vissza a cimoldalra
2020-09-18
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4733)
Erkel Színház (10698)
Társművészetek (2054)
Momus-játék (5886)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62444)
Simándy József - az örök tenor (665)
Opera, operett, dalciklus, librettók, szövegkönyvek, versek (626)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2055)
Régizene (4286)
Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak (3070)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7367)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4928)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4100)
A MET felvételei (1206)
Eiffel Műhelyház (282)
Kimernya? (3762)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3827   Búbánat • előzmény3824 2020-05-01 22:18:29

Lehár Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából a zeneszerző - operettkomponista műveiből szólalnak meg részletek a Dankó Rádió Az a szép című műsorában, csütörtöktől vasárnapig 18.04 és 19.00 óra között.

A mai adásban a Cigányszerelem és a Pacsirta dallamai csendültek fel:

Lehár Ferenc - Alfred Maria Willner, Robert Bodanzky - Gábor Andor: Cigányszerelem

1965-ös hanglemezfelvétel, mely a Qualiton kiadványa volt, LP-n, majd CD-n is kiadták (2004)

Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel: Breitner Tamás 

Dragotin, román földbirtokos – Radnai György

Zórika, a lánya és Körösházy Ilona, magyar özvegy – Házy Erzsébet

Ionel Bolesku, földbirtokos és Józsi, cigánylegény – Ilosfalvy Róbert

- Zórika dala, I. felv. (Házy Erzsébet)

Magamban éltem s eljöttél értem,
A szerelemről nem tudtam semmit sem még.
Aludt a szívem, de vártalak híven,
Mert tudtam, hogy eljön az álmom még.

Az erdőnek sírtam el, ha bánatom volt,
A társam a szél, jó barátom a Hold.
És álmodtam ébren sok éjjelen át,
Hol vár majd az ismeretlen boldogság.

És halkan, csak halkan, ne sejtse meg más,
Szép álomba hívott egy bűvös varázs...

Nézz rám, ha szeretsz igazán,
Érted tüzel úgy a szám!
Nézd, csak a tűz, csak a vágy
Lobog szívemen át!
Hidd el, így sohasem vártak rád!
Jöjj, ez a csók a tiéd, ami ajkamon ég,
Boldogabb szív sosem várt rád még!

Jöjj, ez a csók a tiéd, ami ajkamon ég,
Boldogabb szív sosem várt még rád!

- Zórika és Józsi szerelmi kettőse, I. felv. (Házy Erzsébet, Ilosfalvy Róbert)

„- Megnézem mégis… senki nem lát… - Ölelj meg szép szemű lány! - Ki tudja, ki vagy?  És honnan hozott a szél?  A hegedű miről beszél? /- Hosszú kék hegy ormán ott vár egy tünde táj, ott édes nóta csendül, ott még a szív sem fáj.  - Ott teljesül az álom, mely mindig tova tűn. Szép tündérkertbe vágyom, hol nincsen árva szív. - Szép tündérkertbe vágyom, hol nincsen árva szív. - Szerelem vár ott a szívem mélyén… Ó, ne tétovázz, mert múlik a nyár, és hiába mind, ha tél újra vár!…Szerelem vár ott a szívem mélyén …Zórika, boldog légy! …Jöjj a karomba!… Jöjj vélem már, Zórika, a mennybolt a földre száll! Boldogságom várva vár rám, menjünk kéz a kézben már!”

 

- Józsi dala (Gulyás Dénes , a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát Nagy Ferenc vezényli) – A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1984. július 9., Petőfi Rádió 20.35 – 22.15

„Egy szép szerelem véget ért! Ez így igaz, Zórikám! Te bíztál bennem, vártál rám, de Józsi csak egy rossz király, elvitt egy kóbor rossz király! Eljöttem a kézfogóra! Bocsássák meg emberek! Eljöttem egy búcsúszóra és örökre elmegyek! De majd a Cserna-parton  a csöndes éj leszállt, hűs   pára hűti arcom és ezüst köd szitál.  Ott várlak, jöjj el vélem, ne hagyj el többé már, és enyém leszel, Zórika, vár a boldogság!”

- Keringő (a Bécsi Johann Strauss Zenekart Willi Boskovsky vezényli)

- Ilona és Dragotin csók-kettőse (Horváth Eszter, Palcsó Sándor, km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Bródy Tamás) - Lehár-emlékest a szerző halálának 25. évfordulója alkalmából. Magyar Rádió 6-os stúdiója, 1973. október 29.,Petőfi Rádió

 "- Én tudok egy titkot, receptet, mely ifjúságot ád… - Nos, árulja el végre hát, mitől örök az ifjúság?/- Egy dal kísér, amíg csak élsz, egy dal, ami a szívünk dalol! E dal, míg a világ lesz, el nem hagy, mert benne a szívünk szól. A hangjával boldogít, a vágyról, a csókról mesél. E daltól függ minden…/Addig tart az ifjúság, míg a szívben ég a vágy, míg az ajkad, mint a tűz…csókra ég../ Csókolj! Semmitől se félj! Csók az orvosság…. Csók, te bódító boldogság, gyógyító orvosság, csók, csók, csók!”

