vissza a cimoldalra
2019-08-25
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11433)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3397)
Fanyalgások és Nyavalygások… avagy virtuális siránkozó elégedetleneknek (182)
Élő közvetítések (8087)
Verdi-felvételek (549)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (61871)
Társművészetek (1349)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1331)
Plácido Domingo (782)
Végveszélyben a komolyzene a Magyar Rádióban? (469)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4551)
László Margit (209)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1742)
Franz Schmidt (3410)
Opernglas, avagy operai távcső... (20298)
Balett-, és Táncművészet (5871)
A nap képe (2142)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

11308   IVA • előzmény11307 2019-01-18 05:27:52

Mi a jó a Momusben? Ahogy mondod, az ember kíváncsi mások véleményére, és szívesen elolvassa azokat. Különösen akkor, ha „szakkritikával” nem is találkozott. Passzív látogatóként is elolvastam a bejegyzések javát.
De ne tagadjuk, közlési vágy is él bennünk. És kellemes, ha a fórumon egyetértenek a véleményünkkel, továbbfűzik azokat, válaszokat küldenek a felvetett kérdésekre.
Nem jó, amikor ellenkezik a vélemény, és határozottan rossz, ha ez személyeskedésbe és rágalmakba tolkollik, olykor igen durván.
Van még valami jó abban, hogy az ember véleményt ír egy előadásról. El lehet menteni, vissza lehet keresni, de ezek nélkül is jobban lehet emlékezni az élményre, ha egyszer beszámoltunk róla. Szembesültem is azzal, hogy az Erkel Színház-topicban felsorolt előadásokból, amelyekről nem írtam, több minden halványult az emlékezetemben. Ám ez sajnos az előadásokat is jellemzi: be kell vallani, sok a nem emlékezetes, felejthető vagy könnyen felejthető produkció. (Bizonyíték erre, hogy az erős előadások emléke a fórumok előtti időkből – akár fél évszázad múltán – is eleven.) És megteszi kártékony hatását az Operaház kellemetlen műsorpolitikája is, amely korántsem közönségbarát, sőt inkább mondanám egyenesen közönségellenesnek.
Talán normális dolog, hogy a műfaj iránt rajongó néző egy hét valamennyi napján elmegy színházba? Egy hét valamennyi napján elmegy megnézni egy vidéki társulat előadását? Még ha sikerült is szabaddá tennie magát, nem marad ideje sem az élmény feldolgozására, sem az elandalodásra (ideális élmények esetéről beszélek, bár a jó zene rossz előadás után is dolgozik az emberben), mert Rossini után máris jön az Ernani, aztán A varázsfuvola, végre a Norma, és kinek van kedve egy jó Norma után A denevér problematikájába csöppenni, ráadásul egy ócska rendezésben. Félreértés ne essék: nem akarom sajnáltatni magam, sose legyen ennél rosszabb sorsom, és tudom, hogy nem muszáj mindent megnézni, ez csupán választék. Meg hogy a színház egy gyár, ahol a PRIMAVERA hetére leállhat a saját üzem. De ilyen közelségben még a jó előadások sem használnak egymásnak.
Így hát, kedves Héterő, igen-igen nehezen kapcsoltam, hogy Te A sevillai borbély győri előadására utalsz. Bizony, nem élveztem a magyar szöveget, jobb lett volna az eredetit hallani, bár számítottam valami rosszra, mert amióta Kerényi Miklós Gábor átköltette A csárdáskirálynő szövegét, károsnak tartom ezt a tevékenységét. (Holott igazán szerettem volna, hogy tessék nekem az előadás, mert az aránytalanul vad indulatokkal meghurcolt színházi ember bizonyos mértékű elégtételéért akkor is drukkolok, ha nekem sosem tetszettek a rendezései.) Szóval igen, sz@rozás hallatszott az Erkel Színház drága színpadáról, Rossini címén, meg egyebek is, szerencsére már nem mindenre emlékszem, és félő, hogy ezek után már az sincs messze, ami csak a mosdóban történhetne meg.
De vajon előzmények nélkül való ez? Nem egyenes következménye-e annak, hogy a színpadról évek óta egyre csak dől a civil látvány és játék, a köznapiság és a közönségesség? Többek közt ezért is utálkoztam annyira A Nyugat lányától, mert – eltekintve néhány jó énekesi teljesítménytől – csupa civilt láttam a színpadon, ami a jó énekesek nagy pillanait sem engedte kibontakoztni. És ha már itt tartunk… Nem lehet mindenki a 36 éves Házy Erzsébet, ne is legyen, mert az ő emlékében és az újak ragyogásában is az a csodálatos, hogy minden ember egyedi és megismételhetetlen. Azt viszont tűrhetetlennek tartom, hogy a különben élvezetesen éneklő primadonna a tapsrend alatt, a reflektorok fényében a lecsúszni akaró farmerját húzogatja felfelé, és igazgatja rajta lefelé a rettenetes szabású, gusztustalan blúzát. Ez talán nem egyszemélyi felelősség: nyoma sem sejthető profi jelmeztervezőnek és szabásznak.
Akkor miért is várjuk, hogy ízléssel és költői erővel megáldott műfordítóink legyenek?

