vissza a cimoldalra
2020-09-25
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4420)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4108)
Franz Schmidt (3691)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2060)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2841)
A nap képe (2234)
Opernglas, avagy operai távcső... (20659)
Lisztről emelkedetten (1013)
Eiffel Műhelyház (288)
Társművészetek (2079)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7378)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4933)
Bizet és a Carmen (290)
Edita Gruberova (3114)
Pantheon (2729)
Momus-játék (5890)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

2036   karnagy • előzmény2026 2020-09-12 19:38:17

Mennyire igaza van! Az ELTE-n az egyik legnagyobb hatású oktató, Vilcsek Béla (irodalomelméletet és verstant tanultam nála), finoman szólva furán beszélt. De szerintünk azért dadogott, mert a gondolatai sokkal előrébb jártak, mint mindaz, amit előadott. Fantasztikus ember, akinek nagyon-nagyon sokat köszönhetünk.

2026   joska141 • előzmény2023 2020-09-12 12:32:06

Tisztelt Klára! Köszönöm hozzászólásomra küldött, gyors reagálását, ami szintén tartalmaz megszívlelendő, gondolatébresztő, vitára késztető mondatokat. Ahogy tetszett tapasztalni, teljes mértékben politikamentes volt hozzászólásom, igyekszem most is ilyen lenni, Önhöz hasonlóan.

Ismét idézem Önt: „Nekem - és gondolom rajtam kívül pár ezer embernek - tökéletesen mindegy, ki minek a szakértője, professzora, ha katedrára áll, vagy mikrofon elé ül, beszéljen helyesen és érthetően!

Nem tudom, hogy a véleményem mennyire egyezik további pár ezer ember véleményével, de szerintem szegényebb lett volna a világ tudományos élete, ha például Stephen Hawking-st nem engedik katedrára és mikrofon elé, tekintettel a korlátozott beszédkészségére.

Ellenkezőleg: az emberi szellemet kellene csodálnunk és tisztelnünk, hogy emberek, pontosan annak ellenére és tudatában, hogy valamiben korlátozottak, mégis mindent megtesznek, hogy a bennük felhalmozott tudást átadják másoknak, katedrán vagy mikrofonon keresztül.

Az Ön gondolatmenetéből elég sok minden következik. Ha már zenei fórumon vagyunk: néhány idős karmestert úgy kell a pódiumra támogatni, van, aki már alig lát is és mégis…Akkor ők vonuljanak el?

2023   Klára • előzmény2022 2020-09-12 11:21:13

Kedves Ed, és Kedves Jóska141!

Nekem -  és gondolom rajtam kívül pár ezer embernek - tökéletesen mindegy, ki minek a szakértője, professzora, ha katedrára áll, vagy mikrofon elé ül, beszéljen helyesen és érthetően! A szép magyar beszédet, nyelvet gyermekeink hallják a szülőktől, nagyszülőktől, tanulják óvodáskortól kezdve, majd az iskolában, stb. Kicsit humoros, hogy éppen a SZFE - ahol ugye a  jövő színészeit képezik, akik színpadon állva sok ember előtt beszélnek - tekint el ettől a követelménytől!

Én senkinek a vallásáról, politikai és egyéb nézeteiről nem nyilatkoztam, és nem Vidnyánszky Attila szavai befolyásoltak, nem is ismertem az Ön által idézetteket. A saját véleményemet fogalmaztam meg! Lehet, hogy ez sokaknak új és meglepő, de én már csak ilyen vagyok!

off: Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony valóban nem a szavak embere,  nyilván tartott előadást szakmabeliek,munkatársak előtt, de nem volt a tv nyilvánosságához szokva!  Az Operatív Törzs napi megszólalásaikor több sajtóorgánumnak, tv csatornának az volt a legfontosabb gondja, hogy elég szépen, tagoltan beszél-e, érthető-e az "Utca embere" számára amit elmond. (vagy az volt a legfőbb téma, hogy milyen a ruhája, frizurája). Akkor ugyanez a követelmény miért nem jelenik meg azokkal szemben, akiknek ez a foglalkozásuk?

