vissza a cimoldalra
2020-11-01
részletes keresés    Café Momus on Facebook rss
Bejelentkezés
Név
Jelszó
Regisztráció
Legfrissebb fórumaink
Olvasói levelek (11562)
A csapos közbeszól (95)

Régizene (4853)
Házy Erzsébet művészete és pályája (4968)
Operett a magyar rádióban (1949-től napjainkig) (4154)
Nemzeti Hangversenyterem - és más helyszínek (4796)
Birgit Nilsson (43)
Pantheon (2748)
Verdi-felvételek (586)
Mi újság a Magyar Állami Operaházban? (62479)
Richard Strauss (751)
Kimernya? (3830)
Operett, mint színpadi műfaj (4571)
A MET felvételei (1309)
Kemény Egon zeneszerző (Wien, 1905 - Budapest, 1969) (2082)
Franz Schmidt (3711)
Egyházi zene (229)
Rost Andrea (2055)

Fórumok teljes listája
Impresszum

megjelenteti:
Café Momus Egyesület
adószám:
18240531-1-43

apróhirdetés feladása:

Egy majdnem tökéletes este (A Londoni Szimfonikusok koncertje)
Johanna, 2007-03-04 [ Budapesten ]
nyomtatóbarát változat

2007. február 28.
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Londoni Szimfonikus Zenekar
Mitsuko Uchida - zongora
Vez.: Sir Colin Davis

MOZART: Titus kegyelme - nyitány, K.621
C-dúr zongoraverseny, K.415
CSAJKOVSZKIJ: IV. (f-moll) szimfónia, Op.36

Van az úgy, hogy minden rendben van egy koncerten, az első pillanatban kiderül, valódi profik ülnek a színpadon, a zenekar tökéletes, szinte már hibátlan, a vonósok hangzása maga az álom, a fúvósok mindegyike zseniális, az összhatás elképesztően meggyőző.

Előfordul, hogy a világhírű szólista technikája tökéletes, csilingel a keze alatt a zongora, hallhatóan értelmezi a zenét, gondolkodik rajta, ötletes, fantáziája is van, valamelyest szenvedélyes is, meg sokszínű, s még az sem okoz különösebb gondot, hogy a megszokottnál kissé halkabban zongorázik - legfeljebb szerencsésebb lett volna, ha a hangzás érdekében esetleg még kisebb zenekarral játsszák a versenyművet -, aztán mégis idegesítő kicsit. Talán túlságosan is gondolkodik, túlságosan is a maga képére szabja, túl szabadon, már-már önkényesen kezeli a zenét, különösen a lassútételben. Meg az örökös haj rázás, meg igazgatás, meg az összefont karokkal, elmélyülve üldögélés. Mintha minden és mindenki - beleértve Mozartot is - csak az ő nagyszerűségét volna hivatott szolgálni. Meg kell mondanom, a zenekar és a dirigens mindeközben lenyűgöző alkalmazkodóképességről tett tanúbizonyságot.

Sir Colin Davis hamarosan 80 éves lesz. Mozdulatai takarékosak és kissé suták ugyan, talán egy marionettbábu esetlegességéhez hasonlíthatók leginkább, de mindannyian tudjuk, nem ezen múlik egy karmester világnagysága, s fő, hogy a zenekar értse. És érti. Maradéktalanul.

Csajkovszkij szimfóniája nagyon szép, talán túl szép is, minden hang a helyén, mindenki tudja a dolgát, a fúvósok is pontosak, szólnak, mint az ágyú, a második tételben ugyan kissé szenvtelenül, de kifogástalan minőségben. Még amolyan "na, ez az" pillanatok is előfordulnak időnként, csak mégis elmarad a szívszorongató érzésem, az elragadtatottságom, különösebben izgatott sem leszek a zenétől, inkább csak csodálom, úgy kívülről, mert valahogyan nem enged magához ez a nagy hűvös tökéletesség. A harmadik tétel pizzicatói is elképesztően szólnak. Londoni Szimfonikus Balalajka. Mintha egyetlen óriási hangszert hallanánk, aztán a fúvósok brillíroznak, szóval mintaszerű az egész. Sir Colin Davis elképesztő tökéletességgel irányít mindvégig.

A negyedik tétel eszeveszettsége ugyan elmarad, de mégsem tudnék semmi rosszat szólni az egészről, mert nem is lehet, és valahogy nem is akarok, mert az egész este annyira magas színvonalon zajlik, annyira lenyűgöző ez az angol professzionalizmus, hogy inkább csak zavarban vagyok, kicsit szégyellem, hogy mégis érzek némi csalódottságot. A Csajkovszkij zenéjében megbúvó szélsőségeket, érzelmi túlfűtöttséget, a határtalan szomorúságot újra és újra felváltó ujjongó jókedvet, azt a jellegzetes oroszos ízt hiányolom csak. De azt nagyon...

Műsorajánló
Mai ajánlat:
19:30 : Budapest
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Szemere Zita, Balga Gabriella, Pataky Dániel, Fried Péter
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Madaras Gergely
Haydn: e-moll („Gyász”) szimfónia, Hob. I:44
Haydn: Nelson-mise (Missa in angustiis), Hob. XXII:11
A mai nap
született:
1902 • Eugen Jochum, karmester († 1987)
1923 • Victoria de Los Angeles, énekes († 2005)
elhunyt:
1983 • Anthony van Hoboken, zenetudós (sz. 1887)
1986 • Lukács Miklós, karmester (sz. 1905)