vissza a cimoldalra
2020-08-11
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (974)
Opernglas, avagy operai távcső... (20589)
Operett, mint színpadi műfaj (4456)
Régizene (3666)
A nap képe (2229)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4031)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2013)
Franz Schmidt (3660)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2810)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (160)
Gregor József emléke (183)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1438)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7365)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62200)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4696)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4887)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3950   Búbánat • előzmény3812 2020-06-29 19:53:42

A mai operettműsor a Dankó Rádióban („Az a szép”) egy az egyben a 3812. sorszámnál (2020-04-24) ismertetett – ott részletezett - Huszka Jenő (1875 – 1960) emlékműsor megismétlése volt:

- Martos Ferenc: Bob herceg

 - Martos Ferenc: Gül Baba

Ebben a blokkban még egy további dalt is hallhattunk „bonuszként” (a komponistát méltató mondatok elhagyásával felszabaduló időben):

 - Leila dala a török nő sorsáról, II. felv. „… Csak rajta, rajta katonák…” (Geszthy Veronika, km. MRT Énekkarának Női kara, Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) – 2014, MTVA- Dankó Rádió-produkció, Huszka-részletek

– Háy Gyula – Fischer Sándor: Szabadság, szerelem 

3812   Búbánat 2020-04-24 22:57:37

Ma 145 éve született Huszka Jenő zeneszerző!

(Szeged, 1875. április 24. – Budapest, 1960. február 2.)

Huszka Jenő, aki megdöntötte a bécsi operett kizárólagos uralmát

Huszka Jenő zeneszerző, a magyar operett egyik megteremtője otthonában munka közben 1954. december 14-én (Fotó: MTI Zinner Erzsébet) 

A Dankó Rádióban a műsorvezető, Erdélyi Claudia emlékezett  Huszka Jenőre, és művei közül a Bob hercegből, a Gül Babából és a Szabadság, szerelem-ből szerkesztett be részleteket a ma délutáni Az a szép című műsorában.

Huszka Jenő - Bakonyi Károly - Martos Ferenc: Bob herceg

A Rádió Dalszínházának a bemutatója: 1965. április 18., Kossuth adó, 20.20 – 22.00

- Annie dala (Németh Marika, km. az MRT Énekkarának nőikara )

Jaj, de jó, ha egy lány szerelmes!.Jaj, de jó és mégis jaj de fáj!..../Jaj, cipicupi, cup-cup, cuppant a csók… /Ennyi volt a vallomás, férfiszív egy dobbanás, jaj ,meg ne tudja senki más!”

-  Plumpudding, Gipsy és Pickwick hármasa (Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád,  Külkey László)

 „- Most először járok erre, meg kell hagyni, szép kis hely! - Én nekem most el kell mennem, légy szíves és képviselj! - Nincsen nálam citera, hát légy szíves, ne citerázz!... /- Jaj, jaj, mi lehet az illem itt a fényes udvarnál? Jaj, jaj, fejemen a hajszál félelmemben égnek áll! Földig görnyed itt az ember, jobbra-balra bókol ám. Aztán kiegyenesedve búcsút int és fittyet hány.... ”

- A II. felvonás fináléja (Ágai Karola, Németh Marika, Ilosfalvy Róbert, Palcsó Sándor, Kishegyi Árpád, Külkey László, Várhelyi Endre, Bende Zsolt, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

Tom, varga – Várhelyi Endre (Makláry Zoltán)
Annie, a lánya – Németh Marika
A királynő – Sulyok Mária
György herceg, a fia (Bob) – Ilosfalvy Róbert (Körmendy János)
Viktória hercegnő – Ágai Karola
Pomponius, udvarmester – Palócz László
Lord Lancaster, gárdakapitány – Bende Zsolt
Plumpudding, borbély – Palcsó Sándor
Gipsy, pék – Kishegyi Árpád
Pickwick, kocsmáros – Külkey László

Bob: - Halld hát borbély! Mondj le a lányról, sose lesz a párod más szerető!

Plumpudding- Mert elcsavarta a fejét, Bob úrfi, ez a csibész… a ház vagy a lány, egyik az enyém!  Nem engedek én!  Hát elveszem én!

Bob: - Szólj, Tom apó!

Tom apó: - Így szól a törvény, tartozom én: a ház vagy a lány. Csak egyik enyém. 

