vissza a cimoldalra
2020-06-02
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11497)
A csapos közbeszól (95)

Momus-játék (5847)
Kimernya? (3634)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62167)
Opernglas, avagy operai távcső... (20488)
A MET felvételei (449)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7357)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3895)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4809)
Franz Schmidt (3609)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1951)
Operett, mint színpadi műfaj (4312)
Don Giovanni (264)
Pantheon (2639)
Charles Gounod (233)
Ilosfalvy Róbert (931)
Callas (451)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

„Franz Liszt tisztelete és emlékezete” – Kirándulás Doborjánban
- zéta -, 2013-07-03 [ Főtéma ]
nyomtatóbarát változat

Liszt szülőháza Raiding. Aprócska falu Burgendlandban, Oberpullendorf közelében, de csak alig néhány köpésre a mi Kőszegünktől. Ha nem lassítunk, bő másfél perc alatt át is haladunk rajta. De lassítunk, sőt, meg is állunk, hiszen ide jöttünk. Minden fűszál katonás rendben, igazi tüchtig osztrák alapossággal rendbe rakva. A település lakói mezőgazdaságból élhetnek, amiről a falucska egyetlen komoly boltja, a traktorokat és egyéb gazdálkodási eszközöket forgalmazó üzlete árulkodik.

A Raidingot jelző tábla közelében mégis egy másik, bukszusokból „faragott” felirat vonzza oda a gyanútlan látogató tekintetét, jelezve, mégsem egy átlagos osztrák faluban járunk: Franz Liszt. A név melletti violinkulcs utána mellénk szegődik, a falun átvezető sétányon kalauzolja végig a kíváncsi érdeklődőt.

Kert-felirat Hát persze, hiszen Doborjánban járunk, Liszt szülőfalujában, amit a település példamutató büszkeséggel hirdet, s nemcsak a Lisztgasse és a Richard Wagner Straße elnevezéssel, s nemcsak egy szimpla mellszoborral. Az említett, mintegy egy-másfél kilométeres sétány a falut kettészelő patak, a Raidingbach mentén halad. Úgy ötven-százméterenként szabadtéri installációk vezetnek be a Mester életének rejtelmeibe. Merre járt, mit végzett, mióta – 10 éves korában – elhagyta a szülőfalut. Külön tábla foglalkozik szerelmeivel, az életére legtöbb hatást tett asszonyokkal, megint más az utazásaival. Mit komponált, hol lépett fel, hol zongorázott és megint hol vezényelt. Ezeken a táblákon olvasható nyelvezettel megírt rövidebb tanulmányok élvezetes stílusban visznek bennünket a remekművek születéséhez, a komponista és zongoravirtuóz rendhagyó személyiségéhez.

Ugyan a kiállítás – vélhetően osztrák – szervezői finoman nem feszegetik Liszt nemzeti hovatartozását, azért az sokat elárul, hogy az esszészerű írások három nyelven, németül, angolul és magyarul tájékoztatják az arra járót. Átlagosan minden második installációhoz fénykép is tartozik, s olykor zene is. A szökőkút mellett minden egészkor felcsendül a Villa d’Este szökőkútjai, a játszótér mellett a Szerelmi álmok, máshol meg a Les Preludes szól. Persze a sétány előbb-utóbb kibukkan a szülőháznál, ahol a komponista mellszobra mellett az eredeti helyreállított szülőházban tekinthetjük meg a Liszt-múzeumot a Mester egykori zongorájával, bútoraival.

De Ausztriának ennyi nem volt elég, mert Raidingban a szülőház szomszédságában puritán stílusú, de fölöttébb praktikus kivitelezésű hangversenytermet építettek. A mintegy négyszáz férőhelyes, remek akusztikájú koncertterem elsősorban kamarakoncertek befogadására alkalmas. A helyszínre szervezett Liszt Festival 2006 óta üzemel, szokatlan módon évente mindig ugyanabban a négy hónapban: januárban, márciusban, júniusban és októberben.

A fesztivál rangját jelzi, hogy a megnyitó óta megfordult itt (sok mindenki más mellett) Rudolf Buchbinder, Robert Holl, Elisabeth Leonskaja, Oleg Maisenberg, Mischa Maisky, Ivo Pogorelich, Arcadi Volodos és Ruth Ziesak is. Az idén júniusban mások mellett Ránki Dezső és Cyprien Katsaris aratott nagy sikert, októberre pedig Ildiko Raimondi Liszt-Wagner dalestjére és Boris Berezovsky Liszt-koncertjére lesz garantáltan telt ház.

Ne merengjünk el azon, hogyha a határvonalat anno néhány kilométerrel odébb húzzák meg, vajon létezne-e a Liszt Fesztivál, s lenne-e sétány a falun keresztül, ami a világhírű szülött nagyságát hirdeti? Raiding példája ugyanis nem a büszke mellverdesés, hanem a csendes főhajtás. A település éli ugyanúgy életét, mint bármely átlagos burgenlandi gazdálkodó falu. Franz Liszt számukra egyszerűen a múlt. Történelem, amit – ők tudják – illik tisztelni és becsülni.

Javaslom bárkinek e tanulságos kiruccanást Doborjánba.

Doborján - hangversenyterem
fotó: Günther Pint

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
történt:
1937 • A Lulu bemutatója (Zürich)
született:
1857 • Edward Elgar, zeneszerző († 1934)
1863 • Felix Weingartner, karmester († 1942)
elhunyt:
1987 • Andrés Segovia, gitáros (sz. 1893)