 

2022   Edmond Dantes • előzmény2020 2020-09-12 10:49:36

Kedves Klára, ha tanácsolhatm, ne legyen pápább a pápánál, már csak azért sem, mert a Johanna papissáról szóló legendát leszámítva nem tudunk női pápáról = Vidnyánszkynál se legyen Vidnyánszkybb Karsai Györggyel kapcsolatban, akiről ön ezt írja: "Ha a hallgatókat ilyen oktatók tanítják, régen rossz!" Karsai György tudtommal nem szép beszédet tanít(ott) SZFE-n. És felhívom figyelmét arra is, hogy Vidnyánszky Attila nemcsak bocsánatot kért Karsaitól utóbbinak a vallására tett és szerinte (VA szerint) "félreérthető megjegyzéséért" magyarul: antiszemita ki- vagy beszólásáért, hanem szakmailag is elismerően szólt róla, imígyen: "Lehet, hogy nem volt szerencsés az a néhány mondat...Amennyiben félreérthető volt és megbántottam Gyurit, akkor bocsánatot kérek tőle, hozzátéve, hogy tisztelem őt és egy rendkívül felkészült szakembernek tartom." forrás itt. Lehet, hogy Karsai makogva tanít(ott), de "rendkívül felkészült szakember". Nem énszerintem, hanem Vidnyánszky szerint (is).

2020   Klára • előzmény2017 2020-09-12 10:28:49

Köszönöm a feltöltést, én végighallgattam, több szempontból felháborító és gyomorforgató volt! Egyúttal tanulságos is lenne, ha valaki venné a fáradságot és bizonyos következtetéseket levonna a hallottakból. Nem vagyok ennyire naív!

1. Ha jól értettem az első hozzászóló - hozzámakogó - nevet, Karsai György úr, ő úgy tudni, tanár volt az SZFE-n. Ha a hallgatókat ilyen oktatók tanítják, régen rossz! Ezért nem tudnak normálisan megszólalni!

2. Sajnálom a túrisztikai ágazat és az abból élők megroppanását, de a járvány nem fog megszűnni, ha felvonulnak a Miniszterelnöki Hivatal előtt. Talán egyeztetni kellene az egészségügyi szakemberekkel, akik a jelenlegi intézkedésektől is szigorúbbakat javasolnak, nem a korlátlan nélküli utazás lehetőségének ismételt megteremtését követelni. (eddig  nem tudtam,hogy a túrisztikai szakemberek a járványügyhöz is értenek) Meg kellene próbálni más területen munkát keresni, ez nem könnyű, de nem ők az első ágazat, akiknek a helyzete megromlott, vagy sajnos a munkahelye megszűnt.

Valamikor a rádió - tv bemondók Fischer Tanárúrhor jártak beszédtanórára. Még a nagyon szépen beszélő Takáts Marika, Varga P. József stb is. A mai tv-személyiségek nagy része messze van ettől a színvonaltól. Tisztelet és megbecsülés azoknak, akik még a magyar nyelv megtartásán, ápolásán, helyes alkalmazásán dolgoznak.

Tegnap kénytelen voltam megnézni, meghallgatni a tv-ben a Kormányinfót. Már ment a műsor, mikor bekapcsolódtam, az újságírói kérdések voltak soron. Kb. hasonlóan katasztrofális volt. Újságírók - tehát talán tudnak írni, olvasni, és nyilván készülnek arra, hogy ott beszélni fognak. Makogás, dadogás, "csak azt szeretném kérdezni" töltelékszöveg, papírból olvassák a kérdést, vagy az okostelefonba temetkeznek, és ennél rosszabb. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Valamikor az újságírói szakma is bizonyos színvonalat képviselt!

Nyilván minden újság, tv csatorna, stb jelenlevő képviselője szóhoz szeretne jutni, többnyire jut is, de annyi önkontrollja lehetne, hogy a mások által már feltett kérdést nem ismétli meg, nem tér vissza a többszörösen kivesézett témához! Vagy ez is naív feltevés?

