vissza a cimoldalra
2018-12-11
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61390)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4125)
Társművészetek (1283)
Haladjunk tovább... (216)
Kedvenc előadók (2825)
Milyen zenét hallgatsz most? (25007)
Momus társalgó (6349)
Kedvenc felvételek (149)
A komolyzene jelene és jövője Magyarországon (2283)
Kedvenc művek (143)

Olvasói levelek (11296)
A csapos közbeszól (95)

Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1543)
Franz Schmidt (3241)
Magyar Rádió operafelvételei és operaközvetítések – magyar előadóművészekkel (962)
Erkel Ferenc (1053)
Haspók (1258)
Élő közvetítések (7595)
A díjakról általában (1045)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (803)
Erkel Színház (9484)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2635)
Pitti Katalin (823)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (6696)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4391)
Juan Diego Flórez (724)
A magyar zenei élet elfeledett vagy kevéssé ismert művészei (1187)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3019)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

2440   Búbánat • előzmény2418 2017-12-05 11:19:19

Éppen két hete (november 21.), hogy Karl Millöcker A koldusdiák című operettjéből részletek szólaltak meg a Dankó Rádióban – azok a dalok, amelyek máris, a mai műsorban megint bejátszásra kerültek:

 • Jelenet és Simon Rimanowsky („Wybiczky herceg”) dala a lengyel nőkről (Molnár András, valamint Kalmár Magda, László Margit, Sánta Jolán, Melis György, Póka Balázs, km. az MRT szimfonikus zenekara és énekkara. Vezényel: Pál Tamás Rádió Dalszínháza bemutatója: 1980-as évek eleje.

„- Itt jön Wybiczky herceg, s titkára vele…- a csapdába belemegy…/- Tanulni vágytam messzi földön az asszonyok természetét… lengyel nőnél szebbet látni a nagyvilágon nem lehet…”

 • Ollendorf ezredes belépője (Gáti István önálló stúdiófelvételéről; km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás)

„- Katonákkal bánni könnyű, de az asszonyokkal nem! .../ Bánatomban, szégyenemben majd elsüllyedtem én, álltam ottan nagy zavarban, mint egy húszéves legény!... /- Hófehér hattyú vállát csókoltam én....Akkor jött a nagypofon! Most is érzem arcomon!...”

És még egy részlet hangzott fel – egy harmadik felvételről - ebből az operettből:

 • Laura és Simon kettőse: „Szólni kéne, jobb ha mégse, Istenem, jaj, most mit tegyek?  - Hadd kérjek tőled valamit!... - Hogyha én nem lennék a nagyhatalmú herceg…"  (Domonkos Zsuzsa, Kovács József)

Részleteket hallhattunk még Andrew Lloyd Webber-Tim Rice-Miklós Tibor musicale-jéből: Jézus Krisztus Szupersztár. A Madách Színház énekkarát és zenekarát Kocsák Tibor vezényli azon a felvételen, melyen a dalokat éneklő szereplők között ott találjuk a „Túl az Óperencián”  műsorának e heti kedves vendégét, Feke Pált is.

A műsor elején egy születésnapi köszöntés hangzott el a szerkesztő-műsorvezető, Nagy Ibolya részéről: ma ünnepli születésnapját Galambos Erzsi. Ebből az alkalomból az ő énekében hangzott el felvételéről Gyulai Gaál János dala: A próba.

A délelőtti adás legvégén pedig Kálmán Imre A farsang tündére ("Zsuzsi kisasszony") c. operettje nyitányának dallamait hallhattuk a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekara felvételéről, Richard Bonynge  volt a karmester.

 

A műsor ismétlése a szokott időben, 18 és 19 óra között hangzik el a Dankó Rádióban.

2418   Búbánat 2017-11-21 13:46:43

Hosszú idő után újra, mondhatni hozzám legközelebb álló, az ún. klasszikus operettekből szólaltak meg részletek a Dankó Rádió ma délelőtti műsorában, mégpedig két híres, nagyszabású műből, egy - egy  osztrák és francia szerző nagyoperettjéből:

I. Karl Millöcker: A koldusdiák

Versek fordítója: Blum Tamás

A magyar rádió Millöcker legismertebb operettjéből két teljes stúdiófelvételt is készített a hatvanas ill. a nyolcvanas években  – most az adásban mindegyikből elhangzottak részletek. Ollendorf belépőjét pedig több magyar énekessel is (Palócz László, Melis György mellett még Radnay György, Miller Lajos, Póka Balázs  és Gáti István) felvették a rádióban – ezt a népszerű dalt is hallhattuk a többi énekszám között.

