vissza a cimoldalra
2020-07-14
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11537)
A csapos közbeszól (95)

A MET felvételei (710)
Régizene (3425)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (3974)
Élő közvetítések (8501)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4864)
Operett, mint színpadi műfaj (4383)
Lehár Ferenc (715)
Pantheon (2695)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (1979)
Opernglas, avagy operai távcső... (20522)
Magyar Televízió opera-, balett- és operett közvetítései - hazai produkciók (1433)
Sass Sylvia (478)
Antonin Dvorak (199)
A nap képe (2213)
Franz Schmidt (3640)
Jazz (79)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Ünnepi vesperások Szent Mihály és Szent Márton napjára / Schola Hungarica
Kerékgyártó György, 2008-08-11 [ Vokális művek ]
nyomtatóbarát változat

Polyphonic Vespers for St. Michaels’s and St. Martin’s Days Polyphonic Vespers for St. Michaels’s and St. Martin’s Days
Schola Hungarica
Conducted by Janka Szendrei and László Dobszay

BMC
BMC CD 128

Az ószövetségi zsoltárok imádkozása a kezdetektől kiemelten fontos volt a keresztény egyház életében. Kevés adat van rá, de kimutatható, hogy már az első századokban rendszeresen imádkoztak zsoltárokat a közösségek reggel és este. Fontos kiemelni, hogy nem csupán a szerzetesi közösségekről van szó, a világiakat is ösztönözte Szent Pál buzdítása: szüntelenül imádkozzatok (1Tessz 5,17).

A 4. századtól, a keresztényüldözések végégétől a közös imaórák nyilvánossá váltak Keleten. Az egyházszervezet hierarchiája ebben a korban még nem volt olyan következetes, mint a későbbi századokban, a liturgikus élet a püspökségeken belül szerveződött, ezért a zsoltárimádkozásból kialakuló zsolozsmázás is a székesegyházakban zajlott.

A zsolozsma lényege a szüntelen ima, Isten folytonos dicsőítése. A középkorban a nyugati szerzetesség atyjának tartott Szent Benedek regulájában meghatározza a napi imaórákat és azok szerkezetét, de ebben meghagyja, ha valakinek nem felel meg az általa jelölt rend, ossza be azt másképp, csupán annyit tanácsol, hogy a 150 zsoltárt hetente imádkozzák végig. A zsolozsma gerincét tehát a zsoltárimádkozás jelenti, amely során a teljes zsoltároskönyvet imádkozzák végig, újra és újra. Ennek módja az évszázadok alatt csiszolódott.

A Schola Hungarica egy különleges 16. századi anyagot dolgozott fel. A zsolozsma egyik legszebb része az esti imádság, a vesperás. 1571-ben egy Anna Hannsen Schuman nevű özvegyasszony 239 többszólamú művet tartalmazó kódexet ajándékozott a pozsonyi Szent Márton társkáptalannak. A művek nagy része – melyeknek csak kevés esetben azonosítható a szerzőjük, többségük ismeretlen alkotó zenéje – a vesperás kiegészítésére szolgál.

A lemez három tematikus részt emel ki ebből a gazdag kódexből: egy Szent Mihály- és egy Szent Márton-napi vesperás dalait, valamint egy Szent Márton tiszteletére bemutatott mise négy részletét. A lemez terjedelme nem volna elegendő arra, hogy a teljes vesperásokat bemutassa, ezért a Szendrei Janka és Dobszay László szerkesztette anyag – természetesen a szerkezet megőrzésével – inkább a vesperások jellegének megismertetésére törekszik. A kor szokásának megfelelően keverik a gregorián és a többszólamú részeket.

A zsolozsma csúcspontját az úgynevezett canticumok adják, amelyek mindig újszövetségi szövegeken alapulnak. A vesperásban ez a Magnificat, vagyis Mária Istent magasztaló éneke, amelyet Lukács evangéliumának tanúsága szerint Erzsébetet látogatva mondott el. Dobszay László közlése szerint a pozsonyi kódexben nagy számú Magnificat-variáció található. A lemezen a Schola Hungarica a Szent Mihály-vesperásban négy verset idéz gregorián dallammal, a Szent Márton-vesperásban pedig a teljes Magnificatot éneklik polifon kidolgozásban. A canticumhoz tartozó antifónákat gregorián és polifon formában is bemutatják.

Hamarosan vége a nyárnak, közeleg Szent Mihály ünnepe, majd Szent Márton emléknapja. Mindkét estén érdemes lesz elővenni ezt a kitűnő lemezt.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
Nincs mai ajánlat
A mai nap
elhunyt:
1910 • Marius Petipa, koreográfus (sz. 1818)