vissza a cimoldalra
2019-10-19
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11440)
A csapos közbeszól (95)

Élő közvetítések (8202)
Jonas Kaufmann (2415)
Kimernya? (3249)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4401)
Balett-, és Táncművészet (5897)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3455)
Amatőrtől a Zenetudósig... (avagy, ki ért jobban a Muzsikához?) (275)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1780)
Franz Schmidt (3436)
Polgár László (268)
Pantheon (2432)
Lisztről emelkedetten (963)
A nap képe (2162)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4587)
Hozzászólások a Momus írásaihoz (7226)
Momus-játék (5751)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Karmesterportrék XLI. – Georg Tintner
Balázs Miklós, 2011-10-14 [ Esszék és tanulmányok ]
nyomtatóbarát változat

Georg Tintner Akkor bukkant fel a neve a nemzetközi köztudatban, mikor már a nyolcvanhoz közelített. A tudós kútfőkre éhes zenei közvélemény addig-addig kutatott a német-osztrák hagyomány még élő letéteményesei között, míg felfedezte magának ezt az Új-Zéland, Ausztrália és Kanada közt bolyongó, bölcs, eredeti figurát: Georg Tintnert. A Naxos kiadó Bruckner-lemezsorozata nemcsak hallatlanul jól fogyott a 90-es években, de egy irigylendően meleg kritikai visszhangot is kiváltott a szaksajtóban, fényt vetve a szériát gondozó, korábban a szimfonikus zenei élet margóján (vagy, ha tetszik, kolóniáin) mozgó osztrák dirigensre. És mégis, ki ez a Tintner – kérdezte az avatott kritikus és az óvatlan lemezvásárló –, ki ez a jámbor lélek, aki úgy vezényel Brucknert, akár a legnagyobbak, mégsem hallottunk eddig felőle?

Georg Bernhard Tintner 1917 májusában született Bécsben. Hatévesen kezdett zongorázni tanulni, nem sokkal később már komponált. Kilenc és tizenhárom éves kora között szülővárosa hírneves fiúkórusának, a Wiener Sängerknabennek a tagjaként énekelt kiváló karmesterek, köztük például a nagy tekintéllyel bíró Bruckner-tanítvány, Franz Schalk keze alatt. (Eközben néhanap maga is kedvet kapott, hogy kóristatársait vezényelje saját zsengéiben.)
Tizenhárom évesen nyert felvételt a Bécsi Állami Akadémiára, ahol Josef Marxnál hallgatott zeneszerzést, Felix Weingartnernél vezénylést. Mikor 1936-ban Bruno Walter előadta Gustav Mahler Nyolcadik szimfóniáját Bécsben, a tizenkilenc éves Tintnerre bízták a fiúkórus felkészítését. Ifjú kora ellenére ekkorra már több kompozícióját is bemutatták nyilvános hangversenyen, ezek egyikét-másikát rádióközvetítés útján is hallhatta a közönség, s nemsokára mint a Volksoper frissen kinevezett asszisztens karmestere dolgozhatott.

Georg Tintner Tintner hazai érvényesülésének ígéretes indulását a német megszállás törte derékba: 1938-ban, zsidó származása és vállalt szocialista-pacifista nézetei miatt elveszítette állását és menekülésre kényszerült. Egyéves angliai tartózkodás után Új-Zélandot választotta emigrációja céljául: első itt töltött éveiben egy baromfifarmon dolgozott – az itt szerzett élmények hatására azután egész további életén át vegetáriánus maradt –, majd egy helyi vonószenekar és énekkar, az Auckland String Players, illetve az Aucklandi Kórustársaság irányítását vette át (1947).
Néhány évvel később, 1954-ben költözött át Ausztráliába, hogy a Nemzeti Opera élén dolgozzon. Ezt követően virágoztak ki a televíziós operaközvetítések a kontinensen, jórészt Tintner karmesteri pálcája alatt, köszönhetően az ABC-nek (Australian Broadcasting Commission), mely élére állt a nemes kezdeményezésnek. 1964-ben szerződött az Új-Zélandi Opera élére Tintner, majd 1966–67-ben a Cape Town-i Zenekar igazgatója is volt – végül azonban politikai okok miatt távozott Ausztráliából.