Bob: - Nos, hadd döntsek most én ebben a perben!... Egy ódon ház a Bowie streeten, egy ifjú lány a gyermeked, akárhogy szóljon ez az ósdi törvény, ily alku tárgya nem lehet! Vigye az ördög a PlumpuddingtTom, vidd el házadat! Ifjú lányod tiszta szívét megvédem én! Legyen szavam!.../

Annie: - .... a szép ősi fészektől nem szeretnék elválni!

Bob Plumpuddinghoz: - Nahát, utadra!

Plumpudding: - Jól van, odébb állok, de jaj, annak, akit ma megberetválok!

Viktória hercegnő: - Megállj! Bocsánat, hogy szólni merek, amíg el nem mennek az emberek.

Bob: - Mit kíván, hercegnő?

Viktória hercegnő: - Ez furcsa ítélet herceg úr, nem önre vall e felfogás… ez a döntés majdnem törvénykezés! 

Bob: - Csakis a jog vezetett, semmi más!

Viktória hercegnő: Egy ódon törvényt, ősi szokást, nem tör meg egy herceg, kivált nem ön! De azt suttogják: ön nem is ön! 

Bob: - Elég a szó, köszönöm!

Viktória hercegnő: - Azt suttogják, meglátni vakon, hogy fenségedre hasonlít nagyon. Itt ily eset nem volt soha még! 

Bob:  - Elég a szó! Mondom, elég!... Ki hallott még ily dőreséget! Bob úrfit én nem ismerem! Ha mégis volna hozzám ily hasonló, hozzák elém, megbüntetem! Majd én kimondom rá a börtönt, de addig minden szóbeszéd! Mindenki hallja, ezennel döntök: borbély, a lány legyen tiéd! …- Pomponius! Megbízlak téged, hogy nagyudvari dísszel kísérd templomba a néped!. Majd hívj, ha zúg a harang, hogy a templom kapuja megnyílt a nászmenet előtt!

Pomponius: - Értem fenséges úr.

Plumpudding: - Gyerünk, gyerünk, gyerünk az esküvőre!...

Annie, apjához: - Bocsáss meg! /Plumpuddinghoz: Gyűlöllek! /

Tom apó: - Fura egy ügy! Semmit sem értek. Fura egy ügy! Semmit sem értek.

Annie Bobhoz:...

Bob Annie-hoz: - …az első édes szerelmes csókot  feledni fogja könnyedén! Plumpudding: - Gyerünk, gyerünk, gyerünk az esküvőre!

Bob: - Egy ódon törvényt, ősi szokást, nem szeghet meg egy herceg sohasem! De más is tartsa meg kereken, mert hogyha nem, a fejét vetetem! Ezt jól jegyezze meg! /- Magasra tartom fényes kardom, hadd lássa hát a nagyvilág!  Igazra, jóra szánom kardom, a rosszat ősi, hősi kardom legyőzi majd, amerre jár!  Diadalmon, győzelmen át kivívja  majd az igazát és karba kapja majd  régi zászlaját!  Lesz gárda! Lesz gárda, mely én velem vívja ki majd igazát! E gárda, e gárda, meghal, de megadni nem adja meg magát! 

Kórus: - A gárda! A gárda, viharsebesen tör az ellenen át! A gárda! A gárda, meghal, de megadni nem adja meg magát! Hurrá!!! Hurrá!!!”

(Külön nem jeleztem: minden énekszólót követően a kórus is énekel.)

 

Más ének-zenei felvételek bejátszásai voltak:

- Nyitány (Honvédelmi Minisztérium Központi  Fúvószenekara játszik, vezényel Jávor Zoltán

„-  Annie és Bob kettőse /Szerenád/

Úgy megszerettem ezt a kicsi, ómódi házat …./Érted eped a szívem, téged hív a gitárom… Jöjj ide keblemre, jöjj ide kicsi párom!...”  (Fischl Mónika, Boncsér Gergely, km. a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) - Az MTVA – Dankó Rádió közös produkciója volt: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014  decemberében harminckét népszerű operettrészletet vettek fel Huszka műveiből!  Az új stúdiófelvételt tematikusan,  részletekben mutatta be a Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operettműsora: először Huszka Jenő születésének 140. és halála 55. évfordulóján, 2015 áprilisában  került adásba.