- Ilona dala, III. felv. (Pitti Katalin, km. az  MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András)

Messze a nagy erdő, messze száll a felhő, messze megyek édes rózsám tetőled…/Volt-nincs, fene bánja, volt-nincs, vigye kánya, volt szeretőm mindig, volt elég…” 

 

Lehár Ferenc – Martos Ferenc: Pacsirta

- Juliska belépője (Kincses Veronika, km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel: Oberfrank Géza) - Kincses Veronika és Molnár András új operettfelvételeiből (1982. május 7., Kossuth adó 20.45 – 21.30)

Akkor vagyok boldog, mikor elbolyongok erdő sűrűjében, tarka réten, a rigó dallal vár, öröm az élet, örökös a nyár. Hol a patak mormol, száz kis méh barangol, vadvirágok nőnek, mint a szőnyeg, ragyogó kék fenn az ég, oly gyönyörű,  oly vidám az én tanyám!  /Kis pacsirta víg dalol, ég felé száll… én is, én is szállni vágyom a magasba fenn, hol a kedves kis pacsirta vígan énekel. Leheverek ott puha fűn, nyújtózom jól, úgy hallgatom, úgy figyelem a pacsirtaszót. Kérdem a felhőt, kérdem a szellőt: mikor jön haza ő, mikor lesz az esküvő? Gondol-e reám? A boldog tanyán? Gondol-e reám?  /Akkor vagyok boldog, mikor elbolyongok…”

Keresztmetszet-felvétel: 1978. augusztus 20., Kossuth Rádió 13.10 – 13.50  a  Magyar Rádió új operett-felvételének bemutatója  - Andor Éva, László Margit, Bende Zsolt, Rozsos István énekel, km.  az MRT szimfonikus zenekara, vezényel: Sebestyén András

- Juliska és Sándor kettőse: „Egy dal sóhaj nekem… A szerelem szép remény!  A te szíved csupa szerelem … - Ez a frizurád, kis virág…”

-Török Pál dala, I. felv. (Bende Zsolt, km. a MRT Énekkarának Nőikara)

„Pali, drágám, pattanj lelkem, mondta jó anyám, vajat, mézet hozz, de menten, szóval,szaporán…/Palikám, Palikám, kis barnám, gyere szaporán vissza megint!  Palikám, Palikám, gondolj rám, feléd a leány vágyva tekint. Bajszodon vastagon fénylik a zsír, érted a lány szíve sír, Palikám kis barnám, mért sietsz már…”

3824   Búbánat 2020-04-30 21:10:28

Lehár Ferenc születésének 150. évfordulóját ünnepelte ma a Dankó Rádió Az a szép c. műsora, és a zeneszerzőre emlékezik a műsorvezető, Erdélyi Claudia, akinek szerkesztésében mától vasárnapig az „operett magyar fejedelmének” életműve áll a középpontban.

A zeneszerző világsikerű operettjei közül ma két művének részleteit hallottuk az adásban:

Lehár Ferenc – Victor Léon, Leo Stein – Mérey Adolf: A víg özvegy

- Keringőegyveleg (A Bécsi Johann Strauss Zenekart vezényeli Willi Boskovsky.)

- Daniló és Hanna szerelmi kettőse, III. felv. (Csonka Zsuzsa, Leblanc Győző, km. a Sinfonica Hungarica, vezényel: Benedek Tamás) - Alpha Line Records, 1996, (1 CD) Vágyom egy nő után”  - Operett Világslágerek”  - Csonka Zsuzsa és Leblanc Győző operettfelvételei 

„- Hallgat ajkam, hív e dallam: jöjj, szeress! Minden vágyam, súgom lágyam, Jöjj, szeress!... /- Dalod szívemhez szól, Jól esik, igen jól, a szív csak ver szegény, és arra kér, hogy légy enyém! Némán elhallgat a száj, de mégis minden zengi már:Szeretlek téged én, és vágyom rád!...”

- Grisette-dal, II. felv.  (Oszvald Marika, km. a Debreceni Filharmonikus Zenekar. Vezényel: Kaposi Gergely - „Éljen a magyar! - Operettbál 2000” (Kiadó: Convention Budapest Classic, 2000) – CD

„Este odakinn az utcán, trallalli és trallalla, szép grisettek, csábos fruskák, járnak-kelnek, fel s alá. Trallalli és trallalla, trallalli és trallalla, hipp-hopp, kipp-kopp, hipp-hopp, kipp-kopp, járkálunk csak fel s alá.  …. /Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri! Rittantouri tantirette, e voila les belles grisettes, les grisettes de Paris, rittantouri tantiri!....” 

- Vilja-dal, II. felv. (Házy Erzsébet, km. az MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Sebestyén András) A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1962. december 8., Kossuth Rádió 18.55 – 21.27.

