vissza a cimoldalra
2020-08-11
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (970)
Régizene (3665)
A nap képe (2229)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4031)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2013)
Franz Schmidt (3660)
Operett, mint színpadi műfaj (4455)
Opernglas, avagy operai távcső... (20588)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2810)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (160)
Gregor József emléke (183)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1438)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7365)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62200)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4696)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4887)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3956   Búbánat • előzmény3824 2020-07-02 20:36:31

A mai operettműsor a Dankó Rádióban („Az a szép”) egy az egyben a 3824. sorszámnál (2020-04-30) ismertetett – ott részletezett – Lehár Ferenc (1870– 1948) emlékműsor-sorozat első részének megismétlése volt:

- Mérey Adolf: A víg özvegy

Ebben a zenei blokkban egy zeneszám csere volt most:  

Kimaradt: Induló (Szlovák Filharmonikus Zenekar, vezényel: Richard  Hayman)

Bekerült: Kolo (tánc), II. felv.  (Farkas Pál vezényli a Dunakeszi Szimfonikus Zenekart)

- Gábor Andor: Luxemburg grófja

3824   Búbánat 2020-04-30 21:10:28

Lehár Ferenc születésének 150. évfordulóját ünnepelte ma a Dankó Rádió Az a szép c. műsora, és a zeneszerzőre emlékezik a műsorvezető, Erdélyi Claudia, akinek szerkesztésében mától vasárnapig az „operett magyar fejedelmének” életműve áll a középpontban.

A zeneszerző világsikerű operettjei közül ma két művének részleteit hallottuk az adásban:

Lehár Ferenc – Victor Léon, Leo Stein – Mérey Adolf: A víg özvegy

- Keringőegyveleg (A Bécsi Johann Strauss Zenekart vezényeli Willi Boskovsky.)

- Daniló és Hanna szerelmi kettőse, III. felv. (Csonka Zsuzsa, Leblanc Győző, km. a Sinfonica Hungarica, vezényel: Benedek Tamás) - Alpha Line Records, 1996, (1 CD) Vágyom egy nő után”  - Operett Világslágerek”  - Csonka Zsuzsa és Leblanc Győző operettfelvételei 

„- Hallgat ajkam, hív e dallam: jöjj, szeress! Minden vágyam, súgom lágyam, Jöjj, szeress!... /- Dalod szívemhez szól, Jól esik, igen jól, a szív csak ver szegény, és arra kér, hogy légy enyém! Némán elhallgat a száj, de mégis minden zengi már:Szeretlek téged én, és vágyom rád!...”

- Grisette-dal, II. felv.  (Oszvald Marika, km. a Debreceni Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Kaposi Gergely - „Éljen a magyar! - Operettbál 2000” (Kiadó: Convention Budapest Classic, 2000) – CD

„Este odakinn az utcán, trallalli és trallalla, szép grisettek, csábos fruskák, járnak-kelnek, fel s alá. Trallalli és trallalla, trallalli és trallalla, hipp-hopp, kipp-kopp, hipp-hopp, kipp-kopp, járkálunk csak fel s alá.  …. /Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri! Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri!....” 

- Vilja-dal, II. felv. (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27.

„Az otthon hangja visszatér, hadd mondjak el egy szép mesét. Egy tündérlányról szól ekképp: Viljának hívja őt a nép. Élt egyszer egy Vilja, egy tündéri lény, meglátta az erdőn egy ifjú legény. Csak nézte, csak nézte és úgy megörül, hogy lángokat érez a szíve körül. Remegett a lány előtt, csak bámulta a tündérnőt. Sóvárgott. Vágyakozva kérte őt: /Vilja, ó, Vilja, te szép és csodás! Légy az enyém, soha el nem bocsáss! Üdvözítő csókod a sírba temet, néked adom éltemet. Vilja, egy csókod a sírba temet, néked adom éltemet…”

-  Daniló belépője, I. felv.  (Domoszlay Sándor)