Ekkorra már nevet szerzett magának operakarmesterként, így Londonba vezetett az útja, ahol a Sadler’s Wells (Angol Nemzeti Opera) társulatát vezette három esztendőn át a 60-as évek végén, vendégdirigensként pedig több ízben feltűnt olyan jeles brit zenekarok élén, mint a London Mozart Players, a Newcastle-i Northern Sinfonia, vagy a Bournemouth-i és a Londoni Szimfonikusok.
1970-ben rövid időre ugyan visszatért Ausztráliába, hogy a Nyugat-Ausztráliai Operát igazgassa, ám egy évre rá meghívás érkezett a Kanadai Nemzeti Ifjúsági Zenekartól, Tintner pedig azonnal elfogadta a felkérést. Kanadai és amerikai turnéja a fiatalokkal olyannyira sikeres volt, hogy állandó állást ajánlottak az osztrák mesternek, ő pedig jó érzékkel, könnyen megtalálta a közös hangot az ifjú muzsikusokkal. Hangversenyein ezt követően szívesen tartott oktatási célzatú szöveges bevezetőket az előadandó művekről, 1974-től rendszeren közvetítette elemző előadásait több rádióállomás az angol nyelvű országokban.
1976 után Tintner a Queensland-i Filharmonikusokat (Kelet-Ausztrália) szolgálta zeneigazgatóként, de a 80-as évek végén újfent Kanadába csábították: ezúttal a nem sokkal korábban életre hívott Symphony Nova Scotia zenekarának élére (1987–1994). Az 1983-as alapítású SNS együttese máig Kanada egyetlen professzionális zenekara Québec városától keletre; eredetileg harminchét lelkes muzsikus alapította, azzal a vállalt céllal, hogy a helyi zenekedvelő lakossághoz közel hozza a klasszikus zenei kultúrát. Hála a CBC (Canadian Broadcasting Corporation) közvetítéseinek, nemsokára az egész ország megismerhette munkájukat, Tintner hírneve és megbecsültsége pedig évről évre nőtt a rádiós sugárzás és a koncertfelvételek népszerűségével.

Georg Tintner Kanadai éveiben az ország szinte minden hivatásos zenekaránál, így a Montreali és a Torontói Szimfonikusoknál is vendégeskedett Tintner, de felbukkant a Michigani Operánál (Detroit) az Egyesült Államokban, s amerikai túrára vitte a híres Canadian Brasst. Hazája mellett Nagy-Britannia, Ausztrália és Kanada egyaránt becses érdemrendekkel tüntette ki.
Ám a nemzetközi áttörés, legalábbis ami a nagy európai és amerikai fellegvárakat illeti, elmaradt.
Pályájának utolsó szakaszán élete alighanem legnagyobb vállalkozásába fogott: a Naxos lemezkiadóval közösen Anton Bruckner szimfóniáinak lemezkiadását vették tervbe, beleérte az osztrák szerző műveinek valamennyi fennmaradt változatát. Bár a karmester halála miatt e terv nem valósulhatott meg maradéktalanul, a 90-es évek derekán Tintner így is az összes Bruckner-szimfóniát egészében lemezre vette, köztük a Nulladikat és az úgynevezett „Tanulmányszimfóniát” (00.) is, valamint több tételvariánst.

