vissza a cimoldalra
2020-07-13
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11532)
A csapos közbeszól (95)

Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1433)
Sass Sylvia (478)
Régizene (3418)
Pantheon (2694)
A MET felvételei (696)
Antonin Dvorak (199)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3971)
Opernglas, avagy operai távcső... (20521)
A nap képe (2213)
Franz Schmidt (3640)
Lehár Ferenc (714)
Jazz (79)
Palcsó Sándor (298)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4863)
Radnai György művészete (59)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1978)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

101   Búbánat • előzmény100 2016-12-13 11:46:55
2016. december 13., 19:30 : Debrecen

Pásti utcai Zsinagóga

Kodály Kórus Debrecen

vez.: Szabó Sipos Máté

Műsoron:

Gregorián ének: O lux beata coelitus
LIGETI: Lux aeterna
ERIC WHITACRE: Lux aurumque
TALLIS: Te lucis ante terminum
GYÖNGYÖSI LEVENTE: Te lucis ante terminum
VICTORIA: O lux et decus Hispaniae
ANDREJ MAKOR: O lux beata Trinitas
BYRD: O lux beata Trinitas
MATSUSHITA KO: O lux beata Trinitas
TALLIS: O nata lux
MORTEN LAURIDSEN: O nata lux
WILLIAMSON: Lux aeterna
100   Búbánat • előzmény99 2016-12-13 11:44:00

Szabó Sipos Máté: Ez a koncert most készült, december 13-án Debrecenben is fogjuk játszani. Rendkívül szerencsés egybeesés, hogy ezen a hétvégén a Müpában is képviselteti magát Debrecen: erre az alkalomra mi ajánlottuk a koncertet, mintegy a debreceni előadás előpremierjeként. Nagyon örülünk, hogy több helyen is bemutathatjuk ezt a produkciót, hiszen egy igazán különleges koncertről van szó:
nem sokan csinálnak olyat, hogy a cappella, ráadásul szakrális művek, egy VJ által animált fényinstallációval együtt szólalnak meg.
99   Búbánat 2016-12-13 11:41:01
Fények kísérik, ahogy Szabó Sipos Máté a Kodály Kórust vezényli a Müpában

ORIGO.HU, VERASZTÓ ANNAMÁRIA 2016.12.09. 18:04

A Müpa Felfedezések című sorozatában Debrecen zenei együttesei lépnek fel december 11-én. […]

A Kodály Kórus Szabó Sipos Máté vezetésével, a születő, az éltető, az elhaló, az örök fényt jeleníti meg: rendhagyó koncertet adnak, ahol a reneszánsz és kortárs műveket különleges fényinstalláció kíséri. Szabó Sipos Mátéval erről beszélgettünk.

[…] „ - 2000 és 2003 között ön vezette a Kodály Kórust, majd 2016 januárjában visszatért vezető karnagyként. Azóta tudatosan keresik a kórussal a mostanihoz hasonló kihívásokat, a különleges, nagy koncentrációt igénylő darabokat, a szokatlan, izgalmas megoldásokat?

- Manapság számottevően megváltozott a világban az a cappella megítélése. Amellett, hogy nagyon sok remek kórus létezik világszerte, teljesen megváltozott a koncertek repertoárja is, és mostanra egy jó a cappella kórus koncertje egy jó értelemben vett valódi színpadi produkció, nem egy szimpla hangverseny, hanem valamilyen módon egy egységes performansz is. Ma már elvárja a közönség, hogy többet kapjon, mint pusztán darabok egymásutánját.
Ez persze nem azt jelenti, hogy billegni és táncolni kell a színpadon – sajnos sok rossz példánál ebben merül ki a fantázia –, hanem azt, hogy valamilyen tematikára fölfűzve válogatunk össze egy műsort, más megvilágításba hozva, összekapcsolva ezzel különböző stílusokat. Huszadik századi darabok könnyedén megférhetnek a reneszánsszal, ha érthető kapocs köti össze őket. Ezzel fogyaszthatóvá válnak még a nehezebben megközelíthető darabok is. […]

A Kodály Kórus profiljához eredendően hozzátartozik, hogy olyan nehézségű darabokat tud elénekelni, amelyeket más nem tud. Az pedig, hogy összekapcsoljuk a kórusmuzsikát vagy a szimfonikus irodalmat egyéb művészeti ágakkal, nem egyedülálló jelenség. Ma egy színházi prózai darab is gyakran teli van zenével, filmvetítéssel, tánccal, fényhatásokkal. A díszletek gyakran képzőművészeti alkotások vagy LED-falon megjelenő animációk. Ezt a fantáziagazdagságot szeretnénk a kóruselőadásokba is bevinni. […]

A budapesti társegyüttesek vagy társintézmények legjobb tagjai közül is sokan énekeltek valaha a Kodály Kórusban. Megvan ennek az árnyoldala is: ez a debreceni, valóban magas színvonalat képviselő együttes folyamatosan küzd azzal, hogy nagyon nehéz utánpótlást találni, hiszen az ilyen szintű énekesek olyan helyre igyekeznek inkább, ahol az anyagi megbecsültség is jobb.
Ettől függetlenül az együttest csaknem 14 év után ugyanolyan, ha nem jobb színvonalon kaptam vissza, hiszen az eddigi karnagyok működése sokban még emelte a színvonalat. A tagok viszont szinte ugyanazok, legfeljebb picit megnőtt az átlagéletkor. Jó lenne több új énekessel frissíteni, segíteni a változatlanul kiváló, de előbb-utóbb megfáradó hangokat. Ám zeneileg még mindig az egyik legflexibilisebb és legképzettebb társaságról van szó Magyarországon. A nagyromantika előtti korszak zenei irodalmában, Schubertig bezárólag a barokk, klasszikus és a korai romantikus művek előadásában a Kodály Kórus elsőrendű.
De emellett rendkívül erős a kortárs repertoárunk is, hiszen évek hosszú sora óta éneklünk ősbemutatókat: ez a másik fő profilunk. A műsoraink továbbfejlesztésénél is ebben a két vonulatban gondolkodom, éppen ezért nagyszerű, hogy az O lux című koncerten éppen a régizene és a kortárs zene harmonizál egy adott tematikán belül.”
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1924 • Carlo Bergonzi, énekes († 2014)
elhunyt:
1951 • Arnold Schönberg, zeneszerző (sz. 1874)
2004 • Carlos Kleiber, karmester (sz. 1930)
2014 • Lorin Maazel, karmester (szül. 1930)