 - Bob belépője (Berkes János, km. a Debreceni Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Kaposi Gergely) -  CD, Convention Budapest Classic, 2000 Kiadó

Londonban, hej, van számos utca, és minden utcán több sarok. És minden sarkon vannak házak, és minden házon ablakok. De mind egész nagy Albionban nincs több oly ablak, mint ahonnan  a legszebb rózsaszál virít, a legszebb rózsaszál virít...”

- Pomponius dala - "A holló legendája" (Melis György, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás) - Melis György operettdalokat énekel, új felvételről (1980. november 3., Kossuth Rádió 20.31 – 20.50) 

„Volt egyszer egy fehér galamb, ragyogott a tollazatja. Csókos csőrét szép királylány ölelgette, csókolgatta. Egyszer aztán a madárka szárnyat bontott és tova szállt. Szép királylány várta, várta, fönn a várba, fönn a várba, és nagy búsan sírdogált. /Szép tavaszra, nyárra, őszre, szép galambom, visszajössz-e? Mint te, oly szép, mint te, oly jó, nincsen hozzád más hasonló! Más hasonló!...”

 

Huszka Jenő - Martos Ferenc: Gül Baba

- Leila és Gábor diák szerelmi kettőse, II. felv. (Farkas Katalin, Gulyás Dénes, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Makláry László) - részletek, Qualiton, 1986 

Ha volnék egy énekes madárka, tehozzád szólna mindegyik dalom…./Szép égi virágom, jó sorsomat áldom…/Jer, vélem, édes, szökjünk el innen…”

-  Gábor diák bordala, I. felv. (Gulyás Dénes, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Makláry László) - részletek, Qualiton, 1986 

A kulacsom kotyogós, kotyogós, hej, a gégém, iszamlós, csuszamlós, járásom  kopogós, kopogós, ha cifrázom ropogós, ropogós… / Borban az igazság, borban a vigasz, borban hadd felejtsünk, borban a tavasz…” 

- Mujkó dala, II. felv. (Gáti István, km. az  MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Makláry László) - részletek, Qualiton, 1986 

 „Darumadár fenn az égen hazafelé szálldogál, vándorbottal a kezében cigánylegény meg-megáll. Repülj madár, ha lehet, vidd el ezt a levelet. Mondd meg az én galambomnak, ne sirasson, felejtsen el engemet…”

- Gábor diák dala, I. felv. (Balczó Péter, km. a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kovács János) - Az MTVA - Dankó Rádió közös produkciója volt: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában 2014  decemberében harminckét népszerű operettrészletet vettek fel Huszka műveiből!  Az új stúdiófelvételt tematikusan,  részletekben mutatta be a Dankó Rádió „Túl az Óperencián” operettműsora: először Huszka Jenő születésének 140. és halála 55. évfordulóján, 2015 áprilisában került adásba.

Nem tudom én hol születtem, növekedtem, nevelkedtem, nevelkedtem. Rózsabokor volt a bölcsőm, s puha fű a nyoszolyám, puha fű a nyoszolyám …/- Jártam, kóboroltam, mindig csak daloltam, úgy ahogy éreztem. Jóbarátot leltem, szép leányt öleltem, így sohasem szerettem, vígan éltem, hej, senkitől sem féltem …” 

- Gábor diák dala, III. felv.  (Ilosfalvy Róbert, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) – Rádió Dalszínháza bemutatója, 1963. augusztus 20., Kossuth Rádió, 13.42 – 14.57, keresztmetszet

 „Szállj, szállj, sóhajom, szállj kedvesemnek ablakára! Mondd el, mondd el, óh, bent vagyok, itt vagyok bezárva.  Mondd el, mily nagyon égek a csókja tüzéért. Érette fáj csupán, hogy el jő már a vég.  Többé már sohasem tapadhatok égő ajakára… Áldjon hát az ég, ott könnyet ne pazaroljon értem! Gondolj néha rám, őrizd meg szívedben a képem. Dalolj a síromon vidám szerelmes éneket! Könnyű lesz nékem ott megpihenve rólad álmodozva!...”

 

Huszka Jenő – Háy Gyula – Fischer Sándor: Szabadság, szerelem  -  Palotás (km a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Várady László) a Rádió Dalszínháza bemutatója: 1955. június 25, Kossuth Rádió, 18.20 – 19.00. keresztmetszet

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1927 • Raymond Leppard, karmester
1933 • Vásáry Tamás, zongorista, karmester
1939 • Bozay Attila, zeneszerző († 1999)
elhunyt:
1996 • Rafael Kubelík, karmester (sz. 1914)