vissza a cimoldalra
2020-05-26
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11497)
A csapos közbeszól (95)

Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3880)
Marton Éva (792)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4806)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1946)
Franz Schmidt (3606)
Opernglas, avagy operai távcső... (20487)
Balett-, és Táncművészet (6024)
Operett, mint színpadi műfaj (4304)
Bartók Rádió (771)
La Voix humaine - avagy az énekhang varázsa (171)
A MET felvételei (423)
Ilosfalvy Róbert (930)
Kimernya? (3623)
Erkel Színház (10595)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4591)
Beverly Sills-"The All-American prima donna"-"America´s operatic sweetheart" (241)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Brahms-csoda Sir Simon boszorkánykonyhájáról (Complete Symphonies / Rattle)
Szilgyo, 2009-11-06 [ Szimfonikus művek ]
nyomtatóbarát változat

BRAHMS: Complete SymphoniesBRAHMS: Complete Symphonies

Berliner Philharmoniker
Sir Simon Rattle

Live recordings
EMI Classics
5099926725420

Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok legújabb kiadványa a romantikus szimfonikus zeneirodalom legmélyebb bugyraiba kalauzolja az érdeklődőket, hiszen a három lemezen a négy Brahms-szimfónia hallható, mindenféle töltelék nélkül. Nincs se Akadémiai Ünnepi, se Tragikus-nyitány, a Haydn-változatokat is máshol kell keresnünk. Ami van, az sem kevés: négy remekmű, feltehetően időtálló, maradandó tolmácsolásban.

Mielőtt belefeledkeznénk a részletekbe, említést kell tenni arról a tényről, hogy ha Brahms-szimfóniák lemezfelvételére kerül sor, praktikus avagy művészi megfontolásoktól vezérelve a nagy karmesterek előszeretettel választják partnerül a Berlini Filharmonikusokat. A régmúltból talán elég Wilhelm Furtwängler vagy Eugen Jochum nagyszerű felvételeit felidéznünk, de idecitálhatjuk Herbert von Karajant is, aki nem kevesebb, mint három alkalommal rögzítette lemezre a Brahms-ciklust imádott zenekarával. A kortárs pálcamesterek sem maradhatnak ki a sorból: Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt és most Rattle is a német főváros első számú orkesztrájával (a Staatskapelle muzsikusai remélhetőleg nem olvassák az írást) vette fel a szimfóniákat.

Brahms szimfóniáiról már mindent elmondtak, amit el lehetett mondani, és az összes lehetséges módon el is játszották őket. A négy szimfóniához nem feltétlenül kell (és talán nem is szabad?) egyféleképp közelíteni, az Első és a Negyedik komorabb, helyenként patetikus hangvétele más olvasatot kíván, mint ­a középső művek – brahmsi mércével mért – derűje. Simon Rattle és a berliniek élő felvételei esetében nem is kell feltétlenül az összekötő kapcsot keresni, ám ha mindenáron valamilyen egységes rendezőelvet kellene mondani az előadások kapcsán, az talán az érzelmesség lenne.

Az angol dirigens nem a tökéletes hangzás titkát kutatja, mint Karajan, és nem is akar mindenáron újat mondani az ezerszer játszott művekről, mint Harnoncourt. Rattle egyszerűen hagyja, hogy a zenei folyamatok a maguk természetes medrében csörgedezzenek, engedi, hogy a zene lélegezzen. Nagyon is hajlamos az érzelmes kinyilatkoztatásokra, a fokozásokra, de sosem esik túlzásokba. Szenvedélyes muzsikus, de nem mindenáron az. Karizmatikus egyéniség, de a művek iránti odaadása és alázata mindennél előrébb való. Rattle mintha a bölcsek kövének, vagy legalábbis kavicsának birtokosa lenne: ha leül egy kicsit az előadás (mint például az F-dúr szimfónia 2. tételében), akkor is azt érzi az ember, hogy annak egész egyszerűen úgy kell lennie.

Nem mehetünk el szó nélkül a Berliniek tökéletességet súroló játéka mellett. Bársonyos vonóshangzás, páratlan szépségű fafúvós-szólók és fülsüketítő rézfúvóstuttik – a hallgató nem győzi kapkodni a fejét. Mindehhez remek hangmérnöki munka társul, ami egyrészről a mai világban már alapkövetelmény, másrészről viszont korántsem olyan evidens dolog, mint azt sokan gondolnák.

Egy szó, mint száz, a Brahms-szimfóniák páratlan szépségű interpretációi minden bizonnyal megkülönböztetett helyre kerülnek majd a zenerajongók polcain.

Hírek
• Ismét szolgáltathatnak zenét a vendéglátóhelyek
Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
született:
1926 • Miles Davis, jazz-muzsikus († 1991)
1938 • Teresa Stratas, énekes
elhunyt:
1999 • Paul Sacher, karmester (sz. 1906)