vissza a cimoldalra
2020-07-09
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11529)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (636)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4861)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4675)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (857)
Lehár Ferenc (704)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1975)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3964)
Régizene (3408)
Mozartról magasabban (697)
Pantheon (2688)
Mi újság a Magyar Állami Operaház Énekkarában? (544)
Kimernya? (3697)
Lisztről emelkedetten (1003)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2801)
Franz Schmidt (3636)
Kortárs zene (96)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

89   Búbánat • előzmény84 2013-03-04 11:25:10
Két évvel ezelőtt beszámoltam itt a Pécsi Ferences Templom Szeráfi Kórusának a Budapesti Történeti Múzeumban (a várhoz tartozó "Gótikus kápolna-termében") adott nagysikerű koncertjéről. Tegnap délelőtt ismét ott énekelt a kórus, és most is csak áradozni tudok csodálatos énekükről. A kórus karnagya, Nagy Ernő irányításával a barokkon át a romantikáig, sőt a "kortárs" zenéig, minden stílusban otthonosan mozog. Az énekkar minden tagja egyénenként is kiválóan képzett énekes, gyönyörű énekhanggal rendelkezik. (Tegnap 10 férfi és 16 nő alkotta a kórust, akik civilben tanárok, orvosok, jogászok, az átlagéletkor 20-30 év között mozog.) Egységes, homogén hangzásuk mellett oda kellett figyelnünk a dinamikai színskála fokozataira is ügyelő, és szinte mindent kotta nélkül előadott műsoruk színes, választékos, és számomra biztosan bensőséges perceket szerző énekükre. A műsorukban a kórusirodalom minden korszakából felmutattak gyöngyszemeket, minden szépséget felvonultattak, hírnevükhöz méltóan - sok hazai és külföldi vendégszereplés, versenyek, díjak, CD-k is igazolják vissza és fémjelzik tehetségüket, ismerik el felkészültségüket, nem utolsósorban "áhitatukat", mely minden egyes előadott műsorszámukban benne rejtőzik. Amúgy ez egyéniségük nélkülözhetetlen része, és a lelkükből fakad), szervesen hozzájuk tartozik a kötődés, a szeretet.Ez megnyilvánul bennük nemcsak egyházi kórusművek éneklésekor, de a világi darabok mély átéléssel előadott darabjaiból ugyanúgy kitűnik. Szívüket-lelküket beleadják, hogy valami szépséget, valami eszményoit hozzanak létre, és szerezzenek örömet hallgatóságuknak. Az ő létük is bizonyítja, igazolja, hogy Magyarországon mennyi kiváló amatőr kórus van jelen, nemcsak zenei intézményekhez kötődően, de az egyházi zenét, éneket is "kiszolgáló" á cappella kamara- és vegyeskórusok, akik minden "amatőrségük" ellenére a profik között is megállnák, sőt megállják a helyüket!

Itt van a Szeráfi kórus tegnapi műsorának programja, mellyel felléptek a Várban (ez kissé módosult, kiegészült más darabokkal is, a ráadások sem maradhattak el):

A
Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége és a Történeti Múzeum
szervezésében
a
Pécsi Ferences Templom
Szeráfi Kórusának
műsora
a
Történeti Múzeumban

2013. március 3-án, vasárnap 11 órakor

Közreműködnek:
Karsa Ilona és Zalay Dorottya /fuvola/

Vezényel:
Nagy Ernő

Műsoruk:

Bevonulási ének /”Szent az Isten” – görög katolikus ének/
Patrick Killeen: The Lord Jesus
Három Agnus Dei:
Valentin Rathgeber, Patrick Killeen, Lukas Zdenek
Bárdos Lajos: O languens Jesu
Croce: O vos omnes
Népi imádság: Aranymiatyánk /alföldi népdal/
Bárdos: Nyújtsd ki mennyből

Bizet: Kis fantázia a Carmen című opera nyomán
Fuvolán előadják: Karsa Ilona és Zalay Dorottya

Rahmanyinov: Bogorodice devo
Erlebach: Wer bin ich, Herr?
84   Búbánat • előzmény83 2011-02-20 19:22:49
Az előbbi lelkes beszámolómban megfeledkeztem a Szeráfi Kórus még egy kitűnő műsordarabjáról szót ejteni. Ez W. Kirkpatrick: Away In A Manger című alkotása, amit a hivatalos program után első ráadásként énekelt el a kórus, amely szintén kivívta a jelenlévő hallgatóság tetszését. Itt feltétlenül meg kell neveznem a szoprán szólamból a szólistaként közreműködött Ribly Szabinát, aki vokális kvalitásaival szerintem akár még egyéni énekes-reményeket is táplálhat(na); mostani megmérettetése és a róla nyert pozitív közönségvisszhang erre a következtetésre is alkalmat nyújt.

Away in a manger..... először 1885-ben jelent meg a szövege egy luterános vasárnapi iskola könyvben, a zenét 1895-ben írta hozzá William James Kirkpatrick (1838-1921).

Ide írom a dal szövegét:
Away in a manger
No crib for His bed
The little Lord Jesus
Laid down His sweet head

The stars in the bright sky
Looked down where He lay
The little Lord Jesus
Asleep on the hay

The cattle are lowing
The poor Baby wakes
But little Lord Jesus
No crying He makes

I love Thee, Lord Jesus
Look down from the sky
And stay by my side,
'Til morning is nigh.