„Az otthon hangja visszatér, hadd mondjak el egy szép mesét. Egy tündérlányról szól ekképp: Viljának hívja őt a nép. Élt egyszer egy Vilja, egy tündéri lény, meglátta az erdőn egy ifjú legény. Csak nézte, csak nézte és úgy megörül, hogy lángokat érez a szíve körül. Remegett a lány előtt, csak bámulta a tündérnőt. Sóvárgott. Vágyakozva kérte őt: /Vilja, ó, Vilja, te szép és csodás! Légy az enyém, soha el nem bocsáss! Üdvözítő csókod a sírba temet, néked adom éltemet. Vilja, egy csókod a sírba temet, néked adom éltemet…”

-  Daniló belépője, I. felv.  (Domoszlay Sándor)

Nekem szerelmetes szép hazám, sok bajt, munkát csinál, az ám! Mivel a dolgom sok nagyon, délnél tovább nem alhatom. A hivatalban, óh, egek, egy teljes órát görnyedek, …/Az orfeum, tanyám,  ott békén hagy hazám, tegeznek ott a hölgyek, és csókkal üdvözölnek!  Lolo, Dodo, Zsuzsu! Margo, Clo-Clo, Fru-Fru! A hazaszeretetnél szerelmük többet ér…”  

- Valencienne és Rosillon kettőse, I. felv. (Benedekffy Katalin,  Domoszlay Sándor ) –részlet a Mi muzsikus lelkek c. élő, zenés televíziós  műsor hanganyagából. (2013.)

„- Nos, figyeljen hát, egy lélek sincs már…- Nálam annál boldogabb ember nincs…- Most fontos, hogy pontosan értsen! – Engedje, kérem, egy szót, hogy szóljak! Nem, nem! Ne szóljon erről egy szót sem!  - Titkomat Ön már ismeri jól, de újra kimondom, oly szép…- …nos,végezzünk szépen. – Hát vége?! – Meg kell házasítsam! – Megházasít! Ez képtelenség! A szívem csupán, csupán Tiéd! – Csit! Erről egy árva szót sem halljak itt! /A pajzsom a tiszta erény, mert izgulni nem fogok én…/- A pajzsa a tiszta erény, már éltet a tarka remény!... ”

- Valencienne dala - Grisette-dal, II. felv.  (Benedekffy Katalin) - részlet a Mi muzsikus lelkek c. élő, zenés televíziós műsor hanganyagából (2013.)

- Lehár-dallamok fűzére Honthy Hanna előadásában (Éva és A víg özvegy c. operettekből)

 - Induló (Szlovák Filharmonikus Zenekar, vezényel: Richard  Hayman)

 

Lehár Ferenc - Robert Bodanzky, Alfred Maria Willner - Gábor Andor: Luxemburg grófja

- Sir Basil belépője (Feleki Kamill, km. a  Fővárosi Operettszínház zenekara. Vezényel: Várady László) -1953

„Szívem szeret, valóság ez, nem álom. Szívem szeret, örömmel konstatálom. Szívem szeret, mint aki most húszéves. Szívem szeret, szeretni olyan édes. Szívem szeret, úszom ifjúi tűzben. Csak verseket olvasnék, kötve-fűzve. Szívem szeret, szívem szeret, az ember el se hinné, hogy ilyen lehet. Lehet, lehet…/Vulkán izzó tüze hull rám..."

- Fleury és Basil kettőse, II. felv(Honthy Hanna, Feleki Kamill, km. a  Fővárosi Operettszínház zenekara. Vezényel: Várady László) - 1953

„Nagy arszlán volt a kopasz úr… Polkatáncos, polkatáncos voltam deli legény…”

- Juliette és  Armand Brissard „bohém” kettőse  (Bódy Barbara, Peller Károly, Km.: Pécsi Szimfonietta, vezényel: Silló István) – Peller Károly lemeze – „EZ OPERETT! 2. – KETTECSKÉN”  – CD - (2011)

Egy kis szoba kell, hol szűk is a hely, de elférünk, hat jó emelet, a nap benevet, s mi nem félünk. Nem kérek mást, csak csöppnyi lakást, s te vezesd majd a háztartást.. /Gyerünk,tubicám, se kocsink se lovunk, én s a cicám, mi csak elkocogunk. Friss örömet csak a jó szív ád. Vesszen a pénz, de a csók mi vár…” 

(Holnap 18.04 és 19.00 óra között folytatódik az emlékműsor.)

Hírek
• Elmaradnak az Operaház előadásai
Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Narrátor: Mécs Károly
A Zeneakadémia Kamarazenekara
Koncertmester: Rolla János
Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán, Hob. XX:1B

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Narrátor: Mécs Károly
A Zeneakadémia Kamarazenekara
Koncertmester: Rolla János
Haydn: Krisztus hét szava a keresztfán, Hob. XX:1B
Élő közvetítés!
A mai nap
történt:
1809 • Megnyílt a Royal Opera House Londonban
született:
1587 • Francesca Caccini, zeneszerző († kb. 1640)
1916 • Simándy József, énekes († 1997)
1971 • Anna Netrebko, énekes
elhunyt:
2008 • Maurizio Kagel, zeneszerző (sz. 1931)