11307   Héterő 2019-01-18 00:56:12

Macskanyelven kezdem: miajó a momusban?

Miért ír-olvas itt néhány tucat ember?

Hiszem, hogy a másik (értelmes) ember gondolatainak megismerése, lett-légyen világnézete akár homlokegyenest ellentétes az enyémmel, igazi izgalom, gondolkodásra késztető öröm.
Momo minapi kifakadását elemzem magamban: száz százalékig igaz, amit ír! Megkaptam persze én is anno a magamét tőle, sértődöttem el is tűntem volna, ha kedves fórumtársak nem tartják bennem a lelket. "Momo egy rohadt bunkó", mondtam magamban, de – kis önkritikával nézve később magamra – mára beláttam: igaza volt. Nem kell minden kérdéshez, minden egyes alkalommal, fellegek csúcsáról lelógó lábbal osztani az észt...
Ma is van ilyesmi, de Momo naturális tisztító ereje MANAPSÁG ebbe beletört, hiába virult sokáig a momuson tiszteletreméltó kép-szakértelme.
Pedig hatékony seprű nélkül egyre halmozódik a kosz...

Várom, hogy - Koreából visszatérve - szépséges álmodónk is megszólal talán, és nyivvant: bakfitty!
Ivával is meg kellene vitatnom, hogy Rossini friss, úgymond mai-magyar gyalázat-szövegében a sz@r, mint elsődleges operai minőségjelző, kinek a dicséretére válik...?

Meg talán ppp-barátom is felújítja figyelemreméltó esszés-elmélkedéseit.

Lesz-e még kedvenc lapunk valaha is értelmes, természettől fogva vitázó emberi lények fóruma?

Műsorajánló
Mai ajánlat:
18:00 : Budapest
Deák téri evangélikus templom

Dóbisz Áron (orgona)
J.S. BACH: Esz-dúr prelúdium
J.S. BACH: c-moll triószonáta
J.S. BACH: Esz-dúr fúga
HAYDN: Introduction (A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán c. oratóriumból)
MENDELSSOHN: A-dúr szonáta, No. 3 - I. tétel
BRAHMS: Három korálelőjáték (Herzliebster Jesu, Herzlich tut mich verlangen, O Gott, du frommer Gott)
BARTÓK: Román népi táncok
PADRE DAVIDE DA BERGAMO: Simfonia

19:00 : Budapest
Munkás Szent József templom

Deák László (orgona)
G. MUFFAT: Toccata septima
J.S. BACH: Allein Gott, BWV 662
J.S. BACH: G-dúr prelúdium és fúga, BWV 550
MENDELSSOHN: B-dúr orgona szonáta, op. 65. No. 4 - I. II. III. IV.
MOZART: C-dúr templomi szonáta, K. 278 (Szathmáry Zsigmond átirata)
MOZART: C-dúr Adagio
MOZART: D-dúr templomi szonáta, K. 245 (Szathmáry Zsigmond átirata)
KOLOSS ISTVÁN: Húsvéti fantázia
17:00 : Fertőrákos
Barlangszínház

Soproni Szimfonikusok kamarazenekara
"Ötórai hangoló"
RAVEL: F-dúr vonósnégyes
A mai nap
született:
1918 • Leonard Bernstein, karmester, zeneszerző († 1990)
1940 • José Van Dam, énekes