vissza a cimoldalra
2020-07-08
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11529)
A csapos közbeszól (95)

Franz Schmidt (3636)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2800)
Pantheon (2688)
Kortárs zene (96)
Régizene (3407)
Momus-játék (5860)
Lehár Ferenc (703)
Rost Andrea (2052)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4860)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3963)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1974)
Bartók Rádió (778)
Belcanto (946)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1430)
Kodály Zoltán (387)
film és zene (203)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

3471   Búbánat • előzmény3470 2019-10-29 20:25:14

Örömmel vettem, hogy Huszka Jenő Szép Juhászné című rádiódaljátékának nyitánya előtt Nagy Ibolya, a Dankó Rádió Túl az Óperencián adásának felelősszerkesztő-műsorvezetője felolvasott részleteket a Magyar Nemzet 1954. október 29-i lapszámában megjelent riportjából: a napilap munkatársa abból az apropóból, hogy elkészült az új Huszka-dalmű,  a rádió zenei osztályának munkatársaival együtt meglátogatta az idős komponistát budai otthonában. Élményeiből készült el a cikk, ami aztán megjelent az újságban. A kutatásaim során rábukkantam erre a leközlésre, amit teljes terjedelmében bemásoltam ide a topicba, a 3332. sorszám alatt – ebből az írásból idézett most mondatokat az adásban Nagy Ibolya:

 

„A Fő-utca 15. számú házának kapujában szokatlan a forgalom. A csendes épület egyik lakásába rádiósok igyekeznek. Karmester, rendező, dramaturg, a zenei osztály vezetői, meg néhány művész. A házigazda, a 79 esztendős Huszka Jenő fogadja őket az ajtóban. A vendégek, lehetnek vagy tizenöten-húszan, helyet foglalnak. Elfogódottan figyelik az ősz mestert, amint leül a zongorához.

Huszka Jenő játszani kezd, másfél évtized hallgatás után írt új operettzenéjét mutatja be az egybegyűlt és a kíváncsiságtól izgatott fiataloknak, közülük többen most találkoznak először a Bob herceg és a Gül baba dallamainak alkotójával.

A zeneszerző keze fiatalosan fut végig a billentyűkön. Felcsendül az új operett, a "Szép Juhászné" első dallama. A dal olyan melodikus, hogy a második strófát már valamennyien dúdolják. Amint befejezi, lelkes tapsolásba kezdenek.

Fáradhatatlanul zongorázik az operett nagy mestere, miközben a társaság egy része a gyöngyfinomsággal leírt partitúra-oldalakat böngészi: hogyan is hangzik ez majd nagyzenekarral, szólistákkal, kórussal… Aztán kis csend.

Egy fiatal muzsikus feláll a helyéről, odalép Huszka Jenőhöz:

- Engedje meg, hogy valamennyiünk nevében egy mondatban foglaljam össze gondolatainkat: köszönjük, hogy e szép délután részesei lehettük... Igyekszünk, hogy a magyar rádió méltó keretek között mutassa be a legújabb Huszka Jenő-operettet!”

3470   Búbánat 2019-10-29 10:45:39

A Dankó Rádió nemrég véget ért operettműsorában hallott zenék voltak:

Huszka Jenő – Kristóf Károly: Szép JuhásznéNyitány (Km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel: Lehel György)  - a Rádió Dalszínháza bemutatója: 1954. december 19., Kossuth Rádió, 19.00 – 21.35.

Fényes Szabolcs - Harmath Imre - Romhányi József: Maya

Km.: az MRT Szimfonikus Zenekara és Énekkara (Karigazgató: Bódy Irma)  Vezényel: Gyulai Gaál Ferenc

A Rádió Dalszínháza bemutatója: 1971. április 12. Kossuth Rádió, 19.57 – 22.00

-  Barbara belépője, I. felv. - Macskaszerenád: „ Párizs kellős közepén…lakott egy finom kis cicamica… Miau, miau…” (Galambos Erzsi, énekkar)

- Maya, Barbara, Rudi jelenete: „Párizs, te szép…” (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert, énekkar)

- Maya, Barbara és Rudi hármasa, II. felv.: „Ahol mi járunk tapsorkán.../ Odavagyok magáért, a fekete hajáért, egyetlenegy szaváért, mosolyáért. - Odavagyok egészen, a szívembe bevésem, hallgassa meg, ha kérem, a kérésem! – Szeretném, ha szeretne, rám nevetne! Nem kívánom sokáig, csak örökre!...” (Házy Erzsébet, Galambos Erzsi, Rátonyi Róbert) 

- Maya belépője, I. felv.: „Megjöttem, tessék! Kérek egy cigarettá!… Azt mondják rólam, hogy szívem titkon jó’ van. Barátaim! Ne higgyétek el! Jó lenni rossznak..../Szeretnék egyszer kicsit boldog lenni, óó-ó, óó-ó … szeretnék egyszer kicsit szeretni, óó-ó, óó-ó, szeretnék egyszer egy vidám napot! De én csak útszéli virág vagyok. Tán még a napfény se tud rám nevetni! óó-ó, óó-ó…” (Házy Erzsébet, énekkar)

- Együttes, II. felv.: „Kellene ma éjjel egy kis haccáré, haccacáré…” (Galambos Erzsi, Németh Marika, Rátonyi Róbert, Korda György

Egy másik stúdiófelvételről szólalt meg:

- Maya és Charlie szerelmi kettőse, II. felv.: „… De messze-messze tűnt már a tegnap… /Szívem ezt a dalt, szívemből…. My sweetheart…" (Kállay Bori, Berkes János, km. a Stúdió 11) 

 

Döme Zsolt zeneszerző egy dalát Voith Ági énekli.

Kacsóh Pongrác – Bakonyi Károly – Heltai Jenő: János vitéz

A Rádió Dalszínházának bemutatója: 1959. december 27., Kossuth Rádió18.40 – 21.05; Rádióra átdolgozta: Karinthy Ferenc.

-  Jancsi és Bagó jelenete, valamint a Tündérkar: Kék tó, tiszta tó, melyből az élet vize támad, add vissza nékem őt, szép szerelmes Iluskámat… Egy rózsaszál szebben beszél…”  (Sárdy János, Palló Imre, a  Földényi-kórus, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara,  vezényel: Polgár Tibor)

 

A „Túl az Óperencián” mai műsora Kemény Egon - Szász Péter - Raics István Szerencsés utazás című rádióoperettjének dallamaival zárult (a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Lehel György vezényli) – 1950

Ezt az adást a délután hat órakor kezdődő ismétlésben újra meghallgathatjuk

Műsorajánló
Mai ajánlat:
21:00 : Budapest
MŰVÉSZETEK PALOTÁJA - Autósmozi

Kissjudit Anna, Ninh Duc Hoang Long - ének
Banda Ádám, Bujtor Balázs, Kállai Ernő, Kelemen Barnabás - hegedű
Csáki András - gitár
Kökény Tamás - nagybőgő
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
vez. Kesselyák Gergely
Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben
Gardel: Por una cabeza
Piazzolla: Libertango
Sarasate: Cigánydalok
Rodrigo: Fantázia egy nemesúr részére - részletek
Piazzolla: Oblivion
Lara: Granada
De Falla: A bűvös szerelem - A fájó szerelem dala, A lidércfény dala, Tűztánc
A mai nap
született:
1925 • Réti (Redl) József, énekes († 1973)
1943 • Szakcsi Lakatos Béla, jazz-muzsikus