vissza a cimoldalra
2020-07-10
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11532)
A csapos közbeszól (95)

Operett, mint színpadi műfaj (4377)
A MET felvételei (668)
Lehár Ferenc (708)
Pantheon (2691)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3966)
Komlóssy Erzsébet (46)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1976)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62189)
Mi újság a Szegedi Nemzeti Színházban? (2802)
Franz Schmidt (3637)
Régizene (3411)
B. Nagy János emlékére (156)
Évfordulók, jeles napok, születésnapok etc. (858)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4861)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4675)
Mozartról magasabban (697)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

10561   Búbánat • előzmény10543 2020-03-01 20:54:20

Opera Café 2020.03.01-i adás

Benne videó-riport beszámoló az OPERA Erkel Színházában február 22-én megtartott  Keresztény Farsang Estélyéről (is):  Nino Machaidzével, Boncsér Gergellyel, Kálmándy Mihállyal; ének-és táncrészlet bejátszások...

Az időskálán: 00:45 – 07:20

 

https://www.youtube.com/watch?v=OoE4ppKKlhI

Nino Machaidza videóüzenete

 

https://www.sonline.hu/kultura/hazai-kultura/nino-machaidze-lep-fel-az-erkel-szinhazban-video-2105523/

Nino Machaidza árialemezfelvétele – werkfilm

sonline.hu

10543   Búbánat 2020-02-24 01:46:35

Keresztény farsang Nino Machaidzéval

Erkel Színház, 2020. február 22.

Emlékszem, mekkora revelációval fogadta a salzburgi operafesztivál publikuma az ifjú grúz szoprán, Nino Machaidze 2008-as bemutatkozását – beugrását  Júlia szerepébe - Gounod Rómeó és Júlia című operájában.  (DVD-n is kijött ez a produkció.)  Azóta eltelt tizenkét esztendő, és most hogy szombat este itt az Erkel Színházban köszönthettük a mára világhírű operaénekesnőt, természetesen én is megragadtam az alkalmat, hogy ott legyek a meghirdetett farsangi „keresztény” estélyen, melynek éppen Machaidze volt az „éke”, akit anno a szívembe zártam szépségéért, tehetségéért, gyönyörű koloratúrszopránjáért.  (Aztán megszerettem Marie-ként Az ezred lányából és a másik Júliáját Bellini Rómeó és Júliája című operájából.)  Az eltelt évek folyamán az internetes videó-megosztó oldalakon, de a lemezpiacon is, sokféle operaszerepében láthattam-hallhattam őt és csodálhattam meg művészi kvalitásait.   Tapasztalhattam és megfigyeltem azt is, hogy rajongásom tárgya mára már nem az a hamvas, könnyed, légies tünemény, aki anno annyira elbűvölt Gounod dalművében.

Az „élő” megismerkedés vele most abban is megerősített,  hogy az idő rostája őt is érinti: kissé megváltozott, teltebb lett az alkata és egykori tüneményes,  koloratúrákba hajló ékítményei helyett már  inkább a lírai-drámai szerepkör felé hajlik szopránja…  Ezt bizonyította – és illusztrálta - az élményszerűen előadott négy műsorszáma közül Ruszalka áriájával: Dal a Holdhoz, Dvořák azonos című művéből és Puccini Bohémélet című operájának III. felvonásából énekelt Mimi-áriája. Ugyanakkor Elena V. felvonásbeli bolerója Verdi operájából (A szicíliai vecsernye), de különösen az emblematikus Júlia-ária Gounod operájának I. felvonásából, arról győzött meg, hogy még nem lett teljesen hűtlen a hagyományos „bel canto” stílusvilágához, amit a közönség reakciói, a hatalmas ovációk  számomra is visszatükröztek: vártuk, reméltük, hogy Machaidze visszaidézi énekművészete múltját, kezdetét, a „kitörést”, örömünkre, ebből is ízelítőt kaptunk; szépet, emlékezeteset - még ha csak egy-egy ária erejéig is. Ezért hálásak voltunk neki. 

Tény: Nino Machaidze szopránjának színe sötétebbé vált, ugyanakkor az eltelt évek során maga a hangmatéria erősödött is, „izmosodott”, szépen csengő, kifejezésteljes szopránja kiteljesedett: olyan lírai szerepek után is kiált, mint Desdemona (Otello), Mimi (Bohémélet), Margit (Faust), Gilda (Rigoletto). Olvashattuk, hogy a közeljövőben további szerepek várnak rá: Luisa Miller,  Rossini Tell Vilmosának  Matildéje, Nedda a Bajazzókban, Leila A gyöngyhalászokban vagy Hoffmann meséi női alakjai.

A közönség tapsai persze  Nino Machaidzétől a hivatalos műsor végén még két ráadás-számot kiköveteltek: Mascagni - Ave Maria, majd az est legvégén a világhírű operett duettjének dallamai csendültek fel:  Lehár Ferenc A víg özvegy című nagyoperettjéből Glavari Hanna és Danilo szerelmi kettőse. Nino Machaidze és tenor partnere,  Boncsér Gergely német nyelvű énekét (Mérey Adolf magyar dalszövege: „Minden vágyam, súgom lágyan, csak szeress!...”) lelkes tapsokkal honoráltuk!

E nevezetes Lehár-kettőssel ért véget a farsangi Estély az Erkel Színházban  – az előtte előadott műsorszámokat egy másik világhírű Lehár-kompozíció fogta keretbe: az  Arany és ezüst – keringő.  Ez a pompás nyitótánc megadta az alaphangulatot: a közönség jól fogadta, nagy szeretettel, mind a keringő nemes dallamait, mind hozzá a Nádasdy András megalkotta koreográfiát - amelyet ifjú táncospárok hagyományos fekete frakk- és hófehér női báli ruházatban lejtettek a színpadon.

Nem tett rám különösebb benyomást  Puccini: Tosca – Képária (Boncsér Gergely); Te Deum (Kálmándy Mihály, Opera Énekkara), Erkel: Bánk bán – II. Endre áriája (Kálmándy Mihály), Johann Strauss: A denevér – Nyitány. Ugyanakkor szívesen fogadtam Verditől A lombardok c. operában elhangzó Oronte II. felvonásbeli áriáját Boncsér Gergelytől!

A gála zárásaként pedig a nagyszabású kórustételt, a hangversenyszerűen előadott Prológ részletét hallottuk Boito  Mefistofele című operájából, ami a Magyar Állami Operaház Énekkarának kiváló előadásában hangzott el.

Az említett Arany és ezüst keringő mellett nagy sikert aratott a többi táncszám és balett-jelenet is, a Magyar Nemzeti Balett tánckara és növendékei előadásában [Haydn:  A teremtés című oratóriumának nyitányára;  Csajkovszkij: Hattyúk tava és A diótörő; Johann Strauss: Éljen a magyar!; Taalbi Brothers: Ameksa Sparkling fire; Schubert: Hit – Faith (Ave Maria)]

A Magyar Állami Operaház Zenekarát Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényelte.

A közreműködő-fellépő balett-táncos szólistákat, az alkotó koreográfusokat itt most nem sorolom fel -  az Opera honlapján  és a fórumon is, visszakereshetőek.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
21:00 : Budapest

A tamburáját! - Vujicsics/Söndörgő és vendégeik
A mai nap
született:
1895 • Carl Orff, zeneszerző († 1982)
1940 • Helen Donath, énekes
1969 • Jonas Kaufmann, énekes
elhunyt:
2015 • Jon Vickers, énekes (sz. 1926)