vissza a cimoldalra
2020-09-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62449)
Régizene (4430)
Eiffel Műhelyház (291)
Társművészetek (2081)
Kimernya? (3772)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4934)
Balett-, és Táncművészet (6037)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1449)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4108)
Franz Schmidt (3691)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2060)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2841)
A nap képe (2234)
Opernglas, avagy operai távcső... (20659)
Lisztről emelkedetten (1013)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7378)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

1983   Héterő • előzmény1980 2020-09-08 00:54:23

Ebben a művészi filmben játszik Radnay Csilla, akiből harapófogóval és néhány leszbi csókkal kell kihúzni a „jócsajt”.

Egyébként a "Rings a bell" angol idióma elé írásban ki kell tenni, hogy mi az, ami. Különben csak egy hibás mondat, nem egyéb.

Itt van Szabó Kimmel Tamás emlékezetes klipje, amit a momus zeneileg képzett közönsége nyilván magas színvonalúnak tart, különös tekintettel a biciklirajongó gitárkísérő személyére. Budapestből nem lesz Felcsút-Alsó, tudjuk meg a dalból, így persze nem csodálkozhatunk V.A.-hoz írt, politikailag teljesen független (?) levelén. De vajon van-e erkölcsi alapja ostorozni a propagandát? Ugyan már...

1980   Edmond Dantes • előzmény1978 2020-09-07 17:18:30

Nem akartam további nyilatkozatokat, nyílt leveleket belinkelni, mert a vakhitűek, vakok, süketek  szurkolók Vidnyánszky Attila és Tsai felé való szurkolását csak még inkább megerősítené, noha kb. 100% biztos vagyok benne, hogy soha egyetlen rendezését sem látták. Akinek nem inge, ne vegye magára!! (félre: én pl. sok Schilling- és Alföldi-rendezést láttam és ami nem tetszett, nem kevés ilyen volt, az nem tetszett, megkritizáltam.) Az ön beírása nyomán azonban meggondoltam magam. Íme két, idevágó friss visszaemlékezés-üzenet a Nemzeti Színház Alföldi-korszakának két jeles színészétől. Mindenki levonhatja ... amit levonni hajlandó.

1) Radnay Csilla

Olvasom, hogy Vidnyánszky senkit nem akart a tanári karból elküldeni. Rings a bell. Amikor megérkezett a Nemzetibe, akkor sem sokakkal vállalta fel ezt a konfliktust. Engem sem akart elküldeni, szó szerint ezt mondta: Maradhat, de nem fogok tudni szerepet adni, mert egy más ideológiájú színházat akarok csinálni. 2013. Megvilágosító erejű kijelentés volt. Kiderült belőle egyebek közt, hogy van ideológiám. Nem dédelgetem a sérelmeimet és nem szeretem szaporítani a szót, de most úgy érzem minden alkalmat meg kell ragadni, hogy kimondjuk: hazudsz kisapám és úgy fogsz belebukni, ahogy kell. Ha nem ma, akkor holnap

2) Szabó Kimmel Tamás

Isten hozott, Attila..?

Avagy..

Nyílt levél Vidnyánszky Attilának.

Először akkor beszélgettem Vidnyánszky Attilával, mikor a szerződtetési tárgyalásomra beléptem, 2013-ban, a Nemzeti Színház egyik irodájába. Nagyon vártam azt a találkozást, mert azt hallottam róla, hogy egy igazán egyedi látásmódú, kiváló rendező. Hamar csalódnom kellett... az emberben!
Azt közölte többek közt, hogy mi, (az akkori Nemzetisek) egy egy előadás után,"élvezzük a tapsot", ami számára "felháborító".
Meg hogy az, ami éppen történik, (az igazgató váltás) egy "box meccs" és ő "milyen jól boxol... "
Kijelentette továbbá, hogy ő keresztény, és másfajta színházat fog csinálni!
Hamar világossá tette, hogy felőle maradhatok, de nem fog jó szerepeket adni, ne reménykedjek, úgyhogy inkább menjek el, majd "átment valamelyik liberális színház, ne félj “ — valahogy így.

Akkor hallottam először, hogy "liberális színház" és akkor kaptam először az arcomba, hogy én "liberális" vagyok.
Megbélyegzett.
Szíve joga, gondoltam, ő épp itt tart az életben, hát azt se tudja ki vagyok. A munkámat alig ismeri.

Ő már biztos nem emlékszik, vagy nem így akar emlékezni , vagy nem akar emlékezni, de én nem felejtek. Ezt nem lehet elfelejteni.

Addigi pályafutásom során, soha nem tapasztaltam hasonló ideológiai kinyilatkoztatást senkitől!
Se az Egyetemen, se a szakmában!
Mondom: soha! Senkitől!