Miután hat éven át küzdött a rákkal, Georg Tintner váratlanul, öngyilkosság folytán hunyt el 1999 októberében: levette magát halifaxi lakásának balkonjáról. Özvegye (harmadik felesége), Tanya Buchdahl Tintner 2011-ben adta közre férje életének eseménydús krónikáját: Az időn kívül – Georg Tintner zaklatott élete címmel.*

Jóllehet a nagyközönség – csekély számú lemezei alapján – „egyszeri” Bruckner-specialistának gondolhatta Tintnert, az osztrák karmester már karrierje delén is meglehetősen széles repertoárt mondhatott magáénak. A 70-es évekre több mint félszáz operát vezényelt különböző teátrumokban az angolszász világban, ezek mintegy kétharmadát vezérkönyv nélkül. Szimfonikus programjai szintén komoly változatosságot mutatnak, Bachtól Deliusig terjednek, de több ausztrál és kanadai kortárs szerző frissen elkészült zeneművét is bemutatta a helyi közönségnek annakidején.
Sikere egyértelmű volt: a „végeken”, vagyis az ausztrálok, kanadaiak szemében Tintner maga volt a megtestesült nemes európai hagyomány, az évszázados tudás agg patriarchája. Muzsikusai valósággal itták a szavait, mikor kedvenc műveiről mesélt, Mozart, Beethoven és Schubert darabjai olyan letisztult, elegáns formát nyertek a keze alatt, mintha csak egy törzsökös európai zenekar évtizedes tradícióiból következnének.

Georg Tintner Diszkográfiája alig fél tucat lemezt tartalmazott – köztük egyetlen Bruckner-szimfóniát, a Hatodikat 1992-ből, Csehországból –, mikor a Naxos felkérte a fent említett Bruckner-összkiadás elkészítésére (1995). Tintner ekkor már betöltötte a hetvennyolcat, mégis irigylendő lendülettel és lelkesedéssel látott munkához. 1995 és 1998 között készültek el valamennyi Bruckner-szimfónia felvételei, többségük Glasgow-ban, a Királyi Skót Nemzeti Zenekar közreműködésével.** A lemezpiac és a hivatásos zenekritika pedig hamar felfigyelt a gyorsan bővülő, izgalmas szériára, és nemsokára több helyütt az elragadtatás hangján beszéltek róla, a kapható legjobb kortárs Bruckner-interpretációk között emlegetve a kiadványokat. A dirigens még megélte ugyan a világsikert, de igazán kiélvezni nem maradt módja. (Adalékként hozzátehetjük: a Naxos gondozásában 2007-ben napvilágot látott egy lemez Tintner kamaraműveivel.)

Halála után, a karmester emléke előtt tisztelegve, a Naxos egy újabb, tizenkét kötetből álló lemezsorozatot publikált (Georg Tintner Memorial Edition), melyben annak korábbi felvételeit tette közzé. E sorozat első hét lemeze élő rögzítéseket tartalmaz, melyeket a Symphony Nova Scotia élén vezényelt Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms és Sibelius műveivel, s melyek a CBC, a kanadai rádiótársaság archívumában maradtak fenn – több CD-n Tintner műismertetői is megszólalnak. A nyolcadik és kilencedik kötet szintén koncertfelvételeket kínál: a Kanadai Nemzeti Ifjúsági Zenekar hangversenyeiből válogatva Mahler, R. Strauss és Schönberg műveit rögzíti. Mindössze a három utolsó CD-n szerepelnek stúdiófelvételek, a pár órányi anyag, melyeket az SNS a CBC Records számára vett fel a 80-as és 90-es években. Ezeken Mozart- és Delius-kompozíciók mellett angolszász szerzők művei kaptak helyet.

