vissza a cimoldalra
2020-09-25
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11553)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4429)
Eiffel Műhelyház (291)
Társművészetek (2081)
Kimernya? (3772)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4934)
Balett-, és Táncművészet (6037)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1449)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4108)
Franz Schmidt (3691)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2060)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2841)
A nap képe (2234)
Opernglas, avagy operai távcső... (20659)
Lisztről emelkedetten (1013)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7378)
Bizet és a Carmen (290)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

167   Búbánat • előzmény32 2017-10-22 12:16:44

Kapcs. 32. sorszám

Udvardy Tibor és Lehár Ferenc kapcsolata

Film Színház Irodalom

1943. január 22. (4. szám)

VILLÁM VIZIT AZ OPERAHÁZ PRÓBASZOBÁIBAN, AHOL LEHÁR FERENC VEZETÉSÉVEL TANULJÁK A „GARABONCIÁS DIÁK”-OT

Lehár Ferenc néhány nap előtt- Budapestre érkezett és személyesen vezeti a „Garabonciás diák” című operettjének próbáit.  Felkerekedtünk fotóriporterünkkel és ellátogattunk az Operaházba, hogy beszámoljunk, miként folyik a betanulás munkája.

A próbaszobák folyosóján, a  párnázott ajtók mögül  bűvös  Lehár-melódiák foszlányai szűrödnek ki,  egy-egy szépen  ívelő  dallamrészlet,  néhány markáns akkord.  Az első szobában Hámory Imre acélos baritonján különös szépségű dal melódiája csapong. A »Garabonciás« főszáma: Vörösmarty A merengőhöz című költeményére írt kis remekmű. Hámory Imre Rubányi Vilmossal próbál, aki az előadás karmestere lesz.

A következő szobában Lehár Ferencet találjuk a zongoránál,  mellette Nádasdy Kálmán főrendező és Innocent-Vincze  Ernő,  a  librettista. Lehár zongorázik, Innocent-Vincze  a taktust üti. Nádasdy  pedig  —  énekel.
Amint elárulják, a mester még próba közben  is simít a  zenén,  változtat egy-egy szám hangszerelésén. A munka egy pillanatra félbeszakadt, gyorsan érdeklődünk a mesternél, hogy vajon eredeti  mű-e a  »Garabonciás  diák«, vagy mint azt az előzetes kommünikék jelezték, —  csak a  »Cigányszerelem« kapott új librettót és új címet.

A »Garabonciás diák« háromnegyed részben új mű — hangzott a válasz.
A Cigányszerelemből  csak  néhány motívumot, egy-két zárt számot vettem át. A többi mind az idén készült; egy évi komponálás eredménye.
— Persze: klasszikus »Lehár-zene«?
— Igen. Az operett műfaja már megkapta végső formáját, végső fogalmazását és azon nemcsak, hogy nem kell, de nem is szabad változtatni.
— Kik lesznek a főszereplők?
címszerepet Udvardy  Tibor énekli, a hölgykoszorú élén pedig Osváth Julia  és  Orosz  Julia  állanak.
Igen jelentős szerepet kapott még Hámory Imre is. Természetesen rajtuk kívül még rengeteg szereplője van az operettnek, szinte  az  egész  szólista gárda szóhoz  jut.

Közben megjelenik Udvardy Tibor a próbaszobában és elfoglalja helyét a zongora mellett. Lehár megüti! a billentyűket és Udvardy  énekelni  kezd. Lágyan bomlanak ki a melódiák, a rideg  próbaszobából  mese-szárnyon, szinte Tündérországba visznek. Álom-alakok kelnek életre egy-egy szépen mintázott, ívelő frázis felett. Szépség, teljesség, öröklét sugárzik a bájos zene minden taktusából.
Míg Udvardy énekel, addig búcsúzóul, halkan és gyorsan megkérdezzük Magyar Bálint titkártól,  aki  Vergiliusként vezetőnk volt az operai labyrintusok alvilágában, hogy mikor lesz a bemutató.
Február közepén.
Igazán kíváncsian várjuk.

(Fotó: Lehár  Ferenc  és  Udvardy  Tibor  próbálják a  »Garabonciás  diák«  egyik legszebb  dalát, mellettük  Innocent-VIncze Ernő, a librettista.)

32   Búbánat 2007-01-11 23:45:05
Volt már róla szó,hogy Lehár Ferenc utolsó operettje (daljátéka), a Garabonciás - melyet 1943. február 20-án mutatott be az Operaház - ,egy korábbi dalművének a \"magjából\" \"csírázott\" ki. Az 1848/49-es szabadságharc időszakában játszódó történet megzenésítése tulajdonképpen a Cigányszerelem áthangszerelése, de a munkába Lehár új dalokat és kettősöket is komponált. Tudni kell azt is, hogy a rendező Nádasdy Kálmán, a karmester Rubányi Vilmos, Sárika Orosz Júlia, a garabonciás diák Udvardy Tibor volt, de szerepet kapott Osváth Júlia, Nagypál László, Hámory Imre, Nagy Izabella és Koréh Endre is.
Ami igen érdekes, Lehár hetekig ott volt a próbákon, gyakran hajnalig dolgozott. Azt sem árt tudni, hogy a daljáték híres tenoráriáját, a garabonciás diáknak az \"Utam muzsikálva járom\" kezdetű belépőjét itt Pesten komponálta a szerző, nem másnak, mint Udvardy Tibornak \"finom unszolására\"!!!
Udvardy, Lehár életében és a halála után még sok-sok éven keresztül, műveinek legfőbb propagálója, és énekművészetével a világhírű zeneszerző legelismertebb itthoni népszerűsítője, tolmácsolója volt. Kevesen tudják azt is, hogy operaházunk vezető tenoristáját Lehár maga nagyon szerette és nagyra tartotta! Nemcsoda, hogy Udvardy Tibor szívügyének tekintette a Lehár-életmű háború utáni, itthoni, minél teljesebb bemutattatását, akár a rádió mikrofonja előtt is. A Rádió Dalszínháza Lehár-bemutatóinak szinte kivétel nélkül ő volt a bonvivánja. Szerencsére a rádiómegőrizte ezeket a felbecsülhetetlen szalagokat, s aki rendszeresen hallgatja a rádió zenei műsorait (mint jómagam is), az az éter hullámhosszán örömmel figyel fel Udvardy nemes énekhangján megszólaló, szárnyalló Lehár-melódiákra...
Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Bartók Emlékház

Kolonits Klára - ének
Prunyi Ilona - zongora
Banda Ádám - hegedű
BARTÓK BÉLA:
Liebeslieder énekhangra és zongorára (1900), BB 20
Est énekhangra és zongorára (1903), BB 29
Andante (A-dúr) hegedűre és zongorára (1902), BB 26b
I. és II. Ábránd zongorára a Négy zongoradarabból (1903) BB 27
Szonáta zongorára és hegedűre (1903), BB 28

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

"Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye"
Elmarad
A mai nap
született:
1683 • Jean-Philippe Rameau, zeneszerző († 1764)
1906 • Dmitrij Sosztakovics, zeneszerző († 1975)
1927 • Colin Davis, karmester († 2013)
1932 • Glenn Gould, zongorista († 1982)
elhunyt:
1849 • id. Johann Strauss, hegedűs, zeneszerző (sz. 1804)
1989 • Lehel György, karmester (sz. 1926)
2009 • Alicia de Larrocha, zongorista (sz. 1923)