Még a “kuratórium” többi tagjától sem, pedig nem egyszer dolgoztunk már együtt és mindig nagyon erős szakmaiságról adtak tanúbizonyságot és mindig büszke leszek azokra a munkákra!

Nincs olyan hogy liberális vagy keresztény színház, vagy képzés, ha naponta mantrázzák a propaganda sajtóban, akkor sincs!
Jó színház van , meg rossz! Jó képzés van , meg rossz!
És, hogy melyik milyen, azt a nézők döntik el! Legalábbis ezt remélem.

Mérhetetlenül károsnak tartom a közvélemény és különösen a szakma tudatos megosztását, hergelését, olyan ideológiák mentén, amivel nagyon nagyon sokan nem tudunk, nem akarunk azonosulni.

Magyar vagyok. A szüleim megkereszteltek. Anyai ágon székely vagyok.
És?
Kinek, mi köze ehhez?
Mi köze a szakmaiságomnak a tanulmányaimnak ehhez?
Mikor hangoztattam én, vagy bárki a szakmából, melldöngetve a származást vagy a vallási hovatartozást?! Ez mikor jött divatba?

Nem lehet, hogy ezt akkor hangoztatják, amikor nem elég a tehetség? Amikor megkérdőjelezhető a minőség? Amikor a hangoztatásért pénz, paripa, fegyver jár?

Életem legcsodálatosabb népzenei élményét az Egyetemen kaptam, mikor népdalokkal foglalkoztunk fél éven keresztül.
Azóta vonzódom a néptánchoz és a népzenéhez!
Sosem felejtem el, hogy vert a szívem a Honvédos nők és férfiak táncbemutatóján, hogy hogyan potyogtak a könnyeim az örömtől, hogy láthatom őket táncolni, hogy hallhatom utána Novák Tata zseniális tanóráját a történelmünkről a kultúránkról és , hogy a feladattól mennyire be voltam zsongva, hogy mindezt az élmény anyagot, hogyan tudom majd hasznosítani a zenés mesterség vizsgánkban!
Tudtam!

Soha nem aszerint vállaltam el egy egy munkát, hogy ki melyik "oldalon" áll, hanem szigorúan szakmai szempontok és kíváncsiság szerint, ahogy a két csodálatos mesteremtől Novák Esztertől és Ascher Tamástól - többek közt ezt is - tanultam!

Büszke magyar vagyok,(ahogy mindenki más is),
felesküdtem a magyar kultúra védelmére, ehhez tartottam, tartom és fogom is tartani magam, mindörökké, mindegy épp melyik "oldalnak" tetszik vagy nem tetszik!
Rendíthetetlen vagyok!

“Életemet és véremet a színházművészetért!”
(Novák Eszter)

Én ebben hiszek!

Vidnyánszky Attila!
Ha olvasod!

Az elmúlt időszakban megtapasztaltam a saját bőrömön, milyen mikor a propaganda aljasul, hazug módon járatja le az embert.
Most Te csinálod ezt a mesterekkel, a diákokkal?
Egyik nap "háttérhatalom" a másik nap "ideológiai képzés" a harmadik nap "nemzetközi hadsereg"???
Holnap mi jön?
Mi van még a fejedben?
Mit lehet még előhúzni a tarsolyból?
Kérlek szépen ne hergeld tovább a közvéleményt, ne okozz több kárt a magyar (nemzeti) kultúrának és nem utolsó sorban az egész színházi szakmának. Így is nehéz lesz ebből felállni.

Hajrá fiatalok, hajrá SZFE,
Szabad ország, szabad egyetem!

Szabó Kimmel Tamás
(Ascher-Novák-Selmeczi osztály 2003-2007) 

1978   joska141 • előzmény1977 2020-09-07 15:05:04

Tisztelt „david28”! Két idézet az Ön rendkívül gondolatébresztő és nagyon sok vonatkozásában megszívlelendő hozzászólásából, kizárólag csak VA magatartásáról:

„elmondta, hogy le akart ülni az SZFE vezetésével tárgyalni”. Valóban, szinte minden nyilatkozatában elmondta a július 31-i nyilvánosságra került kinevezése óta. De ki akadályozta meg, hogy egy teljes hónapon keresztül ne kezdeményezzen találkozást, odamenjen a Vas utcába? Ő az új vezető, neki kellett volna mennie. Egyik nyilatkozata szerint az ITM szervez tárgyalást részére. Már elnézést, de VA felnőtt ember, nem kell senkinek a háta mögé bújnia, ha valakivel találkozni szeretne. Utolsó, ATV-ben tett nyilatkozata szerint: levelet írt, mert úgy hivatalos. Kis ország vagyunk, mindenki ismer mindenkit, telefonszámok ismertek, miért nem lehetett felhívni a másikat? Ennyit VA tényleges tárgyalási szándékairól.