 • Jelenet és Szymon Rimanowsky dala a lengyel nőkről (Molnár András, valamint Kalmár Magda, László Margit, Sánta Jolán, Melis György, Póka Balázs, km. az MRT szimfonikus zenekara és énekkara. Vezényel: Pál Tamás Rádió Dalszínháza bemutatója: 1980as évek eleje)

„. Tanulni vágytam messze földön…/Lengyel nőben megtalálja, mit jókedvűen ád a föld…”

 •  Simon és Jan kettőse, I. felv, (No.3) (Palcsó Sándor és Bende Zsolt, km. a Magyar Rádió és Televízió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Kerekes János Rádió Dalszínháza bemutatója: 1964. augusztus 15., Kossuth Rádió, 20.30 22.06.)

  „… Az ég megáldjon, szűk kis cella! Ahol annyit mérgelődtem én. A sorsom mától nagyszerű lesz! Előkelő, nagyúri, fény! / – Ó mennyi idő múlt el tétlen, mit vissza többé nem nyerek! - / - Rossz bánásmódtól, komisz kosztól az eleganciám elveszett. / - És mennyi időm veszett el tétlen, mit vissza nem nyerek. /- De jó kedélyem megmaradt, ez a fő, ez a fő, ha a jó kedélyem megmaradt, a többi tűrhető…"
 • Jelenet, együttes, a  II. felvonás fináléja (Neményi Lili, Svéd Nóra,  Vámos Ágnes, Bende Zsolt, Göndöcs József, Palócz László, Palcsó Sándor és az MRT énekkara)

„Néked az lesz majd a dolgod, hogy az ezredest szóval tartod…”

 • III. felvonás fináléja (Vámos Ágnes, Palcsó Sándor és az MRT énekkara)
 •  
 • Olllendorf ezredes belépője (Gáti István önálló stúdiófelvételéről; km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás)

„- Katonákkal bánni könnyű, de az asszonyokkal nem! Mert a női lélek, szörnyű, nincsen benne fegyelem! Néhány hadtestet már vezettem a mocsarakon át, újra csatarendbe szedtem néhány vert ármádiát, de a módszer, mely a harcmezőn a győzelemre vitt, mindig csődbe ment, ha kergettem a hölgyek kegyeit! Ó! Bánatomban, szégyenemben majd elsüllyedtem én, álltam ottan nagy zavarban, mint egy húszéves legény! Most is elfog a pulykaméreg, hogyha visszagondolok arra, de bosszút állok, ha addig élek, bosszút állok rajta! Apró kis bűnömet miért nem szánta meg? Miért hogy így megbüntetett?! Ó! /- Hófehér hattyú vállát csókoltam én, hófehér hattyú vállát csókoltam én! Akkor jött a nagypofon! Most is érzem arcomon! Hogy az ördög vinné el, ez még nem történt meg velem! Ez még nem történt meg velem! Hogy az ördög vinné el, ez még nem történt, nem történt meg velem!...”
 

II. Jacques Offenbach: Kékszakáll

A Rádió Dalszínháza teljes felvétele – magyar nyelven, bemutatója, 1978. december 26., Kossuth adó 19.53 – 22.00 

Fordította és rádióra alkalmazta: Fodor Ákos

Ideírom a teljes szereposztást:

Kékszakáll lovag – Róka István (Harsányi Gábor)
Bobéche király (Kandeláber király) – Palcsó Sándor (Körmendi János)
Clementine (Klementina) királyné, a felesége – Házy Erzsébet (Kohut Magda) 
Hermina hercegnő, a leányuk, „Gyopár” (aki először Fleurette-ként mint virágárus, jelenik meg a darabban) – Lehoczky Éva (Sunyovszky Szilvia)
Zafir herceg (aki először pásztorként jelenik meg a darabban) – Fülöp Attila (Szacsvay László)
Oszkár gróf, a király minisztere – Bende Zsolt (Márkus László)
Popolani (Pelikán) alkimista a lovag szolgálatában – Melis György (Sinkovits Imre)
Boulotte, parasztlány („Vadóc”), Kékszakáll leendő – hatodik – asszonya – Kalmár Magda (Schütz Ila)
Alvarez, udvaronc – Szénássy Ernő

Kékszakáll „elhunyt” feleségei:
Héloise, az első asszonya – Horváth Eszter
Eléonore, a második asszonya – Forgács Júlia
Isaure, a harmadik asszonya – Tordai Éva
Rosalinde, a negyedik asszonya – Szabó Anita
Blanche, az ötödik asszonya – Domonkos Zsuzsa

Közreműködik a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara és énekkara (Karigazgató: Sapszon Ferenc)
Vezényel: Bródy Tamás


Zenei rendező: Fejes Cecília
Rendező: Cserés Miklós dr.