Be near me, Lord Jesus,
I ask Thee to stay
Close by me forever
And love me I pray

Bless all the dear children
In Thy tender care
And take us to heaven
To live with Thee there

(netről)
83   Búbánat • előzmény82 2011-02-20 17:34:06
Csodálatos hangversenyt adott ma délben a Pécsi Szeráfi Kórus a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében!

Az előzetesen megadott programhoz képest annyi változás történt, hogy a kórus műsorából kimaradt Erlebach: Wer bin ich, Herr és Morley: Now is the Month of Maying című darabja, viszont helyettük kaptunk többet: bekerült a műsorba és elénekelték Patrick Killeen és Wolfram Menschik Agnus Dei-jét, Purcelltől a Nunc Dimittist és Berkesi Sándor népszerű darabját: Székely asztali áldás.

Nem említettem még a bevonulási éneküket: mielőtt a terembe beléptek volna, már kintről hallatszott kezdő énekük; méltóságteljes léptekkel egyenként egymás mögött haladva, átszellemülten énekelték "A Szent István dicsértessék!" c. magyar népdalt. Ezt követően Nagy Ernő karnagy vezényletével egymás után csendültek fel a szebbnél szebb motetták, egyházi és világi kórusénekek. A korábban jelzett műsor-összeállítás Palestrinától Bachon, Rathgeberen, Patrick Killeen- Purcell- és Kodály művein át a magyar népdalcsokorig, Bárdos Tábortűznél című darabjáig és Berkesi Sándor kompozíciójáig ívelt. Nem semmi dolog e sokféle szerzőtől a sokféle zenei korszak stílusjegyeit tartalmazó kórusműveket egy blokkban elénekelni: elsajátítani, megtanulni és ilyen remek technikával, szépen megszólaló hangokon megszólaltatni kevesek képesek rá. Most a Szeráfi Kórus ilyen élményben részesített bennünket: perfektül tolmácsolták ezeket az irdatlan nehéz, ugyanakkor gyönyörű kompozíciókat. S mindvégig kotta nélkül énekelt a Szeráfi Kórus!

Továbbá meg kell említenem a fiatal Karsa Ilona művésznő fuvolán játszott Bach: e-moll szonátáját is, ami ugyancsak lebilincselő előadásban hangzott el általa. A koncert számomra egyik fénypontja ismeretlen szerzőtől a „Tourdion” franciául énekelt műve volt. És a hangversenyt megkoronázta végén a ráadások között előadott Giuseppe de Marzi- kórusdarab: Maria lassù (természetesen itt olaszul énekelt a vegyeskar). A kortárs olasz szerzőnek eme műve méltán váltott ki szintén lelkesedést a közönség köréből!

A Szeráfi Kórus élükön karnagyukkal, Nagy Ernővel igen magasra tették a mércét, és minőséget kaptunk tőlük. A Pécsi Szent Ferenc Templom énekkara az á capella irodalom remekeiből válogatott, és az igen muzikális, az intonálásban is biztos fiatalokból álló vegyeskar hallhatóan nemcsak ez egyházzenében otthonos, a világi kórusdarabokat is egyaránt briliáns és művészi tudással abszolválja.

A Szeráfi Kórus és karnagyuk a zene meg az ének élménye mellé mást is hoztak - adtak nekünk: sugárzott, ragyogott belőlük az elkötelezett hit, a szeretet, az odaadás, s valami bensőségesség és spiritualitás tetsződött át, ami tudattalanul, de inspirációkat továbbított felénk...

Hatalmas élményben részesítették mindazokat, akik ellátogattak a Hadtörténeti Múzeumba!
Nagy dicséret Őnékik!!!
82   Búbánat 2011-02-20 00:26:00

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége és a Budapesti Történeti Múzeum szervezésében

2011. február 20-án, vasárnap 1/2 12 órakor a Történeti Múzeumban (1014 Budapest, Szent György tér 2.) énekel
a Pécsi Szent Ferenc Templom Szeráfi Kórusa

Fuvolán közreműködik: Karsa Ilona

Vezényel: Nagy Ernő

Műsoruk:

Palestrina: Kyrie /Sine nomine I./
Palestrina: Alma Redemptoris Mater
Bach: Jesu, meine Freude /korál/
Rathgeber: Agnus Dei /Missa brevis/
Patrick Killeen: Ave Maria
Erlebach: Wer bin ich, Herr
Kodály Zoltán: Adventi ének


Morley: Now is the Month of Maying
Ismeretlen szerző: Tourdion
Magyar népdalcsokor
Bárdos Lajos: Tábortűznél
Kodály Zoltán: Esti dal
Műsorajánló
Mai ajánlat:
20:00 : Budapest
MŰVÉSZETEK PALOTÁJA - Autósmozi

LEHÁR: A víg özvegy - MET-felvétel
A mai nap
született:
1879 • Ottorino Respighi, zeneszerző († 1936)
1933 • Komlóssy Erzsébet, énekművész († 2014)
1940 • B. Nagy János († 2007)