„odamegy újként s az addig tekintélyes szakmát fogja ….autoriterként lefokozza meg fittyet hány az ott tanítók és a korábbi vezetők véleményére.” Tény, hogy amikor kinevezték a Nemzeti Színház élére, odament újként és az összes addigi produkciót levette a színház további műsoráról. Ennyit arról, hogy mennyire számít részére a „korábbi vezetők véleménye”

1977   david28 2020-09-07 14:33:23

Nem akarok megint kötekedni, meg a lázadó ifjúságba (magam is alapvetően lázadó vagyok, bár ifjú már egyre kevésbé) belekötni, én őket sajnálom. Először is valószínűleg sok fogalmuk nincsen róla, hogy kell egy egyetemet vezetni. Másodszor pedig azok az oktatók, akik fogták magukat és kollektíve felmondtak, ott hagytak csapot-papot; nekik mennyire volt fontos az egyetem és a hallgatók ugy en bloc? Mert nekem ez eléggé visszatetsző. Azért mert egy politikai indíttatású (?) kinevezéssel nem feltétlen értenek egyet, nem kell rögtön Reichstagot gyújtani. Vidnyánszky elmondta, hogy le akart ülni az SZFE vezetésével tárgyalni az irányvonalakról. Annyira ő se hülye, hogy odamegy újként s az addig tekintélyes szakmát fogja és csak azért mert őt a "párt" nevezte ki, autoriterként lefokozza meg fittyet hány az ott tanítók és a korábbi vezetők véleményére. KIzárt dolog, hogy ez intézmenyeken belül így megy, ahogy például a helyi önkormányzatok szintjén sincs az a fajta jobboldali rémuralom, amiről beszélnek sokan sok helyen. A legtöbb párt szakmai kérdésekben kihagyja az ideológiát, helyi és intézményi szinten igenis össze tud dolgozni liberális, konzervatív, kerersztény, autista, posztkommunista, homo-és heteroszexuális is. Ha nem így lenne, hanem pusztán a hülye ideológiák irányítanának ez az ország már régesrég összeomlott volna. Az országos kirakatpolitikának az a dolga, hogy sárt dobáljon, de azért egyéb szinteken ennél jóval színesebb és értelmesebb a paletta. Ha hiszik, ha nem, sok példát láttam már erre.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Gulyás István (zongora)
Liszt: Zarándokévek, Első év: Svájc


15:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Andrew Staples (tenor)
Szőke Zoltán (kürt, Báll Dávid (zongora)
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Fischer Iván
"Európai hidak 2020 - Egyesült Királyság"
Haydn: Induló a walesi herceg tiszteletére, Hob. VIII:3
Britten: Simple Symphony
Britten: Szerenád tenor hangra, kürtre és vonósokra, op. 31
James MacMillan: Cumnock Fair

18:00 : Budapest
Bartók Emlékház

Szokolay Ádám - zongora
BARTÓK BÉLA:
Három csíkmegyei népdal zongorára (1907), BB 45b
Zongoraszonáta (1926), BB 88
Válogatás a Gyermekeknek című sorozatból (1908-09), BB 53
Román kolindadallamok (I. sorozat, 1915), BB 67
Szonatina (1915), BB 69
Román népi táncok (1915), BB 68
Táncszvit (1923, 1925), BB 86

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Berecz Mihály (zongora), Vörös Szilvia (mezzoszoprán), Bretz Gábor (basszus)
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András
Ünnepi hangverseny Bartók Béla halálának 75. évfordulóján
Bartók: 2. zongoraverseny, BB 101
Bartók: Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára, BB 114
Bartók: A kékszakállú herceg vára, BB 62
Élő közvetítés!

19:45 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Andrew Staples (tenor)
Szőke Zoltán (kürt, Báll Dávid (zongora)
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Fischer Iván
"Európai hidak 2020 - Egyesült Királyság"
Haydn: Induló a walesi herceg tiszteletére, Hob. VIII:3
Britten: Simple Symphony
Britten: Szerenád tenor hangra, kürtre és vonósokra, op. 31
James MacMillan: Cumnock Fair
A mai nap
történt:
1835 • A Lammermoori Lucia bemutatója (Nápoly)
született:
1877 • Alfred Cortot, zongorista († 1962)
1891 • Charles Münch, karmester és hegedűs († 1968)
1898 • George Gershwin, zeneszerző († 1937)
1930 • Fritz Wunderlich, énekes († 1966)
elhunyt:
1945 • Bartók Béla, zeneszerző, népzenekutató (sz. 1881)