a zászló alatt előre hát! ….Szent esküt tegyünk mind egy szálig, hogy küzdünk, ha kell mindhalálig! … ” (Ötvös Csaba, Fülöp Attila és az MRT Énekkarának férfikara)

Kálmán Imre: A cigányprímás – keringőegyveleg (Bécsi Johann Strauss Zenekar, vezényel: Willi Boskovsky)

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1901 • Franz Konwitschny, karmester († 1962)
1924 • Georges Pretre, karmester († 2017)
1951 • Kovács János, karmester
elhunyt:
1981 • Karl Böhm, karmester (sz. 1894)
1996 • Sergiu Celibidache, karmester (sz. 1912)