Georg Tintner Günter Wandtól eltekintve a 90-es évek közepére lényegében eltűntek a nagy német-osztrák Bruckner-karmesterek a zenei palettáról a közfelfogás szerint – Klaus Tennstedt például 1994-ben vonult vissza –, a korszak fontosabb Bruckner-ciklusait így olyan, egyébként nem jelentéktelen dirigensek jegyezték, mint Daniel Barenboim, Eliahu Inbal, Takashi Asahina vagy Stanislaw Skrowaczewski. Georg Tintner ciklusa ezen mesterek munkái mellett is igen magas minőséget produkál.
Tintner Bruckner-olvasataira a tiszta tagolás, a kiegyensúlyozottság és az áttekinthető, világos strukturálás a jellemző, mindemellett ösztönös, ragyogó érzékkel teremtett intimitást a márványkemény hangtömbök között. Meleg tónusú, emberi hangú, esendőségükben mégis erőteljes és monumentális előadások ezek, s akárcsak Mozart vagy Schubert esetében, melyet Tintner filigrán, finom metszésű ecsetvonásokkal „fest”, úgy Anton Bruckner zenei imázsának „arcéle” is választékosan árnyalt, kidolgozott formában szólal meg nála. Noha a zenekari játék talán nem olyan perfekt és színdús, az összhangzás kevésbé kicsiszolt, mint a sztárzenekarok lemezein, a megválasztott tempók mindig adekvátak és következetesek, a részletek szépen kidolgozottak, a végtelen türelemmel kezelt, érzékeny és gondos építkezés szinte hangról hangra kézzelfogható.

* Tanya Buchdahl Tintner: Out of Time – The Vexed Life of Georg Tintner, University of Western Australia Publishing, 2011., 448 pp.
** A Nulladik, a Második és a Nyolcadik szimfóniák lemezein az Ír Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Hatodik felvételén az Új-Zélandi Szimfonikusok szerepelnek.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
11:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Fülei Balázs (zongora)
"Liszt Születésnap Matinékoncert"
LISZT: Zarándokévek, Második év: Itália – 1. Sposalizio
LISZT: Két legenda – 1. Assisi Szent Ferenc a madaraknak prédikál, 2. Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár
LISZT: Két koncertetűd – 1. Erdőzsongás, 2. Manók tánca
LISZT: Tizenkét Schubert-dal – 9. Ständchen (Szerenád)
LISZT: Die Loreley
LISZT: Velence és Nápoly – 1. Gondoliera, 2. Canzone, 3. Tarantella

16:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Klavierduo Soós-Haag
"Liszt Születésnap Délutáni Koncert"
LISZT: Karácsonyfa (négykezes változat)
LISZT: h-moll szonáta (Camille Saint-Saëns kétzongorás átirata)

16:00 : Budapest
Magyar Rádió Márványterme

IX. Országos Gitárverseny Leo Brouwer, kubai zeneszerző 80. születésnapjára - a verseny győzteseinek gálakoncertje
Szerkesztő-műsorvezető: Becze Szilvia

17:00 : Budapest
Müpa, Üvegterem

Farkas Judit (szoprán), Olgyay Gergő (gitár), Kéry Tamás (zongora)
"Hangulatkoncert"
MOZART: Così fan tutte - „Come scoglio...” (Fiordiligi áriája az I. felvonásból)
PONCE: Diferencias sobre la folía de España y fuga - részletek
VERDI: Luisa Miller - „Tu puniscimi, o Signore...” (Luisa áriája a II. felvonásból)
PONCHIELLI: La Gioconda - „Suicidio!” (Gioconda áriája a IV. felvonásból)
J.S. BACH: c-moll szvit - Sarabande, BWV 997
PUCCINI: Turandot - „Tu che di gel sei cinta...” (Liù áriája a III. felvonásból)
WAGNER: Tannhäuser - „Dich, teure Halle, grüss' ich wieder” (Erzsébet csarnokáriája a II. felvonásból)
FARKAS: Gitár-dalok Dsida Jenő verseire
GARCÍA LORCA: Canciones españolas antiguas - 1. Anda, jaleo, 7. El Café de Chinitas

17:00 : Budapest
Kelenföldi református templom

Finta Gergely (orgona)
Igét hirdet: Nt. Takaró János lelkipásztor
Johann Sebastian Bach orgonaművek
Kelenföldi Barokk Esték 200. hangversenye

