vissza a cimoldalra
2019-12-10
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11455)
A csapos közbeszól (95)

Szentély az isteni Anna Nyetrebko-nak (2988)
Haspók (1260)
Operett a magyar rádióban (1949-1990) (3532)
Pantheon (2462)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4625)
A díjakról általában (1078)
Erkel Színház (10391)
Élő közvetítések (8273)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62009)
Eiffel Műhelyház – Bánffy terem (124)
Verdi-felvételek (553)
Társművészetek (1534)
Mi újság a debreceni Csokonai Színházban? (108)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1820)
Franz Schmidt (3475)
Kedvenc magyar operaelőadók (1151)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

A 2. Nemzetközi Trombitaverseny győzteseinek koncertje
Matheika Gábor, 2009-09-21 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2009. szeptember 19.
Zeneakadémia

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Csökmei Margit, Tóth Balázs, Olivier Bombrun, Alexandre Baty – trombita Vez.: Stephen D’Agostino

BRANDT: Concert Piece in F minor, Op.11 No.1 (Csökmei Margit)
TELEMANN: D-dúr trombitaverseny (Tóth Balázs)
HERTEL: Esz-dúr trombitaverseny (Olivier Bombrun)
HAYDN: Esz-dúr trombitaverseny (Alexandre Baty)

Gondoljanak bele: négy mű egy koncerten, és mindegyikben trombita játssza a szólót. A trombita csodálatos hangszer (vagyis hát hangszerek csoportja), fényes tónus, rugalmasság, mozgékonyság, a kifejezés lehetőségeinek széles spektruma jellemző rá, és mégis hajlamos vagyok azt gondolni, hogy mértéktartónak kell lenni, ha róla van szó. Nem titok, a Telemann-versenymű előtt átülök az ötödik sorból valahová a terem végébe, mert úgy érzem, hogy egyszerűen túl élénk túl erős, amit ilyen közelről kapok a szólóhangszertől. Kissé távolabbról minden a helyére kerül, az est főszereplője páratlan selymességét, fényét mutatja, de immár sokkal inkább a zenei szövetbe ágyazva.
Természetesen arra is van magyarázat, hogy miként kerül négy, trombitára íródott darab egyetlen hangverseny keretébe: lezárult a 2. Nemzetközi Trombitaverseny, mely egyébként minden hazánkban rendezett internacionális zenei versenyek közül épp a negyvenharmadik volt.

A gálaest műsora, mely a Joseph Haydn emlékére megrendezett viadal méltó lezárása volt, megváltozott: az előzetesen meghirdetett Leopold Mozart-versenymű nem hangzott el, helyette a XIX. és XX. század fordulójának orosz dallamai csendültek fel.
Mielőtt azonban a nyertesek színpadra léptek volna, a díjkiosztó ünnepségre került sor, amely követte a bevett szokásokat. Schanda Beáta bevezető mondatai után a héttagú zsűri elnöke, Hans Gansch mondott beszédet. A két első helyezett francia versenyzőn kívül három magyar és egy kolumbiai trombitaművész részesült valamilyen díjazásban, akik közül az első négy helyezést elérők voltak hivatottak a koncerten hangszerüket is megszólaltatni.

Még a szünet előtt lépett színpadra a verseny 3. helyezettje, Csökmei Margit, aki Vaszilij (Wassily) Brandt f-moll, no.1-es koncertdarabját adta elő, Sarkady Katalin zongorakíséretével. A kevéssé ismert orosz komponista ezen műve itt-ott manapság is feltűnik a koncertpódiumokon. A zongoraszólam romantikusan hömpölygő bevezetése után mindjárt egy kétoktávnyi zuhanással indít a szólóhangszer. A kezdés nem volt makulátlan, az utána következő nem túl heves futamok is arról tanúskodtak, hogy a trombitaművésznő meglehetősen izgul; Csökmei gyakori fellépő már évek óta különböző formációkban, a Zeneakadémia nagytermében szólót fújni azonban nagyobb koncertrutint kíván, még akkor is, ha messze nem volt zsúfolásig telve a nézőtér. Erre egyébként rácáfolt a nyilvánvalóan részben szakmabéli publikum hangereje, mellyel a fellépő művészeket minden produkciót követően hálásan megjutalmazta. A nem túlzottan magasröptű, de egyszerűségében mégis szép darab énekelnivalóan íves, lágy főtémája, mely többször visszatér a későbbiekben, szépen, selymesen szólalt meg, és úgy tűnt, hogy az előadó is megnyugodott az oroszosan érzelmes dallamokban.

A szünet után a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, illetve annak kamaraegyüttese foglalta el a színpadot, hogy három trombitakoncert megszólaltatásában segítse a győztes versenyzőket. A 4. helyezett Tóth Balázs a nagyjából Haydn kortárs Johann Wilhelm Hertel Esz-dúr trombitaversenyével készült, és nagyon jó benyomást tett. Annak ellenére, hogy a viadal döntőjének, így a gálakoncertnek is ő volt a legfiatalabb résztvevője (idén 23 esztendős), kicsit sem tűnt lámpalázasnak. Ehelyett elmélyült a kecses koraklasszikus darab könnyed íveiben, és magabiztosan tette hozzá a zenekari kísérethez élénk szólamát. Hangszerének tónusa kimunkáltnak, érzékenynek tűnt, és mikor a fürge harmadik tétel is lezárult, a közönség különösen nagy ovációban részesítette.