Nekem szerelmetes szép hazám, sok bajt, munkát csinál, az ám! Mivel a dolgom sok nagyon, délnél tovább nem alhatom. A hivatalban, óh, egek, egy teljes órát görnyedek, …/Az orfeum, tanyám,  ott békén hagy hazám, tegeznek ott a hölgyek, és csókkal üdvözölnek!  Lolo, Dodo, Zsuzsu! Margo, Clo-Clo, Fru-Fru! A hazaszeretetnél szerelmük többet ér…”  

- Valencienne és Rosillon kettőse, I. felv. (Benedekffy Katalin,  Domoszlay Sándor ) –részlet a Mi muzsikus lelkek c. élő, zenés televíziós  műsor hanganyagából. (2013.)

„- Nos, figyeljen hát, egy lélek sincs már…- Nálam annál boldogabb ember nincs…- Most fontos, hogy pontosan értsen! – Engedje, kérem, egy szót, hogy szóljak! Nem, nem! Ne szóljon erről egy szót sem!  - Titkomat Ön már ismeri jól, de újra kimondom, oly szép…- …nos,végezzünk szépen. – Hát vége?! – Meg kell házasítsam! – Megházasít! Ez képtelenség! A szívem csupán, csupán Tiéd! – Csit! Erről egy árva szót sem halljak itt! /A pajzsom a tiszta erény, mert izgulni nem fogok én…/- A pajzsa a tiszta erény, már éltet a tarka remény!... ”

- Valencienne dala - Grisette-dal, II. felv.  (Benedekffy Katalin) - részlet a Mi muzsikus lelkek c. élő, zenés televíziós műsor hanganyagából (2013.)

- Lehár-dallamok fűzére Honthy Hanna előadásában (Éva és A víg özvegy c. operettekből)

 - Induló (Szlovák Filharmonikus Zenekar, vezényel: Richard  Hayman)

 

Lehár Ferenc - Robert Bodanzky, Alfred Maria Willner - Gábor Andor: Luxemburg grófja

- Sir Basil belépője (Feleki Kamill, km. a  Fővárosi Operettszínház zenekara. Vezényel: Várady László) -1953

„Szívem szeret, valóság ez, nem álom. Szívem szeret, örömmel konstatálom. Szívem szeret, mint aki most húszéves. Szívem szeret, szeretni olyan édes. Szívem szeret, úszom ifjúi tűzben. Csak verseket olvasnék, kötve-fűzve. Szívem szeret, szívem szeret, az ember el se hinné, hogy ilyen lehet. Lehet, lehet…/Vulkán izzó tüze hull rám..."

- Fleury és Basil kettőse, II. felv(Honthy Hanna, Feleki Kamill, km. a  Fővárosi Operettszínház zenekara. Vezényel: Várady László) - 1953

„Nagy arszlán volt a kopasz úr… Polkatáncos, polkatáncos voltam deli legény…”

- Juliette és  Armand Brissard „bohém” kettőse  (Bódy Barbara, Peller Károly, Km.: Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István) – Peller Károly lemeze – „EZ OPERETT! 2. – KETTECSKÉN”  – CD - (2011)

Egy kis szoba kell, hol szűk is a hely, de elférünk, hat jó emelet, a nap benevet, s mi nem félünk. Nem kérek mást, csak csöppnyi lakást, s te vezesd majd a háztartást.. /Gyerünk,tubicám, se kocsink se lovunk, én s a cicám, mi csak elkocogunk. Friss örömet csak a jó szív ád. Vesszen a pénz, de a csók mi vár…” 

(Holnap 18.04 és 19.00 óra között folytatódik az emlékműsor.)

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1927 • Raymond Leppard, karmester
1933 • Vásáry Tamás, zongorista, karmester
1939 • Bozay Attila, zeneszerző († 1999)
elhunyt:
1996 • Rafael Kubelík, karmester (sz. 1914)