18:00 : Budapest
Bartók Emlékház

Palojtay János (zongora)
JANÁČEK: Benőtt ösvényen - I. kötet
BARTÓK: Szonatina, BB 69
BARTÓK: 3 rondó népi dallamokra, BB 92
DEBUSSY: Prelűdök I. kötet - válogatás: La cathédrale engloutie, Les Collines d'Anacapri, Les pas sur la neige, La danse de Puck, Minstrels
BARTÓK: 3 darab a Mikrokozmosz 6. kötetéből: Mese a kis légyről, Kis másod- és nagy hetedhangközök, Ostinato, BB 105
BARTÓK: Szabadban, BB 89

19:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

Lajkó István (zongora)
"Liszt Születésnap Esti Koncert"
SCHUBERT: 19. (c-moll) zongoraszonáta, D. 958
LISZT: Les adieux. Rêverie sur un motif de l’opéra de Charles Gounod: Roméo et Juliette
LISZT: Zarándokévek, Második év: Itália – 2. Il penseroso
LISZT: Tarentelle de Dargomijski
LISZT: Velence és Nápoly – 1. Gondoliera, 2. Canzone, 3. Tarantella

19:00 : Budapest
Zeneakadémia, Solti György Kamaraterem

Karosi Júlia Quartet:
Karosi Júlia (ének), Tálas Áron (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő), Varga Bendegúz (dob)
RTQ vonósnégyes:
Bujtor Balázs, Kovács Erika (hegedű), Hundt Boglárka (brácsa), Gál Béla (cselló)
Hangszerelések: Fenyvesi Márton (Gershwin-dalok) és Szabó Illés (Cole Porter-dalok)
"Jazz itt!"
PORTER: I love Paris
PORTER: You’d Be So Nice to Come Home To
PORTER: I’ve Got You Under My Skin
PORTER: Just One of Those Things
GERSHWIN: 2. (cisz-moll) prelűd
GERSHWIN: Do it Again
GERSHWIN: He Loves and She Loves
PORTER: It's All Right with Me
PORTER: Love for Sale
PORTER: What Is This Thing Called Love?
GERSHWIN: Porgy és Bess – Summertime
GERSHWIN: I Got Rhythm
PORTER: Ev'ry Time We Say Goodbye
PORTER: Night and Day
GERSHWIN: Bidin’n My Time (Várhatok még)

19:00 : Budapest
Belvárosi Szent Mihály templom

"Organ & Choir"

19:30 : Budapest
Erkel Színház

ERKEL: Erzsébet (II. felvonás)
Koncertszerű előadás magyar nyelven, magyar és angol felirattal
Műismertető, hangverseny és lemezfelvétel

20:00 : Budapest
Duna Palota

Duna Szimfonikus Zenekar
vez.: Deák András
"Budapest Gálakoncert"
15:00 : Szeged
Szegedi Nemzeti Színház

PUCCINI: A köpeny / Gianni Schicchi

18:00 : Pécs
Kodály Központ

Mayu Kishima (hegedű)
Pannon Filharmonikusok
Vezényel: Gilbert Varga
"Virtus & eksztázis"
HAYDN: E-dúr szimfónia, Hob. I:12
LALO: Spanyol szimfónia, op. 21
SZKRJABIN: Az eksztázis költeménye, op. 54

19:00 : Győr
Richter terem

Maxim Vengerov (hegedű)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt
"A tánc apoteózisa"
RAVEL: La Valse
BRUCH: 1. (g-moll) hegedűverseny, op. 26
RAVEL: Tzigane
R. STRAUSS: A rózsalovag – szvit

19:00 : Gödöllő
Gödöllői Királyi Kastély

Kaneko Miyuji (zongora)
Gödöllői Szimfonikus zenekar
"Liszt Fesztivál"
LISZT: A-dúr és Esz-dúr zongoraverseny
LISZT: Haláltánc
AKUTAGAWA: Trinità Sinfonica
A mai nap
történt:
1845 • A Tannhäuser bemutatója (Drezda)
született:
1913 • Forrai Miklós, karmester, karnagy, zenetanár († 1998)
1916 • Emil Gilelsz, zongorista († 1985)
elhunyt:
1987 • Jacqueline Du Pré, csellista (sz. 1945)