vissza a cimoldalra
2020-11-01
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11562)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4853)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4968)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4154)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4796)
Birgit Nilsson (43)
Pantheon (2748)
Verdi-felvételek (586)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62479)
Richard Strauss (751)
Kimernya? (3830)
Operett, mint színpadi műfaj (4571)
A MET felvételei (1309)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2082)
Franz Schmidt (3711)
Egyházi zene (229)
Rost Andrea (2055)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Emberöltők (A Bartók Vonósnégyes jubileumi koncertje)
Balázs Miklós, 2007-03-29 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2007. március 27.
Zeneakadémia

Bartók Vonósnégyes
Kocsis Zoltán (zongora)

HAYDN: G-dúr vonósnégyes
BARTÓK: 4. Vonósnégyes
SCHUMANN: Esz-dúr zongoraötös

Nem teszem meg még egyszer, hogy elmerengek a születésnapok hasznán és kárán. Nem teszem meg újfent, hogy megfuttatom elmémet az évfordulók hasznán és kárán. És azt sem teszem meg, hogy a jubileumok kötelezően megünneplendő voltáról mélázok. Megtettem nemegyszer. De teszem, hogy visszarévedek az elmúlt félszáz esztendő általam megélt mintegy felére, s emlékeim között kutatok azokról, akik ma jeles évfordulót ülnek. Az első huszonöt évet persze könyvekből puskázom, tévéből lesem, vagy nagyapám egyre sűrűsödő múltidéző monológjaiból hüvelyezem. Ezt megteszem. Érdekel, hogyan jutottak a félévszázados jubileumig sokan, akikre idén emlékezünk vagy emlékeztetünk: a KISZ, az Európai Unió, vagy a Magyar Televízió, s messze nem utolsósorban a Bartók Vonósnégyes.

Közülük egyikhez-másikhoz kevés a közöm: a KISZ-ről emlékem sincs, a kisdobos-avatásról betegség miatt maradtam el, úttörővé avanzsálásomat a feltartóztathatatlan rendszerváltás törte derékba. Az Európai Uniónak alig három éve vagyok polgára, a Magyar Televíziónak ezzel szemben egészen zsenge koromtól vagyok nem túl gyakori nézője. A Bartók Vonósnégyes idei kerek születésnapja valahogy jobban megérint, mint a fenti "fél-centenáriumok". Ezúttal pontosan tudom, mit ünneplek, hiszem és érzem, mi végre is ez az egész. Mert érteni vélem, miről szól egy jól sikerült kamaraest. S látom, amit látok.

Látok büszke homlokot, melyet szilaj allegrók szántottak, látok mélyülő szarkalábakat, melyeket fürge scherzók vontak, s látok tisztes ősz fejet, melyet álmatag adagiók szürkítettek. Látok négy nagymestert, akiket egykor kiképzett e Ház, s akik annyit adtak már a közönségüknek, mely több emberéletre is elegendő volna. Látok négy nagymestert, akik még mindig ugyanazzal az alázattal kötik meg csokornyakkendőiket, szorítják a vonót, fürkészik a kottát, akár egy emberöltő előtt. Akiknek előbukó verejtékében is félévszázad elkötelezett muzsikálása tükröződik.

A Tavaszi Fesztivál sorjázó programjai közé iktatva aki akarta, megtalálhatta ezt a kedd esti koncertet. És meg is találták sokan; megtelt a Zeneakadémia nagyterme. Haydn G-dúr vonósnégyese, Bartók Béla 4. kvartettje és Schumann Esz-dúr zongoraötöse szerepelt a műsoron, utóbbi zongoraszólamát a mindig szívesen látott vendég, Kocsis Zoltán látta el. Három gyakorta játszott kamarakompozíció: a pergő ritmusú, fürge Haydn-, a névjegy Bartók- és a briliáns, szenvedélyes, élettel teli Schumann-mű. Micsoda kopott közhely ez: a kamaramuzsikálás legmagasabb nívóján szólaltak meg a darabok. De mi egyebet írhatna az elfogódott recenzens, aki talán sosem hallotta ezt a Bartókot ilyen áttörten, a Schumann-zongoraötöst ilyen fényesen, tempósan, ennyi spiritusszal és, igen, ilyen romantikusan megszólalni? Pontos, mívesre megmunkált, a nyersességet kerülő játék, finom pianók, markáns prestissimo, kiegyenlített összhangzás. Mégis állíthatom: Kocsis zongorázása adta meg a Schumann-darab lendületét, dinamikáját, szinte húzta magával a kvartettet, jó iramban, erővel. Hogy milyen is az igazi schumanni "erdei" romantika? Kedd este leckét kaphattunk belőle.

Túl szinte valamennyi elnyerhető állami kitüntetésen, köztük két Kossuth-díjon, mit kívánhatunk a Bartók Vonósnégyesnek a következő ötven esztendőre? Legalább annyi elragadtatott tekintetet, elismerő fejbólintást, harsány tapsot és őszinte nagyrabecsülést, mint amit most, fennállásuk ötvenéves jubileumán kaptak - minden jövőbeni hangversenyen.

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Szemere Zita, Balga Gabriella, Pataky Dániel, Fried Péter
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Madaras Gergely
Haydn: e-moll („Gyász”) szimfónia, Hob. I:44
Haydn: Nelson-mise (Missa in angustiis), Hob. XXII:11
A mai nap
született:
1902 • Eugen Jochum, karmester († 1987)
1923 • Victoria de Los Angeles, énekes († 2005)
elhunyt:
1983 • Anthony van Hoboken, zenetudós (sz. 1887)
1986 • Lukács Miklós, karmester (sz. 1905)