2017   Héterő • előzmény2001 2020-09-11 21:57:02

Rádióadás ma. (Vágatlanul a rádió podcastján.)
Rövidített, közvetlenül hallgatható, 12 perces változat

No comment.

A..a.. "világhírű" rá..rá..dió mű..mű..sorvezetője ö..ö.. ma..ma interjúkat készí.. készített, és ki..ki..kihozott némi ö..ö.. tanulságot.
É... Érdemes fi..fi..figyelni, ezúttal nem a..a..a..a mondanivalót, hanem azt, hogy miként..miként..miként be..be..beszél ő maga, és..és..és..és miként a riportalanyai.

1 A Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora, klasszika-filológus, a doktori iskola vezetője
2 Turisztikai szakember
3 Politikus

Az adás alatt mintegy 8000 hallgató kapcsolódott interneten. Nem túl nagy szám, mégis eljut külföldre is, hogyan őrzi és oktatja szerencsétlen magyar nyelvünket az eddig elzavarhatatlan csapat.

2001   Edmond Dantes • előzmény2000 2020-09-09 14:24:18

Meghallgatni nem engedi, letölteni nem akarom a linke(ke)t, de látatlanban és hallatlanban egyetértek azzal, hogy a szép, a mai értelemben és mai kornak megfelelően szép beszédet tanítani kell. Azok számára különösen, akik abból (is) élnek. Büntetendő bűnténynek nem nevezném, de egy vélhetően nyelvekben és irodalomban  (is?) utazó tevékenykedő fórumtárstól ez a költői túlzás igazán átviszi a lécet :-) ...

...azonban a kulturális kormányzat nem ezt hozza föl érvül, hanem bolsevikozik, libernyákozik, "nemzetietlenezik", politikai erők és nemzetközi háttérhatalom ármánykodására hivatkozva "teszi a dolgát" SZFE-en. "Ha javítani kíván a színész- és újságíró-oktatáson." mint írod, akkor: tegye! És talán megállapodhatnának arról az érdekeltek, ki mindenki alkalmas erre ma: korra, nemre, vallásra, bőrszínre való tekintet nélkül, múltjától és értékrendjétől függetlenül.

2000   Héterő 2020-09-09 13:24:18

Sajátos álláspont:

- ha az egyik oldal készít propagandafilmet, az rendben van;
- ha a másik oldal készíti, akkor az pedig (idézem):
szörnyű, borzalmasan ízléstelen, háborús uszítás, explicit fasiszta üzenet, nagyon aljas manipuláció, megdöbbentő, veszélyes, ízléstelen, aljas, avitt, ostoba, romlott, szánalmas, uszító; a nemzeti keresztény = bullshit; mindenki tisztességtelen, aki részt vett ennek az uszító propagandaterméknek az elkészítésében

Hallgatható itt.

Letöltésre is alkalmas változat itt.

Nyögdécselő filmrendező-igazgatótanár és Ö-Ö-zésben hozzáillő műsorvezető épületes társalgását halljuk – az idézett jelzőáradattal színesítve.

A magyar nyelv súlyos rongálását büntetni kellene, főleg akkor, ha filmesek és rádiósok követik el ezt a galád bűntényt. Érthetetlen, hogy a kulturális kormányzat miért nem hozza föl érvül, ha javítani kíván a színész- és újságíró-oktatáson.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

"Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye"
Elmarad
A mai nap
született:
1683 • Jean-Philippe Rameau, zeneszerző († 1764)
1906 • Dmitrij Sosztakovics, zeneszerző († 1975)
1927 • Colin Davis, karmester († 2013)
1932 • Glenn Gould, zongorista († 1982)
elhunyt:
1849 • id. Johann Strauss, hegedűs, zeneszerző (sz. 1804)
1989 • Lehel György, karmester (sz. 1926)
2009 • Alicia de Larrocha, zongorista (sz. 1923)