Szerkesztő: Bitó Pál

Az elhangzott részletek a következők:

 • Oszkár gróf dala és az udvaroncok kara, I. felv. (Bende Zsolt és az MRT Énekkara)

„- Nagy barátunk! Várva várunk!…. /- Üdvözöllek, jó urak!...Urak a dalt!/- Kényes mesterségből él meg, tudja ezt, ki udvaronc…Hűség! Vérmes nagy remények! Ám gyakran másé lesz a konc!… Ám ha be akar futni ő…./Próbáljon meg fekve futni, fekve futni, fekve futni, akkor fog csak célba jutni, célba jutni, célba jutni , hogyha meg sem mozdul ő, célja úgy elérhető.  / … akkor fog csak célba jutni, hogyha meg sem mozdul ő, hogyha meg sem mozdul ő, célja, ugye, érthető?!”

 • Vadóc (Boulotte)  dala (Kalmár Magda)

„Akadna tán oly pásztorlányka, aki néhány dalra is vehető, ugye?.. Hallod-e, hallod, ejnye, de hallod, nem akarsz a kis Vadócot pajkosságra venni? Nem  akad, nem akad, nem akad… /És minden pajkos leánynak szükséges volt egy pajkos legény, akadna is, ki őt imádja, ám a hitvány nem néz felém…”

 • Vadóc (Boulotte) és Popolani  (Pelikán) jelenete,  Kékszakáll dala (Kalmár Magda, Melis György, Róka István)

 „- Ó, jaj nekem, szegény fejem!  Mily szörnyűség nekem! Eljött a vég!  - Helyes-helyes! Tökéletes! - Ez a vég! … / - Nos, hát? - Íme, kész, az egész. Íme, vége!  Jaj, jaj, szegényke… - Vége. - Vége. … /. Jövőm most nem jön tehát, nincs hátra más: távozom, távozom, énekelve víg dalom! Az új szerelmek szépnél szebbek és minden napra egy. És jöjjön bármi, nem tudom bánni a gyors szerelmeket.! Az új szerelmek, a szépnél szebbek,  és minden napra egy,  csak egy!”

 • Clémentine királyné dala a II. felvonás első képéből – rondó  (Házy Erzsébet)

„ – Mivel a kicsi lányt nem kérdi  már kicsi és a nagy-nagy úr, remeg a kicsi és megérzi,  nem örül, amit így tanult.   Lám ilyesmi tehát a kezdet, derűs és színes üdeség.  Vak államérdek nyeli már el, ideje sem volt élni még. És ura lett egy Kandeláber… /S egy szép napon elébe toppan egy kedves ifjú, finom úr.  És szépen szól hozzá, de nyomban, mitől ő sápad és pirul.  Nos, ilyesmi tehát a kezdet…  Uram, királyom, Kandeláber…”

-  A III felvonás fináléja (Házy Erzsébet, Kalmár Magda, Lehoczky Éva, Horváth Eszter, Forgács Júlia, Tordai Éva, Szabó Anita, Domonkos Zsuzsa, Róka István, Melis György, Palcsó Sándor, Fülöp Attila, Bende Zsolt, MRT Énekkara és Szimfonikus Zenekara, vezényel: Bródy Tamás)

„…Nevem Kékszakáll, új örömömre készen áll!”

 

A Túl az Óperencián adása elején és végén is egy-egy „klasszikus” operett nyitányának dallamai csendültek fel:

Lehár Ferenc: Kék mazúr (Km. az MRT Szimfonikus Zenekara, vezényel Bródy Tamás)

Franz von Suppé: Pikk dáma (Km. a Magyar Állami Operaház Zenekara, vezényel Sándor János)

 

A délelőtti adás ismétlése ma 18 és 19 óra között hangzik el a Dankó Rádióban, és online az internetes oldalakon.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Zeneakadémia, X. terem

Csalog Gábor tanítványai
Házimuzsika a Zeneakadémián

18:00 : Budapest
Zeneakadémia, XXIII. terem

Szabó Judit tanítványai
Házimuzsika a Zeneakadémián

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Zeneakadémia Kortárs Ensemble
Közreműködnek: a Zeneakadémia hallgatói
Mark Simpson szerzői estje
MARK SIMPSON: Septet
MARK SIMPSON: Un regalo
MARK SIMPSON: Echoes and Embers
MARK SIMPSON: Lethe
MARK SIMPSON: Barkham Fantasy
MARK SIMPSON: Darkness Moves
MARK SIMPSON: Straw Dogs

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Piotr Anderszewski (zongora)
J.S. BACH: Das wohltemperierte Klavier (II. kötet), BWV 870-893
WEBERN: Zongoravariációk, op. 27
BEETHOVEN: Diabelli-variációk, op. 120
A mai nap
született:
1803 • Hector Berlioz, zeneszerző († 1869)
1908 • Elliott Carter, zeneszerző († 2012)