vissza a cimoldalra
2020-08-08
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11552)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (920)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4028)
Franz Schmidt (3658)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2010)
Régizene (3615)
Operett, mint színpadi műfaj (4420)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (148)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62197)
Pantheon (2713)
Radnai György művészete (60)
Gioacchino Rossini (1035)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4692)
A nap képe (2228)
Gaetano Donizetti (973)
Gregor József emléke (182)
Barokk zene (491)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Smetana Hazám-ciklusa az NFZ-vel
Szilgyo, 2011-11-10 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

Smetana Hazám-ciklusa az NFZ-vel 2011. november 8.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vez.: Libor Pešek

SMETANA: Hazám

*

Smetana Hazám-ciklusa egyedülálló mű a zenetörténetben: hat szimfonikus költemény, közel 80 percnyi játékidővel. Ráadásul a darabok tematikus és motivikus rokonságban állnak egymással, hiszen valamennyi mű a cseh történelmi és mondai időkbe kalauzolja a hallgatót, a témák ugyanúgy lazán kapcsolódnak egymáshoz, mint az ábrázoló zenei motívumok. Vannak persze karakteresebb opusok a ciklusban (például a nagy sláger, a Moldva), és vannak olyanok is, amelyek inkább elbeszélő jellegűek (az amazon Šarkáról szóló).

A Hazám meglehetősen ritka vendég a hazai koncertpódiumon, ennélfogva örömteli esemény, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar műsorára tűzte. Tovább fokozza az örömöt, hogy nagynevű vendégkarmestert, a művet anyanyelvi szinten tolmácsoló Libor Pešeket sikerült megnyerni a betanításra és a hangversenyek dirigálására. A gyakorlott koncertlátogató erre akár legyinthetne is, hiszen vezető hazai zenekarainknál vendégeskedtek már olyan másodvonalbeli külföldi karmesterek szép számmal, akiknek a teljesítménye legfeljebb tisztes középszerként volt aposztrofálható, ám az hamar kiderült, hogy ezen az estén egész más a helyzet.

Pešek vezénylésén, az együttes játékán az első taktusoktól kezdve érződött, hogy meg akarják mutatni, miért is fontos, sőt jelentős mű a Hazám. A muzsikálásnak mindvégig tétje volt, szinte alig akadt olyan pillanat, amikor leült volna az előadás. Nem véletlen, hogy Pešek az egyik legnagyobb specialistája Smetana legfontosabb szimfonikus művének, határozott elképzelése van a darabokról, legyen szó akár tempóválasztásról, akár az egyes részletek megformálásáról. A dirigens legnagyobb érdeme mindemellett az, hogy a Filharmonikusok tolmácsolásában a szövevényes ciklus szerves egészként hatott (ezen még az sem változtatott, hogy szünet közbeiktatásával, két részletben adták a művet).

Az NFZ játékáról egy-két lényegtelen szeplőtől eltekintve csak felsőfokon szólhatunk: tökéletes partnernek mutatkoztak ezen az estén. Az összecsiszolt, egymás rezdüléseire érzékenyen reagáló zenekari játék nem újdonság ettől a nagy tudású együttestől, mint ahogy természetesen az sem, hogy a hangszeres művészek milyen magas színvonalon képesek interpretálni szólamaikat.

A hangsúly itt valóban az interpretáción van, hiszen – feltehetően Pešek hathatós segítségének köszönhetően – a muzsikusok érteni és érezni vélték Smetana zenéjének a kottafejeken túlmutató dimenzióit is. Azt hiszem, ennél kevés fontosabb dolog akad a zenecsinálásban.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1940 • Gregor József, énekes († 2006)