vissza a cimoldalra
2020-11-01
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11562)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4853)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4968)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4154)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4796)
Birgit Nilsson (43)
Pantheon (2748)
Verdi-felvételek (586)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62479)
Richard Strauss (751)
Kimernya? (3830)
Operett, mint színpadi műfaj (4571)
A MET felvételei (1309)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2082)
Franz Schmidt (3711)
Egyházi zene (229)
Rost Andrea (2055)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Tavaszi hangulatban (Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok)
Johanna, 2007-04-26 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2007. április 21.
Az MTA Díszterme

Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok
Baráti Kristóf - hegedű
Rohmann Imre - zongora
Vez.: Rohmann Imre

B. MARCELLO: Bevezetés, air és presto
VIVALDI: E-dúr ("A tavasz") hegedűverseny
HAYDN: Esz-dúr ("A filozófus") szimfónia
MENDELSSOHN: d-moll kettősverseny hegedűre és zongorára

Két világjáró szólista, s a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok közreműködésével tavaszköszöntő koncert volt a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A műsor-összeállítás igazán szép estét ígért, s a közönségnek nem is kellett csalódnia.

Már Benedetto Marcello zenéje közben meggyőződhettünk róla, hogy a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok remek együttes, a körülbelül tizenöt fős vonóskar az összeszokottság benyomását keltette, a hangzás magvas, egységes és kellemes volt, a muzsika pedig afféle olaszos könnyedséget árasztott, ahol még a dráma is csak félkomoly, épp csak arra való, hogy utána még inkább örülhessünk az élet nagyszerűségének.

Vivaldi hegedűversenye is az örvendezés jegyében szólalt meg, virtuóz szólóval, simulékony zenekari kísérettel, mindössze az elektromos csembalózást tudtam nehezen elfogadni, helyette némi szenvedélyesség - zenekar és szólista részéről egyaránt - jóval nagyobb hatással bírt volna.

Haydn Esz-dúr szimfóniája a Filozófus melléknevet viseli, ami természetesen nem magától a szerzőtől ered. Az első tétel hallgatása közben valóban eszünkbe juthat valamiféle tudós-attitűd, amikor az ember ül magába mélyedve, homlokát ráncolva, fejét az öklére támasztva és csak gondolkodik és gondolkodik, miközben az idő csak telik és telik. Megvallom, éreztem némi ironikus hangvételt kicsengeni Haydn zenéjéből, eme időtöltés hasznosságát illetően. A Presto már inkább a mindennel és mindenkivel való vitatkozás jegyében zajlott, majd jött egy nagyszerű Menüett, szép fúvósállásokkal, s végül egy újabb Presto, amely alaposan megdolgoztatta a zenekart.

Mendelssohn kettősversenye egyáltalán nem egyszerű muzsika, főként, ami a hegedűszólót illeti. De a közönség ezen nehézségekből nem sokat érzékelhetett, mert Baráti Kristóf rendkívül virtuóz hegedűs. Nem volt olyan kellemetlen technikai helyzet, amit ne tudott volna megoldani hangszerén, s közben nyugodtan járatta tekintetét a teremben, a közönség tagjain, mintha az elképesztő futamok, akkordfelbontások, kettősfogások, s egyéb, szemmel alig követhető "bűvészmutatványok" maguktól születnének meg.

Rohmann Imre a zongora mellől vezette a zenekart, időnként felállva, máskor csak jelzésértékű fejbólintásokkal. Egyébként egész este inkább csak jelzésekkel irányított, nem a klasszikus értelemben vett vezénylést láthattuk tőle. Legpontosabban talán úgy tudnám kifejezni a látványt, hogy mozdulataival lefestette a zenét. Minden zökkenőmentesen haladt, gyakorlatilag majdnem hibátlanul. Mindent egybevetve egy hagyományosnak mondható hangversenyt hallottunk, ahol nem történt ugyan semmi, ami rendkívüli, meghökkentő, vagy újdonságszámba menő lett volna, de a művészek igen magas színvonalon végezték feladatukat, a közönség nagy megelégedésére.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Szemere Zita, Balga Gabriella, Pataky Dániel, Fried Péter
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Madaras Gergely
Haydn: e-moll („Gyász”) szimfónia, Hob. I:44
Haydn: Nelson-mise (Missa in angustiis), Hob. XXII:11
A mai nap
született:
1902 • Eugen Jochum, karmester († 1987)
1923 • Victoria de Los Angeles, énekes († 2005)
elhunyt:
1983 • Anthony van Hoboken, zenetudós (sz. 1887)
1986 • Lukács Miklós, karmester (sz. 1905)