Olivier Bombrunnek Telemann szokatlan szerkezetű D-dúr koncertje jutott. A négyrészes mű lassú-gyors-lassú-gyors tételsorrendre épül, melyek közül a harmadik tétel teljességgel nélkülözi a szólóhangszert. Bombrun a fennmaradó három tételben különösen szépen muzsikált, talán csak egyetlen gyorsabb futamban volt fellelhető apróbb technikai baki.
Haydn Esz-dúr trombitaversenyére természetesen kisebb szimfonikus zenekarrá bővült az együttes. Alexandre Baty, a verseny győztese kekiszínű öltönyben, szürkés nyakkendőben, amolyan civil eleganciával lépett színpadra, mintha diplomakiosztóra érkezett volna. Játékára is ez a keresetlen könnyedség jellemző, pedig mikor először szájához emelte hangszerét, akár egy hatalmas perecet, mintha kicsit sután, szokatlanul tartotta volna kezében. Játéka azonban – cáfolatképpen – pontos, elegáns és tiszta.

AZ MR Zenekar és Stephen D'Agostino azt hozta, amit kell, háttérben maradt és kiszolgált, bár a Telemann-koncert közben még a szűk létszám ellenére is kicsit többnek, dúsabbnak éreztem a kíséretet a kelleténél.

A koncertet követően hosszasan lapozgattam a Nemzetközi Trombitaverseny hivatalos kísérőfüzetét; elsősorban az összesen 47 nevezett versenyző pár szavas ismertetőjét olvasgatva, arcképüket nézegetve. Közülük most négy trombitaművészt láttunk-hallottunk muzsikálni, de az ezt megelőző egy hétben további negyvenhárman is megmérettettek. Hiába a sok vita és kétkedés, még ma is a zenei versenyek jelentik az egyik legfőbb kiugrási, vagy legalábbis megmutatkozási lehetőséget a fiatal muzsikusok számára. Higgyünk a zsűrinek, hogy most ők voltak a legjobbak, de bennem mindig ott motoszkál a kisördög, hogy nem maradt-e a „futottak még” névsorban olyanok, akik sokkal többre érdemesek, mint egy zenei verseny elő- vagy középdöntője. Persze attól, hogy most nem nyertek, még adott a lehetőség, nincs egyéb, mint megbízni a szakmai stáb döntésében, hogy most, ezen a héten azok voltak a legjobbak, akik felléptek szombat este. Saját produkciójuk alapján legalább is nincs okunk kételkedni ebben.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:00 : Budapest
Régi Zeneakadémia, Kamaraterem

George Stoffan (klarinét), Kurgyis András (brácsa), Yamagami Souhei (zongora)
George Stoffan Fulbright professzor koncertje
KURTÁG GYÖRGY: Hommage à R. Sch., op. 15d
SCHUMANN: Märchenerzählungen, op. 132
MOZART: Esz-dúr (”Kegelstatt”) trió, K. 498
ERIC EWAZEN: Kürttrió

19:00 : Budapest
Erkel Színház

PUCCINI: Bohémélet 2.0

19:00 : Budapest
Nádor Terem

Csáki András, Girán Péter,
Tátrai Farkas, Tóth Krisztián, Michelisz Norman (gitár)
Boross Szilvia (zongora)
"Koncert Joaquin Rodrigo halálának 20. évfordulójára"
J. RODRIGO: Concierto de Aranjuez
J. RODRIGO: Concierto Madrigal
J. RODRIGO: Concierto Andaluz

19:30 : Budapest
Zeneakadémia, Nagyterem

Oláh Vilmos (hegedű)
A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Vásáry Tamás
SCHUMANN: Manfréd, op. 115 – Nyitány
SCHUMANN: d-moll hegedűverseny, WoO 23
SCHUMANN: 1. (B-dúr) szimfónia, op. 38 („Tavaszi”)

19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Daniel Zaretzky
Szentpétervári Koncertkórus
Vezényel: Vlagyimir Beglecov
"Ortodox karácsony"
RACHMANINOV: Aranyszájú Szent János liturgiája, op. 31 - részletek
MUSEL: Toccata
KUSNARJOV: Passacaglia
Orosz és ukrán karácsonyi énekek
GRUBER: Csendes éj
Scsedrik - ukrán karácsonyi ének
GAVRILIN: Harangjáték - Esti zene a Kórusszimfóniából
Régi orosz románc (F. Kozlov feldolgozásában): Találkoztam önnel
Lefelé a pétervári úton - orosz népdal
GRECSANYINOV: Tu es Petrus, op. 155, No. 4
J.S. BACH: G-dúr concerto, BWV 592
GIGOUT: Minuetto és Toccata
DUBOIS: Toccata
GRECSANYINOV: Ünnepi mise kórusra és orgonára
19:00 : Veszprém
Hangvilla

Northwest University Puk choir
Veszprém Város Vegyeskara
"Greetings from South-Africa"
A mai nap
született:
1822 • César Franck, zeneszerző († 1890)
1908 • Olivier Messiaen, zeneszerző († 1992)
1913 • Takács Paula, énekes († 2003)
1913 • Morton Gould, zeneszerző († 1996)
1938 • Jurij Tyemirkanov, karmester
1980 • Sarah Chang, hegedűs
elhunyt:
1987 • Jascha Heifetz, hegedűs (sz. 1901)